6 Μαΐου 2011

Reds (1981) - Warren Beatty


Ταινία - αφιέρωμα στο δημοσιογράφο/ συγγραφέα John Reed (γνωστός κυρίως για το βιβλίο του "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο") τον οποίο ερμηνεύει εξόχως ο ίδιος ο Beatty. Η ταινία είναι μαμούθ σε διάρκεια (περί τις 3,5 ώρες) όποτε δεν συστήνεται σε φίλους οπαδούς της λακωνικότητας.

Στο πρώτο μισό της ταινίας παρακολουθούμε την ζωή του Reed στην Αμερική, την συνδικαλιστική του δράση, την γνωριμία με τη γυναίκα της ζωής του, την αλληλεπίδρασή του με άλλους κομμουνιστές/ προοδευτικούς της εποχής του (ανάμεσα σε αυτούς και του θεατρικού συγγραφέα Eugene O'Neill -τον οποίο παίζει απολαυστικά ο Jack Nicholson
), τις προσπάθειες του να οργανώσει το ΚΚ των ΗΠΑ κτλ.

Στο δεύτερο μισό παρακολουθούμε τη μετάβαση του Reed στη Ρωσία και το ξέσπασμα της επανάστασης αλλά και την προσπάθεια ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού που ακολουθεί
καθώς και ορισμένες από τις αντικειμενικές δυσκολίες (απολαυστική η σκηνή στην οποία ο Reed μιλάει σε συγκεντρωμένο πλήθος στο Baku με τους μεταφραστές να προσπαθούν να μεταφράσουν την ομιλία του στις διάφορες γλώσσες/ διαλέκτους και το συγκεντρωμένο πλήθος να ουρλιάζει "Jihad").
Σας είπαμε ήδη πολλά -πράγμα που δεν συνηθίζουμε γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι σε ένα κινηματογραφικό review τα πολλά λόγια είναι κακό πράγμα- αλλά θεωρούμε ότι αυτή η ταινία εκτός από πολύ καλή από κάθε άποψη (σκηνοθεσία, ερμηνείες, φωτογραφία) είναι επίσης σημαντική τόσο λόγω θέματος όσο και λόγο της θέσεως που κατέχει επάξια στις -περισσότερες- λίστες που υπάρχουν εκεί έξω και αφορούν ταινίες που πρέπει να δείτε.

Τα δεδομένα λένε ότι η ταινία δεν υπήρξε ποτέ εισπρακτική επιτυχία (κυρίως λόγω μεγάλης διάρκειας) και έχει κατηγορηθεί αρκετά ως κομμουνιστική προπαγάνδα (δεν βαριέσαι, από την αντίρροπη προπαγάνδα είμαστε κομπλέ εδώ και αρκετές δεκαετίες). Εμείς θεωρούμε ότι κρατάει καλά κάποιες ισορροπίες (και την γραφειοκρατία θίγει και πολλά άλλα) και εξάλλου αναφέρεται στον πρώτο καιρό της ανοικοδόμησης του σοσιαλισμού και δεν αποτελεί γενική αποτίμησή του.

Bonus 1: Η διεθνής ως background σε μερικές πολύ εντυπωσιακές ομολογουμένως σκηνές.
Bonus 2: Ο δημοφιλής συγγραφέας Jerzy Kosinski (βλέπε "Το βαμμένο πουλί") ως Zinoviev!



8 σχόλια:

  1. Έχω δει την ταινία. έπρεπε να συγχρονίσω τους υπότιτλους βέβαια. Δεν μου άρεσε το ότι και καλά κάνει μια κριτική αστική στην ΕΣΣΔ, μια φιλελευθερίζουσα, αναρχική και δείχνει και τον Ριντ προς το τέλος να το δέχεται. Πχ στο τέλος στο νοσοκομείο κοιτά νοσταλγικά την αφίσα των IWW, αλλά και μετά τον καβγά με τον Ζηνόβιεφ στο τρένο μετά το Μπακού να προσπαθεί να αυτοκτονήσει σε ενέδρα των λευκών. Τον παρουσιάζει (χωρίς να είμαι και απόλυτα σίγουρος όμως ότι δεν ήταν έτσι) λίγο να κάνει του κεφαλιού του, να μην ακούει κατά βάση τον Ζηνόβιεφ, αλλά τις περισσότερες φορές να την πατάει. Θα ήθελα λίγο παραπάνω Ρωσία και λιγότερο τα ερωτικά πάντως. (παρεπιπτόντως η Λοθίζ Μπράϊαντ έγραψε ένα ωραίο βιβλίο το six red months in Russia, το οποίο μπορεί να είναι καλό συμπληρωματικό για το 10 ημέρες...)

    Παρόλα αυτά γενικά ωραία ταινία, δείτε την κριτικά και θα την απολαύσετε, ειδικά την ομιλία στο σοβιέτ και τις μετά σκηνές με μουσική υπόκρουση της διεθνούς, ή τη σκηνή στο συνέδριο της διεθνούς.

    όσο για το Μπακού, νόμιζα ότι ήταν υπερβολές αλλά να πως έκλεινε το επίσημο κέιμενο-κάλεσμα:

    "We summon you to a holy war for your own welfare, for your freedom, for your life. [...]
    This is a holy war for the liberation of the peoples of the East, so that mankind shall no longer be divided into oppressors and oppressed, for the complete equality of all peoples and tribes, irrespective of the language they speak, irrespective of the color of their skin, no matter what religion they confess!
    A holy war to put an end to the division of countries into progressive and backward, dependent and independent, mother countries and colonies!
    A holy war for the liberation of all mankind from the yoke of capitalist and imperialist slavery, for the elimination of any oppression of people by people and any exploitation of man by man!
    A holy war against the last citadel of capitalism and imperialism in Europe, against the nest of robbers on sea and land, against the eternal oppressor of all the peoples of the East, against imperialist England!
    A holy war for the freedom, independence, and happiness of all the peoples of the East, all the millions of peasants and workers enslaved by England!

    Peoples of the East! In this holy war, all the revolutionary workers and all the oppressed peasants of the West will be with you. They will help you. They will fight and die with you

    (Από το βιβλίο The Communist Movement In The Arab World του Tareq Ismael)

    Μας βγήκε λίγο μεγάλο το σχόλιο, όπως και χρονικά η ταινία...χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Den tin exo dei alla tha tin do opos kai tis alles pou proteinete. Synexiste na mas dinete protaseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. *Spoiler alert*

    @Ανωνυμε 5:49
    Εχεις δικιο για την καταληξη της ταινιας (επισης δειχνει την Κιτον να κοιτα μελαγχολικα ενα παιδακι στο τελος, κατι σαν το τεκνο που ποτε δεν αποκτησαν ή θα αποκτουσαν αν ειχαν κατσει και οι δυο στα αυγα τους) αλλα αυτα ειναι πταισματα βρε! Επισης οντως μπορει και να ηταν καπως ετσι (οντως δλδ να εκανε του κεφαλιου του κτλ..ουτε εγω το εχω ψαξει παραπερα..το βιβλιο του το εχω καιρο αλλα δεν το εχω διαβασει ακομα).
    Thanks και για το κειμενο που παραθετεις! Πολυ ενδιαφερον.

    @kontinos: Ευχαριστουμε για τα καλα σας λογια
    : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα ταινία μοιάζει έτσι όπως μας τα λες, θα την βάλω να κατεβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια χαχα
    Το δέκα μέρες είναι must, πολύ ωραίο βιβλίο το έχω διαβάσει δύο φορές και το καταευχαριστήθηκα. Δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα της επανάστασης.
    ένα βίντεο στο youtube με την διεθνή με ώθησε να την δω, όπως επίσης ο θαυμασμός μου για τον Ριντ. Το αμέρικάνικο εργατικό κίνημα έχει δώσει μεγάλες μορφές. Βασικά οι IWW, μπορεί να ταν αναρχοσυνδικαλιστές αλλά πήγαν πολύ μπροστά το αμερικάνικο εργατικό κίνημα, άλλωστε το αρχικό ΚΚΗΠΑ, βασιζόταν σε πρώην Wobblies, όπως τους λέγανε στο αμέρικα, τα μέλη των IWW. Ο Ριντ, ο Φοστερς, ο Χέϊγουντ κ.α. είναι πραγματικοί ήρωες της εργατικής τάξης, όλοι πρώην Wobblies οργανώσανε το ΚΚΗΠΑ, καιιδίως για όσους δεν γνωρίζουν μετά το 1929, οι ΗΠΑ βρισκότανε στα πρόθυρα επανάστασης.Για αυτό εμφανίστηκε και ο κευνσιανισμος του νιου ντιλ, αλλά ως γνωστόν η κρίση ξεπεράστηκε με πόλεμο.Και σήμερα έχουν τον Webb να βγάζει Κουβέλικες πλατφόρμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ ποε: Αντε περιμενω εντυπωσεις : ]]
    @ Ανωνυμος: Τωρα με ψηνεις να αρχισω το βιβλιο (ταυτοχρονα με τα αλλα 3 που διαβαζω τωρα : ]])

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. έχω την εντύπωση ότι την είδα εις ανύποπτον χρόνον πολύ πολύ παλιά χωρίς να καταλάβω γρι, αλλά θα τη βάλω κι εγώ να κατεβαίνει σαν τον poe. Να βρείτε και να μας παρουσιάσετε την ταινία sacco $ vanzetti με τη μουράκλα του Τζιαν Μαρία Βολοντέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ^^Την γνωριζω την ταινια, δεν την εχω δει ομως..πες το και εγινε (και μου δωσες ιδεα με ποια αλλη να την συνδυασω) : ]]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.