26 Μαΐου 2013

28ο Συνέδριο του ΕΚΑ: Αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλοντας τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών

 
Αποχώρησαν από το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών του. 
 
Η σχεδόν καθολική απουσία των συνέδρων, εκτός από τη συντεταγμένη παρουσία των ταξικών δυνάμεων, εκφράζει την απέχθεια των άλλων δυνάμεων προς τους εργάτες, τη μη εμπιστοσύνη απέναντι ακόμα και σε αυτούς που ως σήμερα τους στήριζαν, τονίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
 
«Χρειάζεται να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης, η γραμμή και το περιεχόμενο της δράσης του ΕΚΑ, χρειάζεται ένα κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο», τόνισε ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Χρήστος Κατσώτης. Κάλεσε τους συνέδρους να κάνουν το βήμα, να αλλάξουν τη ρότα, ενισχύοντας τις δυνάμεις που έδωσαν και δίνουν τη μάχη αταλάντευτα, με πίστη στην εργατική τάξη. Για τη συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την ανάσχεση της επίθεσης και την ανατροπή της βαρβαρότητας. 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Από το βήμα του 28ου Συνεδρίου του ΕΚΑ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν τον πλήρη εκφυλισμό των διαδικασιών του. Η έναρξη των σημερινών διαδικασιών με την σχεδόν καθολική απουσία των συνέδρων, εκτός από τη συντεταγμένη παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, εκφράζει την απέχθεια των άλλων δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όλων των αποχρώσεων, Αυτόνομη Παρέμβαση) προς τους εργάτες, τη μη εμπιστοσύνη απέναντι ακόμα και σε αυτούς που ως σήμερα τους στήριζαν.

Η αλλαγή των σημερινών αρνητικών συσχετισμών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, η οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία, η δράση στους τόπους δουλειάς και η σύγκρουση με την εργοδοσία αποτελούν τους όρους της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος για να αποκρουστεί η βαρβαρότητα».

Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν χτες και η πρώτη ημέρα με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και των συμμάχων τους εξαντλήθηκε με τις διαδικασίες νομιμοποίησης και την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Σήμερα, ξανάρχισαν με αρκετή καθυστέρηση, με ευθύνη επίσης των ίδιων παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Εκλογές για την εφορευτική

Κατά τη χτεσινή εκλογή της 5μελούς εφορευτικής επιτροπής, που θα έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών του Συνεδρίου, εκλέχτηκαν τρεις από τη ΔΑΣ, ένας από τη ΔΑΚΕ και ένας από την Αυτόνομη Παρέμβαση.  Για την εφορευτική επιτροπή ψήφισαν 539 αντιπρόσωποι (έγκυρα 538, άκυρο ένα).

Τα αποτελέσματα ήταν:

ΔΑΣ: 368 ψήφοι
ΔΑΚΕ: 68
Αυτόνομη Παρέμβαση: 59
ΠΑΣΚΕ - ΕΚΑ: 57
ΠΑΣΚΕ - Συνεργαζόμενοι: 55
«Αγωνιστική Ταξική Πορεία»: 17
«Νέα Πορεία»: 14.

Στην έναρξη του συνεδρίου το Σάββατο, κατά τη συζήτηση για τη νομιμοποίηση των σωματείων και των αντιπροσώπων τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποκάλυψαν την προσπάθεια των δυνάμεων της «Αυτόνομης Παρέμβασης» να νομιμοποιήσουν τους αντιπροσώπους του σωματείου των θυρωρών που ήταν αποτέλεσμα διπλοψηφιών, αλλά και εργαζόμενου που βρέθηκε στην κατάσταση ψηφισάντων παρόλο που είχε πεθάνει. Μετά την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, το σώμα του Συνεδρίου αποφάσισε με την ψήφο του το συγκεκριμένο σωματείο να μη λάβει μέρος στο Συνέδριο.

Στη διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων κατατέθηκαν συνολικά 3 προτάσεις. Η πρόταση της ΔΑΣ έλαβε 330 ψήφους, η πρόταση της πλειοψηφίας του ΕΚΑ (να αποκλειστεί ένας εργαζόμενος από το σωματείο των θυρωρών) έλαβε 170 ψήφους και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» 37 ψήφους.

Στη συνέχεια, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν πολιτικά το απαράδεκτο γεγονός να παίρνουν μέρος στο συνέδριο σύνεδροι που είναι διευθυντές, προσωπάρχες και προϊστάμενοι, εκπρόσωποι των εργοδοτών από το χώρο των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι εκλέχτηκαν ασκώντας τρομοκρατία και απειλές στους εργαζόμενους.

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού καθυστέρησαν συνειδητά την έναρξη των διαδικασιών συζήτησης του Συνεδρίου με διάφορα προσχήματα, έχοντας ως σκοπό μέχρι και την οριστική ματαίωση του Συνεδρίου, προκειμένου να ελέγξουν παρασκηνιακά τους συσχετισμούς δύναμης και να αποφύγουν την ουσιαστική συζήτηση που θα τους αποκαλύψει στα μάτια των αντιπροσώπων και της εργατικής τάξης συνολικότερα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 31 Μάη και 1η Ιούνη με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΑ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Αλληλεγγύη στους εργάτες που αγωνίζονται

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ («Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» - ΔΑΣ), που βρίσκονταν ως αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες απεργούς της ΜΕΒΓΑΛ, της ΦΑΓΕ, αλλά και στους εργαζόμενους κάθε εργασιακού χώρου που αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, στην εκ περιτροπής εργασία, που είναι στη μάχη για τη διεκδίκηση του μεροκάματου και των συλλογικών συμβάσεων».

Πηγή : 902.gr

6 σχόλια:

  1. Ερώτηση: από την ψοφοφορία για την εφορευτική επιτροπή μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) θα βγει πρώτη δύναμη στις αρχαιρεσίες; Ή δεν παίζει ρόλο..;;
    Κ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την ιδια απορια εχω και γω, αλλα το θεμα ειναι οτι στην ψηφοφορια αυτη ηταν πλειοψηφια επειδη συνεδροι των αλλων απουσιαζαν η ολοι ηταν εκει?Ιδου το ερωτημα

      Τασος

      Διαγραφή
    2. http://www.eklogika.gr/news/1680

      Αυτά είναι τα αποτελέσματα του 2010. Και μόνο το ότι οι σύνεδροι που ψήφισαν ήταν 1734 απαντά στο ερώτημά σας. (λογικά θα είναι λιγότεροι φέτος λόγω ανεργίας κ.λπ αλλά όχι δραστικά)
      Μακάρι να άλλαζαν τόσο εύκολα οι συσχετισμοί... Αν ήταν έτσι τώρα θα υλοποιούσαμε το 14ο τρίχρονο πλάνο (ναι τρίχρονο, γιατί με τέτοια εξέλιξη στην τεχνολογία και με την εκτόξευση της παραγωγικότητας της εργασίας λόγω του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής, σε ένα χρόνο θα παράγουμε όσα δεν παράγουμε σήμερα σε 20...)

      Ιάκωβος Δανιηλίδης

      Διαγραφή
  2. Ποιοί σύνεδροι ρε παιδιά; Απο αυτούς που είναι σύνεδροι οι περισσότεροι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ, άσε που είναι όλοι τους προϊστάμενοι σουπερμαρκετάδες και γραφιάδες. Οι εργάτες είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και από τους ΠΑΣΟΚους - ΝΔούληδες αλλά και από τις Παρεμβάσεις.
    Δείτε τι κάνουν χρόνια τώρα. Δείτε και την πιο κραυγαλέα περίπτωση, την περίπτωση του Λυμπερόπουλου στα ΤΑΞΙ. Τους βάζει να υπογράψουν σε καταστάσεις υποψηφιοτήτων έχει μαζέψει μέχρι τώρα 1100 (δεν είναι λάθος, χιλιους εκατό)υποψήφιους και τους πληρώνει την συνδρομή και το εικοσάρικο που έβαλε ως προϋπόθεση για να βάλεις υποψηφιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελικα τι εγινε με τις εκλογες στο ΕΚΑ?


    Τασος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τασος:

      Προτελευταία παράγραφος του κειμένου:

      "Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 31 Μάη και 1η Ιούνη με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΑ και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ."

      Ιάκωβος Δανιηλίδης

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.