3 Μαΐου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ...για έναν «καλύτερο» καπιταλισμό*


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Επαναστατική λογοκοπία..

Είναι αν μη τι άλλο παράδοξο να ισχυρίζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι η ανατροπή του καπιταλισμού περνά μέσα απ' τη διαχείρισή του. Γιατί δεν μπορεί, όσο κι αν καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες, να πείσει ότι το μεταβατικό πρόγραμμα που προτείνει συνιστά οτιδήποτε άλλο πέρα από διαχείριση αυτού του συστήματος.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την παρουσίαση των Θέσεων μπροστά στην 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη, ειπώθηκε από έναν απ' τους εισηγητές: «Είτε (...) πορεία ρήξης με τους τραπεζίτες, τους εγχώριους και διεθνείς τοκογλύφους, το ευρώ και την ΕΕ, την πολιτική και κοινωνική εξουσία που επιβάλλει αυτή την πολιτική. Είτε υποταγή σε αυτή την πολιτική και συνέχεια της πορείας κοινωνικής καταστροφής. Για εμάς τρίτος δρόμος δεν υπάρχει». Για να συνεχίσει προτείνοντας έναν ...τρίτο δρόμο: «Εμείς προτείνουμε στο λαό ένα πολιτικό πρόγραμμα που ξεκινάει από την ανατροπή της κυβέρνησης, την ακύρωση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, την άμεση βελτίωση της ζωής του λαού, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την ανάπτυξη και το βάθεμα τη δημοκρατίας». Ολα αυτά με ακλόνητα τα μονοπώλια, με κυρίαρχη την αστική εξουσία που εδράζεται στην ιδιοκτησία της στα μέσα παραγωγής. Κι όλα αυτά γιατί - όπως ισχυρίστηκε - «η πάλη για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος θέλουμε και μπορεί να οδηγήσει στο να τεθεί το ερώτημα της εξουσίας».

Αυτά, διατείνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ριζοσπαστικοποιούν την εργατική - λαϊκή πάλη. Μόνο που βάζουν το λαό να διεκδικεί εντός του καπιταλισμού την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης για μια άλλη (αυτό δεν το λένε, αλλά ποιος θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα;) με ριζοσπαστικό τάχα πρόγραμμα γιατί έτσι θα προσεγγίσει ο λαός την εξουσία! Από πού ως πού; Ολα αυτά ισχυροποιούν αυταπάτες ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της αστικής εξουσίας να υπάρξουν αλλαγές προς όφελος του λαού. Ολα αυτά σπρώχνουν το λαό σε εναντίωση σε μια κυβέρνηση και όχι στην εξουσία των μονοπωλίων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αιτία της ταχείας επιδείνωσης των όρων ζωής του, τον σπρώχνουν μακριά απ' τη συνειδητοποίηση της ανάγκης η πάλη να αποκτήσει αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Αρα όχι μόνο δε θα μπει το πρόβλημα της εξουσίας, αλλά θα ενισχύονται οι κοινοβουλευτικές αυταπάτες, το σύστημα θα μπορεί εύκολα να απορροφά τους κραδασμούς και η απογοήτευση να επιδρά κατασταλτικά στην παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων.
Η διαχείριση δεν συνιστά πρόγραμμα ανατροπής όπως ισχυρίζεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εγκαλώντας μάλιστα το ΚΚΕ ότι αρνείται να προτείνει ένα τέτοιο πρόγραμμα, άρα δε συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος. Ανατρεπτικές βάφτιζε και ο ΣΥΡΙΖΑ τις δικές του σχετικές προτάσεις, έγιναν όμως γρήγορα φτερό στον άνεμο απ' τη στιγμή που δεν αμφισβητούσαν την αστική εξουσία.
Τρικυμία εν κρανίω αποκαλύπτει η θέση: «Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος απαιτεί τη διαμόρφωση ενός ισχυρού και πολιτικοποιημένου λαϊκού κινήματος, ενός σύγχρονου παρατεταμένου εργατικού και λαϊκού πολέμου με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και κάθε μνημονιακής κυβέρνησης και την αντικαπιταλιστική ανατροπή της σημερινής επίθεσης, μέσα από την εκρηκτική κλιμάκωση των εργατικών, νεολαΐστικων και αντιφασιστικών αγώνων, τη διαμόρφωση του αναγκαίου αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής και τη διαμόρφωση σύγχρονων οργάνων αγώνα και αντιεξουσίας των εργαζομένων»!
Το ερώτημα αυτονόητο: Αν υπάρξει ένα τέτοιο κίνημα, πολιτικοποιημένο, ισχυρό, αποφασισμένο για πόλεμο ταξικό τότε γιατί να περιοριστεί σε στόχους όπως η ανατροπή μιας κυβέρνησης και της «αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης», όχι ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας; Η απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί και να τεθεί, με όρους ρήξης και ανατροπής και όχι διαχείρισης του ώριμου φρούτου της κυβέρνησης, το ερώτημα της πολιτικής και κυβερνητικής εξουσίας, σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική». Δηλαδή, ένα τέτοιο κίνημα να γίνει μοχλός για κυβέρνηση στα όρια του καπιταλισμού, να εξαερωθεί εκεί η δυναμική του και η «σοσιαλιστική κομμουνιστική προοπτική» να μένει σύνθημα. Εδώ ουσιαστικά λένε: «Το κίνημα είναι το παν ο τελικός σκοπός τίποτα».

Προσφέρει χείριστες υπηρεσίες στο λαό και το κίνημα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και για έναν επιπλέον λόγο. Την αποκήρυξη του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οχι την κριτική του προσέγγιση, αλλά τον πλήρη αφορισμό του και μάλιστα με καταγγελίες σε βάρος του ΚΚΕ ότι αρνείται να καταδικάσει τα «καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού» και με εξίσωση του σοσιαλισμού με τον ιμπεριαλισμό με συνθήματα του τύπου «ούτε ΝΑΤΟ - ούτε Βαρσοβία»...
Τι είδους κίνημα και με τι στόχευση θέλει η συγκεκριμένη πολιτική δύναμη, φάνηκε κι απ' τα λόγια ενός εκ των εισηγητών που προσέγγισε με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», χαρακτηρίζοντας «επαναστάσεις» τα τεκταινόμενα σε Λιβύη, Αίγυπτο και λοιπή Βόρεια Αφρική, προς τις οποίες κάθε «αριστερός» οφείλει να δηλώσει και να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Και τα είπε αυτά σήμερα που έχει πλήρως αποκαλυφθεί ότι στη Βόρεια Αφρική καμία άνοιξη δεν ήρθε για τους λαούς, αλλά βαρύς χειμώνας. Οταν έχει ολοκληρωτικά αποκαλυφθεί ότι οργίασαν οι μηχανισμοί και οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αξιοποίησαν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, την έβαλαν στο χέρι και τη χρησιμοποίησαν για να διαμορφώσουν στις χώρες αυτές κατάσταση βολική για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Αλήθεια, τέτοιες «επαναστάσεις» ονειρεύεται και για την Ελλάδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Γι' αυτό υπερασπίζεται τα «μεταβατικά προγράμματα» σαν κρίκους; Κρίκος μπορεί να είναι, όχι όμως για να απελευθερώσει τον λαό απ' τα ταξικά δεσμά αλλά για να τον αλυσοδέσει ακόμα πιο σφιχτά σ' αυτά.




Πηγή: Ριζοσπάστης.

* ο τιλτος απο εδω

35 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι είχα βρεθεί στην εκδήλωση στην Πάτρα για τη 2η συνδιάσκεψη της ανταρσυα.Αυτά και άλλα πιο αισχρά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
    Ένας εκ των ομιλητών Αγγελόπουλος(ΣΕΚ) θεώρησε την αντίδραση για τα γεγονότα στη Μανωλάδα ως μεγάλη αντιρατσιστική νίκη "ξεχνώντας" ουσιαστικά να θίξει τη λύσσα του καπιταλισμού για την κατασπάραξη της εργατικής δύναμης και το πώς αυτοί οι καπιταλιστές γης θέλουνε να τσακίσουνε όσο περισσότερο μπορούνε τους μπαγκλαντεσιανούς για να καρπωθούνε τη γαμημένη την υπεραξία.Εν ολίγοις δε θίξανε καθόλου αυτά τα ταξικά χαρακτηριστικά και ούτε έσπευσε να τον διορθώσει κάποιος από τους άλλους ομιλητές(χάγιος,παναγιώτης σωτήρης)
    Άκομα η ανάλυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με την καπιταλιστική κρίση αρκέστηκε σε μια περιγραφή της σημερινής κρίσης(οι μισθοι χαμηλωνουνε τα παιδια δεν έχουνε να φάνε κτλ κτλ)μη κάνοντας επιστημονική ανάλυση για τα αίτια της κρίσης όπως λέει το ΚΚΕ(κρίση υπερπαραγώγης-υπερσυσώρρευσης).
    Όσον αφορά το ζήτημα της εξουσίας δε θίχτηκε σχεδόν καθόλου όπως αναφέρεται και στο παραπάνω κείμενο.Απλώς στο τέλος όταν κάποιος εκ των ακροατών απορημένος μη θίγοντας το ζήτημα της εξουσίας το έθεσε ως ερώτηση στους ομιλητές απάντησαν ότι το θίξαμε μερικώς.Και συνέχισαν,σε κάθε σχολείο σε κάθε πανεπιστήμιο σε κάθε νοσοκομείο ο λαός είναι αυτός που πρέπει με κάθε τρόπο με καταλήψεις να πάρει στα χέρια του τον δημόσιο πλούτο(εργατική εξουσία?!?!?!?!) να εθνικοποιήσει τις τράπεζες και να υπάρξει εργατικός έλεγχος
    Θεωρούνε επίσης ότι τις τελευταίες κυβερνήσεις στην Ελλάδα τις έριξε ο λαός με την αποφασιστικότητα και τη ριζοσπαστικοποίηση του και επειδή δεν μπορούσαν να κυβερνήσουν κάνοντας υπαινιγμούς για προεπαναστατική περίοδο(δε μπορούνε να πάρουνε αποφάσεις)
    Τέλος (το καλύτερο το αφήνουμε για το τέλος) η κριτική τους για το ΚΚΕ ήταν η κλασική με μια μικρή διαφοροποίηση.Κατηγόρησαν το ΚΚΕ για σεχταρισμό και για το ότι τα παραπέμπει όλα στη Λαική Εξουσία αλλά αυτός ο Παναγιώτης Σωτήρης έβγαλε όλο το αντι-ΚΚΕ μένος του.Μέτα από το επαναστατικό-αντικαπιταλιστικό-αντιμεταβατικό σόου του άρχισε να κατηγορεί το ΚΚΕ για βερμπαλισμό ο μεγαλύτερος βερμπαλιστής!!

    Υ.Γ. Για τον Αλαβάνο και το Plan B ακόμα και το ΜΑΑ ούτε λόγος!Γελοιότατοι απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μεταβατικό πρόγραμμα" είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δε μπορεί να υλοποιηθεί στον καπιταλισμό. Η κριτική αυτή είναι όλη άκυρη, εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι η διαγραφή τού χρέους, η έξοδος από ΕΕ, οι απαλλοτριώσεις καπιταλιστικής ιδιοκτησίας (τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις) και ο εργατικός έλεγχος είναι πράγματα που μπορεί να γίνουν μέσα στον καπιταλισμό.

    Η ανταρσύα έχει χίλια πράγματα να της κάνει κανείς κριτική. Αλλά ήμαρτον, όχι για το ότι συνδέει κουτσά-στραβά το σήμερα με το πού πρέπει να πάμε (χωρίς να πετάει στα σκουπίδια, όπως το ΚΚΕ, τα συνέδρια τής Διεθνούς, με ζωντανό τον Λένιν, και την ανάγκη για ύπαρξη μεταβατικού προγράμματος που αυτά αποφάσισαν).

    Αυτά τα ολίγα, συντροφικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1ον Τα συνεδρια της Διεθνους τα οποία συνεγραψε ο Λενιν (1ο και 2ο) δεν μιλαγαν για μεταβατικό πρόγραμμα.
    2ον Τα υπολοιπα με τα σταδια κυριως επι Στάλιν, τα πεταξε στα σκουπιδια η ιστορια όχι το ΚΚΕ
    3ον Αφου το μεταβατικό πρόγραμμα δεν υλοποιειται στον καπιταλισμο αλλα και δεν είναι πρόγραμμα ή πρώτα μέτρα της εργατικης εξουσιας (ή είναι???) αυτό σημαίνει ότι καλλιεργουμαι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδιαμεση εξουσια που θα τα υλοποιήσει.
    4ον Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ας αποφασίσει επιτέλους πως θα εξηγει το τι ειναι το μεταβατικό προγραμμα γιατι ο καθένας από εσας λέει άλλο.
    5ον Το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο έχει δίκιο, αλλού είναι τα προβλήματά του.
    6ον Σου προτείνω φίλε της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να διαβάσεις το 2ο συνεδριο του ΝΑΡ και την παλιοτερη απόφαση για το διεθνες κομμουνιστικο κίνημα, που η σημερινη ηγεσια του ΝΑΡ έχει πετάξει στα σκουπιδια, παραβιάζοντας τις ίδιες τις συνεδριακες αποφάσεις της

    Καμίλο Μπερνερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμίλο, δεν είναι η πρόθεσή μου να υπερασπιστώ την ανταρσύα. Δε θα μιλήσω λοιπόν εξ ονόματος ούτε της ανταρσύα ούτε του ναρ. Όπως είπα, πολλή πολλή κριτική χωράει εκεί. Υπερασπίζομαι το μεταβατικό πρόγραμμα, στο οποίο το ΚΚΕ επιτίθεται με το παραπάνω άρθρο. Και σου απαντάω:

    1) Και το 3ο και 4ο συνέδριο επί Λένιν έγιναν. Όποιος τα απορρίπτει αυτά, καλό θα ήταν να το πει ανοιχτά.
    2) Συμφωνώ. Και χαίρομαι πολύ που το ΚΚΕ - διακηρυκτικά τουλάχιστον - ξεπέρασε στάδια και λαϊκομετωπατζίδικες λογικές. Το ΑΑΔΜ ήταν κατάλοιπο αυτών.
    3) Η προσπάθεια υλοποίησης τού μεταβατικού προγράμματος, από μια κυβέρνηση ας πούμε, έχει μόνο δύο πιθανές καταλήξεις: είτε να αποτελέσει την πρώτη πράξη τής επανάστασης, είτε να εκφυλιστεί σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης και να μην εφαρμόσει τελικά το μεταβατικό πρόγραμμα. Η υλοποίησή του ξεκινάει σε συνθήκες καπιταλισμού, ναι· ολοκληρώνεται μόνο από τη δικτατορία τού προλεταριάτου. Κανένα ενδιάμεσο στάδιο ούτε ενδιάμεση εξουσία δεν υπάρχουν.
    4) Έχεις δίκιο. Ο καθένας στην ανταρσύα το βλέπει με το δικό του τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Pap, φυσικά το κείμενο αναφέρεται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις θέσεις τους. Κατά συνέπεια θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τις εύκολες αναφορές τη Λενινιστκή θεωρία και στα Συνέδρια της ΚΔ, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε οργανώσεις που τις έχουν πετάξει στα σκουπίδια εδώ και δύο δεκαετίες. Το λεγόμενο μεταβατικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που δηλώνει, δηλαδή ένα πρόγραμμα στα πλαίσια του καπιταλισμού που δήθεν θα ανοίξει το δρόμο στο σοσιαλισμό. Δηλαδή μέσω μεταρυθμίσεων και κυβέρνησης διαχείρισης στα πλαίσια της αστικής εξουσίας...Ας υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν προετοιμάζει την εργατική τάξη για σύγκρουση και σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά την κοιμίζει στις αυταπάτες. Πλέον υπάρχει και η ανάλογη ιστορική πείρα. Αλλά αφου διαβάζεις, κάνε μια προσπάθεια να ξεναμελετήσεις τις αποφάσεις της ΚΔ, να τις εξετάσεις στις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες και να τις συγκρίνεις τόσο με τα λενινιστικά κείμενα όσο και με τα αποτελέσματα που πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ερευνούμε. Όχι εύκολες αναφορές, για να μην πώ τσιτατολογία, για να δικαιολογούμε σήμερα λαθεμένες θέσεις ή τον οπορτουνισμό.

      kk

      Διαγραφή
    2. Σύντροφέ μου, όντως το κείμενο αναφέρεται στην ανταρσύα. Και δίνει, με την ευκαιρία, και μια σφαλιάρα σε ένα σημαντικό κομμάτι τής μαρξιστικής κληρονομιάς που μας αφήσανε οι κλασικοί από την εποχή που τα ΚΚ επέλεγαν να μη δραπετεύουν από τα ιστορικά τους καθήκοντα. Σχετικά με το ποιός πέταξε τη λενινιστική θεωρία στα σκουπίδια 2 δεκαετίες πριν (αλλά και από πού προέκυψε η λογική τής συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση) δεν είναι της παρούσης. Αναγνωρίζω στο ΚΚΕ, πάντως, το ότι φαίνεται να προχωράει μπροστά και να αφήνει τα λαϊκομετωπικά και τις ταξικές συνεργασίες πίσω.

      Η κριτική μου - με αφορμή το μεταβατικό πρόγραμμα - δεν προσπαθεί να βγάλει λάδι τη μαλακία που δέρνει σε πολλά θέματα την ανταρσύα. Προσπαθεί να ανοίξει τη συζήτηση για να φανεί ένα λάθος που κάνει το ΚΚΕ, που καλώς ή κακώς είναι το κόμμα τής εργατικής τάξης και επανάσταση χωρίς αυτό μάλλον δε γίνεται. Η κριτική μου γίνεται από τη σκοπιά τού ενιαίου εργατικού μετώπου. Πολύ απλά, λέω το εξής: το μεταβατικό πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που δε μπορεί να υλοποιηθεί στον καπιταλισμό. Αντικειμενικά, ανεξάρτητα από τις προθέσεις αυτού που το λέει. Πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης. Και ένα ΚΚ πρέπει να έχει μεταβατικό πρόγραμμα. Στόχος τού οποίου θα είναι να τραβήξει τούς εργάτες που δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα τής δικτατορίας τού προλεταριάτου σε ένα ενιαίο μέτωπο. Αυτό γιατί σε συνθήκες κρίσης γίνεται δυνατό, πλατιές εργατικές μάζες, παλεύοντας για τις άμεσες ανάγκες και διεκδικήσεις τους και μέσα από την πείρα αυτής τής πάλης να καταλάβουν ότι ακόμα και το να ζήσουν (και να μην τις τσακίσει ο καπιταλισμός) προϋποθέτει την υλοποίηση τού μεταβατικού προγράμματος που προτείνουν οι κομμουνιστές. Και να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμα, το πολιτικό σχέδιο και την ηγεσία των κομμουνιστών. Να κάνουν, στην ουσία, την επανάσταση, χωρίς καθόλου υποχρεωτικά, να κατανοούν ή να ενστερνίζονται απόλυτα ή σε πλειοψηφία όλη την κομμουνιστική ιδεολογία. Γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή!

      Εν πάσει περιπτώσει, σταματάω, αυτά δε λύνονται με ιντερνετικό διάλογο στα σχόλια ενός μπλογκ. Αλλά
      α) μεταβατικό πρόγραμμα και
      β) ενιαίο εργατικό μέτωπο
      είναι κομμάτια τής πιο σημαντικής κληρονομιάς τού λενινισμού. Και δεν επιτρέπεται να τα αφήνουμε έξω. Καλή δύναμη εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Pap
    Το 3ο συνεδριο έγινε επι Λένιν αλλά δεν φέρνει την σφραγιδα του, δεν γράφτηκε από αυτόν. Εκεί υπήρχαν συσχετιμοί. Μην υιοθετείς τις απλοικές λογικές ότι οι αποφάσεις της ΚΔ είναι ίσον η σκέψη του Λένιν με έναν ευθυ κι έμσο τρόπο. Επίσης σου υπενθυμιζω ότι το 3ο δεν βάζει ζήτημα κυβερνησης, παρα μόνο ζήτημα ενιαιου μετώπου, (δειλα, από τα κάτω και τα ρέστα.)
    Το 4ο έχει σφραγιδα Ζινοβιεφ, ο Λένιν ήταν άρρωστος έκανε μόνο έναν χαιρετισμό, λίγο πριν πεθάνει.
    Επίσης αν είσαι με τον επαναστατικο κριτικο μαρξισμο καταλαβαίνεις ότι δεν πρέπει να κάνεις τσιτατολογια ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ αλλά να κατανοεις την ουσία της σκέψης των κλασσικών. Το 4ο το απορριπτω ανοιχτά. Το 3ο θέλει συζητήση γιατι δεν βάζει θέμα κυβερνησης και καλά κάνει.
    Επίσης η αντιληψη ότι η κυβερνηση μπορει να ανοιξει την επαναστατικη διαδικασία σημαίνει ότι υπερασπιζεσαι τα στάδια με άλλο όνομα.
    Τέλος, pap.
    Εσεις στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφήστε τις κυβερνησεις και τους κοινοβουλετυκους δρόμους και κοιτάχτε επιτέλυς να πιεσεται το ΚΚΕ από τα αριστερά. Σταματηστε να το λετε αριστεριστικο και σεχταριστικό. Σταματήστε να το κατηγορειτε ότι δεν έχει πρόταση στο σήμερα, δεν έχει μεταβατικα αιτηματα και άμεσες λύσεις. Ξεφτιλιζεται την αντικαπιταλιστικη αροστερά.
    Η πραγματικη επαναστατικη κριτικη στο ΚΚΕ είναι
    Α) ο καθεστωτισμος του ( ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ, ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ)
    Β) Ο σταλινισμός και οι κωμικοτραγικές αντιφάσεις και ασυνέπειες του στην αποτιμηση της ιστοριας του Διεθνους κομμουνιστικου κινηματος και της πορείας της Σοβιετικης ένωσης.
    Γ) Η προταση εξουσίας που δεν θεσπίζει ελευθερα εργατικά ΣΟΒΙΕΤ αλλα τα καταργει υποκαθιστωντας τα από το πανσοφο κόμμα.
    Δ) Οι ασυνεπειες του και τα θολά σημεία στην σημερινη γραμμη του π.χ. τι θα πει λαική εξουσια???, γιατι όχι εργατικη???, γιατί αντιμονωπολιακη αντικαπιταλιστικη και όχι σκέτο αντικαπιταλιστικη γρμαμμη κ.α.

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΧΕΙ στριμωξει ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ

    Φιλικα, καθως βλέπω ότι έχεις διαθεση για ανταλλαγη επιχειρηματων και όχι για βρισιες

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνω δογματική τσιτατολογία, ούτε είμαι στην ανταρσύα. Όσον αφορά το σύνθημα τής εργατικής κυβέρνησης έχει (ή τουλάχιστον είχε) αξία. Και δε βάζει κανένα στάδιο απολύτως, απλά χρησιμοποιεί μια κοινοβουλευτική ταχτική για να ξεκινήσει την επανάσταση. Το τέταρτο συνέδριο εγώ το αποδέχομαι, αλλά... ποιός χέστηκε για το τι δέχομαι εγώ, και ποιός είμαι άλλωστε.

      Σχετικά με την κριτική σου στην ανταρσύα, πραγματικά, κι εμένα μού σηκώνεται η πέτσα όταν ακούω κάποιον να λέει ότι "το ΚΚΕ παραπέμπει τα πάντα στη λαϊκή εξουσία". Μπαγλαμάδες. Ναι, γιατί μέσα σε τέτοια κρίση γίνεται χωρίς ανατροπή τού καπιταλισμού να τα βρούμε όλοι μαζί και να είμαστε όλοι καλά, αφεντικά και δούλοι.

      Όπως είπα παραπάνω, δε λύνονται αυτά με ιντερνετικό διάλογο. Χαιρετώ

      Διαγραφή
    2. Το σύνθημα της εργατικης κυβέρνησης του 4ου της ΚΔ έπαιξε τον ρόλο του στην ήττα της επαναστάσης στην Γερμανία το 1923. Το ίδιο και η συμμετοχη των κομμουνιστων εκεί στην κυβερνηση της Σαξονίας- Θουριγγίας. Το πρόβλημα είναι ότι η ΚΔ αντί να φορτώσει τα λάθη στην γραμμή και την λογική της εργατικης κυβερνησης, τα φόρτωσε όλα απκλειστικα στους υπερ-δεξιούς Μπράντλερ και Ταλχάιμερ για τον τρόπο που το εφαρμόσαν.
      Βέβαιως και η ολοκληρωμένη συζήτηση για την ΚΔ δεν μπορεί να γίνει με ιντερνετικο διάλογο.
      Όμως ο ιντερνετικος διάλογος και τα blogs, πέρα από τους κινδύνους τους (που είναι πολλοί) μπορουν να προσφέρουν έναν χώρο συζήτησης και ζυμώσεων, σε πολλές περιπτώσεις αδιαμεσολάβητο από της ηγεσίες προκειμένου να προωθηθει η ιδεά της αναγκαιας νέας σύνθεσης της αντικαπιταλιστικης κομμουνιστικης αριστερας.
      Σκέψου σ/φε ότι ο Λένιν στην εποχή του, από το 1902 είχε "λυσάξει" να φτιάξει το ΣΔΕΚΡ δικιά του πανρωσική εφημερίδα, γιατι καταλάβαινε την σημασία του τύπου στην μισο-ασιατικη, μισο ευρωπαική ρωσία της εποχής.
      Σήμερα η αξιοποίηση του ιντερνετ είναι κάτι ανάλογο και δεν μπορούν οι δυνατότητες του να χρησιμοποιούνται αποκελιστικα από την αστική τάξη. Το στοιχείο της άμεσης διαδρασης και αλληλεπίδρασης είναι κάτι που τα παραδοσιακά μέσα (τηλεοραση, εφημεριδες, ραδιόφωνο) δεν είχαν.

      Καμίλο Μπερνέρι

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω άποψη για εργατική κυβέρνηση - ήττα επανάστασης Γερμανίας. Ευχαριστώ, θα το μελετήσω κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
  6. Σ/φοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έτσι όπως το πάτε σας βλεπω να καταλήγειτε όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνετα στη περιοδο των διερευνητικων εντολων στις εκλογές

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι είδους κίνημα και με τι στόχευση θέλει η συγκεκριμένη πολιτική δύναμη, φάνηκε κι απ' τα λόγια ενός εκ των εισηγητών που προσέγγισε με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», χαρακτηρίζοντας «επαναστάσεις» τα τεκταινόμενα σε Λιβύη, Αίγυπτο και λοιπή Βόρεια Αφρική, προς τις οποίες κάθε «αριστερός» οφείλει να δηλώσει και να εκφράσει τη συμπαράστασή του. Και τα είπε αυτά σήμερα που έχει πλήρως αποκαλυφθεί ότι στη Βόρεια Αφρική καμία άνοιξη δεν ήρθε για τους λαούς, αλλά βαρύς χειμώνας. Οταν έχει ολοκληρωτικά αποκαλυφθεί ότι οργίασαν οι μηχανισμοί και οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αξιοποίησαν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, την έβαλαν στο χέρι και τη χρησιμοποίησαν για να διαμορφώσουν στις χώρες αυτές κατάσταση βολική για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Αλήθεια, τέτοιες «επαναστάσεις» ονειρεύεται και για την Ελλάδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Η αραβικη ανοιξη δεν ηταν επανασταση, πολυ σωστα. Πολυ δημοσιολογοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρουν την ανατροπη του Μουμπαρακ ως επανασταση. Ίσως να φτανουν και μεχρι εκεί.
    Αλλα από την άλλη το ΚΚΕ τις χαρακτηρισε ως μαιμου εξεγερσεις. Αυτο σ/φοι του ΚΚΕ δεν είναι ανάλυση, αλλα στριβειν με έξυπνο και συνδιακαλιστικο τρόπο από τα καθηκοντα της αξιοποιησης των ενδοιμπεριαλιστικων αντιθεσεων και της αναγκαιας παρεμβασης στα γεγονοτα του Διεθνους κομμουνιστικου κινηματος για την ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΚ (ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ)
    ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΓΝΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΦΟΡΜΙΣΜΟ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΚ που
    είτε συρθηκαν πίσω από τα αστικα κομματα (ΑΙΓΥΠΤΟΣ)
    είτε κατειγγειλαν τον λαό που βγηκε στους δρόμους χαιδευοντας τους κυβερνωντες όπως έκανε το ΚΚΕ την περιοδο των πλατειων. (ΕΛΛΑΔΑ)

    Καμίλο Μπερνερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καμιλιερη αντε και ....
    α) το ΚΚΕ δεν επαιξε το παιχνιδι της ασφαλειας ουτε τον δεκεμβρη του 08, ουτε στο συνταγμα με τους εναγκαλισμους με τους χρυσαυγητες στα στημενα επεισοδια. να θυμισω βιντεακια με τις ομαδες με τον αρχηγο και το σνθυμα με το χερι ψηλα, την φωτοβολοδα στον αερα πριν ξεκινησουν τα επεισοδια τον φλεβαρη τοτε που το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ απεδειξε οτι οταν το κρινει αυτο και μονο αυτο κανει αυτο που πρεπει και οταν πρεπει (οι φατσες των τσυριζαιων οταν μας εβλεπαν να περναμε ηταν κατι το ανεπαναληπτο)
    β) τραγικος εισαι και εσυ και η αυθεντια σου και αν θες θα σουεξηγησω και ακριβως τι ειναι ο "σταλινισμος"
    γ)εισαι απλα βλακας
    δ)διορθωνω, ή χαφιες ή τοσο βλακας που και οι μιγαδικοι αριθμοι δεν μπορουν να μετρησουν την βλακεια σου
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόγραμμα της λαϊκής εξουσίας του ΚΚΕ σε τι διαφέρει από το μεταβατικό; Έξοδος από Ε.Ε., κοινωνικοποιήσεις κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το μεταβατικο το λεει το ονομα του, οραματιζονται μια κοινωνια με εργατικο ελεγχο στα μεσα παραγωγης που ομως την ιδιοκτησια σε αυτα τα μεσα θα την εχουν οι καπιταλιστες.
    δλδ, θα ασκουν εργατικο ελεγχο στην avin οι εργατες και στον ακτωρα αλλα οι εταιρειες θα συνεχισουν να ανηκουν στον βαρδινογιαννη και στον μπομπολα, θα πουν οι εργατες βασικο 1400 και ο "χ" κεφαλαιοκρατης θα το κανει!!!!!!!!!
    ουτε στα παραμυθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. (..)Άσχετα από όσα αναπτύξαμε ως εδώ, ήταν γενικά λάθος να δώσουν τόση σημασία στη λεγόμενη διανομή και να τονίζουν κυρίως αυτήν.

    Η κάθε φορά διανομή των μέσων κατανάλωσης είναι μονάχα συνέπεια της διανομής των ίδιων των όρων παραγωγής. Αυτή πάλι η διανομή εκφράζει το χαρακτήρα του ίδιου του τρόπου παραγωγής.

    Ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής π.χ., στηρίζεται στο ότι οι εμπράγματοι όροι παραγωγής είναι μοιρασμένοι σε μη εργαζόμενους με τη μορφή ιδιοκτησίας κεφαλαίου και με μορφή γαιοκτησίας, ενώ η μάζα είναι μονάχα ιδιοκτήτης του προσωπικού όρου παραγωγής, της εργατικής δύναμης. Εφόσον τα στοιχεία της παραγωγής έχουν διανεμηθεί μ' αυτό τον τρόπο, προκύπτει από μόνη της η σημερινή διανομή των μέσων κατανάλωσης. Αν οι εμπράγματοι όροι παραγωγής είναι συνεταιριστική ιδιοκτησία των ίδιων των εργατών, τότε προκύπτει επίσης μια διαφορετική από τη σημερινή διανομή των μέσων κατανάλωσης.

    Ο χυδαίος σοσιαλισμός (κι απ' αυτόν πάλι ένα μέρος απ' τους δημοκράτες) κληρονόμησε από τους αστούς οικονομολόγους την αντίληψη να θεωρεί και να χειρίζεται τη διανομή ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής, και έτσι να παρουσιάζει το σοσιαλισμό σαν να περιστρέφεται κυρίως γύρω από τη διανομή.

    Αφού όμως από πολύ καιρό έχει αποσαφηνιστεί η πραγματική σχέση, γιατί να γυρίζουμε ξανά προς τα πίσω;(..).

    (..)Τότε θα αναρωτηθεί κανείς: ποιες μεταβολές θα υποστεί το κράτος σε μια κομμουνιστική κοινωνία; Μ' άλλα λόγια, ποιες κοινωνικές λειτουργίες απομένουν εκεί που να είναι ανάλογες με τις σημερινές κρατικές λειτουργίες; Αυτό το ερώτημα μπορεί ν' απαντηθεί μόνο επιστημονικά και δεν προσεγγίζουμε ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα όσες χιλιάδες φορές κι αν συνθέσουμε τη λέξη λαός με τη λέξη κράτος.

    Ανάμεσα στην καπιταλιστική και την κομμουνιστική κοινωνία βρίσκεται η περίοδος της επαναστατικής μετατροπής της μιας στην άλλη. Και σ' αυτή την περίοδο αντιστοιχεί μια πολιτική μεταβατική περίοδος, όπου το κράτος της δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου. (..)Καρλ Μαρξ «ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΚΟΤΑ». Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ΚΚΕ συνεχίζει να ζητά έλεγχο των μέσων παραγωγής από το σοφό κόμμα στο σοσιαλισμό, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει την ανεξάρτητη λειτουργία των παραγωγών ώστε να μην επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη.

    Το ΚΚΕ δυσφημεί το σοσιαλισμό αθωώνοντας προκλητικά το σταλινισμό, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται κριτικά απέναντί του με ουσιαστικά επιχειρήματα.

    Μόνο δύο από τις βασικές διαφορές που μας χωρίζουν και είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ!

    Στο ΚΚΕ ηγείτο η γραφειοκρατική πτέρυγα, που σε συνεργασία με τη δεξιά πτέρυγα, εξόντωσαν την αριστερή.

    Κλώνος του ΚΚΣΕ αδυνατεί να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα, αφού αυτό θα απαιτούσε την αυτοκαθαίρεσή των γραφειοκρατών από τις θέσεις εξουσίας που έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια.

    Μέγιστες οι υπηρεσίες που προσέφερε το ΚΚΕ στο σύστημα για αν εφαρμόσει τα μνημόνια, ΔΕΝ θα το κατάφερνε αν το ΚΚΕ δεν κρατούσε αυτή τη στάση, ενώ χάρις στη στάση του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει σπρώξει στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτά πάω στοίχημα ότι κάποτε θα τα γράψει η ιστορία.. το μέλλον θα δείξει ποιός είχε δίκιο.

    Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μέγιστες οι υπηρεσίες που προσέφερε το ΚΚΕ στο σύστημα για αν εφαρμόσει τα μνημόνια, ΔΕΝ θα το κατάφερνε αν το ΚΚΕ δεν κρατούσε αυτή τη στάση, ενώ χάρις στη στάση του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, τον έχει σπρώξει στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ."

      Συμπεράσματα....

      1. Το ΚΚΕ είναι συστημικό (παλιό και αγαπημένο χιτ από τα 45άρια της δεκαετίας του '70)

      2. Το ΚΚΕ φταίει που η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μνημόνια...

      3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεργαζόταν με το ΚΚΕ, δε θα ήθελε να εφαρμόσει τα μνημόνια.

      4. Επειδή το ΚΚΕ δε συνεργάστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, αυτός στεναχωρέθηκε και το γύρισε στη σοσιαλδημοκρατία...

      ΤΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ!

      Διαγραφή
    2. "... η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκει την ανεξάρτητη λειτουργία των παραγωγών ώστε να μην επαναληφθούν αυτά που ζήσαμε στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη."

      Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην επαναληφθούν αυτά;
      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τη λύση. Για να μην υπάρξουν τα προβλήματα του σοσιαλισμού, δε θα έχουμε σοσιαλισμό...Θα έχουμε καπιταλισμό.

      Από το πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ....
      --"Εργατικός και λαϊκός έλεγχος και σχεδιασμός παντού
      (..) Θέλουμε να αποφασίζουν οι μαζικές γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων (..)
      Να κατοχυρωθεί η δυνατότητα απαλλοτρίωσης χωρίς αποζημίωση και λειτουργίας με ευθύνη των εργαζομένων όλων των επιχειρήσεων και των παραγωγικών μονάδων που κλείνουν."

      Εδώ λοιπόν μας λέει για τις επιχειρήσεις "που κλείνουν". Όχι τα μονοπώλια που λειτουργούν κανονικά και εκμεταλλεύονται τον εργάτη, αλλά αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν χρεωκοπήσει, πάλι σε βάρος των εργατών, να περάσουν σε εργατικά χέρια που θα γίνουν και αυτοί με τη σειρά τους μικροί καπιταλιστές. Μέτοχοι μιας εταιρίας. Και ποιος θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα μιας τέτοιας επιχείρησης που θα λειτουργεί στα ίδια πλαίσια με τα άλλα μονοπώλια; Ποιος βάζει το χέρι στη φωτιά ότι οι εργάτες θα διαχειριστούν καλύτερα την παραγωγή και η μονάδα θα είναι βιώσιμη; Μήπως ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας;
      Όχι βέβαια! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να κάνει έναν τέτοιο σχεδιασμό. Θα πήγαινε κόντρα στην εργατική ελευθερία που θέλει να προάγει. Δεν μπορεί να το παίξει "σοφο κόμμα"...Γιατί δεν είναι ούτε "σοφό" ούτε "κόμμα"... Να ρωτήσω κάτι το "μη σοφο" κόμμα....Απέναντι από το σπίτι μου ήταν ένα χασάπικο που το είχαν δυο αδέρφια. Αυτοί δούλευαν και αυτοί αποφάσιζαν. Σαν να λέμε "αυτοοργάνωση της παραγωγής"...Πριν ένα μήνα το έκλεισαν! Δεν έβγαιναν οικονομικά γιατί οι περισσότεροι πήγαιναν στο σούπερμαρκετ. Γιατί ρε παιδί μου εδώ αυτός ο "εργατικός έλεγχος" δεν έπιασε;;;


      --"Σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και σε όλες τις εθνικοποιημένες εταιρείες να κατοχυρωθεί ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με συμμετοχή, έλεγχο και βέτο των εργαζομένων."

      Εδώ μας λέει πως "και κάποιος άλλος" θα συναποφασίζει, αλλά δε θέλει να πει ποιος...

      --Στις εθνικοποιημένες τράπεζες οι αποφάσεις για την πολιτική, για τη διαχείριση, για τις αποφάσεις ποιος πρέπει να πάρει δάνειο, να λαμβάνονται, με εργατικό έλεγχο, με κριτήρια την κοινωνική χρησιμότητα και όχι τις τάσεις της «αγοράς».

      Εδώ βλέπουμε πρώτα πρώτα το ωραίο συντακτικό σχήμα "οι αποφάσεις .. για τις αποφάσεις".. Επειτά έχουμε τον πανμέγιστο οικονομικο, κοινωνικό, πολιτικό όρο "κοινωνική χρησιμότητα"...Πως εξηγείται αυτός; Γιατί για μένα ένα δάνειο για να ανοίξει μια βιομηχανία (αφού δε θα τις εθνικοποιήσει όλες η σοσιαλιστική ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι "κοινωνικά χρησιμότερη" από ένα δάνειο κατοικίας, γιατί το πρώτο θα παράγει προϊόντα, δηλαδή πλούτο για την κοινωνία (άσχετα αν θα τον καρπώνεται ο καπιταλιστής που δε θα τσακίσει η σοσιαλιστικά συνεπής ΑΝΤΑΡΣΥΑ).


      --"Οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική να μη λαμβάνονται από «συμβούλους» και «τεχνοκράτες» αλλά από τα ίδια τα όργανα του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Μόνοι έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματικός δημοκρατικός κοινωνικός σχεδιασμός της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής."

      Ποια θα είναι αυτά τα όργανα; Οι πλατείες; Οι συλλογικότητες; Τα καφενεία;


      Από την άλλη χρησιμοποιείται συνέχεια ο όρος "να κατοχυρωθούν"...Από ποιον να κατοχυρωθούν;;; Από τη Βουλή; Από την ίδια Βουλή των Λάτσηδων και των Βαρδινογιάννηδων;;; 'Η από το λαϊκό κίνημα; Γιατί αν πρόκειται για το τελευταίο, δεν μπορώ να καταλάβω, πως θα τα κατοχυρώσει όλα αυτά, αλλά θα επιλέξει να μην πειράξει τους άλλους καπιταλιστές, που δεν έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, τους καλούς καπιταλιστές...Μήπως τελικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ακολουθήσει το φυσικό της δρόμο, να προστατέψει το κεφάλαιο σε επαναστατικές συνθήκες;

      Διαγραφή
    3. Μεντρέκας προς Βούτση

      ( http://redflyplanet.blogspot.com/2012/12/blog-post_7940.html )

      από το 6:55 και μετά

      "Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων δεν είναι ώριμη και απαραίτητος όρος για να υπάρχει φιλολαϊκή; ...H κοινωνικοποίηση, η αποδέσμευση δεν είναι ώριμο. Γιατί δεν είναι ώριμο και αναγκαίο η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων..". Φυσικά ο Βούτσης δεν απάντησε. Ilief

      Διαγραφή
    4. Κώστας Κάππος

      (..) Αθήνα, 28 Ιουλίου 2004

      Ο Αντισταλινισμός είναι δειλός αντικομουνισμός

      Ο Θανάσης Γιαλκέτσης (Θ.Γ.) άλλοτε στέλεχος της ιδεολογικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε. παρουσιάζει στην «Κυριακάτικη» Ελευθεροτυπία (25.7.2004) τρία κείμενα που ουσιαστικά λένε ότι δεν ήταν ο Στάλιν που εφάρμοσε «τρομοκρατικές μεθόδους», αλλά τον δρόμο τον έστρωσε ο Λένιν. Κατ’ αρχήν δεν κατάλαβα ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η παράθεση. Μήπως ότι εμείς είμαστε κατά της Δημοκρατίας, κατά της Ελευθερίας; Δηλαδή ότι εμείς είμαστε αντιδημοκρατικοί, ενώ στα αφεντικά που υπηρετεί ο Θ.Γ. είναι δημοκράτες; Ας είναι.

      Ο Ιταλός ιστορικός Μάσιμο Σαλβαντόρι γράφει ανάμεσα στ’ άλλα: «Παρ’ όλα αυτά όμως -και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο- τα όπλα και τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν από τον πρώτον (Λένιν) ήταν αυτά που κατέστησαν παντοδύναμο τον δεύτερο (Στάλιν)». Και σε άλλο σημείο γράφει: «Ήταν εκείνος που μετά την κατάληψη της εξουσίας διέταξε την διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης, την κατάργηση των άλλων κομμάτων, την καταπίεση των Μενσεβίκων, των αναρχικών, των Σοσιαλοεπαναστατών».

      Ο Κώστα Παπαϊωάννου (γιος του άλλοτε Δ/ντη της Βιομηχανικής Σχολής του Πειραιά που σπούδαζε και ζούσε στο Παρίσι και τροφοδοτούσε τον πατέρα του με αντικομουνιστικά κείμενά του που τα δημοσίευσε στο περιοδικό της Σχολής «Σπουδές» και δεν ακούστηκε καμία φωνή του ενάντια στη δικτατορία του 1967) συμπληρώνει: «Ο Λενιν και ο Τρόσκι τρία χρόνια αργότερα» διατάσσουν τον βομβαρδισμό των εξεγερμένων της Κονστάνδης και ο Λέννιν διακηρύττει: «τα επαναστατικά μας δικαστήρια πρέπει να τουφεκίζουν αυτούς που θα υποστηρίζουν δημόσια τον μενσεβικισμό».

      1. Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «η βία είναι η μαμή κάθε παλιάς κοινωνίας που κυοφορεί μια καινούργια» (Κ. Μαρξ Κεφάλαιο Τόμος 1ος, σελ. 776, έκδοση Σύγχρονη Εποχή), εκτός αν διαφωνεί ο Θ.Γ. μετά την αποχώρησή του από το Κ.Κ.Ε.

      2. Οι συγγραφείς που παρουσιάζονται δεν αναφέρουν λέξη για την ένοπλη εισβολή στη Σοβιετική Ρωσία δεκατεσσάρων Ιμπεριαλιστικών χωρών μαζί και της Ελλάδος για να καταπνίξουν την Οκτωβριανή Επανάσταση στην κούνια της.

      3. Παραπονιούνται για τη διάλυση της Συντακτικής Συνέλευσης, δεν τους είδα όμως ποτέ να παραπονούνται για τη διάλυση της Βουλής στην Ισπανία το 1936 καις τη Χιλή ο 1973.

      4. Αναφέρεται ότι ο Λένιν υπόδειξε στα δικαστήρια να εκτελούνται όσοι υποστηρίζουν δημόσια το μενσεβικισμό. Αυτό δεν το έχω δει πουθενά. Μάλιστα πρόσφατα διάβασα μια βιογραφία του Λένιν από τη γαλλίδα Ιστορικό Έλεν Καρέρ ντ’ Ενκός (ο Λένιν έκδοση Εστία) που αποτελείται από 530 σελίδες και αναφέρεται στα αρνητικά του Λένιν και δεν λέει τίποτα τέτοιο.

      Τέλος γράφουν ενάντια στο Στάλιν. Γι’ αυτό έχουμε κάνει αυτοκριτική. Δεν ζητάμε από τους αστούς ιδεολόγους να κάνουν το ίδιο για την ένοπλη παρέμβαση των Εγγλέζων το 1944 στην Αθήνα, που είχε σαν αποτέλεσμα να μας πνίξουν στο αίμα. Το μόνο που ζητάμε είναι να μην λένε τον Γεώργιο Παπανδρέου που είναι υπεύθυνος για την ένοπλη επέμβαση «Γέρο της Δημοκρατίας». Αλλά μιας και αναφέρονται στο ζήτημα έχουμε να πούμε τα εξής: Η στάση απέναντι στον Στάλιν είναι Λυδία λίθος για να κρίνουμε αν ένας είναι κομουνιστής ή όχι. Όποιος τάσσεται εχθρικά προς τον Στάλιν είναι δειλός αντικομουνιστής. Θυμάμαι γι’ αυτό το φίλο μου τον Νίκο Κοτζιά. Κριτική και αυτοκριτική για τον Στάλιν είναι δεκτή, αλλά όχι ξεθεμέλιωμα των πάντων και ταύτιση με τον Χίτλερ. Αν δεν υπήρχε ο Σοβιετικός Λαός με επικεφαλής τον Στάλιν η γερμανική σημαία μπορεί να κυμάτιζε ακόμα στην Ακρόπολη. Αυτά και καλά κρασιά! (..)Ilief

      Διαγραφή
    5. o Μύθος για το "συστημικό" ΚΚΕ καταρίπτεται στην πραγματικότητα

      ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/03/blog-post_7721.html )
      το "συστημικό" ΚΚΕ

      ( http://www.youtube.com/watch?v=vvHlTb7vmp4 )
      Απεργία Ναυτεργατών και ΚΚΕ. Με λίγη από "συννενόηση" με κράτος και εφοπλιστές.

      ( http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100015_17/04/2013_517735 )
      (..)Η κ. Παπαρήγα
      Η κ. Αλέκα Παπαρήγα εκπροσωπεί απόψεις και ιδέες οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας. Ως αρχηγός του ΚΚΕ καθιέρωσε πρακτικές διαμαρτυρίας που έκαναν ζημιά στη χώρα και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.(..) Ilief

      ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3908093&publDate=6/2/2007
      )«Το ΚΚΕ είναι ο αριστερός ψάλτης της Δεξιάς»... Ποιος το είπε; Γεωργιος Παπανδρέου ( GAP )

      ( http://www.youtube.com/watch?v=P_sZX7moGLo )
      Μάκης - Πάγκαλος
      Αυτοί που συγκυβέρνησαν και συγκυβερνούν με την Ν.Δ
      " Kατα βάση υποστηρίζεται ότι η Ν.Δημοκρατία. γιατί σας αρέσει η δυστυχία του λαού, σας αρέσει να κλείνουν οι επιχειρήσεις.." "Είστε μηχανισμός προπαγάνδας της Ν.Δ."
      Τι διαφορετικό, λένε φασίστες, για το ΚΚΕ, εφημερίδες του αστικού τύπου και της αντικκεδιστές από τα λεγόμενα - υπονοούμενα του video;

      ( http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr/2013/04/blog-post_16.html )
      Στο 19ο συνέδριο του "συστημικου" ΚΚΕ μηνυμα έστειλαν οι αντάρτικες δυνάμεις του FARC-EP από τα βουνά της Κολομβίας

      ( http://redflyplanet.blogspot.com/2010/04/mega.html )
      Ο Μητσοτάκης πάλι στο MEGA και ξανά κατά του ΚΚΕ.Ilief

      Διαγραφή
    6. ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ. ΠΟΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ "ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ"

      ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7119615&publDate=2/11/2012 )
      (..)Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων

      Χαρακτηριστικά σημεία από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους

      (..)ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ήταν ενδεικτικές της προσπάθειας να καλλιεργήσει αυταπάτες για την ΕΕ και τη δική του πολιτική διαχείρισης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν ότι ψηφίζουν επί της αρχής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ και την ίδια ώρα έδιναν όρκους πίστης στην ΕΕ.

      Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Σαμοΐλης είπε για τα μνημόνια ότι «η θέση μας δεν είναι μόνο καταγγελτική, ούτε περιορίζεται σε αφοριστικές εξαγγελίες για το ρόλο της ΕΕ και του Μάαστριχτ. Διατυπώνουμε τεκμηριωμένες προτάσεις για έξοδο της χώρας από την κρίση και εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας». Σε άλλο σημείο είπε ότι το «πρόβλημα χρέους είναι ευρωπαϊκό και βοηθά η επίλυσή του μέσα από το σύνολο της ΕΕ με ευρείες συμμαχίες».

      Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Τσακαλώτος, πρόβαλε την επιζήμια για το λαό και το κίνημα θεωρία των σταδίων. Θέλοντας να δικαιολογήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη διαχείριση, όπως η «εθνικοποίηση των τραπεζών», η «αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ» και άλλα παρόμοια, τα οποία στηρίζουν και μερίδες της πλουτοκρατίας, είπε μεταξύ άλλων ότι «μεταβατικές παρεμβάσεις, παρεμβατικά αιτήματα, ενδυναμώνουν την εργατική τάξη και τον κόσμο της εργασίας, του δίνουν εμπιστοσύνη ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, επεκτείνουν την ατζέντα και αλλάζουν συνειδήσεις».

      Εφτασε μάλιστα σε σημείο να ισχυριστεί ότι με την πρόταση νόμου «η λογική της Γ' Διεθνούς επιστρέφει και το ΚΚΕ θα μπορέσει να βάζει σε μια αντιμνημονιακή συζήτηση τις δικές του προτάσεις», καλώντας σε μέτωπο της αριστεράς.

      Στη δική της παρέμβαση η Ν. Βαλαβάνη ισχυρίστηκε ότι εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα έφερνε ένα νομοσχέδιο με τον ίδιο τίτλο, αλλά αμέσως μετά είπε ότι η πρόταση του κόμματός της είναι η διαγραφή όχι του συνόλου, αλλά «του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το μορατόριουμ της πληρωμής τόκων και η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης».

      Παραπέμποντας ουσιαστικά στις ελληνικές καλένδες, είπε ότι το κόμμα της προτείνει τη «σταδιακή κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων» που θα εξαρτάται από τη «σταθεροποίηση και δρομολόγηση μιας πορείας σχεδιασμένης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Ο Αλ. Μητρόπουλος από την πλευρά του, παρέπεμψε τη λύση των λαϊκών προβλημάτων μέχρι και στον ΟΗΕ (!), όπου υπάρχουν άρθρα που προβλέπουν προστασία μιας χώρας «που συνθλίβεται από υπερεθνικούς οργανισμούς για δήθεν διάσωσή της».

      Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, ισχυρίστηκε ότι αυτά που «αναγράφει η πρόταση νόμου είναι στην ουσία η καρδιά της δικής μας πολιτικής!», λέγοντας ότι «αν υπήρχε συνεργασία αριστερών δυνάμεων, που είναι επιβεβλημένη και επίκαιρη, ιδιαίτερα της ριζοσπαστικής αριστεράς με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτά τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν γιατί θα είχαμε μια κυβέρνησης της συνεργαζόμενης, συμπαραταγμένης, συμπορεύουσας αριστεράς».(..)

      (..)ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ»: Ο εισηγητής τους, Ν. Μαυριάς, δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση νόμου, αλλά σπέρνοντας αυταπάτες για το διαχρονικό ρόλο της ΕΕ είπε ότι αυτή έχει «εξελιχθεί μετά την ΟΝΕ σε ένωση δανειστών».

      ΑΠΟ ΤΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»: Αντικομμουνισμός, συκοφαντία και ο κλασικός ρατσισμός χαρακτήρισε την παρέμβαση του εκπροσώπου της, Η. Παναγιώταρου, ο οποίος προσχηματικά είπε ότι ψηφίζει επί της αρχής την πρόταση νόμου αλλά καταψηφίζει όλα της τα άρθρα. Αποκαλυπτικός ήταν όταν στην ομιλία του κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει «σε θέσεις κλειδιά επιτυχημένους επιχειρηματίες που μόνοι τους τα κατάφεραν χωρίς επιδοτήσεις να κάνουν εξαγωγές» αποκαλύπτοντας ότι ο πραγματικός ρόλος του κόμματός του δεν είναι άλλος από τη στήριξη των στυλοβατών του συστήματος.(..)Ilief

      Διαγραφή
  13. Dinos, επομένως θεωρείς ότι αυτομάτως είναι δυνατόν να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μέσα παραγωγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα ή θα παίζουμε ή θα μιλάμε σοβαρά!Δείτε ερώτηση:"είναι δυνατό αυτομάτως να κοινωνικοποιηθούν όλα τα μέσα παραγωγής;". Μα αυτή είναι όλη η πεμπτουσία του οπορτουνισμού και του ρεφορμισμού. Αφήστε που όλα αυτά που γράφουν τα κείμενα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θυμίζουν επιχειρηματολογία ΠΑΣΟΚ-1981 και Γαλλικό Σ.Κ. δεκαετίας ΄70. Δύο πράγματα απαντά ένα επαναστατικό κόμμα, το ζήτημα της εξουσίας και το ζήτημα της ιδιοκτησίας τω μέσων παραγωγής και σε αυτά επικεντρώνεται η ταξική πάλη. Σοσιαλισμός σημαίνει κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής που ανήκουν στο κράτος της εργατικής τάξης και αναπτύσσονται με κεντρικό σχεδιασμό με ισόμετρη ανάπτυξη. Όλα τα άλλα περί "ανεξάρτητων παραγωγών" δεν είναι τίποτα άλλο από τη φωνή των μικροαστών και η λατρεία της αγοράς. Να λοιπόν τι φαντασιώνεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,έναν καπιταλισμό χωρίς μονοπώλια που καπιταλιστές και εργάτες θα δρούν αρμονικά για το κοινό καλό. Καλό θα ήταν ορισμένοι να διαβάσουν το ΑΝΤΙ-Ντύρινγκ για να δούν πώς απαντά ο ίδιος ο Ένγκελς σε όλα αυτά! Τέλος, από που κι ως που προκύπτει ότι το ΚΚΕ θέτει λογική μεταβατικού προγράμματος, δηλαδή ενδιάμεσου σταδίου (Γιατί για αυτό συζητάμε και όχι τι έκανε ή τι εννοούσε η ΚΔ); Αν μερικοί θέλουν να καταλαβαίνουν τη γραμμή συμμαχίας του ΚΚΕ σαν ενδιάμεσο στάδιο και αποκρύπτουν ότι το ΚΚΕ προβάλλει συνολικά το πρόγραμμα του, τότε μάλλον διαστρεβλώνουν για να μπερδέψουν έναν κόσμο. Και κάτι τελευταίο: όταν αναφερόμαστε στην ΚΔ, στην ιστορία των ΚΚ και στην Λενινιστική κληρονομιά, να μην κάνουμε αυθαίρετες μεταφορές στο σήμερα κατά πως βολεύει τον καθένα με στύλ τσιτάτων. Σε κάθε περίπτωση είναι αυθαιρεσία να αναγορεύεται το 4ο Συνέδριο της ΚΔ σαν όλη η λενινιστική κληρονομιά...και αυτό να παρουσιάζεται στο σήμερα αποσπασμένο από τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες...Και σε κάθε περίπτωση ενιαίο εργατικό μέτωπο δεν σημαίνει συνεργασία ή συμμαχία με τον οπορτουνισμό! Και για την ιστορία...αν θέλουν κάποιοι να κρίνουν τα αποτελέσματα της πολιτικής που προβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ας κοιτάξει στην Χιλή!

      kk

      Διαγραφή
    2. Λες ότι δεν έχει το ΚΚΕ λογική μεταβατικού προγράμματος, δηλαδή ότι τι; Δεν υπάρχει μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό; Μία απόφαση είναι και την επόμενη στιγμή έχουμε αλλάξει σύστημα; Μη συγχέεις ανόμοια πράγματα. Αν δε θες να απαντήσεις, οκ. Δεν είπα για αυτοδιαχείριση, όπως έλεγε ο Αντρέας, είπα για κοινωνικοποίηση, διερωτώμενη αν είναι κάτι που γίνεται σε μια μέρα. Δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά πουθενά δεν έγινε όπως το ονειρεύεσαι. Χρόνια πήρε η πλήρης κοινωνικοποίηση, χωρίς να είναι και τόσο πλήρης (κολχόζ κλπ).

      Δείτε απάντηση: "Μα αυτή είναι όλη η πεμπτουσία του οπορτουνισμού και του ρεφορμισμού." Ποιος σου είπε ότι αν έτσι απαντάς στον κόσμο, το 4,5 είναι ο πάτος; Αυτή είναι όλη η πεμπτουσία του διαδικτυακού υπερεπαναστατισμού. Καλό κυνήγι του ρεφορμισμού στο φανταστικό κόσμο των blogs.

      Διαγραφή
    3. " Δεν υπάρχει μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό; "
      Άλλη μία ευρέως διαδεδομένη αυταπάτη.

      Ο σοσιαλισμός είναι η πρώτη, η ανώριμη βαθμίδα του κομμουνισμού. Μεταξύ της πρώτης βαθμίδας και του καπιταλισμού δεν υπάρχει ενδιάμεσο στάδιο.

      (..)Τότε θα αναρωτηθεί κανείς: ποιες μεταβολές θα υποστεί το κράτος σε μια κομμουνιστική κοινωνία; Μ' άλλα λόγια, ποιες κοινωνικές λειτουργίες απομένουν εκεί που να είναι ανάλογες με τις σημερινές κρατικές λειτουργίες; Αυτό το ερώτημα μπορεί ν' απαντηθεί μόνο επιστημονικά και δεν προσεγγίζουμε ούτε στο ελάχιστο το πρόβλημα όσες χιλιάδες φορές κι αν συνθέσουμε τη λέξη λαός με τη λέξη κράτος.

      Ανάμεσα στην καπιταλιστική και την κομμουνιστική κοινωνία βρίσκεται η περίοδος της επαναστατικής μετατροπής της μιας στην άλλη. Και σ' αυτή την περίοδο αντιστοιχεί μια πολιτική μεταβατική περίοδος, όπου το κράτος της δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η επαναστατική δικτατορία του προλεταριάτου. (..)Καρλ Μαρξ «ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΚΟΤΑ».Ιlief

      Διαγραφή
  14. Δε ρωτάω τι είναι το ενδιάμεσο στάδιο, η δικτατορία του προλεταριάτου, ρωτάω τι θα κάνει. Αν σε μία μέρα θα αυτοκαταργηθεί ή έχει δρόμο μπροστά του, οπότε τα πρώτα βήματα θα πρέπει κάποιος να τα περιγράψει. Αλλά και μέχρι τη δικτατορία του προλεταριάτου δεν υπάρχει το στάδιο της πολιτικής επανάστασης, της ανατροπής δηλαδή της πολιτικής εξουσίας της αστικής τάξης, προκειμένου να αρχίσει η οικονομική ανατροπή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λογος του Λενιν στο Χ συνεδριο των μπολσεβικων.
    Χωσιμο στην εργατικη αντιπολιτευση
    "Στη σελιδα 25 της μπροσουρας αυτης η σ Κολονται γραφει"Η οργανωση της διευθυνσης της λαικης οικονομιας ανηκει στο Πανρωσικο συνεδριο των παραγωγων που ενωνονται σε επαγγελματικες και παραγωγικες ενωσεις που εκλεγουν το κεντρικο οργανο που διευθυνει ολη τη λαικη οικονομια της δημοκρατιας" ειναι η ιδια θεση της εργατικης αντιπολιτευσης που ανεφερα κατα τη συζητηση και στον τυπο.Και πρεπει να πω οτι οταν διαβασα τη θεση αυτη σταματησα να διαβαζω τις αλλες γιατι αυτο θα σημαινε να χανω την ωρα μου, αφου υστερα απο αυτη τη θεση ειναι ξεκαθαρο πως οι ανθρωποι τα ειπαν ολα οτι αυτοι ειναι στοιχειο μικροαστικο ,αναρχικο και οτι τωρα στο φως των γεγονοτων της Κροστανδης ειναι πολυ πιο παραξενο να ακους αυτη τη θεση .(..)Υστερα απο δυομισι χρονια σοβιετικης εξουσιας εμφανιστηκαμε μπροστα σε ολο τον κοσμο και ειπαμε στην Κομμουνιστικη Διεθνη οτι η δικτατορια του προλεταριατου δεν μπορει να πραγματοποιειται διαφορετικα παρα μονο μεσω του Κομμουνιστικου κομματος
    ....για τους λενινιστες οπαδους της ανταρσυα
    προκοπης/ξεφτερης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ρε συ πραγματικα τωρα, θες και τα λες ή σου ξεφευγουν;
    εχεις διαβασει εστω και μια σελιδα απο αυτα που εχει βγαλει το ΚΚΕ ή αναμασας οτι σου λενε;
    κανε μου μια χαρη, πρωτα διαβασε την αποφαση του 18ου και μετα ελα να μιλησεις. αν το διαβασεις και εχεις την ιδια αποψη ακομα μην μπεις στον κοπο να γραψεις, εισαι διανοητικα αναπηρος ή απλα εμετικος αντιΚΚΕ. και στις 2 περιπτωσεις τελειωμενη περιπτωση εισαι. πηγαινε να γκρουμπουσκουλιασεις με τους τσυριζαιους να κανεις την κυβερνηση της αριστερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να περιμένει κανείς σοβαρά επιχειρήματα από αυτούς που σε κάθε παπαριά που λένε και κάνουν απαντούν με ανιστόρητα αντισταλινικά τροπάρια; Είδες εσύ κανένα σοβαρό επιχείρημα;;;; Στα πιο απλά πράγματα, λ.χ. στις ΓΣ ή στις απεργίες σου λένε "τι μιλάς εσύ; θα φέρεις το Στάλιν να μας στείλει σε γκούλαγκ".... Κάτι σαν τον Άδωνι Γεωργιάδη, στο πιο "αριστερό" ανθρωποδιώχτη...

      Υ.Γ.: ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

      Διαγραφή
  18. αντε και να μας γραφεις, αληθεια για το πως ειναι τα φασιστακια θα ξερεις καλα. τοσους μηνες αλαμπρατσετα στο συνταγμα θα τους εμαθες. ελα ομως που εμεις δεν εχουμε καμια σχεση, καμια ομως.
    για αυτο λοιπον οταν θελεις να βρισεις καποιον και να τον κανεις να πειραχτει να βρεις κατι αλλο και οχι αυτο που τρωει την συνηδειση σου (αν εχεις ακομα και δεν την εχεις χασει αναμεσα στις αρλουμπαριες του υπερυμπεριαλισμου και κανενος μπαφου, συμβουλη απο γιατρους, τα εγκεφαλικα κυταρα δεν αναπληρωνονται και οι μπαφοι καταστρεφουν πολλα. μην σε παραμυθιαζουν οτι οταν κυκλοφορεις μαστουρομενος με το παλαμαρι εξω στην αναφηαμοργοσυκινοαλονησοσυρνα οτι απελευθερονεται το μυαλο, το αντιθετο γινεται).
    φασιστακια ειναι αυτοι που ειναι θρασυδειλοι και το παιζουν τσαμπουκαδες οπου τους παιρνει και αλλου ειναι γατακια και δεν βγαζουν αχνα.
    εδω δεν μπαινεις ετσι και αλλιως για να ανταλαξεις αποψεις αλλα για να βγαλεις την χολη σου και να ειχες και χολη με κανα σοβαρο επιχειρημα παει και στον διαλο. αν θες να ξαναβγαλεις χολη να διαβασεις καλα λοιπον τι λεμε, γιατι προφανως εχεις προβλημα κατανοησης στο τι διαβαζεις και υστερα τα ξαναλεμε.
    δεν ειναι κακο να παρεις και κανα δασκαλο να σου μαθει τα βασικα για την γραφη και την αναγνωση. ξερεις αυτα που διαβαζεις ειναι πραγματικα και αντικειμενικα, μην προσπαθεις να διαβασεις κατι για να βγαλεις το συμπερασμα που θελεις, γινεσαι ρομπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. από

    (..)( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/grover-furr.html )
    Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

    Grover Furr-Ο αντισταλινισμός χτυπά τους εργάτες, οικοδομεί τον φασισμό

    1. Δισεκατομμύρια εργατών σ' όλον τον κόσμο γίνονται θύματα εκμετάλλευσης, δολοφονούνται, βασανίζονται, καταπιέζονται από τον καπιταλισμό. Τα μεγαλύτερα ιστορικά συμβάντα στον εικοστό αιώνα --στην πραγματικότητα, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία-- ήταν η ανατροπή του καπιταλισμού και η θεμελίωση κοινωνιών με εργατική εξουσία στις δύο μεγάλες κομμουνιστικές επαναστάσεις στη Ρωσία και την Κίνα.

    2. Η Ρωσική επανάσταση ήταν η πρώτη, χαράζοντας τον δρόμο για όλους τους επαναστάτες του μέλλοντος. Η ιστορία της, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της, είναι το βασικό βιβλίο εκμάθησης για όλους τους εργάτες και κάθε άλλο που αναγνωρίζει την ανάγκη τερματισμού της εκμετάλλευσης και της οικοδόμησης ενός καλύτερου κόσμου, που θα διοικείται από αυτούς που μοχθούν.

    3. Φυσικά, οι καπιταλιστές του κόσμου δεν θέλουν να λάβει χώρα αυτή η μαθησιακή διαδικασία! Έτσι η άρχουσα τάξη προσπαθεί να διασπείρει αντικομμουνιστικά ψεύδη, που σκοπό έχουν να καταστρέψουν το ηθικό των δυνητικών επαναστατών και να τους κάνουν παθητικούς. Αυτές οι εσφαλμένες ιδέες --εσφαλμένες και με την έννοια ότι είναι λανθασμένες, αλλά και με την έννοια ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών-- περιλαμβάνουν τον ρατσισμό, τη θρησκοληψία, τον σεξισμό και τον αντικομμουνισμό.

    4. Η κύρια μορφή που πήρε ο αντικομμουνισμός στις τελευταίες αρκετές δεκαετίες ήταν ο αντισταλινισμός. Αν μπορούν να πειστούν οι εργάτες και άλλοι πως κάθε προσπάθεια να οικοδομηθεί μια κομμουνιστική κοινωνία --μια κοινωνία που βασίζεται στις ανάγκες, χωρίς εκμετάλλευση, που διοικείται από την εργατική τάξη και για την εργατική τάξη-- θα καταλήξει να είναι "το ίδιο κακή ή χειρότερη" από την ναζιστική Γερμανία, τότε ποτέ δεν θα προσπαθήσουμε καν. Αυτό σημαίνει πως θα καταντήσουμε να παλεύουμε απλώς για μεταρρυθμίσεις μέσα στον καπιταλισμό. Αυτός ο ρεφορμισμός είναι στην τελική αποδεκτός για τους καπιταλιστές, εφόσον τους αφήνει στην εξουσία δια παντός.

    5. Ο δεύτερος τρόπος που τα αφεντικά χρησιμοποιούν τον αντισταλινισμό είναι για να νομιμοποιήσουν την φασιστική καταστολή και τη δολοφονία κάθε προσπάθειας των εργατών να εξεγερθούν ενάντια στον καπιταλισμό. Στο κάτω-κάτω, αν ο "σταλινισμός" είναι "χειρότερος από την ναζιστική Γερμανία", και αν κάθε προσπάθεια να οικοδομηθεί ο κομμουνισμός οδηγεί αναγκαστικά στον "σταλινισμό", τότε δικαιολογείται και κάθε κατασταλτικό μέτρο για την καταστολή της επανάστασης -- περιλαμβανομένων των βασανιστηρίων, των μαζικών φόνων, και του ίδιου του φασισμού. Αυτός ο αντικομμουνισμός ήταν η βασική νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής σφαγής στην περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, όπως ήταν και για την επιθετικότητα και τις θηριωδίες των Ναζί.

    6. Εφόσον είναι η κύρια ιδεολογική μορφή του αντικομμουνισμού, η πάλη ενάντια στον αντισταλινισμό είναι συνεπώς ζωτικό θέμα, θέμα ζωής και θανάτου για όλους τους εργάτες του κόσμου -- για όλους μας. (..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.