9 Μαΐου 2013

Αντικομμουνισμός στην ΕΕ: Ο «Δούρειος Ίππος» του φασισμού

Βετεράνος του Κόκκινου Στρατού, 
ημέρα εορτασμού της νίκης κατά του φασισμού

του Νικόλαου Μόττα

Συμπληρώνονται σήμερα 68 χρόνια από την 9η Μάη 1945, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα του Χίτλερ παραδόθηκαν στις δυνάμεις του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Η αυταπάρνηση με την οποία οι σοβιετικοί στρατιώτες πολέμησαν, ο ηρωϊσμός και η αυτοθυσία τους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση –η πρωταγωνίστρια δύναμη στην αντίσταση ενάντια στο χιτλερικό τέρας του ναζισμού– πλήρωσε δυσβάσταχτο φόρο αίματος: περισσότεροι απο 20.000.000 νεκροί, στρατιώτες και άμαχος πληθυσμός.

Επτά σχεδόν δεκαετίες αργότερα, η Ευρώπη (η αστική τάξη των ευρωπαϊκών χωρών και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι) έχει κάνει τα πάντα για να υποβαθμίσει και να διαστρεβλώσει το ρόλο του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στη νίκη ενάντια στο ναζισμό. Βασικός άξονας αυτής της προσπάθειας είναι η χυδαία προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό – μια προσπάθεια που μεθοδεύτηκε κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και εντάθηκε μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ το 1991. Ο στόχος είναι διττός: Να αποκρυφτεί ο καθοριστικός ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα των ναζιστικών στρατευμάτων και ταυτόχρονα να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός, να ταυτιστεί με το ναζισμό ως«απολυταρχικό καθεστώς». Πηγή αυτής της επιχείρησης δεν είναι άλλη απ' τον ωμό αντικομμουνισμό των αστικών τάξεων που επικράτησαν στην Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και οι οποίες προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία μέσα από τον διαστρεβλωτικό φακό της καπιταλιστικής εξαπάτησης. Ποιος είναι, λοιπόν, ο αντικομμουνισμός της Ευρώπης των μονοπωλίων, της ΕΕ και του Μάαστριχτ, των 26 εκατομμυρίων ανέργων, των μνημονιακών συμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων;


• Είναι ο αντικομμουνισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στις 14 Δεκέμβρη 2005 η Επιτροπή Πολιτών Θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την πρόταση ψηφίσματος (αριθμ. 1481) με τίτλο «Ανάγκη για διεθνή καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων». Ένα μήνα αργότερα το εν λόγω ψήφισμα έγινε αποδεκτό με 99 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 12 αποχές.

• Είναι ο αντικομμουνισμός της Διακύρηξης της Πράγας (2008), μιας πρωτοβουλίας του πρωτεργάτη της αντεπανάστασης στην Τσεχοσλοβακία –και μετέπειτα προέδρου της Τσεχίας– Βάσλαβ Χάβελ.

• Είναι ο αντικομμουνισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο –προφανώς από... ένδειξη ευγνωμοσύνης στα εκατομμύρια ευρωπαίων και σοβιετικών κομμουνιστών που πρωταγωνίστησαν στον αντιφασιστικό αγώνα– καθιέρωσε την 23η Αυγούστου ως πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των «ναζιστικών και κομμουνιστικών εγκλημάτων». Την πρόταση είχαν στηρίξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, οι Πράσινοι (European Free Alliance) και η Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών. Ο αντικομμουνισμός παροξισμός ενώνει ακόμη και φαινομενικά πολιτικά αντίθετες πλευρές, όπως τους Πράσινους των Γιόσκα Φίσερ, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και τη νεοφασιστική Λίγκα του Βορρά (Ιταλία).

• Είναι ο αντικομμουνισμός των κυβερνήσεων χωρών όπου επικράτησε η καπιταλιστική αντεπανάσταση. Στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και αλλού έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει μια πολύπλευρη προσπάθεια ποινικοποίησης του κομμουνισμού. Με μπροστάρηδες πολιτικές μαριονέτες του μεγάλου κεφαλαίου και με όπλο τη νομοθετική εξουσία. Στην Πολωνία έχει απαγορευτεί η λειτουργία οποιουδήποτε κόμματος πρεσβεύει ως ιδεολογία το μαρξισμό-λενινισμό ενώ έχει ποινικοποιηθεί η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων. Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που η πολωνική κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά κεκτημένα, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα – την ίδια ώρα που η Πολωνία, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα παιδικής φτώχειας και αύξησης της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Στην Τσεχία, ο αντικομμουνισμός διδάσκεται στα σχολεία με την ευγενική χορηγία μη-κυβερνητικής οργάνωσης με την επωνυμία “People in Need” (γέννημα της αντεπανάστασης). Στη Μολδαβία, το 2010 υπογράφτηκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο η 28η Ιούνη καθιερώνονταν ως «ημέρα σοβιετικής κατοχής». Τραγική ειρωνεία: Ήταν ο Κόκκινος Στρατός που στις 28 Ιούνη 1940 απελευθέρωσε την περιοχή από την τότε φασιστική Ρουμανία (αργότερα σύμμαχο του «Άξονα») δημιουργώντας τη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία.

• Είναι ο αντικομμουνισμός που οργιάζει στις χώρες της Βαλτικής, όπου φιλελεύθεροι/νεοφιλελεύθεροι/σοσιαλδημοκράτες ευρωπαϊστές συγκυβερνούν με νοσταλγούς του φασισμού. Στη Λετονία η βουλή έχει επισήμως αποκαταστήσει τα SS απονέμοντας συντάξεις σε επιζώντα μέλη τους, τα κομμουνιστικά σύμβολα έχουν ποινικοποιηθεί, η κομμουνιστική ή φιλοκομμουνιστή πολιτική δράση συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ στην Εσθονία η κυβέρνηση (υπουργείο άμυνας) τιμά τα ναζιστικά Waffen-SS. Η συνεργασία των «ευρωπαϊστών» με τους νεοφασίστες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας δεν περιορίζεται στην τοπική πολιτική των χωρών, αλλά επεκτείνεται και στα ίδια τα όργανα της Ε.Ε. Το ακροδεξιό λετονικό κόμμα «Εθνική Συμμαχία», για παράδειγμα, μετέχει στην Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Ρεφορμιστών (AECR) όπου μετέχει και το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα, το κυβερνών κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον.

• Είναι ο αντικομμουνισμός που εκφράζεται από αστικοδημοκρατικές πολιτικές –και ενίοτε κυβερνητικές– συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη, απ' την Ολλανδία (Κόμμα για την Ελευθερία/Βίλντερς) μέχρι την Ιταλία (Λίγκα του Βορρά/Φίνι) και απ' την Φινλανδία (Αληθινοί Φινλανδοί/True Finns) μέχρι την Ουγγαρία (Jobbik). Αλλά και στη δική μας χώρα είδαμε, προ ενός έτους, τη δημιουργία συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας-ΛΑΟΣ, την συμμετοχή ακροδεξιών (βλ. Μ. Βορίδης) σε τεχνοκρατικές κυβερνήσεις (Λ. Παπαδήμος). Είναι ο αντικομμουνισμός άλλωστε που φέρνει κοντά νεοφιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες και νεοφασίστες σε κυβερνητικούς συνασπισμούς, σε κοινό μέτωπο ενάντια στην εργατική τάξη, σε αντιδραστικές πολιτικές που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις».

• Είναι ο αντικομμουνισμός του ευρωπαϊκού οπορτουνισμού. Ο αντικομμουνισμός του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (στην οποία πρωταγωνιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ). Χαρακτηριστικό είναι ότι, με βάση το ίδιο του το καταστατικό, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (European Left) θέτει την καταδίκη του «σταλινισμού» ως προϋπόθεση για την αποδοχή οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κόμματος στους κόλπους του. Στην ιδρυτική διακύρηξη του ΚΕΑ (Ρώμη, 9 Μάη 2004) διαβάζουμε: «Κρατάμε τη μνήμη αυτών των αγώνων (σ.σ. κοινωνικών αγώνων) ζωντανή, καθώς και τις θυσίες και τα δεινά κατά την πορεία αυτών των αγώνων. Το κάνουμε αυτό σε ανεπιφύλακτη αντιδιαστολή προς τις αντιδημοκρατικές σταλινικές πρακτικές και εγκλήματα, τα οποία ήταν σε πλήρη αντίθεση με τα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά ιδανικά». Προφανώς για το, πιστό στις ιδέες του ευρωενωσιακού μονόδρομου, Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς τα «σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά ιδανικά» ταυτίζονται με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, την πολιτική πάλη στα πλαίσια της ΕΕ, την έμμεση στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε Λιβύη, Συρία, Μέση Ανατολή, την ψευδεπίγραφη αντικαπιταλιστική ρητορεία και την υπόκλιση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς...


Έχουμε και λέμε λοιπόν: Σκόπιμη διαστρέβλωση της ιστορίας (η 9η Μάη καθιερώνεται ως... «Ημέρα της Ευρώπης» και όχι ως Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών), ο αντικομμουνισμός θεσμοθετείται επίσημα μέσα από τα όργανα της Ε.Ε., τα κομμουνιστικά σύμβολα σταδιακά ποινικοποιούνται, οι υμνητές του Χίτλερ και του Μουσολίνι τιμούνται και συμμετέχουν στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Η βαθύτερη σημασία του αντικομμουνισμού της ΕΕ βρίσκεται στο ότι, επί της ουσίας, αποτελεί τον προπομπό για ισχυρότερα χτυπήματα ενάντια στο εργατικό κίνημα στις χώρες της Ένωσης, στοχεύοντας στην πολιτική ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων ενάντια στο αστικό καπιταλιστικό σύστημα, στην θωράκιση των αντιδραστικών κατασταλτικών ευρωενωσιακών μηχανισμών.

Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια βάρβαρης παραχάραξης της Ιστορίας το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χρέος να αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις. Όπως με απαράμιλλο ηρωϊσμό αντιστάθηκαν οι κομμουνιστές στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο τέρας του ναζισμού και τους καπιταλιστές πάτρονες του.* Ο Νικόλας Μόττας είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (PhD), ιδρυτής και διαχειριστής του Ελληνικού Αρχείου Τσε Γκεβάρα και αρθρογράφος.

4 σχόλια:

 1. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7424951&publDate=8/5/2013 )
  Φασισμός = Καπιταλισμός. Γράφει:
  ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ. Ιlief

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7425783&publDate=8/5/2013 )

   ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ «ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ»

   (..) Τέτοιο αντιδραστικό νομοσχέδιο επεξεργαζόταν από το 2011 και η προηγούμενη κυβέρνηση σε εφαρμογή της απόφασης - πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της ΕΕ. Η τωρινή φαίνεται ότι το επεξεργάστηκε πιο ολοκληρωμένα σαν αντιλαϊκό βούρδουλα. Η «έγνοια» τους για το ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι πέρα για πέρα υποκριτική, αφού η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, οι «σκούπες» της Αστυνομίας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο 2, είναι αυτά που ανατροφοδοτούν το ρατσισμό και σε συνάρτηση με τη συγκάλυψη της πραγματικής αιτίας για τα δεινά του λαού, «ταΐζουν» το αντιμεταναστευτικό μένος. (..)

   (..) Μεθόδευση με μεγάλη ιστορία

   Το εναρκτήριο λάκτισμα της αντικομμουνιστικής υστερίας, με τη μορφή που έχει σήμερα, δόθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την ψήφιση στις 25 Γενάρη 2006 του «Αντικομμουνιστικού Μνημονίου», υπό τον τίτλο: «Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων».

   Το «Μνημόνιο» υπερψηφίστηκε από 85 μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ 50 μέλη το καταψήφισαν και 11 ψήφισαν λευκό. Κάτω από τη δραστηριοποίηση του ΚΚΕ και άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 2/3 των 146 ψηφισάντων και έτσι χαρακτηρίστηκε ως «μη συνιστώμενο». Σηματοδότησε όμως τις μετέπειτα μεθοδεύσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και αστικών κυβερνήσεων να εντάξουν το πνεύμα και το γράμμα του σε άλλα νομοθετήματα.

   Στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε στις 2-3 Ιούνη 2008 η Συνδιάσκεψη της Πράγας με τίτλο «Συνείδηση της Ευρώπης και κομμουνισμός», η οποία κατέληξε στην υιοθέτηση της ομώνυμης διακήρυξης που χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για πρακτικά μέτρα στην κατεύθυνση της παραχάραξης της Ιστορίας και της συκοφάντησης του σοσιαλισμού.

   Στη συνέχεια, στις 2 Απρίλη 2009, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα, βάσει του οποίου καθιερώνεται η 23η Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

   Η επόμενη πράξη παίχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με τη σύσταση στις 21 Απρίλη 2010 μιας «άτυπης» ομάδας ευρωβουλευτών με τον τίτλο «Συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», η οποία έχει διακηρυγμένο στόχο: «Να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων».

   Πιο πρόσφατο παράδειγμα της αναγωγής της αντικομμουνιστικής υστερίας σε επίσημη πολιτική της ΕΕ αποτελεί η έκθεση της Κομισιόν, με θέμα «Η μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη», η οποία δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκέμβρη 2010.

   Στην έκθεση αυτή, η Κομισιόν καταγράφει τα βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών για την προώθηση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας. Μάλιστα καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν ενιαία σε αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνοντας καθυστερήσεις και καταγράφοντας «θετικά» βήματα που έχουν κάνει ορισμένα κράτη - μέλη στον τομέα αυτό (π.χ. θεσμική απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, καθιέρωση ως ποινικού αδικήματος της άρνησης των εγκλημάτων των σοσιαλιστικών καθεστώτων κλπ.). (..)Ιlief

   Διαγραφή
  2. Για το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο.Η "πίσω πόρτα" για τον αντικομμουνισμό

   ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7426684&publDate=9/5/2013 )
   Μύχιοι πόθοι...

   ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7427412&publDate=9/5/2013 )
   ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ «ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ»
   Προπομπός για ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης
   Το νομοθέτημα βασίζεται σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ, που έχουν για επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό.Ilief

   Διαγραφή
 2. Αγκυλωτοί σταυροί και νεκροκεφαλές, των Freikorps που συμμετείχε και ο Χίτλερ, "κυκλοφορούσαν" στην Γερμανία ήδη από το 1918. Τα Freikorps είχαν φτιαχτεί από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τους σπαρτακιστές-κομμουνιστές.

  Δείτε τις φωτογραφίες στα
  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/1918-1920-h_24.html )
  Γερμανία: Από το 1918 στο 1920. H επανάσταση κι η αντεπανάσταση (δεύτερο μέρος)

  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/1918-1920-h_5624.html )
  Γερμανία: Από το 1918 στο 1920. H επανάσταση κι η αντεπανάσταση (τελευταίο μέρος)


  Η θεωρία των άκρων, Σοσιαλδημοκρατία κόντρα στη βασιλεία, τον εθνικοσοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, προεκλογικό πόστερ του SPD, 1932
  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/spd_24.html )
  Χ. Μπαλωμένος-Από τον οπορτουνισμό στην αστική διακυβέρνηση: Το παράδειγμα του SPD (τρίτο μέρος)


  Ποιο θεωρητικό.Η σχέση μονοπωλιακού καπιταλισμού - φασισμού
  ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/kurt-gossweiler.html )
  Kurt Gossweiler - Η καταγωγή και οι παραλλαγές του φασισμού.


  Καλά τα γράφει ο Μπογιόπουλος στο
  ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7424951&publDate=8/5/2013 )
  Φασισμός = Καπιταλισμός

  Το αντικομμουνιστικό ευρωψήφισμα που έφεραν πολιτικοί της δημοκρατκής Σουηδίας στην δημοκρατική ΕΕ το 2006.
  ( http://www.guardian.co.uk/Columnists/Column/0,,1710891,00.html )

  Σε κάποιες χώρες της δημοκρατικής ΕΕ, κομμουνιστικά σύμβολα, εφημερίδες ή και κόμματα είναι απαγορευμένα, και οι συνεργάτες των ναζί θεωρούνται "ήρωες πολέμου". Ενώ κρυφοφασιστικά-φασίζουσα κόμματα συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

  Φωτογραφίες στο
  http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/blog-post_1875.html )
  Αφήστε την Ευρώπη να "ολοκληρώσει".Ilief

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά