23 Ιουλίου 2013

Τα είπε (ήπιε) πάλι ο Πάγκαλος!

Σε άρθρο του στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής» (21/7/2013) ο Θ. Πάγκαλος επιτίθεται εναντίον των ημιμαθών, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, κυριαρχούν στην πολιτική και πνευματική ζωή του τόπου.

Για πολλές των παραπάνω περιπτώσεων δεν έχει και πολύ άδικο ως προς αυτό, παρά το γεγονός ότι ο καθένας πρέπει να χρησιμοποιεί την τέτοια κριτική σπάνια και με μια σχετική σεμνότητα και όχι ως «ξερόλας». Στο άρθρο του ο Θ. Πάγκαλος – κάτι που δεν που παραλείπει ποτέ του – καταφέρεται κατά του ΚΚΕ, λέγοντας διάφορα τα οποία δεν αποδείχνει ως συνήθως (ας θυμηθούμε την προβοκάτσια για τις μετοχές του ΚΚΕ στην εταιρεία «Γερμανός», την οποία ουδέποτε απέδειξε ο Θ. Πάγκαλος, διότι το γεγονός ήταν ανύπαρκτο και άρα δεν υπήρχαν αποδείξεις. Αυτό το γνώριζε, δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από την πολιτική αν αποδειχθεί ότι το ΚΚΕ δεν έχει μετοχές, ωστόσο παρέμεινε και συνεχίζει να επιτίθεται).

Στο άρθρο του ο Θ. Πάγκαλος πέταξε μία ρουκέτα για απόφαση του ΚΚΕ να εκτελέσει στην Κατοχή τον Καστοριάδη. Το γεγονός παρατίθεται ατεκμηρίωτο. Αλλά ιστορικές αναφορές δίχως τεκμηρίωση κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να τις παίρνει υπόψη του. Και ατεκμηρίωτος και ιστορικός… Ίσως εκτιμάει ότι δεν χρειάζεται να το τεκμηριώσει, επειδή θεωρεί ότι τα γραπτά του απευθύνονται σε κοινό που κατά τον Πάγκαλο βρίσκεται κάτω και από το επίπεδο του ημιμαθούς. Πάντως, έχει και όρια η προσπάθεια να παρουσιάζονται οι πάντες (και οι τροτσκιστές της Κατοχής στους οποίους ανήκε ο Καστοριάδης) ως μόνιμα θύματα και το ΚΚΕ ως ο μόνιμος θύτης.

Ο Θ. Πάγκαλος αναφέρεται και στον Κίτσο Μαλτέζο, τον οποίο εκτέλεσε το 1944 η ΟΠΛΑ. Αλλά δεν μπαίνει στον κόπο να πει έστω και μία λέξη για το ζήτημα. Έτσι γράφουν ορισμένοι την ιστορία. Τους αρκεί ότι με μια αναφορά εξυπηρετείται ο σύγχρονος πολιτικός στόχος τους.

Ο Κίτσος Μαλτέζος ήταν μέλος της ΟΚΝΕ, από την οποία αποχώρησε το 1943 και οργανώθηκε στη ΡΑΝ. Αυτή η οργάνωση, που είχε επικεφαλής τον τότε συνταγματάρχη και μετέπειτα στρατηγό Κωνσταντίνο Βεντήρη (άνθρωπο των ανακτόρων), μαζί με άλλες παρόμοιες οργανώσεις δρούσαν κατά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ και όχι κατά των κατακτητών. Ανάμεσα στις οργανώσεις που συνεργάζονταν με τη ΡΑΝ (εγγλέζικης καθοδήγησης) ήταν οι χίτες του Γεωργίου Γρίβα, η οργάνωση «Τρίαινα» και άλλα αντικομμουνιστικά μορφώματα, όπως η ΠΑΟ, που αν και αγγλόφιλη συνεργάστηκε μετά από ένα διάστημα και με τους Γερμανούς στη Μακεδονία.


Μάλιστα, τον Οκτώβρη του 1943, σε μυστική σύσκεψη που οργάνωσε ο κατοχικός δήμαρχος της Αθήνας Άγγελος Γεωργάτος, πήραν μέρος εκπρόσωπος της ΡΑΝ, της «Τρίαινας», της «Χ», του ΕΔΕΣ και άλλοι διαφόρων μυστικών υπηρεσιών (μαζί και της Ιντέλιτζενς Σέρβις), που επεξεργάστηκαν σχέδιο για την κατάκτηση της εξουσίας μετά την απελευθέρωση, μην τυχόν και τους προλάβει το ΕΑΜ.

Στις αναπόφευκτες συγκρούσεις υπήρξαν νεκροί από όλες τις πλευρές. Ανάμεσά τους και ο Κίτσος Μαλτέζος. Αλλά έτσι είναι η ταξική πάλη. Κάποια πλευρά έχει το δίκιο και οι κάθε λογής χίτες και ταγματασφαλίτες έχουν το άδικο. Ο Κίτσος Μαλτέζος επέλεξε να πάει προς την πλευρά που κατάστρωνε αντιλαϊκά σχέδια και είχε την ανάλογη δράση.


Πηγη: Red River

12 σχόλια:

  1. όσο προσπαθεί ο πάγκαλος και ο κάθε πάγκαλος να κατηγορήσει το κκε για διάφορους θανάτους τροτσκιστών και ελευθεριακών φθάνοντας στον ισοπεδωτισμό άλλο τόσο επιδιώκεται απο το κκε να ξεχαστούν τέτοια θύματα (όσα υπήρξαν) όπως επίσης και οι θάνατοι συντρόφων μετέπειτα, βλ 7η μεραρχία κτλ χωρίς κάποιο λόγο ως έσχατη λύση. η αυτοκριτική και η προσέγγιση της ιστορίας με μη φανατισμό και πολιτικές σκοπιμότητες έχει καλυτερα αποτελέσματα και προσφέρει καλύτερες και πιο δίκαιες λύσεις στο μέλλον. καρτέσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στοιχεια θα μας δωσεις η εισαι σαν τον παγκαλο και εσυ;

      Διαγραφή
    2. Ναι, γι'αυτό έχει ειδική αναφορά παραπάνω στον μαλτέζο, χώρια τις τοποθετήσεις που κάνει συνέχεια για όλα τα ιστορικά ζητήματα.

      Αλλά τι να λέμε τώρα, πασοκ, για όλες τις χρήσεις. Τον πάγκαλο δεν τον χωνεύουμε άλλωστε γιατί είναι χοντρός, στην τελική καλά τα λέει, ειδικά όταν πρόκειται για το κκε.

      Ijon Tichy

      Διαγραφή
    3. στοιχεία μπορούνε να αναζητηθούν στη βιβλιογραφία και στισ αναφορές που γίνονται για τη δράση της οπλα για παράδειγμα και δη για εκείνη που στρεφόταν (όχι ορθώς σε ταγματασφαλίτες, δωσιλόγους και στρατιωτικούς στόχους) αλλά σε πολιτικούς αντιπάλους του κκε (προφανώς ήταν σίγουρη η επικράτηση και καθαρίστηκαν μπροστά στο φόβο μιας πιθανής αντεπενάστασης!!!) όπως τροτσκιστές, ελευθεριακοί και αρχειομαρξιστές. να προσθέσουμε και τη στροφή κατα συντρόφων (ναι κομμουνιστών ''κανονικών'' όχι τροτσκιστών κτλ) στα τελευταία χρόνια του δσε προς χάριν αναζήτησης των ΄΄φαντασμάτων πρακτόρων΄΄ που οδήγησαν υποτίθεται στην ήττα? υπάρχουνε αρκετά παραδείγματα.
      υ.γ καλά για τον πάγκαλο τι να πω έκανε ένα σχόλιο για το μαλτέζο και χάρηκε. καρτέσιος

      Διαγραφή
    4. Αυτό που αναφέρθηκε απαντήθηκε, αυτό σου εξήγησα, αλλά συνεχίζεις να το παίζεις τρελός και να μας λες για προσπάθεια του κκε να ξεχαστούν περιστατικά κτλ, την στιγμή που δίνεται πάντοτε απάντηση (όπως και εδώ).

      Ακόμη χειρότερα για σένα και αυτοκριτική γίνεται, και εμπεριστατωμένη ανάλυση για εκείνη την περίοδο, που πηγαίνει πολύ παραπέρα από την μπαλαφάρα του κυρίαρχου λόγου "το κκε σκότωνε αθώους και έτρωγε ακόμη και τα παιδιά του" που ήρθες να παρουσιάσεις, και που είναι αυτή στην οποία βασίζεται το πόνημα πάγκαλου.

      Τα περί φανατισμού λοιπόν σου επιστρέφονται αυτούσια. Και μην κάνεις τον κόπο να μας πεις πως δεν είσαι φαν του πάγκαλου, σε πιστεύουμε. Όπως είπα και πριν το πρόβλημα είναι το ότι είναι χοντρός, και είναι κι αργά για να αδυνατίσει.

      Ijon Tichy

      Διαγραφή
  2. ρε αι φυγε απο δω απολογητη του παγκαλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμ τεράστιο επιχείρημα.. απολογητής του πάγκαλου ε?? μάλιστα.. ξέρετε τι είστε πολύ αστείοι όλοι εσείς που κολλάτε αμέσως την ταμπέλα.. μου θυμίζει ΄΄κάνεις κριτική στον χριστιανισμό, ουυυυυυυ είσαι μουσουλμάνος΄΄ ρε παιδιά δεν μπορώ να είμαι κάτι άλλο η απλά να κάνω μια ανεξάρτητη κριτική? ε όχι, πρέπει να είσαι κάτι, αλλιώς μπλοκάρουμε δεν γίνεται.. αλλιώς προς τα πού θα στραφούμε? λοιπόν να σου πω ότι ούτε πασόκος είμαι ποσο μάλλον λάτρης του πάγκαλου. άν ήμουνα θα μπορούσα κάλλιστα να στο πω και να μην κρύβομαι, πόσο μάλλον απο το ιντερνετ.. καρτέσιος

      Διαγραφή
    2. ενταξει ναι μας επεισες.
      το τι εκανε η ΟΠΛΑ εχει καταγραφει. το αν σε περιοδους τετοιους εσυ μπορεις παντα να εχεις το κεφαλι σου "σωστο" και να περνεις παντα τις σωστες αποφασεις σου βγαζω το καπελο.
      εγω λεω λοιπον ομως, οτι ΟΛΕΣ οι αποφασεις για το τι θα κανει η ΟΠΛΑ ηταν σωστες. για ολους υπηρχαν λογοι.
      τελεια.
      οπως ειπα και σε αλλο ποστ. σε αυτη την μαχη υπηρχαν 2 στρατοπεδα. αν δεν εισαι με το ενα εισαι με το αλλο. το κακο ειναι οτι διαφοροι και καλα απο την μερια μας δεν ηταν και τοσο και η δραση τους ηταν προβοκατορικη.
      και οταν παιζεται το κεφαλι μιας ολοκληρης οργανωσης/ανταρτικης ομαδας κ.ο.κ. δεν παιζεις. γκεγκε;

      Διαγραφή
  3. Καθόλου δεν τα (ήπιε) ο Πάγκαλος.
    Eίναι προάγγελος επιθέσεων εναντίον της ιστορίας του ΚΚΕ.
    Πρόβλεψη: Θα ακολουθήσουν άλλοι "πρόθυμοι"(π.χ. κανένας "αριστερός" της διανόησης). Τα ίδια έγιναν με την συζήτηση για το "αντιρατσιστικό" που ακολούθησαν και άλλοι.

    Μπορεί να είναι τυχαίο ότι η συνέντευξη είναι λίγες μέρες μετά την δήλωση του Διαμαντόπουλου για τα "γουναράδικα";

    Προσπαθούν από την μία να οικειοποιηθούν την ιστορία και από την άλλη να δυσφημίσουν το ΚΚΕ.Ilief
    . Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για να μην το πλατιαζουμε πολυ! τοτε δεν υπηρχαν μεσοβεζικες λυσεις και συριζιες/πασοκιες. ησουνα ή με την αντισταση ή αντιπαλος. ησουνα ή με αυτους που πολεμαγανε τους γερμανους αλλα και τους εγγλεζους που απο το 43 ηδη προετοιμαζανε την επομενη μερα ή αντιπαλος.
    εκεινες τις εποχες ητανε ο θανατος σου η ζωη σου.
    υποθετικο παραδειγμα. ειμαι μελος του ΚΚΕ το 43 και μαλιστα στελεχος που σημαινει οτι ξερω, τακτικες, ονοματα (οσα ηξερα με βαση τους συνωμοτικους κανονες αλλα ηξερα) κτλ κτλ και παω με τον αντιπαλο. με αφηνεις να κοβω βολτες αερα πατερα και να δινω οσα ξερω και με την δραση μου να σκοτωνονται και να πιανονται κομμουνιστες;
    στο γονατο θα με φας για να μην δωσω κοσμο.
    αιντε με τις παπαριες. αραχτοι στον καναπε το 2013 κανετε κριτικη για το 40 και το ανταρτικο.
    στην ιστορια του νεοκοσμου γρηγοριαδη αναφερεει ενα συμβαν σε ενα χωριο που ενας νεαρος ανταρτης κατα λαθος πυροβολει και τραυματιζει εναν αλλο ανταρτη. υπηρχε κανονισμος που προεβλεπε οτι οποιος χτυπαει ανταρτη ντουφεκιζεται.
    αν το σκεφτεις σημερα απο την αποσταση των 70 χρονων και με το πως μεγαλωσαμε θα φανει αδιανοητο η εκτελεση. ομως τοτε την κανανε γιατι αν περναγε αυτο θα μπορουσε ο οποιοσδηποτε να πυροβολισει και να ισχυριστει οτι εγινε κατα λαθος.
    και εμενα μου καθετε ασχημα στο στομαχι αλλα τοτε ηταν απολυτα φυσιολογικο.
    σκεψου λοιπον τι γινοτανε με ανθρωπους που ξερανε ολοι οτι συνεργαζοντουσαν με τους γερμανους ή παιζανε ασχημο παιχνιδι με τους αγγλους και ολα αυτα σε καιρο πολεμου, που αν επιαναν καποιον κομμουνιστη δεν υπηρχε σωτηρια. το μονο που ειχες να ελπιζεις ειναι να σε σκοτωνανε με οσο το δυνατο λιγοτερα βασανιστηρια.
    για αυτο κοφτε το παρολι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειε την εξυπνάδα του ο Καρτέσιος αλλα απο ουσια τίποτα ,την κοπάνησε και δεν μάθαμε απο τις ιστορικές του γνωσεις...
    Σαν κατι τυπους όλο θεωρητικές υποσχέσεις που δεν τις βλέπουμε τελικα ποτε ,παρα τις υποσχέσεις τους..προσπαθώντας ετσι πισω απο εξυπνάδες να κρύψουν την πολιτικη αγραμματοσύνη τους
    Κυκλοφορούν και κατι θρασύδειλα και σιγουρα με πολλα συμπλέγματα ,,ξεφτίλες που σε αλλα μπλοκ βριζουν χυδαία συντελεστές απο αυτο,, και χωρις ίχνος αξιοπρέπεια λενε συνειδητά ψέματα μπερδεύοντας άσχετα πρόσωπα και καταστάσεις


    ΥΓΞερουν τα τροτσκιστικά ναυαγια ποια ηταν η σταση τους στην αντίσταση και τα δεκεμβριανά.....
    Ρε καρτεσιε ποια ηταν η γεωγραφία των ελευθεριακων ,μια που το ανέφερες ,τοτε..? Θελω πολυ να μαθω...

    aeras kopanistos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω περιμενω ακομα εναν αλλο να μου πει τι κρυβεται στα υπογεια του περισου γιατι ειχε κανει δηλωσεις για σημεια και τερατα εκει, και οταν του ζητησα να μου πει τι εννοει βουβαθηκε. Ειναι μαλλον στις προδιαγραφες του καλου τρολινγκ να ριχνεις την πορδη σου και να φευγεις, σαν τον μεγαλο δασκαλο τους τον Παγκαλο.

      https://www.youtube.com/watch?v=mCLOmyz_l9w

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.