21 Ιουλίου 2013

Αντιμέτωπος με το σαδισμό...(Μέρος Α)

Δώσε φιλαράκο κάνα πεντάευρω να πάρω ενα σουβλάκι και τώρα που θα απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα λυθούν τα προβλήματα μου θα στα επιστρέψω με τόκο.

Αλίευσα από το Firiki blog το παρακάτω άρθρο το οποίο το υπογράφει κάποια κυρία Ταρλά και έχει τίτλο "Καμιά φορά η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ερώτηση". Το άρθρο όπως θα δείτε απαντά από "φιλελεύθερη" σκοπιά σε διάφορα επίκαιρα ερωτήματα που σχετίζονται με το κράτος, τις δημόσιες υπηρεσίες και την κρίση. Κατά τη γνώμη μου, τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυρία Ταρλά, εκτός από απάνθρωπα, είναι επίσης πολύ πρόχειρα, κοντόφθαλμα και εξόχως γενικευτικά. Ακολουθεί η παράθεση των σημείων του πρωτότυπου άρθρου με τη σειρά, και κάτω από το καθένα ξεχωριστά η δική μου τοποθέτηση.

Ερ 1: Είναι δίκαιο να απολύονται (λέμε τώρα!) δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς καν να αξιολογηθούν;
Απ: Όσο δίκαιο ήταν όταν προσλαμβάνονταν τρυπώνοντας από τις χαραμάδες (ξέρετε, μετά το φίλημα της κατουρημένης ποδιάς. Θυμόσαστε, ναι; ) Και όσοι μπήκαν κανονικά από την πόρτα, άνευ ποδιάς, ας είχαν τα κότσια να διαμαρτυρηθούν για τους ρουσφετάκηδες. Τότε, όχι τώρα. 



Μήπως όμως θα ήταν πιο δίκαιο και πιο σωστό(λέμε τώρα), αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξιοποιούνταν; Και όχι μόνο αυτοί αλλά και οι υπόλοιποι 1,5 εκ. άνεργοι και οι άλλοι τόσοι απλήρωτοι και κακοπληρωμένοι. Μήπως δεν υπάρχουν ελλείψεις στην υγεία, στην παιδεία, στην ενέργεια, στη βιομηχανία, στην αγροτική παραγωγή; Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αξιοποιήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, γιατί να μην τους δώσει κάτι να κάνουν βρε αδερφέ; Δεν είναι χαμένη παραγωγικότητα να μην μπορείς να αξιοποιήσεις όλα αυτά τα χέρια και τα μυαλά; Ή μήπωςμε όρους κοινωνικού δαρβινισμού όλοι αυτοί δεν είναι άξιοι; Και αν υποθέσουμε ότι δεν είναι άξιοι, στο καπιταλιστικό σύστημα δεν έζησαν; Αρα το καπιταλιστικό αυτό σύστημα φταίει που δεν μπόρεσαν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν.

Δεν είναι όμως μόνο η Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, και στην Ισπανία, και στις ΗΠΑ, γιατί να υπάρχει και εκεί τόση ανεργία; Γιατί πριν από 30 χρόνια δεν υπήρχε, τι άλλαξε; Οι άνθρωποι έγιναν πιο άχρηστοι; Μάλλον όχι, οι άνθρωποι αποκτούν ολοένα και περισσότερες δεξιότητες και παρόλα αυτά έχουν χρόνο με το χρόνο όλο και λιγότερες πιθανότητες να βρουν ανθρωπινή δουλεία, ή και δουλειά γενικώς...Τι φταίει λοιπόν, φταίει η κρίση; Και ποιός δημιουργεί την κρίση; Ποιός αν όχι εκείνο το εκμεταλλευτικό σύστημα που συσσωρεύει συσσωρεύει και δώστου και ξανασυσσωρεύει κέρδη φέρνοντας τα(με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού) από κάτω προς τα πάνω, κέρδη που βγήκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων, όλων εκείνων δηλαδή που σήμερα ακούνε το "συγνώμη δεν θα μπορέσουμε". Όλοι αυτοί ήταν πριν 20-30 χρόνια χρήσιμοι και παραγωγικοί και σήμερα ανεπιθύμητοι, γιατί κύριε; Και όπως είπαμε, πες ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, και οι ιδιωτικοί στην Ελλάδα είναι τεμπέληδες, με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου γιατί συμβαίνει το ίδιο, γιατί μένει άνεργος ή υποαπασχολούμενος τόσος κόσμος, σπουδασμένος κόσμος, ειδικευμένος κόσμος που μιλάει ξένες γλώσσες και έχει στην πλειοψηφία του τουλάχιστον απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

Στον καπιταλισμό λοιπόν, στον ιμπεριαλισμό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μένουν αναξιοποίητοι όχι επειδή δεν μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία, αλλά επειδή δεν μπορούν να προσφέρουν στους κεφαλαιοκράτες, στο βιομηχανικό, στο εφοπλιστικό, στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο κλπ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πεινούν, περιθωριοποιούνται, απαξιωνονται, πεθαίνουν, παρακαλάνε για μια άθλια δουλειά και είναι αιτία η ανισομερής ανάπτυξη, η παγκοσμιοποίηση και άλλα δεινά που στο σύνολο τους πηγάζουν από την γενική στόχευση(και τις αντιφάσεις) του καπιταλισμού που δεν είναι η βελτίωση της ανθρώπινης κοινωνίας αλλά το κέρδος των ολίγων κατόχων μέσων παραγωγής και τίτλων ιδιοκτησίας.

Ο άνθρωπος λοιπόν πρέπει να δουλεύει, και πρέπει να δουλεύει όχι φιλώντας κατουρημένες ποδιές και γλείφοντας πολιτικούς, πρέπει να δουλεύει με ψηλά το κεφάλι και να βοηθάει με την εργασία του ολάκερη την κοινωνία και να μπορεί να ζει από αυτή ο ίδιος και η οικογένεια του. Αν λοιπόν πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να φιλούν κατουρημένες ποδιές, είναι επειδή προσπαθούν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή ζωή σε ένα σύστημα που η αξιοπρέπεια δεν είναι δεδομένη αλλά ζητούμενη. Σε ένα σύστημα που θα παρακαλείς για τα αυτονόητα, και αυτό θα σε ξεζουμίζει και θα περιμένει να του δείχνεις και ευγνωμοσύνη από πάνω. Και αν κάποιοι, αρκετοί δεν λέω όχι, βολεύτηκαν, αυτοί βολεύτηκαν επειδή εντάχθηκαν στα κόμματα εκείνα που υπηρετούν τον καπιταλισμό, αυτά ντε που μας έβαλαν στην Ε.Ε και που συνεχίζουν να τη στηρίζουν με νύχια και με δόντια, που ψήφησαν το Μάαστριχτ, που μας έσυραν στην ΟΝΕ, που μας ξεπουπούλιασαν με το χρηματιστήριο, που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή της χώρα στα μακελέματα του Νάτο κλπ.

 Βλέπετε τι παθαίνει όποιος παίζει πασιέντζα την ώρα της δουλειάς, μήπως νομίζατε ότι κάναμε πλάκα όταν λέγαμε ότι θα πάρουμε κεφάλια;

Ερ.2: Δεν είναι άδικο, να ανατρέπεται η ζωή ανθρώπων που τους είχαν υποσχεθεί, μόνιμη δουλειά (δουλειά με την ευρύτερη έννοια!) και είχαν προγραμματίσει τη ζωή τους αναλόγως;
Απ: Όσο άδικο ήταν τότε, που εσείς απολαμβάνατε την ασφάλεια της μονιμότητας (βρέξει, χιονίσει…θυμόσαστε, ναι;), την ώρα που άλλοι δεν ήξεραν αν θα απολυθούν την επόμενη μέρα επειδή στραβοκουτούπωσε ο αφεντικός. Δεν είδα να σας ενοχλεί η αδικία τότε ούτε να σας χαλάει η ύπαρξη πολιτών δύο ταχυτήτων. Ειδικά εσείς που απολαμβάνατε αυτό το προνόμοιο και δεν γνωρίζατε καν πού βρίσκεται η υπηρεσία στην οποία σας είχαν διορίσει, ενοχληθήκατε ποτέ που κάποιοι άλλοι πήγαιναν στο μαγαζί τους με 38 πυρετό για να μην μείνει πίσω η δουλειά τους, την ώρα που εσείς είχατε φεσώσει το σύμπαν με τις μούφα αναρρωτικές; Και τις απεργίες κάθε Πέμπτη και Παρασκευή; Και το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (καλά! Σοβαρά τώρα. Δεν ντρεπόσασταν να λαμβάνετε ένα τέτοιο επίδομα;)


Ναι, υπήρχαν πολίτες δύο ταχυτήτων, και τριών, αυτό είναι αλήθεια, αλλά ο σκοπός ποιός είναι, να πηγαίνουν όλοι με τη χαμηλότερη ταχύτητα, να φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα χάσουν τη δουλειά τους, να μην έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο και το ρεύμα; Αυτό είναι το ιδανικό, αυτό αποκαλείτε εσείς "κοινωνική δικαιοσύνη"; Γιατί εγώ ξέρω ότι στην Ελλάδα, ακόμα και στον καπιταλισμό, όσο ο δημόσιος υπάλληλος είχε δουλεία, τόσο είχαν δουλεία και τα μαγαζιά που πουλούσαν ρούχα, και οι ταβέρνες, και τα καφενεία, και τα ξενυχτάδικα, και τα μπακάλικα...κλπκλπ.... Τώρα που οι δημόσιοι κουρευτήκαν και αυτοί και οι μισθοί τους, το ίδιο συνέβη και στους ιδιωτικούς υπάλληλους, αφού η αγορά των μικρομεσαίων νέκρωσε, τα μαγαζιά έκλεισαν και όσα έχουν απομείνει προσπαθούν, μάταια, να μείνουν ανοιχτά συμπιέζοντας τις αποδοχές και τα δικαιώματα των υπαλλήλων τους. Ποιό το κέρδος(για τους πολλούς) που οι εξαθλιωμένοι μέρα με τη μέρα αυξάνονται; Που τα λαϊκά εισοδήματα συμπιέζονται κάθε μέρα και περισσότερο προς τα κάτω, πόσο δικαιωμένος αλήθεια αισθάνεται ο υπάλληλος του Μαρινόπουλου που οι δημόσιοι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν και πρέπει να πάει το παιδί του στον ιδιωτικό;

Όσο για τα επιδόματα, οκ, αλλα αν είναι να ντραπεί ο υπάλληλος για το πενιχρό επίδομα, οι εφοπλιστές τι θα πρέπει να κάνουν για τις 60 τους φοροαπαλλαγές; Η τράπεζα που παίρνει τα σπίτια των ανέργων; Που δίνει επιτόκιο στις καταθέσεις 2% και ζητά για τις πιστωτικές και τα δάνεια μέχρι και 10 φορές πάνω; Οι χρηματιστηριακές που παρέσυραν τον κοσμάκη να χάσει τις καταθέσεις του; Εταιρίες σαν την Κόσκο που ζητούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε συνθήκες δουλείας; Θα έπρεπε όλοι αυτοί να ντρέπονται άραγε ή επειδή ότι κάνουν είναι νομότυπο(όχι ότι δεν παρανομούν κιόλας), μιας και αυτοί διαμορφώνουν το νομικό σύστημα, είναι επίσης και ηθικό; Αλλά στο νόμο της ζούγκλας να μου πεις, αν το λιοντάρι κάνει μια χαψιά 1000 σκιουράκια είναι ο βασιλιάς και δικαιολογείται, αν το σκιουράκι κατουρήσει σε λάθος δέντρο, μαύρο φίδι που το έφαγε!

Αντέ εταίροι, σύρτε το χορό, έρχονται οι απολύσεις και οι περικοπές, ζήτω το έθνος, ελευθερία ισότης αδελφότης!!!


Ερ.3: Μπορεί να προοδεύσει ένα κράτος χωρίς δωρεάν παιδεία, ασφάλεια και υγεία;
Απ: Αυτό το ερώτημα δεν υφίσταται έτσι κι αλλιώς. ΔΕΝ υπάρχει δωρεάν παιδεία, ασφάλεια ή υγεία. Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν (αυτός ο τσάμπας και η ηλίθια μάνα του σας κατέστρεψαν!). Για όλα κάποιος πληρώνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πληρώνουμε όλοι εμείς. Ο δάσκαλος στο σχολείο, ο γιατρός στο νοσοκομείο, ο γραφιάς στην εφορία, ο αστυνομικός στον δρόμο δεν μας κάνουν χάρη. Είμαστε εργοδότες τους και αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, έχουμε το δικαίωμα, όπως κάθε εργοδότης στον πλανήτη, να τους απολύσουμε. Οπότε, εφόσον κλέβεις την εφορία (δηλαδή το πορτοφόλι από το οποίο πληρώνονται όλοι αυτοί) δεν δικαιούσαι ούτε παιδεία ούτε υγεία ούτε ασφάλεια. Έχεις μεγάλο θράσος να απαιτείς να σου τα πληρώνουν οι άλλοι. Λύσε τα θέματά σου μόνος σου.


Αλήθεια ε; Ας πούμε ότι είναι έτσι... ας πούμε ότι θα τους διώξουμε επειδή δεν μας κάνουν τη δουλεία για την οποία τους πληρώνουμε, εδώ όμως τίθονται και πάλι δύο ερωτήματα, γιατί να μην πάρουμε άλλους στη θέση τους; Και εφόσον δεν θα πάρουμε άλλους, και εφόσον οι φόροι για τον λαουτζίκο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν(ενώ για το κεφάλαιο μειώνονται κάθε χρόνο και περισσότερο), τι θα απογίνουν τα λεφτά μας αυτά που δίνουμε σε έμμεσους και άμεσους φόρους; Θα τα παίξουν και αυτά στο χρηματιστήριο όπως έκαναν με τα αποθεματικά των ταμείων. Ή μήπως θα πληρώσουν με αυτούς τους φόρους και τα χαράτσια που θα συσσωρεύθουν, ιδιωτικές εταιρίες να κάνουν μαθήματα στα παιδιά μας, να μας περιθάλπτουν κλπ; Αλλά ακόμα και αν το γίνει αυτό(λέμε τώρα) την ιδιωτική πρωτοβουλία την έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά σε διάφορους τομείς και την έχουμε φάει στη μάπα σε τέτοιο βαθμό που θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι μας κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι το δημόσιο, απόδειξη τα χρυσοπληρωμένα ολυμπιακά, και όχι μόνο, έργα, τα υποβρύχια που γέρνουν, τα πλοία που πληρώθηκαν και ποτέ δεν παραλήφθηκαν, τα πανάκριβα διόδια για έργα που σε πολλές περιπτώσεις τα έχουν πληρώσει  εξ ολοκλήρου τα κρατικά ταμεία, τα υπερτιμολογημένα φάρμακα, τα ελαττωματικά όπλα που παραλαμβάνει ο στρατός, τα σκάνδαλα της Siemens της Voodafon, το χρηματιστήριο, οι πιστωτικές, τα στεγαστικά και χιλιάδες άλλα παραδείγματα. Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα λεφτά που εισπράττονται από τους κάθε είδους φόρους, δεν πάνε ούτε σε παχυλούς μισθούς δημοσίων υπαλλήλων (αυτοί κουρεύτηκαν και ξανακουρεύτηκαν), ούτε υπάρχει κάποια ανταπόδοση σε αγαθά και υπηρεσίες(κουρεύονται και αυτές). Πάνε απευθείας στα ταμεία των πολυεθνικών και των τραπεζών χωρίς να τις επιβαρύνει αυτό με καμία υποχρέωση απέναντι μας. Εσύ τώρα αν θες σχολείο ανθρωπινό για τα παιδιά σου, να πληρώσεις ιδιωτικό, το ίδιο και για την περίθαλψη, το ίδιο και για τον αθλητισμό, το ίδιο και για τη σύνταξη... αν δεν έχεις χρήματα για όλα αυτά επειδή δουλεύεις για 200 ευρώ, άντεξε όσο αντέξεις και μετά κάτσε σε μια γωνία να πεθάνεις ή λύσε τα θέματα μόνος σου, διαφορετικά λυπούμαστε, είστε πλεονασματικός.

Τέλος Α μέρους
Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του κράτους πρόνοιας ο ΟΑΕΔ αντί το επίδομα θα μοιράζει αυτά τα μπλουζάκια στους ανέργους μπας και καταλάβουν πόσο τυχεροί είναι.


Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexnia)

47 σχόλια:

  1. Πολύ καλή απάντηση,αξιέπαινη οπωσδήποτε και η υπομονή σου να ασχοληθείς με τέτοιου είδους ''άρθρο''(;)!

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου Κ. αποφάσισα οτι πρεπει να ασχολουμαστε και με αυτα, οχι για να απανταμε στους αστους ιδεολογους της δεκαρας, αλλα επειδη τα ιδια επιχειρηματα αναπαράγονται και απο απλούς ανθρώπους του μεροκάματου. Ευχαριστω για τα καλα σου λογια

      Διαγραφή
  2. Η μαλακία ως κυρίαρχη ιδεολογία.
    Σε τέτοια βαθυστόχαστα άρθρα θα πέφτουμε όλο και συχνότερα.
    Τεκμηριωμένη η απάντησή σου (και πάλι), σύντροφε Poe.
    Στου κουφού την πόρτα, βέβαια, αλλά ορθώς έπραξες.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε και για τα εύσημά σου στα "οράματα για γούνες"

      Διαγραφή
    2. Ηταν εμπνευσμενος τιτλος με πολλες προεκτασεις:)

      Κατα τα άλλα ευχαριστω και εγω και ισχυουν αυτα που γράφω και παραπανω για τον κουφο

      Διαγραφή
  3. "Καμιά φορά η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ερώτηση".

    ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας. Πρόλογος
    ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=1687374&publDate=16/3/2003 )

    (..)Η έρευνά μου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι νομικές σχέσεις, όσο και οι κρατικές μορφές δεν μπορούν να κατανοηθούν ούτε απ' αυτές τις ίδιες, ούτε από τη λεγόμενη γενική εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά ότι, αντίθετα, είναι ριζωμένες μέσα στις υλικές συνθήκες ζωής, που στο σύνολό τους ο Χέγκελ τις συνοψίζει, σύμφωνα με τη μέθοδο των Αγγλων και των Γάλλων του 18ου αιώνα, με την ονομασία «αστική κοινωνία», ότι λοιπόν η ανατομία της αστικής κοινωνίας πρέπει να αναζητηθεί στην Πολιτική Οικονομία. Την εξερεύνησή τους, που την άρχισα στο Παρίσι, τη συνέχισα στις Βρυξέλλες, όπου μετανάστευσα εξαιτίας μιας διαταγής για απέλασή μου του κυρίου Γκιζό.

    Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα, και που, όταν πια το είχα αποχτήσει, χρησίμευε σαν οδηγός στις μελέτες μου, μπορεί να διατυπωθεί σύντομα ως εξής:

    Στην κοινωνική παραγωγή της ζωής τους, οι άνθρωποι έρχονται σε καθορισμένες, αναγκαίες, ανεξάρτητες από τη θέλησή τους σχέσεις, σε σχέσεις παραγωγής που αντιστοιχούν σε μια ορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών τους δυνάμεων. Το σύνολο αυτών των σχέσεων παραγωγής αποτελεί την οικονομική διάρθρωση της κοινωνίας, την πραγματική βάση, που πάνω της υψώνεται ένα νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα και στην οποία αντιστοιχούν ορισμένες μορφές κοινωνικής συνείδησης.

    Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει την κοινωνική, πολιτική και πνευματική πορεία (προτσές) της ζωής γενικά. Δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων που καθορίζει το είναι τους, μα, αντίθετα, το κοινωνικό είναι τους καθορίζει τη συνείδησή τους.

    Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες παραγωγικές σχέσεις ή - πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι' αυτό έκφραση - με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα. Από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων οι σχέσεις αυτές μεταβάλλονται σε δεσμά τους. Τότε έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης.

    Με την αλλαγή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται, αργότερα ή γοργότερα, ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα. Οταν εξετάζουμε τέτοιες ανατροπές, πρέπει να κάνουμε πάντα τη διάκριση ανάμεσα στην υλική ανατροπή στους οικονομικούς όρους της παραγωγής, που μπορούμε να τους διαπιστώσουμε με ακρίβεια φυσικών επιστημών, και στις νομικές, πολιτικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές ή φιλοσοφικές, κοντολογίς τις ιδεολογικές, μορφές, μέσα στις οποίες οι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτή τη σύγκρουση και παλεύουν ως τη λύση της. Οσο λίγο μπορούμε να κρίνουμε ένα άτομο από τη γνώμη που έχει το ίδιο για τον εαυτό του, άλλο τόσο μπορούμε να κρίνουμε μια τέτοια εποχή ανατροπής από τη συνείδησή της, μάλλον πρέπει να εξηγήσουμε τη συνείδηση αυτή απ' τις αντιφάσεις της υλικής ζωής, απ' τη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στις κοινωνικές παραγωγικές δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις. Ενας κοινωνικός σχηματισμός ποτέ δεν εξαφανίζεται προτού αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, που μπορεί να χωρέσει, και νέες, ανώτερες παραγωγικές σχέσεις ποτέ δεν εμφανίζονται, προτού ωριμάσουν οι υλικοί όροι της ύπαρξής τους μέσα στους κόλπους της ίδιας της παλιάς κοινωνίας.

    Γι' αυτό η ανθρωπότητα βάζει πάντα μπροστά της μόνο τα καθήκοντα εκείνα που μπορεί να λύσει, γιατί με μια προσεχτικότερη εξέταση γίνεται πάντα φανερό ότι το ίδιο το καθήκον ξεπηδάει μόνο τότε, όταν οι υλικοί οροί για τη λύση του υπάρχουν κιόλας ή τουλάχιστο βρίσκονται στην πορεία του γίγνεσθαι. (..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. . Φορολογία στις ΗΠΑ.
    Ο υπεράνω κομμουνιστικής υποψίας Μάικλ Μουρ στο "Ηλίθιοι Λευκοί" το 2003
    Από ( http://www.scribd.com/doc/82809633/Michael-Moore-%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%AF )

    (..)Και αν δεν με πιστεύετε, τότε επιτρέψτε μου να σας παραθέσω ορισμένα ουδέτερα, αντικειμενικά στατιστικά στοιχεία για να διαπιστώσετε πόσο καλά την περνάνε όσοι βρίσκονται στην κορυφή.

    * Από το 1979 μέχρι σήμερα(2002), το πλουσιότερο 1% της χώραςέχουν δει τις αποδοχές τους ν' αυξάνονται κατά 157%•εσείς που ανήκετε στο εισοδηματικά κατώτερο 20% ουσιαστικά βγάζετε εκατό δολάρια λιγότερα το χρόνο (αποπληθωρισμένα) απ' όσα βγάζατε στην αυγή της εποχής Ρέιγκαν.

    * Οι διακόσιες πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου έχουν δει τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 362,4% από το1983. Οι συνολικές πωλήσεις τους είναι τώρα μεγαλύτερες από το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν όλων των κρατών του κόσμου - εξαιρουμένων δέκα.

    * Μετά τις πρόσφατες συγχωνεύσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, τα κέρδη τους έχουν εκτοξευθεί κατά 146% — στη διάρκεια μιας, όπως μας είπαν, «ενεργειακής κρίσης».

    * Για τον τελευταίο χρόνο για τον οποίο υπάρχουν στοιχεία, σαράντα τέσσερις από τις κορυφαίες ογδόντα δύο αμερικανικές εταιρείες δεν πλήρωσαν το καθιερωμένο ποσοστό του 35% του φόρου που πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, το 17% των εταιρειών δεν πλήρωσαν ΚΑΘΟΛΟΥ φόρους - και επτά απ' αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της General Motors, έπαιξαν με τον φορολογικό κώδικα, μαγειρεύοντας τα έξοδα και τις φορολογικές πιστώσεις, μέχρι που η κυβέρνηση κατέληξε να τους οφείλει εκατομμύρια δολάρια!

    * Άλλες 1.279 επιχειρήσεις, με περιουσιακά στοιχεία πάνω από διακόσια πενήντα εκατομμύρια δολάρια, δεν πλήρω-σαν καθόλου φόρους και δήλωσαν μηδέν εισόδημα για το1995 (τον πιο πρόσφατο χρόνο για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία)(..)

    (…)Η πετρελαϊκή εταιρεία Halliburton ίδρυσε μια θυγατρική στα νησιά Κέιμαν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στα νησιά Κέιμαν. Ούτε υπάρχουν διυλιστήρια ή κέντρα διανομής. Τι έκανε, λοιπόν, εκεί η θυγατρική της Halliburton; Η κυβέρνηση ήταν, για προφανείς λόγους, καχύποπτη. Από το 1996 ως το 1998 δεκατέσσερις διαφορετικές φορολογικές αγωγές κατατέθηκαν κατά της Halliburton και των θυγατρικών της. Σε μια περίπτωση η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Halliburton χρησιμοποίησε τις θυγατρικές αυτές για ν' αποφύγει να πληρώσει φόρους τριάνταοκτώ εκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν είναι οι μόνες επιχειρήσεις που θέλησαν να εξαπατήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Έξι μεγάλες αμερικανικές ασφαλιστικές έχουν τώρα την έδρα τους στις Βερμούδες, περιλαμβανομένων και των ασφαλιστικών γιγάντων Chubb,Hartford, Kemper, Liberty Mutual και άλλες. -Συνέχεια-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Συνέχεια -
      Φορολογία στις ΗΠΑ. Ο υπεράνω κομμουνιστικής υποψίας Μάικλ Μουρ στο "Ηλίθιοι Λευκοί" το 2003. από ( http://www.scribd.com/doc/82809633/Michael-Moore-%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%AF )

      (.. )Η Accenture,πρώην Andersen Consulting, πρόσφατα «μετακόμισε» στις Βερμούδες για να μην πληρώνει φόρους.

      Πρόκειται, απλά, για μια μετακίνηση στα χαρτιά — εξακολουθούν να διατηρούν τα γραφεία τους σε όλη τη χώρα και όλοι πηγαίνουν το πρωί στη δουλειά τους και κάνουν ό,τι έκαναν πάντα για την Andersen. Μόνο η «έδρα» της μετακινήθηκε. Δεν θα σ' άρεσε κι εσένα να ξυπνήσεις αύριο το πρωί και να δηλώσεις ότι «μετακόμισες» στα Φίτζι, παρόλο που εξακολουθείς να βλέπεις την Τοπέκα έξω απότο παράθυρο σου; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes οι φορολογικοί παράδεισοι κοστίζουν στον μέσο Αμερικανό πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο ( και πρέπει εμείς να καλύψουμε τη διαφορά, είτε πληρώνοντας παραπάνω φόρους, είτε απολαμβάνοντας λιγότερες δημόσιες υπηρεσίες

      (..)Αντί όμως να μαζεύει τα χρήματα αυτά που κλέβονται από εμάς, πώς περνάει τελευταία τον καιρό της η Εφορία; Αποφάσισε να κυνηγήσει εσένα.

      Ακριβώς. Ύψωσε τη λευκή σημαία' εγκαταλείπουν τις προσπάθειες τους ν' αναγκάσουν τους πλούσιους να πληρώσουν τους φόρους τους. Η νέα πολιτική τους είναι να εστιάσουν τις προσπάθειες τους σ' εκείνους που βγάζουν τα λιγότερα. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Κονγκρέσου (General Accounting Office), οι φορολογικοί έλεγχοι σε όσους βγάζουν λιγότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες δολάρια το χρόνο έχουν διπλασιαστεί, ενώ σ' αυτούς που βγάζουν παραπάνω από εκατό χιλιάδες δολάρια έχουν μειωθεί κατά 25%

      Τι σημαίνει αυτό για τα δημόσια έσοδα; Είχε ως αποτέλεσματη μείωση κατά 26% του συνόλου των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ οι φόροι που πληρώνεις εσύ, ο μέσος Αμερικανός, αυξήθηκαν κατά 13% τουλάχιστον.

      Στη δεκαετία του'50, τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις αποτελούσαν το 27% των συνολικών εσόδων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σήμερα το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από το 10%. Και ποιος πλήρωσε τη διαφορά; Εσύ και η δεύτερη δουλειά σου(..)

      (..)Σπουδαία τα λάχανα, όμως! Αυτό συμβαίνει με κάθε νέα, πρωτοποριακή εφεύρεση - αναρίθμητοι επιχειρηματίες μπαίνουν στο παιχνίδι για να κάνουν την τύχη τους, και στο τέλος παραμένουν μόνο λίγοι μέτριοι αλλά αδίστακτοι.

      Είναι αυτό που ονομάζεται Κ-Α-Π-Ι-Τ-Α-Λ-Ι-Σ-Μ-Ο-Σ.

      Το 1919,είκοσι χρόνια μετά την ανακάλυψη του αυτοκινήτου, υπήρχαν εκατόν οχτώ κατασκευαστές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δέκα χρόνια αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε περιοριστεί στις σαράντα τέσσερις μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Στο τέλος της δεκαετίας του '50 ο αριθμός είχε πέσει στις οχτώ, και σήμερα διαθέτουμε συνολικά 2,5. Έτσι λειτουργεί το σύστημα μας.

      Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να μετακομίσετε στον... στην... διάβολε, πού μετακομίζει κανείς στις μέρες μας; Α, ναι, φυσικά - στις Βερμούδες! (..)Ilief

      Διαγραφή
    2. O Aλέξης στον "Επενδυτή".

      Πάει και η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους,
      πάει και η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων.

      Νέος αέρας πολιτικής(και αυτός κοπανιστός), αυτή την φορά με αίτημα που παραπέμπει σε Δημοκρατικούς των ΗΠΑ(στην καλύτερη).
      Φορολογήστε τους πλούσιους (που; στην Ελβετία; στα νησιά Κεϋμάν; στις Βερμούδες; ).

      Aπό
      ( http://www.902.gr/eidisi/politiki/22734/syriza-den-orrodei-pro-oydenos-gia-na-valei-sto-heri-ton-kyvernitiko-thoko ).Ilief

      Διαγραφή
  5. Γενικα παντως τα επιχειρηματα που μπορουν να αντιπαρατεθουν στην κυρια ειναι τσουβαλια, αλλα δεν ηθελα το αρθρο να βγει τεραστιο και ετσι περιοριστηκα σε αυτα που μου ηρθαν πρωτα στο νου. Πιο αργα σημερα αν ολα πανε συμφωνα με το προγραμμα θα κατσω να γραψω το β μερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ok.Poe.

      Πήγαινε αν έχεις χρόνο στο
      ( http://www.scribd.com/doc/82809633/Michael-Moore-%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CE%AF )

      Έχει αρκετά στοιχεία από "πρώτο χέρι" από επίσημες πηγές τα οποία μπορεί να ενσωματωθούν σε αυτά που γράφεις για το τι έχει καταφέρει η "φιλελεύθερη" σκοπιά στις ΗΠΑ. Ilief

      Διαγραφή
    2. Εχω τετοια στοιχεια απο διαφορα βιβλια φιλε Ιλιεφ αλλα δεν θελω να το βαρυνω
      Το βιβλιο βεβαια αυτο δεν το εχω διαβασει και ευχαριστω που το λινκαρες στα ελληνικα(εγω αν ειχα σκοπο να βαλω θα εβαζα απο ναομι κλαιν ή απο μπογιο:) .

      Το αποσπασμα που εβαλες απο μαρξ επισης πολυ σχετικο, αμα ειδες και στο φιρικι τιθεται το ζητημα της ιδεολογιας, ότι και καλα ο φιλελευθερισμος δεν ειναι κυριαρχη ιδεολογια. Εμεις ομως οταν μιλαμε για κυριαρχη ιδεολογια δεν εννοουμε μονο το φιλελευθερισμο αλλα και τα υπολοιπα προσωπεια/φασεις του καπιταλισμου.

      Διαγραφή
    3. Στο βιβλίο του Μουρ του 2003, είναι στοιχεία από αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν, ή εφαρμόζουν ήδη και εδώ.
      Μπορεί η σοσιαλδημοκρατία να μην θέλει να το θυμάται, αλλά ο φιλελευθερισμός έβγαλε από την κρίση τον καπιταλισμό, όταν η θεωρία του κεϋνς απέτυχε την δεκαετία του 1970. Ilief


      Διαγραφή
    4. "Εμεις ομως οταν μιλαμε για κυριαρχη ιδεολογια δεν εννοουμε μονο το φιλελευθερισμο αλλα και τα υπολοιπα προσωπεια/φασεις του καπιταλισμο"

      Poe συμφωνώ.
      Μείγματα φιλελευθερισμού - κενσυανυσμού, με ΜΚΟ και λίγη αστική φιλανθρωπία.
      "Κοινωνική οικονομία" εκεί που τα ποσοστά κέρδους δεν αναμένονται μεγάλα. Ή για να "απαλλαχθεί" το δημόσιο από "μη παραγωγικούς" (κατά την έννοια της αναπαραγωγής του κεφάλαίου) τομείς.

      Στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση άφησε "παράθυρο" για "συνεταιρισμούς ανέργων" στην φύλαξη των σχολείων. Πάλι δεύτερος έρχεται ο Συριζα.

      Όπως λέει και η κυρία "Δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν "(παιδεία,υγεία, ασφάλιση, δικαιώματα). Πλήρης εμπορευματοποίηση. Πως αλλιώς θα ξανανέβει το μέσο ποσοστό κέρδους; Ilief

      Διαγραφή
    5. Καλα ετσι και αλλιως αυτα δεν ειναι δωρεαν, ο λαος τα φτιαζει με τον ενα η τον αλλο τροπο
      το ζητημα ειναι στις μερες μας, πως ολα αυτα που εχει φτιαξει ο λαος, τα ξεπουλανε, τα απαξιωνουν, τα κλείνουν. Παρολα αυτα ο λαος συνεχιζει να πληρωνει ολο και περισσοτερους φορους κλπ. Βλεπεις το κεφάλαιο, τωρα στην κριση, δεν θελει να αφήσει σταγόνα αιμα, έτσι έστω για τους τυπους. Ορμα ο ενας ορμα ο αλλος για να ισχυροποιησει τη θεση του, για να μην τον ξεπερασει ο ανταγωνιστης, διοτι ξερει οτι στον επομενο κυκλο, οταν η μουσικη θα σταματησει, καποιοι κπιταλαιοι δεν θα βρουνε καρεκλες να κατσουν γιατι χοντραινει ολο και περισσοτερο ο κωλος τους και πιανουν απο 2 και 3 καρεκλες ο καθενας.

      Διαγραφή
    6. φανταζομαι με πιανεις τι θελω να πω

      Διαγραφή
    7. ΟΚ Poe

      Τον τίτλο του "Σοβιετολόγου" δεν τον έχουν μόνο οι "νεοφιλελεύθεροι". Αν τα πράγματα γίνονται δύσκολα για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου, υπάρχουν και "πρόθυμοι", "ντούροι αριστεροί" σαν τον παρακάτω δεξιό σοσιαλδημοκράτη για να το βοηθήσουν.

      ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7541496&publDate=21/7/2013 )

      (..)Ο «σοβιετολόγος» Τσίπρας και τα παιδιά στο σοσιαλισμό

      «...Εκπέμψατε παρανόμως και από ιδιωτικό στούντιο ένα πειρατικό σήμα, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, με αισθητική που παραπέμπει στα κανάλια της Σοβιετικής Ενωσης της δεκαετίας του 1970 και στα κινούμενα σχέδια του Μπόλεκ και Λόλεκ» (ομιλία Τσίπρα στη Βουλή στο ν/σ για ΝΕΡΙΤ).

      Αμα θέλεις να κυβερνήσεις, να διαχειριστείς, δηλαδή, το σύστημα και την κρίση του, δε σε σταματάει τίποτα. Λογικό και επόμενο είναι να καταφεύγεις κι εσύ στον αντικομμουνισμό και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού. Πώς αλλιώς θα πείσεις το σύστημα πως είσαι ικανός να πάρεις το χρίσμα;

      Αλλά τον Μπόλεκ και Λόλεκ τι τον πιάνεις στο στόμα σου; Δε σου κόβει; Και καλά, δεν ήξερες, δε ρώταγες; Γιατί θα 'πρεπε να ξέρεις, και αν δεν το ξέρεις να το μάθεις, ότι τα πολωνικής καταγωγής σκανταλιάρικα αγοράκια, ο Μπόλεκ και ο Λόλεκ, είναι από τα καλύτερα στον τομέα της ψυχαγωγίας των μικρών παιδιών. Κινούμενα σχέδια πολύ ανώτερα από κάθε παιδαγωγική άποψη, με προβολή ιδανικών και αξιών ιδιαίτερα επωφελή σε μικρά παιδιά που χτίζουν την προσωπικότητά τους.

      Κινούμενα σχέδια παραγωγής της δεκαετίας του '70, κι όμως τόσο σύγχρονα που για δεκαετίες ολόκληρες έχουν ψυχαγωγήσει και ενθουσιάσει γενιές και γενιές παιδιών με τα καμώματά τους. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί περιγράφουν τις καθημερινές σκανταλιές και «περιπέτειες» δύο μικρών αγοριών που παίζουν ανέμελα, χωρίς έγνοιες και σκοτούρες.

      Ετσι δε θα 'πρεπε να είναι τα μικρά παιδιά; Και έτσι ήταν τα παιδιά που ζούσαν στις χώρες του σοσιαλισμού, όπου στο λεξιλόγιο το δικό τους και των γονιών τους δεν υπήρχε ούτε η ανεργία, ούτε η φτώχεια, ούτε η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα.(..)Ilief

      Διαγραφή
  6. Και αυτό βλέπω έχει ενδιαφερον μια ματια που του ριξα

    http://fanthis.blogspot.gr/2013/07/blog-post_5184.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Poe, έχω την αίσθηση ότι απαντάς σε θέματα που δεν έθιξε η άγνωστη μου κ Ταελά της οποίας το κείμενο αναδημοσίευσα επειδή μου άρεσε.
    Αυτό που στην ουσία λέει ότι οι σημερινές αδικίες είναι αποτέλεσμα αδικιών οι οποίες προηγήθηκαν και για τις οποίες κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε. Γιατί αδικία είναι Poe να διορίζεται ο άσχετος επειδή έχει μπάρμπα στη Κορώνη, αδικία είναι να έχει τη δουλειά του γραμμένη επειδή έχει πλάτες, αδικία είναι λόγω απουσίας κάθε ελέγχου και αξιολόγησης άλλοι να "την περνάνε κοτσάνι" και άλλοι να είναι οι μαλάκες. Προφανώς υπάρχουν και άλλες αδικίες και προβλήματα αλλά δεν νομίζω πως ήταν φιλοδοξία της ανάρτησης να μιλήσει για τα πάντα. Οπως προκύπτει ακόμα εντονότερα και από το β΄ μέρος του άρθρου η κ Ταρλά επικεντρώνεται σε αυτό που λέγεται "ατομική ευθύνη" και το οποίο στην Ελλάδα πολύ βολικά έχουμε "καταργήσει".
    Για τα θέματα που θίγεις (απολύτως υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα) καταλαβαίνεις ότι έχουμε μια εντελώς διαφορετική οπτική για την θεραπεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΣΕΒ και η Ελλάδα πρότυπο για την Γερμανία.

      Όχι, δεν είναι τρολιά, αλλά δημοσιεύσεις την εποχή της ισχυρής Ελλάδας

      ( http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=667637 )
      Δηλώσεις Ντίτερ Χουντ
      «Πάγωμα» αποδοχών και μείωση ασφαλιστικών εισφορών επιθυμούν οι γερμανοί εργοδότες

      (..)«Εργοδοτική γραμμή» στα πρότυπα του ΣΕΒ έδωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας των Γερμανικών Εργοδοτικών Οργανώσεων Ντίτερ Χουντ, υποστηρίζοντας τη μεταφορά επιχειρήσεων σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους και την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

      Ο κ. Χουντ τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠA από 16 σε 19% από 1ης Iανουαρίου του 2007, που έχει εξαγγείλει η νέα γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης που επιδεινώνεται με την αύξηση του φόρου.
      O πρόεδρος της γερμανών εργοδοτών τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανέφερε ότι κύρια αιτία της υστέρηση ξένων επενδύσεων προς την Ελλάδα είναι το υψηλό, σε σχέση με την Aνατολική Eυρώπη, κόστος εργασίας.(..)

      ( http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=140743 )
      (..) Οι Γερμανοί ζητούν μαθήματα
      Την επόμενη Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών για να δει τον ημέτερο κ. Ν. Χριστοδουλάκη, με τον οποίον τα είπαν και την περασμένη εβδομάδα στη Φραγκφούρτη. Δεν γνωρίζω βεβαίως τι θα πουν, αλλά ξέρω ότι ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φραγκφούρτης Βολφ Κλινστ συνέστησε στον κ. Χριστοδουλάκη να παραδώσει στον γερμανό ομόλογό του «μαθήματα περιορισμού των κρατικών ελλειμμάτων». Ενδεχομένως να έκανε χιούμορ, αλλά μάλλον σοβαρά ανέφερε σε μια κλειστή συνάντηση ότι οι Βρυξέλλες ήσαν πολύ ευγενικές με τη Γερμανία. «Για τα ελλείμματά μας έπρεπε να μας εγχειρίσουν νότα» είπε ο γερμανός βιομήχανος. (..)Ilief

      Διαγραφή
  8. Μια χαρα απαντησα στα θεματα που εθιξε

    Καταρχήν δεν ειναι ζήτημα δικαίου η αδίκου έτσι αφηρημμένα, ειναι ζήτημα συστήματος που ζούμε το οποίο αναπαράγει όλες αυτές τις αδικίες, τόσο στη βάση όσο και στην κορυφή της κοινωνίας. Γιατι και για εμένα άδικο είναι άλλος να γεννιέται και ο πατέρας του να έχει 19 καράβια και άλλος να γεννιέται και ο πατέρας του να έχει 19 μπαλώματα στο παντελόνι.

    Απο εκεί και πέρα για να λες ότι δεν απαντάω σχετικά με τα όσα λέει στην Κ. Τάρλα μάλλον δεν διάβασες με προσοχή το άρθρο(το δικό μου ή το δικό της) γιατί στην ουσία τοποθετούμαι σύμφωνα με τα επιχειρήματα της.

    Το ότι το καπιταλιστικό σύστημα και το καπιταλιστικό κράτος δεν αξιολογεί και δεν αξιοποιεί καταλλήλως το δυναμικό του, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να σταλούν στο πυρ το εξώτερο. Στο κάτω κάτω εξ αρχής βρέθηκαν εκεί που βρέθηκαν επειδη εξυπηρετουσαν συγκεκριμμένες δικές του σκοπιμοτητες και τώρα πια που στενεύουν τα πράγματα τους αδειάζει Και όσον αφορά το δημόσιο αν το δούμε σε επίπεδο οργανισμων δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό που γίνεται μιας και ξεπουλιούνται ή κλείνουν ενα σωρό κερδοφόρες επιχειρήσεις.

    Αλλά αυτό που μας λέει η κυρία τάρλα έτσι και αλλιώς δεν ειναι να φύγουν οι "βολεμένοι" και να μπούν άλλοι που θα είναι ενσυνείδητοι, μας λεει, σαν να τους μισει που δεν ειναι αυτή στη θέση τους, να φύγουν όλοι γιατί έτσι και αλλιώς υπηρχαν κάποιοι που κωλοβαρούσαν ή που δεν μπήκαν με αξιοκρατικές διαδικασίες. Δηλαδή μαζί με τα ξερά ας καούν και τα χλωρά.

    Βεβαια οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα δεν γίνονται επειδή όλοι αυτοί που απολύονται δεν είναι καλοί στη δουλειά τους, γίνονται εξαιτίας της κρίσης, η οποία έχει επέλθει επειδή υπάρχει η αντίθεση ανάμεσα στην παραγωγή που είναι κοινωνικοποιημένη, και στον πλούτο που τον καρπώνονται λίγα άτομα. Ε από ένα σημείο και πέρα οι κάτω στεγνώνουν τόσο πολυ που δεν μπορούν να αγοράσουν τα οσα μέχρι πρότεινως παράγονταν απο τους ίδιους και έτσι ο καπιταλισμός, που για να πηγαίνει καλά πρέπει να αυξάνεται η παραγωγή χρόνο με το χρόνο, μπουκώνει. Στην αρχή το πράγμα καλύπτεται για λίγο εντέχνως με χρηματοπιστωτικά τερτίπια(πιστωτικες, δάνεια, χρηματιστηριακά πακέτα) μέχρι που σκάει μια και καλή και με μεγαλύτερο πάταγο. Βλεπεις ο Μαρξ τον καπιταλισμό τον ήξερε δυο αιώνες πριν, καλύτερα και απο τους ίδιους τους καπιταλιστες του σήμερα.

    Όσον αφορα το β μέρος του άρθρου τώρα(δηλαδή τα επόμενα 3 σημεία) αυτό πραγματικά είναι ακόμα χειρότερο από το πρώτο, ειδικά εκεί που μιλάει για τα στεγαστικά δάνεια, μέχρι και οι ομοοιδεάτες της τσίνισαν σε αυτο(μιλάω για τα σχόλια στο blog σας).

    Απο εκεί και πέρα ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του

    Προσωπικά ειμαι υπέρ της αξιοπρεπούς δουλειας για όλους σε μια κοινωνία που θα εστιαζει στο απο ολους για ολους, το οποιο βέβαια δεν μπορεί να γίνει αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμος πρωτα. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι πρεπει να αγωνιζονται συλογικα για να βελτιωσουν τη θεση τους ακόμα και σε αυτό το σύστημα, εστω και αν σε περιόδους κρίσης το σύστημα δεν κάνει παραχωρήσεις αλλά μόνο παίρνει ακόμα και εκείνα τα ψίχουλα που είχε πετάξει νωρίτερα σε εκείνους που ζύμωναν το ψωμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο του Μπογιόπουλου «Είναι ο Καπιταλισμός Ηλίθιε»

      ( http://www.scribd.com/doc/79335609/%CE%95%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B8%CE%B9%CE%B5-%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%9C%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82 ).

      Τα πάντα όλα με παραδείγματα από τον διεθνή στίβο

      (σελίδα 66) (σελίδες 67 – 68) (σελίδα 70) (σελίδες 73, 74, 79). (σελίδα 80) (σελίδα 82) (σελίδα 89) (Σελίδες 124-125).

      Κάπου άλλού έχει και το "μοντέλο αναπτυξης" της Δανίας με σχεδόν μηδενικό φόρο σε μεγάλες επιχειρήσεις. Προχωρημένα σκανδιναβικά("δίκαια")κόλπα.Ilief

      Διαγραφή
  9. Έφτασα εδώ ψάχνοντας για κάτι άλλο στο ιντερνέτ. Μια που έφτασα σκέφτηκα να ρωτήσω κάτι που με απασχολούσε, όχι σχετικό με το συγκεκριμμένο σημείωμα, αλλά επειδή βλέπω ότι το ιστολόγιο επιγράφεται κομμουνιστικό.
    Με δυο λέξεις τι θα λέγατε ότι έφταιξε για την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού;
    Και τι αντίστοιχα θα πρέπει να διορθωθεί εάν ξαναγίνει η προσπάθεια;
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου με δυο λεξεις αυτο δεν απαντιεται, αν παντως πραγματικα σε ενδιαφερει μπορεις να δεις την αναλυτικη εκτιμιση του κομματος εκει:

      http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/3/2009&id=10846&pageNo=2&direction=1

      Αν βαριεσαι να το διαβασεις εχω γραψει ενα πιο μικρο αρθρο στο blog μου, ομως θα σου συνιστουσα να διαβασεις αυτο διοτι ειναι πολυ πιο πληρες.

      Διαγραφή
    2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
      Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

      ( http://www.sep.gr/cms/site/books.php?view1=26&view2=73&cmd=resetall )

      Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ.
      Η αντίληψη του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό
      14x21 εκ. 160 σελ. Τιμή: 5€.Ilief

      Διαγραφή
    3. Ο Άδωνις τα πουλάει πιο φτηνά

      Αντώνης Γεωργιάδης

      Διαγραφή
    4. Ακόμα είσαι εδώ; Πήγαινε να τα αγοράσεις.
      Eυκαιρία τα βιβλία του Άδωνη! Ilief

      Διαγραφή
  10. KRITIKH ΣΤΟ ΣΙΟΒΕΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
    ΚΑΠΠΟΣ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
    ΣΙΓΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Κώστας Κάππος έγραψε το άρθρο
    «Ο Αντισταλινισμός είναι δειλός αντικομμουνισμός»
    (http://www.kostaskappos.gr/antistalinismos_einai_deilos_komounismos.html).Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολυ ωραιο αρθρο αλλα μαλλον διαβασες μονο τον τιτλο η δε καταλαβαινεις τι λεει!το βιβλιο του δε λεει κατι που ερχεται σε αντιπαραθεση με το αρθρο!
    αρα εχουμε 4 πραγματα!
    1)δε διαβασες το βιβλιο αρα η απαντηση σου ειναι ασχετη
    2)δε καταλαβες το αρθρο αρα η απαντηση σου ειναι ασχετη
    3)δε καταλαβες το βιβλιο αρα η απαντηση σου ειναι ασχετη
    4)δε καταλαβες το αρθρο και το αρθρο αρα η απαντηση σου ειναι ασχετη

    δε θελω να δεχθω οτι μου λες οτι κανω δειλο αντικομμουνισμο επειδη σε προτρεπω να διαβασεις μια επιστημονικη ερευνα του Καππου γιατι αυτο σημαινει οτι εισαι εσυ ασχετος
    ΣΙΓΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παιδια παρακαλω να σεβαστειτε τους κανονες και τα σχολια σας να ειναι σχετικα με το αντικειμενο της δημοσιευσης γιατι παρεκτραπηκαμε παλι. Ευχαριστω.

      Διαγραφή
    2. Καλό είναι να γνωρίζεις την ιστορία, το πολιτικό ήθος, τους αγώνες και τις πολιτικές θέσεις του Κ.Κάππου. Tις κριτικές του πάντα τις διαβάζουμε όπως και το βιβλίο του για την εργατική τάξη του 2004.

      Διάβασε την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. και μετά να μας λες ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ" εσύ ο σχετικός. Ilief

      Διαγραφή
  13. η απαντηση σου ειναι παλι ασχετη!
    απο που προκυπτει οτι δε ξερω το πολιτικο ηθος του Καππου και τα αλλα που μου λες!ειλικρινα τωρα προκυπτουν 2 συμπερασματα!
    1)ειμαι χαζος και δε καταλαβαινω τις απαντησεις που μου δινεις πως σχετιονται μαυτα που γραφω!
    2)οι απαντησεις σου ειναι οντως ασχετες και απλα ββλεπεις αρθρα που γραφουν καποιες λεξες ιδιες και τις βαζεις
    ελπιζω να μαι χαζος αλλιως πρωτα διαβασε μερικα πραγματα και μετα να απαντας και πρωτιστα να ρωτας και να σκεφτεσαι αυτα που σου λενε ετσι δουλευει το μυαλο!
    ΣΙΓΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. -ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ-

    1) Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για την προσφορά, τους αγώνες, και την πολιτική στάση του Κάππου. Το λινκ για το άρθρο του το 2004 δείχνει την στάση του. Το έργο δεν είναι ανεξάρτητο από αυτόν που το γράφει. Όπως έγραψα και στο σχόλιο 4 Ιουλίου 2013 - 5:09 μ.μ. τις κριτικές του Κάππου πάντα τις διαβάζουμε.

    Που καταλήγουμε; Γιατί θεωρείς πως μπορεί να κατηγορείσαι για "δειλό αντικομμουνισμό" όταν χρησιμοποιείς το βιβλίο ανθρώπου για τον οποίο υπάρχει εκτίνηση και σεβασμός;
    Το πως πρέπει να δουλεύει το μυαλό το έδειξες.

    2) Το απαξιωτικό "ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ" σχόλιο σου 23 Ιουλίου 2013 - 1:49 π.μ.

    Μάλλον το βιβλίο της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ που είναι στο σχόλιό μου (10 ώρες πριν το σχόλιό σου) 22 Ιουλίου 2013 - 5:47 μ.μ.
    ή δεν το έχεις διαβάσει, ή μάλλον δεν το θεωρείς και τόσο "επιστημονικό". Μας φτάνει που οι "σχετικοί" μας μαθαίνουν κάτι για να μαθαίνουμε και τίποτα.

    Κατά τα άλλα μπορεί να βγάζω άσχετα συμπερασματα βασισμένα σε λέξεις και ιδέες. Ilief


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ είμαι η ανώνυμη (και όχι ο) που ρώτησα για τις αιτίες της πτώσης του σοσιαλισμού.
    Κατόπιν διάφοροι άλλοι ανώνυμοι ακολούθησαν, εγώ ήμουν εκτός ιντερνέτ για λόγους σχετικούς με την πραγματική ζωή.
    Βγήκα τώρα στη σελίδα που μου είπατε αλλά δεν. (Δεν μπορώ να διαβάσω θεωρητικά κατεβατά γενικά.
    Ψυχολογία, φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική, οτιδήποτε).
    Είμαι σίγουρη ότι όποιος ασχολείται με το θέμα και έχει διαβάσει τα σχετικά κείμενα μπορεί να απαντήσει με δυο λέξεις.
    Επίσης είμαι σίγουρη ότι όποιος ασχολείται ή επιδιώκει να επαναληφθεί το πείραμα του "από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του" ΠΡΕΠΕΙ να απαντήσει με δυο λέξεις σε οποιονδήποτε θέλει να πείσει.
    Οπότε ξαναρωτάω.
    Ποιες ήταν κατά τη γνώμη σας οι αιτίες της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και τι πρέπει να αλλάξει εάν επαναληφθεί η προσπάθεια.
    Εάν είμαι εκτός topic παρακαλώ πληροφορείστε με ένα σημείο κατάλληλο να υποβάλλω την ερώτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην μπερδέυονται οι ανώνυμοι και ανώνυμες, έχουμε κάποιους κανόνες σχολιασμού παρακάτω, που λενε κάτι για ένα διακριτό ψευδώνυμο. Ελπίζω στο επόμενο μήνυμα, να τηρηθεί.

      Κατα τ'αλλα, ο Σοσιαλισμός δεν είναι πείραμα, αλλά η επόμενη βαθμίδα κοινωνικής εξέλιξης της ανθρωπότητας. Δεν μπαίνει δηλαδή θέμα επιλογής στο ζήτημα εξέλιξης, δεν επιλέγεις να εξελιχθείς. Απλά συμβαίνει. Όχι σαν φυσικό φαινόμενο βεβαίως, αλλά σαν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας πάλης των κοινωνικών τάξεων.

      Το ζήτημα σε αυτήν την φάση είναι να φτάσουμε στον Σοσιαλισμό, πριν ισοπεδωθούν τα πάντα.

      Για το ερώτημα τώρα που θέτεις, το 2009 το ΚΚΕ έκανε το 18ο συνέδριο του και έβγαλε μια απόφαση για τον Σοσιαλισμό, η οποία αποτελεί επικορωνίδα μιας μακροχρόνιας μελέτης. Η απόφαση βρίσκεται εδω
      http://www.kke.gr/18o_synedrio/apofash_toy_18oy_synedrioy_toy_kke_gia_to_sosialismo

      Στην παράγραφο Γ περιγράφει τις αιτίες ανατροπής του Σοσιαλισμού και καλό θα ηταν να το διαβάσεις (εντάξει, δεν είναι και τόσο πολύ, μην ξεχνάμε πως μιλάεμ για το μέλλον μας)

      Επιγραμματικά όμως η κυριότερη αιτία ήταν η εξής :
      Στο εσωτερικό του κόμματος επικράτησε σταδιακά απο το 1950 και μετά, η αναθεωρητική τάση, άνθρωποι δηλαδή, μέλη και στελέχη, που διαφωνούσαν με την σοσιαλιστική πορεία της χώρας ... με αποτέλεσμα το Κόμμα να χάσει τον επαναστατικό του χαρακτήρα και η οικονομία να περάσει σε φάση οπισθοχώρησης απο τα σοσιαλιστικά της χαρακτηριστικά. Δηλαδή άρχισαν ξανά να εισχωρούν στην Σοβιετική Ένωση, καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Και καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής σημαίνει πως κάποιοι άρχισαν ξανά να εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και να καρπώνονται πλούτο που δεν παρήγαγαν οι ίδιοι.
      Αποκορύφωμα φυσικά η δεκαετία του 80 (περεστροικα) και η κατάργηση των σοσιαλιστικών σχέσεων απο το ίδιο το κομμουνιστικό κόμμα. Δεν έγινε δηλαδή κάποια πτώση του σοσιαλισμού, αλλά κατάργηση απο τους πάνω. Κάτι σαν την Κίνα δηλαδή.

      Είμαι σίγουρος πως με την παραπάνω απάντηση θα σου γεννηθούν 3-4 νέα ερωτήματα, οπότε θα σε παραπέμψω εκ νέου στην απόφαση ;-)

      Διαγραφή
  16. OK, να επιλέξω ένα ψευδώνυμο.
    Σε μένα φαίνεται σαν μια προσπάθεια που απέτυχε. Φαντάζομαι σε όλους έτσι θα φαίνεται, είτε εάν χαίρονται για την αποτυχία είτε εάν λυπούνται.
    Εσύ λες ότι η σοσιαλιστική εξέλιξη της κοινωνίας είναι μια νομοτέλεια, που όμως απέτυχε στην πρώτη της έλευση ας πούμε, δηλαδή που όταν ωρίμασε για πρώτη φορά απέτυχε να υλοποιηθεί για υποκειμενικούς λόγους;
    Δηλαδή οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοι κοινωνικά να την υλοποιήσουν (οι ηγέτες, το Κόμμα) έκαναν λάθη;
    Μια που δεν απάντησες στην ερώτησή μου "τι πρέπει να γίνει για να πετύχει τη δεύτερη φορά" εγώ θα αυτοσχεδιάσω.
    Οπότε την επόμενη φορά θα πρέπει να μην κάνουν τα ίδια λάθη όσοι βρεθούν σε θέσεις κλειδιά;
    Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσω μεγάλο κείμενο, λυπάμαι. Όχι του ΚΚΕ, του οποιουδήποτε.
    Εκτός φυσικά από καλή λογοτεχνία. Αλλά κι εκεί ανακύπτει το ερώτημα "καλή για ποιον".
    Λοιπόν εάν μπορώ να συνεχίσω να ρωτάω εδώ καλώς, εάν πρέπει να πάω αλλού στην ιστοσελίδα σας, πέστε μου πού κι αν πρέπει να φύγω, και πάλι εντάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα δεν μου αρέσει ο όρος νομοτέλεια, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ πως η κοινωνική εξέλιξη σταματά μετά απο δεκάδες κοινωνικά συστήματα, στον Καπιταλισμό. Και κυρίως απο την στιγμή που η ανθρωπότητα συνεχίζει να εξελίσσεται σε άλλα πεδιά, όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία.

      Απο το σύνολο των ανθρώπων που είχαν την υποχρέωση να υλοποιήσουν το επαναστατικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης, δεν βγάζω απ'εξω τον ίδιο τον λαό της ΕΣΣΔ. Βεβαίως, με πολύ λιγότερες ευθύνες.

      Αλλά ...
      η μελέτη αυτής της περιόδου, ώστε να βγάλει κάποιος ασφαλή (όσο γίνεται) συμπεράσματα, δεν πρέπει να γίνεται ποτέ χωρίς να λαμβάνονται υπ'οψιν οι αντικειμενικές συνθήκες της εποχής, της χώρας, της παραγωγικής διάρθρωσης κλπ.

      Δηλαδή για παράδειγμα, η Ρωσία το 1917 όταν και έγινε η επανάσταση, δεν ήταν ανεπτυγμένη καπιταλιστικά χώρα, δεν μπορούμε να την κατατάξουμε ούτε καν στις ανεπτυσσόμενες με τον σύγχρονο ορισμό. Τα κατάλοιπα της φεουδαρχίας ήταν διάσπαρτα, η παραγωγή ήταν σχεδόν ανοργάνωτη και το ταξικό κίνημα ήταν σε βρεφικό στάδιο.

      Σήμερα κάποιος που δεν έχει γνώση της ιστορίας των τελευταίων 100 χρόνων, θα έλεγε πως σε αυτήν την χώρα θα ήταν αδύνατο να γίνει επανάσταση. Κι όμως έγινε. Και όχι μόνο έγινε, αλλά ο σοσιαλισμός κατάφερε να φτιάξει τις οικονομικές δομές, που θεωρητικά έπρεπε να έχει η Ρωσία, ήδη απο την καπιταλιστική της ανάπτυξη. Πράγμα που όμως τις κόστισε κανα 2 δεκαετίες !

      Ύστερα, η καπιταλιστική κρίση του 1929, οδήγησε σε έναν εκτεταμένο παγκόσμιο πόλεμο που κυριολεκτικά ισοπέδωσε την Σοβιετική Ένωση, με αποτέλεσμα όλα αυτά που έχτιζε ο σοβιετικός λαός επι 2 δεκαετίες, να πρέπει να στηθούν εκ νέου. Την ίδια στιγμή δηλαδή που ο καπιταλισμός "ξανάνιωνε" μέσα στα συντρίμια του Β παγκοσμίου, ο σοσιαλισμός εκκινούσε με 20 χρόνια χασούρα (και 25 εκατομ νεκρούς).

      Τα γράφω όλα αυτά, για να σου δείξω πως δεν είναι καθόλου εύκολο σήμερα να πεις, κρατάω αυτό πετάω εκείνο, χωρίς να λάβεις υποψιν σου σε ποιές συνθήκες έγινε, ότι έγινε.

      Σήμερα ας πούμε, η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη καπιταλιστικά χώρα, με συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο μεταφοράς και διανομής, άρτια επιστημονικά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Πράγμα που την τοποθετεί πολύ πιο μπροστά απο την Ρωσία του 1917, όσον αφορά τις οικονομικές δομές. Δεν χρειάζεται όλα αυτά να τα φτιάξουμε απο την αρχή, όπως οι σοβιετικοί.

      Παράλληλα σήμερα έχουμε δει, ακούσει, μελετήσει το τι έγινε μετά το 1950 πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι τάσεις που εκφράστηκαν στην ΕΣΣΔ για μεταρρυθμίσεις και ενάντια στην επαναστατική διαδικασία, θα είναι εμφανώς μειωμένες στο μέλλον. Ίσως και μηδενικές, ποιός ξέρει.
      Διότι άλλο πράγμα να εκφράζεις μια άποψη τότε, χωρίς να γνωρίζεις τα αποτελέσματά της, χωρίς να γνωρίζεις που θα οδηγήσει η υλοποίηση της, και άλλο πράγμα να μιλάς με την εμπειρία των λανθασμένων επιλογών.

      Άρα το δικό μου άγχος, δεν βρίσκεται στην επανάληψη λαθών του παρελθόντος - αυτό σχεδόν το αποκλείω - αλλά στην εμφάνιση νέων αρνητικών παραμέτρων ή εμποδίων που θα προσπαθήσει να εισάγει στο παιχνίδι η αστική τάξη.

      Πέρα όμως απ'ολα αυτά, ξέρω που πάμε σήμερα, ξέρω που πάει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Και για αυτό, όλα τα παραπάνω με ενδιαφέρουν το λιγότερο. Για το καλύτερο θα είναι να μην γίνουν νέα λάθη, αλλά ψηφίζω Σοσιαλισμό και ας έχει και χίλια λάθη.

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω το κείμενο να μην είναι ιδιαιτέρως μεγάλο ;-)

      Διαγραφή
  17. Xμμ...
    Η οπτική γωνία του νέου ανθρώπου.
    -Δεν με νοιάζει εάν ο σοσιαλισμός απέτυχε στο παρελθόν, με ενδιαφέρει να υιοθετήσω το όραμα που μου προσφέρει.
    Εάν κατέρρρευσαν κοινωνίες, εάν δυστύχησαν λαοί, εάν οι γυναίκες των σοσιαλιστικών χωρών γέμισαν τους όίκους ανοχής της δύσης, εκτός από τις ηρωίδες (πόσες να ήταν αυτές στατιστικά;) που κατόρθωσαν να αναστήσουν τα παιδιά τους πλένοντας σκάλες, σαν εκείνη, την επιστήμονα, που την έκαψαν, ήταν τι ήταν αστροφυσικός, κι επειδή δεν ανεχόταν να σωπαίνει λόγω κουλτούρας, την έκαψαν με οξύ...
    Εάν τα στελέχη του κόμματος και του σοβιετικού κράτος μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε μαυραγορίτες, σε πολυεκατομμυριούχους, λόγω των θέσεων εξουσίας που κατείχαν τη στιγμή της μεταστροφής του συστήματος.
    Εάν κανείς αναρωτιέται τι έκαναν λοιπόν τόσα χρόνια αγώνες και ηρωισμοί για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού ως προς το ήθος και την ποιότητα του ανθρώπου, συγκεκριμμένα το ήθος και την ποιότητα των ηγετών του, που επέτρεψαν να καταρρεύσει αυτή η ζωή, από λάθος τους.
    Γιατί για το ήθος και την ποιότητα των απλών ανθρώπων είναι άλλη ιστορία.
    Μια μετανάστρια από σοσιαλιστική χώρα διηγόταν στην τηλεόραση ότι στην πατρίδα της, μετά την πτώση του σοσιαλισμού, κάθε μέρα πηγαίνοντας σχολείο το γιο της, περνούσαν από ένα μουσείο.
    Το παιδί επίμονα ζητούσε να μπουν μέσα και τελικά εκείνη του είπε, εντάξει, αλλά το εισιτήριο είναι ακριβό, αν πάμε δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε ψωμί σήμερα.
    Μπήκαν και (συνεχίζει να διηγείται), το παιδί μετά ήταν τόσο ευτυχισμένο που ξέχασε ότι έμεινε νηστικό. Η ζωή δεν είναι μόνο το φαί, κατέληξε (εκείνο το "ουκ επ'άρτω μόνο ζήσετ'άνθρωπος", αλλά μάλλον δεν θα το είχε διαβάσει αλλού, μόνο στο βιβλίο της ζωής).
    Εάν η εξουσία διαφθείρει σε οποιεσδήποτε κοινωνικοπολιτικοοικονομικές συνθήκες ποιον θα βάλεις να φυλάει το σοσιαλισμό την επόμενη φορά που (δεν σε νοιάζει εάν) θα αποτύχει.
    Άλλωστε ποιος ξέρει εάν στα 30 σου, στα 40 σου, θα εξακολουθείς να ενδιαφέρεσαι για αυτή την υπόθεση που τώρα σου χαρίζει μια ταυτότητα, ένα "ανήκω".
    Νομίζω ότι ο σοσιαλισμός ήταν η μόνη σοβαρή απάντηση της ανθρωπότητας σε όλη την ιστορία της σε ό,τι αφορά, την αδικία, την ανισότητα, τον πόνο και τα βάσανα των ανθρώπων.
    Η μόνη εναλλακτική είναι η φιλανθρωπία των πλουσίων και η εσχατολογία των θρησκειών (η αποκάλυψη των χριστιανών και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός).
    Δηλαδή η φιλανθρωπία επιχειρεί να παρηγορήσει τους άπορους, πεινασμένους, άστεγους κλπ με δωρεές και ιδρύματα, και η εσχατολογία λέει ότι σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν οι αδικημένοι, μόνο στην άλλη ζωή.
    Ο σοσιαλισμός ήταν νομίζω κάτι πολύ σημαντικό και για να το επιχειρήσει κανείς και για να το χάσει.
    Δεν νομίζω να υπάρχουν περιθώρια για να ξαναχαθεί.
    Γι'αυτό όποιος ή όποιοι το βάζουν για στόχο, πρέπει να προσέξουν πολύ.
    Αντιλαμβάνομαι ότι μιλάς για την Ελλάδα, δηλαδή να επιχειρηθεί εδώ η δεύτερη προσπάθεια σε παγκόσμια πρώτη, αντί για τη Ρωσία που έγινε την προηγουμενη φορά.
    Δεν μπορώ να σχολιάσω την φιλοδοξία, άλλωστε ο καθένας προσπαθεί στο χώρο ζωής του για το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αλλά δεν ξέρω τι είδους ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα είναι η Ελλάδα όπου νόμιζα ότι δεν παράγεται τίποτα και όλα εισάγονται.
    Τέλος έχω μια απορία σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση που συμβαίνει παγκόσμια.
    Είχα την εντύπωση ότι ο Μαρξ είχε περιγράψει τέτοιες κρίσεις και προβλέψει ότι θα συμβαίνουν από καιρό σε καιρό.
    Μου κάνει εντύπωση ότι κανένα αριστερό βήμα (κόμμα, ομιλητής, πολιτικός σχολιαστής, γενικά κανείς) δεν εκμεταλλεύεται αυτή την επιβεβαίωση του Μαρξ με ένα "εμείς το είχαμε πει".
    Κανείς δεν χρησιμοποιεί το επιχείρημα της κρίσης για να υποστηρίξει την ανάγκη του σοσιαλισμού.
    Κι εσύ που λες γενικά "βλέπω πού πάει ο καπιταλισμός" δεν το λες ρητά, ξεκάθαρα και θριαμβευτικά όπως θα μπορούσες, δηλαδή ο καπιταλισμός μας οδήγησε στην κρίση και η μόνη εναλλακτική είναι ο σοσιαλισμός. Μήπως δεν το λες επειδή ο σοσιαλισμός απέτυχε τότε; Μήπως για άλλο λόγο;
    Λες "Το ζήτημα σε αυτήν την φάση είναι να φτάσουμε στον Σοσιαλισμό, πριν ισοπεδωθούν τα πάντα."
    Ο Λένιν ίσως θα επέλεγε να ισοπεδωθούν τα πάντα για να φτάσουμε στο σοσιαλισμό, ήταν τέτοιος πονηρούλης.
    Αλλά εσύ δεν το βλέπω να ρισκάρεις, και μάλλον έχεις δίκιο.
    Mήπως όντως τα πράγματα πάνε για μεγάλη κατακρήμνιση και μήπως όντως η μόνη σανίδα σωτηρίας είναι ο σοσιαλισμός.
    Αλλά σανίδα σωτηρίας για ποιόν;
    Eπειδή εξακολουθώ να είμαι off topic, είμαι έτοιμη να αλλάξω θέση όποτε μου πουν.

    Υ.Γ. Δεν ξέρω εάν το κείμενό σου ήταν πολύ μεγάλο.
    Το δικό μου δεν έγινε δεκτό επειδή υπερέβαινε λέει, τους 1040 χαρακτήρες, το έκοψα στη μέση, έχασα το μισό και το ξανάγραψα από μνήμης, και προσπαθώ να το ανεβάσω σε δυο μέρη, γι'αυτό μπορεί να μοιάζει κάπως.
    Αλλά γενικά αυτό παθαίνω όταν γράφω κατευθείαν σε φόρουμ κι όχι πρώτα στο notepad. Aυτά.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έγραφα πριν μερικές απαντήσεις πως η μια δικιά μου απάντηση θα σου γεννήσει 3-4 καινούργιες, το έγραφα εκ πείρας. :-)

      Πάμε

      α)Δεν θεωρώ πως ο σοσιαλισμός απέτυχε. Γενικά δηλαδή, τα οικονομικά συστήματα δεν αποτυγχάνουν αλλά αντιπροσωπέυουν μια συλλογή κανόνων ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της τάξης, που κατέχει την εξουσία. Ο σοσιαλισμός είναι ένα κοινωνικό-οικονομικό συστημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου, της εργατικής τάξης, αυτής δηλαδή που στον σοσιαλισμό έχει και την εξουσία.

      Όταν κάποια στιγμή σταματά να τα εξυπηρετεί, σταματά και να είναι σοσιαλισμός.

      Άρα ο σοσιαλισμός δεν είναι το όραμα, αλλά μια χειροπιαστή κοινωνική οργάνωση, στην οποία κανένας κηφήνας (aka εργοδότης) δεν θα κλέβει αυτό που εγώ θα παράγω.

      β) Ποιός μετέτρεψε περήφανους επιστήμονες, γιατρούς, παιδαγωγούς, τεχνίτες και εργάτες, σε πόρνες στην χειρότερη ή μετανάστες στην καλύτερη ? Ο σοσιαλισμός ή ο καπιταλισμός που ακολούθησε την αντεπανάσταση στην Σοβιετική Ένωση ?

      Δεν θεωρώ πως πρέπει να απολογούμαστε εμείς, για τα αποτελέσματα ενός συστήματος του οποίου δεν είμαστε υπερασπιστές.

      γ) Η διαδικασία αποσύνθεσης του ΚΚΣΕ δεν έγινε σε μια νύχτα. Ήταν μια μακροχρόνια διαδικασία υποχωρήσεων και απαξίωσης που οδήγησε τελικά στην ανοιχτή αντεπαναστατική δράση στην δεκαετία του 80. Η σκέψη σου δηλαδή πως εμφανίστηκαν κάποια στιγμή ορισμένοι "κακοί" οι οποίοι τράβηξαν δεξιά το τιμόνι για να αρπάξουν οτι βρουν, είναι λανθασμένη.

      Μιλάμε για μια 40χρονη διαπάλη απόψεων, η οποία ξεκίνησε απο διαφωνίες πάνω σε οικονομικές κατευθύνσεις. Φυσικά στο τέλος, όταν όλοι είχαν καταλάβει που πάει το πράγμα, αυτοί που ξεπούλησαν τους εργαζόμενους στην Σοβιετική Ένωση, άρπαξαν και την περιουσία τους.

      Όπως επίσης μην ξεχνάμε πως υπήρξε και ξένος δάχτυλος, στις εσωτερικες υποθέσεις των Σοβιετικών.

      δ) Φυσικά και η εξουσία διαφθείρει. Όμως τι γίνεται όταν την εξουσία την διαμοιράσεις εξίσου σε όλους ? Χάνει την καταλυτική της δράση ως στοιχείο διαφθοράς. Και για αυτό ερχόμαστε και λέμε, Όχι κυβέρνηση του ΚΚΕ αλλά ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ (=εργατικά συμβούλια).

      Μάλιστα στον Κομμουνισμό που είναι και ο τελικός στόχος, δεν θα υπάρχει καμία πολιτική εξουσία.

      ε) Δεν λέω οτι η Ελλάδα θα είναι η αφετηρια των νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Αλλά ότι η Ελλάδα έχει τις προυποθέσεις για την επιτυχία μιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Προυποθέσεις υλικές, προυποθέσεις οικονομικές, προυποθέσεις επιστημονικές. Μόνο στις κοινωνικές έχουμε ακόμα ένα πρόβλημα και για αυτό εξαλλου δεν έχει γίνει ακόμα καμια επανάσταση.

      Η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη καπιταλιστικά χώρα, διότι έχει μεγάλα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (μονοπώλια που ελέγχουν ολοκληρους κλάδους) και τα οποία σταδιακά επεκτείνονται και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Μην μπερδέυεις τις δυνατότητες μιας χώρας με την στρατηγική επιλογή ορισμένων να κλεισουν για παράδειγμα τα εργοστασια τους εδω και να τα πανε στην Βουλγαρια.

      Η Ελλάδα έχει ναυπηγεία (ασχετως εαν τα κρατουν κλειστα), έχει βαρια βιομηχανια (πχ χαλυβας, τσιμεντα, διυλιστήρια), έχει ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα (συγκεντρωμένες αλυσίδες με δικτυο Logistics), έχει τις καλύτερες αναλογικά προυποθέσεις για μια πλήρη αγροτική παραγωγή με δυνατότητες κάλυψης πάνω από 150% των αναγκών της χώρας, θα μπορούσε να έχει ενεργειακή αυτονομία και άλλα πολλά που περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμα του ΚΚΕ.

      Διαγραφή
    2. στ) Φυσικά και λέμε πως οι κρίσεις (και όχι μόνο αυτη η κριση) επιβεβαιώνει την μαρξιστική ανάληση του Καπιταλισμού. Όπως επίσης λέμε ξεκάθαρα πως οι διαφορές που προκύπτουν από τον έντονο ανταγωνισμό στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης, επιλύεται μονάχα με ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

      Το 1930 επιλέχθηκε έμμεσα (χωρίς να αποκλείω και την άμεση συνειδητή επιλογή), η στρατιωτική λύση. Ο Β Παγκόσμιος ήταν η λύση για την προηγούμενη κρίση, με τον οποίο καταστράφηκε ο μισός ανεπτυγμένος τότε καπιταλιστικός κόσμος.

      Σήμερα τα οικονομικά δεδομένα μας λένε, πως δεν φτάνει ούτε καν αυτό. Αλλά το τι θα επιλέξουν οι διεστραμμένοι εγκεφαλοι των εξουσιαστικών επιτελείων, αυτό δεν το ξέρουμε ώστε να πούμε ... πάμε σε Γ Παγκόσμιο Πολεμο. Εξάλλου νομίζω πως ακόμα και αυτοί θα έπαιζαν με πυρηνικές κεφαλες το μέλλον τους (για το δικό μας δεν δίνουν ετσι και αλλιως σημασια).

      Το σίγουρο είναι πως θα κάνουν τα ΠΑΝΤΑ για να διατηρήσουν την εξουσια τους. Είσαι διατεθιμένη να μάθεις ποια θα είναι η επιλογή τους ?

      ζ) Ο Σοσιαλισμός δεν είναι εναλλακτική. Είναι εξέλιξη, είναι αναβαθμισμένο μοντέλο.
      Είναι τα Windows XP σε σύγκριση με τα DOS. Δεν διαλέγεις μεταξύ των δυο και διαλέγεις αυτό που σε εξυπηρετεί καλύτερα !! Αναβαθμίζεις τον υπολογιστή σου και βάζεις Windows

      Και δεν ξαναγυρίζεις στα DOS όταν κρασαρει το νεο λειτουργικό. Απλά κοιτάς που θα το επιδιορθώσεις ή τελοσπάντων φωνάζεις τον ειδικό να στα εγκαταστήσει σωστά ... :-)

      Ελπίζω τουλάχιστον αυτήν την φορά να κάλυψα ορισμένα πεδια. Πάντως μιας και βλέπω πληθώρα ερωτημάτων, υπάρχουν πραγματικά πολλά ζητήματα που καλύπτουμε με την αρθρογραφία μας. Οπότε δεν χρειάζεται όλες οι ερωτήσεις να απαντηθούν σε αυτό το θέμα.

      Ένα ένα, δυο δυο ανάλογα με το θέμα ανάρτησης. Ώστε να μην γινονται όλα ένα κουβάρι.

      Διαγραφή
  19. Eγώ ούτε κατά διάνοια δεν πρόβλεψα ότι θα αρχίσω εδώ τακτική αλληλογραφία.
    Για το β) (δεν θα απολογηθούμε) κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλό σου. Φταίνε οι καπιταλιστές που έγιναν οι επιστήμονες μετανάστες (στην καλύτερη) μεν, αλλά το σοσιαλιστικό σύστημα είναι που κρασάρησε και τους έδωσε (δεμένους χειροπόδαρα). Εάν αυτό επιτρέπεται να λέγεται, γιατί όλο ακατάλληλη ορολογία χρησιμοποιώ.
    Εννοείς ότι το πρόγραμμα του ΚΚΕ σήμερα λέει "όλη η εξουσία στα σοβιέτ;"
    Μπορώ να το δω αυτό κάπου γραμμένο (σε μεγάλο κείμενο);
    -Eίσαι διατεθειμένη να μάθεις ποια θα είναι η επιλογή τους;
    Φαντάζομαι αυτό το εννοείς "δεν θες να μάθεις ποια θα είναι η επιλογή τους".
    Aντιθέτως, θέλω. Δηλαδή όχι στην πράξη, εκ των προτέρων θα με ενδιέφερε μια τέτοια πληροφόρηση.
    Άρα καταλήγουμε ότι το λειτουργικό εξελίχθηκε μιας και δια παντός και ότι ο σοσιαλισμός είναι η επόμενη μέρα της ανθρωπότητας (όσο κι αν δεν του φαίνεται) ό,τι κι αν κάνω εγώ ή ανάποδη;
    θέλω να πω δεν υπάρχει η διακινδύνευση που σε μένα τουλάχιστον φαίνεται εγγενής στην ανθρώπινη ιστορία κάθε στιγμή, κάθε λεπτό, να κάνεις λάθος, να χάσεις, να χάσεις τα πάντα ενδεχομένως;
    Τέλος πάντων.
    Ίσως γιατί στον δικό μου υπολογιστή έχω ακόμη windows xp και κάποιο πρόβλημα από τη μάνα του, μοιάζει με bios virus, αν και μου λένε πως κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο, γεγονός είναι ότι επανεγκαθιστώ το ίδιο λειτουργικό (δεν το αναβαθμίζω, δεν καλώ τον ειδικό) κάθε μια βδομάδα, από recovery dvd, ξανά μανά τα windows και το av ενημέρωση ορισμών κλπ.
    Δεν εμπιστεύομαι τους ειδικούς, ό,τι κάνω μόνη μου, δεν έχω λεφτά να αγοράσω άλλο, με windows 7 ας πούμε.
    Μου βγάζει blue screen δηλαδή κάθε τόσο και κάνω format.
    Ο ίδιος trojan επενέρχεται (τον βρίσκω με το NIS power bootable tool, τον βρίσκω με online scan) γι'αυτό σκέφτομαι τον bios virus.
    Στο δικό μου υπολογιστή τα πάντα είναι εναλλακτική και τίποτε αναπόφευκτο.
    Μπορώ να δίνω τη μάχη κάθε μέρα με τους χάκερς, να νικώ και να παραμένω online.
    Μπορώ να πω ασιχτιρ και να βγω από το δίκτυο.
    Μπορώ να βρωμίσω, να πεινάσω, να ματώσω και να πάρω καινούριο μηχάνημα.
    Mπορώ να αποφασίσω σάλτο μορτάλε και να περάσω στο Linux.
    Kι έχω αναπτύξει υπερβολικά το αίσθημα της ευθύνης.
    Απίστευτο αυτό που άκουσα, ότι ο σοσιαλισμός είναι η εξέλιξη του λειτουργικού και δεν το συζητάς, το εγκαθιστάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις τώρα τι έγινε, με ρώτησες κατευθείαν για τα μαθήματα του Λυκείου και εγώ έκανα το λάθος να σε πάω στις διαφορικές εξισώσεις και στα ολοκληρώματα.

      Άρχισα και τις παραβολές και η κουβέντα έγινε καμπριολε. Για να δούμε πως θα το σουλουπώσω τώρα, Το βρήκα, θα ξεκινήσω απο το τέλος της απάντησής σου.

      Φυσικά και ο σοσιαλισμός είναι η εξέλιξη της κοινωνίας, είναι ο επόμενος κρίκος της ανθρώπινης ιστορίας. Μπορεί εσύ όταν ακους σοσιαλισμό να έχεις άλλα πράγματα στο μυαλό σου, πράγματα που σχετίζονται με την προπαγάνδα που έχεις δεχθεί, ... και εσύ και εγώ από μικρά παιδιά, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή. Άλλο εαν βιάστηκε ο Φουκουγιάμα σαν αστός οικονομολόγος, να γράψει το 1993 για το τέλος της ιστορίας.

      Γιατί όμως είναι η εξέλιξη ο σοσιαλισμός ?

      Γιατι πολύ απλά απαντά στα σύγχρονα προβλήματα, τις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες προσδοκίες της ανθρωπότητας. Απαντά σε ερωτήματα που ο καπιταλισμός δεν μπορεί απο την κατασκευή του να απαντήσει. Για παράδειγμα πως γίνεται ένα σύστημα σαν τον καπιταλισμό να αποφύγει την πραγματικότητα ενός πεπερασμένου πλανήτη ? Πως μπορεί ένα οικονομικό σύστημα σαν τον Καπιταλισμό, να λειτουργεί στην ουσία τόσο αντιοικονομικά ώστε να σπαταλά τους πόρους αυτού του πλανήτη μόνο και μόνο πειδή συμφέρει κάποιους λίγους ? Πως μπορεί ο καπιταλισμός να λύσει το φαινόμενο της τεχνολογικής ανεργίας ? Πως μπορεί μια καπιταλιστική κοινωνία με αυτήν την τεχνολογική πρόοδο και επέκταση της γνώσης, να ΜΗΝ ζει με κοινωνικά δεδομένα και θεσμούς περασμένων αιώνων ? Ερωτήματα στα οποία η απάντηση του συστήματος είναι μονάχα μια. Καταστροφή και επιστροφή στην αρχή του οικονομικού κύκλου.

      Το σύστημα έχει πιαστεί σε ένα Time loop, και όσο η ανθρωπότητα δεν αποφασίζει να αλλάξει τα δεδομένα και να γκρεμίσει τον 300χρονο πλεον Καπιταλισμό, θα ξαναγυρίζει ξανά και ξανά στο ίδιο χρονικό σημείο ώστε να επαναληφθεί ο ίδιος οικονομικός κύκλος.


      Μετά απο μια δεκάδα οικονομικά συστήματα εκμετάλλευσης ανθρώπων από άνθρωπο, συστήματα που καθιέρωναν απο την ρίζα τους τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε κοινωνικές τάξεις, που τοποθετούσαν την ατομική ευμάρεια της εξουσιαστικής τάξης πολύ ψηλότερα απο την κοινωνική πρόοδο, που δεν έθεταν την ανθρώπινη ευρηματικότητα στην υπηρεσία της κοινωνίας παρά μόνο όταν βόλευε την κερδοφορία των λίγων ... ο σοσιαλισμός δίνει απάντηση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, βάζοντας την λογική να υπερισχύσει.

      Μια λογική που λέει πως ο πλανήτης είναι πεπερασμένος, το περιβάλλον θέλει φροντίδα, η κοινωνία δεν χρειάζεται τάξεις, σύνορα, θρησκείες, οι πόροι δεν ανήκουν σε κάποιους αλλά σε όλους, οι ανθρώπινες κοινωνικές ανάγκες υπερισχύουν κάθε άλλης προσωπικής και ατομικής ανάγκης, η τεχνολογία μπάινει στην υπηρεσία ολόκληρης της ανθρωπότητας, η οικονομία σχεδιάζεται κεντρικά, η εξουσία περνάει στον λαό.

      Για αυτό το τελευταίο μιας και ρωτάς
      εδώ
      http://www.kke.gr/taytothta/

      Τέλος δεν παρέδωσε ο σοσιαλισμός τον ρώσικο λαό στις δαγκάνες του καπιταλισμού. Ο Σοσιαλισμός ανατράπηκε απο ανθρώπους που υπηρετούσαν τα συμφέροντα των αστών, απο ανθρώπους που είχαν πλήρη συνείδηση για το τι κάνουν. Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε επίσημα το 1989. Η μετανάστευση των ρώσων ξεκίνησε το 1993 επι Γιέλτσιν.

      Όταν λοιπόν ο Γιέλτσιν, οι αμερικάνοι και Ρωσοι νεοκαπιταλιστές, απέλυαν τους πάντες, διότι ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουν το κάθε τι δημόσιο, έκλειναν σχολεια, νοσοκομεία, γυμναστηρια, βιβλιοθηκες, θέατρα κλπ, καθώς δεν τα θεωρούσαν πλεον αναγκαία για την νέα διαχείριση που ήθελαν να ασκήσουν, ...
      ... δεν μπορείς μετά να μου ζητάς τα ρέστα, γιατί η Ρωσία είχε δημόσιες επιχειρήσεις, είχε σχολεία, θέατρα, νοσοκομεία και βιβλιοθήκες !

      Είναι παράλογο δεν το βλέπεις ?

      Διαγραφή
  20. Koίτα, εκτός από όσα λες, έχω ζήσει κι εγώ λίγα πράγματα.
    Εκτός από το ότι είσαι πολύ καλός ομιλητής (δηλαδή στο να γράφεις τελος πάντων), υπάρχει και η ζωή.
    Και δυστυχώς για μένα υπάρχει και το συναίσθημα και όσα λες με συγκινούν.
    Τελικά, έβαλα ένα σελιδοδείκτη στην ανωτέρω ταυτότητα του ΚΚΕ μήπως και καταφέρω και το διαβάσω.
    Αλλά τώρα πρέπει να φύγω.
    Ίσως να είναι παράλογο να ζητάω ρέστα για την καταστροφή από τους κατεστραμμένους τι να πω.
    Και μόνο που διάβασα τις ημερομηνίες 1989, 1993, έπαψα να επιχειρηματολογώ, θυμήθηκα.
    Όχι ότι το τελευταίο σου επιχείρημα είχε βάση.
    Αλλά είναι γελοίο, δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "-Σήμερα τα οικονομικά δεδομένα μας λένε, πως δεν φτάνει ούτε καν αυτό. Αλλά το τι θα επιλέξουν οι διεστραμμένοι εγκεφαλοι των εξουσιαστικών επιτελείων, αυτό δεν το ξέρουμε ώστε να πούμε ... πάμε σε Γ Παγκόσμιο Πολεμο. Εξάλλου νομίζω πως ακόμα και αυτοί θα έπαιζαν με πυρηνικές κεφαλες το μέλλον τους (για το δικό μας δεν δίνουν ετσι και αλλιως σημασια).

    Το σίγουρο είναι πως θα κάνουν τα ΠΑΝΤΑ για να διατηρήσουν την εξουσια τους. Είσαι διατεθειμένη να μάθεις ποια θα είναι η επιλογή τους ?

    -Aντιθέτως, θέλω. Δηλαδή όχι στην πράξη, εκ των προτέρων θα με ενδιέφερε μια τέτοια πληροφόρηση."

    ...Kαι μόνο κατόπιν εορτής πάντα πληροφορούμαι τις επιλογές τους.
    Αντί να εισβάλει στη Συρία ο Ομπάμα, έκανε συμφωνία με το Ιράν και με άφησε άναυδη. Ίσως δεν ήμουν η μόνη. Εσύ στην ανωτέρω εγγραφή σου ίσως εννοούσες "ακόμα κι αυτοί ΔΕΝ θα έπαιζαν...".
    Εγώ όμως πίστεψα αυτό που εκ παραδρομής έγραψες και αγχώθηκα.
    Ίσως θα εμπιστευόμουν κάποιον που προβλέπει επιτυχημένα το έστω εγγύς μέλλον και δεν το αποκρύπτει. Αλλά ίσως η πληροφορία είναι ένα ακριβό αγαθό που δεν διανέμεται δωρεάν.
    Εν πάσει περιπτώσει νομίζω ότι οποιοσδήποτε ασχολείται με το σχεδιασμό του μέλλοντος πρέπει να δίνει εξετάσεις αξιοπιστίας. Να γνωρίζει τι πράττει ο αντίπαλος, να το αποκαλύπτει δημόσια, να προσφέρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, να τις βάζει σε πράξη και να αποδεικνύει τη ρεαλιστικότητά τους.
    Ίσως όμως ούτε ήρθε η ώρα ούτε και πρόκειται να έρθει, που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση η διοργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας.
    Κατά το ρητό "όσα λέμε δεν τα κάνουμε κι όσα κάνουμε δεν τα λέμε", ίσως οι πολιτικοί ασχολούνται να διαμορφώνουν ισορροπίες δύναμης και ευνοικές συγκυρίες, περισσότερο από το να πληροφορούν και να αποκαλύπτουν τις δικές τους και ξένες ατζέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.