3 Μαΐου 2011

Αστυνόμος Σαΐνης: ο εξωραϊσμός του ασφαλίτη

Αλέξανδρος Δελάρτζ

Το μήνυμα αυτό θα αυτοκαταστραφεί. Η τάξη για τον εαυτό της
πάλι όχι.
Μπα, τελικά η αστική προπαγάνδα είναι της πλάκας, αρχίζω να αναθεωρώ. Αν ήταν έξυπνοι, τώρα που έρχονται μεγάλες φουρτούνες και λαϊκές εξεγέρσεις (θάρθουν τόσο σύντομα όσο νομίζουμε;), θα βγάζαν κάνα δυο κύκλους κινούμενα σκέδια Αστυνόμο Σαΐνη, να κάνουν τον ΜΑΤατζή, τον Ζητά, τον ΔΙΑΣ και τον ασφαλίτη συμπαθείς φυσιογνωμίες εις τα εύπλαστα μυαλουδάκια των μικρών μας φίλων. Αυτά τα καινούρια τα παιδικά, μάλλον περισσότερο επαναστατισμό εμφυσάνε (προλεταριακός νεολογισμός), που κι αυτό καλό δεν είναι γιατί άμα αύριο μεθαύριο “ξεστρατίσει” κανένας κατα ΚΝΕ μεριά, ούγκα-ούγκα θα γίνουν και θα νομίζουν ότι η πάλη των τάξεων είναι κάτι σαν τις μάχες ανάμεσα στους Autobots και τους Decepticons. Άμα δεν ξεύρετε τι είν' αυτά τα εγγλέζικα, ρωτήστε το πιο κοντινό σας δεκάχρονο πιτσιρικά να σας τα εξηγήσει, δείχνοντάς σας την ανάλογη απαξίωση που δείχναμε κι εμείς όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους χωριαταραίους γονείς μας ότι τα playmobil δεν είναι μάρκα δραπανοκατσάβιδου.

το σπινθηροβόλο βλέμμα
του μοσκαριού
Ο λόγος το λοιπόν, κατόπιν παραινέσεως του σπειροειδούς αρχιτέκτονως, ήτοι spiral architect αγαπητού αναγνώστου του blog μας, για τον περιβόητο ήρωα των αμόλυντων παιδικών μας χρόνων Αστυνόμο Σαΐνη, κάκιστη μετάφραση του Inspector Gadget, δηλαδή του Γκατζετάκια Επιθεωρητή όπως θα λέγαμε σήμερα. Ο Σαΐνης, αν δεν πρόκειται για κάποιον υποβόσκων ευφημισμόν, κάθε άλλο παρά Σαΐνης ήταν, βλακόμετρο με περικεφαλαία ήταν. Καλός άνθρωπος, ευγενής κλπ. αλλά από αστυνομική έρευνα πάντα τον ξελάσπωνε η ανιψιά του Πένυ, ένα αγοροκόριτσο πολλά υποσχόμενο όσον αφορά την ενηληκίωσή του, πανέξυπνο με την τεχνολογία να την παίζει στα δάχτυλα, και ο σκύλος ο Μπρέην που επίσης ξελάσπωνε τον πανίβλακα Σαΐνη που είχε την τάση να τα θαλασσώνει όλα. 
οι πραγματικοί ήρωες
Ο Σαΐνης είναι αυτό που λέμε Cyborg, τουτέστιν οργανισμός με αρκετά μηχανικά μέρη η/και ηλεκτρονικά κυκλώματα. Κι εδώ έρχομαι να θυμηθώ ένα διήγημα ΕΦ, που μήτε συγγραφέα μήτε τίτλο ενθυμούμαι, ενθυμούμαι ωστόσο ότι έλεγε για έναν παππού στραβό και γκρινιάρη, που κορόϊδευε όλα τα τσουτσέκια, τους νέους της εποχής του που σχεδόν κανένας δεν ήταν πια κανονικός άνθρωπος κατασκευασμένος με την παραδοσιακήν και εις όλους μας αρεστήν μέθοδον. Όλοι είχαν και κάνα μηχανικό μέρος, και κάνα κυκλωματάκι που τους έκαμνε βιονικούς, κι απ' την άλλη υπήρχαν και ρομπότ, που με την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, αποκτούσαν όλο και περισσότερα βιολογικά μέρη. Ρομπότ και παληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια! Μια ιδανική αντικομμουνιστική κατάστασις δηλαδή για τους κατηγόρους μας που μας λεν ρομποτάκια. Οι καλοί μας αναγνώστες που διαβάζουν ΕΦ, παρακαλούμε όπως μας βοηθήσουν εις την ανεύρεσιν του εν λόγω διηγήματος. Ο ευρών αμοιφθήσεται σε είδος, post με θέμα της αρεσκείας του. Παρακάτω.
Η αστυνομία μέχρι πρότινος, έως και τη σύλληψη των αδερφών Ξηρών και την εξάρθρωση της 17Ν, δεν απείχε και πολύ από την αποτελεσματικότητα του Σαΐνη, ώσπου ήρθαν οι Πένυ κι ο Μπρέην των αμερικάνικων μυστικών υπερεσιών (γλωσσολογική παρατήρησις: 9 στους 10 Έλληνες τη λέξη “υπηρεσία” την προφέρουν “υπερεσία”, σαν τον άλλον που το θερμοσίφωνο το έλεγε “θερμοσύμφωνο” -της βαρσοβίας- κλείνει η παρένθεσις), ήρθαν λοιπόν οι CIA, FBI, Scotland Yard και δε συμμαζεύεται και κατέστειλαν το αντάρτικο πόλεων. 

Η καταστολή είναι απαραίτητος μηχανισμός ενός κράτους, καθότι κράτος καθώς γνωρίζουμε, είναι ο μηχανισμός επιβολής της βούλησης της μιας τάξεως πάνω στην άλλη. Κι όταν έρθουν τα άγρια προλεταριάτα να διώξουν τις ήμερες μπουρζουαζίες, μιας μορφής καταστολή θα εφαρμόσουν. Φυλακή και δήμευση όλων των ακίνητων και παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων δια τους πλουτοκράτες και ξύλο μετ' επαναστατικής μουσικής εις τους υποστηρικτάς αυτών, αφού δεν καταλαβαίνουν με την πειθώ. Δυστυχώς, δεν θέλουμε να σας δείρουμε αλλά αν μας βγάλετε την παναγία, θα σας την βγάλουμε κι εμείς. Κι αυτός είναι ο ρεαλιστικός πόνος του επαναστάτη διότι δεν του αρέσει να δέρνει. Αν του αρέσει, τότενες έχουμε πρόβλημα διαπαιδαγωγήσεως και σε αυτό μάλλον παίζει ρόλο η τελεοπτική διαπαιδαγώγησις των παίδων, μελλοντικών οργάνων της τάξεως. Αν ο Σαΐνης προκαλεί θετικά συναισθήματα με την καλωσύνη του, τις αστείες γκάφες του κλπ τότε έχει καλώς. Αν όμως πιστεύουμε ότι θα φτιάξουμε ανθρώπους-ρομπότ για την επιβολή της σοσιαλιστικής τάξεως, τότε η παταγώδης λειτουργική αποτυχία του Σαΐνη, παρά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας εις την κατασκευήν του, θα μας θυμίζει με τραγικό τρόπο την τεχνολογική κατωτερότητα της Σοβιετικής Ενώσεως σε πολλούς τομείς. Κι εδώ μου ρχεται στο νου ένα αξιοθρήνητο ντοκιμανταίρ που είδα κάποτε στο λαομίσητο ΣΚΑΪ για θέματα γενετικής, που έλεγε ότι ο Στάλιν είχε σχέδιο να κάνει έναν κόκκινο στρατό από βελτιωμένους γενετικά πιθήκους, άγριους και μοβόρους που θα διαδώσουν το σοσιαλιστικό ιδεώδες. Ο πλανήτης των πιθήκων σε νέα βερσιόν δηλαδή, οι γνήσιοι ανθρώποι, που έχουν στο dna τους εγγεγραμμένη την απληστία (έτσι λέει η αμόρφωτη μάζα) θα είναι η αντίσταση ενάντια στο πιθηκοκομμουνιστικό κατεστημένο. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν δηλαδή.
Το βασικό δίδαγμα απ' τον Σαΐνη λοιπόν είναι ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, και τα γκατζετάκια δεν κάνουν τον προοδευτικό άνθρωπο. Υπογραμμίζεται η ορθή χρήσις της τεχνολογίας. Όταν δε η τεχνολογία εφαρμόζεται για την αστυνομική και εγκληματολογική έρευνα μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμεθα περισσότερο προληπτικά, τι μπορούμε να κάνουμε για να άρουμε τις αιτίες του εγκλήματος, συμφώνως πάντοτε προς το υπάρχον -σοσιαλιστικό ή καπιταλιστικό- νομικό πλαίσιο. Π.χ στον καπιταλισμό το σύνταγμα λέει, οι πολίτες μπορούν να συνέρχονται ησύχως και χωρίς όπλα, άρθρο 11 παρ. 1. Δηλαδή απαγορεύεται η επανάσταση. Σιγά μην γίνουμε νομοταγείς όταν μας πάρουν και τα σώβρακα. Όταν λοιπόν, παρακούοντας το καπιταλιστικό σύνταγμα, που δεν το ψηφίσαμε που λέει κι ο Μαΐλης, συνέλθουμε θορυβωδώς με όπλα και ανακτήσουμε ουχί μόνον τα σώβρακα αλλά και τα μέσα παραγωγής, θα κάνουμε νέον σύνταγμα. Τι θα λέμε τότε, ότι επιτρέπεται η αντεπανάσταση; Μπα. Οπότε, κάποιον τρόπο καταστολής θα χρησιμοποιήσουμε και ημείς, οι δημιουργοί του εργατικού κράτους. Εργατικού μεν, αλλά κράτους. Άμα πεις στην πορεία πάω τώρα να καταργήσω το κράτος τότε δεν έχεις καταλάβει ιτς τίποτα. Το κράτος προώρισται να μαραζώσει, επειδή συνειδητά εσύ θα προσπαθείς να κάνεις τέτοιες σχέσεις παραγωγής που θα καταργούν την καταναγκαστική και μονότονη εργασία, θα αυτοματοποιούν την παραγωγή, θα απελευθερώνουν δημιουργικό χρόνο στον άνθρωπο και όλ' αυτά θα οδηγήσουν σταδιακά στον μαρασμό και την εκμηδένιση της οντότητος “κράτος”.

Καλλιτεχνική αναπαράστασις της γραφειοκρατίας.
Η κοπέλα μια φορά, χαραμίζεται
Σιγά και με το μαλακό μη τυχόν και ξυπνήσει το κράτος, μη θυμηθεί τις παλιές, καπιταλιστικές και σοσιαλιστικές γραφειοκρατικές του δόξες. Κράτος χωρίς γραφειοκρατία είναι φασολάδα χωρίς φασόλια και εδώ είναι το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από αντίρροπους μηχανισμούς κρατικού και κοινωνικού-εργατικού ελέγχου. Εδώ σε θέλω κάβουρα, που λέει κι ο σπάιραλ. Μην απογοητεύεσθε όμως, δεν είναι ανυπέρβλητες οι δυσκολίες. Δυσκολίες μεν, αλλά πάντα η εξέλιξις θα υπερβεί στρεβλώσεις και δυσκολίες, νέα γκατζετάκια θα υποσκάψουν τις αντεπαναστατικές ενέργειες, υπό την καθοδήγηση της Πένυ. Ο βλαξ Σαΐνης έχει την απόλυτον ανάγκην της Πένυ νέου τύπου και η βάση, ο Μπρέην θα είναι πάντοτε ο αφανής ήρως που η ιστορία ούτε υποσημείωση δεν θα του χαρίσει του χαριτωμένου σκυλάκου (οποιαδήποτε ομοιότης με πραγματικά πρόσωπα είναι εντελώς συμπτωματική και η παρούσα παρένθεσις δεν ειρωνεύεται ούτε τα τετράποδα ούτε την ομοιότητα), μπορεί ούτε και δικαίωση. Από ένα παλιοκοκκαλάκι για γλύψιμο μέχρι ουστ κοπρόσκυλο περιμένει το σκυλάκι, που πάντοτε θα απορεί για τα φιλοζωικά αισθήματα των ανθρώπων. Εμπρός λοιπόν καλά μου πόδια!

Μαντινάδα για τα τέρατα της ετερο-αυτομόρφωσης

Δεν είσαι και πολύ ξύπνιος, σαν τον Σαΐνη τον Αστυνόμο
τζάμπα διαβάζεις ιστορία, τόμο με τον τόμο

Ο σκυλλάκος Μπρέην, κοιτώντας από τη βάση, με πλέρια
καχυποψία προς τα ψηλά

4 σχόλια:

  1. To νημα γαμαει ως προς τον αυτοσαρκασμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε σύντροφοι συγγνώμη, αλλά δεν έχετε τίποτα καλύτερο να ασχοληθείτε κι ασχολείστε με τον αστυνόμο Σαίνη; Μου θυμίζετε τους δεξιούς που ούρλιαζαν γιατί, και καλά, ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης προωθεί τους gay ή κάτι τέτοιο http://peripatris.blogspot.com/2011/03/disney.html. Δηλαδή πραγματικά πέρα του να γίνετε στόχος ειρωνίας και σαρκασμού σε τί πιστεύετε ότι αποσκοπεί ένα τέτοιο άρθρο; Να συνειδητοποιήσουν τα πεντάχρονα που τον παρακολουθούν την κρυμένη καπιταλιστική προπαγάνδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ^^Ειναι απαραιτητο και λιγο χουμορ που και που..γιατι χωρις χουμορ καηκαμε..
    Επισης το αρθρο με αφετηρια κατι σαν τον αστυνομο σαϊνη κανει ολοκληρη αναλυση! Εχει ταλεντο ο Αλεξ : ]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου στο 12.42, μάλλον δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε, οπότε περιμένουμε να μας ορίσεις εσύ την ατζέντα των θεμάτων μας ... μιας και απ'οτι φαίνεται ούτε και εσύ έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις απο το να κριτικάρεις το πως και ποιον τρόπο χαλάμε τον ΔΙΚΟ μας ελέυθερο χρόνο, στο ΔΙΚΟ μας μπλογκ !

    Αλλά εαν εσύ στο παραπάνω άρθρο, είδες μονάχα την κριτική απέναντι στην προπαγάνδα της κυρίαρχης αστικής ιδεολογίας μέσω των κινουμένων σχεδίων (εν προκειμένω του αστυνόμου Σαινη), τότε μάλλον θα πρέπει να ξαναδιαβάσεις το άρθρο ... Απο την άλλη το κειμενο αυτό δεν απευθύνεται σε πεντάχρονα, αλλά σε 30χρονους και 40χρονους γονείς που αφήνουν την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους στην τηλεόραση και στους Αστυνόμους Σαινηδες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.