14 Μαΐου 2013

Η πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης – Το χρονικό των επιστρατεύσεων

H Πολιτική Επιστράτευση απεργών εργατών που διεκδικούσαν δεν είναι καινούργια. Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές στην Ιστορία της Ελλάδας ως μέσο καταστολής.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως, σχεδόν οι μισές επιστρατεύσεις εργαζομένων (5 στις 11) την περίοδο της Μεταπολίτευσης (σχεδόν 40 χρόνια) πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα των τελευταίων μόλις 3-4 ετών, την περίοδο δηλαδή του Μνημονίου, της πλήρους, ολόπλευρης και κατα μέτωπο επίθεσης στα κεκτημένα της εργατικής τάξης. Πρώτοι στη λίστα των επιστρατευμένων “φιγουράρουν” οι ναυτεργάτες, οι οποίοι έχουν επιστρατευτεί 3 φορές από το 2002 έως το 2013…
(Με βάση σχετικό δημοσίευμα του onusnewsgr)

Ο όρος Πολιτική Επιστράτευση είναι ένας ελληνικός επίπλαστος όρος, δημιούργημα κυβερνητικών παραγόντων και ακολουθούμενων δημοσιογράφων χωρίς ακριβή νομική υπόσταση (ορισμό). Ο όρος δεν υφίσταται στο ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ως γνωστό το Σύνταγμα της Ελλάδος που ισχύει σήμερα ψηφίστηκε το 1975, με αποχή της τότε αντιπολίτευσης. Αυτό συντάχθηκε από Έλληνες συνταγματολόγους που ίσως εσκεμμένα και όχι από άγνοια στα άρθρα 18 και 22, αντί του όρου επιστράτευση, που αφορά μόνο πρόσωπα, τέθηκε ο όρος επίταξη που αφορά αντικείμενα (π.χ. αντλίες), καύσιμα, εγκαταστάσεις, ζώα, μέσα μεταφοράς, μηχανήματα οδοποιίας κλπ..

Έτσι υπό αυτήν την έννοια εκλαμβάνεται και η προσωπική εργασία ή παροχή υπηρεσίας ως «υποχρεωτική παροχή» των προσωπικών υπηρεσιών αυτών που επιτάσσονται, καθώς και των μέσων (π.χ. οχήματα, πλοία κλπ) που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφο 3 ενώ η οποιασδήποτε μορφής αναγκαστική εργασία απαγορεύεται, παρέχεται η δυνατότητα σε ειδικούς νόμους να ρυθμίζουν θέματα επίταξης επί συγκεκριμένων όμως περιπτώσεων όπως σε περίοδο πολέμου ή επιστράτευσης για την άμυνα της Χώρας, σε επείγουσες κοινωνικές ανάγκες όπως από θεομηνίες, ή που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και προσφορά προσωπικής εργασίας σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), προς ικανοποίηση τοπικών αναγκών, αποκλειόμενης έτσι οποιασδήποτε άλλης περίπτωσης.

Στη πράξη η επίταξη αυτή (αντί επιστράτευσης) κηρύσσεται με βάση το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» (Π.Σ.Ε.Α.) (ΦΕΚ Α’ 236/1974), το άρθρο 18 του οποίου επιτρέπει τη λεγόμενη «πολιτική επιστράτευση» στην περίπτωση “πολιτικής κινητοποίησης».

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Επιστράτευσης βαραίνει τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό. Οι νομαρχίες μοιράζουν στους επιστρατευμένους «φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης» (αντίστοιχα με τα «φύλλα πορείας» της στρατιωτικής επιστράτευσης). Όσοι αρνούνται να υπακούσουν δικάζονται με αυτόφωρο.

Χρονικό πολιτικών επιστρατεύσεων στην Ελλάδα

Έτος Πολιτική Επιστράτευση
1979 Τραπεζικοί υπάλληλοι
1983 Οδηγοί και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων
1986 Χειριστές-ιπτάμενοι μηχανικοί της Ολυμπιακής
1994 Οδηγοί λεωφορείων ΟΑΣΑ
2002 Ναυτεργάτες
2006 Ναυτεργάτες
2010 Ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων
2011 Υπάλληλοι καθαριότητας Ο.Τ.Α.
2013 Εργαζόμενοι Μετρό
2013 Ναυτεργάτες
2013 Εκπαιδευτικοί


πηγή: Erodotos/praxis

1 σχόλιο:

 1. Συμπλήρωση:

  27 επιστρατεύσεις από το 1975 έως το 1990
  Μόλις μία τη δεκαετία του 90΄ (το 1993).

  τη δεκαετία του 2000 έως σήμερα όπως τα γράφετε με την προσθήκη ότι το 2010, το Νοέμβριο επιστρατεύτηκαν, για 3η φορά και οι ναυτεργάτες.

  Καθόλου τυχαίο ότι μετά το 90 και την αντεπανάσταση, περίοδο συντριπτικής κάμψης του ελληνικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος έγινε μόνο μία επιστράτευση.

  Μετά το 2000, περίοδο ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και, προσπάθειας, απόκτησης ταξικών χαρακτηριστικών, η εμφάνισή της πολιτικής κινητοποίησης, πες το πολιτική επιστράτευση, για να καταλαβαινόμαστε, έγινε εντονότατη.

  υγ: καθόλου τυχαίο ότι ο όρος "πολιτική επιστράτευση" καθιερώθηκε από τον φασίστα Μεταξα με αναγκαστικούς νόμους κατά τη δικτατορία του.


  (όταν αναφερόμαστε στην πολιτική επιστράτευση, εννοούμε στην ουσία την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, που είναι και ο νομικός συνταγματικός όρος του άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος της Χώρας μας. Η πολιτική επιστράτευση, δηλαδή η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, είναι ένα από τα μέτρα προς εκπλήρωση της αποστολής της πολιτικής κινητοποίησης, όπου πολιτική κινητοποίηση ορίζεται η μετάπτωση των πολιτικών δυνάμεων από την ειρηνική κατάσταση στην πολεμική ή η μετάπτωση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προς αντιμετώπιση των όποιων εκτάκτων ειρηνικών αναγκών προκύψουν)

  Βασίλης Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά