21 Μαΐου 2013

Τι είπε ο Ζίζεκ στον Τσίπρα

«Πρόκειται για ένα ζήτημα έξυπνων συμμαχιών… δεν πρόκειται μόνο για την παλιά γνωστή αναδιανομή. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εδώ, μια που θα ζούμε, τουλάχιστον για μερικές ακόμα δεκαετίες, στα πλαίσια του καπιταλισμού… συγγνώμη που θα χρησιμοποιήσω μια απαίσια έννοια, αυτό που στις παλιές εποχές του κομμουνισμού ονομαζόταν με τη μυστηριακή κατηγορία της πατριωτικής αστικής τάξης.

Οι καπιταλιστές λόγω της κατάστασής τους δεν είναι απλά τμήμα μιας διεθνούς εκμεταλλευτικής μαφίας, αλλά έχουν ειλικρινές συμφέρον να παράγουν για τους λαούς κτλ. Επομένως, είναι κρίσιμο ζήτημα αυτή η αναδιανεμητική πολιτική που (ο ΣΥΡΙΖΑ) οριοθετεί να μην έχει μόνο το στοιχείο της "επίθεσης στους πλούσιους", αλλά να συνίσταται σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική που… πώς να το θέσουμε αθώα… υπάρχουν πράγματα που λειτουργούν στον καπιταλισμό, αν εφαρμόζονται σωστά: ανταγωνισμός, ιδιαίτερα η μικρής κλίμακας παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κτλ.…

Για μένα το όνειρο αυτού που πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στα πλαίσια αυτής της παγκόσμιας αναδιανομής, θα πρέπει να κάνει τη ζωή εύκολη ακόμα και για τους πραγματικά παραγωγικούς καπιταλιστές.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πιο συγκεκριμένο: η διασύνδεση της κρατικής πελατειακής σχέσης με τις διεθνείς τράπεζες κτλ. που, όπως κάθε έξυπνος οικονομολόγος μπορεί να μας πει, είναι πολύ άσχημο και για την πραγματικά παραγωγική ντόπια καπιταλιστική τάξη.

Αυτή είναι… η πραγματική δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ: να μην κάνει τα πράγματα ευκολότερα μόνο για τους εργάτες, αλλά αν είσαι ένας πραγματικά τίμιος καπιταλιστής τότε πρέπει να μας ψηφίσεις. Και είμαι έτοιμος να έρθω σε σένα (στον Τσίπρα και να λειτουργήσω ως η φωνή των «καπιταλιστών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό είναι το όνειρό μου».

Τόσο αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική αντίληψη δηλαδή…


902.gr

2 σχόλια:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.