4 Μαΐου 2011

Εργαζομένοι των 142 ευρώ;

Με τον βασικό μισθό στα 592 ευρώ, τυχόν μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα "απασχόλησης" θα σημαίνει ότι από την τσέπη του εργοδότη θα βγαίνουν 142 ευρώ για να μπουν στο λογαριασμό του "απασχολούμενου" νέου.

Στην ουσία δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν με τις εισφορές τους υπαλλήλους που θα χρησιμοποιούν βιομήχανοι κι επιχειρηματίες. Τα κέρδη φυσικά δεν θα τα παίρνουν οι εργαζόμενοι αλλά αποκλειστικά τα μέλη του ΣΕΒ. Λέγοντας μάλιστα πώς "δίνουν ψωμί στους υπαλλήλους τους".

Συμφωνείτε με μία τέτοια εξέλιξη ή τη θεωρείτε δείγμα εργοδοτικού θράσους;

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απαιτούν τζάμπα εργαζόμενους για να αυξήσουν τα κέρδη τους

Ζητούν προσλήψεις με «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης»,
για να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, λόγω «αυξημένης ζήτησης»

Με μια άκρως ωμή και αποκαλυπτική επιστολή προς την υπουργό
Απασχόλησης Λ. Κατσέλη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ζητά «την
άμεση υλοποίηση δράσης που θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σήμερα σε επίδομα απασχόλησης», προκειμένου να προσλάβουν το προσωπικό που ούτως ή άλλως χρειάζονται λόγω «αυξανόμενης ζήτησης»!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αρχικά αναφέρει στην επιστολή του ότι το 2010 «όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη κατέγραψαν επιδείνωση, μέσα σε αυτά τα μεγέθη και η ανεργία», ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%. Σημειώνει δε ότι αυτή η αύξηση των εξαγωγών κάνει και απαραίτητη την ανάγκη των προσλήψεων,
ώστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση».

Ευθέως προσθέτει ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρηματιών για να απασχολήσουν τζάμπα προσωπικό, θα συμβάλλει γιατί: «Το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις». Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως η επιδότηση της εργοδοσίας (και) μέσω ΟΑΕΔ όχι μόνο δε στηρίζει τους ανέργους αλλά αποθρασύνει περισσότερο τους εργοδότες που, ακόμα και αν διευρύνεται το πεδίο των δραστηριοτήτων τους, δε νοιάζονται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αλλά να μειώνουν συνεχώς το «εργατικό κόστος». Και φυσικά τρέχουν ν' αξιοποιήσουν τους νόμους που τους προσφέρουν σ' αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Για τις δε προβληματικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επίσης ζητά μέτρα στήριξης, δηλαδή οικονομικές ενισχύσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αυτήν την περίοδο. Και βέβαια καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζητά για την υλοποίηση των προτάσεών του να μην υπάρχει κανένα «δεσμευτικό πλαίσιο» για τις επιχειρήσεις, δηλαδή να τσεπώσουν τα εκατομμύρια χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα!
Αποθρασύνονται από την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ έχει αποθρασύνει κάθε εργοδοτική οργάνωση. «Τα τρωκτικά της πλουτοκρατίας - προσθέτει μεταξύ άλλων - θέλουν να τσεπώσουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που προορίζονται για τα θύματα της πολιτικής τους».

Και συνεχίζει: «Ο ΣΕΒΕ αξιοποιεί την όποια αύξηση των εξαγωγών, προσπαθώντας να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το "εργασιακό κόστος". Ουσιαστικά, απαιτεί φτηνούς εργάτες - τζάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα, σύγχρονους σκλάβους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, να βγάλουν συμπεράσματα. Να παλέψουν
και να χαλάσουν αυτά τα σχέδια της εργοδοσίας. Να καταδικάσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές
δυνάμεις που υλοποιούν αυτά τα σχέδια. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να μπουν στη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να απαιτήσουν την προστασία των ανέργων, διεκδικώντας τις ανάγκες τους.

Η απεργία στις 11 Μάη είναι μια ακόμα απάντηση σ' αυτήν την άθλια πολιτική που τους θέλει μηχανές παραγωγής του πλούτου για την εργοδοσία. Ολοι στην Απεργία, όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
στις 11 Μάη στις 10 το πρωί στην Ομόνοια».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id= ... e=4/5/2011

7 σχόλια:

  1. Υγιής επιχειρηματικότητα.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εκει στο ΚΚΕ ο αυνανισμος εχει γινει χομπυ ολο το 24ωρο...Αναφερονται στην αυξηση των εξαγωγων ως δηθεν στοιχειο μεγαλης κερδοφοριας των "πλουτοκρατων" αλλα δεν βλεπει την συνολικη υφεση της οικονομιας...ΣΤο ΑΕΠ οπως ολοι γνωριζουνε συνυπολογιζονται και οι εξαγωγες...Αν οι εξαγωγες ητανε τοσες πολλες θα επρεπε να εχουνε αντιστρεψει την υφεση υπερκαλυπτοντας την μειωση της καταναλωσης στο εσωτερικο κατι που δεν συμβαινει...

    Απλα με την αυξηση των εξαγωγων αυτο που επιτυγχανεται ειναι ο περιορισμος της υφεσης και για τις επιχειρησεις (τουλαχιστον οσες δραστηριοποιουνται τοσο στο εσωτερικο οσο καιστο εξωτερικο) περιορισμος των ζημιων..

    Για το κοστος τωρα της εργασιας,για να εισαι ανταγωνιστικος στις εξαγωγες πρεπει το κοστος του προιοντος σου να ειναι ιδιο η χαμηλοτερο με τους ανταγωνιστες σου...Αν μπορεις να εχεις χαμηλοτερο κοστος δινοντας 5000 ευρω μισθους καντο....Αν πρεπει το κοστος εργασιας να παει στα 100 ευρω για να μπορεσεις να πουλησεις τοτε επισης πρεπει να το κανεις εαν βεβαιως θελεις να μεινεις στην αγορα..Αλλιως κλεινεις η κανεις μετεγκατασταση στο εξωτερικο..

    Οσο για τα 142 ευρω οι γνωστες μουφες του ΚΚΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο μιλά για επιδοτήσεις κατα τις οποίες το Δημόσιο καλύπτει ένα ποσοστό των 592 ευρω (δηλαδή τα 450 ευρώ) και ο εργοδότης συνεισφέρει μόνο με 142 ευρώ. Άρα ο εργοδότης κατάφερε να μειώσει το εργατικό κόστος στα 142 ευρώ ανα εργαζόμενο. Που είναι λοιπόν η μουφα μικρέ προπαγανδιστή της αστικής μπουρδολογίας στις 2:44 ?

    Είναι τραγικό όταν δεν μπορείτε ούτε στο παραμικρό να υπερασπιστείτε το σύστημα το οποίο λατρεύετε.

    Ο ίδιος μιλάς για ανταγωνιστικότητα και ανταγωνισμό αν και δεν φαίνεται να έχεις πολυκαταλάβει για τι πράγμα μιλάς. Για ανταγωνιστικότητα μιλά και το ΚΚΕ, και σημειώνει σε όλες τις σχετικές ανακοινώσεις του, πως οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες απο την "φύση" του Καπιταλιστικού συστήματος να προβούν σε μειώσεις μισθών και σε γενικότερη μείωση του εργατικού κόστους. Η κίνηση αυτή όμως γιατί γίνεται σήμερα και δεν γινόταν πχ πτιν απο 20 χρόνια ? Διότι οι μειώσεις αυτές στο εργατικό κόστος, έρχονται ως αντίδοτο σε ένα εσωτερικό σφάλμα που έχει το ίδιο το σύστημα και εκδηλώνεται μετά απο μακροχρόνιες οικονομικές διεργασίες. Μιλάμε για τον συνδυαμό αντίρροπων δράσεων, όπως είναι η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους απο την μια, και του αδυσωπητου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρησεων απο την άλλη !

    Και το κεφάλαιο δεν έχει ανάγκη μόνο για μειώσεις μισθών, αλλά και για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις (όπως αυτές για τις οποίες μιλά το παρόν άρθρο) και άλλα. Άρα μιλάμε για ελαττώματα στους οικονομικούς και μαθηματικούς όρους της λειτουργίας του ίδιου του συστήματος. Και για αυτό το σύστημα πρέπει να αντικατασταθεί, να ανατραπεί ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε του 2.44 μάλλον εσύ έχεις τυφλωθεί από τον αυνανισμό που δεν βλέπεις πέρα από τη μύτη σου. Η αύξηση στις εξαγωγές 10% που αναφέρει το άρθρο δεν συνεπάγεται μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο και κατ' επέκταση δεν παίζει κανένα ρόλο στην αντιμετώπιση της ύφεσης, που εσύ αναφέρεις. Το ΑΕΠ επίσης είναι εντελώς άσχετο γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και ούτε είναι ενδεικτικό της υφεσης γιατί δεν εμπεριέχει το εσωτερικό και εξωτερικό χρέος.
    Μούφες λοιπόν λες εσύ.

    Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις ότι οι επιχειρηματίες που εξάγουν προϊόντα βλεπουν στην "κριση" μια ευκαιρια να αυξησουν την κερδοφορια τους. Χρειάζονται περισσότερο προσωπικο και προκειμένου να το αποκτήσουν χωρις να πάνε στα Βαλκάνια επιδιωκουν την επιδότηση του βασικού μισθού κατά 80% τουλαχιστο απο το κράτος (μεσω ΟΑΕΔ). Ετσι και θα πληρώσουν τους νεοπροσληφθεντες λιγότερο και θα ικανοποιησουν τη ζητηση.

    Ακόμα και Πασόκος να είσαι δεν βλέπεις ότι αυτό αντιτίθεται ακόμα και στις "διακηρυξεις" του πρωθυπουργού που ψήφισες; Πώς θα έρθει η ανάπτυξη αν οι επιχειρηματίες αποφεύγουν να επενδύσουν δημιουργώντας νεες θεσεις εργασίας και αντ' αυτού ζητάνε από το κράτος να πληρώσει τους υπαλλήλους τους; Τουλάχιστο σκέψου αυτό - δεν λεω τίποτα για αυτά που ανέφερε ο Ανωνυμος 4.58 (συμφωνώ απόλυτα) - γιατί είναι πολύ προχωρημένα για σενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτορυθμιζόμενο βλέπω έχει γίνει το μπλογκ ... Ευχαριστώ τους φίλους για τις τελευταίες 2 απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν την θολούρα που έσπειρε ο μιστερ Ανωνυμος του 2.44.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρεσει οτι μιλας εμπεριστατωμενα και παντοτε με...στοιχεια και αποδειξεις
    Για θυμησε μου τι ποσοστο του ελληνικου ΑΕΠ πιανει η Φαρμακοβιομηχανια με τα πολλα κερδη...Οσο για τα πετρελαιοειδη χτες Ο γιανιτσης εδωσε τα στοιχεια...13,5% πτωση πωλησεων, αυξηση κοστους λογω της ανοδου των τιμων του πετρελαιου κλπ κλπ..

    Για τα υπολοιπα τωρα ποσες εταιριες εχουνε θυγατρικες στο εξωτερικο που κανουνε πολυ υψηλους τζιρους; Πολυ λιγες...

    Και δεν ειπε κανεις να αποκτησεις μισθους Κινας. Ομως δεν γινεται να βγαινεις στην αγορα με κοστος πολυ υψηλοτερο των ανταγωνιστων και να περιμενεις να πουλησεις..Αυτο το γνωριζουνε και μαθητες του Γυμνασιου...Το ΚΚΕ μονο το αγνοει κυριως επειδη αρνειται να δεχθει τον ανταγωνισμο..
    Και επειδη αρνειται το ΚΚΕ τον ανταγωνισμο θα πρεπει ο επιχειρησεις να πληρωνουνε μισθους (απο την τσεπη τους βεβαιως-βεβαιως) συμφωνα με τις επιταγες της κυρ-Αλεκας..

    Η γραφικοτητα σε κορυφαιες στιγμες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Ανωνυμε Ντοκτορα Ψυχικης & Σεξουαλικης Υγειας και Οικονομολογιας καλησπερα!

    Στο γραφικο ΚΚΕ οντως, εχουΝΕ κανει τον αυνανισμο χομπυ. Εκει όμως στα στεκια των πρασινοφρουρων εχω μαθει πως εχουΝΕ αλλα χομπυ ξεκινησει, που σχετιζονται με την πρωκτικη οδο. Μπορεις να μας το επιβεβαιωσεις?

    Οσο για το θεμα του αυνανισμου, εσυ μαλλον τον εχεις κανει επαγγελμα, οποτε προσδοκω σε μελλοντικη μας συνεργασια.

    Ειμαι σιγουρος πως θα περασουμε μουρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.