18 Ιουλίου 2013

Συζητείται στη Βουλή η πρόταση για Εξεταστική για την ΕΡΤ

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το ΚΚΕ επανέλαβε την ανάγκη να καταργηθεί η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς απολύσεις.

Την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ, που συζητείται σήμερα, την κατέθεσε στις 3 Ιούλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την πρόταση, προκύπτουν «προφανείς πολιτικές και νομικές (ποινικές, αστικές, διοικητικές) ευθύνες των προσώπων που σχεδίασαν, χειρίστηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούν την κυβερνητική απόπειρα κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και τελικά κατάργησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής θα γίνει φανερή ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.

To ΚΚΕ εξέφρασε τη συμφωνία του με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όχι όμως με το σκεπτικό που βάζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ 

   

ΚΚΕ: Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς απολύσεις

Το ΚΚΕ επιμένει ότι πρέπει να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να ανοίξει η ΕΡΤ χωρίς απολύσεις, με ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά – μισθολογικά δικαιώματα.


«Η ΕΡΤ», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας, «έχει δυνατότητες να αξιοποιήσει τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει για να διασφαλίσει την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του λαού. Να καλύψει τα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια. Να στηρίξει την πολύμορφη καλλιτεχνική δημιουργία, να προβάλει τα επιστημονικά επιτεύγματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες όπου κυριαρχούν παντού τα μονοπώλια.

Ο αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για την ΕΡΤ πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για ριζικές αλλαγές, να πάψουν τα ΜΜΕ, οι συχνότητες, οι τηλεπικοινωνίες να ανήκουν στους καπιταλιστές ή στο καπιταλιστικό κράτος. Και γι' αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να ξεμπερδεύουν με αυταπάτες για δήθεν φιλολαϊκές "λύσεις" από την εναλλαγή κυβέρνησης εντός των τειχών και να χαράξουν πορεία ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και του αστικού κράτους». 

Το λουκέτο στην ΕΡΤ προπομπός για άλλους δημόσιους οργανισμούς

«Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), στην οποία στηρίχτηκε και η απόφαση για την ΕΡΤ, η κυβέρνηση επιδιώκει τη διάλυση, κατάργηση ή συρρίκνωση δημοσίων οργανισμών και φορέων», πρόσθεσε ο Γ. Γκιόκας. «Το κλείσιμο της ΕΡΤ οδηγεί στην απόλυση περίπου 2.000 εργαζομένων και στην ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων, αποτελεί τον προπομπό, τον πιλότο για την εφαρμογή της ΠΝΠ, για την επέκτασή της και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς ή οργανισμούς του δημόσιου τομέα, στα ΕΑΣ, την αμυντική βιομηχανία και αλλού. Μέσω των απολύσεων, της συρρίκνωσης υπηρετούνται και άλλοι στόχοι, όπως η παράδοση αυτών των δραστηριοτήτων απευθείας στους επιχειρηματικούς ομίλους, η ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή των δημοσίων επιχειρήσεων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Επιδιώκεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ να διευκολυνθεί η συγκέντρωση, η μονοπώληση του χώρου των ΜΜΕ, των συχνοτήτων, των ψηφιακών εκπομπών από μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες. Και βέβαια αυτή η επιδίωξη δεν αφορά μόνο το χώρο των ΜΜΕ, αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας, γι' αυτό και παίρνονται μια σειρά φιλομονοπωλιακά μέτρα, από τις φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα που ψήφισε με το χθεσινό πολυνομοσχέδιο, αλλά και άλλα που είναι προ των πυλών. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ, την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την αναδιανομή των συχνοτήτων επιχειρείται να υπονομευτεί το όποιο δικαίωμα του λαού για ενημέρωση, ψυχαγωγία και να διαμορφωθεί ένας φορέας ακόμη πιο ελεγχόμενος, ακόμη πιο στρατευμένος στην εξυπηρέτηση της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτό γίνεται με το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, μαζί βέβαια με τη διάλυση, τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων». 

Αποπροσανατολιστική κριτική των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση

Σε σχέση με την κριτική που ασκούν τα άλλα κόμματα στην κυβέρνηση, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε: «Είναι σημαντικός ο τρόπος κλεισίματος της ΕΡΤ, το μαύρο, δείχνει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, την επίδειξη πυγμής για να υλοποιήσει μια αντιλαϊκή πολιτική. Είναι όμως, κατά τη γνώμη μας, αποπροσανατολιστική η συζήτηση που επικεντρώνει στο μαύρο και βάζει σε δεύτερη μοίρα τους πραγματικούς στόχους της αναδιάρθρωσης, όπως είναι οι απολύσεις και η προσαρμογή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τόσο τις προπαγανδιστικές, όσο και τις οικονομικές με τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι επίσης κατά τη γνώμη μας αποπροσανατολιστικό η κριτική στην κυβέρνηση να επικεντρώνει στα μέσα και τις διαδικασίες και όχι στο πραγματικό περιεχόμενο της αντιδραστικής πολιτικής. Το αν έγινε συνταγματικά ή αντισυνταγματικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να μπορεί να το αξιοποιεί η εκάστοτε πλειοψηφία κατά το δοκούν.

Για μας είναι σαφές και για το λαό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η αντιλαϊκή πολιτική, όλο και πιο συχνά θα συνοδεύεται από τον αυταρχισμό, τη συκοφάντηση των εργαζομένων, των αγώνων, την καταστολή, τις επιστρατεύσεις, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, χωρίς και τέτοιες μεθόδους. Και αυτό δεν είναι κάτι εκτός της σημερινής εξουσίας, εκτός της σημερινής δημοκρατίας. Είναι η ουσία τους, σε συνθήκες κρίσης, σε συνθήκες όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής που γεννά λαϊκές αντιδράσεις, θα ενεργοποιούνται και μέσα που υπάρχουν στο σημερινό νομικό και θεσμικό οπλοστάσιο – το εθνικό και το ευρωενωσιακό - και που ενδεχομένως δεν είχαν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα ή ακόμη θα δημιουργούνται και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί και θεσμοί. Αυτή είναι η ουσία της αστικής δημοκρατίας που αποδεικνύει κάθε μέρα και περισσότερο ότι είναι μια κυνική δικτατορία των μονοπωλίων.

Γι' αυτό και ο λαός μέσα από όλες αυτές τις πρακτικές πρέπει να δει τον περιορισμένο χαρακτήρα των λαϊκών δικαιωμάτων, να δει τα ασφυκτικά πλαίσια της σημερινής εξουσίας, την ανάγκη ανατροπής της. Είναι άλλο πράγμα ο λαός, οι εργαζόμενοι, το κίνημα να αξιοποιούν όσες δυνατότητες έχουν, όσα μέσα τους δίνει το σημερινό πλαίσιο της αστικής νομιμότητας, το σύνταγμα για να αντιπαλέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα, τον αυταρχισμό. Εν προκειμένω να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ενημέρωση, να είναι αυτή όσο γίνεται πιο αντικειμενική. Και είναι άλλο πράγμα να αναγορεύονται οι θεσμοί του αστικού κράτους, όπως είναι το σύνταγμα, οι νόμοι, η δικαιοσύνη, άλλα μέσα, που έχει στη διάθεσή του, όπως είναι και η κρατική ραδιοτηλεόραση, σε προστάτες, σε εγγυητές των λαϊκών συμφερόντων, κάτι το οποίο κατ’ επανάληψη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή αυτό υπηρετεί τους σκοπούς της κυβερνητικής εναλλαγής. Το νέο διπολισμό, που επειδή ακριβώς και οι δύο πόλοι – έστω και με διαφορές – υπηρετούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που γεννά αυτήν την πολιτική, η αντιπαράθεση γίνεται στα σημεία.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: Η πάλη σήμερα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό δεν μπορεί να εγκλωβίζεται στα πλαίσια της υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας. Γιατί αυτή η δημοκρατία ήταν και είναι δημοκρατία για τους λίγους, για αυτούς που έχουν τον πλούτο, τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους». 

Τεράστια υποκρισία η επίκληση του Συντάγματος

Σε ό,τι αφορά την επίκληση του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πλήγμα του λαού στο κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και το άρθρο 15 δικαίωμά του στην ενημέρωση. Στην πραγματικότητα ήταν ένα ακόμη χτύπημα στο ούτως ή άλλως περιορισμένο δικαίωμα της ενημέρωσης.

Γιατί εδώ υπάρχει το ερώτημα: Πότε εξασφαλίστηκε πραγματικά το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση; Η ΕΡΤ ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια φερέφωνο του δικομματισμού και το τελευταίο διάστημα είχε γίνει φερέφωνο του νέου διπολισμού. Και φυσικά η νέα κρατική ραδιοτηλεόραση θα είναι ακόμη πιο ελεγχόμενη στην ενημέρωση και προσανατολισμένη στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής, στην ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση.

Τι αποδεικνύουν όλα αυτά; Αποδεικνύουν ότι η επίκληση μιας σειράς δικαιωμάτων στο Σύνταγμα αποτελούν μια τεράστια υποκρισία. Και για δικαίωμα στην εργασία μιλάει το Σύνταγμα και έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους και για απαγόρευση της ανήλικης εργασίας μιλάει. Και σήμερα όχι μόνο υπάρχει ανήλικη εργασία, αλλά έχει θεσμοθετηθεί κιόλας επίσημα. Για ποια δικαιώματα λοιπόν; Ένα βασικό δικαίωμα κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα που αφορά τους λίγους. Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που ανατρέπει όλα τα άλλα – ας πούμε – δικαιώματα». 

Η πρόταση βάζει τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα

Ο Γ. Γκιόκας εξέφρασε τη συμφωνία του ΚΚΕ με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όχι όμως με το σκεπτικό που βάζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:  «Είναι επίσης προβληματική η επίκληση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέσα από το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Η συγκεκριμένη απόφαση επί της ουσίας επικύρωσε τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης, την απόφαση για την ΕΡΤ και τις απολύσεις και διευκόλυνε την κυβέρνηση να προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο και με άλλους οργανισμούς. Και αποδεικνύει ότι η δικαιοσύνη ούτε ουδέτερη είναι, ούτε ανεξάρτητη. Όπως επίσης η επίκληση της δήλωσης του Σουλτς, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, από τους πιο φανατικούς στυλοβάτες αυτής της πολιτικής. Οι όποιες αντιδράσεις υπήρχαν από την ΕΕ είχαν να κάνουν και με συμφωνίες της ΕΡΤ με ευρωπαϊκά κανάλια και όχι γιατί τους έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους ή για την ενημέρωση του λαού.
Συμφωνούμε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή. Να διερευνηθούν νομικές ευθύνες για μια σειρά ζητήματα που αφορούν ζημιές, ευθύνες προσώπων, ενέργειες όπως αυτή που έγινε στην Καλαμάτα και άλλου και μάλιστα όταν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, τεχνικοί και άλλοι έχουν χρεωμένα τα μηχανήματα της ΕΡΤ. Όχι όμως με το σκεπτικό που βάζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ , με το Σύνταγμα, το Ευρωκοινοβούλιο, το ΣτΕ κ.ά. που βάζει επί της ουσίας τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα». 

Τη Παρασκευή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ

Αύριο Παρασκευή θα διεξαχθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη  «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ), ενώ τη Δευτέρα ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής θα φέρει ξανά προς ψήφιση στη Βουλή, μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, τη διάταξη για το ύψος των αποζημιώσεων των απολυμένων εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ. Σχετικό άρθρο υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο, αλλά αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μετά από αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ.

Εκβιάζοντας τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής έδωσε προθεσμία λίγων ημερών για να αποχωρήσουν από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.