2 Μαΐου 2011

Απλή εφαρμογή των αστικών νόμων απο την BP στον κόλπο του Μεξικού

Ενας χρόνος πέρασε απο το περσινό πετρελαϊκό-οικολογικό έγκλημα της BP στον κόλπο του Μεξικού, με τον θάνατο να σκεπάζει τα μαύρα πλέον νερά της περιοχής και τις καφετιές γλειώδεις παραλίες των ΗΠΑ και του Μεξικού κατα κύριο λόγο.  Και εάν η καταστροφή του τοπικού και ευρύτερου οικοσυστήματος δεν μας λέει κάτι σε αυτό το σύστημα που όλα κοστολογούνται βάση κάποιου χρηματιστηρίου ή κάποια εμπορικής συναλλαγής ... ή ο θάνατος εκατομμυρίων ζώων και ψαριών επι ματαίω (όπως επίσης ο θάνατος των εργαζομένων της εταιρείας ή ορισμένων των οποίων η υγεία θα επιδεινωθεί απο την μόλυνση που προκλήθηκε), δεν μας κουρδίζει κάποια χορδή ευαισθησίας και συνειδητοποίησης, τότε η οικονομική καταστροφή χιλιάδων κατοίκων της περιοχής σίγουρα έχει κάτι να μας πει κάτι. Το σίγουρο είναι πως το οικονομικό κομμάτι, πονοκεφαλιάζει και την αμερικάνικη κυβέρνηση, όχι φυσικά επειδή συμπονά τους Αμερικάνους που έχασαν περιουσίες, αλλά επειδή αυτό θα επηρρεάσει (και επηρρεάζει ήδη) την τοπική οικονομία και την αγορά.

Το πρόβλημα είναι πράγματι σύνθετο για τους αμερικάνους πολιτικάντηδες, καθώς απο την μια προσπαθούν να εξυπηρετήσουν κατα το μέγιστο τα συμφέροντα του πολυεθνικού μονοπωλιακού κολοσσσού της BP, και απο την άλλη προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και τα συμφέροντα όλων των υπόλοιπων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην τοπική αγορά και οικονομία, είτε για να μην χάσουν ούτε κομμάτι απο τον τζίρο τους (δηλαδή παραγγελίες και πωλήσεις) είτε για να επωφεληθούν απο την "ατασθαλία" του ανταγωνιστή τους (οι υπόλοιπες δηλαδή πετρελαικές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή).


Για αυτό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα (υπο την πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων της περιοχής και των ανταγωνίστριων εταιρειών), συμφώνησε με τους υπεύθυνους της BP όπως εξάλλου και με την Βρετανική κυβέρνηση,  για την καταβολή μέχρι 20 δις $ ως αποζημιώσεις στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής που επλήγησαν. Σιγά τα αυγά δηλαδή, καθώς μιλάμε για τα καθαρά κέρδη που έχει η BP σε μόλις ένα χρόνο. Αλλά μην μασάτε, διότι το "μέχρι" που αναφέρεται πιο πάνω δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ο σκοπός του είναι , να καλυφθεί η εφαρμογή της αστικής νομιμότητας, με το κατάλληλο "παράθυρο", ώστε αυτο το "μέχρι 20 δις $" να γίνει στην πραγματικότητα 5-8 δις $ και με την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης ύστερα το ποσό αυτό να μην επιβαρύνει καν την επιχείρηση αλλά το βρετανικό δημόσιο και τον βρετανικό λαό ... Ξέρουν αυτοί τον τρόπο (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κλπ ). Εξάλλου οι βρετανοί πολιτικάντηδες πρέπει να εξασφαλίσουν απο την μεριά τους, την κερδοφόρα πορεία της εταιρείας, έναντι των υπολοίπων αντιπάλων της ...

Και για την εφαρμογή αυτή της αστικής νομιμότητας, το οποίο μεταφράζεται απλά, σε απόρριψη των αιτήσεων αποζημίωσης με κάθε τρόπο, η BP προσέλαβε στις ΗΠΑ την πιο διάσημη δικηγορική φίρμα, η οποία ανήκει στον Κένεθ Φέινμπεργκ. Όπως διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία,

" ... ο Φέινμπεργκ διάλεξε το στρατόπεδο της ΒΡ, τα οικονομικά συμφέροντα της οποίας υπερασπίζεται με μεθόδους που αδικούν ολοφάνερα τους κατοίκους (αστικά νόμιμες είναι αυτές οι μέθοδοι φυσικά), καθώς όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο στο Bloomberg Television, «ακόμη και τα μισά από τα 20 δισ. θα ήταν υπεραρκετά».
Χρησιμοποιώντας την περίφημη στρατηγική που εφαρμόζουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και βασίζεται στην καθυστέρηση, την άρνηση και τέλος την υπεράσπιση (Delay, Deny, Defend) ο Φέινμπεργκ έχει απορρίψει ήδη 300 χιλιάδες από τις 500 χιλιάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αποζημίωση από επιχειρηματίες και ιδιώτες.
Σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις ανάγκασε φτωχούς ψαράδες, πολλοί από τους οποίους είναι καταγωγής από το Βιετνάμ που ζουν και εργάζονται στον Κόλπο και δεν είχαν πρόσβαση σε δικηγόρο, να δεχθούν πενιχρές αποζημιώσεις 5 χιλιάδων δολαρίων για να «βγουν από το παιχνίδι».
Υπολογίζεται ότι 170 χιλιάδες τέτοιες αιτήσεις «ξεκαθαρίστηκαν» με την τακτική της γρήγορης αποζημίωσης, πολλές από τις οποίες αφορούσαν ποσά μεγαλύτερα των 100 χιλιάδων δολαρίων.
Σύμφωνα με επίσημους φορείς, τα περισσότερα από τα 20 δισ. δολάρια που διαχειρίζεται ο Φέινμπεργκ μέσω της Gulf Coast Claims Facility, της επιτροπής που δημιουργήθηκε τέσσερις μήνες μετά την καταστροφή, παραμένουν αχρησιμοποίητα. Μόλις 3,8 δισ. δολάρια (1,3 δισ. από αυτά πήγαν σε κατοίκους της Λουιζιάνα) έχουν μέχρι τώρα δοθεί σε τέσσερις πολιτείες οι κυβερνήτες των οποίων έχουν κατηγορήσει τον Φέινμπεργκ για καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. "

Απλά τα πράγματα. Η διάφορες BP του κόσμου όχι απλά ευνοούνται απο τις κυβερνήσεις και την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά είναι αυτοί που έχουν στα χερια τους την εξουσία και φτιάχνουν εμμέσως και τους νόμους, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θίγεται σε καμια περίπτωση η κυριαρχία τους και η ομαλή λειτουργία του Καπιταλισμού τους. Και αυτή θα είναι η κατάσταση, μέχρι οι λαοί του πλανήτη αποφασίσουν να πάρουν βίαια την εξουσία αυτή στα χέρια τους και να στείλουν τις BP στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.