28 Μαΐου 2013

Μια απεργία που δεν έγινε ποτέ κι ο τυχοδιωκτικός ρόλος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Του Αλέκου Αρβανιτίδη, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Η απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ και που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς καμιά αμφιβολία χρεώνεται στη συνδικαλιστική της ηγεσία. Ήταν μια πράξη πέρα για πέρα τυχοδιωκτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε έναν αγώνα σε αδιέξοδο κι έναν ολόκληρο κλάδο στο έλεος του κρατικού αυταρχισμού και της επιστράτευσης.

Αναμφισβήτητα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την «απεργία» τα δίπλωσαν και τα δίπλωσαν χοντρά. Τη βασική όμως ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη φέρει η ηγεσία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.). Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΝΑΡ, κ.α.), εδώ και 15 χρόνια ήταν ανεβασμένες στα κεραμίδια και ζητούσαν απεργία διαρκείας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Έφερναν και ξαναέφερναν την πρόταση αυτή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ σχεδόν κάθε χρόνο, χωρίς να εξετάζουν αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο. Κι όχι μόνο στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, αλλά και στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ η εκπρόσωπος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ είχε δηλώσει πως «από ‘δω και στο εξής τέρμα οι 24ωρες απεργίες, θα απεργούμε μόνο σε απεργίες διαρκείας».

Προτείνουν με τον πιο τυφλό τρόπο απεργία διαρκείας, όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Από την πείρα της απεργίας στο ΜΕΤΡΟ, την οποία επίσης οδήγησαν σε αδιέξοδο, φαίνεται πως τίποτα απολύτως δε διδάχτηκαν. Ο χώρος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ διακατέχεται από μία έντονη μικροαστική ανυπομονησία, θεοποιεί τις μορφές πάλης, τις αποσπά από τον προσανατολισμό, το περιεχόμενο της πάλης και από τις συμμαχίες, που είναι αναγκαίο να γίνουν.


Πάει πολύ λοιπόν τώρα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ να προσπαθούν να βγουν έξω από το κάδρο της ευθύνης δείχνοντας ως «εφιάλτη» τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ό,τι έκαναν το έκαναν μαζί. Σε 52 ΕΛΜΕ και ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινά συνδικαλιστικά σχήματα και κατεβαίνουν στις αρχαιρεσίες σε κοινό ψηφοδέλτιο. Εκεί, ποιος θα δείξει ποιον για «εφιάλτη»; Αυτό που τους ενώνει είναι ο τυχοδιωκτισμός και η γραμμή διαχείρισης στο κίνημα. Το σίγουρο είναι ότι μία τέτοια «αριστερή ενότητα» ρίχνει νερό στο μύλο του αυριανού κυβερνητικού συνδικαλισμού, που επιδιώκει να γίνει ΠΑΣΚΕ στη θέση της ΠΑΣΚΕ.

Οι διαπιστώσεις και οι αναλύσεις του «ΠΡΙΝ» (19/5/2013) πως «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ σηματοδοτεί την οριστική του ενσωμάτωση» είναι μόνο για γέλια, δείχνουν τις ατέρμονες αυταπάτες και συγχύσεις που έχει αυτός ο χώρος. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενσωματωθεί στη γραμμή του συστήματος και της καπιταλιστικής διαχείρισης; Και έμελλε αυτό να διαπιστωθεί από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε μία συγκεκριμένη μορφή πάλης; Από πότε η επιλογή στις μορφές πάλης από μόνη της δείχνει το βαθμό ενσωμάτωσης; Και το λέμε αυτό γιατί στο περιεχόμενο της πάλης οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και σε αυτή την κινητοποίηση αγκαλιά και αντάμα.

Οι συνδικαλιστές των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – εννοείται και του πρώην δικομματισμού – στη μοναδική απεργία που εξαγγέλθηκε και υλοποιήθηκε κόντρα στην επιστράτευση των καθηγητών (Τρίτη 14/5) ήταν δηλωμένοι απεργοσπάστες. Στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου Κρήτης, όπου στο ΔΣ του σωματείου την πλειοψηφία έχουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του ΔΣ, καλούσαν σε απεργοσπασία: «Σας ενημερώνουμε ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει για σήμερα Τρίτη 14/5/2013 24ωρη απεργία στην οποία ο σύλλογός μας δεν συμμετέχει …». Στα Τρίκαλα η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της υπερασπίστηκε την απεργοσπασία ως πράξη ευθύνης: «η μη συμμετοχή μας στην απεργία στις 14/5 της ΑΔΕΔΥ ήταν πολιτική πράξη ευθύνης απέναντι σε συνδικαλιστικές πρακτικές και ηγεσίες του "χθες"». Τα παραδείγματα είναι δεκάδες. Σε όλη την Ελλάδα με απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ καλούσαν στις Γενικές Συνελεύσεις της Τρίτης και όχι στην απεργία. Πρόκειται για πρωτοφανή πράγματα στα συνδικαλιστικά χρονικά.

Ο τυχοδιωκτισμός των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δεν σταματά εδώ. Να τι πρότειναν στη ΓΣ των Προέδρων της ΟΛΜΕ (Τετάρτη 15 Μάη): «Στις ΓΣ συμμετείχαν 20 χιλιάδες εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, οι 10 χιλιάδες υπερψήφισαν την πρόταση της ΟΛΜΕ για το "γαμώτο" και 3000 είναι αποφασισμένοι να κάνουν απεργία, είναι 'μουτζαχεντίν". Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε για απεργία … Επειδή όμως δεν μπορεί να μην κάνουμε και τίποτα … να απεργήσουν μόνο 500 συνδικαλιστές και οι άλλοι να πάνε κανονικά στα εξεταστικά κέντρα». Αυτό κι αν είναι υπονόμευση, απεργοσπασία και διάσπαση του αγώνα. Θα το ξαναπούμε λοιπόν. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έχουν βαριές ευθύνες για το πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα μέχρι εδώ.

Είναι φανερό, πως είχε δίκιο το ΠΑΜΕ, όταν με ανακοίνωσή του έγκαιρα προειδοποιούσε πως «η ηγεσία της ΟΛΜΕ οδηγεί τον κλάδο σε τυφλή απεργία χωρίς συμμαχίες, χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική. Παίζει πολιτικά επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες του κλάδου. Καρφί δεν τους καίγεται αν τσακιστεί το κίνημα. Πρόκειται για καθαρό τυχοδιωκτισμό». Από τα πράγματα φαίνεται, πως η ορθότερη μορφή πάλης και απεργιακή πρόταση τη συγκεκριμένη στιγμή ήταν αυτή που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «να προκηρυχτεί 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη 2η μέρα της απεργίας (17 Μάη) για την εκτίμηση της κατάστασης. Να παρθεί υπόψη το επίπεδο της συμμετοχής στην απεργία, οι αγωνιστικές διαθέσεις, για να καθοριστεί εκ νέου η μορφή και η κλιμάκωση του αγώνα».

Είχε δίκιο, λοιπόν, το ΠΑΜΕ όταν στην ίδια ανακοίνωση προειδοποιούσε πως οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ γιατί αποδείχτηκε ιστορικά πως την κρίσιμη στιγμή κι όταν οξύνεται η ταξική πάλη τα διπλώνουν. Υποκλίνονται στις δυσκολίες της ταξικής πάλης γιατί δεν έχουν γραμμή σύγκρουσης, δεν έχουν προσανατολισμό, αιτήματα και στόχους πάλης που να συγκρούονται με τον πυρήνα της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Λόγου χάρη, σχεδόν στα μισά σωματεία (ΕΛΜΕ και ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ) στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τα σχήματα της λεγόμενης αριστερής ενότητας, έχουν πλειοψηφία. Κι όμως, δεν κουνιέται φύλλο για το περιεχόμενο της γνώσης και της μόρφωσης, για το εν εξελίξει σχολείο της αγοράς, για το τι μαθαίνουν τα παιδιά της εργατικής τάξης. Ευρωπαϊκά προγράμματα, προγράμματα επιχειρηματικότητας των ΜΚΟ κ.α. αλωνίζουν τα σχολεία, αποσαθρώνουν στην κυριολεξία το ωρολόγιο και το αναλυτικό πρόγραμμα, τσακίζουν τη σκέψη των παιδιών, «αποσχολειοποιούν» το σχολείο με τις διάφορες δεξιότητες και οι πλειοψηφικές αυτές ηγεσίες σε αυτά τα σωματεία ή βάζουν πλάτη ή απλώς «βλέπουν τα τραίνα να περνούν».

Δηλώνουν πως είναι ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση, όπως τη λένε, αλλά την αποσπούν από το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης, εναντιώνονται στη θέση του ΠΑΜΕ, ότι Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι που είναι κρατικά στελέχη και ταυτόχρονα τα πρώτα «βιολιά» της αξιολόγησης, δεν μπορούν να είναι πλέον μέλη των σωματείων. Κι αυτό πολύ απλά γιατί ο ρόλος τους δεν συνάδει με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των σωματείων.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ όπως και η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ δεν συνιστούν δύναμη αλλαγής στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση σε αυτό, γιατί η γραμμή τους κινείται στην πεπατημένη κι όχι στον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αποτελέσουν και δύναμη ανασύνταξης του κινήματος.

Καμιά, μα καμιά απογοήτευση. Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν τη δική τους σταθερή και φερέγγυα επιλογή, έχουν το δικό τους όπλο. Είναι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις στο χώρο της Εκπαίδευσης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στις οποίες μπορούν με σιγουριά να ακουμπήσουν. Μέσα από τα σωματεία, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους, συσπειρωμένοι και συμπορευόμενοι με το ΠΑΜΕ, μπορούν να ελπίζουν.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν και οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Στις αρχαιρεσίες για τα συνέδρια των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ που είναι σε εξέλιξη έχουν σίγουρη επιλογή. Να ισχυροποιήσουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λαϊκή αντεπίθεση. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ και η προοπτική.

30 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το κείμενο.Απλώς ο αντίποδας λέει ότι το ΠΑΜΕ κύρηξε απεργία με την ΑΔΕΔΥ την Τρίτη,τη μέρα των ΓΣ στις ΕΛΜΕ.Συνεπώς το ερώτημα που προκύπτει είναι,πρώτα κυρήχτηκε η απεργία στην ΑΔΕΔΥ ή οι συνελεύσεις των ΓΣ των ΕΛΜΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ειναι παιχνιδι ποιος εγινε πρωτος η κοτα ή το αυγο.
    η απεργια της αδεδυ ηταν εναντια στην επιστρατευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και μια μαζικη απεργια θα εδινε απαντηση στην τρομοκρατηση, αλλα οι επαναστατες αρνηθηκαν και εγιναν απεργοσπαστες για αλλη μια φορα

      Διαγραφή
  3. Μην πυροβολειτε τους "συναγωνιστές"...Ειμαι ιατρος σε μεγαλο νοσοκομειο......οταν γινεται απεργια την δηλωνουμε ΕΞΙ(6) (καλα διαβασατε) στους 400...και μετα μιλανε για απεργια διαρκειας και αυτοδιαχειρηση των νοσοκομειων......Α και για το πουλημενο ΠΑΜΕ που δεν βοηθησε να δημιουργηθει αγωνιστικο προεδρειο στην ΕΙΝΑΠ Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ΓΣ των ΕΛΜΕ είχαν κηρυχτεί στις 15.5, ενώ η απεργία της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην επιστράτευση στις 14.5. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ζητούσαν να προκηρύξει απεργία η ΑΔΕΔΥ στις 17.5 (πρώτη μέρα των πανελληνίων)δηλαδή να προκηρύξει απεργία πριν τις αποφάσεις των ΓΣ των ΕΛΜΕ. Άλλο η απεργία ενάντια στην επιστράτευση και άλλο ν' αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ για απεργία στις 17.5, πριν αποφασίσουν οι ΓΣ των ΕΛΜΕ.

    Μαρία Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανά λοιπόν! Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν στην ΑΔΕΔΥ απεργία στις 14/5 και στις 16/5, ως άμεση πολιτική απάντηση στην πολιτική επιστράτευση. Με ευθύνη ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ κηρύχτηκε μόνο στις 14/5...ενώ οι του ΣΥΡΙΖΑ πούλησαν τρελίτσα. Όταν κηρύσσεται επιστράτευση δεν χωρούν δικαιολογίες για το αν θα κάνεις απεργία. Από κοινού λοιπόν ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργάνωσαν απεργοσπασία. Δηλαδή επέτρεψαν στην κυβέρνηση να επιβάλει την πυγμή της ανενόχλητη. Το έργο του θιάσου που λέγεται πλειοψηφία ΔΣ ΟΛΜΕ ολοκληρώθηκε στη ΓΣ προέδρων, πάλι δηλαδή ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Να λοιπόν ποιοί προστατεύουν την ομαλότητα και το νόμο...'έτσι για να θυμηθούν ορισμένοι που συκοφαντούσαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.
      Αλλά δεν κατάλαβα, πότε είπαν όλοι αυτοί ότι εξαρτούν τη στάση από τη στάση της ΑΔΕΔΥ; Ή μήπως είναι άλλες δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ κι άλλο στην ΟΛΜΕ; Δηλαδή αυτοί δεν είναι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Δεν είναι οι ίδιοι που στην πράξη στηρίζουν την κυβέρνηση, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και τον κοινωνικό διάλογο;
      kk

      Διαγραφή
  5. Το ΠΑΜΕ πρότεινε απεργία στις 14/5 και στις 17/5 (όχι στις 16/5).

    Λ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Μετά την ακύρωση των όποιων αγωνιστικών διαθέσεων που εκφράστηκαν από 20.000 εκπαιδευτικούς στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, τώρα δεν προσήλθαν ούτε καν στην έκτακτη ΕΕ της ΑΔΕΔΥ που οι ίδιοι ζήτησαν και με θέμα «Κήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας την Παρασκευή 17 Μάη». Πρόκειται για διπλό εμπαιγμό που περιφρονεί τους εκπαιδευτικούς και τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις εκφράστηκαν για αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

      Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ (Δευτέρα 13 Μάη) είχαν προτείνει να γίνει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 17 Μάη ως απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

      Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).

      Ταυτόχρονα είχαν προτείνει και 24ωρη απεργία για την Τρίτη 14 Μάη ως πρώτη και άμεση απάντηση στην επιστράτευση, πρόταση που τελικά έγινε αποδεκτή και που η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) όχι μόνο καταψήφισαν, αλλά οργάνωσαν και απεργοσπασία για τη συγκεκριμένη απεργία, πρωτοστατώντας και στηρίζοντας την πρωτοφανή απεργοσπαστική απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΣΚ).

      Στη μοναδική απεργία που τελικά προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε ως απάντηση στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών, οι συνδικαλιστές της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν απεργοσπάστες!

      Παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ για αναστολή της απεργίας, όπως και την άρνηση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ να προσέλθει στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, αντικειμενικά η πρόταση για απεργία στις 17 Μάη δεν μπορούσε να τεθεί ως αντικείμενο απόφασης.

      Για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τη στάση της Αυτόνομης Παρέμβασης στην έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ
      Δήλωση των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Α. Αρβανιτίδη και Β. Πανουτσάκου στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

      Πέμπτη, 16/05/2013

      http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/17278/gia-tis-paremvaseis-antarsya-kai-ti-stasi-tis-aytonomis-paremvasis-stin

      Διαγραφή
  6. Μιζέρια,
    Αποδείχτηκε ότι εισαστε φερέφωνα, υπάρχετε ως "αριστερός" αντικομμουνισμός για να αποπροσανατολίζετε και μόνο για αυτό.
    Το αποτέλεσμα της συνδικαλιστικής σας δράσης μετράει, το τελικό αποτέλεσμα!!
    Η ΠΡΑΞΗ!
    Στηριξατε τον κυβερνητικο συνδικαλισμό, αυτόν που ΟΛΟΙ σας ΔΑΚΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΑΣΚ τοσα χρόνια στηριζατε, με τον εναν η τον αλλο τρόπο και τωρα έπεσε ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ του "αριστερού" τυχοδιωκτισμού σας.

    Δεν τυχαίο οτι λειτουργείτε ως αντικομμουνιστική ομαδουλα εσεις και οι όμοιοί σας.
    ------------
    Ο Στρατηγός Ουεστμορλαντ της CIA λεει στο βιβλίο του περιγράφοντας τις οδηγίες προς τους χαφιέδες της στις χωρες που δρουν:
    "όπου κινδυνευουν τα αμερικάνικα συμφέροντα προσπαθούμε να "μπουμε" μεσα στο κόμμα, κίνημα εκείνο που μπορεί να βλάψει τα συμφεροντα των ΗΠΑ, αν δεν μπορουμε, τοτε ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ "κόμματα", "κινηματα" ίδιας ιδεολογιας τα οποία εχουν την ιδια φρασεολογια και πρόγραμμα με το κόμμα που θελουμε να "χτυπήσουμε" στρέφοντας τα εναντιον του!!
    Ε, ΑΥΤΟ ΕΙΣΑΣΤΕ τελικα όταν ζοριστουν τα πράγματα ΑΠΟΚΑΛΥΦΤΗΚΑΤΕ ξευτίλες!!

    ειτε από αγνοια ειτε από πρόθεση, όπως λέει ο Λενιν, αυτή ειναι η "αποστολή " σας!!
    τωρα απο που χρηματοδοτείστε δεν μπορω να ξερω αλλά χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει(προφανως από το ΠΑΣΟΚ και το Λαλιωτη (πριν) για αυτο και η στηριξη των συγκεντρωσεων του στα εργατικά κεντρα).
    Με απλά λόγια ειστε χαφιέδες. Αυτο ειστε. το αριστερο άλλοθι -ΜΙΑ ΖΩΗ - του ΠΑΣΟΚ !
    christos04

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτο το ειχαν διαβασει και οι κινεζοι οταν απο την πρεσβεια στηνοντουσαν ολα τα μαοικα μαγαζακια τελη 70 αρχες 80

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. christos04 το να ειναι μεσα στο κομμα ουτε που σε περναει απο το μυαλο ετσι παρολες τις καταγγελιες που εχετε απο τα ιδια τα στελεχη σας!
    CIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ..υπάρχει μια διαφορα CIA..το ΚΚΕ έχει μαζική βάση και μάλιστα με την πιο εργατική σύνθεση και με διάφορα (εξου και είναι το μόνο που πρωτοστατει σε εργατικους αγωνες)..να αναρωτιεσαι περισσοτερο για την καθε λογης γκρουπα που αποτελείται απο πάνσοφους καθοδηγητές και ισχνη βαση, κυρίως φοιτητικη..οπως και να αναρωτηθείς αν έχουν προσφέρει κατι στην ταξική πάλη πέρα απο μεγαλοστομιες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μιας και μιλήσατε για τις "κακές" Παρεμβάσεις
    Θα σας πω για τη στάση του ΠΑΜΕ-ΔΑΣ στο Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
    Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκαν εκλογές σ΄εναν σύλλογο την πλειοψηφία του οποίου την είχαν ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ-ΔΗΜΑΡ. Μετά τις εκλογές τα πράγματα άλλαξαν. Κατά σειρά πρώτη δύναμη ήταν η ΕΑΚ (2 έδρες), ΠΑΣΚΕ (2 έδρες),Αυτόνομη Παρέμβαση (2 έδρες),Αγ.συσπείρωση(ΔΗΜΑΡ)-(1 έδρα), ΔΑΚΕ (1 έδρα), ΔΑΣ (1 έδρα). Για τη συγκρότηση προεδρείου η ΕΑΚ πρότεινε συμπραξη των δυνάμεων ΕΑΚ, ΑΠ και ΔΑΣ. Στην πρόταση συμφώνησε η Α.Π. Τι έκανε η ΔΑΣ; Αρνήθηκε και πρότεινε αναλογικό προεδρείο με την ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να συμφωνούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απόστολε, τέτοιου είδους βλακώδη επιχειρήματα μόνο οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούσαν ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση της ΔΑΣ η ΕΑΚ θα έπαιρνε την προεδρία, ναι ή όχι; Επίσης το ξέρεις ότι οι αποφάσεις παίρνονται από τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ., όχι από τα προεδρεία. Ή μήπως δεν τον ξέρεις και αυτό, αλλά ο δημοκρατισμός σου εξαντλείται στις αποφάσεις δύο-τριων προσώπων;
    Και από πότε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψαν αγωνιστική δύναμη; Δηλαδή αυτοί που είναι οι κολαούζοι της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ και συμφωνούν με την επιχειρηματική εκμετάλλευση του πολιτισμού μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά αρνούνται το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, όπως επίσης υπογράφουν μειώσεις μισθών. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ΟΛΜΕ πίσω από τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ πήγε! Οι δυνάμεις πρότειναν αυτό που κάνουν παντού! Άλλο είναι το πρόβλημα σου: ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν σύρθηκαν να κάνουν συναλλαγές, δεν κατάντησαν ουρά κανενός και δεν υποτάσσονται στα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του αντιμνημονιακού χυλού και της αυριανής αντιλαϊκής κυβέρνησης του!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ανώνυμο kk
    Ακριβώς συμφωνα με ΟΛΕΣ τις προτάσεις η ΕΑΚ θα έπαιρνε το προεδρείο.Γιατί λοιπόν επιμένει η ΔΑΣ να βαλει στο προεδρείο την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ;
    Και από ποτε η ΔΑΣ αρνείται τα ΕΣΠΑ στον Πολιτισμό; Στελέχη του εκτελούν από θέση ευθύνης προγραμματα ΕΣΠΑ. Μην τρελαθούμε κιόλας. Ετσι για να ξέρουμε δηλαδή. Και ποιος αρνείται τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους; Η ΕΑΚ ή η ΑΠ; γιατί δε βγάζει ανακοίνωση που να λεει καμμια πρόσληψη με προγραμματα ΕΣΠΑ; Ρωτήστε τους συντρόφους σας. Τέτοια βλακώδη ερωτήματα (για ν΄απαντησω με το ίδιο ύφος)που συμπεριλαμβάνουν και τη δική σας απάντηση δεν πρεπει να γίνονται. Ρίξτε μια ματιά τι λέει η αυτόνομη παρεμβαση και η Εακ στο υπουργείο πολιτισμού. Εγώ δεν γνωρίζω ακριβώς τι εκαναν οι συσπειρώσεις στους εκπαιδευτικούς. Γι αυτό δεν μπορω να μιλήσω. Απλά τα πραγματα σημειώνω δεν είναι ίσωμα παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απόστολε, ή παριστάνεις τον ηλίθιο ή είσαι χυδαίος προβοκάτορας και πολιτικός απατεώνας. Βασικός στόχος των ΕΣΠΑ δεν είναι προσλήψεις, αλλά η επιχειρηματική εκμετάλλευση του πολιτισμού και η προώθηση των ΣΔΙΤ. Κανείς δεν τα βάζει με τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ και δεν σημαίνει ότι όποιος δουλεύει σε τομείς που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τα υπηρετεί και τα στηρίζει. Τις ηθικολογικές δοξασίες ψευτοεπαναστατών να τις κρατήσεις για τους ομοϊδεάτες σου που ψάχνουν άλλοθι για να βολεύονται!
    Και για το προεδρείο, τι αλλάζει σε ένα Δ.Σ. όταν έχει πρόεδρο έναν της ΕΑΚ; Τους είδαμε και στο ΜΕΤΡΟ πόσα απίδια πιάνει ο σάκος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μήπως τελικά ο παραγοντισμός σας έχει βαρέσει στο κεφάλι και διακαώς επιθυμείτε θέση προέδρου; Άλλωστε μην στεναχωριέσαι, σε πολλά σωματεία βγάζετε προέδρους χωρίς να είστε πρώτη δύναμη μετά από κολεγιές με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ.Ξανά λοιπόν, τα Δ.Σ. αποφασίζουν και όχι τα προεδρεία! Όταν λοιπόν δεν υπάρχει συμφωνία σε θέσεις, προτείνεις αναλογικά προεδρεία για να λειτουργούν τα Δ.Σ. Τα Δ.Σ. δεν είναι κοινοβούλια και τα προεδρεία δεν είναι κυβερνήσεις. Εκτός εαν δεν έχεις καταλάβει που βρίσκεσαι.
    Όσο για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μαλλον "ξεχνάς" τις "περίεργες" θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβασιούχους, μάλλον ξεχνάς...ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρμαχος των ΕΣΠΑ που σπρώχνουν τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης!
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπον αποστολακο, το ΠΑΜΕ παντου και παντα προτεινει αναλογικο και αντιπροσωπευτικο.
    σε τρωει ποιος θα παρει το προεδρειο; αν δλδ η ΔΑΣ ηταν προεδρος και προτεινε αυτα που προτεινει το ΠΑΜΕ θα το ψηφιζατε; τοτε γιατι δεν τα ψηφιζατε και σε αλλους συλλογους;
    για την καρεκλα;
    αιντε ρε λαμογια απο δω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το τελευταίο σχόλιο μου.
    @ΚΚ
    Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει προεδρείο για ένα ΔΣ και ξερω πολύ καλά τι σημαίνουν αποφάσεις ΔΣ και συνελεύσεων.(τη τελευταία απόφαση στον ενιαίο την πήραμε απόκοινού ΕΑΚ,ΑΠ και ΔΑΣ) Γνωρίζω λοιπόν πολύ καλά που βρίσκομαι και γνωρίζω τι σημαίνει συνδικαλισμός. Πολύ περισσότερο γνωρίζω τα ΕΣΠΑ. Ουτε μας νοιαζει για τα παραγοντιλίκια.Έχω βγει σε ΔΣ και παραιτήθηκα για ν' αναλάβει άλλος σύντροφος. Αρα τα περί παραγοντισμού αλλού.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρμαχος των ΕΣΠΑ που εννοείς και βρες το να μου το πεις.
    modesto
    αν με γνωρίζεις καλά κανεις και με λες αποστολάκο,αν δε με γνωρίζεις καλά θα κάνεις να με αποκαλείς απόστολο. Και επειδή εκανες την ερωτηση αυτή, πιο πάνω γραφω ότι με κοινό πλαίσιο αποφασίσαμε και οι τρεις στη τελευταία συνέλευση. Αυτά για να μαθαίνετε. Επειδή εμφανίζεσαι σαν modesto, επομένως και ανώνυμος δεν σε ξερω και θα μπορούσα να σε πω και γω λαμόγιο. Αλλα τετοια ανηθικότητα δεν διαθέτω.

    απόστολος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αφου λοιπον ξερεις απο προεδρια ξερεις οτι εφαρμοζουν τις αποφασεις των γενικων συνελευσεων, τα προεδρια ειναι αυτο που λεει η λεξη και τπτ παραπανω. αν λοιπον ο συλλογος λειτουργει το προεδριο εχει "διακοσμητικο" ρολο επομενως οτι θεση και να εχεις σε αυτο ειναι το ιδιο και το αυτο.
      εμεις επισης δεν εχουμε αλλη θεση οπου εχουμε πλειοψηφια και αλλη οπου δεν μας περνει οπως ο χωρος σας (μια αιτιολογια για τον χαρακτηρισμο λαμογια, εαν εσυ προσωπικα πιστευεις οτι δεν εμπιπτεις στις κατηγοριες εξαιρεσε τον εαυτο σου). το να παρεις μια αποφαση απο κοινου δεν ειναι κακο, επειδη ξερω επισης οτι εμεις πισω σε βασικα ζητηματα που βαζουμε δεν θα καναμε, χαιρομαι που κανατε το βημα και πηραμε μαζι αποφαση. αυτο που δεν καταλαβαινω ομως ειναι γιατι αφου εμεις βαζουμε τα ιδια πραγματα παντου (εκτος απο τα ειδικα του καθε κλαδου, η γενικη μας διεκδικηση ειναι ιδια) γιατι αλλου δεν ψηφιζετε τα πλαισια μας; ας πουμε στους καθηγητες;;;; λαμογια; οπορτουνισμος; οπως θελεις πεςτο.
      οσο για τα παραγοντιλικια και οτι δεν σας ενδιαφερουν. επαναλαμβανω για εσενα προσωπικα που ειπες οτι παραιτηθηκες , αν λες αληθεια, δεν ισχυει.
      πηγαινε πες το στην πατρα και στους μαγκες της αρασ που εστειλαν 3-4 κατσαβιδιασμενους απο το ναυτικο (αραν) στο νοσοκομειο για μια εδρα στον ΔΣ.
      εδω παραγοντιζετε εσωτερικα για τις εδρες στο συνεδριο της ανταρσυα καιθα μου πεις για παραεξω;
      διαβασε τι σας σουρνει ο χαριδημος (μπλογκερ με ονοματεπωνυμο κανονικα, γιατι και το δικο σου νικειμ ειναι και δεν με ενδιαφερει να μαθω το κανονικο σου) και μετα ελα και κανε μου κριτικη για προεδρια

      Διαγραφή
    2. Απόστολε,
      καταρχάς να σου ξεκαθαρίσω ως διαχειριστής του blog και ως κάτοχος του email (redflyplanet@yahoo.com), πως οι χρήστες Modesto και kk, δεν αποτελούν διαχειριστές του blog αλλα απλοί αναγνώστες και σχολιαστές, και φυσικά δεν έχουν ουδεμία σχέση με το email στο οποίο έστειλες τα στοιχεία και την απάντησή σου.

      Οι διαχειριστές του blog, αναγράφονται στην πλάγια στήλη.

      Δεύτερον ο όρος οπορτουνιστής, είναι πολιτικός όρος και σχετίζεται με την στρατηγική που είχε επιλέξει παλαιότερα ο κομματικός φορέας στον οποίο ανήκεις και τον τρόπο δράσης του στην πολιτική και συνδικαλιστική ζωή της χώρας. Συμφωνώ πως δεν είσαι οπορτουνιστής, καθώς σήμερα το κόμμα στο οποίο είσαι μέλος, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ασχέτως εαν δημιουργήθηκε ως δεξιά παρέκκλιση του ΚΚΕ. Ακολουθεί πιστά τον δρόμο της ιταλικής ελιάς και εσείς μετατρέπεστε σε πασόκους β' διαλογής (όσοι δηλαδή απο εσάς δεν έχετε κάνει μεταγραφή απο το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ).

      Διαγραφή
  17. Ο κύριος Απόστολος δεν γνωρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΕΣΠΑ...ξέρει όμως να προβοκάρει το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ! Μήπως δεν γνωρίζετε κ. Απόστολε ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους αναφανδόν στηρίζουν την ένταξη έργων και υπηρεσιών στα προγράμματα ΕΣΠΑ; Μήπως δεν γνωρίζετε ότι έχει θετική αποψη και ότι η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση είναι ότι αυτά δεν απορροφούνται με ταχύτερους ρυθμούς; Μήπως δεν ξέρεις ότι στηρίζει όλες αυτές τις δομές με ΜΚΟ σε μια σειρά χώρους, όπως της ψυχικής υγείας;
    kk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πώς θα λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον γόρδιο δεσμό των απεργιών στις πανελλήνιες;
    Απλά κι έξυπνα:

    ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση πανελλαδικών και επιλογή των φοιτητών από ΑΕΙ-ΤΕΙ
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63836203

    Ούτε επιστρατεύσεις, ούτε απεργοσπασίες, ούτε τίποτε.

    thorpe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλά καταπληκτικό....πως το σκεφτήκατε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με τις απεργίες;;;....μπραβο ρε τζιμάνια είστε...Δηλαδή βρε παλληκάρια εσεις θέλετε εξετάσεις; Ετσι για να ξέρουμε.

      Θ.Αυγέρης

      Διαγραφή
    2. Εντάξει, έχει και οικονομικό σκέλος η πρόταση. Το κόστος που επωμίζεται ως τα σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός για τη διενέργεια των πανελληνίων, ανελαστική δαπάνη, μετακυλίεται στους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ, και φυσικά στην τσέπη των γονιών που θα τρέχουν από πόλη σε πόλη για να γράψουν εξετάσεις τα παιδία τους στα ιδρύματα που θέλουν. Ίσες ευκαιρίες σε όλους, είπαμε. Αλλά αφού τα οικονομικά των νοικοκυριών γυρίζουν στις δεκαετίες του 60-70, ας γυρίσει και η μορφή της εκπαίδευσης στην περίοδο της χούντας. Για το περιεχόμενο, άστα καλύτερα. Αν κι εκεί η ΕΕ και οι πολιτικές τις Μπολόνια, τα γράφουν για εσάς. Μην κουράζεστε.

      thorpe

      Διαγραφή
  19. αποστολε συγνωμη αν σε ειπα ανταρσυα και δεν εισαι, αλλα με μπερδευεις και δεν ειμαι και υποχρεωμενος να ξερω πως ονομαζεται η καθε γκρουπα σε καθε χωρο. για αυτο σε παρακαλω να πεις φορα παρτιδα τι εισαι για να ξερουμε και με ποιον μιλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερετε πολύ καλά με ποιον μιλάτε.Μάλλον δεν έχεις δει το μήνυμα που έστειλα στο μαιλ τουιστολογίου σας.Αυτά!
      απόστολος

      Διαγραφή
    2. ναι αλλα δεν του απαντησες και υπαρχουμε και μεις οι απλοι ανανγωστες..διαφορετικα πειτε τα στο mail του ιστολογιου. Αλλα δε καταλαβαινω γιατι δε θες να του απαντησεις ξεκαθαρα οπως ξεκαθρα δηλωνεις τι δεν εισαι.
      νκ

      Διαγραφή
    3. Καλημέρα σας
      Dεν είναι δυσκολο αγαπητέ ανώνυμε νκ
      Πήγαινε στο ιστολόγιό μου να δεις περισσότερες πληροφορίες.
      http://apostolosskitsa.blogspot.gr/
      Και να πώ και λίγα αν και τα χω ξαναπει. Είμαι πρωην μελος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το 1979 και κατόπιν μέλος του ΣΥΝ από το 1990 και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ,πρώην σκιτσογράφος του Οδηγητή από το 1986-1990,σήμερα αρχαιολόγος και μέλος της ΕΑΚ Αρχαιολόγων και μέλος του ΔΣ Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων.
      Δεν τα λέμε από το μαιλ. Έστειλα μήνυμα και απάντηση δεν έλαβα. Ηθελα μ' αυτό το τρόπο να σεβαστώ την ανωνυμία κάποιων από δω,και ήλπιζα σε απάντηση.
      Μετά από αυτά δεν αντιλαμβάνομαι την μυστικοπάθεια. Όπως είδες κανένα πρόβλημα δεν έχω.
      Ελπίζω να φτάνουν οι πληροφορίες μου.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.