10 Μαΐου 2013

Έλληνες μετανάστες: Τα νούμερα που δεν λένε όλη την αλήθεια

Από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βερολίνο
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι μελέτες και οι έρευνες για το νέο κύμα μετανάστευσης που φουντώνει από την Ελλάδα, αλλά επίσης και από Ιταλία, Ισπανία με προορισμό χώρες όπως Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία.

Τα στοιχεία που δίνονται μέσα από αυτές τις μελέτες και έρευνες είναι «λειψά» και αποκρύπτουν την ουσία της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Πραγματικά, καμία μελέτη δεν μπορεί να αποτυπώσει τα πραγματικά νούμερα της μετανάστευσης γιατί η σαπίλα του ίδιου του συστήματος που υπηρετούν δεν τους το επιτρέπει...

Έτσι π.χ. στη Γερμανία, όπως και σε κάθε καπιταλιστική χώρα, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία για τις στατιστικές υπηρεσίες δεν υπάρχει! Αλλά όχι μόνο για τις στατιστικές υπηρεσίες, αλλά και για τα ξεπουλημένα συνδικάτα είναι αόρατο το μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που δουλεύει χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλεια, χωρίς δικαιώματα! Την ώρα που ένα νέο κύμα μετανάστευσης φουντώνει, την ώρα που δουλεμπορικά γραφεία από Ελλάδα στέλνουν μαζικά εργαζόμενους στη Γερμανία για εργασία κυρίως στο χώρο του επισιτισμού και των ελληνικών εστιατορίων, την ώρα που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ανασφάλιστοι, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς δικαιώματα. σε συνθήκες γαλέρας… το γερμανικό κράτος, αλλά και τα συνδικάτα π.χ. αυτό του επισιτισμού (NGG) στη Γερμανία, κάνει πως σφυρίζει αδιάφορα.

Πώς μπορεί να είναι πραγματικά τα στοιχεία όταν για να καταμετρηθείς στις επίσημες στατιστικές υπηρεσίες πρέπει να έχεις μόνιμη κατοικία, αλλά... για να νοικιάσεις σπίτι πρέπει να έχεις σταθερό «συμβόλαιο» εργασίας και μισθό που να εξασφαλίζει στον ιδιοκτήτη του σπιτιού το ενοίκιό του, ...δηλαδή ένας φαύλος κύκλος όπου μπαίνει ένας μετανάστης με το που θα πατήσει το πόδι του στη χώρα υποδοχής. Ταυτόχρονα οργιάζουν τα κυκλώματα μετενοικιάσεων δωματίων, που φτάνουν να δίνουν ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών σε τιμές των 500 ευρώ χωρίς συμβόλαιο, άρα χωρίς καταγραφή από τη μεριά του γερμανικού κράτους, ή οργιάζουν τα διαμερίσματα όπου στοιβάζονται 10 και 15 άνθρωποι μαζί σε 2 ή 3 δωμάτια.

Πώς μπορεί να είναι πραγματικά τα στοιχεία αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος μετανάστης, π.χ. ανεργία στην ίδια χώρα υποδοχής, προβλήματα γλώσσας, τον εξωθούν σε διαρκή «κινητικότητα», να αλλάζει δηλαδή χώρες και πόλεις για να βρει δουλειά χωρίς να έχει το δικαίωμα να δηλωθεί πουθενά, αφού απλά δεν υπάρχει σαν εργαζόμενος!

Είναι επίσης γεγονός και αληθεύουν τα στοιχεία ότι υπάρχουν κάποια επαγγέλματα που «χρειάζονται» οι χώρες υποδοχής μεταναστών. Π.χ. γιατροί, μηχανικοί, προγραμματιστές κλπ. που αναδεικνύουν σειρά ζητημάτων. Η έλλειψη π.χ. υψηλά ειδικευμένου προσωπικού δημιουργείται λόγω των μεγάλων ταξικών φραγμών που μπαίνουν από νωρίς στα εκπαιδευτικά συστήματα αυτών των χωρών. Κι εδώ κριτήριο είναι το μεγάλο κόστος που πρέπει να επενδύσει μια επιχείρηση για να εκπαιδεύσει νέους εργαζόμενους, ενώεξασφαλίζει κέρδος όταν έρχεται ειδικευμένο προσωπικό έτοιμο από κάποια άλλη χώρα. Άλλωστε η μαζική είσοδος τέτοιου εργατικού δυναμικού σε μια χώρα είναι πολύ βολική για το κεφάλαιο αφού συμπιέζει περαιτέρω την τιμή της εργατικής δύναμης. Έτσι ενώ π.χ. παρουσιάζεται από διάφορα αστικά μέσα στην Ελλάδα το πόσο «τυχεροί» είναι οι νέοι γιατροί που έχουν φύγει για ειδικότητα στη Γερμανία και ασκούν το επάγγελμα του γιατρού σε μεγάλα νοσοκομεία, την ίδια ώρα αποκρύπτουν τις απανωτές 48ωρες εφημερίες, τα 14-18ωρα που δουλεύουν σε καθημερινή βάση ως γιατροί μεγάλων «κρατικών» επιχειρήσεων. Άλλωστε οι Έλληνες κι άλλης εθνικότητας μετανάστες γιατροί είναι ήδη ο ιμάντας για να περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται και οι όροι για την επόμενη γενιά μεταναστών από τώρα... Η ελληνική κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, που πετάει τα παιδιά της εργατικής τάξης κυριολεκτικά έξω από το σχολείο, υποβαθμίζει παραπέρα ή κλείνει τα σχολεία που μπορούσαν τα παιδιά των νέων μεταναστών να μορφωθούν και να μάθουν ελληνικά. Οι ελληνικές κοινότητες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη λόγω υποχρηματοδότησης τόσο από την ελληνική όσο και από τη γερμανική πλευρά, ενώ οι δυνάμεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό κίνημα φέρουν ακέραια την ευθύνη για την απαξίωσή τους, τη μετατροπή τους σε κέντρα προώθησης της αντεργατικής πολιτικής ενάντια στα συμφέροντα των μεταναστών.

Οι νέοι μετανάστες, έχοντας τις Οργανώσεις εξωτερικού του ΚΚΕ στο πλάι τους, μπορούν να πρωτοστατήσουν έτσι ώστε να οργανωθεί η πάλη τους για τα δικαιώματά τους από κοινού με την εργατική τάξη στις χώρες υποδοχής. Να διεκδικήσουν πολιτική διέξοδο με την οποία όλο τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν αυτοί να τον απολαμβάνουν.


5 σχόλια:

 1. To αρθρο έχει δίκιο ως προς το ότι η φοροδιαφυγή οργιάζει στην ευρώπη ολόκληρη, ακόμα και στη γερμανία και στη γαλλία.

  ποτέ δεν θα πάρεις απόδειξη από μικρό εστιατόριο ή ξενοδοχείο στην επαρχία, ή από μικρό μαγαζί σε καμμιά από τις χώρες αυτές, και, για την ακρίβεια, συχνότερα στα μικρά μέρη παίρνει κανείς απόδειξη στην ελλάδα, παρά στη βάδη - βυττεμβέργη.

  η μεγάλη διαφορά έιναι ότι αυτό συμβαίνει σε μικρή κλίμακα, διότι το φορολογικό σύστημα δεν σε σπρώχνει αναγκαστικά στη φοροδιαφυγή, και, φυσικά, στην έκταση (αυτά είναι περίπου αδιανόητα στις μεγάλες πόλεις ή στην κλίμακα που συμβαίνουν στην ελλάδα).

  τώρα, η μεταφορά των ελληνικών ηθών, της ''ελληνιάς'' δηλαδή, στη γερμανία (όπως η εκμετάλλευση ελλήνων από τους έλληνες εστιάτορες της γερμανίας), δεν μπορεί ασφαλώς να αποδίδεται σε ολιγωρία των γερμανικών αρχών ! πρόκειται για καταστάσεις ασύλληπτες για το μυαλό των βορείων, που θα έπρεπε να καταγγέλλονται.

  στο βαθμό που το αρθρο θέλει να πεί ότι ένα πρόβλημα ελληνικό υπάρχει κι αλλού κι άρα ας μην βαλλόμεθα μόνον εμείς γι' αυτό, συμφωνούμε. Στο βαθμό που θέλει να πεί ότι ''στη γερμανία συμβαίνουν τα ίδια, διότι είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε'', διαφωνούμε, και διότι η έκταση είναι πολύ μικρότερη εκεί, αλλά και διότι ο γερμανικός καπιταλισμός δεν έχει καμμιά σχέση με τον ελληνικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. H αιτία πολύ σωστά εντοπίζεται στο καπιταλιστικό σύστημα.Αυτή είναι η αληθινή αιτία.Είναι η ανάγκη για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας και των γερμανικών συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων που οδηγεί και στην Γερμανία να υπάρχουν άνεργοι,πολύ χαμηλά αμειβόμενοι,εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης κοκ(που είναι πολλά εκατομμύρια άσχετα από την προπαγάνδα που επιχειρεί να καλλιεργήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα.Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του γερμανικού Δημοσίου έχουν εδώ και χρόνια προσαρμοστεί και υπηηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου πιο αποτελεσματικά δεν σημαίνει ότι λειτουργεί ''φιλολαικά''.Το γεγονός επίσης ότι σε σειρά κλάδων ή τομέων-όχι σε όλους-το επίπεδο των αποδοχών των γερμανών εργαζόμενων είναι ψηλότερο δεν συνεπάγεται και μικρότερο βαθμό εκμετάλλευσης.Ούτε επηρεάζουν οι διφορές στην ψυχοσύνθεση κλπ.Το γερμανικό κράτος δεν κατηγορείται για ''αμέλεια ή για ολιγωρία'',αλλά γιατί από τη φύση του υπηρετεί και υλοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων και σχεδιασμών της εκεί άρχουσας τάξης.Από που συνάγεται συνεπώς το συμπέρασμα ότι ''αλλά και διότι ο γερμανικός καπιταλισμός δεν έχει καμμιά σχέση με τον ελληνικό.'';

   Κ.

   Διαγραφή
 2. ( http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/05/43.html )
  (..)Αυξήθηκαν κατά 43% οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία…

  Κατά 10.000 ή σε ποσοστό 43% αυξήθηκαν οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία το 2012, σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

  Αύξηση 45% σημειώθηκε στη μετανάστευση Ισπανών προς τη Γερμανία, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μετανάστευση από την Πορτογαλία ήταν 43% και από την Ιταλία 40%.

  Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι νέοι μετανάστες προέρχονται από την Πολωνία, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρείται και στη μετανάστευση πολιτών των κρατών τα οποία εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και το 2007 και, κυρίως, από τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μετανάστες κατευθύνθηκαν κυρίως προς τη Βαυαρία, τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και τη Βάδη Βιρτεμβέργη.(..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Έτσι π.χ. στη Γερμανία, όπως και σε κάθε καπιταλιστική χώρα, η μαύρη ανασφάλιστη εργασία για τις στατιστικές υπηρεσίες δεν υπάρχει! "

  από "Ρ" -δεν υπάρχει το link-
  (..)ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

  ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ: «Βούλγαρος μετανάστης στα "αζήτητα" της γερμανικής κοινωνίας (...) Στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης ανθεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (...) Ο 36χρονος Μπίσερ Ρούσεφ ήταν ένας φτωχός βοσκός από το Βέτοβο της Βουλγαρίας (...) βρέθηκε στη Φρανκφούρτη να εργάζεται για λογαριασμό του αυτοαποκαλούμενου "βασιλιά των Βουλγάρων", ενός 43χρονου ονόματι Αϊντίν, κάτι σαν "αρχινονού" της βουλγαρικής κοινότητας της πόλης (...) Στις 28 Ιανουαρίου 2013, την ώρα που εργαζόταν στο βιοχημικό εργοστάσιο Hochst, μεταφέροντας βαριά κεραμικά φίλτρα, γλίστρησε από μία σκάλα, κι έπεσε από μεγάλο ύψος πάνω σε μια σιδερένια πλατφόρμα (...) Στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, ο Αϊντίν του ζήτησε επανειλημμένα να πει πως "έπεσε από τη σκάλα του σπιτιού του" και να αρνηθεί πως ήταν εργατικό ατύχημα (...) έχουν περάσει τρεις μήνες κι ο Μπίσερ ακόμη να χειρουργηθεί, αφού είναι ανασφάλιστος, θύμα μιας γκρίζας ζώνης στην γερμανική αγορά εργασίας που απασχολεί χιλιάδες ξένους μετανάστες ως "ψευδο-απασχολούμενους" (...) Καμία από τις εταιρίες που εμπλέκονται στο βιοχημικό εργοστάσιο Hochst δεν δέχεται πως ο Ρούσεφ ήταν εργαζόμενος της, άρα ο άτυχος Βούλγαρος αυτή τη στιγμή δεν δικαιούται να τύχει ασφάλισης που θα του κάλυπτε τα 15.000 ευρώ που απαιτούνται για την επέμβαση που θα τον έκανε να ξανασταθεί στα πόδια του» (στο ΒΗΜΑ).(..)Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σουηδία. Ακόμα και στο πρότυπο της σοσιαλδημοκρατίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται. Στελέχη της υπ.Μετανάστευσης και αφεντικά φαίνεται να έπαιρναν το "δωράκι" τους.

  από ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/03/hambuger.html )
  (..)ΣΟΥΗΔΙΑ: Πλύσιμο, καθάρισμα & τηγάνισμα hambuger!


  To συνεχιζόμενo πείραμα με την μεταναστευτικη εργασία, έχει αποτύχει εντελώς. Είναι εύκολο να το πει κανεις αμέσως μετά τις ειδησεις της περασμένης εβδομάδας, oπου Αφρικανοί απασχολούνται στη δασικη βιομηχανία, ειδηση που μπορεί κανείς να διαβάσει στην εφημερίδα, ενω στελεχη της υπηρεσιας Μετανάστευσης πιαστηκαν για πώληση αδειας παραμονης και κατηγορουνται για δωροδοκία.

  Στους μετανάστες προσφέρονται οι ίδιες θέσεις ανειδίκευτης εργασίας οπως σ ολους τους μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία 35 χρόνια. Πλύσιμο πιάτων, καθαριοτητα, τηγάνισμα χάμπουργκερς. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα 2/3 των αδειών εργασίας αφορουν αυτό το είδος εργασιων.
  Για να αποκτήσει κανεις μια άδεια εργασίας, η υπηρεσία του πρέπει να εγκριθεί από το σωματειο στο χώρο εργασίας, ο μισθός δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλος και η σύμβαση δεν πρέπει να περιέχει παραδοξότητες.
  Πώς ομως φαίνεται, στην πραγματικότητα, για τον εργαζόμενο είναι μια αλλη υποθεση.

  Ένας που πλενει πιατα σε πληρες ωράριο θα πρέπει να κερδίζει τουλάχιστον 18 774 SEK προ φόρων, συμφωνα με τις συλλογικες ξενοδοχειο/εστιατορικες συμβασεις. Το οποιο σημαινει μόνο περιπου 15.000 κορώνες καθαρο μισθο - ένας μετανάστης ειναι πιθανόν να πάρει πολύ λιγότερα. Η άδεια εργασίας είναι προϋπόθεση για την απασχόληση, και ως εκ τούτου εξαρταται απο τη καλη θεληση του εργοδότη. Υπαρχουν με άλλα λόγια, πολύ ορθολογικοι λόγοι για να μην παραπονιούνται όταν αποδεικνύεται ότι ούτε οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας, ή οι αποδοχές εχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις. Όπως είδαμε με την υπόθεση McDonalds στη Στοκχόλμη, το περασμενο φθονοπωρο, φανηκε οτι ακομη και αφεντικα επαιρναν δωροδοκιες κάθε μήνα απο τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους!

  Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού έχει ανοιξει για να εκμεταλλευθει ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να αισθάνονται ότι μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Μερικές φορές, βέβαια, επειδή αισθάνονται ότι μια πιθανη μόνιμη κατοικία αξίζει τον άθλιο μισθό. Και τουλάχιστον δεν είναι χωρίς εγγραφα, έχουν την άδεια να διαμένουν και να εργάζονται στη χώρα με όλα αυτά που συνεπάγεται το δικαίωμα σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση για τα παιδιά, και ούτω καθεξής.

  Η κυνική εκμετάλλευση της ανθρώπινης φτώχειας και της απελπισίας ήταν εύκολο να προβλεφθεί. Υπήρχαν πολλοί που προειδοποιουσαν, ή λογικά θα πρέπει επίσης εκείνοι που αποφάσισαν το σημερινό μοντέλο να ειχαν καταλάβει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μεσον εκμεταλλευσης. Το ερώτημα είναι αν νοιαζόταν αυτοι.

  Όλα τα μέτρα της εργασίας που η αστική κυβέρνηση εισήγαγε είχαν σαφή σκοπό – προσβλεπαν ολα στη μείωση των μισθών και στη διαβρωση της ασφάλειας της απασχόλησης και κατά συνέπεια στρεφονταν και κατα της δύναμης των σωματείων. Γινεται με μικρά βήματα, μακριά από π.χ ...Θατσερικες μετωπικες επιθεσεις εναντια στο βρετανικο εργατικό κίνημα της δεκαετίας του 1980.
  Ο πρωθυπουργος Fredrik Reinfeldt λέει ότι σέβεται το «σουηδικό μοντέλο» - ταυτόχρονα ομως αλληλεπιδρούν διάφορες νομοθετικές αλλαγές και ενεργειες που το θετουν εκτος παιχνιδιου.
  Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι η κριτική της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού δεν είναι οτι «έρχονται εδώ και παίρνουν τις δουλειές μας», αλλά μιλαμε για ανθρώπινη εκμετάλλευση. Πρώτον, οσοι εξαπατωνται με τους μισθους τους και τις συνθήκες εργασίας, και μετα κατ επέκταση ολοι οι αλλοι όταν οι μισθοί πιέζονται προς τα κάτω.

  του Daniel Wilander. Mτφ απο Αrbetaren. Πηγή: Γλόμπινγκ (..)Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά