24 Μαΐου 2011

Εναλλακτική θεολογία (για άντρες)

Από τον Αλέξανδρο Δελάρζ
Πιστεύω εις μίαν Leeloo, γυναίκα παντοκράτειρα
ποιήτρια ουρανού και γής, ορατών τε πάντων κι αοράτων

Πώς θα σας φαινόταν ο κόσμος μας να ήταν καμωμένος από πέντε βασικά στοιχεία; από αέρα, νερό, χώμα, φωτιά κι ένα επιπλέον ingredient, ένα μυστικό συστατικό ακόμα που δίνει αυτή την υπέροχη γεύση της ζωής και του κόσμου μας, σαν το μυστικό συστατικό που έχουν μέσα οι ακανέδες στα Σέρρας (αν πάτε από κείνα τα μέρη, να ξέρετε τους original ακανέδες με τη μυστική συνταγή φτιάχνει μόνο ο Ρούμπος. Κάτι “Λαϊλιά” και “Βασάκη”, θα σας περιποιηθούν μεν, αλλά δεν έχουν την original συνταγή). 
 
Τι θα λέγατε αν αυτό το κατιτί, τα δυο κουταλάκια του γλυκού απ' αυτό το στοιχείο, ήταν ένα φίνο γκομενάκι; και μάλιστα supreme being? Αν ήμανε ιδεαλιστής αυτήν την κοσμοθεωρία θα ενεστερνιζόμανε, του πέμπτου στοιχείου. 
 
Το πέμπτο στοιχείο είναι μια πολύ διασκεδαστικιά ταινία του Γάλλου Luc Besson, με πολλές θεωρητικές προεκτάσεις, με τας οποίας θα ασχοληθούμε σήμερον, όπως άλλωστε σας έχουμε συνηθίσει, φτου μου να μη να βασκαθώ.
 
Ο Paul Davies. Μουστάκιας
κι αυτός σαν μερικούς-μερικούς
Η γη στο μέλλον μαστίζεται ακόμα από τον χτηνώδη καπιταλισμό αλλά αυτό είναι μάλλον το μικρότερο από τα βάσανα που περιμένει τον κόσμο. Το απόλυτο κακό παραμονεύει κάπου στο διάστημα, έχει τη μορφή νεφελώματος και όσο το πολεμάς, τόσο θεριεύει αυτό και απειλεί σαν μια τεράστια μαύρη τρύπα να καταπιεί το σύμπαν. Υπήρξαν διάφορες θεωρίες περί του πώς ενδέχεται να καταστραφεί το σύμπαν, κάποιες από τις οποίες αναφέρονται στο βιβλίο τα τελευταία τρία λεπτά” του Paul Davies (εκδ. Κάτοπτρο). 
 
Μια απ' αυτές λέει ότι το σύμπαν βρίσκεται σε μια “α” κβαντική ισορροπία η οποία όμως μπορεί να είναι ασταθής, όπως ένα μπαλάκι που ισορροπεί στην κορφή μιας κοίλης επιφάνειας. Ένα αεράκι να φυσήξει μπορεί το μπαλάκι να κυλήσει και να χαλάσει έτσι η ισορροπία. Για σκεφτείτε, λέει, να φυσήξει ένα κβαντικό αεράκι στον υποατομικό χώρο και σαν ντόμινο να εξαπλωθεί σ' όλο το σύμπαν η διαταραχή της ισορροπίας αυτής; θα μεταστοιχειωθεί λέει όλη η ύλη, όπως την ξεύρουμε μέχρι τώρα και θα γενούμε, μήτε κι ο Paul ξέρει τι. Εδώ που είναι το πέμπτο στοιχείο να μας σώσει; 
 
Έτσι και το απόλυτο κακό εξαπλώνεται και απειλεί να καταπιεί τα πάντα. Η μεγάλη πλάκα είναι ότι συνεργάζεται με το ντόπιο κεφάλαιο στη γη, τον μεγαλοεπιχειρηματία Jean Baptiste Zorg, έναν γελοίο κεφαλαιοκράτη που απολύει ένα εκατομμύριο υπαλλήλους για ψωμοτύρι. Το απόλυτο κακό παίρνει μάλιστα και τελέφωνο προσωπικά στο γραφείο του Zorg, πράγμα που μας αποδεικνύει με μεγαλειώδη απλότητα, “ο καπιταλισμός είναι κακό”. Capitalism, baaaad! Socialism goooooood! 
 
ο Zorg. Αιμοχαρής, αιμοδιψής, αιμοβόρος
και ηλίθιος καπιτάλας
Τι κοσμοθεωρίες και κουραφέξαλα, ο Besson έλυσε το γόρδιο δεσμό της απόδειξης της ηθικής κατωτερότητας του καπιταλισμού, γελοιοποιώντας τελείως τον απόλυτο μονοπωλιακό κεφαλαιοκράτη Zorg, και μετατρέποντάς τον σε άβουλο έρμαιο του σατανά. Ο ήρως της ταινίας, ο Corben αποτάσσεται τω Σατανά, έχοντας μια απόλυση στην καμπούρα του και αναλαμβάνει να σώσει τον κόσμο με το θάρρος του και την αγάπη του για την Leeloo, το πέμπτο στοιχείο δηλαδή. Η Leeloo, είναι μια συμπαθεστάτη νεανίς με προσόντα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ο θεός ο ίδιος. Ποιος είδε τον θεό και δεν τον ερωτεύτηκε; Μια έξοχη βλασφημία του σεναρίου, την οποία ο αντρικός πληθυσμός που δεν πολυπατάει στην εκκλησία, την δέχεται με ευχαρίστηση. 
 
Έχετε σκεφτεί ποτέ τους βαθύτατους, φροϋδικούς λόγους που αι γυναίκαι άνω των 40 παν στην εκκλησία σε μεγαλύτερη συχνότητα και πυκνότητα απ' τους άντρες; λόγω της εξόχου σεξουαλικής εικόνος του ημίγυμνου εσταυρωμένου. Κι εδώ νιώθω τη αφοριστικήν χείραν του πανιερώτατου μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμου να ετοιμάζεται να με ξαποστείλει από το σώμα της εκκλησίας. Την κατάρα του να'χω. Θα μου πείτε υπάρχει η γυναικεία μορφή της Παναγίας αχράντου υπερευλογημένης ενδόξου δεσποίνης ημών δια τον ανδρικόν πληθυσμόν. Δεν είναι το ίδιο! Η παναγία είναι μητρική μορφή και ξυπνά το αρχέγονο οιδιπόδειο σύμπλεγμα εις τους άντρας, εξ ού και γενικά η αποστροφή των ανδρών προς την εκκλησία. 
 
Ο ήρως της ταινίας, σώνει τον κόσμο
Ενώ η Leeloo... Παναΐα μου ένα υπέρτατο ον! Φέρτε μου τέτοια υπέρτατα όντα και γίνομαι θρησκευάμενος τώρα και αποτάσσομαι τω Μαρξισμώ! Κι εδώ νιώθω την εκτοπιστικήν χείραν του πατερούλη Στάλιν να με κοιτάζει απειλητικά κάτω από το παχύ μουστάκι του με φόντο τα εξωτικά γκούλαγκ και να με επαναφέρει εις την μαρξιστικήν τάξην. Την ευχή του να'χω, βοηθειά μας! Σ' αυτό το σημείο κάνω το σφυροδρέπανό μου, πώς λέμε κάνω τον σταυρό μου, με μόνην τη διαφορά η κίνησις της -αριστεράς ασφαλώς- χειρός από ώμο σε ώμο ακολουθεί μιαν καμπύλην η οποία κορυφώνεται ολίγον πιο πάνω από τα γεννητικά όργανα. Το μόνο θολό σημείο σ' αυτή την εξόχως θρησκευτική – ένεκα προσωπολατρείας – χειρονομία είναι από ποιον ώμο σε ποιον ώμο; το αιώνιο ερώτημα ποιος – ποιον; Από τα δεξιά προς τα αριστερά ή από τα αριστερά προς τα δεξιά; καίρια ζητήματα που άπτονται της είτε δεξιόστροφης είτε αριστερόστροφης ιδεολογικής παρεκκλίσεως των κομμουνιστικών κομμάτων τα οποία ως φαίνεται θα τα λύσει η ιστορία και το σταλινεπώνυμον πλήθος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καμπύλη θα κορυφώνεται πάνω στα αρχ... Ποια να είναι άραγε η σημειολογία εδώ; ότι το κομματικό κέντρο μοναχά έχει τα αρχ... να καταπνίγει τις αριστεροδέξιες ανωμαλίες; ευλογητός ει πατερούλη, διδαξόν με τα δικαιώματά σου!
 
η ταινία πρώτη προέβλεψε την έλευσιν μαύρου εις την θέσιν του προέδρου
Η αναζήτηση των πετρών που αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, τα οποία χρειάζεται ο ήρωάς μας για να υπερνικήσει το κακό, οδηγεί τους φίλους μας εις τόπον χλοερόν, τόπον αναψύξεως (από τα μνημόσυνα τα έμαθα όλ' αυτά, μη νομίζετε. Με πεθαμένους και τους δυο γονιούς έχω πήξει στο μνημόσυνο και το τρισάγιο...), ο οποίος δεν είναι ο χριστιανικός παράδεισος αλλά ένας ολάκερος πλανήτης με τοπία και κλίμα όπως η Χαβάη! Ένας συγγραφέας που ασχολήθηκε πολύ με τις προοπτικές εξέλιξης της ανθρωπότητας, από μια λίγο ανορθόδοξη σκοπιά, ήταν ο Erich Von Daeniken, ένας ελβετός συγγραφέας όχι ιδιαίτερα αποδεκτός από την επιστημονική κοινότητα, που ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της θεωρίας ότι ο πολιτισμός της γης επηρεάστηκε σημαντικά από εξωγήινους που επισκέφτηκαν τη γη στην αρχαιότητα. 
 
Σε κάποια βιβλία του, ο Daniken έγραφε για το πως ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα και να μετοικήσει σε άλλους πλανήτες. Για να κάνει τους πλανήτες βιώσιμους ο άνθρωπος θα έπρεπε να τους υποβάλλει στη διαδικασία της γεωδιαμόρφωσης. Ήτοι, ανάλογα φυσικά και με την ατμόσφαιρα και άλλα στοιχεία, να τους βομβαρδίσει με τα κατάλληλα αέρια και μετά από χρόνια να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα στην οποία μπορεί να ζήσει άνθρωπος. Πρόκειται για μια επιστήμη που στο μέλλον θα ονομάζεται πλανητική μηχανική. Θα βρίσκουμε πλανήτες με λίγο πολύ ευνοϊκές συνθήκες, θα παρεμβαίνουμε στην ατμόσφαιρά του και τους φτιάχνουμε τσίλικους! Σκεφτείτε δηλαδή τα μελλοντικά διαστρικά ταξίδια. Στον μελλοντικό διαγαλαξιακό κομμουνισμό, ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας θα έχει μειωθεί τόσο πολύ που θα παίρνετε κανονική άδεια 4-5 χρονάκια. Αρκετά για να ταξιδέψετε στον προορισμό της αρεσκείας σας, έναν πλανήτη σαν τον Floston Paradise, όπου θα την αράζετε στην διαπλανητική σας άδεια και θα απολαμβάνετε τον ζωογόνον αστερισμό της Κασσιόπειας, τον αντίστοιχο ήλιο ας πούμε της “γειτονιάς” και θα βάζετε αντιηλιακό – αντικασσιοπειακό Κόπερτον με δείχτη προστασίας διακόσα (η κασσιόπεια εκπέμπει δυνατή ακτινοβολία).
 
Η ντίβα, το μπάσταρδο του Alien και του Predator. Δεν θα λέγαμε
"κατά μάνα κατά κύρη (κατά παπά και νοικοκύρη)"
Μετά από μια εξαίρετη παράσταση μιας διασκευής της όπερας του Gaetano Donizetti, της Lucia Di Lammermoor παιγμένη άψογα από την εξωγήινη Diva Plavalaguna με τα μπλε πλοκάμια (η οποία αν κρίνω απ' το σχήμα του κεφαλιού πρέπει να είναι το νόθο παιδί του Alien με τον Predator – αυτή είχε κλίση στην τέχνη όμως) οι φίλοι μας επιστρέφουν στη γη με τα τέσσερα στοιχεία συν το πέμπτο, την κοπελάρα, φτου σου κοπελάρα μου, Leeloo. Τα στήνουν όλα, λύνουν το μυστήριο της λειτουργίας της “μηχανής” και κατατροπώνουν το απόλυτο κακό. Αυτό θα πει εξέλιξη μέσων παραγωγής: παίρνεις λίγο χώμα, λίγο νερό, μια πνοή, ένα σπίρτο κι έναν κορίτσαρο και νικάς το κακό. Και μετα σου λεν τα τρία κακά είναι πυρ, γυνή και θάλασσα. 
 
Ο Luc Besson, ταλαντούχος στο να αποδομεί τους μύθους και τις αξίες του καπιταλισμού, κατέρριψε κι αυτή την παλιά μικροαστική σοφιστεία. Το μαλακό χώμα της γης που την πατούμε, το δροσερό νερό της θάλασσας, ο καθαρός ανοιξιάτικος αέρας, η απολυτρωτικιά λάμψη της φωτιάς κι ένας κορίτσαρος θα διώξει το απόλυτο κακό, που όπως μας είπε εδώ ο Luc Besson τα έχει κάνει πλακάκια με το κεφάλαιο. Μια εντελώς καζαντζακική, αισιόδοξη ματιά στο επερχόμενο πέσιμο του καπιταλισμού. Ασφαλώς οι συντρόφισσες μπορούν να αντικαταστήσουν τον κορίτσαρο με τον άντρακλα της αρεσκείας των. Τελείωσε, από σήμερα αναπροσαρμόζω την τακτική μου.

Γίνε εσύ το φώς μου, πέμπτο μου στοιχειό
μαζί θα πολεμήσουμε τον αριστερισμό
supreme tsaperdona!

2 σχόλια:

  1. Ο Ντένικεν έγραφε παπαριές σαν αυτές που πουλάει ο Λιακόπουλος, μα ας μην το κάνουμε θέμα.

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ^^Χαχαχαχα ελα μωρε πλακα ειχε ο Ντανικεν (για μικροτερες ηλικιες, δε λεω) : ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.