19 Μαΐου 2013

Σε εξέλιξη η 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 
ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ»


Λίγο μετά τη Νέα Μάκρη βρίσκονται οι διαδηλωτές της34ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωΐ, με την τελετή στον Τύμβο του Μαραθώνα και την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Γρ. Λαμπράκη. Από νωρίς το πρωΐ, τα πούλμαν με τους διαδηλωτές έφθασαν στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου ο γιος του Γρ. Λαμπράκη, Γιώργος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό σε επαγρύπνηση μπροστά στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών που ξεδιπλώνονται απειλητικά. Μετά την τελετή ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη και στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία, που αναμένεται να τερματίσει στις 7 το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.


Κεντρικό σύνθημα της πορείας είναι "Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά, για τη φιλία, τη συνεργασία, την κοινή πάλη των λαών". Η Μαραθώνια Πορεία γίνεται σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία, που επεκτείνονται οι απειλές εναντίον του Ιράν, που η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων και για λογιαριασμό των ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων, εμπλέκεται και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας έχει ως εξής:

- 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης.
- 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας - κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη.
- 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη: Στάση - εκδήλωση.
- 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας: Στάση - εκδήλωση.
- 1.30 μ.μ. Πικέρμι: Στάση - ξεκούραση.
- 2.30 μ.μ. Παλλήνη: Στάση - ξεκούραση - εκδήλωση.
- 3.30 μ.μ. Αναχώρηση από Παλλήνη.
- 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή: Στάση - εκδήλωση.
- 6.30 μ.μ. Υπ. Εθνικής Αμυνας: Στάση 5'.
- 7 μ.μ. Πρεσβεία Ισραήλ: Τερματισμός πορείας - ομιλία - παράσταση διαμαρτυρίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής της ΕΕΔΥΕ, επισυνάπτεται σε μορφή pdf στο τέλος της σελίδας.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό μας να αντιδράσει αποφασιστικά κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Συρία και στο Ιράν. Να είναι γενικότερα σε ετοιμότητα, παίρνοντας υπόψη πως οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο τον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος και ο γενικότερος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το ξέσπασμα πολέμου. Στέλνουμε το μήνυμα παντού: Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί θα έχουν τη δική τους σημαία που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας και στη δημιουργία του νέου ειρηνικού κόσμου».

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καλούμε τις γυναίκες να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που ματοκυλούν τους λαούς για τα συμφέροντά των μονοπωλιακών ομίλων». Η ΟΓΕ θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που θα γίνει στην Παλλήνη, ενώ το πανό της θα βρίσκεται στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να πορευτεί προς την Ισραηλινή Πρεσβεία, όπου θα τερματίσει η πορεία. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας

Στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

- Τρίτη 21/5, 7 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο που βρίσκεται στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού και πορεία προς το κέντρο της πόλης.

- Τετάρτη 22/5, 12 μ., θα πραγματοποιηθεί ο Λαϊκός Δρόμος, σε συνεργασία με το ΜΑΣ και με τη συμμετοχή της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ». Οι δρομείς θα ξεκινήσουν από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και θα τρέξουν μέχρι το μνημείο του Λαμπράκη. Εκεί θα γίνει η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

- Κυριακή 26/5, 9.30 π.μ., από το Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά θα ξεκινήσει η πορεία ειρήνης. Με ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

- Τετάρτη 29/5, καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετέχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πορεία ειρήνης που διοργάνωσε, την Τετάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων και ήταν αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκκίνηση δόθηκε από την πλατεία της Αγίας Μονής, όπου μεταξύ άλλων έγινε απαγγελία του ποιήματος «Επιτάφιο επίγραμμα του Λαμπράκη» του Νικηφόρου Βρεττάκου, από τον Γρηγόρη Λαμπράκη, εγγονό του αγωνιστή της Ειρήνης. Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου μίλησε ο Νίκος Μήτσιος, από την Επιτροπή Ειρήνης.

Πορεία Ειρήνης διοργάνωσε την Παρασκευή η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, από το Μεζούρλο στην κεντρική πλατεία, με στάση στην 1η Στρατιά, όπο επιδόθηκε ψήφισμα.

Επίσης την Παρασκευή, πορεία ειρήνης διοργάνωσε Επιτροπή Ειρήνης Καρδίτσας, από το Άλσος της Παπαράτζας ως την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

- Παγκρήτια κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, σήμερα Κυριακή 19/5, στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

- Πορείας Ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Σάμου, με συμμετοχή και της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, επίσης σήμερα, Κυριακή 19/5, από την πλατεία Παλαιοκάστρου, μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα του Βαθιού.

- Από τις Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου, την Κυριακή 26/5, πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα μέχρι την Τρίπολη.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας οργανώνει πορεία Ειρήνης την Κυριακή, 26/5. Θα ξεκινήσει το απόγευμα από την Ανακασιά και θα καταλήξει στην παραλία του Βόλου.


902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.