30 Μαΐου 2013

Διαμορφώνουν συντάξεις πείνας - Κινητοποιήσεις στις 5-6 Ιουνίου

 
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τσακίσαμε τις συντάξεις των εργαζομένων!
 
Νέα πρόκληση από την Τράπεζα της Ελλάδας. Υπενθυμίζει ότι το «συνταξιοδοτικό» άλλαξε και σπρώχνει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση
Το 2014 και υπό προϋποθέσεις η ανακοπή των πτωτικών τάσεων στην παραγωγή
 
Οι συντάξεις που θα χορηγούν από εδώ και πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε αυτοί που θα τις λαμβάνουν να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό ομολογεί με απροκάλυπτο κυνισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, με την Ετήσια Εκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χτες, αναλαμβάνει να περιγράψει στα εκατομμύρια των χρεοκοπημένων νοικοκυριών ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει ήδη καταργηθεί. Με δυο λόγια, μιλάμε για συντάξεις ακόμα χαμηλότερες και από τις σημερινές, που έχουν ήδη περικοπεί δύο και τρεις φορές τα τελευταία χρόνια. 
 
Αναφερόμενος στην «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η μεταρρύθμιση του 2010 ενίσχυσε σημαντικά τη μακροχρόνια σταθερότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Εν τούτοις, σε συνδυασμό με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας έχει περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου». Και ολοκληρώνοντας την περιγραφή της καταστροφής που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους, με την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, ο διοικητής προσθέτει ότι «η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει αντισταθμιστικά...». Θέμα το οποίο αναπτύσσει αναλυτικά σε ειδικό πλαίσιο.
 
Την ίδια ώρα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της παραπέρα μείωσης των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, με δεδομένο, μάλιστα, ότι από διοικητές οργανισμών έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι η μειωμένη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για φέτος ενδέχεται να τους προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων.
 
Οι ομολογίες Προβόπουλου για τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν το 2010 (νόμος Λοβέρδου), αλλά και τις συνέπειες προηγούμενων αντιδραστικών ασφαλιστικών νόμων, επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή κατάγγειλε το τερατούργημα και με συνέπεια από τότε αγωνίζεται για την ανατροπή κάθε αντιδραστικής ρύθμισης που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής ολόκληρης της αντίληψης που υπάρχει για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας.
 
Στόχος των φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων είναι η αντικατάσταση των συντάξεων από ένα επίδομα πείνας, το οποίο με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι περί τα 360 ευρώ, στα οποία - κατά περίπτωση - μπορεί να προστίθενται, όπως είπε και ο Γ. Προβόπουλος, ποσά από επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και την ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας).
 
Οι κυβερνώντες, πάντως, εμφανίζονται και επικριτές των εργαζομένων, επειδή, λέει, υπάρχει «απροθυμία» να στραφούν προς την επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που αποδίδεται στην - άκουσον, άκουσον - ...«γενναιοδωρία του πρώτου πυλώνα»! Ομολογούν, δηλαδή, έμμεσα ότι μπορεί να μειώσουν ακόμα και τη «σύνταξη» των 360 ευρώ, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί οι δύο άλλοι πυλώνες της ασφάλισης.
 
Αναφέρουν στη συνέχεια ότι η ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» του 2010 οδήγησε στο να περιοριστεί το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης σε 48,5%, την περίοδο 2020 - 2060, έναντι 95,7% πριν από τη «μεταρρύθμιση».
 
Αφού στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος «δημιουργεί προϋποθέσεις ενίσχυσης της μέχρι σήμερα περιορισμένης ζήτησης ιδιωτικών προγραμμάτων», προτείνονται φορολογικά και άλλα κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθούν οι εργοδότες να στραφούν στην επαγγελματική ασφάλιση.
 
Το κερασάκι της τούρτας το αφήνει για το τέλος με παραπομπή στη διεθνή εμπειρία και δη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Εκεί, επισημαίνει, η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης είναι α) εθελοντική, η οποία συνοδεύεται με φορολογικά κίνητρα για αποταμίευση ή και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και β) υποχρεωτική ή αυτόματη εγγραφή.
 
Ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της αντεργατικής λαίλαπας
 
Με τον ταξικό κυνισμό που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Τράπεζα της Ελλάδας, αφού επισημαίνει ότι «...υπάρχουν σήμερα ενδείξεις ότι η οικονομία εξισορροπεί - σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικής δραστηριότητας - και ότι είναι δυνατό να ανακάμψει τον επόμενο χρόνο», υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα τηρηθεί χωρίς αποκλίσεις η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας... δεν διστάζει να ομολογήσει ότι «σε όρους παραγωγής, απασχόλησης και διαθέσιμου εισοδήματος το τίμημα της προσαρμογής υπήρξε βαρύ». Επιχαίρει μάλιστα για την αγριότητα της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η οποία είχε αποτέλεσμα την περίοδο 2010 - 2012 να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 16,4 εκατοστιαίες μονάδες, «γεγονός που καθιστά τη δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδος τη μεγαλύτερη ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες».
 
Παρά ταύτα ζητά την «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα», κυρίως στη δημόσια διοίκηση (απολύσεις προσωπικού), επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, την άμεση είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
 
Η Εκθεση εκτιμά ότι το ΑΕΠ το 2013 θα υποχωρήσει κατά 4,6% και ότι το 2014 «η οικονομία θα εισέλθει σε θετική τροχιά ανάπτυξης». Η δε ανεργία θα «σταθεροποιηθεί» το 2013 στο 28% και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015...
 
Το τσάκισμα των μισθών καλά κρατεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2012 το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος» μειώθηκε κατά 8,1%, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω κατά 7,8%.
 
Η Εκθεση επισημαίνει ότι «ο στόχος του Μνημονίου που υιοθετήθηκε το Φεβρουάριο του 2012, για μείωση του κόστους εργασίας την τριετία 2012 - 2014 κατά 15%, εκτιμάται με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς ότι θα υπερκαλυφθεί, καθώς η σωρευτική μείωση την εν λόγω τριετία αναμένεται να φτάσει το 19,2%».
 

Διαδηλώνουν στις 6 Ιούνη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Στη Θεσσαλονίκη, στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου
 
Με σχέδιο και οργάνωση έχουν ριχτεί στη μάχη των προετοιμασιών για την επιτυχία και μαζική συμμετοχή των συνταξιούχων στην Παναττική κινητοποίηση στις 6 του Ιούνη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - ΟΑΕΕ - ΠΕΣ - ΝΑΤ - ΟΤΑ και ΤΑΕΟΑΕΕ. Η συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.
 
Συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, εξήγγειλε για τις 6 του Ιούνη και η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 3 Ιούνη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), όπου και θα προβάλλουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης, με το οποίο διεκδικούν:
  • Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις.
  • Διασφάλιση από την κυβέρνηση της καταβολής τους.
  • Να αποδοθούν τώρα οι συντάξεις στους νέους δικαιούχους.
  • Αποκατάσταση όσων χάσαμε.
  • Να δοθούν φάρμακα και εξετάσεις δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς προαπαιτούμενα.
  • Κάτω τα χαράτσια και οι κατασχέσεις κατοικιών.
Σε συγκέντρωση των συνταξιούχων, την Τρίτη, 4 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στον Οίκο του Ναύτη, καλεί η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΠΕΣ - ΝΑΤ), ενώ απευθύνει κάλεσμα και για τη συγκέντρωση στις 6 Ιούνη.

Τα οργανωτικά θέματα για την καλύτερη συμμετοχή των συνταξιούχων του Πειραιά στην κινητοποίηση στις 6 Ιούνη θα συζητηθούν στη σύσκεψη που διοργανώνει η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά στις 5 Ιούνη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Κινητοποιήσεις σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα 

Κινητοποιήσεις κι άλλες αγωνιστικές δράσεις για την υπεράσπιση των συντάξεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης προγραμματίζονται, αυτό το διάστημα, σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα.

Στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας και στην οποία συμμετείχαν 120 εκπρόσωποι από 45 σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, σπουδαστών και Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν συνεδριάσεις ΔΣ, συνελεύσεις και συσκέψεις εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, συλλόγων ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών και να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης του κάθε σωματείου.

Κάθε σωματείο να οργανώσει πρόγραμμα ενημέρωσης αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ασφαλιστικά ταμεία, στον ΕΟΠΥΥ, στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κι ανάλογη δράση να αναπτύξουν οι Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες. Ιδιαίτερη δράση να αναπτύξουν οι οργανώσεις των συνταξιούχων με εξορμήσεις και διαμαρτυρίες στα παραρτήματα των ασφαλιστικών ταμείων, στα Νοσοκομεία.

Στο Βόλο

Στο Βόλο, απόφαση για κινητοποιήσεις πάρθηκε στη σύσκεψη σωματείων εργατοϋπαλλήλων και συνταξιούχων, καθώς και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας», τα Σωματεία Εργαζομένων «Κόκα-Κόλα 3Ε», Εργατοϋπαλλήλων Τύπου και Χάρτου, Καθαριστριών, Ποτών και Τροφίμων, «Καρφούρ», ΒΕΜΕΚΕΠ, Ενδυσης - Υπόδησης, τους Συλλόγους Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΕ - ΤΑΕ, ΝΑΤ, υδραυλικών, ξυλουργών, Λαϊκών Αγορών, Ηλεκτρολόγων, Οδοντοτεχνιτών, Φαρμακοϋπαλλήλων, Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποφασίστηκε, κινητοποιήσεις θα γίνουν:
-- Στις 6 Ιούνη, στο Νοσοκομείο, με την απαίτηση να συμπληρωθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό.
-- Στις 12 Ιούνη, στον ΟΑΕΕ, για τα ζητήματα των συντάξεων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των χρεών των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.
-- Στις 18 Ιούνη, στο ΙΚΑ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους που δεν έχουν σφραγισμένα τα βιβλιάριά τους να τα φέρουν και να απαιτήσουν να σφραγιστούν όλα ανεξαιρέτως.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, την Πέμπτη 6 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, θα πραγματοποιηθεί παντρικαλινή σύσκεψη φορέων, στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης.

Στη σύσκεψη σωματείων ΕΒΕ, που πραγματοποιήθηκε προχτές, μετά από κάλεσμα των σωματείων ψυκτικών και ξυλουργών - συμμετείχαν και εκπρόσωποι των σωματείων αρτοποιών, κρεοπωλών, ηλεκτρολόγων, λογιστών, υδραυλικών, κυλικείων, του Εμπορικού Συλλόγου και των Ενώσεων ΕΒΕ Καλαμπάκας και Φαρκαδόνας - αποφασίστηκε να γίνουν συζητήσεις στα ΔΣ, να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, να συμμετάσχουν στην παντρικαλινή σύσκεψη της 6ης Ιούνη, να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ.

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά