29 Ιουλίου 2013

Διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα: Βαρέλι χωρίς πάτο τα μέτρα σε βάρος του λαού

Την έγκρισή της για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, μετά την εκπλήρωση όλων των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, έδωσε σήμερα η επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου. Το ίδιο έκανε και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, που ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν.

Το γερμανικό Κοινοβούλιο συμφώνησε στην εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ, που είχε ήδη εγκρίνει το Euroworking Group την Παρασκευή, ενώ το Ταμείο συνεδρίασε για να εγκρίνει το μερίδιό του, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να εκταμιευθεί την Τετάρτη. Σύμφωνα με διαρροές, η έκθεση του ΔΝΤ επιχαίρει για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, που βυθίζει το λαό στη φτώχεια και προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας το 2014.



Το ΔΝΤ αναγνωρίζει επίσης τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να συρρικνώσουν κι άλλο το λεγόμενο «κόστος εργασίας», στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, με εκτεταμένες ανατροπές στην αγορά εργασίας και μεγαλύτερη «μισθολογική ευελιξία», την οποία συστήνει να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έκθεση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να λάβουν μέτρα «για αποτελεσματική εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση», όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, που οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις, με επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους από το Δημόσιο.

Αβαντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα, που ζητάει υποταγή του λαού σε ολοένα και περισσότερα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι «η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση περάσει ακόμη το βουνό» και ότι «υπάρχει μόνο βοήθεια για αυτοβοήθεια». «Έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο τρέχει μέχρι το 2014 και οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρεις μήνες, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθούν, έπειτα από έλεγχο της τρόικας. Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους -υπάρχει βοήθεια μόνο για αυτοβοήθεια- τότε γίνεται η εκταμίευση», διευκρίνισε ο Β. Σόιμπλε.

Σε άλλο σημείο είπε ότι «τώρα, στο δημόσιο τομέα πράγματι θα υλοποιηθούν περικοπές θέσεων και δε θα πρόκειται μόνο για υποσχέσεις. Αυτό στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε απ' αυτό» και προειδοποίησε ότι «όσο δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υπο-δόσεις. Η πίεση παραμένει». Ομολογώντας ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των μνημονίων και των μέτρων, θριαμβολόγησε για το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει περιοριστεί το λεγόμενο «κόστος εργασίας» κατά 13% -«αυτό είναι ήδη κάτι και η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική»-, είπε χαρακτηριστικά.

Κόντρες για τη διαχείριση του χρέους

Στην πεπατημένη προηγούμενων δηλώσεων της γερμανικής κυβέρνησης, ο Β. Σόιμπλε απέκλειε το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στην «Bild am Sonntag», είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια των εταίρων της και μετά το 2014, αλλά «δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο "κούρεμα" για την Ελλάδα». Προαναγγέλλοντας νέα δάνεια και μνημόνια, είπε ότι η Ελλάδα «σίγουρα θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια και μετά το 2014, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο και υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Στο ελληνικό χρέος και στη διαχείρισή του αναφέρθηκε και ο Γερμανός επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, με συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Schwabische Zeitung», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης», υπό προϋποθέσεις. «Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα», είπε και επισήμανε ότι «το 2014 πρέπει να σκεφτούμε την περαιτέρω ανάπτυξη και να δούμε εάν είναι δεδομένη η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους ή με ποιον τρόπο θα μπορούσε ενδεχομένως αυτή να επιτευχθεί».

Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματούχο της ΕΕ, στο πρόγραμμα για την Ελλάδα υπάρχει χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σε 3,8 - 4 δισ. ευρώ, που ξεκινάει από το β' εξάμηνο του 2014. Το θέμα αυτό αναμένεται να διευθετηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη. Στις πιθανές επιλογές για την κάλυψη του κενού, συμπεριέλαβε την παροχή νέων δανείων, επιστροφή στις αγορές με έκδοση ομολόγων βραχείας λήξης ή να αξιοποιηθεί ενδεχόμενο περίσσευμα από τα δάνεια του τρέχοντος προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα κλιμακωθεί από το Σεπτέμβρη και μετά την έναρξη του νέου κύκλου αξιολόγησης από την τρόικα.

Για το ελληνικό χρέος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι τον Απρίλη του 2014 θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα, όταν η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία και διέβλεψε ότι υπάρχουν πάντα «πολιτικοί κίνδυνοι» για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Έσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι η σημερινή δικομματική κυβέρνηση είναι πιο «συνεκτική» από την προηγούμενη τρικομματική, δείχνοντας ότι η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι στρατηγική επιλογή της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας.

Για την παραπέρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το Γιούρογκρουπ έχει ήδη συζητήσει από τον περασμένο Γενάρη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μελετάει μέτρα όπως η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από άλλα κράτη στα πλαίσια του πρώτου μνημονίου το 2010, καθώς και την περικοπή της ελληνικής συνδρομής σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το PSI (Μάρτης 2012), πάνω από το 90% του ελληνικού δημόσιου χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα της ΕΕ, δηλαδή από κρατικούς φορείς, κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης. Η συμφωνία μεταξύ Γιούρογκρουπ και ΔΝΤ, στα τέλη του 2012, προβλέπει συρρίκνωση του δημόσιου χρέους στο 122% του ΑΕΠ έως το 2020, και κάτω από το 110% έως το 2022.

Σε ΗΠΑ και Κίνα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ θα επιταχυνθεί το 2014, φθάνοντας έως και το 2,7%. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,8% το 2011, 2,2% το 2012 και αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 1,7% φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο. Συγκριτικά, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,6% το 2012 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί με τον ίδιο ρυθμό φέτος, πριν εξέλθει από την ύφεση το 2014, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,9%.

Οι τάσεις αυτές για τις ΗΠΑ, εκτίμησε το ΔΝΤ, «σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται στις οικονομικές συνθήκες ευρείας πιστωτικής χαλαρότητας», προειδοποιώντας όμως για τους κινδύνους που δημιουργούν οι λεγόμενες «φούσκες».

Στην Κίνα, τέλος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε έναν «κατεπείγοντα» λογιστικό έλεγχο του συνόλου του δημόσιου χρέους, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Το αρμόδιο Ελεγκτικό Συνέδριο ανέστειλε όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του προκειμένου να επικεντρωθεί στο έργο αυτό και τις προσεχείς ημέρες θα στείλει στελέχη του στις επαρχίες και στις πόλεις της χώρας, όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Το επίπεδο του χρέους της Κίνας, εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης, θεωρείται ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σοβαρή απειλή για την κινεζική οικονομία, εάν δε ληφθούν μέτρα για να ανασχεθεί η μεγέθυνσή του. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι το σύνολο των αξιογράφων, που έχουν εκδοθεί από την κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, ανέρχεται στο 45% του ΑΕΠ της Κίνας.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.