8 Ιουλίου 2013

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις στη Βραζιλία. Εκεί δηλαδή που κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ της Βραζιλίας!

Γραφει ο 
Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ

Οι πρόσφατες μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις στη Βραζιλία συγκέντρωσαν ευρύτερο ενδιαφέρον. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από το 1992. Οι κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν από την αύξηση (στις 2 Ιούνη) της τιμής του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών κατά 6,7%. Δεν πρόκειται για μικρό πρόβλημα. Το κόστος του εισιτηρίου σε συνάρτηση με το μέσο μισθό είναι διπλάσιο από ό,τι ισχύει π.χ. στη Νέα Υόρκη. Κι έτσι τα έξοδα της μετακίνησης απορροφούν ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού της φτωχολογιάς.

Την αρχική πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων πήρε μια φοιτητική «κίνηση για το δωρεάν πάσο» της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στις τοπικές φοιτητικές κινητοποιήσεις από το 2003 για τη διεκδίκηση δωρεάν κάρτας για τους φοιτητές. Στα αιτήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση για τους ιδιώτες των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ).

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αρχικά με περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών την Πέμπτη 6 Ιούνη στο Σάο Πάολο, όπου υπάρχει προϊστορία παρόμοιων κινητοποιήσεων. Συνεχίστηκαν στις 7, 11 και 13 Ιούνη, με τάσεις μαζικοποίησης. Χαρακτηριστικό των κινητοποιήσεων σε αυτή τη φάση είναι η μαζική συμμετοχή φοιτητών και ιδιαίτερα εργαζόμενων φοιτητών.

Ωστόσο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η άγρια κρατική καταστολή των διαδηλώσεων από τη στρατιωτική αστυνομία στο Σάο Πάολο στις 13 Ιούνη.

Στη συνέχεια οι διαδηλώσεις επεκτείνονται, αποκτούν χαρακτηριστικά λαϊκού ξεσπάσματος γενικευμένης διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση. Τροφοδοτούνται από την αγανάκτηση για τα τεράστια ποσά που διαθέτει το αστικό κράτος και η αστική κυβέρνηση Ρούσεφ για το Μουντιάλ και την Ολυμπιάδα (θα διεξαχθούν στη χώρα το 2014 και 2016 αντίστοιχα), τη διαφθορά που ξεχειλίζει, και τη συνταγματική τροπολογία 371, τις ιδιωτικοποιήσεις, την άσχημη κατάσταση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, τις εκρηκτικές ανισότητες... Σχετική έρευνα έδινε ότι στις 17 Ιούνη το 56% του κόσμου συμμετείχε για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των εισιτηρίων, το 40% ενάντια στη διαφθορά, το 31% για να διαμαρτυρηθεί για την καταστολή, το 27% γιατί ζητά ΜΜΜ καλύτερης ποιότητας, το 24% ενάντια στους πολιτικούς και 14% για ελεύθερη πρόσβαση στα ΜΜΜ.


Μανούβρες, παρεμβάσεις, επιδιώξεις
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται απότομα στις 17 Ιούνη και κορυφώνονται στις 20 του μήνα οπότε παρά την ανάκληση των ανατιμήσεων των εισιτηρίων, σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας βγαίνουν στους δρόμους πάνω από 1.300.000 διαδηλωτές. Διαδηλώσεις γίνονται και στις 23 Ιούνη, όμως είναι φανερό ότι περνάνε σε φάση ύφεσης.

Με την απότομη διεύρυνση των κινητοποιήσεων εμφανίζονται ορισμένα νέα στοιχεία. Εντείνεται η παρέμβαση των διάφορων αστικών δυνάμεων για να φέρουν τις κινητοποιήσεις στα μέτρα τους. Φουντώνουν οι συγκρούσεις, που δεν τροφοδοτούνται μόνο από την καταστολή της αστυνομίας αλλά και από τη δράση προβοκατόρων και φασιστικών στοιχείων.

Η αστική αντιπολίτευση κουνάει τη σημαία της διαφθοράς. Το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο ευνουχισμός της πολιτικοποίησης των βασικών συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων της χώρας μετά από 10 χρόνια «προοδευτικής» διακυβέρνησης δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για φασιστικές ομάδες που προβάλλοντας αντιδραστικά συνθήματα, όπως «έξω τα κόμματα» οργανώνουν επιθέσεις ενάντια σε μπλοκ με σημαίες πολιτικών δυνάμεων και συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις αξιοποιούν αυτά τα φαινόμενα παίζοντας το χαρτί της «εκτροπής». Προβάλλουν το καρότο του «διαλόγου», την «εθνική ενότητα», το αντιδραστικό θεώρημα «γαλήνη και τάξη», θέλουν το κίνημα «συνομιλητή».

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, αναβάλλει το ταξίδι της στην Ιαπωνία και στις 21 Ιούνη συγκαλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και επιδιώκει τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων διά μέσου του επονομαζόμενου «μεγάλου εθνικού συμβολαίου», για μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος. Δηλώνει ότι αφουγκράζεται τις βασικές ανησυχίες των διαδηλωτών και αναγγέλλει 5 «Σύμφωνα» (για τα δημοσιονομικά, για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, για τη δράση κατά της διαφθοράς, για την υγεία και την εκπαίδευση, για την αστική κινητικότητα).

Προσπαθεί, δηλαδή, στο όνομα των κινητοποιήσεων, να περάσει σημαντικές αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό ώστε αυτός να γίνει πιο αποτελεσματικός για την καπιταλιστική αναπαραγωγή. Μέρος αυτής της τακτικής είναι οι συναντήσεις του Λούλα, με «εκπροσώπους» των διαδηλωτών, καθώς και η προσπάθεια να στενέψει όσο γίνεται περισσότερο η «γκάμα» των διεκδικήσεων, αν είναι δυνατόν να περιοριστεί στο θέμα του εισιτηρίου.

Παρεμβάσεις γίνονται και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν παραλληλίζει τις καταστάσεις στις δύο χώρες «φωτογραφίζοντας» τον αμερικανικό παράγοντα.

Παρά το γεγονός ότι είναι εμφανής η δράση διαφόρων αστικών κέντρων που αποσκοπούν στη χειραγώγηση των διαδηλώσεων, παρά το γεγονός ότι εκφράζονται κι εδώ ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί πρέπει να σημειωθεί ότι δυνάμεις που ενδιαφέρονται να απαλείψουν ή να μετριάσουν τις ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας και να στηρίξουν την κυβέρνηση Ρουσέφ προσπαθούν να ερμηνεύσουν μονόπλευρα τις κινητοποιήσεις ως μέρος σχεδίου των ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.


Η κατάρρευση ενός μύθου
Οι κινητοποιήσεις ήρθαν ως αποτέλεσμα συσσωρευμένης δυσαρέσκειας από τα αποτελέσματα της διαχείρισης του καπιταλισμού, τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων που ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των εργατών για να διασφαλίσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Σηματοδοτούν την κατάρρευση του μύθου ότι είναι δυνατόν η καπιταλιστική ανάπτυξη, η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μεγάλων οικονομικών ομίλων να αποτελέσουν το όχημα για την απάντηση στα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Αποδείχνουν ότι η λεγόμενη «αριστερή» διαχείριση του καπιταλισμού αποτελεί όχι προάγγελο του σοσιαλισμού, όπως διατείνονται οπορτουνιστές και σοσιαλδημοκράτες, αλλά δρόμο που οδηγεί στη διάψευση, την απογοήτευση, την αποστράτευση ακόμα και στην αντιδραστικοποίηση λαϊκών μαζών.

Οι κοινωνικές πληγές ματώνουν αντί να κλείνουν με την καπιταλιστική ανάπτυξη, που στη Βραζιλία σημείωσε υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Μιλάμε για μια χώρα με υπερσύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, με τεράστιο δίκτυο υποδομών, υπηρεσιών, αφθονία γης, ορυκτών πόρων, υδάτινου δυναμικού, ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, ανεξάντλητους ενεργειακούς και φυσικούς πόρους, την 6ηπαγκόσμια καπιταλιστική δύναμη.


Σε αυτή τη χώρα 53 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο φτώχειας και 23 εκατ. σε ακραία μιζέρια. Σε αυτή τη χώρα οι 100 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν το 2010 τζίρο που αντιστοιχεί περίπου στο 56% του ΑΕΠ, οι 20 μεγαλύτεροι όμιλοι τζίρο που αντιστοιχούσε στο 35%. Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, κερδοφορία και μιζέρια είναι οι δύο όψεις της «προοδευτικής» διαχείρισης, συν λίγα ψίχουλα για την ακραία φτώχεια: μεταξύ 2000 και 2009 το κράτος μετέφερε στα χέρια του χρηματιστικού κεφαλαίου πόρους που αντιστοιχούν στο 45% του ΑΕΠ.


Η κατάσταση στο εργατικό κίνημα
Δεν εκπλήσσει η παρατήρηση ότι από τις κινητοποιήσεις απουσιάζει η οργανωμένη παρουσία της εργατικής τάξης. Η αρνητική κατάσταση φαίνεται έκδηλα στην κοινή παρέμβαση των εργατικών συνομοσπονδιών που βγήκαν με ανακοίνωση στήριξης των κινητοποιήσεων, αλλά στην πράξη προέτρεπαν σε συμβιβασμό των διαδηλωτών καθώς συνέδεαν την τιμή των εισιτηρίων με την ποιότητα των υπηρεσιών και καλούσαν σε «άνοιγμα διαπραγματεύσεων με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων και των δήμων».

Η πείρα των εξελίξεων στη Βραζιλία τονίζει για άλλη μια φορά ότι είναι πολύ επικίνδυνη για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα η συμμετοχή κομμουνιστικών κομμάτων σε κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης. Η συμμετοχή του ΚΚ της Βραζιλίας στις κυβερνήσεις Λούλα και Ρουσέφ, στις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που βασίζονται στο «Κόμμα Εργαζομένων», εξελίσσεται σε παγίδα που ζημιώνει τα λαϊκά συμφέροντα, που επιδρά αρνητικά, ανασταλτικά στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και στην ενίσχυση της απαιτητικότητας των εργαζομένων.

Στις 17 Ιούνη στέλεχος του ΚΚ της Βραζιλίας που εκτελεί χρέη δημάρχου στο Σάο Πάολο δήλωσε ότι οι διαδηλωτές «έχουν πάρει λάθος κατεύθυνση» και ο υπουργός Αθλητισμού, επίσης στέλεχος του Κόμματος, προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε κινητοποιήσεις να διαταράξουν το Μουντιάλ...


Το ζητούμενο
Ενας κύκλος κινητοποιήσεων έκλεισε. Η κοινωνική κατάσταση θα επιδεινωθεί, θα δυναμώσει η αμφισβήτηση της κυβέρνησης, της οποίας η δημοτικότητα μειώθηκε πολύ μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ηδη ο πληθωρισμός δεν ελέγχεται, με σοβαρές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις παρά τον αντιφατικό χαρακτήρα τους δημιούργησαν σοβαρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Τάραξαν τα βαλτωμένα νερά που είχε δημιουργήσει η υποταγή του εργατικού κινήματος στην αστική διακυβέρνηση με «αριστερό - προοδευτικό» προσωπείο. Ηδη έχει προκηρυχτεί γενική απεργία των συνδικάτων για τις 11 Ιούλη. Η χειραφέτηση του εργατικού κινήματος από την αστική επιρροή, τον προσανατολισμό του σε ρότα σύγκρουσης με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, με τα μονοπώλια και το κράτος τους είναι το μεγάλο ζητούμενο. Πρόκληση που είναι ακόμα ανοικτή.


1.Καταργούσε ένα «ανεξάρτητο» σώμα δικαστών για ζητήματα διαφθοράς


*Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ
μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

8 σχόλια:

 1. ( http://edoketora.blogspot.gr/2013/06/2_25.html )
  ΒΡΑΖΙΛΙΑ Ο νεοφιλελεύθερισμός του Λούλα.

  Aπό "Ρ" Τετάρτη 26 Ιούνη 2013 ( http://rizospastis.gr/columnStory.do?publDate=26/6/2013&id=14654&columnId=781 )
  Για τα γεγονότα στη Βραζιλία.


  ( http://redflyplanet.blogspot.com/2013/06/blog-post_24.html )
  Η κατά ΣΥΡΙΖΑ Βραζιλία...

  ( http://902.gr/eidisi/apopseis-sholia/20905/vrazilia-kai-syriza )
  Βραζιλία και ΣΥΡΙΖΑ


  ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/06/19.html )
  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4002.html )
  Συζήτηση με αφορμή αυτά που γράφουν φιλοσυριζεϊοι για Βραζιλία.Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λοιπόν. Τη Βραζιλία την κυβερνά ο Σύριζα της Βραζιλίας, Άρα, και όταν θα έρθει ο Σύριζα της Ελλάδας στην εξουσία, θα έχουμε παρόμοια κατάσταση ( ενώ τώρα την κουτσοπαλεύουμε ας πούμε ).

  Επίσης, στην κυβέρνηση του Σύριζα της Βραζιλίας συμμετέχει και το ΚΚ Βραζιλίας. Άρα, να τι θα γίνει αν σε μια κυβέρνηση του Σύριζα της Ελλάδας συμμετάσχει το ΚΚΕ ( ενώ τώρα χάρη στην ιδεολογική του αγνότητα, έχει συμμετάσχει τα μάλα στην ανάπτυξη του κινήματος και γι'αυτό το κίνημα όχι απλώς περπατάει αλλά πετάει )

  Συμπέρασμα : Δε θέλουμε κυβέρνηση Σύριζα στην Ελλάδα. Επίσης, δε θέλουμε συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση Σύριζα. Τι θέλουμε όμως;

  Ξέρω, ξέρω : Ανάπτυξη του λαικού κινήματος ( που ποτέ δεν τη βλέπεις αλλά πάντα την προαναγγέλεις ), να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του, μπλα μπλα μπλα μπλα......

  'Οχι ότι διαφωνώ σ'αυτά, αλλά όταν βλέπεις μόνο λόγια και όχι πράξεις μου θυμίζουν την παροιμία “όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει”

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "Άρα αφού το κίνημα αργεί, κάτσε να γίνουμε και εμείς κυβέρνηση, να φάμε και να πιούμε ότι προλάβουμε και μετά ... θα δούμε και τι θα γίνει με τον λαό και το κίνημά του"

   Κάπως έτσι το σκέφτεσαι εσύ, διότι τα στελέχη του Τσύριζα έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους, όπως για παράδειγμα ...
   "Ο λαός δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μόνο να χτυπάει το σφυρί, να πατάει τα πλήκτρα στον υπολογιστή και να σηκώνει κανα τηλέφωνο. Άρα ποιο κίνημα και μαλακίες. Το κεφάλαιο θα τσεπώνει, ο λαός θα δουλεύει, εμείς θα κυβερνάμε και θα λέμε και καμια μαλακία περι σοσιαλισμού το 2200, μπας και του θολώσουμε τα ταξικά κριτήρια."

   Κατα τα άλλα "Μήτσο", δεν θέλω να σου απαριθμήσω τι κάνει το ΚΚΕ για την οργάνωση του κινήματος. Άνοιγε και τον Ρίζο καμια φορά εκεί που κάθεσαι αραχτός στον καναπέ, κάθε μέρα είναι γεμάτος από δαύτα.

   Το ότι το κίνημα δεν έχει αποκτήσει ακόμα μέγεθος, ή τουλάχιστον το μέγεθος που χρειάζεται ή επιδιώκουμε, δεν είναι αποτέλεσμα μόνον των δικών μας κινήσεων και προσπαθειών. Αντίρροπα στο ΚΚΕ ή το ΠΑΜΕ, δουλεύουν ένα σωρό δυνάμεις, που επηρρεάζουν και αυτά με την σειρά τους, τους εργαζόμενους. Και ο Τσύριζα είναι μια απο αυτές τις δυνάμεις. Άρα εκεί τα παράπονά σου.

   Αλλά δεν απευθύνεσαι εκεί. Αντιθέτως απευθύνεσαι στο ΚΚΕ το οποίο είναι η μόνη ταξική δύναμη που προσπαθεί και καταφέρνει παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα του, να οργανώσει τον λαό. Για αυτό, όχι απλά διαφωνείς με την οργάνωση του κινήματος, αλλά και το καταπολεμάς "Μήτσο" μου. Γιατί κατα βάση και εσύ θεωρείς ότι στον λαό δεν αξίζει κάτι καλύτερο απο το να τον κλέβει το κεφάλαιο και να τον κυβερνούν κάποιοι αριστεροί καρνάβαλοι.

   Διαγραφή
  2. Αυτό που πάντα μου προκαλούσε και μου προκαλεί χείριστη εντύπωση είναι ότι ενώ κάνεις κριτική στο Κόμμα ( και όχι στους οπαδούς του ), αυτοί έρχονται και μαζί με την κριτική στο κόμμα που φαντάζονται ότι υποστηρίζεις ( και λέω φαντάζονται γιατί εγώ θεωρώ τον εαυτό μου οπαδό ιδεών και όχι κομμάτων ), σου πετάνε προσωπικές μπηχτές και σου αποδίδουν προθέσεις και απόψεις που δεν έχεις ( ότι πιστεύεις, για παράδειγμα, πως στο λαό δεν αξίζει κάτι καλύτερο από το να τον κλέβει το κεφάλαιο και άλλες τέτοιες αυθαιρεσίες )

   Απορώ επίσης , redfly, με την ευκολία που έχεις να με κατατάσσεις, χωρίς να έχεις καμία ένδειξη, στους καναπεδάτους. Έτσι αυθαίρετα βγάζεις και τα υπόλοιπα πολιτικά σου συμπεράσματα;

   Όσο για το "Μήτσος" , η αισθητική του λόγου είναι λεπτό ζήτημα και, θα θεωρείς φαντάζομαι, ότι είναι και δευτερεύον

   Διαγραφή
  3. Άκου ("θιγμένη παρθένα" κολλάει εδώ, αλλά επειδή στο διαδίκτυο όλα παρεξηγούνται το αποσύρω), δεν είσαι καινούργιος εδω μέσα.
   Απόψεις και προπαγάνδα γράφεις εδώ και μήνες στο blog. Άρα μας επιτρέπεις να έχουμε μια άποψη σχετικά με αυτά που γράφεις και τις ιδέες που εδώ μας μεταφέρεις.

   Οπότε μιας και είσαι lone ranger -οπαδός ιδεών- και όχι κόμματος, εσένα και τις ιδέες σου θα κρίνουμε. Έτσι δεν είναι ? Πως θα κρίνω το κόμμα σου εαν δεν είσαι οπαδός κόμματος ? Αλλά για να εμφανίζεσαι σε κάθε θέμα του Τσύριζα, ε τι διάολο, όλο και κάποια συμπάθεια θα έχεις.

   Πάντως όπως βλέπεις παραπάνω, στην απάντηση μου δεν έγραψα πως είσαι Συριζα, αλλά τον αναφέρω μιας και η κουβέντα γίνεται με βάση τον Σύριζα και την κυβέρνηση της Αριστεράς που θέλει να φτιάξει. Στην οποία υποθέτω ξανά απο την απάντηση σου, πως θες να συμμετάσχεις, ως οπαδός ιδεών, μιας και το κίνημα δεν κουνάει ...

   Κατα τα άλλα επειδή ακριβώς δεν βλέπεις τις διεργασίες στο κίνημα, υποθέτω πως δεν έχεις κουνήσει απο τον καναπέ εδώ και μήνες. Θυμίζω, το να να συμμετάσχεις σε καμια πορεία κάπου κάπου δεν σε κάνει ενεργό κινηματικά.

   Άρα άσε την κλάψα για την θιγμένη σου προσωπικότητα. Εαν δεν έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις σχετικά με το θέμα, η κουβεντούλα τελειώνει εδώ.

   Διαγραφή
 3. Στον πιο πάνω!
  Κάνε ένα ψάξιμο για ΤΑ ΚΚ Βραζιλίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μέσα σε ένα χρόνο.

  Aπό( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/06/2012-2013.html )

  (..)Έλεγχος Προόδου Πολιτικών Αναλύσεων ΣΥΡΙΖΑ, 2012-2013

  Χειμερινόν εξάμηνον:
  1. Ολάντ...FAIL
  2. Ραχόι...FAIL
  3. Μόντι...FAIL
  4. Συριακή "Αντιπολίτευση"...FAIL

  Εαρινόν εξάμηνον:
  1. Αργεντινή...FAIL
  2. Ισλανδία...FAIL
  3. Ομπάμα ΙΙ...FAIL
  4. Γκρίλο ο τσουνάμης ή μπουρδελοχαλάστρας...FAIL
  5. "Αλληλεγγύη των χωρών του Νότου"...FAIL
  6. Κύπρος ...FAIL
  7. Τουρκία ...FAIL

  Χρεωστούμενα προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους (ανεξεταστέος):
  "Αραβική Άνοιξη"...FAIL
  "Παγκόσμιο Κίνημα Αγανακτισμένων"...FAIL
  Ομπάμα Ι ...FAIL

  Παρατηρήσεις:
  Δεν μπορεί το παλικάρι... (..)

  Νέα Προσθήκη: Βραζιλία..FAIL.Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ...Αντε ρε που καθοσαστε κι ασχολειστε με το καθε χορτατο μικροαστο που το μονο που μπορει να ονειρευτει ειναι πως να αποκτησει κανενα τζιπ για να πουλαει μουρη στις φουστες .. Αφου το λεει και μονος του "κοινος νους" γεματος αχυρα... Κατι τετοιους "ανενταχτους" λεβεντη μου σαν και σενα σας εχουμε "φαει στη μαπα" και γνωριζουμε πολυ καλα το ρολο που παιζετε.. Ρουφιανοι του συστηματος κι εχθροι του λαου οπως ειναι ο Τσυριζα... Αντε να ακουσεις Μαζωνακη ν ανεβασεις την αδρεναλινη σου. JN

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά