2 Ιουλίου 2013

"Eσύ ν’ αναλάβεις πρέπει τη διαχείριση…"

ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Έπεσε κάτι στην αντίληψή μου, που με προβλημάτισε. Λες βρε, σκέφτηκα, να μην έχω διαβάσει σωστά το ποίημα τού Μπρεχτ, ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ;
Λες βρε, σκέφτηκα, άλλα να γράφει ο Μπρεχτ κι άλλα να διαβάζουν τα μάτια μου;

Αλλιώς δεν μπορούσα να εξηγήσω το ότι η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ,
κ. Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη,
εκεί που το ποίημα λέει 
ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,
απήγγειλε,"εσύ ν’ αναλάβεις πρέπει τη διαχείριση…"

Ας πάρουμε τα πράματα όμως με τη σειρά.

Στο Περιστέρι υπάρχει ένα ΣΔΕ.
Σχολειό Δεύτερης Ευκαιρίας για εκείνους που δεν πήγαν ή δεν τέλειωσαν το γυμνάσιο.
Ουσιαστικά είναι ένας τύπος γυμνασίου διετούς φοίτησης, που απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες.
Πριν λίγες μέρες στο συγκεκριμένο σχολειό έγινε και η αποχαιρετιστήρια γιορτή για το σχολικό έτος 2012-2013, στην οποίαπαρευρέθηκε (προσκεκλημένη τής διεύθυνσης προφανώς) και η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑΝάντια-Όλγα Βαλαβάνη.
Τώρα, μη φανταστείτε ότι παρευρέθηκε ως απλή επισκέπτρια που παρακολούθησε την εκδήλωση.
Το αντίθετο συνέβη. Έβγαλε λόγο στους μαθητές!
Επιπλέον, μη φανταστείτε ότι μια βουλευτής σαν την Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, που σύρεται χωρίς αντίσταση στου ΣΥΡΙΖΑ τη …δεξιά στροφή, δε θα εφεύρισκε και τρόπο να ενισχύσει τον αριστεροδέξιο λόγο τηςκλέβοντας τη δόξα και την τιμή καταξιωμένου στην λαϊκή συνείδηση κομμουνιστή,μετατρέποντάς τον όσο βρωμερότερα μπορούσε στου καπιταλισμού διαχειριστή…


Μάλιστα κυρίες και κύριοι. Η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ, του νέου ΠΑΣΟΚ δηλαδή, της καρικατούρας τού ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή που το ζήσαμε, απήγγειλε Μπρεχτ!
Βλέπετε, «πουλάει» ο τιμημένος κομμουνιστής Μπρεχτ, ακριβώς επειδή «πουλάει» η κομμουνιστική επανάσταση.Τη θέλει ο λαός, άσχετα αν ακόμη δε βλέπει το δρόμο προς τα εκεί. Το δρόμο που του δείχνει το τιμημένο ΚΚΕ, μια κι άλλος δεν υπάρχει.
Και ποιο ποίημα του Μπρεχτ θα επέλεγε εφόσον βρισκόταν σ’ ένα σχολειό;
Μα, το ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ.
Και τι μάθηση…!!! Περί τής διαχείρισης του καπιταλισμού…
Ναι, όπως το ακούτε! Ή μάλλον, διαβάζετε.
Έκοψε κι έραψε το επαναστατικό ποίημα τού Μπρεχτ στα μέτρα τού ΣΥΡΙΖΑ…

Κι εκεί που ο Μπρεχτ λέει –και το λέει συνεχώς-
ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,
η βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη,
έλεγε, κι εξηγούσε κιόλας πώς και γιατί (έλεος!),
"εσύ ν’ αναλάβεις πρέπει τη διαχείριση…"


Ε, ρε πώς σε καταντά η ...κουτάλα όταν φτάσει σε απόσταση αναπνοής απ' το στόμα σου...

Παραμύθιαζε, που λέτε, με τον αισχρότερο τρόπο μαθητές και μαθήτριες των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, που όταν ακόμη ήταν στην εφηβική ηλικία τούς είχε αφαιρεθεί το δικαίωμα και σ’ αυτό το έρμο το γυμνάσιο…

Τους παραμύθιαζε με τη λέξη διαχείριση,μην και βάλουν στη συνείδησή τους τις λέξειςΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

Τους παραμύθιαζε δηλαδή με τη λέξηδιαχείριση, μην και καταλάβουν πως ο ΣΥΡΙΖΑείναι η άλλη όψη τού νομίσματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚκαι ΣΙΑ.

Και για να δώσει αίγλη στη λέξη καπιταλιστική ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, έφτασε στο σημείο να εκμεταλλευτεί αισχρά και να βρωμίσει τον ίδιο τον Μπρεχτ!

Ο Μπρεχτ όμως δεν βρωμίζεται, γιατί ουδέποτε υπερασπίστηκε τον καπιταλισμό και τη διαχείρισή του!

Ο Μπρεχτ ουδέποτε είπε
 «ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ, ΜΗ ΜΑΣ ΚΑΚΟΠΑΘΕΙ!!!»,
 όπως λέει μ’ όλους τούς τρόπους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό ακριβώς λοιπόν είπε και η …αριστερή βουλευτής τού …αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο της, στους μαθητές και τις μαθήτριες τού ΣΔΕ:
«ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ, ΜΗ ΜΑΣ ΚΑΚΟΠΑΘΕΙ!!!».

Ορίστε και το ποίημα τού Μπρεχτ,
ΕΓΚΩΜΙΟ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ.

ΕΣΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ(!), λέει ο Μπρεχτ.


Μάθαινε και τ' απλούστερα! Γι' αυτούς
που ο καιρός τους ήρθε
ποτέ δεν είναι πολύ αργά!
Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει, μα συ
να το μαθαίνεις! Μη σου κακοφανεί!
Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μάθαινε, άνθρωπε στο άσυλο!
Μάθαινε, άνθρωπε στη φυλακή!
Μάθαινε, γυναίκα στην κουζίνα!
Μάθαινε, εξηντάχρονε!
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Ψάξε για σχολείο, άστεγε!
Προμηθεύσου γνώση, παγωμένε!
Πεινασμένε, άρπαξε το βιβλίο: είν' ένα
όπλο.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.
Μην ντρέπεσαι να ρωτήσεις, Σύντροφε!
Μην αφεθείς να πείθεσαι
μάθε να βλέπεις συ ο ίδιος!
Ό,τι δεν ξέρεις ο ίδιος
καθόλου δεν το ξέρεις.
Έλεγξε το λογαριασμό
εσύ Θα τον πληρώσεις.
Ψάξε με τα δάχτυλα κάθε σημάδι
Ρώτα: πώς βρέθηκε αυτό εδώ.
Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.

130 σχόλια:

  1. το ιδιο θεμα με το ποιημα και την αγγλικη του
    μεταφραση εχει κινηθει στην καταθεση του μπρεχτ στο
    huac (επι μακαρισμου)

    http://en.wikisource.org/wiki/Brecht_HUAC_hearing_(1947-10-30)_transcript

    jo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη αλλά είναι μακαρΘισμός (Joseph McCarthy, http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy) κι όχι μακαρισμός (Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι ...)

      Διαγραφή
    2. ναι προφανως :D

      Διαγραφή
  2. http://www.biblionet.gr/book/143363/Brecht,_Bertolt,_1898-1956/%CE%A0%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 Παλιά μετάφραζε,τώρα παραποιεί...
    Το δεύτερο ταιριάζει πιο πολύ για Συριζαίο-α!

    Σταχάνοφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρωτότυπο λέει
    Du mußt die Führung übernehmen.
    Αυτολεξεί: Πρέπει να αναλάβεις την διοίκηση/διαχείριση/διεύθυνση.
    (http://el.pons.eu/dict/search/results/?q=F%C3%BChrung&l=deel&in=ac_undefined&lf=de)
    Η «εξουσία» είναι αυθαίρεσία του Πατρίκιου που δεν δικαιολογείται από πουθενά -- ή ίσως από το ότι μετάφρασε από τα αγλικά. Η απάντηση του Brecht στην HUAC (αν και μπρεχτικά ...μισοκακόμοιρη) είναι κάθετη. ΔΕΝ λέει τίπτα για εξουσία.
    Καλό είναι γενικά τις προκαταλήψεις μας να μην τις κάνουμε πολιτική. Έτσι κάνει πολιτική η δεξιά όλων των γεύσεων. Πολλά έχει κανείς να καταλογίσει στην Βαλαβάνη, όχι ασέβεια προς τον Μπρεχτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν μεταφράζεις ένα συγγραφέα κοιτάς το όλο νόημα του κειμένου, δεν μεταφράζεις μια μια τις λέξεις. Επίσης στο site που έβαλες δίνει και την έννοια της ξενάγησης στη λέξη. Δε νομίζω ότι ο κομμουνιστής, επαναλαμβάνω ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ, Μπρεχτ εννοούσε "εσύ να αναλάβεις πρέπει τη ξεναγήση".
      Και για να απαντήσω στο τελευταίο, όταν χρησιμοποιείς τον κομμουνιστή, επαναλαμβάνω ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ, Μπρεχτ για να δικαιολογήσεις την οριστική υποταγή σου στον καπιταλισμό και τη πολιτική υπεράσπισής του, φυσικά και δείχνεις ασέβεια στο πρόσωπό του και σε αυτά που αγωνιζόταν να πετύχει.

      Costas

      Διαγραφή
    2. Ο Μπρεχτ έχει πει και αυτό: Μια διακήρυξη ενάντια στο φασισμό δεν μπορεί να έχει ίχνος ειλικρίνειας, όταν μένουν ανέπαφες οι κοινωνικές καταστάσεις, που τον παράγουν σαν φυσική αναγκαιότητα. Οποιος δε θέλει να εγκαταλείψει την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, όχι μονάχα δε θ' απαλλαγεί από το φασισμό, αλλά θα τον χρειάζεται.

      Όποτε ξέρουμε ότι ο Μπρεχτ δε μιλάει για διαχείριση άλλα για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος!
      Αν σεβόταν τον Μπρεχτ δεν θα ήταν στον Σύριζα!

      Σταχάνοφ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε είσαι ελεεινός.
      Ακόμα και στο λινκ που δίνεις έχει και άλλες σημασίες, αλλά εσύ παραπέμπεις σε αυτές που βολεύουν εσένα και την Βαλαβάνη. Και μάλιστα στο λήμμα λέει ρητά ότι η διαχείριση και διεύθυνση αναφέρεται στην χρήση της λέξης για επιχειρήσεις.
      Και μας δουλεύεις τώρα που μας φέρνεις και σαν επιχείρημα την απάντηση του Μπρεχτ στην HUAC;; Τι περίμενες να πει ρε φίλε; Αν πάρουμε για μπούσουλα αυτήν την απολογία, τότε ζήτω που καήκαμε...

      Από εκεί και πέρα αυτό που είπε ο Costas: δεν μεταφράζεις απλά τις λέξεις, αλλιώς θα βάζαμε το google να μεταφράζει ποίηση... Και το "διαχείριση" δεν αποδίδει το νόημα του ποιήματος, άσε που είναι άκρως "αντιποιητικό"...

      Διαγραφή
    4. Εκτός των άλλων οι σημασίες του Führung δεν αποδίδονται με μια λέξη στα ελληνικά. Και οι χειρότερες μεταφραστικές επιλογές στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι "διοίκηση/διαχείριση/διεύθυνση"...

      Διαγραφή
    5. Τότε δεν θα ήταν "Εγκώμιο στην Μάθηση", αλλά "Εγκώμιο στην επαγγελματική κατάρτιση"...

      Διαγραφή
  4. Δεν ήξερα ότι η πρωτότυπη λέξη είναι Führung.
    Το να μεταφράζεται όμως "διαχείριση" είναι απλώς "αστείο". Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το μεταφράσει έτσι.
    Όταν ο Χίτλερ αυτο-ονομαζόταν Führer προφανώς δεν θα μπορούσε ο τίτλος να μεταφραστεί σε "διαχειριστής", αλλά σε κάτι που να περιστρέφεται γύρω από την έννοια του "αρχηγού" ή του "ηγέτη", όπως κι λέξη Führung στο ποίημα σημαίνει κάτι που περιστρέφεται γύρω από την έννοια της αρχηγίας, της ηγεσίας του ανθρώπου στο άσυλο, στη φυλακή, της γυναίκας στην κουζίνα, του άστεγου, του παγωμένου, του πεινασμένου, που πρέπει γι' αυτήν να μαθαίνει, να μάθει να βλέπει αυτός/ή ο ίδιος κλπ.

    Από όσο μου επιτρέπουν οι γνώσεις μου η καθαυτό σημασία του ρήματος führen είναι οδηγώ, επομένως για Führung/Führer η πιο κοντινή "κατά λέξη" σημασία θα βρισκόταν στις λέξεις καθοδήγηση/ καθοδηγητής, ή ακόμα περισσότερο "οδηγητής" όπως και το ποίημα του Βάρναλη, η ηγέτης/ηγεσία από το "ηγούμαι" που με μια έννοια σημαίνει επίσης "οδηγώ". Λι από κει και πέρα λέξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια περισσότερο νοηματική και λιγότερο λεκτική απόδοση,

    Η "εξουσία' είναι σαφώς πολύ πιο κοντά σε αυτή τη νοηματική απόδοση, ενώ η "διαχείριση" με δυσκολία ανταποκρίνεται ακόμα και λεκτικά.
    Πάντως νομίζω ότι λέξη γερμανική (και όχι μόνο) που να σημαίνει κυριολεκτικά και κατά λέξη "εξουσία" δεν υπάρχει στα γερμανικά, υπάρχουν λέξεις που το κυριολεκτικό τους νοημα είναι κυριαρχία, διοίκηση, ισχύς και άλλες αντίστοιχες, και που στα ελληνικά μπορούν βέβαια να μεταφράζονται σαν εξουσία αν και η λέξη αυτή έχει μάλλον βαθύτερο ή "τελειότερο" νόημα τουλάχιστον από "φιλοσοφική" άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκατσα να ακούσω το ηχητικό από τον σύνδεσμο που παραθέτει ο jo όμως το μυαλό μου με τίποτα δεν είχε πάει τόσο μακριά. Τα αγγλικά μου δεν είναι και τα καλύτερα, σκαφτόμουν διάφορα, από τον μακαρθισμό μέχρι την ιερά εξέταση, τις διώξεις που έχουν υποστεί οι κομμουνιστές... Το γεγονός πως και ο Μπ.Μπ. είχε περάσει από αυτές τις επιτροπές ήταν κάτι που δεν ήξερα. Κι όταν έφτασα εκεί κοντα στο22:00-24:00 που υπάρχει η αναφορά στην επίμαχη φράση τρελάθηκα. Ο διάλογος ανάμεσα στον Μπρέχτ και τον ιεροεξεταστή, οι αντιδράσεις του κοινού, όλα τόσο ξεκάθαρα.

    Να όμως που μετά από τόσα χρόνια ήρθε κάποιος φωτισμένος να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ο Μπρεχτ δε ξέρει να μεταφράσει τον εαυτό του, δε ξέρει τη ήθελε να πει….
    Η ΘΕΙΑ ΌΛΓΑ ΞΕΡΕΙ!! http://www.youtube.com/watch?v=WennUbGHOSU

    Ώστε τελικά το σωστό δεν είναι εκείνο το "You must be ready to take over", αλλά ούτε και εκείνο το "You must take the lead" που λαθεμένα πίστευε ο Μπρέχτ. Το σωστό είναι το "YOU MUST TAKE THE MANAGEMENT" όπως σωστά λέει η θεια Όλγα, γιατί αυτή ξέρει…
    Στη συνείδηση μου με κάποιο τρόπο η Βαλαβάνη επάξια έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους ιεροεξεταστές της επιτροπής αντί αμερικανικών υποθέσεων, αλλά και δίπλα στον μεγάλο δάσκαλο Γιόζεφ Γκαίμπελς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να διευκρινίσω πως τα αγγλικά μου δεν είναι τα καλύτερα τα δε γερμανικά μου ανύπαρκτα. Το θέμα όμως δεν είναι φιλολογικό, είναι βαθιά πολίτικο. Ή αν θέλετε σεβασμού ή όχι στη ζωή και το έργο ενός σπουδαίου ανθρώπου

      Διαγραφή
  6. όχι άλλο κάρβουνο3 Ιουλίου 2013 στις 1:27 μ.μ.

    Ποιοι είναι οι ιεροεξεταστές και ποιοι οι εξεταζόμενοι;
    Ποιοι είναι αυτοί που μετράνε την κάθε κουβέντα που θα πέσει κάτω;
    Ποιοι είναι αυτοί που της δίνουν την ερμηνεία που τους βολεύει;

    Ποιοι είναι αυτοί , με τους οποίους όπως έχω διαπιστώσει δεν μπορείς πια να επικοινωνήσεις ακόμη και για τα πιο απλά πολιτικά ζητήματα και ψάχνονται από κάθε κουβέντα που θα πεις για να σου καταλογίσουν πολιτικό έλλειμμα στην καλύτερη περίπτωση και προδοσία στη χειρότερη; ( ο σύντροφος νάφτας σε λέει και ελεεινό επειδή είχες μια διαφορετική εκτίμηση )

    Ποιοι στην τελική είναι οι μακαρθιστές; Ποιοι είναι οι ιεροεξεταστές; Ψαχτείτε σύντροφοι. Κυνηγάτε φαντάσματα, την ώρα που ο λαός είναι απελπισμένος, πεινάει, εξευτελίζεται, αυτοκτονεί
    και σεις διυλίζετε τον κώνωπα και ομιλείτε περί όνου σκιάς

    ΥΓ. Προς τον ντετέκτιβ Μοντέστο-Κλουζώ. Δεν είμαι η Νάντια. Είμαι η Γκλόρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΚΡΙΒΩΣ !!!

      "...την ώρα που ο λαός είναι απελπισμένος, πεινάει, εξευτελίζεται, αυτοκτονεί...."

      ..οι ΣΥΡΙΖΑιοι προσπαθουν να πεισουν τον λαο/εργαζομενους,καλλιεργωντας αυταπατες και παραποιοντας ΑΚΟΜΑ και τον ΜΠΡΕΧΤ,οτι η λυση ειναι η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!!!

      Διαγραφή
    2. GLORIA!!!!G-L-O-R-I-A!!! Van Morrison κτλ...

      Όχι άλλοι Καϊλες της κακιάς ώρας,πασοκοειδή, βγαίνετε και θιγμένοι τρομάρα σας.
      Και αλλού τα "σύντροφοι", αφού δε θέλετε να μας βλέπετε ούτε ζωγραφιστούς (δουλεύετε και το photoshop), τόσο απλά, μη κοροϊδεύετε άλλο το κόσμο.

      Διαγραφή
    3. Για αυτόν τον λόγο είσαι ελεεινός και σε παρακαλώ να μην λες "σύντροφοι", μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.
      Νομίζεις ότι δεν φαίνεται αμέσως τι θες να πεις; Τώρα απλά ξεμπροστιάζεσαι τελείως.
      Ο αντικομμουνισμός σου είναι αυταπόδεικτος όταν μας λες και "μακαρθιστες".
      Και άσε τους συναισθηματισμούς, γιατί γίνεσαι και θρασύς.

      Διαγραφή
    4. Yeah, right.
      Did you hear about my baby? she come around,
      She come round here, the head to the ground?
      Come round here just about midnight,
      She makes me feel so good, make me feel all right.
      She come round my street, now
      She come to my house and
      Knock upon my door
      Climbing up my stairs, one, two
      [unwriteable improvisation]
      Come on baby
      Here she is in my room, oh boy
      Hey what’s your name?
      How old are you?
      Where’d you go to school?
      Aha, yeah
      Aha, yeah
      Ah, ah yeah, ah yeah
      Oh haa, mmm
      Well, now that we know each other a little bit better,
      Why don’t you come over here
      Make me feel all right!
      Gloria, gloria
      All night, all day
      All right, okey, yey!
      You were my queen and I was your fool,
      Riding home after school.
      You took me home
      To your house.
      Your father’s at work,
      Your mama’s out shopping around.
      Check me into your room.
      Show me your thing.
      Why’d you do it baby?
      Getting softer, slow it down
      Softer, get it down
      Now you show me your thing.
      Wrap your legs around my neck,
      Wrap your arms around my feet, yeah
      Wrap your hair around my skin.
      I’m gonna huh, right, ok, yeah.
      It’s getting harder, it’s getting too darn fast
      It’s getting harder
      All right!
      Come on, now, let’s get it on.
      Too late, too late, too late,
      Too late, too late, too late,
      Can’t stop, wow!
      Make me feel all right!
      Gloria, gloria
      Gloria, gloria
      All night, all day
      All right, okey, yey!
      Gloria, gloria
      Keep the whole thing going, baby!
      All right!
      επειδη εχουμε και τα βιτσια μας μονο αν εισαι απο δουρου και πανω, αν εισαι σαν την ναντια-ολγα, αστα βραστα

      Διαγραφή
    5. Ο κόσμος καίγεται που λες και η Βαλαβάνη και εσύ αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ορθότητα της μετάφρασης του Μπρεχτ.
      Μπράβο παιδιά μου!

      Διαγραφή
    6. Πρακτορείο Μοντέλων για ΚΚΕδες3 Ιουλίου 2013 στις 2:22 μ.μ.

      Modesto θα σε απογοητεύσω....
      Η Gloria είναι κάτι μεταξύ Διαμάντως Μανωλάκου και Αλέκας..........

      Διαγραφή
    7. "Έξυπνο" νικ, τώρα τον έκανες αλοιφή τι να σου πω, δε πειράζει, εμείς θα τραγουδάμε G-L-O-R-I-A!!!!!!

      Διαγραφή
    8. ε τοτε δεν σου καθομαι, να μαθεις!!!!! ασε που αν θεωρεις την δουρου μοντελο......εγω παραδεχομαι οτι ειναι δυσκολο να θεωρησεις ωραια γυναικα μια 50+ και μια 70+ για αυτο μιλησα για τρυφερουδια (βλ. το ρενακι)
      δεν εχω θεμα εγω, κανε μου κονε με οποροτυνιστρια και αν στον μηνα δεν φυγει απο τον τσυριζα να μου τρυπησεις την μυτη :) :) :)

      Διαγραφή
    9. Σε εκτέλεση doors για σήμερα, γιατί είναι και η επέτειος θανάτου του Jim Morrison.

      (Άλλη τρελλή οπορτούνα και αυτό το φρικιό....)

      Διαγραφή
    10. β και γ εσύ; Πόσοι είσαι τελικά;

      Διαγραφή
  7. Εδώ ο κόσμος χάνεται...3 Ιουλίου 2013 στις 1:35 μ.μ.

    Από το λεξικό της νεοελληνικής του Μ. Τριανταφυλίδη:
    http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B2%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&dq=

    βυζαντινισμός ο [vizandinizmós] : η σχολαστική συζήτηση ή ενασχόληση με θέματα επουσιώδη και χωρίς πρακτική αξία· η προσήλωση στον ΤΥΠΟ και στη λεπτομέρεια, η έλλειψη πρακτικού και σύγχρονου πνεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώσε "ουσία" ρε παιδί μου, να δικαιολογούμε τα αδικαιολόγητα. Θίχτηκαν οι μάστερ της θολούρας και της σκόπιμης ασάφειας.

      Διαγραφή
    2. Εδώ ο κόσμος χάνεται....3 Ιουλίου 2013 στις 1:52 μ.μ.

      Μάλλον εσύ δίνεις ουσία σε πράγματα που δεν έχουν, όπως η απόδοση στα ελληνικά ενός ποιήματος που επιδέχεται πολλές μεταφραστικές ερμηνείες.
      Και όλα αυτά γιατί;;;;

      Διαγραφή
    3. Αντιγράφω από το (ηλεκτρονικό) μείζον ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου- Φυτράκη (μεγάλη η χάρη τους )
      Γκεμπελικός : ο αναφερόμενος σε προπαγάνδα που ασκείται με άθλιες μεθόδους, ο άθλια προπαγανδιστικός

      Διαγραφή
    4. γιατι αλλαζει ολο το νοημα του ποιηματος

      Διαγραφή
    5. Ακριβώς και τα σφυροδρέπανα επιδέχονται ερμηνείας. Ήταν εκεί; Δεν ήταν εκεί; Έπρεπε να είναι εκεί; Δεν έπρεπε;

      Το ίδιο και όλοι οι αγωνιστές της "Αριστεράς". Ήταν κομμουνιστές ή δεν ήταν;
      Ερμηνείες ρε παιδί μου...

      Διαγραφή
    6. Όχι δα,ο Μπρεχτ δεν αφήνει περιθώρια για να (παρ)ερμηνεύεται κατά το δοκούν, πως να το κάνουμε... Δε περίμενα και καλύτερα βέβαια από την "αριστερά" (κακοποιημένη από πολλούς εδώ και χρόνια έννοια).

      Διαγραφή
  8. βρέθηκα κάποτε σε ένα αφιέρωμα για τον Μπρεχτ. Γινόταν το αδιαχώρητο.
    Προλόγιζε η Νάντια Βαλαβάνη και ξεκίνησε με την εξής φράση "Το έργο του Μπρεχτ δεν είναι ταξικό..."
    Είπα μάλλον δεν κατάλαβα καλά.
    Στο τρίτο λεπτό του προλόγου της η Βαλαβάνη επαναλαμβάνει την πρώτη της φράση με άλλα λόγια.

    Κατάλαβα ότι δεν είχα να ακούσω τίποτα άλλο ενδιαφέρον κι αποχώρησα. Αηδιασμένος

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. βρέθηκα κάποτε σε μια ταβέρνα. Γινόταν το αδιαχώρητο.
      Έτρωγε ο Κουτσούμπας και πέταγε τα ψαροκέφαλα στο πάτωμα.
      Είπα μάλλον δεν κατάλαβα καλά.
      Στο τρίτο λεπτό του δείπνου ο Κουτσούμπας επαναλαμβάνει την πράξη πετώντας άλλο ένα ψαροκέφαλο.

      Κατάλαβα ότι δεν είχα να δω τίποτα άλλο ενδιαφέρον κι αποχώρησα. Αηδιασμένος

      β.

      Διαγραφή
    2. Πσσσσσσσσσσσσσ τάπωμα!!!! Έχει πέσει πολλή "εξυπνάδα"!!! Ο β. μέχρι να το γράψει έπαθε διάσειση από τη πολλή σκέψη και έμπνευση!!! Αυτά είναι...

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι έμπνευση. Είναι άλλη μια .........αξιόπιστη μαρτυρία

      γ.

      Διαγραφή
    4. Το σίγουρο είναι ότι ποτέ δε θα νοιώσεις μόνος, έχεις ο ένας τον άλλο ((β.) και (γ.)).

      Διαγραφή
    5. καλο θα ηταν ο "α" να μας πει που ηταν αυτο, αλλα το θεωρεις απιθανο να το εχει κανει μετα τον βιασμο ενος ποιηματος;

      Διαγραφή
    6. Βρέθηκα κάποτε σε ένα τσίρκο-ΣΥΡΙΖΑ. Γινόταν το αδιαχώρητο.
      Μιλούσαν τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ,που τώρα έγιναν ΣΥΡΙΖΑ...για το σοσιαλισμό και τη δημοκρατία!
      Είπα,τώρα σας κατάλαβα καλά.
      Δεν είχα να δώ τίποτα άλλο ενδιαφέρον, τους έβρισα κι αποχώρησα μαζί με πολλούς άλλους. Ευχαριστημένος!!!
      γ.

      Διαγραφή
  9. Τι επαθες ΣΦΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΕ? Θιχτηκε η προσωπικοτητα σου ως μελλοντικος διακυβερνητης αυτης της χωρας κ αρχισες την παπαρολογια του αυριανιστη.Κουφαλες βγαίνουν τα απλυτα στην φορα απο την κωλοτουμπα που σας δερνει.Αντα να μαζεψετε τα σαλια σας απο τον Δασκαλοπουλο του ΣΕΒ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου ότι απλά διασκεδάζω μαζί σας;;;


      Διαγραφή
    2. Αν θες να διασκεδάσεις, να πας να ακούσεις το εργατικό δελτίο του ΠΑΜΕ, βλάκα

      Διαγραφή
    3. ΠΡΟΣ ΣΦΥΡΙΔΟΠΑΣΟΚΟ: ΚΑΘΗΣΑΜΕ ΑΝΑΠΑΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΑ ΜΑΣ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ, ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΦ΄ΥΨΗΛΟΥ (ΠΑΝΤΑ), ΣΕ ΚΑΤΙ "ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥΣ" ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ...ΠΟΣΟ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ....ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΚΟΥΝΗΣΕΙ(ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΩΣ)ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΑΚΙ ΤΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΟΝΙΑ, ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ... ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ...
      (ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΦΥΡΙΔΟΠΑΣΟΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΥ.) leni-a

      Διαγραφή
  10. Παιδιά, εγώ το ξαναείπα και θα το ξαναπώ κι ας παρεξηγηθώ κι ας μου διαγράψει το σχόλιο ο redfly. Μπαίνουν μέσα τα troll και χάνεται η μπάλα και μετά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Στα troll δεν απαντάμε. Τους αγνοούμε. Οι άνθρωποι είναι μάστορες στην ίντριγκα και την προβοκάτσια. Δεν τα βγάζουμε εύκολα πέρα και κάνουν το site να μην πω τι. Εμείς θα τους μιλάμε με τις ιδέες μας και αν μπορούν ας απαντήσουν οι πουθενάδες. Έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. βρέθηκα κάποτε σε μία αίθουσα. Μόνο Εγώ, ο Αλέξης και ο Ζιζέκ.
    Ο Ζιζέκ με ρωτούσε επίμονα γιατί δεν έχω πεθάνει ακόμη.
    Είπα μάλλον δεν κατάλαβα καλά.
    Στο τρίτο λεπτό ο Ζιζέκ επαναλάμβανε την ερώτηση συνεχώς εμφανώς εκνευρισμένος και ο Αλέξης θέλοντας να τον ηρεμήσει του ψυθίριζε απαλά στο αφτί "Άσε τον Σταλίνα κ πάμε να διαχειριστούμε ντάρλινγκ, το είπε κ ο Μπρεχτ"
    Κατάλαβα πως δεν είχα τιποτα άλλο ενδιαφέρον να ακούσω κ αποχώρησα. Ζωντανός κ αηδιασμένος.
    γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΦΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΕ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΠΑΜΕ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλος ο χαβαλες αλλα κοριτσια σημασια εχει ενα πραγμα.
    αρχισατε τα "φωτοσοπ" και σε κειμενα, σε λιγο θα μας πειτε οτι ο μαρξ και ο λενιν ηθελαν διαχειριση του καπιταλισμου.
    η γελοιοτητα φτανει πλεον σε μεγεθη ακαταλυπτα. αντι να λουφαξετε και να ζητησετε και κανα συγνωμη "σπατε πλακα". κατσε να δεις τι θα γινει οταν σπασουμε πλακα και εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωινό από κακό όνειρο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε γιγάντια κατσαρίδα. Ήτανε ξαπλωμένος ανάσκελα, πάνω στη σκληρή ράχη του που μοιάζε με πανοπλία κι όταν σήκωνε λιγάκι το κεφάλι του μπορούσε να δει την τουρλωτή καφετιά κοιλιά του που 'τανε χωρισμένη σε σκληρές καμπυλωτές δίπλες και που μόλις συγκρατούσε τα σκεπάσματα του για να μη ξεγλιστρήσουν τελείως από πάνω του. Τα πολυάριθμα ποδάρια του, που ήταν αξιοθρήνητα λεπτά σε σύγκριση με το υπόλοιπο κορμί του, ταλαντεύονταν ανήμπορα μπροστά στα μάτια του.

      Τι μου συνέβη; συλλογίστηκε. Όνειρο, δεν ήταν. Η κάμαρη του, μια συνηθισμένη ανθρώπινη κρεβατοκάμαρη, μόνο κομμάτι πιο μικρή απ'το κανονικό, κειτόταν ήσυχη ανάμεσα στους τέσσερις γνώριμους τοίχους της. Πάνω απ'το τραπέζι, όπου ήταν σκορπισμένα ανάκατα κάτι δείγματα από υφάσματα -ο Σάμσα ήταν περιοδεύων πωλητής, κρεμόταν η εικόνα που 'χε κόψει τελευταία από 'να εικονογραφημένο περιοδικό και που την είχε βάλει σε μιαν όμορφη επίχρυση κορνίζα. Η εικόνα παρίστανε μια κυρία με γούνινο καπέλο και γούνινη ε-σάρπα, που καθόταν στητή κι άπλωνε προς το μέρος του θεατή ένα πελώριο γούνινο μανσόν που μέσα του χανόταν ολόκληρο το χέρι της απ'τον αγκώνα και κάτω.

      Τα μάτια του Γκρέγκορ γύρισαν έπειτα στο παράθυρο και ο συννεφιασμένος ουρανός θαρρείς πως άκουγες τις στάλες της βροχής να χτυπάνε στο περβάζι του παραθύρου τον έριξε σε βαριά μελαγχολία.[...]

      Εκτός από το ποίημα του Μπρεχτ, διάβασε κι αυτό η Βαλαβάνη. Κι αντί να πει ξεκάθαρα πως αιτία της μελαγχολίας του Γκρέγκορ ήταν ο βάρβαρος καπιταλισμός, αυτή τον απέδωσε στο γεγονός ότι είχε μεταμορφωθεί σε κατσαρίδα!!!!

      Διαγραφή
    2. Μη θυμώνετε το modesto, παίρνει χάπια!3 Ιουλίου 2013 στις 3:26 μ.μ.

      Modesto όλα λόγια είσαι .... Γλυκειά ....

      Διαγραφή
    3. -ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ-

      modesto
      οι "φωτοσοπ" ερμηνείες είναι, παλιά ιστορία της σοσιαλδημοκρατίας. Διάβασε το γέλιο που έπεσε στο

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/01/karl-kautsky-brothers-in-arms.html )
      Νίκος Πουλαντζάς-Karl Kautsky: Brothers in arms. Ilief

      Διαγραφή
  14. εχθρός της ανοησίας3 Ιουλίου 2013 στις 3:32 μ.μ.

    Όταν το ΚΚΕ διαχειριζόταν το σύστημα στηρίζοντας την κυβέρνηση Τζανετάκη και Ζολώτα, η Βαλαβάνη πού ήτανε σύντροφοι και επαναστάτες της συμφοράς, που ερμηνεύετε τα πάντα κατά το δοκούν;

    Αφού ανακαλύψατε τη λέξη διαχείριση, ας θυμηθείτε και τη δική σας διαχείριση. Και μην πεταχτεί κανείς και πει ότι για τη διαχείριση αυτή ευθύνονται μόνο οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ. Την ίδια - και μεγαλύτερη ευθύνη γιατί ήταν γενικός γραμματέας - είχε και ο σ.Χαρίλαος. Τον θυμάστε, σύντροφοι;

    Αλήθεια, ο ρόλος του πώς έχει ακριβώς αποτιμηθεί από το Κόμμα; Θα περιμένουμε καμιά πενηνταριά χρόνια μήπως για να μάθουμε;

    Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου, σύντροφοι; Δε σας παίρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαστε σύντροφοι, γκε γκε;

      Διαγραφή
    2. να διαγραφει το εχθρός της ανοησίας3 Ιουλίου 2013 - 3:32 μ.μ. καλη η πλακα μεχρι τωρα αλλα τα τρολ αρχιζουν και μιλανε σοβαρα και δε πολυσυμφερει το κομμα!αλλα σιγα μην τους απαντησουμε!ποιος εισαι εσυ που θα βαλεις στο στομα τον Χαριλαο τον μεγαλο οριματιστη που ηθελε την ενωση αριστερας και δεξιας να μην εχουμε παθη και μισοι οι ελληνες! ταγματασφαλιτες και αριστεροι απλα γιναμε ενα και γιαυτο αυτη τη κληρονομια στις δημοτικες εκλογες που ακολουθησαν δεν την αφησαν να παει χαμενη στο μεγαλο ΚΚΕ!Συνεργαστηκαν παντου με τη ΝΔ σχεδον σε ολους τους δημους!
      ΤΣΟΥΖΙ

      Διαγραφή
    3. Πράγματι το 89 το ΚΚΕ μπήκε στην διαχείριση του συστήματος. Όμως αυτό το λάθος δεν ξαναγίνεται. Εσείς θέλετε να σύρετε το ΚΚΕ σε αστική διαχείριση με το ζόρι. Από τα γραφόμενά σου δείχνει να σε ΤΣΟΥΖει που το ΚΚΕ δεν γουστάρει πλέον διαχείριση και θέλει ανατροπή. Πονάει που η Αλέκα Παπαρήγα πέταξε έξω από το κόμμα κάθε λογής οπορτουνιστές. Να θυμίσω πως και ο αρχηγός σας Λεωνίδας Κύρκος συμμετείχε στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Να θυμίσω επίσης πως στον ενωμένο συνασπισμό αποχώρισαν βουλευτές σας και πήγαν σε ΠΑΣΟΚ ΝΔ αφήνοντας το ΚΚΕ χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Τι άλλο θα ήθελες; Πως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε στο κάτω-κάτω; Τα δικά σας γιατί δεν τα λες; Εμείς λοιπόν αφού είμαστε τόσο γραφικοί και στον κόσμο μας, γιατί ασχολείσαι; RED.

      Διαγραφή
  15. Η Βαλαβάνη και το ΄89 με τη διαχείριση και την άρνηση του κομμουνισμού ήταν, όπως και με τις αστικές κυβερνήσεις...Απλά τότε μάλλον προτιμούσε ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε ο φίλος της ο Κοτζιάς πήγε κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ λίγο καιρό αργότερα!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. εχθρός της ανοησίας3 Ιουλίου 2013 στις 3:56 μ.μ.

    Φίλε κου-κου, η Βαλαβάνη αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Τζανετάκη. Και αν δεν το καταλάβατε κι αν δεν το έχετε ακούσει - επειδή πιθανόν ήσασταν αγέννητοι τότε - το ΚΚΕ συμμετείχε στις ΑΣΤΙΚΕΣ κυβερνήσεις Ζολώτα και Τζανετάκη κάνοντας ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

    Νάφτα, εννοείται πως κάνω πλάκα.

    ΥΓ. Αυτό το γκε-γκε, πού το μάθατε; Πολύπλευρες γνώσεις, βλέπω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς δεν ξανακάνουμε να ίδια λάθη. Εσείς από την άλλη είστε ένα λάθος...

      Διαγραφή
    2. Ξέρω πολύ καλά τι έγινε το 89-90, αλλά ακόμα περισσότερο το ρόλο κάθε Βαλαβάνης!!! Γιατί και ο Κοτζιας,μαζί με άλλους που διαγράφτηκαν από το ΚΚΕ για φραξιονισμό, χρησιμοποιούσαν σαν διακιολογία την κυβέρνηση Τζανετάκη, αλλά στην ουσία δραστηριποιούνταν για τη μετάλλαξη του ΚΚΕ σε ένα νεοαριστερό μόρφωμα! Άλλωστε πολλοί από αυτούς γρήγορα κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ...Προφανώς και αυτοί για να καταγγείλουν την κυβέρνηση Τζανετάκη!!!!! Για αυτό λοιπόν ασε την παραμύθα. Και κάτι άλλο, όλοι αυτοί που υπερασπίζεσαι έγιναν κάποιοι μόνο και μόνο γιατί ήταν μέλη του ΚΚΕ. Και κατάντησαν ένα τίποτα γιατί στράφηκαν ενάντια στο ΚΚΕ. Για εχθρός της ανοησίας μάλλον πολύ αγάπη της έχεις...Ίσως γιατί πίσω από ένα μεγάλο μίσος κρύβεται μια μεγάλη αγάπη!
      kk

      Διαγραφή
    3. Φυσικα περισσοτερο ξερεις τον ρολο της Βαλαβανης παρα το ρολο που επαιξαν τα μελη του ΚΚΕ Παπαρηγα κτλ!Γιατι το ενα ειναι ευκολο να τους κατακρινουμε το αλλο επιφερει διαγραφη!Αμα σε ποναω πες να το παρω ποιο σιγα!
      ΤΣΟΥΖΙ

      Διαγραφή
    4. Τώρα μας έκανες τα μούτρα κρέας...Αλλά όχι ρε μεγάλε να συγκρίνεις τη Βαλαβάνη, μια ορντινάτσα του οπορτουνισμού,με την Παπαρήγα! Καταλαβαίνω,ΤΣΟΥΖΕΙ η αποκάλυψη του ρόλου κάθε Βαλαβάνης, αλλά μην παθαίνετε και υστερία...Ξέρω, ξέρω οι ευαισθησίες του διανοούνενου ή μάλλον της κατίνας!!!
      kk

      Διαγραφή
    5. Ακριβως φιλε μου η Βαλαβανη ειναι μια ορντινατσα αλλα φαινεται να σε απασχολει περισσοτερο απο το ρολο των ιστορικων στελεχων του ΚΚΕ!
      ΤΣΟΥΖΙ

      Διαγραφή
    6. βλακακο...αυτοι που φυγανε το 89 και καλα γιατι διαφωνουσαν με τη συγκυβερνηση καλο θα ειναι να μας πεις που βρεθηκαν μετα απο 1-2 χρονια...το ΚΚΕ σε μια περιοδο που ειχε παρεκλινει πολυ εκανε λαθη που βαραιναν συνολικα το κομμα και τον ιδιο το Φλωρακη. Ωστοσο ειναι το ιδιο κομμα που παρ'ολες τις παρεκκλισεις του, παρ'ολο που ο δεξιος οπορτουνισμος ειναι το 50% της κ.ε. καταφερνει εστω και στο νημα να κρατησει τη φυσιογνωμια, τα συμβολα και τη θεωρια του μεσα στις ανατροπες οταν παγκοσμιως δεν εμενε κολυμπιθροξυλο. Σε αυτο ο Φλωρακης εχει τεραστια συμβολη και αν αναλογιστει κανεις οτι στην Ευρωπη πλην του ΚΚ Πορτογαλιας δεν εμεινε τιποτε αλλο μιλαμε για τιτλο τιμης...Για να δουμε και τι ακολουθει το ΚΚΕ διασπαται φευγει απο τον Συνασπισμο που μετειχε στην κυβερνηση (γιατι η συνεργασια δεν ηταν μονο του ΚΚΕ αλλα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ)μετα καταψηφιζει το Μααστριχτ, αντιτασσεται στα εθνικιστικα συλλαλητηρια για τα Σκοπια,μιλα για την ιμπεριαλιστικη ΕΕ και τα δεινα που θα βρουν τους λαους μετα και τις ανατροπες στην ΕΣΣΔ,κρατα τη σημαια της επαναστασης και του κομμουνισμου και ακολουθει μια πορεια επαναστατικης συνεπειας και αγωνα που ολοι τη γνωριζουμε μεχρι τα σημερα. Απο την αλλη οσοι και καλα εκαναν αριστερη αντιπολιτευση το 89 μεσα σε 2 χρονια ως ΝΑΡ βρισκονται δεξιοτερα του ΚΚΕ κρατανε θετικη σταση απεναντι στην ΕΕ αποκυρησουν το κομμα νεου τυπου, αποκυρησουν τον ΛΕΝΙΝ και τον ιμπεριαλισμο μιλωντας για υπεριμπεριαλισμους και κουραφεξαλα, αποκυρησουν τον ΜΑΡΞ μιλωντας για την νεολαια ως επαναστατικο υποκειμενο και οχι για την εργατικη ταξη και γινονται ουρα του ΠΑΣΟΚ στα ΑΕΙ - ΤΕΙ γιατι αλλου δεν υπαρχουν ολα αυτα τα χρονια... Για τα ρεταλια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ δεν νομιζω καν οτι υπαρχει λογος να μιλισουμε αν σκεφτεις οτι ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ηταν η Δαμανακη, ο Κωσταντοπουλος, Δραγασακης και τα λοιπα ναυαγια που μεχρι να φτιαξουν τον θιασο του ΣΥΡΙΖΑ με τα υπολοιπα γκρουπουσκουλα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρουνταν το μικρο ΠΑΣΟΚ που παρακαλαγε το μεγαλο ΠΑΣΟΚ να το κανει παρεα...μετα κανατε το ΣΥΡΙΖΑ και γινατε Ισνογκουντ...Οποτε γαι διαχειρηση και εξ αριστερων κριτικη στο ΚΚΕ δε σε παιρνει καταλαβες οπαδε του Κουρουμπλη? και οπως τα λες ακομα να ηταν το οτι σημερα καλεις το ΚΚΕ να ξανακανει συγκυβερνηση διαχειρησης ή μαλλον να υπογραψει νεα Βαρκιζα σε κανει ενα γελοιο που φασκει και αντιφασκει..

      Διαγραφή
    7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  17. Aυτη ειναι η απαντηση πραγματικου κομμουνιστη που θα μας πουν εμας αυτοι!τωρα τι εχετε να πειτε οπορτουνακια δεν απαντατε στον ΝΑΡΗΤΑ! αν και απο τα αρχικα του ονοματος του τον κοβω για οπορτουνακι του κερατα!ΝΑΡ ακου εκει πως δεν ονομαστηκε και ΑΝΤΑΡΣΥΑΗΤΑ!!! Ν αδιαγραφει και ο συντροφος αμεσως εεεεε ο γκεγκε θελω να πω!ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΞΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟ ΤΟΝ ΡΟΝΤΜΑΝ!
    ΤΣΟΥΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι απλά άθλιος και κακομοίρης. Ο RATM απάντησε επαρκώς...
      Σε αντίθεση με εσένα οι υπόλοιποι κατάλαβαν πολύ καλά. Που θα μας πεις και "οπορτουνάκια". χαχαχαχα! Μιζέρια...

      Διαγραφή
  18. όχι άλλο κάρβουνο@
    Μια απάντηση στον ‘όχι άλλο κάρβουνο’ μια και έχει πιαστεί από αυτό.
    Αναγνωρίζω πως είναι μετέωρο , δικό μου λάθος.
    Το σημαντικό(το στηρίζω και με ειρωνικό βίντεο ντοκουμέντο!!) από αυτό που γράφω είναι ο γκαιμπελισμός της Βαλαβάνη (θεια Όλγα) που διαστρεβλώνει και παραπιεί το νόημα του Μπρεχτ με τα περί διαχείρισης. Όμορφα ήσυχα και απλα σε ανύποπτο τόπο και χώρο φυτεύει τη βρομιά της. Αύριο θα βγουν και θα μας πουν: ‘τι πρόβλημα έχετε εσείς με τη διαχείριση του καπιταλισμού, αφού να και ο Μπρεχτ, για αυτή μιλάει;’. Κάπως έτσι, να μη το αναλύσω μου κάνει εντύπωση που ενώ τα περί ιεράς εξέτασης σε ενόχλησαν αυτό (που είναι ποιο βαρύ) το καταπίνεις αμάσητο…
    Αυτό είναι το κυρίαρχο από το δικό μου σχόλιο τα περί ιεροεξεταστών που ανέφερα πυροδοτήθηκαν από το πώς πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με ντοκουμέντο του μακαρθισμού, να μου επιτρέψεις να έχω επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα που βγαίνει από το ηχητικό. Όχι βέβαια πως δεν έχετε και αυτό το ρόλο, το ρόλο του ιεροεξεταστή …
    Στο πύρινο σχόλιο σου (με) ρωτάς : ‘Ποιοι είναι οι ιεροεξεταστές…’
    Τι έκαναν οι ιεροεξεταστές; Ελπίζω να συμφωνήσουμε στο πως δε κυνηγούσαν δαίμονες και μάγισσες, ούτε καν τον E.T. τον εξωγήινο. Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν (διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για τον Ε.Τ.). Σκοπός τους ήταν να επιβάλουν και με τον τρόμο, την ιδεολογική κυριαρχία της καθολικής εκκλησίας, να τσακίσουν κάθε αμφισβήτηση κάθε διαφορετική φωνή που θα μπορούσε να ταράξει τα νερά. Έτσι με την ιδεολογική κυριαρχία της εκκλησίας, αυτή μπορούσε να παίξει το ρόλο της, την ιδεολογική υπεράσπιση της πραγματικής εξουσίας, των φεουδαρχών.
    Άνθρωποι της εξουσίας φίλε μου οι ιεροεξεταστές , άνθρωποι που την υπηρετούν. Έχουν στα χέρια τους (ή φιλοδοξούν να αποκτήσουν στην περίπτωση του πρόθυμου ΣΥΡΙΖΑ) εξουσία είτε λόγο κοινωνικής θέσης, είτε γιατί οι από επάνω τους την παραχώρησαν προσωρινά για να φέρουν σε πέρας συγκεκριμένο έργο σε όφελος πάντα των κυρίαρχων και ΟΧΙ σε αντίθεση με αυτούς, ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ .
    Από αυτή την άποψη οι κομμουνιστές ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Όταν με το καλό, ΕΓΩ και ΕΣΥ θα οικοδομούμε τον σοσιαλισμό στην Ελλάδα, όταν η εργατική τάξη θα πάρει την εξουσία και θα είναι ο λαός μας αφέντης στο τόπο του, τότε τα ξανά λέμε…
    Να ρωτήσω, οι ιερά εξέταση δεν ζητούσε δηλώσεις μετανοίας από τους αντιφρονούντες, δε ζητούσε από αυτούς να αποκηρύξουν τις ιδέες τους; Αυτά δε ζητιάνε ανάμεσα σε άλλους και οι ‘αριστεροί’ του ΣΥΡΙΖΑ από τους κομμουνιστές; Να αποκηρύξουν την ιδεολογία τους (που αφορά άλλωστε μια μακρινή και αμφίβολη δευτέρα παρουσία για εσάς), να υπογράψουν δήλωση μετανοίας και να στρατευτούν στη διάσωση του καπιταλισμού. Τηρουμένων των αναλογιών γιατί δεν είσαι και ο Τορκουεμάδα, την ίδια δουλειά κάνετε και εσείς εκεί στο ΣΥΡΗΖΑ, τα μεσα αλλάζουν. Τότε ήταν ο τροχός, το πυρωμένο σίδερο και η πυρά, σήμερα –για την ώρα τουλάχιστο- η διαστρέβλωση, η συκοφαντία ο χλευασμός, η απομόνωση. Τα πράγματα για εσάς θα ήταν καλύτερα χωρίς τους κομμουνιστές, χωρίς την ιδεολογία τους, χωρίς τον πολιτικό τους εκφραστή το ΚΚΕ. Το καλύτερο σας αν, σαν την αρκούδα τη δεμένη από τον χαλκά, μας περιφέρετε στις αγορές και τα παζάρια, πάντα για την διάσωση, το νοικοκύρεμα του ελληνικού καπιταλισμού. Δε θα σας περάσει, διαγράψτε την πορεία σας με βάση τις επιλογές που έχετε κάνει, ώστε να αποκαλυφθεί η χρεωκοπία σας. Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν σε αυτό το δημόσιο ξεβράκωμα σας, και τότε θα μας βρείτε και εμάς και το λαό που κοροϊδεύετε μπροστά σας . Και ναι, θα είμαστε χιλιάδες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. όχι άλλο κάρβουνο3 Ιουλίου 2013 στις 4:51 μ.μ.

    Η απόλυτη βεβαιότητα είναι ίδιον του ηλιθίου ( και δεν αναφέρομαι στον φανφάρα προσωπικά )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Και εγώ δε θα το πάρω προσωπικά, απλα θα ζητούσα να τοποθετηθείς, αυτή τη φορά όχι με τσιτάτα και γενικόλογα ευφυολογήματα πασπαρτού, αλλά με κάτι ποιο συγκεκριμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. -ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ- εντός κ.Βαλαβάνη-Συριζα

    Τι απέγινε η συντριπτική μερίδα από τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενων της πρώην Λ.Δ. Γερμανίας μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού; Ξαναβρήκαν εργασία;

    (..)Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες από τη διάλυσή της, η Treuhand εμφανίζεται ως πρότυπο. Η αλήθεια όμως είναι ότι το 1994 διαλύθηκε εν μέσω εργατικών κινητοποιήσεων με επίκεντρο ένα τεράστιο αριθμό «μη αναγκαίων» απολύσεων (2.500.000 εργαζομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ξαναδούλεψαν), καταγγελιών για κλείσιμο κερδοφόρων επιχειρήσεων προς όφελος των δυτικογερμανικών ανταγωνιστριών τους και πάσης φύσεως άλλων σκανδάλων: 500 υποθέσεις συσχετισμένες με τις fast track πωλήσεις της, από δωροδοκία έως κατάχρηση και απάτη, διερευνούσε η Δικαιοσύνη την περίοδο διάλυσης της.(..)
    (Της Βαλαβάνη από την Αυγή http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=720717 )

    Από τα 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους οι περισσότεροι που δεν ξαναδούλεψαν, ή θα έγιναν λούμπεν, ή θα μετανάστευσαν. Οι ίδιοι τα γράφουν στις εφημερίδες τους. Αυτή είναι η "δημοκρατία και ελευθερία" στον Καπιταλισμό που "υπηρετεί" ο Συριζα. Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (2.500.000 εργαζομένων, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ξαναδούλεψαν), μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά.

      500 υποθέσεις συσχετισμένες με τις fast track πωλήσεις, από δωροδοκία έως κατάχρηση, διερευνούσε η Δικαιοσύνη.

      Όλα αυτά στην Γερμανία

      Τα γράφουν οι ίδιοι οι θεματοφύλακες της "υγειούς διαχείρισης", του "ενός άλλου (καπιταλιστικού) κόσμου που είναι εφικτός" στις κομματικές τους εφημερίδες. Ilief

      Διαγραφή
    2. "Υγειής επιχειρηματικότητα"

      Τρίτη 2 Ιούλη 2013
      ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7512975&publDate=2/7/2013 )
      ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
      Με αφορμή την «Κατσέλης».Ilief

      Διαγραφή
  22. Ρε llief βλαμενο εισαι? τικανεις γκουγκλαρεις ονοματα στο ιντερνετ και οτι βρισκεις το βαζεις? θα σου πω κατι και μην εκπλαγεις αλλα ολοι οσοι εχουν ιντερνετ εχουν γκουγκλ!αν θες πες τη γνωμη σου πανω στο θεμα!
    ΤΣΟΥΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΣΟΥΖΙ
      Το τι επιτρεπεται ως σχόλιο είναι θέμα των διαχειριστών του blog
      Η κ.Βαλαβάνη περιγράφει τον "καπιταλιστικό παράδεισο" μετά την "πτώση του τείχους".
      Τους χαρακτηρισμούς κράτα τους για τον εαυτό σου.Ilief

      Διαγραφή
    2. Δεν ντρέπεσαι ρε ΤΣΟΥΖΙ; Τέτοια αθλιότητα; Μπράβο.

      Διαγραφή
  23. α καταλαβα συγνωμη!
    ΤΣΟΥΖΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εχθρος της ανοησιας,β,γ,τσουζι,Μη θυμώνετε το modesto, παίρνει χάπια!,ΣΦΥΡΙΔΟΠΑΣΟΚΟΣ,β,γ,ΤΣΟΥΖΙ είσαι ο καλύτερος και τα ξέρεις όλα, αλλά προτιμάς καπιταλισμό,Κουρουμπλή και Σακοράφα (αυτή σας βγήκε και από "αριστερά" και κάλα΄, άλλο ανέκδοτο).

    ΥΓ. ΝΤΕΝΙΣ ΡΟΝΤΜΑΝ ο μεγαλύτερος ριμπάουντερ όλων των εποχών,σε έχει ακόμα και τώρα στο μονό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε διπλασίασα κι εγώ, τόσο που πολλάπλασιάζεσαι με τα νικ

      Διαγραφή
    2. Βάλε και τον α μέσα. Το ξέρουμε το κόλπο. Και καλά σοβαρά σχόλιο για να έρθει μετά ο άλλος και να πει τη σαχλαμάρα του

      Bill

      Διαγραφή
  25. δηλ η συμμετοχη του ενιαιου ΣΥΝ στη κυβερνηση τζανετακι-ζολωτα νομιμοποιει τη διαχειριστικη κυβερνηση της αριστερας του Συριζα ?
    Απλως για την ιστορία και οι δυο κυβερνησεις ηταν ειδικου σκοπου δηλ η πρωτη να ετοιμασει την παραπομπη για το σκανδαλο κοσκωτα και η δευτερη να ετοιμασει τις τριτες εκλογες του Απριλη 1990. Ουτε νομους ψηφιζαν ουτε διαχειρηση με την εννοια παραγωγης πολιτικης εκαναν. εν υπηρχε καμια προγραμματικη συμφωνια ουτε αποτελουσαν πολιτκο επιδιωκομενο. ατυχηματα ηταν λογω εκλογικου νομου. Σημαντικη διαφορα απο την κυβερνηση που επαγγελεται σημερα ο συριζα μεταλλασομενος σε υποχειριο του αμερικανικου ιμπεριαλισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. εχθρός της ανοησίας3 Ιουλίου 2013 στις 6:58 μ.μ.

    Και λίγα λες.

    Υποχείριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μακρύ χέρι του τραπεζιτικού κεφαλαίου, δούρειος ίππος των εφοπλιστών, τσιράκι των βιομηχάνων, κολλητάρι του Σόρος, πράκτορας των εβραιοσιωνιστών, απεσταλμένος των εξωγήινων, ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. ΔΙΑΓΑΛΑΞΙΑΚΉ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ

      Τον Συριζα δεν τον ξέρουμε. Αυτά είναι ψέματα για να σπιλώσουν την καλή σχέση των γήινων και εξωγήινων λαών.
      Το τελευταίο ούφο που διέφυγε απο εμάς λέγετε Γιώργος Παπανδρέου και αναλαμβάνουμε την ευθύνη της εξάπλωσης του ιού με την κωδική ονομασία ΠΑΣΟΚ. Η Πασοκίαση είναι ιδιαίτερα μεταδοτική σε οπορτουνιστές και σε αριστερούς που γέρνουν λίγο δεξιά οδηγώντας τους στην διαχείριση του καπιταλισμού. Το αντίδοτο είναι ο Σοσιαλισμός αλλά έχουν αλλεργία σε αυτό και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο... Αλλά τουλάχιστον θα σταματήσει τον ιό και τις συνέπειες του.

      Με διαγαλαξιακή εκτίμηση
      Υπουργός εξωτερικών των εξωγήινων.


      Όλοι οι άλλοι δεν προέβησαν σε καμία ανακοίνωση-διάψευσης απλά χαμογέλασαν συγκαταβατικά όταν ερωτήθηκαν για τον Συριζα και την σχέση τους...

      Α.Τ.

      Διαγραφή
    2. εχθρός της ανοησίας4 Ιουλίου 2013 στις 12:37 π.μ.

      Το χιούμορ απαιτεί εξαιρετική λεπτότητα. Αλλιώς καταλήγεις Σεφερλής

      Διαγραφή
    3. Σε αυτό έχεις δίκιο αλλά....
      Ο Σεφερλής μπροστά σας (Σύριζα), πλησιάζει τον Αριστοφάνη.....

      Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι ο Συριζα συνδέεται άμεσα με τον Σεβ, τους εφοπλιστές, τους Αμερικάνους κτλ υπογράφοντας δήλωση υποταγής στην άρχουσα τάξη, με τα ταξίδια και τις δηλώσεις του Τσίπρα σφραγίζοντας την στροφή απο τον οπορτουνισμό στην σοσιαλδημοκρατία. Αυτό δεν μπορεί κανένας να το διαψεύσει, με ή χωρίς χιούμορ...
      Καλό είναι να το παραδεχτείτε.... Το αριστερό δεκανίκι του καπιταλισμού ακούει στο όνομα Συριζα....
      Περαστικά....

      Α.Τ.

      Διαγραφή
  27. με αφορμη λοιπον την απατεωνια της βαλαβανη, βγηκαν ολα τα μωρα στην πιστα και αρχισανε τα "γιατι δεν φορας κρανος".
    οι οπαδοι της διαστρεβλσης και των καθε ειδους φωτοσοπ τι μας ειπαν (αν και νομιζω οτι ειναι ενας με διπολικη διαταρχη) ως απαντηση για την λαθροχειρια και την απατεωνια της βαλαβανη;
    ειρωνιες, προσωπικα σχολια με "προσβολες και αναμεσα σε ολα αυτα τα σχετικα με το θεμα πεταχτηκε και ενα 89 και η συγκυβερνηση, το φαντασμα που ειχε να πεξει χρονια τωρα.
    παλληκαρια(ι)...στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλανε για σκοινι.
    το ΚΚΕ και στα καλα και κυριως στα ασχημα λειτουργει με καταστατικο και αυτο το βοηθησε να μεινει ορθιο.
    σε εκεινες τις εποχες λοιπον (τελη 80) στην Κ.Ε. ειχαν παρει το πανω χερι οπορτουνιστες οι οποιοι ειτε φανερα και απροκαλυπτα ειτε κατω απο το χαλι προσπαθουσαν να παρουν την ρεβανς του 68.
    αν δειτε ποιοι ψηφιζαν τι και επεβαλλαν αποφασεις θα τους δειτε τωρα απο πασοκ μεχρι δημαρ τσυριζα και ναρ.
    το ΚΚΕ λοιπον το κομματι αυτο της ιστοριας του, το θλιβερο για τα κατακαθια που ειχαν μπει μεσα, δεν το πεταει. το κραταει παρακαταθηκη για γνωση και συμμορφωση.
    αλλα ολοι αυτοι που πρωτοστατουσαν τοτε να το παιζουν και τιμητες παει πολυ.
    Υ.Γ. για οποιον ενδιαφερεται εγω με τους οπορτουνιστες περναω καλα, δεν ειμαι ολο λογια, αυτοι παλι οχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τελικά με το συνέδριο του Συριζά τι γίνεται...
    Προσυνεδριακός διάλογος....
    (http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/06/blog-post_29.html)

    Μπά άσε μην γελάει και το παρδαλό κατσίκι με αυτά που θα ειπωθούν?


    Αχ η ταχεία σοσιαλδημοκρατικοποίηση του Συριζα σας αφήνει ακάλυπτους και μετά την διάσπασή σας (όταν ο Συριζα θα πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις σαν κυβέρνηση), θα μαζευτείτε όλες η απατημένες ζωντοχήρες για τον νέο "Συριζα" του "εσωτερικού" γιατί ο κυβερνοσύριζα θα είναι όργανο της τρόικας....
    Και πάλι φυσικά θα φταίει το ΚΚΕ για να μην ξεχνιόμαστε...

    Πλέον η αντιπαράθεση με τους οπορτουνιστές είναι προβλέψιμη, γιατί όταν τους λές ότι αυτοί ξερογλείφονται για καρέκλες και κυβέρνηση πουλώντας τον λαό, αυτοί σου λένε για τον Φλωράκη και την Παπαρήγα.... Όταν τους λές ότι το 2013 μέσα στην καπιταλιστική κρίση θα πρέπει να προτάξουμε την λύση του Σοσιαλισμού ΤΩΡΑ στον λαό και όχι την διαχείριση του καπιταλισμού, αυτοί σου λένε ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να γίνει τώρα (...??????....). Ότι θα διαχειριστούν τον καπιταλισμό όσο καλύτερα μπορούν για τον λαό (μέχρι να έρθει ο σοσιαλισμός σαν λεωφορείο).
    Έχουν και το θράσος να σου λένε ότι αυτό το είχε κάνει το ΚΚΕ το 89 (άρα να μην τους κατηγορείς το 2013) και για αυτό διαγράφτηκαν από το κόμμα (το 89) γιατί δεν ήθελαν την διαχείριση που θα την εφαρμόσουν το 2013.

    Απλό είναι, τι δεν καταλαβαίνουμε εμείς του ΚΚΕ...?

    Α.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Οπωσδήποτε δεν χρωστάω κάποια απάντηση στους υβριστές, αλλά στους έχοντες καλή θέληση. Το περιστατικό με την ατάκα της Βαλαβάνη ότι "το έργο του Μπρεχτ δεν είναι ταξικό" ειπώθηκε στο θέατρο Ιλίσια το 2005.

    Βέβαια η πολιτική πορεία του καθενός κρίνεται σε όλη του τη ζωή. Έτσι η κα Βαλαβάνη έφυγε από το ΚΚΕ κατηγορώντας το για αναθεωρητισμό, σήμερα βρίσκεται σε κόμμα υπέρμαχο όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ενώ την ίδια στιγμή ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την διάλυση των κομμάτων που το συγκροτούν, πλην του δικού της κόμματος.

    Έτσι μία νέα μετάφραση του έργου του Μπρεχτ από την κα Βαλαβάνη, δεν θα μας προκαλούσε και καμία έκπληξη αν τον παρουσίαζε σαν έναν αταξικό ποιητή που ζητούσε τη διαχείριση του καπιταλισμού. Έτσι κι αλλιώς αυτά τα θεμέλια τα έχει βάλει χρόνια πριν. Και στην πολιτική η χρεωκοπία του οπορτουνισμού τον φέρνει όλο και πιο βαθιά στον πολιτικό πάτο της καλής καπιταλιστικής διαχείρισης με όλο και πιο αλαζονικά συνθήματα. Ο διασυρμός του κομμουνισμού για όλους αυτούς είναι σκοπός ζωής. Ο Μπρέχτ διάλεξε τάξη. Και ο διασυρμός του από τους αστούς, είναι πάντα τίτλος τιμής για τον ίδιο. Και για όλους τους συνειδητούς εργάτες.

    Για τους κομμουνιστές σκοπός τους πρέπει να είναι άλλος. Η ζωή χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς τάξεις, χωρίς παρωπίδες.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το να πει κανείς ότι το έργο του Μπρεχτ δεν είναι έργο ταξικό, είναι σαν να λέει κάποιος ότι ο Αγών του Χίτλερ δεν είναι έργο ναζιστικό. Είναι ποτέ δυνατό να κάνει κάποιος – σε οποιοδήποτε μέρος του πολιτικού φάσματος και αν ανήκει – να κάνει τέτοια εκτίμηση;
    Νομίζω ότι πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, ώστε να μη νομιμοποιούνται κάποιοι άλλοι να πλάκα εδώ μέσα ( εκτός βέβαια αν πρόκειται για τρολλιά )

    δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βρέθηκα σε ένα χώρο κι άκουσα ότι πιο χυδαίο άκουσα ποτέ για τον Μπρέχτ. Κι αποχώρησα για αυτή τη χυδαιότητα που ακούστηκε με το που ξεκίνησε η παράσταση.

    Ήσουνα και το αρνείσαι; Ή αρνείσαι την ανάλυση της κας Βαλαβάνη;

    α.


    Και μιας και αρκετή αμφισβήτηση υπάρχει για το ποια η στάση της κας Βαλαβάνη, ας απολαύσουμε τι λέει η ίδια για το ίδιο έργο για το οποίο συζητάμε:

    "Ερώτηση: Είναι ένα είδος προπαγάνδας; Τί ακριβώς διδάσκει (σ.σ. ο Μπρέχτ);

    Αποσπάσματα της απάντησης της κας Βαλαβάνη: Προπαγάνδα για τι πράγμα; Η άποψη ότι μέσω των έργων του διδάσκεται ο μαρξισμός, έχει απορριφθεί εδώ και δεκαετίες.
    ...Η δική μου άποψη, όπως και αυτή μεγάλου μέρους των ερευνητών του Μπρεχτ σήμερα, είναι ότι στο θέατρο του Μπρεχτ, ένα θέατρο-πειραματικό εργαστήρι για τον κοινωνικό μακρόκοσμο, διδάσκονται τρόποι και διαδικασίες για την επίτευξη χρήσιμων πολιτικών στάσεων. Πώς δηλαδή ξεκινάει κανείς από τις δικές του κοινωνικές εμπειρίες και μετουσιώνοντάς τες μέσα από τα ατομικά του συναισθήματα, μέσα από την οργή, την αγανάκτηση, το φόβο, την ντροπή ή οτιδήποτε άλλο αισθάνεται όταν έρχεται σ’ επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα, καταλήγει να αποκτήσει πολιτικές στάσεις που να οδηγούν σε δράση για την αλλαγή των πραγμάτων. Αυτή είναι μια πολύ ευρύτερη άποψη από τις προηγούμενες. Το πολιτικό στον Μπρεχτ δεν έχει καν σχέση με το πολιτικό θέμα στο έργο τέχνης. Ο Μπρεχτ θεωρούσε ότι οι πολιτικές στάσεις που δεν είναι απολαυστικές είναι επικίνδυνες. Ένα έργο τέχνης με πολιτικό θέμα που δεν είναι απολαυστικό, γεννάει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική στάση: απάθειας και απόρριψης της πολιτικής.
    ...Από αυτή την άποψη το έργο του Μπρεχτ σήμερα είναι ενταγμένο στο κύριο ρεύμα, και όχι σε κάποιο περιθωριακό ρεύμα μέσα από το οποίο θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει κάποια εκκεντρικά, με όλη τη σημασία της λέξης, ερεθίσματα."


    Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στις 10.12.2006, και αφορά την παράσταση λόγου, μουσικής και εικόνας «Μπέρτολτ Μπρεχτ – Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω», Θέατρο «Ιλίσια», 21.11.2006.

    http://nantiabalabani.blogspot.gr/2012/04/blog-post_3457.html



    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που δηλαδή διαφωνείς με το παραπάνω άρθρο;;;

      Που λέει ότι το έργο του Μπρεχτ δεν είναι ταξικό;;;

      ε.

      Διαγραφή
  32. Εν πάσει περιπτώσει, δε λέει πουθενά ότι το έργο του Μπρεχτ δεν είναι ταξικό. Τα υπόλοιπα δεν ξέρω πόσο ενοχοποιητικά είναι για την ίδια. Ειδικά όταν μιλάμε για την τέχνη και το πώς κάποιος την προσλαμβάνει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι

    δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. κ Κα Βαλαβανη, συμπατριωτισσα μου και γνωστη μου καθοτι την ηξερα απο την ΚΝΕ επελεξε να γινει αποστατης του Κινηματος, να γινει επιδοξος συνδιαχειριστης του καπιταλσιμου μαζι με τους ομοιδεατες της, ο πατερας της ηταν συνεπης αγωνιστης και ενισχυτης του ΚΚΕ, η ιδια το πολεμα σημερα με οποιον τροπο μπορει, κριμα ρε Ναντια, που σου νιοτη να δειχνες πως θα γινοταν αλλη....

    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νομίζω ότι πιο φανερή προσπάθεια αποταξικοποίησης του έργου του Μπρέχτ από την ίδια τη Βαλαβάνη δεν θα μπορούσε να γίνει. Στο έργο αυτό αναφέρθηκε κι ότι το έργο του Μπρεχτ δεν είναι ταξικό, όχι στη συνέντευξη που την αγνοούσα και τη βρήκα επί της ευκαιρίας της συζήτησης και της αμφισβήτησης που υπήρξε.

    Νομίζω πάντως ότι σε δύο παραγράφους η κα Βαλαβάνη τα είπε όλα. Αρνείται μετά βδελυγμίας τη σχέση του Μπρέχτ με το μαρξισμό, μετατρέπει τον Μπρέχτ σε κυρίαρχο ρεύμα και αποσυνδέει το έργο του από την πολιτική εκτός κι αν έχει τα απαραίτητα (αστικά) αισθητικά πρότυπα.

    Οπότε μιας και κάποιοι ψάχνουν για τρολς, ας απευθυνθούν στην κα Βαλαβάνη.

    Όπως είπε κι ο Μπρέχτ, τον καιρό της κρίσης και η τέχνη οφείλει να πάρει θέση. Κι αυτού του είδους η προσπάθεια γελοιοποίησης του έργου του Μπρέχτ, πήρε ξεκάθαρη θέση. Δέχεται τον Μπρέχτ σαν ένα πειραματικό εργαστήρι αποσυνδεδεμένο από το μαρξισμό, αλλά συνδεδεμένο με τα αστικά αισθητικά πρότυπα. Και ο Μπρεχτ είναι καλοδεχούμενος, μόνο στο βαθμό που ανήκει στο κυρίαρχο ρεύμα.

    Όταν σκοπός τους είναι η γελοιοποίηση ενός μαρξιστή και του επαναστατικού του έργου, δεν θα σταματήσουν πουθενά οι οπορτουνιστές, αν δεν καταφέρουν τη γελοιοποίηση του Μπρέχτ.
    Αυτά όμως είναι τιμή στο έργο του Μπρέχτ.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία σχέση το συμπέρασμα σου με το κείμενο.

      Η Βαλαβάνη λέει ότι ο Μπρεχτ δεν γράφει για να διδάξει Μαρξισμό, αλλά για δείξει στο κοινό πως τα προσωπικά του βιώματα πρέπει να μετουσιώνονται σε πολιτική σκέψη και στάση.
      Αυτό είναι απείρως σημαντικότερο (και κολακευτικότερο) για το έργο του Μπρεχτ, γιατί τον ανάγει από ένα υποτιθέμενο συγγραφέα που προωθεί τις προσωπικές του πολιτικές πεποιθήσεις (άρα εξ ορισμού περιθωριακό καλλιτέχνη) σε έναν καλλιτέχνη που απευθύνεται σε ευρύ κοινό διδάσκοντας την ατομική συνειδητοποίηση που οδηγεί στην πολιτική πράξη. Με την έννοια αυτή ο Μπρεχτ ξεφέυγει του στενού ακροατηρίου και μετατρέπεται σε καλλιτέχνη του κυρίου ρεύματος (mainstream) που απευθύνεται δηλ. στους ΠΑΝΤΕΣ.

      Απλό αν το διαβάσεις χωρίς προκατάληψη.

      Τάκης

      Διαγραφή
    2. Πάνω σε αυτό που θίγεις και μια πρέπουσα απάντηση στην κα. Βαλαβάνη και στην κάθε κα. Βαλαβάνη που προσπαθεί να αποσυνδέσει τον Μπρεχτ από την εργατική τάξη και το έργο του από τη φαρέτρα των όπλων της για το δρόμο της απελευθέρωσής της από την εκμετάλλευση, αποτελεί η ομιλία του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου από το πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο του ΚΚΕ για τον Μπρεχτ:
      http://www.youtube.com/watch?v=NTPYfNWy61k

      Διαγραφή
    3. και ομως ο Μπρεχτ εκλα'ι'κευει το μαρξισμο μεσα απο τα εργα του μεσα απο προσωπικα βιωματα και καταστασεις των ηρωων...καταδυκνυει την ορθοτητα του σοσιαλισμου και την πολιτικη συμπαραταξη που πρεπει να αποκτησουν οι εργαζομενοι με τους κομμουνιστες...αν η Βαλαβανη εχει διαβασει την Αγια Ιωαννα των σφαγειων και καταλαβε οτι το εργο του Μπρεχτ δεν εχει σχεση με το μαρξισμο ειναι επειδη εχει αλεργια στο σφυροδρεπανο και το σβηνει με φωτοσοπ ακομα και απο τις φωτογραφιες...

      Διαγραφή
  35. Ωραία τα λέτε για να περνά και η ώρα....4 Ιουλίου 2013 στις 10:48 π.μ.

    Κατά τα άλλα η ρεαλιστική λύση που προτείνετε είναι να "προτάξουμε τη λύση του Σοσιαλισμού" που φυσικά μπορεί και άυριο κιόλας να επιβληθεί και εξίσου φυσικά αυτό θα γίνει σε μια χώρα 10 εκατ., χωρίς ίχνος διεθνούς αλληλεγγύης στον ορίζοντα....

    Και όποιος λέει "παιδιά, αυτά είναι παλαβομάρες!" αμέσως είναι εχθρός των εργατών, τσιράκι και ότι άλλο γουστάρει ο κάθε κομπλεξικός.

    Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον τρελό που οδηγεί ανάποδα στην Εθνική και κάποια στιγμή ακούει στο ραδιόφωνο πως υπάρχει ένας επικίνδυνος που πάει ανάποδα. Και τότε εκείνος ομολογεί: "Μόνο ένας; Εγώ βλέπω δεκάδες!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατσε διαβασε το προγραμμα του ΚΚΕ και μετα μπες να μας πεις τις αρλουμπες σου...
      το ΚΚΕ μιλαει και για τις διεθνης συμμαχιες που θα χρειαστεις και αλληλεγγυη και για την εξωτερικη πολιτικη κλπ...
      επισης τον να ερμηνευεις το συσχετισμο δυναμης μετα απο μια επανασταση στην Ελλαδα με τα σημερινα δεδομενα δεν τον διαλεκτικο...και που ξερεις οτι μια σοσιαλιστικη επανασταση στην Ελλαδα δεν θα συμπαρασυρει και αλλες χωρες της Ευρωπης ή των Βαλκανιων? και που ξερεις οτι δεν θα προηγηθει αλλου σοσιαλιστικη επανασταση και η Ελλαδα θα ακολουθησει??? που διαβασες σε κειμενο του ΚΚΕ οτι αυριο θα γινει επανασταση? στο προογραμμα του μιλαει για την επαναστατικη κατασταση, πως διαμορφωνεται και τι πρεπει να κανει το ΚΚΕ και ο εργαζομενος λαος...και ναι η ρεα΄λιστικη λυση ειναι αυτρη γιατι ειναι η κοινη λογικη, γιατι συμφερει την εργατικη ταξη που παραγει τον πλουτο και συμφερει την πλειοψηφια του λαου. γιατι ειναι η μονη που λυνει το προβλημα...το ρεαλισμο των Γερμανοτσολιαδων και των δοσιλογων ή τον ρεαλισμο της ηγεσιας της εκκλησιας το 1821 και των προεστων τον χαριζουμε σε σενα που θες να κανεις τον καπιταλισμο ανθρωπινο...

      Διαγραφή
    2. ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΤΙΔΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΦΑΡΜΑΚΟ:"ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ"(ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΑΛΛΑ "ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ" ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ) leni-a

      Διαγραφή
    3. Έκει είναι το πρόβλημα ότι στο δια ταύτα (επανάσταση) σφυράτε αδιάφορα.... Δεν κατάλαβα, αν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ δεν έκαναν το λάθος να παραδώσουν τα όπλα (επηρεασμένα απο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και την λάθος θεωρεία για δημοκρατικό πέρασμα απο τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό ) μετά το τέλος του Βππ δεν θα υπίρχαν οι διεργασίες για σοσιαλισμό? Στην Κούβα πως άντεξε? και μην αρχίσετε για το τι γίνετε....
      Αλλά το πρόβλημα σας είναι ότι δεν θέλετε επανάσταση...
      Καλή η ιδέα του "ασε να κάνει κάποιος άλλος και μετά βλέπουμε..." Αλλά δεν πάει έτσι... γιατί πολύ απλά κανένας δεν θα έκανε τίποτα....
      Στην επανάσταση θα χυθεί αίμα και πρώτο των κομμουνιστών και της εργατικής τάξης. Αυτό νομίζεις θα αφήσει ασυγκίνητους τους άλλους καταπιεσμένους λαούς?
      Εδώ το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ένα πανό βάλανε στην Ακρόπολη και έγινε της κακομοίρας (δεν είναι τυχαίο που το αντιγράψατε αισχρά φυσικά)....
      Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλετε Σοσιαλισμό και επανάσταση....

      Και τέλος το ΚΚΕ και οι υποστηριχτές του ποτέ δεν είπαν ότι πάνε σύμφωνα με το "ρεύμα" και τους νόμους του καπιταλισμού...
      Κόντρα πάντα με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό....
      Εσείς φυσικό είναι να βλέπετε έναν να οδηγεί ανάποδα, αδιαφορώντας ότι μπροστά σας έχει ανοίξει η τάφρος της κρίσης του καπιταλισμού, που θα σας καταπιεί γεμίζοντας με κέδροι, για την άρχουσα τάξη και με κομμένα φρένα (η εξουσία στους αστούς) θέλετε να μας πείσετε ότι θα την αποφύγουμε κρατώντας την ίδια κατεύθυνση.....


      Α.Τ

      Διαγραφή
    4. Εδώ την πατάς......

      Το ΕΑΜ δεν έπρεπε να είχε παραδώσει τα όπλα ούτε στο Λίβανο, ούτε στη Καζέρτα γιατί εκέι έχασε το παιχνίδι. Όσο για τη Βάρκιζα ήταν ήδη πολύ αργά και το παιχνίδι είχε κριθεί τελεσίδικα.

      Το ΕΑΜ έπρεπε να επιβάλει τους όρους του πολύ πριν τον Οκτώβρη του '44 και να φτιάξει μια κυβέρνηση στην Αθήνα με δική του πλειοψηφία (και με αστική μειοψηφία) τύπου ΠΕΕΑ πριν πατήσουν πόδι οι Εγγλέζοι και ο ΓΠ στον Πειραιά.

      Αντίθετα, με ευθύνη του ΚΚΕ από την μια το έπαιξε ενδοτικό στις συμμαχικές απαιτήσεις και όταν έχασε την Αθήνα το Δεκέμβρη, το έπαιξε "σκληρή γραμμή" και δεν τόλμησε να παραδεχθεί την ήττα με αποτέλεσμα να καταστραφούν δυό γενιές αριστερών ελλήνων. Πάντα λάθος αποφάσεις σε λάθος στιγμές.

      Αυτά να βλέπουμε...

      Διαγραφή
    5. Αυτά είναι φίλε "Αστα να πάνε"...
      Η ανάλυση της ιστορίας με ποδοσφαιρικούς όρους. Βαθειές αναλύσεις που σε στέλνουν στον κουβά της ιστορίας.

      Υ.Γ. Πάντως κι εγώ πιστεύω πως αν στο 76' ο Σαράφης έδινε πάσα στο Ζαχαριάδη που δεν ήταν οφσάιντ θα το παίρναμε το ματσάκι. Έπρεπε να βάλει Μπελογιάννη από το 1ο ημίχρονο. Τι να σου κάνει στο τελευταίο δεκάλεπτο.

      Διαγραφή
    6. Ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που μπορεί ή αυτό που θέλει...

      Διαγραφή
  36. Και ερχόμαστε στα ωραία και δύσκολα. Ποιος είναι ο σκοπός της τέχνης; Οφείλει η τέχνη να είναι ταξική; Και αν δεν είναι ταξική την απορρίπτουμε;

    Ας αρχίσουμε από αυτά τα ερωτήματα, παρόλο που μπορεί να φανούν ασύνδετα με το θέμα. Αν δεχτούμε ότι η τέχνη οφείλει να είναι ταξική, τι θα απομείνει στους οπαδούς αυτής της άποψης; Το πολύ μερικοί ποιητές, μερικοί τραγουδοποιοί και ο παλιός σοβιετικός κινηματογράφος. Ούτε Χατζιδάκις, ούτε Καβάφης, ούτε Βιβάλντι, ούτε Pink Floyd, ούτε η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών. Και όποιος πει ότι δεν τον αγγίζουν τα συγκεκριμένα παραδείγματα, δεν τον αγγίζει γενικά η τέχνη

    Υπάρχει όμως και καλλιτεχνικό έργο, το οποίο είναι ταξικό όπως είναι το έργο του Μπρεχτ. Το γεγονός ότι είναι ταξικό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ενταχθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό κείμενο και από κει και πέρα όποιος εκφράζει την άποψή του για το έργο να θεωρείται αυτόματα και πολιτικός αντίπαλος του μηχανισμού που έχει εγκολπώσει αυθαίρετα το συγκεκριμένο έργο. Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος προσλαμβάνει ένα καλλιτεχνικό έργο – όσο καθαρά μηνύματα και να φαίνεται ότι εκπέμπει - είναι πολλές φορές εντελώς προσωπικός, άρα και υποκειμενικός και είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται για πολιτική επίθεση εναντίον του

    Και για να γίνω πιο σαφής : Κανένας πολιτικός φορέας δεν έχει το δικαίωμα να θεωρεί οποιοδήποτε καλλιτεχνικό έργο, όσο ταξικό και αν είναι αυτό, ως ιδιοκτησία του. Ο πολιτικός φορέας, από τη φύση του, είναι δύσκαμπτος, προσέχει τα λόγια του, μετράει τις πράξεις του, κρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του με βάση τις πολιτικές απόψεις τους. Ο καλλιτέχνης, από τη φύση του, είναι πιο ελεύθερος. Μπορεί να καταφύγει σε υπερβολές, μπορεί να πέσει σε αντιφάσεις, μπορεί να σηκωθεί και να πέσει μέχρι να εκπέμψει το μήνυμά του. Ακόμη και για έναν συνειδητοποιημένο ταξικό καλλιτέχνη, αν απομονώσεις τμήματα του έργου του, μπορεί να τα θεωρήσεις ότι ξεφεύγουν από τη δέουσα πολιτική γραμμή. Εκεί ο οπαδός της αυστηρής ιδεολογικής καθαρότητας, τι κάνει; Τα αποδέχεται ως αναγκαιότητα και κλείνει τα μάτια ή τα καταγγέλλει και διαγράφει τον καλλιτέχνη;

    Φοβάμαι, όμως, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται επειδή πάντα υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με το πώς το ΚΚΕ έβλεπε ανέκαθεν την τέχνη – άσχετα αν μετά από δεκαετίες αναγκαζόταν να συγχρονιστεί με την υπόλοιπη κοινωνία. Ποιος δε θυμάται την απόρριψη από το ΚΚΕ των ρεμπέτικων τραγουδιών ως “προιόντα του υποκόσμου και των χασικλήδων”; Ποιος δε θυμάται την απόρριψη από το ΚΚΕ της ροκ μουσικής ως “προιόν του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου της κατανάλωσης και των ναρκωτικών;”

    Η συζήτηση είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα, αλλά φοβάμαι πάλι πως οι οπαδοί του ΚΚΕ δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν οποιαδήποτε συζήτηση και θα αρχίσουν τις κραυγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο μεγάλε, μόνο που πρέπει να αλλάξεις το όνομα σου, σου ταιριάζει γάντι το ψευδώνυμο "κενός νούς",... και τα μυαλά στο ΣΥΡΙΖΟΚ...
      Πάντως θα σε προτείνουμε για το βραβείο μικροατικής ηλιθιότητας και ταξικής στραβομάρας, του ιδρύματος "Alexis"...
      ΦΑΙΔΡΑ

      Διαγραφή
    2. Κατ' αρχήν το ζήτημα που θέτεις είναι άσχετο με την όλη κουβέντα γιατί το θέμα περιτρέφεται γύρω από το αν ο Μπρέχτ ήταν κομμουνιστής και έγραφε για την προώθηση της μ-λ ιδεολογίας ή αν ήταν ένας κοινός τυπάς που έγραφε έργα.

      Έτσι λοιπόν σαν ωραίος γκαιμπελίσκος προσπαθείς να μας κολλήσεις στον τοίχο (νομίζεις) με όλη την καλή διάθεση φυσικά για κουβέντα. Βάζεις και τα υπέροχα επιχειρήματα περί ρεμπέτικου.

      Κατά πρώτον τι είναι η "ταξική" τέχνη; Είναι μήπως η στρατευμένη τέχνη που προέρχεται από εκπρόσωπο μιας συγκεκριμένης τάξης (αντικειμενικά), που έχει συνείδηση της τάξης του (υποκειμενικά) και χρησιμοποιεί την τέχνη του για την υποστήριξη των αντικειμενικών συμφερόντων της τάξης του και τη διαφώτιση του των ανρώπων που την αποτελούν;
      Αν είναι αυτό (κατά τη γνώμη μου κάθε τομέας της ανθρώπινης διανόησης είναι ταξικός, πλην των φυσικών επιστημών και τεχνών που απλώς εφαρμόζονται με ταξικό προσανατολισμό), ας μην πάμε πρώτα στο αντίθετο που θέτεις...τη "μη ταξική" τέχνη...

      Το είδος της "ταξικής" τέχνης μπορεί να αναλυθεί σε υποκατηγορίες. Υπάρχει η "ταξική" τέχνη της εργατικής τάξης, η "ταξική" τέχνη της αστικής τάξης, η "ταξική" τέχνη των μικροαστικών στρωμάτων.
      Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έχουμε τη διαπάλη "ταξικής"-"μη ταξικής" τέχνης. Αντίθετα είναι η ερμηνεία του έργου του Μπρεχτ, με τρόπο που να το εντάσσει σε μια άλλη ταξική λογική, αυτή των μικροαστικών στρωμάτων. Η απάντηση μας λοιπόν στην κα Βαλαβάνη είναι ακόμα πιο αναγκαία τη συγκεκριμένη περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης και εν όψει της επαναστατικής κατάστασης τα μικραστικά στρώματα τείνουν να απομακρύνονται από την εργατική τάξη.

      Έπειτα μας λες πως ό,τι είναι ταξικό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πολιτικό κείμενο...Φαίνεται πως δεν μπορείς να αντιληφθείς πως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το ταξικό από το πολιτικό. Η πολιτική, είτε το θες είτε όχι, είναι ταξική. Πάντα ήταν. Από αυτή σου την αδυναμία προκύτουν όλα όσα γράφεις.

      (είδες-άκουσες καμια κραυγή σε όσα σου γράφω;;; )

      Διαγραφή
    3. Οι κραυγές στην οθόνη του υπολογιστή δεν ακούγονται. Διαβάζονται. Και το “γκαιμπελίσκος” αν δεν είναι κραυγή, τι είναι;

      Επί της ουσίας τώρα, κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει στο ότι ένα ταξικό έργο είναι οπωσδήποτε πολιτικό. Το πρόβλημα είναι ότι οι οπαδοί του Κόμματος έχουν στενέψει πολύ την έννοια “ταξικός” και την έχουν περιορίσει στη μία και μοναδική εκδοχή που έχουν αυτοί για την κατάργηση της πάλης των τάξεων και την ερμηνεία που δίνουν αυτοί στη μ-λ θεωρία.

      Από εκεί ξεκινάει και το πρόβλημα της συνεννόησης μεταξύ των οπαδών του Κόμματος και των “άλλων”, οι οποίοι ενώ αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, σοσιαλιστές ή κομμουνιστές, έρχεται το Κόμμα και τους τοποθετεί απέναντί του , εκόντες άκοντες στους ταξικούς εχθρούς.

      Διαγραφή
  37. "αν ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙΣ τμήματα του έργου του, μπορεί να τα θεωρήσεις ότι ξεφεύγουν από τη δέουσα πολιτική γραμμή."

    Το κόψε ράψε το έχετε αναγάγει σε επιστήμη...
    Τόσα χρόνια οι οπορτουνιστές αυτό κάνουν...
    Άπειρα τα παραδείγματα....
    Ο Μπρέχτ δεν ανήκει μόνο στο ΚΚΕ αλλά σε όλους τους κομμουνιστές σε όλα τα μέρη της γής που αγωνίζονται για τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό, αφήνοντας ένα σπουδαίο έργο για τους λαούς, μέσα απο το οποίο πηγάζει η ανάγκη για την αλλαγή της τάξεις στην εξουσία.... Αυτό μόνο ένας ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ καλλιτέχνης θα μπορούσε να εκφράσει και τέτοιος ήταν ο Μπρεχτ με ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό που πήγαζε απο την ιδεολογία που υπηρετούσε.
    Αν δεν θέλει κάποιος τον Σοσιαλισμό... αναφέρει όλα αυτά που λέει η βουλευτής της σοσιαλδημοκρατίας.....

    Α.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποια ακριβώς κομμουνιστικά κόμματα ανήκει ο Μπρεχτ(θα ήθελα λίστα) γιατί υπάρχουν και μερικά που χρησιμοποιούν τον τίτλο παραπλανητικά και είναι κατά βάθος οπορτουνιστικά, ρεφορμιστικά μορφώματα

      Διαγραφή
  38. Προσέξτε απείρου κάλους λογική:"Ο πολιτικός φορέας, από τη φύση του, είναι δύσκαμπτος, προσέχει τα λόγια του, μετράει τις πράξεις του, κρίνει τους πολιτικούς αντιπάλους του με βάση τις πολιτικές απόψεις τους. Ο καλλιτέχνης, από τη φύση του, είναι πιο ελεύθερος.. .. Ακόμη και για έναν συνειδητοποιημένο ταξικό καλλιτέχνη, αν απομονώσεις τμήματα του έργου του, μπορεί να τα θεωρήσεις ότι ξεφεύγουν από τη δέουσα πολιτική γραμμή. Εκεί ο οπαδός της αυστηρής ιδεολογικής καθαρότητας, τι κάνει; Τα αποδέχεται ως αναγκαιότητα και κλείνει τα μάτια ή τα καταγγέλλει και διαγράφει τον καλλιτέχνη;"
    Νομίζω ότι ο Μπρέχτ έχει αποκαλύψει και τσακίσει θεωρητικά και πρακτικά όλες αυτές τις μικροαστικές αντιλήψεις. Ο Μπρέχτ ήταν Κομμουνιστής και ταυτισμένος με τη δράση του ΚΚ Γερμανίας. Για αυτό έγινε και πλατιά αγαπητός από τους εργάτες και τους λαούς. Γιατί ήταν ένα με αυτούς και όχι έξω ή πάνω από αυτούς.
    Και φυσικά άρχισε πάλι σπέκουλα περί "διαγραφών". Λοιπόν να σταματήσει το παραμύθι. Όποιος συμβιβάζεται και στο τέλος αρνείται την ταξική πάλη,θα έχει την αντιμετώπιση που του πρέπει όπως και κάθε προδότης της ταξικής πάλης. Εκτός αν θεωρούν ορισμένοι ότι πρέπει να έχουν προνομιακή μεταχείριση και να είναι πάνω από τους "κοινούς θνητούς". Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αστική τάξη και οι οπορτουνιστές προβάλλουν ιδιαίτερα όποιον "τα παράτησε στη μέση του δρόμου" επιλέγοντας το βολικό μονοπάτι της ήσυχης ζωής στον καπιταλισμό και τους επαίνους των αστών. Αντίθετα εκατοντάδες που δεν τα έστριψαν "ξεχνιόνται" σχεδιασμένα. Είναι όλο αυτοί που ποτέ δεν κιότεψαν δεν διαγράφτηκαν, ταυτίστηκαν με τα ΚΚ και πάντα μνημονεύονται και αγαπιούνται από τους λαούς.
    Αντίθετα όλοι αυτοί που υιοθετούν αντιλήψεις σαν αυτές που γράφει ο "κοινους νούς" γνωρίζουν την απαξίωση του λαού, αλλά την εύνοια των μεγαλοεπειχειρηματιών. Γιατί όλοι ατοί οι δήθεν της αταξικότητας και της πολιτικής αποστασιοποίησης, στην πραγματικότητα κάνουν ένα πολύ επικίνδυνο πολιτικό και ταξικό έργο:Κρύβουν έντεχνα την πραγματικότητα στον όνομα της τέχνης,δηλαδή αξιοποιούν τη μορφή για να αποκρύψουν το περιεχόμενο, τη ζωή, τη διέξοδο! Μόνο που μας πασάρουν την αντίληψη της απογοήτευσης και του συμβιβασμού συγκαλυμμένα. Για αυτό και το έργο τους γίνεται εύκολα εμπορεύσιμο στους κύκλους της καλής κοινωνίας...Με το αζημείωτο πάντα!!!!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. κοινέ νου, τα καλλιτεχνικά έργα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Εκτός βέβαια από τα καπιταλιστικά καλλιτεχνικά έργα για τα οποία οφείλεις να πληρώνεις πνευματικά δικαιώματα στον "καλλιτέχνη" - καπιταλιστή.

    Η εργατική τάξη δεν θεώρησε έτσι κανένα καλλιτεχνικό έργο ως ιδιοκτησία της. Ανέδειξε σε κάθε περίπτωση τον επαναστατικό του χαρακτήρα ή τον αντιδραστικό του, κάνοντας κριτική με βάση τα δικά της ταξικά συμφέροντα. Τα έκανε κτήμα της και τα γενίκευσε ως πρότυπα.

    Ανάλογα η καπιταλιστική τάξη εντάσσει τα καλλιτεχνικά έργα ανάλογα, για αυτό και τα έργα όλων των προτοπόρων καλλιτεχνών έπεσαν στην πυρά γιατί έθιγαν την τάξη τους.

    Κι αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η τέχνη κρίνεται πάντα με ταξικά κριτήρια, άσχετα από τη συνειδητοποίηση του καθενός ως προς το θέμα.

    Ο Μπρεχτ λοιπόν στην κριτική του πάνω στο θέατρο ξεκινάει με ένα αξίωμα. Κάνε θέατρο, χωρίς κοστούμια, χωρίς φώτα, χωρίς ηθοποιούς, χωρίς τίποτα. Αυτή ήταν η ταξική και μαρξιστική καινοτομία του Μπρέχτ στο θέατρο.

    Και η κα Βαλαβάνη ακολουθώντας τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, λέει σε εκείνη τη συνέντευξη ότι αυτή η παράσταση είναι μία επαγγελματική παράσταση με φώτα, κοστούμια, πληρωμένους ηθοποιούς, βίντεο. Δηλαδή μετατρέπει τον Μπρεχτ σε μία καπιταλιστική επιχείρηση, πολύ επικερδής μάλιστα, προκειμένου να γελοιοποιήσει εν τοις πράγμασι όλη τη διδαχή του Μπρέχτ κι αυτό που άφησε στις επόμενες γενεές σαν κληρονομιά για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.

    Η τέχνη ότι και να κάνει είναι ταξική στις ταξικές κοινωνίες. Και χρησιμοποιείται ανάλογα από την τάξη την οποία υπηρετεί. Τα αισθητικά κριτήρια της τέχνης είναι ταξικά όσο και να το αρνείται κάποιος.

    Η εργατική τάξη και το επαναστατικό υποκείμενο, επειδή έχει τον ιστορικό ρόλο κατάργησης των τάξεων έχει ανάλογα και τον ιστορικό ρόλο της κατάργησης της τέχνης ως ταξικό όπλο.

    Σε αυτό το δρόμο κινήθηκαν και οι επαναστάτες καλλιτέχνες, αλλά δίχως να ξεχνάνε ότι επειδή δρουν σε ταξικές κοινωνίες, εκ των πραγμάτων πρέπει να υπηρετήσουν μία τάξη με το καλλιτεχνικό τους έργο. Αποφάσισαν να υπηρετήσουν την επανάσταση και τα έργα τους δυσφημίστηκαν ακριβώς για αυτό. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει έστω κι αν δεν έχουν κομμουνιστική συνείδηση, από όλους τους καλλιτέχνες που υπηρέτησαν τα ιδεώδη της απελευθέρωσης του ανθρώπου.

    Και ναι λοιπόν, η παρουσία των red hot chili peppers στην προκλητική εκδήλωση των του Αμπράμοβιτς την πρωτοχρονιά δεν υπηρέτησε τέχνη των προλεταρίων. Υπηρέτησε την τάξη των παράσιτων. Το ίδιο και οι υπερπαραγωγές του χόλουγουντ που υπηρετούν την αισθητική της κυρίαρχης τάξης και λογικής.

    Στον καιρό της κρίσης και η τέχνη οφείλει να πάρει θέση. Η πολύχρονη κρίση και στην τέχνη, δεν αποτελεί παρά απάντηση στο ποια τάξη αποφάσισε να υπηρετεί.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλη μια ερώτηση:

      Η υπέροχη Σοβιετική υπερπαραγωγή του "Πόλεμος και Ειρήνη" σε σκηνοθεσία Μπόνταρτσουκ, ήταν ταξική τέχνη? Και σε κάθε περίπτωση υπηρέτησε το προλεταριάτο, την αστική τάξη ή τελικά τον θεατή πέρα από ταξική καταγωγή;

      Διαγραφή
  40. Δε διαφωνώ στα περισσότερα από όσα αναφέρεις. Έχω βέβαια και τις αμφιβολίες μου για κάποια από αυτά, όπως για το ότι “ η τέχνη κρίνεται πάντα με ταξικά κριτήρια” καθώς θεωρώ ότι η τέχνη αντανακλά και βαθύτερες υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου και, ως εκ τούτου, μπορεί να υπάρξει και αταξική τέχνη και μπορεί να είναι θαυμάσια.

    Βεβαίως και ένας καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση, αλλά αυτή την υποχρέωση την έχει κάθε μέλος μιας κοινωνίας και αν δεν το κάνει κρίνεται, όπως όμως κρίνεται και κάθε ανώνυμος συμπολίτης μας που αδιαφορεί

    Και το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω και μου προκάλεσε έκπληξη, ήταν η μομφή που εκτόξευσες εναντίον της Βαλαβάνη ότι μετέτρεψε τον Μπρεχτ σε καπιταλιστική επιχείρηση, επειδή προφανώς ήταν μία παράσταση με εισιτήριο. Μα, νομίζω, ότι και ο ίδιος ο Μπρεχτ βιοποριζόταν από την τέχνη του ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Aπό "Ρ" μέσω LR.
    ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7195.html ).Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από "PIO" μέσω "YouTube"
      ( http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=XIlbFjkF0PU#t=39s ) .Iief

      Διαγραφή
    2. 4 Ιουλίου 2013 - 10:25 μ.μ.

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7195.html )
      (..)Καθ έξιν παραχαράκτες και εκμαυλιστές: Η σειρά της τέχνης

      Οταν η πραγματικότητα δε συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Κι αυτό ισχύει για όλα. Πρόσφατα, γράφαμε για την αλλοίωση φωτογραφιών από πρωτοβουλίες του ΚΚΕ με διεθνή απήχηση. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε χώρες του εξωτερικού, αυτές προπαγανδίστηκαν με αφίσες όπου δέσποζαν φωτογραφίες του πανό που είχε αναρτήσει το ΚΚΕ στην Ακρόπολη, έλειπε όμως η υπογραφή «ΚΚΕ» και το σφυροδρέπανο. Σωστή καπηλεία, δηλαδή. Αυτή τη φορά θύμα του ΣΥΡΙΖΑίικου «φώτοσοπ» έπεσε γνωστό χαρακτικό του Τάσσου Αλεβίζου, που απεικονίζει διαδηλωτές με υψωμένες ελληνικές και κόκκινες σημαίες με σφυροδρέπανο. Στην ιστοσελίδα του Π. Λαφαζάνη, αναρτήθηκε η εικόνα, μόνο που απ' τις σημαίες που κρατούν οι διαδηλωτές έχουν εξαφανιστεί τα σφυροδρέπανα (βλέπε σε αντιπαραβολή την πρωτότυπη και τη δημοσιευμένη εικόνα)! Τους το 'παμε κι άλλη φορά, δεν είναι ό,τι καλύτερο να σουλατσάρουν με κλεμμένες ταυτότητες και διαβατήρια. Πόσο μάλλον όταν αυτά φωνάζουν από μακριά ότι είναι κλοπιμαία.

      Πηγή: Ριζοσπάστης(..)Ilief

      Διαγραφή
  42. αγαπητέ κοινέ νου
    όταν λέω ότι πολλοί καλλιτεχνικοί θίασοι έκαναν τον Μπρέχτ καπιταλιστική επιχείρηση, εννοώ ότι είναι το ακριβώς αντίθετο από τη μεθοδολογία του Μπρεχτ. Γιατί όλο το έργο του Μπρέχτ στηρίζεται στο να μην χρειάζεται καμία υποκριτική εξειδίκευση και κανένα μηχάνημα, σκηνικό, κουστούμια κλπ για να ανέβει μια παράσταση του. Αυτή είναι και η μαγεία του. Ένα δωμάτιο του σπιτιού μας και τρία τυχαία πρόσωπα είναι δυνατόν να παίξουν όλες τις εσωτερικές σκηνές του Μπρέχτ. Ένα παγκάκι και τρία άτομα στην πλατεία είναι δυνατόν να παίξουν όλες τις εξωτερικές σκηνές του Μπρέχτ. Δοκίμασε το νοητικά και θα δεις ότι έτσι είναι. Αυτή είναι η μεγάλη θεατρική συμβολή του Μπρέχτ ορμώμενη από το σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

    Επίσης σε αυτό που λες για την αταξική τέχνη. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι παραστάσεις μας και η έκφραση τους είναι η τεθλασμένη αντανάκλαση των υλικών όρων της ζωής μας. Έτσι τέχνη έξω από τους υλικούς όρους της ζωής δεν υπάρχει. Άρα κι έξω από ένα συγκεκριμένο ιστορικό και ταξικό πλαίσιο. Δεν είναι καθόλου στενός ο ταξικός ορίζοντας. Αλλά δεν μπορείς να τον υπερβείς εξ ολοκλήρου.
    Ο μύθος του Ίκαρου έχει πολλές εκδοχές, γιατί ήταν ένα αναπάντητο όνειρο μίας υλικής πραγματικότητας, ο μύθος του ανθρώπου τερμίτη, σχεδόν καμία εκδοχή γιατί ούτε όνειρο ήταν ούτε εκδοχή της υλικής πραγματικότητας του ανθρώπου. Έτσι και η τέχνη περιορίζεται από τα φυσικά της όρια, σύμφωνα με αυτό που είχε πει ο Μαρξ:

    Η ανθρωπότητα θέτει μπροστά της μόνο τα ερωτήματα που μπορεί απαντήσει. Η καλλιτεχνική έκφραση είναι πάντα η πρωτογενής έκφραση αυτής της ρήσης. Τα πρώτα μεγάλα ερωτήματα κάθε νέας εποχής τίθενται αφηρημένα και η καλύτερη έκφραση της αφηρημένης σκέψης είναι το καλλιτεχνικό έργο.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μια ερώτηση στον φίλο (α.):

    H Αφροδίτη της Μήλου είναι τέχνη και μάλιστα υψηλή. Το ίδιο και ένας μεθυσμένος Βάκχος του Καραβάτζιο, ή η οροφή της Καπέλλα Σιστίνα ή ένα γυμνό του Ματίς.

    Είναι όμως ταξική τέχνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να γνωρίζω τους συμβολισμούς των έργων που αναφέρεις και το ιστορικό- ταξικό πλαίσιο κάτω από τους οποίους δημιουργήθηκαν.

    Η τέχνη με αποφεύγει και την αποφεύγω, γιατί στις μέρες μας μου φαίνεται υποταγμένη στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών.
    Αν κάτι με συγκινεί στις μέρες μας είναι η ανθρωποκεντρική έκφραση των έργων των υπανάπτυκτων χωρών της Ασίας.

    Ο Μίκης, ο Κόπολα, ο Μπρέχτ, ο δεξιός Χόρν κι ο Τσάπλιν μας άφησαν χρόνια. Και δυστυχώς δεν θέλησε κανένας να τους μοιάσει. Γεμίσαμε Ρουβάδες και γόηδες ηθοποιούς. Αυτό για μένα δεν είναι τέχνη. Έτσι την αποφεύγω.

    Δεν ξέρω έτσι και πολλά από αυτό που ονομάζουμε τέχνη. Ξέρω τα κριτήρια του μ-λ για την τέχνη που υπηρετεί την επανάσταση. Επανάσταση ενάντια σε κάθε κατεστημένο, όχι μόνο στο πολιτικό. Το κριτήριο μου έχει ατονήσει. Ευτυχώς στον ίδιο βαθμό που έχει ατονήσει και η επαναστατική τέχνη.

    "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά" τραγουδάει ο Γιώργος Σαρρής. Αυτό για μένα λογίζεται για τέχνη. Γιατί το "τραγουδά" μία ολόκληρη τάξη καταπιεσμένων πριν από το Σαρρή.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με την κατάντια της σημερινής τέχνης, όπως έχεις και απόλυτο δίκιο για τα αίτια της παρακμής που δεν είναι άλλα από το ότι η τέχνη υπακούει απόλυτα στην έννοια του κέρδους.

      Και φυσικά έχεις δίκο ότι υπάρχει τέχνη που υπηρετεί την επανάσταση. Αλλά δεν υπάρχει μόνο αυτή.
      Όποια μορφή της τέχνης δεν υπηρετεί την επανάσταση, δεν μπορεί να είναι εκ προοιμίου καταδικαστέα. Είναι ανόητο να υποστηρίζεται κάτι τέτοιο.

      Το κλασσικό μπαλέτο ή η κλασσική μουσική με τα μ-λ κριτήρια είναι 100% μεγαλοαστική τέχνη. Είναι όμως υπέρτατης ποιότητας τέχνη για αυτό και καλλιεργήθηκε έντονα και συνειδητά στην ΕΣΣΔ.

      Οτιδήποτε είναι υψηλής ποιότητας (και πρωτίστως η τέχνη) ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται κτήμα των εργαζόμενων και της εργατικής τάξης. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο.

      Διαγραφή
    2. χωρις να ειμαι ειδικος επι του θεματος νομιζω οτι ο ορος ταξικη τεχνη ειναι αδοκιμος αυτο που εχω στο μυαλο μου εγω ειναι η εννοια της στρατευμενης τεχνης και της ''μη'' στρατευμενης(στρατευμενη δηλαδη στην υποθεση της αστικης ταξης)...ταξικη ειναι η τεχνη οπως και τα παντα σε μια ταξικη κοινωνια...μην ξεχναμε οτι τα παντα πολιτισμος,θρησκευτικες εκδηλωσεις, αθλητικες εκδηλωσεις κλπ ανεξαρτητα απο το εκαστοτε προσημο που εχουν ειναι βαθια πολιτικες εκδηλωσεις που υπηρετουν συμφεροντα ταξεων της κοινωνιας τα οποια ειναι παντα αντικρουομενα εφοσον ολα πηγαζουν απο την βασικη αντιθεση που καλειτε να λυσει η εξελιξη της κοινωνιας. εξαλλου η οικονομια καθοριζει παντα το επικοδομημα και οχι το αντιθετο...στη τεχνη λοιπον...στρατευμενη τεχνη δεν ειναι για τον κομμουνιστη μονο αυτη η τεχνη που εχει οφθαλμοφανες πολτικο στιγμα ή φανερωνει κοινωνικες ανισοτητες καταπιεση,που καλει σε οργανωση και αγωνα κλπ αυτη ειναι μια οψη της στρατευμενης τεχνης η κυρια και αυτη που ολοι μας επικροτουμε και επιδιωκουμε. η αλλη οψη ειναι η τεχνη που μπορει να μην εχει οφθαλμοφανες πολιτικο στιγμα ωστοσο διεγειρει συναισθηματα, επεκτεινει τους πνευματικους οριζοντες του λαου , τον παρακινει να μορφωθει , να ψυχαγωγηθει,να ερωτευτει , να γινει καλος γονιος κλπ πχ ο Ριτσος εχει γραψει και ερωτικα ποιηματα, ή οταν ενας μουσικος μελωποιει ενα ποιημα του Καβαφη μπορει να μην εχει αμεσο πολιτικο στιγμα ωστοσο η παρακινηση στον νεο να ψαξει να βρει ποιος ειναι ο Καβαφης να διαβασει ποιηματα του και να ασχοληθει με τις τεχνες και τα γραμματα ειναι προσφορα στον εργαζομενο νεο διοτι του διευρυνει τους οριζοντες τον κανει πιο ολοκληρωμενο ανθρωπο και αναγκαστηκα αργα ή γρηγορα θα τον φερει και κοντα στην τεχνη με πιο αμεσο πολιτικο στιγμα που σε πολλους επαιξε καταλυτικο ρολο ωστε να ακολουθησουν το δρομο του αγωνα για την ταξη τους...ποσος κοσμος μη κομμουνιστες δεν εκτημησαν ή δεν ακουσαν με ενδιαφερον το ΚΚΕ λογω του Ριτσου, του Λο'ι'ζου,του γεροξεκουτη του Θεοδωρακη κλπ?

      Διαγραφή
  45. όταν λέω ότι το κριτήριο του μ-λ για την τέχνη πρέπει να είναι η επανάσταση ενάντια σε κάθε κατεστημένο, εννοώ ακριβώς αυτό που λες για την υψηλή τέχνη.

    Δεν χρειάζεται να είσαι μεγαλοαστός για να σε αγγίξει το έργο του Σοστάκοβιτς. Αλλά πρέπει να έχεις τα τεχνικά εφόδια που δυστυχώς στις μέρες μας είναι προνόμιο λίγων. Πολλές φορές το σκέφτηκα και είπα ότι δεν είναι τυχαίο που στο σχολείο δεν μας έμαθαν απολύτως τίποτα από μουσική ενώ υπήρχε το μάθημα. Το οικουμενικό μήνυμα της μουσικής που ξεσηκώνει τους λαούς, έπρεπε να μείνει επτασφράγιστο μυστικό και μόνο για όσους έχουν τα ταξικά κριτήρια.
    Έτσι αγαπώ την κλασική μουσική, περισσότερο γιατί δεν την καταλαβαίνω όταν την ακούω (άρα ακούω κάτι που δεν μπορεί να αναπτύξει το κριτήριο μου στην τέχνη) κι ελπίζω τα νέα παιδιά να μπορούν να την ακούσουν για να κάνουν την υπέρβαση που λες. Να γίνει και το μπαλέτο και η κλασική μουσική ένας ακόμα λόγος για να σπάσουν τα στερεότυπα αυτού του κόσμου.

    α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι συμφωνώ μαζί σου.

      Και σε συνέχεια των όσων μόλις είπες, κολλάει και το κλείσιμο της ΕΡΤ.
      Πόσες γενιές ανθρώπων δεν ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη καλή μουσική, το χορό, τον ποιοτικό κιν/φο, το θέατρο ή το βιβλίο μέσα από τη Δημόσια Τηλεόραση αποκτώντας τα "τεχνικά εφόδια" που ανέφερες;;;

      Σήμερα ένα παιδί το μόνο που θα μαθαίνει είναι η υποκουλτούρα των action movies, τα σκυλάδικα και η φτήνια των ιδιωτικών καναλιών. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα με το σβήσιμο της ΕΡΤ.

      Διαγραφή
  46. κάποιος από τους παραπάνω5 Ιουλίου 2013 στις 12:25 π.μ.

    Κοίτα να δεις πώς ξεκίνησε η συζήτηση και πώς εξελίσσεται. Άμα θέλουμε μπορούμε να κουβεντιάσουμε τελικά, χωρίς μάχες χαρακωμάτων και χωρίς ύβρεις .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Για να το τελειώνουμε: Ο Μπρεχτ γράφει fuehrung, δηλαδή αρχηγία/ηγεσία. Πράγμα που σίγουρα δεν μπορείς να μεταφράσεις ως «διαχείριση». Αλλωστε, η μετάφραση δε γίνεται λέξη-λέξη, πρέπει να μεταφερθεί στον αναγνώστη πρώτα απ' όλα το πνεύμα του έργου. Η έκφραση που ταιριάζει είναι «εξουσία». Και η κυρία Βαλαβάνη όταν μετέφραζε παλιά Μπρεχτ για «εξουσία» μίλαγε. Τώρα που έγινε ΣΥΡΙΖΑ προσάρμοσε και τη μετάφραση στις πραγματικές επιδιώξεις του κόμματός της, δηλαδή στη διαχείριση του συστήματος. Και, ναι, δεν είναι τυπολατρεία να το επισημάνεις. Είναι ουσία, γιατί αλλοιώνει όλο το νόημα του έργου του Μπρεχτ, ο οποίος δεν ήταν αριστερός και προοδευτικός γενικά και αόριστα, ήταν κομμουνιστής και αυτό ακριβώς αποτυπώνεται σε κάθε έργο του. Και δε σβήνει με φότοσοπ.

    Αστραπόγιαννος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. γιατι να το τελιωνουμε δε σαρεσει να βλεπεις οτι ο κοσμος μπορει να συζητα?
    η δε σαρεσε αυτο που ειπε ο φιλος απο πανω Άμα θέλουμε μπορούμε να κουβεντιάσουμε τελικά,!
    και πως το τελιωνεις ενω δεν εχεις συμμετεχει σε καμια συζητη ξαφνικα και πεταγεσαι σαν..!
    ασε και εμας που ξερουμε λιγα απο τεχνη να μαθουμε περισσοτερα απολαμβανοντας τη συζητηση των φιλων!
    ΑΤΕΧΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν διαβάσεις τι γράφω θα καταλάβεις ότι αναφέρομαι σε αρκετά ποστ πριν από αυτά στα οποία αναφέρεσαι εσύ, όπου πράγματι γίνεται μια γόνιμη κουβέντα. Το αρχικό ποστ, όμως, βάζει ένα θέμα και μετά από αρκετές μέρες νομίζω ότι επιτρέπεται να πω τη γνώμη μου, ακόμα και αν την εκφράζω με κάθετο τρόπο. Δεν επιτρέπεται μήπως; Μια συζήτηση, έτσι κι αλλιώς δεν τελειώνει επειδή κάποιος βάζει μια κατακλείδα, ένα συμπέρασμα για ένα συγκεκριμένο θέμα από τα πάρα πολλά που έχουν ανοίξει σε αυτό το νήμα. Η δική μου κατακλείδα δε σημαίνει τέλος της συζήτησης. Αυτό ούτε εξαρτάται από εμένα, ούτε και το επιδιώκω. Γι' αυτό και δεν επιτέθηκα με ύφος σε κανέναν προσωπικά. Η συζήτηση είναι πάντα καλή, ειδικά όταν τα τρολ απέχουν από αυτήν, και φυσικά συμφωνώ με τον κάποιος από τους παραπάνω. Όμως αν νομίζεις ότι εσύ μπορείς να αποφασίζεις και να κρίνεις με ύφος το αν έχω δικαίωμα ή όχι να πω τη γνώμη μου, βγαίνουν και συμπεράσματα για το ποιός θέλει ή δε θέλει πραγματικά τη συζήτηση.

      Αστραπόγιαννος

      Διαγραφή
  49. Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 2
    ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ Για την Υπεράσπιση του Πολιτισμού"

    ( www.rizospastis.gr/story.do?id=7291401 )
    ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
    Για την υπεράσπιση του Πολιτισμού.Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. EKTOΣ ΘΕΜΑΤΟΣ -όπως και το προηγούμενο σχόλιο

      ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΗΛΙΑΡΟΝΙΚΟΛΑΚΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
      Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για το «απλό που είναι δύσκολο να γίνει» (VIDEO)

      ( http://www.902.gr/eidisi/politismos/15690/mpertolt-mpreht-gia-aplo-poy-einai-dyskolo-na-ginei-video )

      (..)Ο μαρξιστής πια Μπρεχτ, σε αντιπαράθεση με την αστική αντίληψη ότι η Τέχνη πρέπει να υπερπηδά τις διαφορές των ανθρώπων και να τους φέρνει - έξω από ταξικές αντιθέσεις - τον έναν κοντά στον άλλον,

      θεωρεί ότι η μεγάλη Τέχνη, δηλαδή η Τέχνη που εκπροσωπεί τα μεγάλα συμφέροντα κάθε εποχής, δεν μπορεί να είναι συμφιλιωτική. Διακόπτει τις επαφές του με τον αστικό πολιτιστικό μηχανισμό και το προνομιακό κοινό του γίνονται τα λαϊκά στρώματα, προπαντός η εργατική τάξη, καθώς - όπως γράφει - μονάχα το προλεταριάτο «είναι πρόθυμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα όλων».

      Και όλη του η ενέργεια συγκεντρώνεται στο να αποκτήσει αυτή η τάξη συνείδηση ως τάξη για τον εαυτό της, μέσα στις συγκεκριμένες κάθε φορά ιστορικές συγκυρίες. Απόδειξη είναι το ώριμο έργο του - θεατρικό, ποιητικό, δοκιμιακό – που στο μεγάλο μέρος του οικοδομείται πάνω στις εναλλασσόμενες απαιτήσεις της ταξικής πάλης σε όλες τις κρίσιμες καμπές της, την καπιταλιστική κρίση, την άνοδο του φασισμού, την ήττα του εργατικού κινήματος, τον πόλεμο. (..) Ilief

      Διαγραφή
  50. Αρκετά καθυστερημένα, μια "γαργαλιστική" λεπτομέρεια, που δεν ξέρω αν την επισήμανε κάποιος στα ως τώρα σχόλια.
    Η μετάφραση, λοιπόν, του ποιήματος που παρατίθεται στην ανάρτηση ("εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία), προέρχεται από την έκδοση των εκδόσεων ΟΔΗΓΗΤΗΣ (1984) με τίτλο "ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ" σε μετάφραση από τα γερμανικά της Νάνιας Βαλαβάνη...
    Θεμιτό βέβαια το να ξανακοιτά κανείς τις παλιές του δουλιές με σκοπό να τις βελτιώσει. Εδώ όμως δεν υπάρχει βελτίωση αλλά απάρνηση του πνεύματος που περιέχει το πρωτοτυπο έργο.
    Όσο κι αν δεν πρόκειται για "κατά γράμμα" μετάφραση αλλά για ελληνική απόδοση του νοήματος...
    Ακόμα ένας λεκτικός ανεμόμυλος συντρίφτηκε λοιπόν, μόνο που στη θέση του στήθηκε ένα γραφείο διεκπεραίωσης των υποθέσεων της... εξουσίας.
    "Μάθαινε και τα απλούστερα! εσύ να πάρεις πρέπει τη διεκπεραίωση!".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.