2 Ιουλίου 2013

Τουρισμός: Τι κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της «ατμομηχανής»


Όσο συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί από τους επιχειρηματίες του κλάδου και τα αστικά ΜΜΕ για την αύξηση τουρισμού, η οποία - όπως λένε - θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας, τόσο γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο πως αυτούς που θα δουλέψουν για να καλογυαλιστεί η βιτρίνα, τους περιμένει... μαύρο καλοκαίρι.

Μισθοί-χαρτζιλίκι, άθλιες συνθήκες εργασίας και καταπάτηση των κλαδικών συμβάσεων είναι η εικόνα που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από το χαλί.

Ο «902.gr» μίλησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού – Ξενοδοχείων, Νίκο Παπαγεωργίου, αλλά και με δύο μέλη του συνδικάτου οι οποίοι μας περιέγραψαν την κατάσταση στο χώρο.

Η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση εκτιμάται σε 446.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ η απασχόληση που επηρεάζεται από την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα εκτιμάται σε 741.000 ή 16% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ποσά, σε έναν κλάδο που απασχολεί τόσους πολλούς εργαζομένους οι άθλιες συνθήκες και εργασιακές σχέσεις με τις οποίες απασχολούνται έρχονται ως συνέπεια του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο Τουρισμός, μέσα σε συνθήκες που καθορίζονται από το κυνήγι του μέγιστου επιχειρηματικού κέρδους.

Συνθήκες εκμετάλλευσης των μαθητευόμενων 


Μία από τις συνέπειες αυτού του τρόπου ανάπτυξης είναι και το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται με το ένα πόδι σταθερά στην ανεργία, αφού δουλεύουν εποχικά, μόνο για 5 ή 6 μήνες το χρόνο. Χιλιάδες ακόμα κάνουν λιγοστά μεροκάματα και δεν μπορούν να διασφαλίσουν καν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χιλιάδες είναι και αυτοί που δουλεύουν ανασφάλιστοι, στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία, ως «μαθητευόμενοι» επαγγελματικών σχολών (ΟΤΕΚ, ΙΕΚ), που παρέχουν ειδικότητες και γνώσεις αμφιβόλου ποιότητας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ειδικά οι μαθητευόμενοι που βρίσκονται εντελώς «στον αέρα».

Οι όροι μαθητείας είναι αντικείμενο διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στη σχολή τους και την επιχείρηση στην οποία τους στέλνει να κάνουν πρακτική άσκηση. Παράλληλα, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες καθώς οι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, 10-12 ώρες, με τη σύμβαση - όταν και αν υπάρχει - να αναφέρεται για 4-5 ώρες, ενώ πολλές φορές κάνουν και άλλες δουλειές από αυτές που έχουν σπουδάσει. (Δείτε εδώ βίντεο)

Επιπτώσεις της κατάργησης των ΣΣΕ στις γυναίκες 

Η κατάργηση των ΣΣΕ έχει τραγικές επιπτώσεις όχι μόνο στους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και στα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονταν θεσμικά όπως είναι μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη μητρότητα, οι μέρες άδειας, το σταθερό ωράριο, τα ρεπό κ.ά. Η  κατάσταση πλέον χωρίς αυτό το δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για όλους, αλλά ειδικά για τις εργαζόμενες μητέρες. (Δείτε εδώ βίντεο)

«Επιταγή εισόδου στην ανεργία»

Την κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με τίτλο  «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας έως 29 ετών»  περιέγραψε ο Νίκος Παπαγεωργίου στον «902.gr», τονίζοντας πως πρόκειται για «επιταγή εισόδου στην ανεργία, αφού αυτά τα πρόγραμμα ανακυκλώνουν την ανεργία, ενώ πλέον έχουν περάσει από το κράτος στα χέρια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δηλαδή στα χέρια των επιχειρηματιών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΤΕ για αυτό το πρόγραμμα δέχτηκε 52.000 αιτήσεις για 10.000 θέσεις - τζάμπα - δουλειάς στα εργασιακά κάτεργα.

Απασχόληση μεταναστών

Το 23,5% των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία το μήνα Αύγουστο και το 21% το Μάη του 2011 ήταν μετανάστες. Όπως και η αναλογία των γυναικών, έτσι και η αναλογία των μεταναστών είναι μεγαλύτερη στα ξενοδοχεία των μεσαίων και χαμηλών κατηγοριών.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η μεγαλύτερη αναλογία αλλοδαπών εργαζομένων καταγράφεται στα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου, με 35,4% τον Αύγουστο και 30% το Μάη. Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με υψηλό ποσοστό απασχόλησης μεταναστών στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ισπανία οι μετανάστες αποτελούν το 53% των εργαζομένων στον κλάδο και στη Γερμανία το 31,0%. Το 2012 συρρικνώθηκε αισθητά ο αριθμός των μεταναστών που εργάζονται στα ελληνικά ξενοδοχεία. Το Μάη του 2012 το ποσοστό των μεταναστών εργαζομένων περιορίστηκε στο 20,48% και τον Αύγουστο στο 21,42% του συνόλου των απασχολουμένων.

Συγκριτικά με το 2011, ο αριθμός των μεταναστών εργαζομένων μειώθηκε κατά 7,3% το Μάη και κατά 8,4% τον Αύγουστο.

Από τα παραπάνω ποσά γίνεται ξεκάθαρο πως παρόλο που οι μετανάστες έχουν μειωθεί λόγω τις καπιταλιστικής κρίσης, παραμένουν μια σίγουρη λύση στα χέρια  των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη τους για δουλειά και φτιάχνουν στρατιές εργαζομένων χωρίς κανένα δικαίωμα.

Ανάπτυξη και φθηνός τουρισμός για το λαό και όχι για τα συμφέροντα των καπιταλιστών

Το δουλεμπόριο που στήνεται σε βάρος των εργαζομένων στον Τουρισμό είναι η άλλη όψη του νομίσματος της πολιτικής που θέλει την αναψυχή και τις διακοπές εμπόρευμα. Θέλει τις τουριστικές υποδομές και τις υπηρεσίες σχεδιασμένες για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Φιλολαϊκή φιλεργατική διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οργανωμένη πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια. Όσο ο Τουρισμός παραμένει στα χέρια ισχυρών μονοπωλίων και ιδιωτών, τόσο θα χειροτερεύουν οι εργασιακές συνθήκες για τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, τόσο οι ποιοτικές και φτηνές διακοπές θα γίνονται άπιαστο όνειρο για τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.