24 Μαΐου 2013

Οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές»

«Καρφί στο μάτι» της συγκυβέρνησης είναι οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές», τα ασήκωτα χαράτσια και οι φόροι που έχουν φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και οι οποίοι με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας. Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, με αδιαπραγμάτευτο και το στόχο τους για το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, από τον οποίο δεν κάνουν ρούπι πίσω, μπροστά και στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση πολλαπλών δόσεων, τάχα για τη διευκόλυνση των θυμάτων τους, στην πραγματικότητα προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη είναι οι ...«προσφερόμενες» από τη συγκυβέρνηση «εναλλακτικές επιλογές». Οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου προαναγγέλλουν τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά κατασχέσεις και σε διάφορα μικροεισοδήματα. Το δόκανο έχει στηθεί στην «επόμενη γωνία» είτε η ρύθμιση γίνει σε 10, 50 ή 100 δόσεις. Η μαύρη «προοπτική» των κατασχέσεων έρχεται πιο κοντά για τα λαϊκά νοικοκυριά, είτε αποφασίσουν είτε όχι την υπαγωγή της «οφειλής» στη διαδικασία της κυβερνητικής ρύθμισης. Ξέχωρα από τα ρυθμιζόμενα παλαιότερης κοπής χαράτσια ετοιμάζουν να αποστείλουν και τα νεότερα για τη φετινή χρονιά, όπως αυτά που θα τους προκύψουν με τις φορολογικές δηλώσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά. Κι από πάνω απειλούν ότι όποιος δεν καταφέρει να εξοφλήσει έστω και μία δόση από τα ληξιπρόθεσμα, ή δεν αντέξει να πληρώσει παράλληλα με τις δόσεις και τα νέα χαράτσια, θα χάνει τα ...ευεργετήματα της ρύθμισης. Σε διαφορετική περίπτωση, κάτι που επέρχεται με μαθηματική βεβαιότητα για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, διακόπτεται η ρύθμιση των δόσεων, το χρέος θα γίνει απαιτητό στο σύνολό του, ενώ η κυβέρνηση, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της, θα μπορεί να δίνει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων». Μιλάμε, δηλαδή, για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια «προοπτική», τις κατασχέσεις, υπόσχονται και για εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες τους, με ληξιπρόθεσμα χαράτσια, που δε θα επιλέξουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Η συγκεκριμένη στόχευση καταγράφεται και στις εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Για τους κεφαλαιοκράτες, το κυνήγι της «μαρίδας», η λεηλασία του καθημερινού μόχθου εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, είναι το μόνο που συμφέρει, το μόνο που τους αποδίδει. Και οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης, άλλων κολαούζων και διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος, τάχα για τον περιορισμό της μεγάλης επίσημης φοροδιαφυγής, είναι το προπέτασμα του καπνού, αποσκοπούν στη χαύνωση των λαϊκών συνειδήσεων.

Ο λαός, που έχει πληρώσει τα πάντα, είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του κοινωνικού πλούτου. Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα» που γονατίζουν το λαό πρέπει να είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, βήμα αναχαίτισης της εγκληματικής πολιτικής, βάθρο της λαϊκής αντεπίθεσης και ανάπτυξης της Λαϊκής Συμμαχίας για την εξασφάλιση συνθηκών ζωής τέτοιων, που ολόπλευρα να καλύπτουν και αναπτύσσουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» της Παρασκευής 24 Μάη 2013

5 σχόλια:

  1. οχι επειδη χρωστω και γω, θα το πω, αλλα μονο ενα συνθημα θα συγκινουσε πολυ κοσμο:δεν πληρωνουμε τραπεζες, δεν πληρωνουμε εφοριες....να δουμε τι θα κανουν μετα οι αγυρτες της εξουσιας.

    Red Alert

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε Red Alert απο πού βγάζεις το συμπέρασμα οτι θα συγκινούσε τον κόσμο;Πέρυσι δεν κάναμε αγώνα να μην πληρωθούν τα χαράτσια;Πήγαιναν σαν τα σφαχτάρια στις εφορίες να τα στάξουν και μας τη λέγαν κιόλας οτι στο τέλος θα τα πληρώσουμε τελικά και εμείς.'Εχει αλλάξει η κατάσταση;
    Τσέχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Τσέχος
    γ@μησέτα φίλε, βρωμάει από ΠΑΝΤΟΥ το θέμα !
    ...κομματικά μέλη δεν κατάφεραν να πείσουν γονείς τους (οπαδοί & ψηφοφόροι οι γονείς τους) στο να ΜΗΝ πληρώσουν!
    "Μακρονησιώτες" & "Λαμπράκηδες" (οπαδοί & ψηφοφόροι μας) ΠΛΗΡΩΣΑΝ !!!
    Έτσι να τα λέμε ΟΛΑ & με ΣΤΟΙΧΕΙΑ στη διάθεση όποιου αμφισβητήσει !!!
    ...ΕΥΘΥΝΕΣ από ΠΟΥ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. από "Ρ"
    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7452095&publDate=23/5/2013 )
    ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
    Απέρριψαν η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    (..) Ο Θ. Μωραΐτης του ΠΑΣΟΚ στάθηκε επίσης αρνητικά, με τον ισχυρισμό ότι η πρόταση νόμου «δεν είναι ρεαλιστική» και είπε ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης λύνεται με τις σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του και επεξεργάζονται για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Από τη ΔΗΜΑΡ η Α. Ξηροτύρη καταψήφισε την πρόταση και παρέπεμψε τη λύση στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση.

    Ο Θ. Πετράκος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του ψηφίζει επί της αρχής την πρόταση νόμου, παρά τις επιφυλάξεις που έχει και ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι συγγενική με τη σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για το θέμα το κόμμα του. Από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» η Μ. Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι το κόμμα της στηρίζει την πρόταση νόμου, συμπληρώνοντας ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η ψήφος δεν σημαίνει και ταύτιση με το ΚΚΕ, αφού, όπως είπε, οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, αφού το κόμμα της δεν πιστεύει στο διεθνισμό, την ταξική πάλη και το «σταλινισμό».

    Δεν στήριξε την πρόταση το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, συντασσόμενο με την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες, με το επιχείρημα ότι είναι «αόριστη, ασαφής και γενικευμένη», όπως είπε ο Η. Παναγιώταρος.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στις τράπεζες.

    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7451966&publDate=23/5/2013 )
    (..)Τα άρθρα της Πρότασης Νόμου

    Αρθρο 1 - Πεδίο εφαρμογής

    Τα μέτρα που προβλέπονται στα επόμενα άρθρα αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός αν άλλως ορίζεται ειδικά στις επιμέρους διατάξεις της πρότασης νόμου.

    Αρθρο 2 - Ορισμός εννοιών

    Ως οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα για τις ανάγκες της πρότασης νόμου ορίζονται οι οφειλές από κάθε μορφής δάνειο καθώς και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες.

    Αρθρο 3 - Διαγραφή τόκων

    Από την οφειλή των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, διαγράφεται το σύνολο των κάθε μορφής τόκων που έχουν γεννηθεί μέχρι την πιο πάνω στιγμή.

    Αρθρο 4 - Διαγραφή των ποσών των τόκων που κεφαλαιοποιήθηκαν και ανατοκίστηκαν

    Από το συνολικό ποσό των οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή του πιο πάνω άρθρου 3, διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων.

    Αρθρο 5 - Διαγραφή του 50% των οφειλών

    Από τις οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, διαγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 50% αυτών, εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

    Αρθρο 6 - Πάγωμα των οφειλών, αναστολή πληρωμών

    1. Οι εναπομένουσες, μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλές των λαϊκών νοικοκυριών προς τα πιστωτικά ιδρύματα παύουν να γεννούν τόκους για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση.

    2. Αναστέλλεται η πληρωμή, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, των εναπομενουσών μετά την εφαρμογή των άρθρων 3, 4 και 5 της παρούσας, οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, εφόσον αυτές αφορούν ανέργους.

    Αρθρο 7 - Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα

    1. Οι οφειλές των ΕΒΕ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

    2. Οι οφειλές των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την εφαρμογή των άρθρων 3 και 4 της παρούσας, μειώνονται σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.

    3. Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

    Αρθρο 8 - Παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων εναντίον των λαϊκών οικογενειών

    Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων σε βάρος των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων, κατά την έννοια της παρούσας πρότασης νόμου, για οφειλές των τελευταίων, το ύψος των οποίων έχει υπολογιστεί, είτε συμβατικά είτε άλλως πώς, με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παρούσας.

    Αρθρο 9 - Καταργούμενες διατάξεις

    Καταργείται κάθε νομοθετική διάταξη ή άλλη, έστω και συμβατική ρύθμιση, η οποία αντιβαίνει στις ρυθμίσεις της παρούσας.

    Αρθρο 10 - Εναρξη ισχύος

    Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις επιμέρους διατάξεις της.(..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.