12 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ-ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες.


Η κυβέρνηση σήμερα προχωρά στην κατάθεση του νομοσχεδίου «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και της Παροχής Υπηρεσιών» που προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.
Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή η κυβέρνηση ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) θέλει να εξυπηρετήσει πάγιες ανάγκες του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου για την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας του, θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο τη ζωή του κάθε εργαζόμενου.

  • Η κυβέρνηση ανοίγει τα μικρά καταστήματα κάτω των 250τμ 52 Κυριακές το χρόνο.
  • Για τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα άνω των 250τμ δηλαδή πολυκαταστήματα, moll,golden Moll και άλλα, 7 Κυριακές το χρόνο.
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι πλέον οι δήμαρχοι (ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) θα καθορίζουν πλέον πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα, στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας αρμόδιοι για να αποφασίσουν θα είναι οι περιφερειάρχες.
  • Δίνει το δικαίωμα στα Σούπερ Μάρκετ να πουλάνε περισσότερα προϊόντα όπως φάρμακα, παιδικό γάλα, τσιγάρα, εφημερίδες, ψωμί κ.α., δίνει επί της ουσίας το πάνω χέρι στους νόμους της αγοράς.
  • Θα υπάρχουν 4 εκπτωτικές περίοδοι από 2 το προηγούμενο διάστημα.
Ισχυρίζονται ότι με τα παραπάνω θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας κυρίως στο εμπόριο.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή ανοίγουν το δρόμο για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζόμενων, την χειροτέρευση των συνθηκών δουλειάς τους, την αύξηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομισθίου, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, θέλουν να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, σαρώνουν στην κυριολεξία τα δικαιώματα ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες.

Θέλουν εργαζόμενους δούλους των πολυεθνικών για αυτό θέλουν να «ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων» να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις.

Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ προχωρά στη συγκρότηση «Συμμαχίας για την Κυριακή», στην οποία συμμετέχουν εργοδοτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, η Εκκλησία, κοινωνικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς κ.λπ.

Η πλειοψηφία της Ο.Ι.Υ.Ε. μπροστά στο αντεργατικό ολοκαύτωμα συνεχίζει να κρατάει τον κλάδο στο περιθώριο, ανέτοιμο οργανωτικά και ιδεολογικά, βάζει εμπόδια στη συσπείρωσή του, δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αποφασιστική απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Πρόκειται για στάση και τακτική που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες, για παράδειγμα όταν ο κλάδος το 1997 έδινε τη μάχη ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ είχε συμφωνήσει - μετά από «διάλογο» - με την κυβέρνηση στην απελευθέρωσή του.

Υπέγραψε κλαδική σύμβαση στο εμπόριο, στους ναυτιλιακούς υπαλλήλους με μειώσεις μισθών στη λογική του «μικρότερου κακού», σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους μεγαλοεργοδότες «κατάφεραν» τη μετατροπή του Επικουρικού Ταμείου των εργαζομένων στον κλάδο των τροφίμων (σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις τροφίμων) από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με σημαντικές περικοπές στις συντάξεις.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πείρα από τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ έχουν διέξοδο. Να την απομονώσουν τώρα.

Να δυναμώσουν την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές.

Να κάνουν στη «μπάντα» πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΙΥΕ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους του κλάδου, αποτελούν τμήμα του εργοδοτικού μηχανισμού, έχουν διευκολύνει με πολλούς τρόπους την εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να σκεφτεί, να βγάλει συμπεράσματα από την εφαρμογή της πολιτικής της Ν.Δ του ΠΑΣΟΚ, τώρα ξέρουμε ότι όταν η κυβέρνηση( Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) μιλάει για «ανάπτυξη», ότι θα δούμε «φως στο τούνελ», εννοεί ότι στην «Νέα Ελλάδα» θα γίνουν οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου- Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τα διοικητικά συμβούλια όλων των σωματείων , τις Επιτροπές Αγώνα, τις Σωματειακές Επιτροπές να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις, να συζητήσουν σε κάθε χώρο δουλειάς και να αποφασίσουν ότι δεν θα ανεχτούν αυτή την απόφαση, θα απαντήσουν αγωνιστικά, θα αντισταθούν.


-Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που εμείς παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.
-Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για να διεκδικήσουμε :

• Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

• Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

• Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .

• Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.

• Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

• Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

• Υπογραφή Συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων. 

2 σχόλια:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.