16 Μαΐου 2013

Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ: Αποφάσισαν να μην απεργήσουν

 
Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ: Αποφάσισαν να μην απεργήσουν
Τεράστιες οι ευθύνες των παρατάξεων της πλειοψηφίας
Πηγή : 902.gr
 
Χωρίς απόφαση για απεργία έληξε  το βράδυ της Τετάρτης η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Η ώρα της ψηφοφορίας για την τελική απόφαση σήμανε και τα αποκαλυπτήρια της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε την εισήγηση (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία», «Παρεμβάσεις»), που αφού οδήγησαν τον κλάδο σε αδιέξοδο με την πρότασή τους για απεργία διαρκείας μέσα στις πανελλαδικές, έφτασαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ να προτείνουν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων επειδή δεν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, και αυτό τελικά ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των προέδρων.

Από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης έγινε φανερό ότι το διακύβευμα ήταν αν τελικά θα γίνει η απεργία με ανυπακοή στην επιστράτευση της κυβέρνησης ή όχι. Το βράδυ, από πλευράς του ΔΣ της ΟΛΜΕ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Συνεργασία» πρότειναν αναστολή της απεργίας. Οι «Παρεμβάσεις» ήθελαν να εμφανιστούν ότι επιμένουν τάχα στην απεργία, αλλά η εκπρόσωπός τους δήλωσε: «Δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία. Επειδή όμως δεν μπορεί να μη γίνει και τίποτα, προτείνω την Παρασκευή να απεργήσουν 500 συνδικαλιστές»... που δεν εμπλέκονται με τη διαδικασία των εξετάσεων! (δείτε αναλυτικότερα την χαρακτηριστική για το ρόλο των Παρεμβάσεων δήλωση της εκπροσώπους τους)


Εν τέλει, επιβεβαιώθηκε εκείνο που το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισήμανε από την πρώτη στιγμή που οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Παρεμβάσεις» και «Συνεργασία» διαμόρφωσαν την εισήγηση για απεργίες μέσα στις εξετάσεις. Οτι, δηλαδή, για πολλά χρόνια, όπως και τώρα δεν προετοίμασαν τον κλάδο να δώσει τις αναγκαίες μάχες. Ειδικά τώρα που και πάλι κράτησαν αυτή τη στάση από την αρχή που έριξαν την πρόταση για απεργία, η μη προετοιμασία του κλάδου απέναντι και στην επιστράτευση που ήταν προδιαγεγραμμένη σημαίνει ότι οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην ηττοπάθεια. Αυτές οι ηγεσίες επιδόθηκαν σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, χωρίς συμμαχίες, χωρίς προοπτική, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να αρπάξει την ευκαιρία να τσακίσει τους εκπαιδευτικούς, να σπείρει κλίμα τρομοκρατίας με την επιστράτευση. Οτι αυτές οι ηγεσίες δεν μπορούν να οργανώσουν αγώνες με αποτελέσματα, μπαίνουν σε έναν αγώνα για να βγουν γρήγορα γρήγορα, γιατί δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης με την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική, έχουν αποδεχτεί και συμβιβαστεί με την υπάρχουσα πραγματικότητα. 

Οι ευθύνες για το ότι η πολιτική της κυβέρνησης μένει τελικά αναπάντητη από τον κλάδο βαραίνουν όλες τις παρατάξεις που διαμόρφωσαν την εισήγηση. Που προσπάθησαν να οδηγήσουν τον κλάδο σε ένα μονόδρομο που οδηγεί σε αδιέξοδο και σπέρνει την ηττοπάθεια αντί να δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις να αντιπαλέψει αποτελεσματικά, συλλογικά, σε συμπόρευση με το εργατικό - λαϊκό κίνημα τα μέτρα που πλήττουν βάναυσα όλους τους εργαζόμενους, που διαλύουν τη δημόσια Εκπαίδευση. Αντί να εξασφαλιστεί η συμμαχία με εργαζόμενους γονείς και μαθητές, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας περιορίστηκαν στο να αποζητούν απεργιακή στήριξη από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχουν αποδείξει ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές πόσο συμβιβασμένες είναι. Την Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση των προέδρων ξεκίνησε ζητώντας από τις δύο Εκτελεστικές Επιτροπές να αποφασίσουν απεργία στις 17 Μάη. 

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, την ώρα της ψηφοφορίας, απευθύνθηκαν στη Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ με την εξής δήλωση: «Υπάρχει ανάγκη να αποτυπωθεί με σαφήνεια και καθαρότητα η θέση και η θέληση των 20.000 συναδέλφων που συμμετείχαν σε Γενικές Συνελεύσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την παρερμηνεύσει. Εμείς πήραμε καθαρή θέση και πήραμε και την ευθύνη της πρότασής μας. Η πρόταση μας μειοψήφησε στις γενικές συνελεύσεις και υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Είναι αυτονόητο πως η ευθύνη βρίσκεται στις δυνάμεις που πρότειναν και διαχειρίζονται αυτή την εισήγηση και τη συγκεκριμένη πρόταση».

Σημειώνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΕΛΜΕ έφτασε στη Γενική Συνέλευση, με αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων υπέρ της απεργίας που πρότεινε η πλειοψηφία στην ΟΛΜΕ, καταδικάζοντας έτσι την επιστράτευση και την επίθεση στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ωστόσο τα δύο τρίτα των θετικών προς την εισήγηση αποφάσεων περιείχαν και... «αστερίσκους» προκειμένου να προχωρήσουν σε απεργία. 

Σε δήλωση τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Ηλίας Πατίδης και Βασίλης Λυκούρας μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σημείωσαν:

«Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ έχει ευθύνες. Οδήγησε έναν ολόκληρο κλάδο σε αδιέξοδο. Είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτή την εξέλιξη έγκαιρα. Κάναμε καθαρό από την αρχή ότι σήμερα το κίνημα μπορεί να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μόνο με ενωτικούς ταξικούς αγώνες μαζί με τους άλλους κλάδους εργαζομένων και σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα. Μπορεί να δώσει απάντηση μόνο με αγώνες που έχουν σχέδιο οργάνωσης, σύγκρουσης και προοπτικής. Τίποτα από όλα αυτά δεν έκανε η ηγεσία της ΟΛΜΕ.

Η ηγεσία της ΟΛΜΕ ακύρωσε τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν στον κλάδο οι οποίες εκφράστηκαν με τη συμμετοχή 20.000 συναδέλφων στις γενικές συνελεύσεις».

Το πρωί της Τετάρτης το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας συνεδρίασε έκτακτα και αποφάσισε ομόφωνα συμπόρευση με την ΟΛΜΕ, αν η ΟΛΜΕ καλέσει τα μέλη της για «σπάσιμο» της επιστράτευσης στην πράξη. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ είχαν αποφασίσει μια τρίωρη στάση εργασίας (12-3 μ.μ.) για την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή πλήθος Σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων καταδικάζουν την επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Σε αυτά προστέθηκαν χτες η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Επίσης, την επιστράτευση καταδίκασε απερίφραστα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

16 σχόλια:

  1. Δεν εχει δικαιωμα "κριτικης" οποιος δεν μοχθησε για καποιον αγωνα,αυτος που εκανε τα παντα για να μην ξεσπασει,αυτος που δεν τον στηριξε κ εκανε τα παντα για να τον υπονομευσει... Αυτος που σε καθε ευκαιρια δινει εξετασεις νομιμοφροσυνης στο συστημα,που βαζει πλατη για να βγει αυτο το σαπιο συστημα απο τον κινδυνο να πατησει στα ποδια του ο εχθρος λαος κ να θεριεψει... Η "κριτικη" του δεν ειναι αληθινη,ειναι απλα ο μανδυας των τριακοντα αργυριων της προδοσιας... Καποτε ηταν η αποκυρηξη του Βελουχιωτη,του Μπρλογιαννη,αργοτερα "οι 300 πρακτορες προβοκατορες του Ρουφογαλη",μετα η ..."καθαρση" του Τζανετακη κ καπακι ο εθνοσωτηριος ...εναγκαλισμος με τον Ζολωτα,το 2013 σε ναυτεργατες η εκπαιδευτικους θα κολαγανε;... Δεν παει πολυ ομως ο ...Ιουδας να εγκαλει τον ...Πετρο για προδοσια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει δικαίωμα κριτικής ε;
      Έτσι λες καθαρματάκι;
      Πιάνεις και τους ναυτεργάτες στο στόμα σου άτιμε!
      Εσύ δεν πήρες χαμπάρι ότι η μη πραγματοποίηση απεργίας τελεσιδίκησε με την απόρριψη της απεργιακής πρότασης του ΠΑΜΕ στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ,Ε;
      Σε ποιόν αγώνα αναφέρεσαι; Αυτόν που δώσατε από κοινού με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να επιστρατεύσετε έναν κλάδο που δεν κινητοποιήθηκε, για να καταρρακώσετε κάθε κινηματική διαδικασία στα μάτια όλων των εργαζομένων, ε;
      Ε λοιπόν ξεφτιλεσμένε, το ΚΚΕ δεν υπέγραψε τη νέα Βάρκιζα τον Ιούνιο του '12, ούτε το σύρατε στην τζανετάκεια συμφιλίωση της ΟΛΜΕ τώρα.
      Το ΠΑΜΕ έχει μείνει μόνο του στον αγώνα και αργά ή γρήγορα θα γίνει η ελπίδα του λαού και ο δικός σας εφιάλτης.
      Το νου σου δοσίλογε...

      Β.

      Διαγραφή
    2. O ανωνυμος μαλλον αναφερεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ...γιατι ολες αυτες οι αναφορες που κανει μονο αυτους θυμιζουν!!! Παντως ωραια επιχειρηματολογια, ειναι τα ιδια που ελεγαν οι ΠΑΣΟΚοι μεχρι το 2000!!!!
      kk

      Διαγραφή
    3. "..να επιστρατεύσετε έναν κλάδο που δεν κινητοποιήθηκε..." Πολύ καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Μια γρήγορη ματιά στης συνελεύσεις των ΕΛΜΕ σε επιβεβαιώνει απόλυτα...Α, ξέχασα, εκεί οι καθηγητές ψήφιζαν εκ του ασφαλούς την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία μια και είχε προηγηθεί η επίταξη, ενώ αν ψήφιζαν την πρόταση του ΠΑΜΕ θα ήταν "κινητοποίηση του κλάδου" και μάλιστα "μαζική"...¨Γιατί το παιδεύατε με τις εναλλακτικές προτάσεις σας και στην ΟΛΜΕ και στην ΑΔΕΔΥ όταν ο Σοφιανός τα'βαλε νωρίς-νωρίς τα πράγματα στη θέση τους;Θλίψη!

      Ο εκ του ασφαλούς προτιθέμενος να απεργήσει
      Χάρης ο αχάριστος

      Διαγραφή
    4. Μην κουράζεσαι χαρούλη.

      Τα καταφέρατε μια χαρά είπαμε.
      Καθοδηγήσατε την ανεκδιήγητη απεργοσπασία σας την Τρίτη για να μην αντιπαλέψει ο κλάδος την επιστράτευση, χύσατε εναντίον ΚΚΕ και ΠΑΜΕ όσο δηλητήριο δεν διαθέτουν οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, περάσατε στους καθηγητές το παπατζιλίκι της επικοινωνιακής νίκης με την προκήρυξη απεργίας που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί και τελικά παραδίδετε τον κλάδο δεμένο χειροπόδαρα και επιστρατευμένο - χωρίς να έχει κινηθεί φύλλο - ανήμπορο και απρόθυμο να αντιδράσει όταν το φθινόπωρο θα σκάνε οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και οι απολύσεις.
      Εύγε!
      Για διακρίσεις και παράσημα περάστε από την τρικομματική.
      Από 'δω πίσσα και πούπουλα.

      Β.

      Υγ. Προφανώς και η πρόταση του ΠΑΜΕ ήταν η μοναδική που μπορούσε να εγγυηθεί την έναρξη των κινητοποιήσεων, γι'αυτό και η λάσπη σας και το μέτωπό σας με δακίτο - πασπίτες για να στρέψετε τον κλάδο στα ανώδυνα.
      Προφανώς και το πιάνεις, αλλιώς δεν θα υπέγραφες χωρίς ίχνος αυτοσεβασμού.

      Διαγραφή
  2. μιλαμε για θρασος,
    το χθεσινοβραδυνο εδειξε για αλλη μια φορα ποιος ειναι συστημικος, κανατε τα παντα για να μην περασει η μοναδικη προταση που μπορουσε να οδηγησει σε δραση.
    για το ποιος ειναι πουλημενος εχει φανει, για τα παλια δεν χρειαζεται να σου πω τπτ, εχουν ειπωθει παρα πολλα και ο μονος που γινεται ρομπα αναφεροντας τα εισαι εσυ.
    για τους ναυτεργατες τι ακριβως εχεις να προσαψεις ρε γελοιε λακε προβοκατορα;;;;;;
    για τους εκπαιδευτικους ειναι ξεκαθαρο οτι αυτοι που τον πουλησαν ειστε εσεις, οπου εσεις βαλε νδτες, πασοκους, τσυριζαιους, δημαριτες και (τυμπανα αγωνιας) ναι, οι επανστατες του κωλου αριστεριστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταφεραν μεσα σε λιγες μερες οι συνδικαλιστες του κρατους των επιχειρηματιων να υπογραψουν συλογικη συμβαση με 500 € μισθο και να μετατρεψουν την απεργεια διαρκειας που επιθυμουσαν (πεφτω κατω απο τα γελια) σε ηττα.
    Αυτοι που δεν εχουν κανει τιποτα τα τελευταια 30 χρονια, εχουν το θρασος να μιλανε για απεργειες, που η ενοια της λεξης θα ειχε ξεχαστει αν δεν ηταν το ΚΚΕ.
    Αν πραγματικα ηθελαν να κανουν αγωνα με πιθανοτητες νικης απλα επρεπε να ρωτησουν το μονο κομμα που απεργει και που μαλιστα εχει κατηγορηθει γι αυτο τα τελευταια 30 χρονια. Ο λαος ειδε και καταλαβε.
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιδιωξη τους ηταν συγκεκριμενη κι ενορχηστωμενη... Ποτε δεν θελανε την απεργια. Αυτο που θελανε ηταν η συνθηκολογηση κι αποδοχη των ορων του κεφαλαιου με ταυτοχρονη ηττοπαθεια και σπασιμο του τσαμπουκα για καθε αλλη αγωνιστικη κινητοποιηση δικη τους και γενικοτερα του λαου.. ΔΑΚΕ ΠΑΣΚ καιΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι η πρωτη φορα που κοροιδευουν και πουλανε τους εργαζομενους... Αλλο ενα δειγμα της ελεηνης συμπεριφορας τους που ολοι οι εργαζομενοι πρεπει να αντιληφθουν να τους εγκαταλειψουν και να ταχθουν παραυτα με τις μονες εγγυητριες αγωνιστικες δυναμεις του ΠΑΜΕ... ΚΚΕ η μονη λυση και διεξοδος για το λαο... Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι απαράδεκτο να μη γίνει η απεργία, απο τη στιγμή που την αποφάσισε η βάση του κλάδου. Οι εργαζόμενοι να πράξουν αναλόγως.



    metalorixos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαιρετιζω την συγκυβέρνηση Νεοδημοκρατικοσυριζοπασοκοανταρσυα που στο ονομα της ενοτητας στηριξαν την κοινη προταση στις ΕΛΜΕ.Μπραβο τους.Τι θελουν κ φωναζουν τωρα οι Παρεμβασαιοι ? Παιδια της καρπαζιας δεν ειναι!Αληθεια. θα συνεχισουν να μιλανε για αριστερα προεδρία τωρα μαζι με τους Συριζαιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. H αλητεία και ο τυχοδιωκτισμός σε όλο τους το μεγαλείο. Αφού λύσσαξαν όλες τις μέρες με το ΠΑΜΕ και την ανακοίνωση της ΚΝΕ οι οπορτουνιστές την έκαναν αλλά γαλλικά.
    Διέσυραν κυριολεκτικά χιλιάδες καθηγητές.
    Ας ανοίξουν τα μάτια τους οι εκπαιδευτικοί , επιτέλους, και ς δουν την πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν πέρασε ούτε μία βδομαδούλα από την έναρξη της επανάστας από τα σούργελα και την πρώτη ανακοίνωση του ΠΑΜΕ που έλεγε όσα έλεγε για τον "απεργία" (βάζω εισαγωγικά γιατί έτσι την εννοούν οι καρνάβαλοι) και αφού το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ άκουσαν τα χίλια μύρια,στη χθεσινοβραδινή συνέλευση το "σκεπτικό" της πλειοψηφίας ήταν με λόγια της πρώτης εκείνης ανακοίνωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρώτο ανώνυμο σχόλιο δεν διαγράφεται κατ'εξαίρεση, γιατί έχει πάρα πολύ πλάκα...
    Τα υπόλοιπα ανώνυμα πηγαίνουν στον γνωστό κάδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απόφαση ΕΛΜΕ ,95% ναι στην ΑΠΕΡΓΙΑ!!! Εισήγηση και απόφαση(ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ ΄΄ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ΄΄-ΣΥΡΙΖΑ)95% του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ κατα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ.
    Μιά συνδικαλιά που έκανε ηρωα τον δακίτη πρόεδρος της ΟΛΜΕ, και καταεξευτελισε τους καθηγητές.
    Ας βγάλουν τα συμπερασματα τους οι εργαζόμενοι.
    ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ και απο κοντά τα γνωστά γκρουπούσκουλα νομίζουν οτι θα μπορούν για καιρό ακόμα να κοροιδεύουν τους εργαζόμενους, και να χρησιμοποιούντε για ανάχωμα στην προετοιμασία συμμαχίας των εργαζομένων και αντεπιθεσης του κινήματος.
    Υγειονομικος-Πατρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Syriza ανικανο να κανει εστω και μια απεργεια. Καταφερε να βγαλει εναν ολοκληρο κλαδο σε επιστρατευση χωρις καν να εχει αποφασισει απεργια....πεθαινω απο τα γελια με την επιτυχια τους... προσπαθουν βεβαια να μας το φορτωσουν αλλα δε παιζει αυτο το σεναριο. Τους εχω ικανουν να μας φτασουν στο σημειο να απεργουμε αλλα κινα, στη δουλεια με καπελακι και ακομα και ετσι θα το φορανε αναποδα.
    Ο ορισμος της αποτυχιας... η τεχνη του εφικτου τρομαρα σας, ουτε καν για διαχειριση του καπιταλισμου δε κανουν.
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.