20 Μαΐου 2011

Βιβλιοπροτάσεις - μέρος 2ο

Στο δεύτερο μέρος (το οποίο ακολουθεί προηγούμενη ανάρτηση) είχα σκοπό να παραθέσω ορισμένα αγαπημένα κλασσικά βιβλία, αλλά αυτό θα γίνει τελικά στο 3ο και τελευταίο μέρος. Ακολουθούν μερικά βιβλία που ρίχνουν φως στα άδυτα του μυαλού ορισμένων κατηγοριών συμπολιτών μας.

1. Εργοστάσιο σφηκών - Iain Banks


Το βιβλίο αυτό είναι συγκλονιστικό και εξαιρετικά ανατριχιαστικό σε ορισμένα σημεία του. Παρακολουθεί τις πράξεις και κυρίως τις σκέψεις του μικρού Φράνκ ο οποίος είναι κλασσική περίπτωση ατόμου με επιπέδωση συναισθήματος. Δεν είναι αυτό που θα αποκαλούσε κανείς "σειριακό δολοφόνο" αλλά ένα βαθιά πληγωμένο και ταλαιπωρημένο άτομο που φτάνει στο σημείο να αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως κάτι το ανούσιο και ευτελές. Το βιβλίο του Σκωτσέζου Iain Banks προκάλεσε μεγάλο σούσουρο όταν πρωτοεμφανίστηκε και πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να πάρει τη θέση που του αξίζει.
(Πάντως Iain μια χαρά δείχνεις να καταλαβαίνεις τον τρόπο σκέψης του Φρανκ και να ακολουθείς τις συνδέσεις αιτίας-αποτελέσματος, μήπως πρέπει να ανησυχούμε).

2. Εν ψυχρώ - Truman Capote


Το βιβλίο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα στην στυγερή δολοφονία ενός εύπορου αγρότη και της οικογένειάς του το 1959 στο Κάνσας. Το βιβλίο είναι τρομερά ενδιαφέρον διότι ο Capote εκθέτει με μαεστρία όλες τις λεπτομέρειες που συνέλεξε μετά από προσεκτική δημοσιογραφική έρευνα, αλλά παράλληλα δεν χάνει το λογοτεχνικό του ύφος. Εκτός από παράθεση των διάφορων πληροφοριών και μαρτυριών κάνει μία φιλότιμη προσπάθεια να κατανοήσει αυτούς τους ανθρώπους (τους δύο δολοφόνους), το περιβάλλον στο οποίο γαλουχήθηκαν, τον τρόπο σκέψης τους αλλά και το συναισθηματικό τους κόσμο. Εξαιρετικό βιβλίο!

3. Catch 22 - Joseph Heller

Τώρα μπορεί να απορείτε γιατί αυτό το βιβλίο έπεται των προηγούμε
νων δύο. Εκτός από ολίγον μαύρο χιούμορ (και χωρίς ειλικρινή διάθεση να ταυτιστούν στο μυαλό σας) το βιβλίο αυτό αποτελεί την καλύτερη διακωμώδηση του πόλεμου εν γένει και του στρατού ειδικότερα! Ένα από τα πιο αστεία βιβλία που έχω διαβάσει. Ακολουθεί τις περιπέτειες του Yossarian ενός Αμερικάνου φαντάρου (συγνώμη αν κάνω λάθος στο βαθμό) στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να σώσει το τομάρι του και να χρησιμοποιήσει όποιο "όπλο" του δίνεται προκειμένου η όλη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μέχρι να έρθει η ώρα να τελειώσει τη θητεία του και να επιστέψει σπίτι του. Η παράνοια του πολέμου (δοσμένη με άπλετο μαύρο και σουρεαλιστικό ώρες ώρες χιούμορ) αλλά και η "παράνοια" των ανωτέρων του (που διψάνε για διακρίσεις και παράσημα εις βάρος των κατωτέρων τους), όλοι οι τύποι φαντάρων, από τον στρατό***λο μέχρι τον κυνικό που έχει αποδεκτεί τη μοίρα του. Ειλικρινά το λούφα και παραλλαγή είναι πολύ λίγο μπροστά στη καζούρα που κάνει αυτό το βιβλίο. Πάρα πολύ καλογραμμένο και αρκετά μεγάλο σε έκταση αλλά υπόσχομαι ότι δεν θα σας κουράσει.

4. Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα - Mark Haddon


Ένα συναρπαστικό, εξαιρετικά πρωτότυπο και πολύ ευκολοδιάβαστο βιβλίο (το οποίο θα μπορούσε να διαβαστεί και από παιδιά). Μας μεταφέρει στον περίεργο και αρκετά διαφορετικό κόσμο/ τρόπο σκέψης ενός 15χρονου πανέξυπνου παιδιού με αυτισμό. Ο μικρός ήρωας του βιβλίου προσπαθεί να εξιχνιάσει το φόνο ενός σκύλου και μπλέκει σε μία
κωμικοτραγική περιπέτεια. Ο Haddon έχει δουλέψει πολλά χρόνια με αυτιστικά παιδιά και με αυτό το βιβλίο μας δείχνει με πολύ τρυφερό τρόπο πως είναι ο κόσμος μας γι'αυτά τα παιδιά. Πόσο δύσκολη είναι η ζωή τους αλλά και η ζωή των οικογενειών τους και πόσο απαράδεκτο είναι να τα αντιμετωπίζουμε σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κάτι επίσης σημαντικό είναι η σχέση που δείχνει να υπάρχει μεταξύ παιδιού και δασκάλου και πως αυτά τα παιδιά με ένα εκπαιδευτικό σύστημα σχεδιασμένο στα μέτρα τους μπορούν να εξελιχθούν πολύ καλά.



3 σχόλια:

  1. Ευχαριστω για τις προτασεις! Να προσθεσω του Bernhard Kellerman "Der Tunnel", δεν ξερω αν ειναι του βεληνεκους αυτων που παρουσιαζετε, αλλα ειναι απο τα βιβλια που εχω διαβασει πανω απο μια φορα και παντα μου προξενει εντυπωση κατι καινουριο, η το βλεπω απο αλλη σκοπια. Δεν ξερω αν εχει μεταφραστει στα ελληνικα, προχειρα που κοιταξα ο γουγλης δεν εβγαλε κατι. Το εχω διαβασει στα γερμανικα, αξιζει πολυ παντως να το προσπαθησετε σε καποια απο τις γλωσσες που εχει μεταφραστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Anon καλως ηρθες : ]
    Δεν το ξερω το βιβλιο αλλα σημειωνω τον τιτλο. Τα γερμανικα μου δεν επαρκουν, οποτε μαλλον στα αγγλικα το βλεπω : ]]]]]
    Ενδιαφερον φαινεται παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χεχ τωρα βλεπω οτι εισαι o kontinos και οχι ανωνυμος : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.