10 Ιουλίου 2013

Ο ντροπαλός ρεφορμισμός της Ανταρσύα

Η κε του μπλοκ σχεδίαζε να γράψει τον περασμένο μήνα ένα κείμενο αποτίμησης για τη συνδιάσκεψη της ανταρσύα, αλλά το κατάπιε η επικαιρότητα της ερτ και το ανέβαλλε συνεχώς. Ήρθε όμως αυτό το κείμενο του άναυδου να ξανανοίξει το θέμα και η κε του μπλοκ του δίνει ευχαρίστως το λόγο, χωρίς ωστόσο να συμφωνεί απαραίτητα πλήρως σε όλα τα σημεία της κριτικής του, κρατώντας παράλληλα κάβα τους δικούς της προβληματισμούς για τη συνέχεια. Καλή ανάγνωση και ψυχραιμία στο σχολιασμό.

Πριν από περίπου ένα μήνα η Ανταρσυα απέστειλε άλλη μια επιστολή πολιτικής συνεργασίας σε διάφορες αντικαπιταλιστικές, αντι-ΕΕ, αντι-ιμπεριαλιστικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της αριστεράς. Πολύ περιληπτικά καλεί στη σύμπτυξη ενός πόλου (...) πολιτικού μετώπου (που) είναι αντικειμενικά απαραίτητο για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής και για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. (...). Το κάλεσμα απευθύνεται σε μία πανσπερμία πολιτικών δυνάμεων, εξαιρώντας όχι ρητά αλλά σιωπηλά το ΚΚΕ και το Σύριζα, τσουβαλιάζοντάς τους μαζί σαν ρεφορμιστική αριστερά. Βέβαια μιας και το πλήθος των οπαδών της ‘αριστεράς’ ακολουθεί τα δυο αυτά κόμματα απευθύνει κάλεσμα και σε μια απροσδιόριστη βάση της Αριστεράς που υποθέτω πως είναι η βάση των δύο αυτών κομμάτων. Σύμφωνα πάντα με την επιστολή (...) η πολιτική βάση μιας τέτοιας μετωπικής συμπόρευσης δεν μπορεί να είναι άλλη από το αναγκαίο κι απαραίτητο σήμερα μεταβατικό αντικαπιταλιστικό – πρόγραμμα (...) με βασικότερους στόχους τους γνωστούς (με τους οποίους δε διαφωνεί κανείς, αν και ορισμένοι μάλλον επαναλαμβάνονται) δηλ. κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του χρέους, έξοδος από ευρώ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας χωρίς αποζημίωση, εργατικός και κοινωνικός έλεγχος κλπ.

Αν και το πρόγραμμα είναι αντικαπιταλιστικό, επειδή είναι μεταβατικό δεν προκύπτει διεκδίκηση της εξουσίας, απλά η υποσημείωση ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για μια «φιλολαϊκή» κυβερνητική διαχείριση στο πλαίσιο του ευρώ, της ΕΕ και του συστήματος». Από την άλλη η παρουσία στη λίστα αιτημάτων όπως η «ριζική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου» κι η ακόμη πιο σημαντική «επιμονή στην ανάγκη για επαναστατικές αλλαγές και διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής» υπονοούν σιωπηλάότι η πρόταση τους αναφέρεται σε μία κυβέρνηση καπιταλιστικής διαχείρισης ή πιο κομψά στα πλαίσια του καπιταλισμού, κάτι όμως που δεν τολμούν να το πούνε ανοικτά, πιθανολογώ για λόγους συνοχής των διαφορετικών συνιστωσών.

Η επιστολή αυτή αποκαλύπτει πέρα από τα ανερμάτιστα ελληνικά του συντάκτη της για άλλη μια φορά τα αδιέξοδα στα οποία η ίδια η πραγματικότητα έχει οδηγήσει την τακτική και στρατηγική της Ανταρσύα. Αδυνατεί η Ανταρσύα να αποσαφηνίσει ανοικτά και καθαρά ποια κυβέρνηση ή εξουσία θα υλοποιήσει το μεταβατικό (αλλά παρόλα αυτά αντικαπιταλιστικό) πρόγραμμα. Γιατί μπορεί από τη μία η Ανταρσυα ν’ απορρίπτει κάθε κυβέρνηση στα πλαίσια του συστήματος αλλά από την άλλη δεν βγάζει λέξη για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου και την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Επιπρόσθετα, την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία τη ρίχνει στο πυρ το εξώτερον σαν σεχταριστική, αποσυσπειρωτική, ουτοπική και άλλα καλολογικά.

Κι ερχόμαστε στο ζουμί.

 Η πρόταση, αν και απευθύνεται στις αντικαπιταλιστικές δυνάμεις της αριστεράς, ωστόσο δε θέτει θέμα εξουσίας, ή με άλλα λόγια φαίνεται ότι υπάρχουν αντικαπιταλιστές που δεν επιθυμούν την ανατροπή του καπιταλισμού !. Από την άλλη δεν υπάρχει κάποιος αντικαπιταλιστής που να πιστεύει ότι ένα μεταβατικό πρόγραμμα, όπως περιγράφεται στην επιστολή, είναι εφικτό χωρίς την βίαιη ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα η υλοποίηση του μεταβατικού προγράμματος της Ανταρσύα έχει σαν βασική προϋπόθεση τη λαϊκή εξουσία. Η λαϊκή εξουσία είναι η εκ των ων ουκ άνευ αντικειμενική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι που αναφέρει η Ανταρσυα (και πολλοί άλλοι ακόμη που μάλλον διαφεύγουν των ενδιαφερόντων της) και δεν συνδέεται με το συσχετισμό των δυνάμεων ή το επίπεδο της πολιτικής συνείδησης του εργαζόμενου λαού.

Γιατί όμως απουσιάζει το προφανές από την παραπάνω επιστολή. Ποια είναι εκείνα τα κοινωνικά στρώματα και οι πολιτικές δυνάμεις που ενώ δε θέλουν τη λαϊκή εξουσία θα συμφωνήσουν με την διαγραφή του χρέους, την έξοδο από το ευρώ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την εθνικοποίηση μόνο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας; Σίγουρα δεν είναι οι αποδέκτες τις επιστολής (είπαμε πούροι αντικαπιταλιστές) δεν είναι όμως ούτε και το ΚΚΕ. Ο κρυφός αποδέκτης της επιστολής είναι στην πραγματικότητα ο Σύριζα. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την ευρεία συνεργασία που έχει η Ανταρσυα με το Σύριζα στο μαζικό κίνημα. Αυτό προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι η λίστα των στόχων, με την απουσία της βασικής τους προϋπόθεσης, τη λαϊκή εξουσία, θα είναι το μελλοντικό αντικείμενο του συμβιβασμού, π.χ. βγάλε το ΝΑΤΟ, καθυστέρησε την έξοδο από την ΕΕ, και τα υπόλοιπα τα βλέπουμε με βάση το τι είναι εφικτό. Δώσε κι εσύ το πολύτιμο 0,2-0,3% που μπορεί να λείπει για την πολυπόθητη πρωτιά και το πριμ των 50 εδρών –βασική αυτή η προϋπόθεση για την κυβέρνηση της ‘αριστεράς’- κλπ. Κι αν το πιθανότερο είναι ότι μια τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει επίσημα (τουλάχιστον στο φως της ημέρας) από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει το δικαιολογητικό υπόβαθρο για να επιτραπεί και να δικαιολογηθεί η μεταφορά των λιγοστών αλλά πολύτιμων ψηφοφόρων της Ανταρσύα στο Σύριζα. Εφόσον η κόκκινη γραμμή της λαϊκής εξουσίας απουσιάζει, όλες οι άλλες θέσεις και στόχοι είναι διαπραγματεύσιμοι, μπορούν να ιδωθούν σε βάθος χρόνου, κλπ.

Υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο ελάττωμα στην πρόταση της Ανταρσύα, που υποκρύπτει τα συντεχνιακά συμφέροντα των στρωμάτων που τη στηρίζουν. Μια κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού θα έχει υποχρεωτικά έναν καπιταλιστικό τομέα της οικονομίας που παρόλες τις εθνικοποιήσεις θα απασχολεί την πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού. Ο τομέας αυτός μόνο κάτω από μία προϋπόθεση μπορεί να βγει από την κρίση: αυξάνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης κάτω από την εξουσία του ή καταστρέφοντας μέρος του κεφαλαίου, αυξάνοντας δηλαδή την ανεργία. Συνεπώς στην ονειρεμένη (πιο ορθά ουτοπική) κατάσταση που και το μεταβατικό πρόγραμμα θα εφαρμόζεται και η λαϊκή εξουσία δεν θα έχει έρθει, οι μόνοι ωφελημένοι (έτσι νομίζουν) θα είναι η μειοψηφία που θα εργάζεται στο δημόσιο τομέα και τις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια πάλι η εργατική τάξη θα πληρώσει.



Άναυδος – Ιούλιος 2013


19 σχόλια:

  1. τι αλματα σκεψης!!προσεχε μη σε πιασουν ντοπαρισμενο τοσο που πηδας! δεν αξιζει καν να απαντησει κανεις τα επιχειρηματα ειναι πρωτοετη κνιτη!ενα ακομα δειγμα του ποσου εχει πεσει το πολιτικο επιπεδο μεσα στα στελεχη του ΚΚΕ!Δε φτανει που ενας γραφει αυτες τις βλακειες που μονο γελιο προκαλλουν σε καποιον που ξερει στοιχεωδη πραγματα οι αλλοι θεωρουν καλο να τα λενε και παραεξω!
    ΑΝΑΥΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΥΔΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απίστευτη η επιχειρηματολογία του ανώνυμου 4.42. αποδόμησε εντελώς τα επιχειρήματα του άναυδου... Όσοι δεν μένουν στο πληκτρολόγιο και έχουν ένα δράμι μπορούν εύκολα να καταλάβουν ότι η Ανταρσύα έχει γίνει μια πολυ χρήσιμη συνιστώσα του Συριζα. Αρκει μια ματια σε μια σειρά μαζικούς χώρους.

      Διαγραφή
    2. Θα μπορούσε πολλά να πεί κάποιος για το άρθρο...Πόσο μάλλον όταν διαφωνεί! Και καλά, το πολιτικό επίπεδο των στελεχών του ΚΚΕ δεν φτάνει στο επίπεδο "διάνοιας" του ανώνυμου. Μπορούν αυτοί οι μεγάλοι "διανοητές" του ΝΑΡ και της ΑΡΑΝ να μας φωτίσουν;;; Ειδικά για τα "μεταβατικά προγράμματα"...Να μας τα πούν απλά, όπως τα λένε οι πρωτοετείς φοιτητές που μπαίνουν στην ΕΑΑΚ και διακρίνονται από το επίπεδο "διάνοιας"...Τόσο πολύ δηλαδή διακρίνονται που δεν μπορούν να δούν ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεργάζονται άψογα σε όλα σαν κώλος με βρακί!
      kk

      Διαγραφή
    3. Επιχειρηματα πρωτοετη κνιτη, απαντηση εαακιτη επι πτυχιω.

      sniper

      Διαγραφή
    4. sniper, de paizei apo kapou 8a tin exeis klepsei :P se sigxoro giati par8enogennesi den eiparxei! H antarsya ektos oti ine enas "minion" syriza me tis taseis sto esoteriko tou (vlepe SEK k edo gelame) opou peftoun se metaksi toy antifaseis, sto kinima pragmatika mas bgazoun to kapelo se epipedo sinergasias me ton syriza, to keimeno mporei na min exei tin megali emba8insi omos leei "sostes" ali8eies!

      Διαγραφή
    5. Ρε παιδια δεν την εκλεψα, μα τη μπαναγια θα ελεγα αν ημουν θρησκος. Και σιγα την απαντησαρα, αμφιθεατρικη αποστομωτικη συνδικαλια ηταν, χωρις κανενα επιχειρημα.

      sniper

      Διαγραφή
  2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παιδιά περνά μεγάλα ζόρια τώρα τελευταία.

    Είναι δύσκολο να βλέπεις την ηγεσία από τη μια να τρέχει να παρακαλά τον ΣΥΡΙΖΑ για μια καρέκλα στα ΔΣ των σωματείων και να προσπαθεί να πείσει για τα σταδία και τα μεταβατικά της προγράμματα και από την άλλη να θέλει να πείσει τα μέλη της ότι η ΣΥΡΙΖοποιηση του κόμματος που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους δεν είναι αυτό που νομίζουν.

    Ρε σεις λέτε τελικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να φτάσει να είναι η κυβερνώσα αριστερά του 2025?

    νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως θα μπορούσες να πείς πια από τα επιχειρήματα προκαλούν γέλιο και που ακριβώς κάνει άλματα σκέψης? Γιατί ειλικρινά από την απάντηση σου φαίνεται σα να μην έχεις κάτι να πεις και απλά θάβεις το post χωρίς να δίνεις συγκεκριμένο λόγο.
    Bill

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Από την άλλη η παρουσία στη λίστα αιτημάτων όπως [...] «επιμονή στην ανάγκη για επαναστατικές αλλαγές και διεκδίκηση μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής» υπονοούν σιωπηλά ότι η πρόταση τους αναφέρεται σε μία κυβέρνηση καπιταλιστικής διαχείρισης ή πιο κομψά στα πλαίσια του καπιταλισμού,[...]"

      αυτο ας πουμε πως σου φαινεται σαν λογικη συνοχη?

      jo.

      Διαγραφή
    2. ένα μεταβατικό αντικαπιταλιστικο πρόγραμμα που δεν θα το εφαρμόσει καμία κυβέρνηση διαχείρισης αλλά ούτε και η λα'ι'κη εξουσία που είναι για τη δεύτερα παρουσία(σύμφωνα με τους ''επαναστάτες'' της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)...άρα ποιος θα το εφαρμόσει??? εφόσον δεν θα ειναι στην εξουσία η εργατική τάξη ποιος θα είναι? οι καπιταλιστές άρα η κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν θα είναι κυβέρνηση διαχείρισης? τελικά σύμφωνα με τον μαρξισμό η οικονομία καθορίζει την πολιτική ή το αντίθετο ε? πτυχιούχε του μαρξισμού?
      μιλάς για λογικά άλματα και ασαφιες όταν όλη η απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια ασαφια με λογικά άλματα και χωρίς καμιά συγκροτημένη ιδεολογικοπολιτικη χροιά και λόγο και με προκλητική αποσύνδεση της οικονομίας από την πολιτική...απλά σκόρπια και θολά πράγματα...
      περιμένω την απάντηση σου πτυχιούχε εαακιτη...

      Διαγραφή
    3. ένα μεταβατικό αντικαπιταλιστικο πρόγραμμα που δεν θα το εφαρμόσει καμία κυβέρνηση διαχείρισης αλλά ούτε και η λα'ι'κη εξουσία που είναι για τη δεύτερα παρουσία(σύμφωνα με τους ''επαναστάτες'' της ΑΝΤΑΡΣΥΑ)...άρα ποιος θα το εφαρμόσει??? εφόσον δεν θα ειναι στην εξουσία η εργατική τάξη ποιος θα είναι? οι καπιταλιστές άρα η κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν θα είναι κυβέρνηση διαχείρισης? τελικά σύμφωνα με τον μαρξισμό η οικονομία καθορίζει την πολιτική ή το αντίθετο ε? πτυχιούχε του μαρξισμού?
      μιλάς για λογικά άλματα και ασαφιες όταν όλη η απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μια ασαφια με λογικά άλματα και χωρίς καμιά συγκροτημένη ιδεολογικοπολιτικη χροιά και λόγο και με προκλητική αποσύνδεση της οικονομίας από την πολιτική...απλά σκόρπια και θολά πράγματα...
      περιμένω την απάντηση σου πτυχιούχε εαακιτη...

      Διαγραφή
    4. μια που το μεταβατικο προγραμμα εχει ως μια απο τις αιχμες του τον "Εργατικός και κοινωνικός έλεγχος στην παραγωγή και σε όλη την κοινωνία" και δεδομενου οτι σημερα εχουμε κυριαρχια του " του σύγχρονου απολυταρχισμού του κεφαλαίου", φανταζομαι οτι το μεταβατικο προγραμμα ειναι εκεινο που θα εφαρμοστη κατα την, εχμ, μεταβαση απο τη μια κατασταση στην αλλη. εχεις καποιου ειδους ενδειξη οτι δεν προκειται για αυτο?

      [δεδομενου οτι δεν ειμαι μελος της ανταρσυα, ενδεχεται να μην το διαβαζω καλα και τοτε ας με διορθωσει καποιος.]

      τελος, για να ειμαι ειλικρινης, στο λιγο που την καταλαβαινω, η θεση του κκε για τη λαικη εξουσια με πειθει περισσοτερο. αλλα αυτο δε σημαινει οτι καθε κριτικη σtις θεσεις της ανταρσυα ειναι σωστη και ωραια. ο απο πανω ρωτησε για λογικα αλματα. εσυ στο αποσπασμα που εβαλα δεν το βλεπεις το λογικο αλμα?

      jo.

      Διαγραφή
  4. μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής

    Ti allo apo καπιταλισμό με "ανθρωπινό πρόσωπο" θα μπορούσε να ειναι αυτο
    τι ειναι αυτο το συνχρονο ... Και αλλος εκσυγχρονισμός( ποιον μου θυμίζει )
    του σοσιαλισμού ?? του εχουν αλλάξει τα πετρέλαια..

    Και εντάξει με το σύριζα γελαν οι ρέγγες ,αλλα η ανταρσυα που θελει να ειναι και αντικαπιταλιστική και συνεργαζόμενη ,πως γίνεται

    aeras kopanistos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρο φροντιστηριακο βοηθημα στα μελης και τους οπαδους της Ανταρυσα για να κατανοουν καλυτερα τις κρυμμένες πτυχες των ανακοινωσεων της

    ‘αναδιανομη του πλούτου’: σημαινει ότι τα μεσα παραγωγης δεν εχουν απαλλοτριωθει συνεπως παραγεται υπεραξια η οποια πρεπει στη σφαιρα της διανομής να διανεμηθει δικαιοτερα προυποθετει με αλλα λογια καπιταλιστικη παραγωγη

    ‘σοσιαλιστικη προοπτικη’ σημαινει οτι το παρον δεν ειναι σοσιαλισμός αλλά ειτε κατι ενδιαμεσο (αν η Ανταρσυα εχει ανακαλυψει ενα συστημα που μεσολαβει μεταξυ καπιταλισμου και σοσιαλισμού) ή πιο ορθα καπιταλισμός

    Ειπαμε ο ρεφορμισμος ειναι ντροπαλος δεν ειναι ανοικτος γι αυτο και πιο επικινδυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ανάγκη για ετεροκαθορισμό από το ΚΚΕ, οδηγεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ασυναρτησίες. Ένας στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος στην προαναφερθείσα, αντιλαμβάνεται τις χαζομάρες.

    Rossa Salonica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μακάρι" να ήταν απλά ανάγκη για ετεροκαθορισμό από το ΚΚΕ.

      Συνειδητή πολιτική στάση και επιλογές της Ανταρσύα είναι. Ουδέν μονιμότερον του μεταβατικού...

      Διαγραφή
  7. Ενεός, άναυδος, αμήχανος, βουβός, κατάπληκτος, εμβρόντητος.....
    Σιωπώ θαυμάζοντας τη σιγουριά, τη γνώση και τη βεβαιότητα.
    Όλα τ'άλλα φτηνές ανοησίες, κεκαλυμμένη άγνοια, έρμαια στον άνεμο του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.

    Ένας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καθε φορα που βρισκει ζορια οκαπιταλισμος εχει αναχωματα οσυριζα ξεφτισε γρηγορα στα ματια της εργατικης ταξης ερχεται η ανταρσια .με τοσα στρογγυλλεματα της μαρξιστικης θεωριας θα σβησουν τον κυκλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.