10 Μαΐου 2011

Ο αντίπαλος είναι απέναντι

 Από το Cogito Ergo Sum

Όσοι εμπιστεύονται την ενημέρωσή τους στα τηλεοπτικά ψευτοδελτία ειδήσεων ή στις πουλημένες αστικές φυλλάδες, έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι για τα κακά αυτού του τόπου φταίνε τρία πράγματα: ο ξεχαρβαλωμένος δημόσιος τομέας, οι υπερβολικές αμοιβές κάποιων βολεμένων υπαλλήλων και η φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολουμένων (εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών). Φυσικά, η αλήθεια βρίσκεται πολύ μακρυά από το σημείο όπου θέλουν να εστιάζουν ο Πρετεντέρης, ο Παπαδημητρίου και ο Κύρτσος.

Η τακτική που ακολουθούν όλοι αυτοί, από την ώρα που ξαναβρέθηκε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ήταν μια καθ' όλα μεθοδευμένη και βρόμικη προπαγάνδα σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Στόχος είναι να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και να στραφούν η μία κατά της άλλης όλες οι κοινωνικές ομάδες, οι οποίες αποτελούν στο σύνολό τους θύματα της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου.

Στην αρχή, στοχοποιήθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Παρουσιάστηκαν ως οι ιδιαίτερα ευνοημένοι μεταξύ των εργαζομένων και δέχτηκαν τόννους λάσπης από παντού. Ακούσαμε για την τεμπελιά τους, για τα μειωμένα τους ωράρια, για τις ανέσεις στους χώρους δουλειάς τους κλπ. Εν συνεχεία, επιχειρήθηκε η περαιτέρω διάσπασή τους, τόσο με το φαρμάκι που χύθηκε για διαφορές μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων όσο και για τα υψηλά επιδόματα που κάποιοι απολαμβάνουν. Μετά,  μπήκε μπροστά το κόλπο με τους "προνομιούχους" των κλειστών επαγγελμάτων: οι μεταφορείς έγιναν εμπόδιο στους παραγωγούς, οι αγρότες έγιναν εχθροί των λιμενεργατών, οι φαρμακοποιοί έγιναν εχθροί των ασθενών, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες αναδείχθηκαν σε μάστιγα του επιβατικού κοινού κλπ.

Με απλά λόγια, γίναμε μάρτυρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών κατασυκοφάντησης των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να ευνοηθεί η πολιτική γενικευμένης μείωσης των αποδοχών τους και κατάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους. Κανένας δεν μας είπε μερικές απλές αλήθειες, όπως για παράδειγμα:
-  Το κράτος έδινε τόσα χρόνια τα λογής-λογής επιδόματα, τα οποία σήμερα επιχειρεί να ισοπεδώσει, μόνο και μόνο για να αντισταθμίσει εν μέρει τις μισθολογικές αυξήσεις που δεν έδινε. Μήπως πρέπει να θυμηθούμε εδώ ότι η αλήστου μνήμης ΑΤΑ δινόταν μόνο στον βασικό μισθό κι όχι στα επιδόματα;
-  Το κράτος μείωνε τις ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών, σε αντάλλαγμα των εξευτελιστικών μισθών που έδινε και συνεχίζει να δίνει. Δεν είναι μακρυά η εποχή που οι δάσκαλοι στα χωριά θεωρούνταν φουκαράδες και στήριζαν την επιβίωσή τους στην φιλανθρωπία του κόσμου. Η λαϊκή ρήση "πήρε το απολυτήριο με έναν τενεκέ λάδι" είναι χαρακτηριστική.
-  Το κράτος ευνόησε την ανάπτυξη των "κλειστών επαγγελμάτων", σε αντάλλαγμα για τις ευτελέστατες -έως ανύπαρκτες- παροχές του. Οι συντάξεις πείνας του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ ή του Ταμείου Εμπόρων (ΤΑΕ) έχουν μείνει παροιμιώδεις.

Πέρα, όμως, από όσα δεν ειπώθηκαν, είναι και τα ψέμματα τα οποία μας σέρβιραν. Για παράδειγμα, κοντέψαμε να παλαβώσουμε ακούγοντας τον Μανδραβέλη, τον Κώνστα και την Μακρή να μας μιλάνε για εργαζομένους του ΟΣΕ με ετήσιες αποδοχές 70-80.000 ευρώ. Αυτό, βέβαια, το οποίο απεδείχθη με την δημοσιοποίηση των ακριβών στοιχείων για την μισθοδοσία στο δημόσιο, ανατρέπει ολόκληρη τη φιλολογία των κυβερνώντων και των ενεργούμενών τους στα ΜουΜουΕ. Πράγματι, τα στοιχεία για τις αποδοχές των περίπου 760 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο είναι αποκαλυπτικά:  το 80% έχουν συνολικό μικτό εισόδημα μέχρι 2.078 ευρώ (απ' αυτούς, σχεδόν οι 3 στους 4 έχουν μικτό μηνιαίο εισόδημα κάτω από 1640 ευρώ), το 10% έχει μικτές αποδοχές μέχρι 2.418 ευρώ και μόνο το υπόλοιπο 10% έχει υψηλότερες αποδοχές!

Το γεγονός ότι αποκαλύπτονται ψεύδη για το επίπεδο των αμοιβών των εργαζομένων στο δημόσιο, καθόλου δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να επιχειρεί νέα μείωση των αποδοχών τους. Προβάλλοντας αυτή την φορά ως πρόσχημα το μεγάλο δημόσιο χρέος και την ανάγκη συνέχισης των κανονικών πληρωμών προς τις τράπεζες για την αποπληρωμή του, έχουν ήδη έτοιμο το σχέδιο ισοπέδωσης των μισθών προς τα κάτω, με στόχο να μειωθεί ακόμα περισσότερο το συνολικό κονδύλι για μισθούς σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Αλλά κι εδώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν κάνει "θαύματα". Ορίστε ένα και μόνο στοιχείο για να καταλάβουμε πού πάει το πράγμα:

-  Το 1990, για τους μισθούς και τις συντάξεις των 633.522 εργαζομένων και συνταξιούχων του δημόσιου τομέα, η κοινωνία πλήρωνε το 14,1% του ΑΕΠ της χώρας.
-  Το 2000, με εργαζόμενους και συνταξιούχους να έχουν φτάσει τα 769.704 άτομα, οι μισθοί και οι συντάξεις τους είχαν περιοριστεί στο 10,1% του ΑΕΠ.
-  Το 2009, με το σύνολο των αμειβομένων από το δημόσιο να φτάνει στα 914.946 άτομα και το ΑΕΠ να παρουσιάζει κάμψη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν όλο κι όλο γύρω στο 9%.

Θα μπορούσα να πω πολλά ακόμη αλλά δεν υπάρχει λόγος. Το γεγονός είναι ότι ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος για να αντιμετωπίσει τις αλλεπάλληλες επιθέσεις τις οποίες δέχεται. Στον κακοπληρωμένο δημόσιο υπάλληλο δεν φταίει ο έμπορος που "κλέβει", στον εξαθλιωμένο ελεύθερο επαγγελματία δεν δημιουργεί βάρος ο αγρότης που "κονομάει" από τις επιδοτήσεις, στον έμπορο που παλεύει με νύχια και με δόντια να αποφύγει το λουκέτο δεν είναι αντίπαλος ο κακοπληρωμένος δάσκαλος που "κάθεται" 3 μήνες τον χρόνο και στον ιδιωτικό υπάλληλο της "ελαστικής εργασίας" δεν στέκεται εμπόδιο ο φορτηγατζής, ο φαρμακοποιός ή ο λιμενεργάτης. Ο εργάτης είναι πάντα εργάτης και ο αντίπαλός του δεν μπορεί να ανήκει στην τάξη του. Ο αντίπαλος είναι απέναντι.

7 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο το αρθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... και ακόμα πιο ωραία η κοινωνική πυραμίδα!

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Ας ενθαρρύνουμε να γίνουν περισσότερα τέτοια δημοσιεύματα με ακόμα περισσότερα στοιχεία και αποκατάσταση της αλήθειας.

    Θέλω μόνο να σημειώσω (και να ενθαρρύνω για περαιτέρω έρευνα) και τις συγκριτικές αναλύσεις που κάνει το ίδιο το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το ποσοστό δαπανών επί του ΑΕΠ που δόθηκε το 2009 για επιδόματα και συντάξεις του ελληνικού δημοσίου τομέα ήταν περίπου 13,1%, δηλαδή σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο 12,5% της Πορτογαλίας, 13,5% της Γαλλίας και πάει λέγοντας.

    Δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέει η αντιπολίτευση, δεν τα λέει κανένας άλλος αλλά το ίδιο το ΔΝΤ. Να πάνε λοιπόν οι Πρετεντερίσκοι σπίτι τους και να ξεστραβωθεί ο κόσμος.

    Τέλος θέλω να προσθέσω πως δεν φταίνε μόνο τα ΜΜΕ για την διόγκωση του συνδρόμου "Θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα". Δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό της νεοελληνικής κουλτούρας και η ζήλεια και η ψώρα και το κοινωνικό πρόταγμα της καταξίωσης συγκρίνοντας το βιός του ενός με το βιός του άλλου και τα κατορθώματα της ζωής μας με αυτά των άλλων.

    Όλα αυτά πρέπει να ξεπεραστούν μέσα από τη συνειδητοποίηση της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και της πραγματικής εικόνας για τα οικονομικά μεγέθη. Ο απλός κοσμάκης δεν μπορεί να διακρίνει αν ένα ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι μεγάλο ή όχι για μια κατηγορία δαπανών.

    Πάνω στην άγνοια, την ημιμάθεια, και τα ιζήματα κοινωνικων ταμπού και κόμπλεξ πατάνε οι βρωμύλοι δημοσιογραφίσκοι και εφαρμόζουν το "διαίρει και βασίλευε".

    Έρευνα, ενημερωση και οργάνωση λοιπόν. Ξεφτιλίστε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρον! Υπάρχουν σχετικά λινκ μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι κρατικοί προυπολογιαμοί

    http://www.mof-glk.gr/proypologismos.htm

    και οι εθνικοί λογαριασμοί της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εδώ η τρίτη ετήσια αναφορά του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Δείτε σελ. 40-41 επακριβώς για τα ποσά των δημοσίων δαπανών για μισθούς και συντάξεις.
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2011/cr1168.pdf

    Εδώ συγκριτικά δείτε την αντίστοιχη αναφορά (περσινή) του ΔΝΤ για την Πορτογαλία, σελ. 35.
    http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2010/cr1018.pdf

    Θα δείτε λοιπόν εκεί που αναφέρεται στους μισθούς των ΔΥ πως το συνολικό ποσοστό είναι περίπου το ίδιο για τις 2 χώρες.

    Επισής θα δείτε ότι το συνολικό χρεος (ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ και ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ) της Πορτογαλίας είναι σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΟ από της Ελλάδας (απλα εμεις εχουμε διογκωμένο το δημόσιο χρέος)

    Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά δε χρειάζεται να είσαι Αινστάιν για να καταλάβεις ότι η όλη ιστορία παίζεται στο "κλιμα" των αγορών και τις ορέξεις τους και όχι πάνω στο αν πράγματι η Ελλάδα διαθέτει πλούτο ή αν έχει πολλούς ΔΥ.

    Ακόμα και με καπιταλιστικούς όρους λοιπόν, κάτι βρωμάει εδώ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δύο πραγματάκια και από μένα

    Η τακτική αυτή είναι κλασική. όποιος γνωρίζει κάτι από την ιστορία του εργατικού κινήματος δεν του φαίνονται περίεργα αυτά. Στις ΗΠΑ πχ εκμεταλλευόνταν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων μεταναστών , των μάυρων και των ντόπιων αγγλοσαξόνων για να διασπούν το κίνημα και να επιβάλουν όλο και πιο χαμηλότερα μεροκάματα, χρησιμοποιόντας κυρίως τους τζάμπα μαύρους. Εκεί πρέπει να εστιάσει και η δουλειά μας με τους μετανάστες, τις γυναίκες κτλ. To Ιδιο στην Ρωσία χρησιμοποιούσαν τους Εβραίους, το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης...

    Από την άλλη τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των εργαζόμενων στο δημόσιο στην ελλάδα ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ από χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία.

    Giorgosbookhunter

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.