4 Μαΐου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 13ο (τελευταίο) - Επικράτεια

Αφίσα για αποθήκευση. Κατεβάστε την στο πραγματικό της μέγεθος, για καλύτερη παρατήρηση.

Θεωρώ δεδομένο πως ο παραπάνω χάρτης θα βαφτεί αρκετά πιο γαλάζιος στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, με τα ποσοστά όμως της πρωτιάς ανα δήμο, να είναι πολύ πιο χαμηλά, απο ποτέ. Σε αρκετούς δήμους όπως φαίνεται, η πρώτη θέση θα "διαπραγματευτεί" κάτω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Αναμένουμε επίσης αρκετά περισσότερα κόκκινα σημεία, ενώ είμαστε βέβαιοι πως θα δούμε και άλλα χρώματα εκτός των τριών που είδαμε στις εκλογές του 2009. Δημοκρατική Συμμαχία και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι βασικοί υποψήφιοι να συμπληρώσουν ίσως κάποιους δήμους της χώρας, με το δικό τους χρώμα, τουλάχιστον όσο αναφορά τους πρώην καποδιστριακούς δήμους.

Η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε, ξεκίνησε απο την τρομοκρατία των κυρίαρχων αστικών κομμάτων, για μια Ελλάδα η οποία χωρίς ισχυρή γαλαζοπράσινη κυβέρνηση, θα γνώριζε την πείνα, την εξαθλίωση, την καταστροφή, ... και κατέληξε στην τρομοκρατία των "δεξιών" και "αριστερών" αναχωμάτων τους, πως χωρίς μια ισχυρή κυβερνητικής συνεργασίας των αντιμνημονιακών ή αριστερών κομμάτων, η Ελλάδα θα γνώριζε ξανά την πείνα, την εξαθλίωση και την καταστροφή. Αντιθέτως, το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως όσο ο ελληνικός λαός θα περιμένει κάποια ισχυρή κυβέρνηση, όποιας απόχρωσης και κατεύθυνσης, για να του λύσει τα προβλήματα, τόσο αυτός θα βουλιάζει περισσότερο στον βούρκο της καπιταλιστικής κρίσης. Για αυτό και πρότεινε, την μόνη ρεαλιστική πρόταση για την διέξοδο του ελληνικού λαού απο το σφαγείο που έρχεται τους επόμενους μήνες και χρόνια, με ή χωρίς Μνημόνιο, με ή χωρίς αριστερή διακυβέρνηση. Την αποδέσμευση της Ελλάδας απο την ΕΕ με Λαϊκή εξουσία, η οποία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.


Η υπέρβαση του Καπιταλισμού, ως κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, δεν αποτελεί πλέον μονάχα την λογική διαδικασία εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, σε κάτι καλύτερο και ανώτερο, σε μια κοινωνία εξελιγμένη και αντίστοιχη με το γνωστικό και τεχνολογικό της επίπεδο ... αλλά αποτελεί σταδιακά την κύρια παράμετρο για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Το παραπάνω, μπορει να μην τίθεται ακόμα ως άμεσο ζήτημα, αλλά τα επόμενα χρόνια θα το βλέπουμε ολοένα και πιο καθαρά μπροστά μας. Σίγουρα όμως τίθεται άμεσα, η επιβίωση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και το επίπεδο ζωής των εργαζομένων αυτής της χώρας. Και εαν έλαχε ο κλήρος για την Ελλάδα, να γίνει ξανά πρωτοπόρα σε όλο τον κόσμο μετά από 2.500 χρόνια, αυτό είναι ένα θέμα που δεν πρέπει να μας τρομάζει, αλλά να μας κάνει πιο δυνατούς και αποφασισμένους.


Αυτές οι εκλογές λοιπόν, δεν πρόκειται να επιφέρουν καμία επιδιόρθωση και κανένα πισωγύρισμα, ούτε σε ένα από τα προσχεδιασμένα μέτρα προσαρμογής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου Καπιταλισμού στις νέες συνθήκες παρακμής και αποσύνθεσης του συστήματος. Και αυτό, είτε πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Αντώνης Σαμαράς, είτε είναι ο Αλέξης Τσίπρας, είτε είναι ο οποιοσδήποτε. Όσο η εξουσία παραμένει στα χέρια αυτού του κηφηναριού που κατέχει την ιδιοκτησία των μονοπωλίων, δεν πάει η διακυβέρνηση να αλλάζει όσα χρώματα θέλει ... το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα σταματήσει. Διότι το πρόβλημα δεν είναι ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε η διαφθορά, ούτε οι κακοί πολιτικοί, ούτε ο σιωνιστικός δάκτυλος ... αλλά οι αντιθέσεις και τα ριζικά προβλήματα της λειτουργίας του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Από την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους μέχρι την κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών και υπερπαραγωγής προϊόντων.

Αυτό όμως που μπορούν να φέρουν οι εκλογές, είναι να αυξήσουν την δύναμη και την επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ώστε να οργανώσει με μεγαλύτερη ισχύ, την συνολική αντίσταση των εργαζομένων αυτής της χώρας, απέναντι στα σχέδια της ντόπιας και παγκόσμιας αστικής τάξης. Να δώσουν με αυτόν τον τρόπο ένα μήνυμα και στους ευρωπαϊκούς λαούς, πως έρχεται η ώρα που όλοι τους θα πρέπει να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και να οργανώσουν τους δικούς τους αγώνες.

Μετά την 6η Μαΐου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα αλλάξουν πολλά πράγματα, καθώς το ισχυρό όπλο της εγχώριας και παγκόσμιας αστικής τάξης στην Ελλάδα, δηλαδή τα δυο κόμματα του δικομματισμού, θα ηττηθούν οικτρά. Ακόμα και εαν καταφέρουν τελικά να συγκυβερνήσουν μονάχοι τους, και χωρίς την βοήθεια των πρόθυμων δορυφόρων, οι μήνες τους ήδη θα είναι μετρημένοι ...Οι αυταπάτες και οι ψεύτικες ελπίδες που εμπορεύεται σήμερα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σύντομα θα στραφούν εναντίον του και θα οδηγηθεί στην διάσπαση ή την ολοκληρωτική μετάλλαξη, όποιο ποσοστό και εαν πετύχει στις εκλογές. Μάλιστα εαν το ποσοστό είναι χαμηλότερο απο τις προσδοκίες τους, οι παραπάνω εξελίξεις θα γείρουν περισσότερο προς το ενδεχόμενο της διάσπασης, ίσως και διάλυσης ...

Η στάση της αστικής τάξης απέναντι στο λαϊκό κίνημα θα γίνει ακόμα πιο σκληρή και τα ΜΜΕ θα κηρύσσουν πλέον ανοιχτά τον πόλεμο σε κάθε κινητοποίηση εργαζομένων. Το ΚΚΕ ως το κόμμα της λαϊκής αντεπίθεσης, θα βρεθεί απο την πρώτη στιγμή, στο στόχαστρο της αστικής τάξης και ίσως επιδιώξουν και την απονομιμοποίηση του, ως εμπόδιο τάχα μου στην επερχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να ενισχύσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα στις 6 Μαΐου και απο την επόμενη μέρα, να μπούμε ακόμα πιο δυναμικά στις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος.

Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών.

Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Οι προβλέψεις που κάναμε κατα την διάρκεια της εργασίας μας, δεν είχαν σκοπό να προδικάσουν κανένα αποτέλεσμα των εκλογών, ούτε βέβαια να εκτιμήσουμε βάση της προσωπικής μας εικόνας, ειδικά σε περιόδους που το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο αλλά και πάρα πολύ μπερδεμένο. Οι προβλεψεις μας για το ΚΚΕ, αφορούσαν ιστορικά δεδομένα, πιθανότητες μετακινήσεων βάση ιδεολογικού προσανατολισμού, τοπικές ιδιατερότητες και οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή μιλάμε για μια "στατιστική" πρόβλεψη ...
Για τα υπόλοιπα κόμματα, έπαιξαν ρόλο και οι τοπικές δημοσκοπήσεις όπου υπήρχαν, αλλά κυρίως οι τάσεις τους τα προηγούμενα χρόνια και οι πιθανές μετακινήσεις ψηφοφόρων.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πρόβλεψης, διαφέρει τελικά κατα κάποιον βαθμό απο την προσωπική μου εικόνα, ιδιατέρως μετά και απο τα τεκταινόμενα της προεκλογικής περιόδου.


Σύμφωνα με την προσωπική μου εικόνα (δηλαδή τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ο εγκέφαλός μου από την εικόνα που μας μετέδωσαν τα ΜΜΕ, από το άμεσο περιβάλλον μου, απο τις απόψεις που διαβάζω στο διαδίκτυο κλπ ... με καταλύτη τον ατομικό βαθμό πολιτικής κρίσης και μιας στάλας απο την δείκτη της αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας μου) ...

πιθανολογώ πως :

H Νέα Δημοκρατία ίσως κινηθεί και πάνω απο το άνω όριο που βγάλαμε παραπάνω, μεταξύ του 25% και 27%.

Το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται ακριβώς μέσα στα όρια της πρόβλεψης.

Το ΚΚΕ θα κινηθεί και αυτό εντός των ορίων της πρόβλεψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρώ πως θα καταφέρει να ξεπεράσει το 10%, αλλά κατα τα άλλα δεν μπορώ να αξιολογήσω κατα πόσο έπιασαν τόπο οι προεκλογικές του πιρουέτες. Οπότε θα εμπιστευθώ τις παραπάνω προβλέψεις.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θεωρώ πως θα είναι 5ο κόμμα και το ποσοστό τους θα κυμανθεί μεταξύ του 6,5% και του 8%.

Η ΔΗΜΑΡ θα κινηθεί λίγο παρακάτω, μεταξύ 5% και 6%, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι οριακά θα μπούνε στην Βουλή, με ποσοστό μεταξύ του 3% και του 4%.

Η Δημοκρατική Συμμαχία με όπλο της την Κρήτη, πιστεύω πως θα φτάσει κοντά στην είσοδό της στην Βουλή με ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 2,5% και 3,5% ενώ αντίστοιχα περιμένω και τα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής.

Το ΛΑΟΣ πιθανώς θα μας αποχαιρετίσει με ποσοστό κάτω του 3%, ενώ Κοινωνική Συμφωνία και Ανταρσύα με δυσκολία θα περάσουν το 2% και  1% αντίστοιχα.

Και έφτασε λοιπόν η ώρα να ολοκληρώσουμε το αφιέρωμά μας για τις Βουλευτικές Εκλογές, μία απο τις πιο χρονοβόρες και κουραστικές (για τον αρθρογράφο) σειρές θεμάτων, που έχουν ανέβει στα 3 χρόνια του Redflyplanet, και γενικότερα θα τολμούσα να πω, στο σύνολο της ερασιτεχνικής blog-ό-σφαιρας. Ευχαριστούμε για το αυξημένο ενδιαφέρον που δείξατε όλες αυτές τις μέρες και ελπίζω τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου να είναι τέτοια, ώστε να ευχαριστηθούμε και την παρουσίασή τους με τον ανάλογο τρόπο. 

Σας προτρέπω να κατεβάσετε για το αρχείο σας, όλους τους χάρτες που παρουσιάσαμε στην σειρά αυτή.

 Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 11ο - Νότιο Αιγαίο
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 12ο - Κρήτη

64 σχόλια:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΠΕΡΝΕΙ 6.530.300
    ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ?
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΑΧΑΧΑΧΑ τωρα διορθωνεται..μισο

      Διαγραφή
    2. Δάκτυλος του Τσίπρα.
      Βιάζεται να κυβερνήσει βλέπεις ...

      Διορθώθηκε

      Διαγραφή
  2. Και μια υποσημείωση.
    Οι ψήφοι υπολογίστηκαν βάση ποσοστού, και όχι το αντίθετο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπητε ρεδ φλαι :):):):).
    καπως ετσι το φανταζομαι και εγω αλλα μονο απο την "αισθηση" μου και οχι απο την δουλια που εχεις κανει εσυ.ισως να ειμαι αισιοδοξος, δεν ξερω. γιατι δεν εχω τις αυταπατες που εχουν αλλοι για εξουσιες κτλ.
    ερθει δεν ερθει αυτο το αποτελεσμα, ειτε ειναι καλυτερο ειτε χειροτερο, αυτο που μας περιμενει απο δω και περα ειναι τρεξιμο τρεξιμο και παλι τρεξιμο.
    ααα διπλοκλεισιμο σημερα και αυριο ;) ;)
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι λίγο απαισιόδοξες οι προβλέψεις σου, αλλά πιθανές. Άλλωστε η Ελληνική κοινωνία δεν δίνει και τρομερά δείγματα αισιοδοξίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΓΩ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΕΝΑ 100% ΣΤΟ ΚΚΕ
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
    2. ΝΔ 25%
      ΠΑΣΟΚ 13%
      ΣΥΡΙΖΑ 14%
      ΚΚΕ 11,5%
      ΑΝ.ΕΛΛ. 7%

      Για αρχή.

      Διαγραφή
    3. Manny δυστυχώς εγώ αδυνατώ να απεμπλακώ συναισθηματικά από αυτές τις ιστορίες. Πιθανά αν έβαζα κάτω τα νούμερα να έλεγα ακριβώς τα ίδια με τον redfly. Δεν μπορώ όμως να το κάνω προκαταβολικά γιατί μου χαλάει το παραμύθι και για μένα τα παραμύθια έχουν μια αξία.

      Απλά δεν μπορώ ούτε ν' ακούσω για ΠΑΣΟΚ>=20, ΝΔ>=25 και Χρυσή Αυγή>=4. Τα νούμερα αυτά απορρίπτονται από το Εσωτερικό Σύστημα Πολιτικής Εκτίμησης (Ε.Σ.Π.Ε., πιο γνωστό και ως "Το Σύστημα"), αυτοστιγμής.
      Από την στιγμή λοιπόν που δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο οι προβλέψεις είναι δεκτές μεν, στα όρια του Συστήματος δε.

      Διαγραφή
    4. Πωες μπορώ να ποστάρω με γραμματοσειρά 32άρα το "ΝΔ 25%" ?

      ^^

      Διαγραφή
    5. xaxaxa μην τρολαρεις τον yuri

      εγω την νδ την βλεπω παραπανω

      Διαγραφή
    6. χα...μιλάει ο Μπένι στο άδειο Σύνταγμα. Απ' ό,τι είδα πίσω απ' τα δέντρα της πλατείας και σε όλους τους δρόμους γύρω από αυτήν δεν υπάρχει πουλί πετάμενο. Αν μάζεψε 2-3000 είναι τυχερός.
      Δεν φαίνεται κι άσχημο.

      Υγ: Προς Manny: http://www.eyecenter.gr/

      Διαγραφή
    7. θα χαρω παααρα πολυ αν πεσω εξω, πιστεψε με : ]

      Διαγραφή
    8. Εγώ πρέπει να ξέρεις ότι ευθυγραμμίζομαι με τον Yuri πάρα πολύ συχνά.
      Τα σχόλιά μου δεν είναι απαραίτητα αντιπαραθετικά, ούτε για σπάσιμο ^^. Άλλωστε έχω κι εγώ την αχίλλειο πτέρνα μου. Χωρίς χιούμορ θα πεθάνω :)))

      Διαγραφή
  5. ΠΟΣΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ?ΕΓΩ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ.ΒΛΕΠΩ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 9,5-10%.ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και 8,00% να πάρει το ΚΚΕ πάλι νίκη θα είναι. Και μόνο που έχει ανοίξει πλατιά συζήτηση στο λαό για τη λαϊκή εξουσία κέρδος είναι, έχει πέσει η σπορά, αν πάρει και μεγάλο ποσοστό ακόμη καλύτερα βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α, και μην κολλάτε στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως φουσκώνει θα ξεφουσκώσει. Ή θα μεταλλαχτεί ξεκάθαρα πλέον σοσιαλδημοκρατικά να ξέρουν όλοι με ποιούς έχουν να κάνουν.

    ο ανώνυμος των 10:07

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν ξερω ποσο πιθανο ή απιθανο ειναι. σε μια αποδομηση και κριση του δικοματισμου και με το εργατικο κινημα σε αυτη την κατασταση ολα ειναι πιθανα. υπενθυμιζω οτι μιλαμε για χασιμο περιπου 800.000 ψηφων του πασοκ με βαση οσα λεγανε στα γκαλοπ πριν. ειναι πολυ ποιο ευκολο για τον αυριανιστη πασοκο με τον πληγωμενο εγωισμο για το δουλεμα που εχει φαει τοσα χρονια να ψηφισει το ανωδυνο (συν) ή οτιδηποτε αλλο παρα ΚΚΕ. ψηφοι του πασοκ στο ΚΚΕ ερχονται και αρκετοι μαλιστα αλλα αυτοι που εχουν παρει τετοια αποφαση δεν θα γυρισουν την κυριακη, σε αντιθεση με αυτους που πηγαινανε στους συριζα/κουβελη. βλεποντας και την ομιλια του μπενυ καταλαβαινεις τι ψησιμο πεφτει στους πασοκους τελευταια στιγμη.
    εγω παντως ξερω οτι στο χωριο μου ζητανε απο τους συγγενεις μου σταυρωμενα ψ/τια ανθρωποι που δεν ειχαν ψηφισει τπτ αλλο μεχρι τωρα εκτος απο πασοκ και μαλιστα εξεπιτασεως.
    ασχετο, βλεποντας και την συγκεντρωση του πασοκ, αν ψηφιζαν οι συγκεντρωσεις τοτε ημασταν μακραν πρωτοι με τουλαχιστον Χ3 απο τον δευτερο
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω με το μισο σοϊ εχω σηκωσει τα χερια ψηλα.
      Στο αλλο μισο θα πεσουν αρκετες κοκκινες ψηφοι για πρωτη φορα. Ειναι η πρωτη φορα που το λενε και τους πιστευω.

      Διαγραφή
    2. Εμένα Manny όλη μου η οικογένεια είναι κόκκινη. Οι άλλοι όμως γύρω μου ροζίζουν απελπιστικά... Πάντως πολύ πιθανό να περάσει τρίτος ο Σύριζα, αν και δεν ξέρω αν έχει σημασία μακροπρόθεσμα. Ότι ανεβαίνει απότομα ξεφουσκώνει ομοιοτρόπως συνήθως. Απλά διασκεδάζω με τα "θα κυβερνήσουμε" του Τσίπρα (και του Καμμένου). Έχουν και μια δόση παραφροσύνης... Φαίδρα

      Διαγραφή
    3. Ετσι ειναι
      Το επομενο διαστημα θα εχει μεγαλο ενδιαφερον.

      Διαγραφή
  9. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ. Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΔ-26, ΠΑΣΟΚ-17, ΚΚΕ-11, ΣΥΡΙΖΑ-11, ΑΝ.ΕΛ.-8, ΔΗΜ.ΑΡ-7, Χ.Α.-6, ΟΙΚΟΛ-3, ΛΑΟΣ-3, ΔΗΣΥ-2, ΚΟΙΝ.ΣΥΜΦ-1,5, ΑΝΤΑΡΣΥΑ-1, ΛΟΙΠΑ-3,5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητηρια συντροφε red, εγω παντως πιστευω πως ο ΣΥΡΙΖΑ με τετοιο δουλεμα που εχει ριξει στον κοσμο ισως,με το ζορι βεβαια,να σχηματισει και κυβερνηση ενω η Χ.Α θα μπει σιγουρα στην βουλη.Ο οππορτουνισμος ομως δεν θα αντεξει για πολυ γιατι παρολο που στην πολιτικη ειμαστε μπροστα σαν χωρα (θα ζησουμε πρωτοι τον κατακερματισμο των δυο παραδοσιακων κομματων)στο θεμα της αριστερας και κυριως αυτης που εκπροσωπει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχουμε δει οσα και οι αλλες χωρες.Γι'αυτο εχουν περιθωρια οι ευρωλιγουριδες.Ευτηχως που εδω υπαρχει ΚΚΕ και οι απογοητευμενοι θα τρεξουν πισω στο αυθεντικο δικο τους Κομμα και δεν θα συντηρητικοποιηθουν οπως αλλου.Η δε Χ.Α. θα αυξανεται οσο δεν θα δυναμωνουν αισθητα οι λαϊκοι αγωνες και οσο θα δυσκολευεται το συστημα.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Αντιθέτως, το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε πως όσο ο ελληνικός λαός θα περιμένει κάποια ισχυρή κυβέρνηση, όποιας απόχρωσης και κατεύθυνσης, για να του λύσει τα προβλήματα, τόσο αυτός θα βουλιάζει περισσότερο στον βούρκο της καπιταλιστικής κρίσης. Για αυτό και πρότεινε, την μόνη ρεαλιστική πρόταση (...) Την αποδέσμευση της Ελλάδας απο την ΕΕ με Λαϊκή εξουσία, η οποία θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής".

    Με το συμπάθειο σύντροφοι, αλλά έχω μιά απορία: Πώς θα αποδεσμευθεί η χώρα από την Ε.Ε. και πώς θα γίνει η μετάβαση στη λαϊκή εξουσία; Ποιός θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και ποιός θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής; Ποιός άλλος από μιά ισχυρή κυβέρνηση, συγκεκριμένης (αριστερής, ανατρεπτικής, αντικαπιταλιστικής, εργατικής, με προοπτική τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό) απόχρωσης και κατεύθυνσης;
    Γιατί κάνουμε το (επικοινωνιακό, έστω) λάθος να αποστρεφόμαστε μετά βδελυγμίας, κάθε κυβέρνηση "όποιας απόχρωσης και κατεύθυνσης" και δεν προβάλουμε το στόχο μιάς κυβέρνησης που θα υλοποιήσει (με τους ρυθμούς και την ένταση που εκείνη θα επιλέξει), το πρόγραμμα του ΚΚΕ;
    Ολοκληρώνοντας το εξαιρετικό αφιέρωμά του ο Redfly, υπολογίζει τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ σε 750-850.000. Δηλαδή υπάρχουν τουλάχιστον 700.000 συμπολίτες μας που θα ψηφίσουν το Κόμμα, χωρίς να είναι οργανωμένα μέλη του. Οι περισσότεροι εξ αυτών (να είστε βέβαιοι ότι) έχουν μεγάλο πόθο κι αγιάτρευτο καημό την "ενότητα της Αριστεράς". Έστω, τη "συμπαράταξη" (για να δανειστώ την κεντρική πολιτική κατεύθυνση του 12ου Συνεδρίου).
    Βεβαίως, ξέρουμε όλοι ότι οι προϋποθέσεις για μια τέτοια σύγκλιση δεν υπάρχουν σήμερα. Και ότι το ΚΚΕ φέρει τις μικρότερες ευθύνες γι αυτό (και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλα αριστερά, κομμουνιστικά σχήματα, τις μεγαλύτερες).
    Τί θα εμπόδιζε όμως το Κόμμα να θέσει τις δικές του προϋποθέσεις για μια τέτοια ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ συνεργασία, ώστε να απονευρώσει τα τακτικίστικα επικοινωνιακά κόλπα του Αλ. Τσίπρα;
    Με την τακτική που έχει επιλεγεί, μοιάζουμε σαν να παραδεχόμαστε (εμμέσως πλην σαφώς) ότι αυτό που μας νοιάζει είναι να μπορούμε να φωνάζουμε περισσότερο και καλύτερα, ως αντιπολίτευση και μόνο.
    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, αντί να είμαστε εμείς που θα δυναμώνουμε εντυπωσιακά από την εντεινόμενη οικονομική εξαθλίωση του λαού μας, να επωφελούνται άλλοι, σαφώς λιγότερο αξιόπιστοι και περισσότερο "ελισσόμενοι".
    Και τέλος, ας σταματήσει κάποτε η υποβάθμιση της σημασίας των εκλογικών ποσοστών, ιδίως σε μια περίοδο που ο τόπος βράζει και η εργατική τάξη χτυπιέται πιο βάρβαρα από ποτέ. Όσο μεγαλύτερα τα ποσοστά της Κυριακής, τόσο πιο δυναμωμένοι οι αγώνες των εργαζόμενων από Δευτέρα. Και όσο αυτά τα δύο θα αλληλοτροφοδοτούνται, τόσο πιο κοντά θα φθάνουμε στους στόχους μας για λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μοίρασμα του πλούτου σ' εκείνους που τον παράγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω χρόνο τώρα να σου απαντήσω, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν άλλοι.

      Να ξέρεις όμως, πως η αυθαιρεσία που κάνεις και μιλάς εκ μέρους των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, είναι ικανή συνθήκη, ώστε να πετάξω το σχόλιο αυτό στα σκουπίδια.

      Ποιός είσαι εσύ, και μιλάς εκ μέρους των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΚΚΕ ?
      Εγώ πάντως ως απλός ψηφοφόρος του ΚΚΕ, αρνούμαι να μπω στην στρούγκα, στην οποία με τοποθετείς.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Redfly, το πιο εύκολο είναι ν' αρχίσω κι εγω να ρωτάω ποιός είναι ποιός. Αλλά όχι. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να αντιδικώ με ανθρώπους που προσφέρουν και που τους νιώθω (πολιτικά) δίπλα μου.
      Ποιά στρούγκα; Μετέφερα μια εντύπωσή μου, έτσι όπως την εισπράττω εδώ και καμιά τριανταριά χρόνια. Ειρήσθω εν παρόδω, με λένε Κώστα, είμαι στα 50, κατάγομαι από μια πόλη της Θεσσαλίας που πάντα έδινε υψηλότερα ποσοστά ατο Κόμμα, από τα πανελλαδικά, είμαι άνεργος, έχω ψηφίσει 2 φορές ΚΚΕ Εσωτ., 3 φορές τον ενιαίο ΣΥΝ, μιά φορά ΣΥΡΙΖΑ (το 2007) και τις υπόλοιπες ΚΚΕ, κάτι που φυσικά θα κάνω και τώρα. Δεν είμαι μέλος του Κόμματος, δεν θεωρώ τον εαυτό μου συνεπή, πρωτοπόρο κομμουνιστή και δεν μιλάω ποτέ εκ μέρους κανενός παρά μόνο του εαυτού μου.
      Πάντως, αν πραγματικά θεωρείς ότι μια συγκεκριμένη φράση (που ίσως θα μπορούσε να διατυπωθεί με διαφορετικό τρόπο) αποτελεί "ικανή συνθήκη", ώστε να πετάξεις "το σχόλιο αυτό στα σκουπίδια", κάν'το. Δεν πειράζει. Και στις κάλπες μαζί θα είμαστε και του χρόνου την Πρωτομαγιά, στην επόμενη "Χαλυβουργία"...

      Διαγραφή
    3. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΣΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.(ΠΡΟΛΟΓΟΣ)
      ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΑΣ ΤΗΝ ΠΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΣΩ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ.
      ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ENA ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ:
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
    4. Γ. Ο χαρακτήρας της επανάστασης

      Το αντιϊμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό Μέτωπο πάλης
      και το πέρασμα στο σοσιαλισμό

      Ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί από τα δεσμά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ιμπεριαλιστικής καταπίεσης και εξάρτησης, όταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της πραγματοποιήσει τη σοσιαλιστική επανάσταση και προχωρήσει στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Οι εσωτερικές εξελίξεις που μεσολάβησαν στη χώρα και οι αλλαγές στη θέση της στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, στη δεκαετία του ΄80 και την πρώτη πενταετία του ΄90, συνέβαλαν στο να ωριμάσουν περισσότερο οι υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό στη χώρα μας. Στην εποχή μας, εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, η πάλη των τάξεων κατευθύνεται στη λύση της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Η επαναστατική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σοσιαλιστική.

      Κινητήριες δυνάμεις της σοσιαλιστικής επανάστασης θα είναι η εργατική τάξη ως ηγετική δύναμη, οι μισοπρολετάριοι, η φτωχή αγροτιά και τα πιο καταπιεσμένα λαϊκά μικροαστικά στρώματα της πόλης. Η νεολαία θα παίξει δραστήριο ρόλο στον αγώνα για το σοσιαλισμό και την οικοδόμησή του. Το ΚΚΕ επιδιώκει να πείσει και άλλα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων ότι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους δεν υπηρετούνται με τη διατήρηση του καπιταλιστικού συστήματος. Ότι πρέπει να σταθούν στο πλευρό των δυνάμεων που παλεύουν για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Έστω και ουδετερότητα αυτών των στρωμάτων θα συμβάλει στο πέρασμα στο σοσιαλισμό. Η πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης θα εξαλείψει τις αυταπάτες για τον καπιταλισμό και θα διαλύσει τις προκαταλήψεις για το σοσιαλισμό.

      Οι διεθνείς αρνητικές εξελίξεις, η πιο στενή πρόσδεση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και σχεδιασμούς μεγάλωσαν την επίδραση του διεθνούς παράγοντα στην εξέλιξη και έκβαση του αγώνα για το σοσιαλισμό στο επίπεδο μιας μόνο χώρας.

      Η αλληλεπίδραση εθνικού-διεθνικού δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις και συνθήκες διαδραματίζουν τον κύριο ρόλο στην επαναστατική διαδικασία. Το επαναστατικό λαϊκό κίνημα της κάθε χώρας οφείλει να κατευθύνει την πάλη του προς το σοσιαλισμό, δίνοντας έτσι τη δική του συμβολή στη βελτίωση και την αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού.

      Το εργατικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας πρέπει να κατακτήσει την ικανότητα να σταθμίζει, να υπολογίζει εκ των προτέρων και να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες που μπορεί να εμφανισθούν στην Ελλάδα για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Να αξιοποιεί τις θετικές εξελίξεις που θα συντελούνται σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να προσαρμόζει τη δράση του σε συνθήκες μακρόχρονου αγώνα. Σε κάθε φάση πρέπει να επιλέγεται η πολιτική που ανεβάζει τη μαχητικότητα της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων και οδηγεί στην επίλυση του προβλήματος της εξουσίας.

      Αναδείχνεται πιο επιτακτικά η ανάγκη το ΚΚΕ με την πολιτική του να συμβάλει στη διαμόρφωση και ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα για τη σοσιαλιστική επανάσταση.

      Διαγραφή
    5. Η αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή δημοκρατική γραμμή πάλης συμβάλλει στη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, στην αντίσταση, και υπεράσπιση των συμφερόντων του από την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ο δρόμος που βοηθά να αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, να γίνει η προσέγγιση και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο αγώνας αυτός συνδέεται περισσότερο και εντάσσεται οργανικά στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Περικλείει από τη φύση του ρήξεις που υπονομεύουν τα θεμέλια της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Δημιουργεί προϋποθέσεις για την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

      Η ωρίμανση των προϋποθέσεων για τη σοσιαλιστική επαναστατική αλλαγή δε θα είναι έργο μιας πράξης, αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας με ανοδικές και καθοδικές στιγμές και φάσεις, στροφές και καμπές που θα καθορίζονται: Από το συσχετισμό δυνάμεων, την ετοιμότητα και τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική προετοιμασία, τη δύναμη και την ετοιμότητα του ΚΚΕ, το βαθμό αναζωογόνησης των ιδανικών του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

      Το ΚΚΕ, συμμετέχοντας και δουλεύοντας για την ανάπτυξη της ενότητας και της μαχητικότητας του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, διατηρεί παράλληλα την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια. Θεωρεί άμεσο πραχτικό καθήκον να εκθέτει ανοιχτά στο λαό το πρόγραμμα του, να προβάλλει την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, να δουλεύει ενεργά για την κατανόησή τους.

      Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης εκφράζει αντικειμενικά μια ευρύτερη κοινωνική βάση, τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, που δέχεται τις συνέπειες από τη δράση των πολυεθνικών και από τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς: Τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης αγροτιάς, των μεσαίων στρωμάτων της πόλης, των κοινωνικών κινημάτων που αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος των λαών και της ειρήνης. Συσπειρώνει τους εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού και της επιστήμης, που αντιστέκονται στην υποκουλτούρα, στην εμπορευματοποίηση και στη χειραγώγηση.

      Διαγραφή
    6. Η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου πραγματοποιείται στο έδαφος του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα, της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης με την ολιγαρχία του τόπου, τους πολύμορφους μηχανισμούς του κράτους της, με τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντά της ή συναινούν στην εξυπηρέτησή τους. Η δύναμη του Μετώπου βρίσκεται στον ηγετικό ρόλο της εργατικής τάξης και του κόμματός της, στην ενότητα δράσης της, στη συμμαχία της με τα κοινωνικά στρώματα που παλεύουν σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

      Το Μέτωπο στην αρχική του φάση ξεκινά σαν συσπείρωση κυρίως κοινωνικών δυνάμεων γύρω από αντιιμπεριαλιστικά αντιμονοπωλιακά αιτήματα και στόχους, από επιμέρους μέτωπα πάλης που κινητοποιούν διάφορα τμήματα των εργαζομένων προς ένα ενιαίο ισχυρό λαϊκό ρεύμα. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η ταξική πάλη, η οργάνωση και η πολιτική πείρα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όσο ενισχύεται η δύναμη του ΚΚΕ, τόσο θα αυξάνονται οι δυνατότητες το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο να προκαλεί αντίστοιχες αλλαγές στον πολιτικό συσχετισμό.

      Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την αναγκαιότητα σύγκρουσης με τον ιμπεριαλισμό και τα πολυεθνικά μονοπώλια, υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας. Η συνεργασία μπορεί να εκφραστεί με τη μορφή συντονισμού, πολλαπλών συσπειρώσεων και κοινής δράσης για ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα, στα οποία διαπιστώνεται συμφωνία. Η εμπειρία της κοινής δράσης θα δείχνει κατά πόσο είναι δυνατή η διεύρυνσή της και η συνεργασία και σε άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακους στόχους, κατά πόσο στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική συμφωνία.

      Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τα άλλα κόμματα όχι μόνο με βάση τις διακηρύξεις, το πρόγραμμα και τους στόχους τους, αλλά και από το πώς υπερασπίζονται τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και στηρίζουν τους αγώνες τους. Οι πολιτικές συνεργασίες για να σταθούν και να στερεωθούν ώστε να δώσουν ώθηση και πολιτικό δυναμισμό στο αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης, πρέπει να στηρίζονται σε υπαρκτές κοινωνικές διεργασίες και συσπειρώσεις, να αναπτύσσουν τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων. Να στηρίζονται στους αγώνες, να αναγνωρίζουν έμπρακτα τη δύναμη του λαϊκού κινήματος. Να αντιμετωπίζουν τα διασπαστικά και υπονομευτικά σχέδια της άρχουσας τάξης και των συμμάχων της.

      Το Μέτωπο αγκαλιάζει τους χώρους δουλειάς και κατοικίας. Διεισδύει σε νευραλγικούς τομείς, ώστε να διεκδικεί κατακτήσεις, να περιορίζει την αντεπίθεση και αντίδραση των ταξικών και πολιτικών του αντιπάλων. Ασκεί επίδραση στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, ώστε να αδυνατίζει τις προσπάθειες καταστολής και κατάπνιξης της λαϊκής θέλησης.

      Στην πορεία της πάλης και στο βαθμό που βαθαίνει ο αντικαπιταλιστικός του χαρακτήρας, αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός επαναστατικού λαϊκού μετώπου οργανωμένου από τα κάτω και από τα πάνω, ικανού να συσπειρώνει στη δράση όλο και ευρύτερες λαϊκές μάζες. Αποκτά ποιοτικά γνωρίσματα ανώτερα από τα μαζικά κινήματα και τις οργανώσεις τους.

      Διαγραφή
    7. Τα όργανα αυτού του μετώπου είναι τα επιτελεία του αγώνα σε κάθε επίπεδο, οργανωτές, καθοδηγητές σκληρών ταξικών συγκρούσεων. Δεν περιορίζονται στην άσκηση πίεσης και ελέγχου πάνω στο αστικό κράτος και στους άλλους αστικούς θεσμούς. Κινητοποιούν το λαό, ώστε να ματαιώνει αντιλαϊκές επιλογές, να μην πειθαρχεί στους επάνω. Διαμορφώνουν μέσα στην πάλη νέους λαϊκούς θεσμούς, σε σύγκρουση με τους αστικούς θεσμούς πού νομιμοποιούν την δικτατορία των μονοπωλίων. Διαπαιδαγωγούν και προετοιμάζουν το λαό να αξιοποιεί όλες τις μορφές πάλης και να είναι σε θέση να τις εναλλάσσει γρήγορα και ανάλογα με τις εξελίξεις. Τα καθοδηγητικά όργανα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού λαϊκού μετώπου, οι λαογέννητοι θεσμοί που εμφανίζονται στη διάρκεια της αναμέτρησης και των ταξικών αγώνων αποτελούν τα έμβρυα της νέας πολιτικής εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

      Βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης


      Το ΚΚΕ πρωτοστατεί ώστε το Μέτωπο να οργανώνει την πάλη, να ιεραρχεί τις κατευθύνσεις και τα αιτήματα με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο κατευθύνσεων και στόχων που εναντιώνονται και συγκρούονται με τις βασικές επιλογές του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ένα πλαίσιο ανοιχτό σε ριζικές αλλαγές που θίγουν τα βάθρα του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν μπορεί να είναι οποιοδήποτε ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελεί πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης του συστήματος. Πρέπει να αντανακλά το επίπεδο ωρίμανσης των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών κοινωνικών δυνάμεων. Να θεμελιώνει και να βαθαίνει τη συμμαχία τους. Να αναπτύσσει την κοινωνική και πολιτική συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Το Μέτωπο επηρεάζεται από το βαθμό συμφωνίας των δυνάμεων που το συγκροτούν σε συμμαχία με το ΚΚΕ.

      Οι προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχοι πάλης του Μετώπου έχουν εσωτερική συνοχή και ιεράρχηση. Αναπροσαρμόζονται στην πορεία του αγώνα ανάλογα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Μετώπου και το συσχετισμό δυνάμεων στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Υπηρετούν την οργάνωση της πάλης για μέτρα και στόχους που αφορούν: Tις ζωτικές οικονομικές, μορφωτικές και πολιτιστικές ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ανεργίας και των συνεπειών της. Την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους, τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Την υπεράσπιση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας και των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων. Τη διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας και υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας από την ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων". Τη δραστήρια συμβολή της χώρας στον αγώνα για την ειρήνη και την απόκρουση κάθε μορφής επέμβασης και ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή και γενικότερα. Στις βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις και στόχους πάλης εντάσσονται:
      Η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση των εγχώριων αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, για την πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

      Διαγραφή
    8. Η άρνηση συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις, με οποιονδήποτε τρόπο και αν πραγματοποιούνται. Η από κοινού δράση με άλλα κινήματα γειτονικών χωρών για ένα περιφερειακό σύστημα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Νότου (Βαλκάνια, Μεσόγειος, Μέση Ανατολή). Η απεμπλοκή από το πλέγμα της πολιτικο-στρατιωτικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ). Η απομάκρυνση των αμερικανονατοϊκών βάσεων, των πυρηνικών όπλων. Η ανάπτυξη κοινής δράσης με τους λαούς και χώρες για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και των άλλων στρατιωτικοπολιτικών οργανισμών. Εθνική, αμυντική πολιτική, που κατοχυρώνει την ασφάλεια της χώρας και τον αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό της στις διεθνείς σχέσεις και στην περιοχή. Καμιά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα όργανα των ιμπεριαλιστών δε νομιμοποιείται.
      Η δράση που έχει στόχο να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας, η προστασία και πραγματική αύξηση του λαϊκού εισοδήματος. Η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Η πάλη κατά της επιβολής των νέων εργασιακών σχέσεων. Η μείωση των ωρών εργασίας με πλήρη διασφάλιση των οικονομικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, Ελλήνων και αλλοδαπών. Η κατάργηση των υπερωριών και η λήψη μέτρων που αντιπαλεύουν και καταργούν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και των νέων. H ανάπτυξη και χρήση των νέων τεχνολογιών σε όφελος των εργαζομένων.
      Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους. Θεσμοί εργατικού και λαϊκού ελέγχου. Ιση αμοιβή για ίση δουλειά ανδρών και γυναικών, νέων και αλλοδαπών εργαζομένων. Επιδότηση αόριστης διαρκείας στους ανέργους, επιδόματα στο 80% του βασικού μεροκάματου. Διασφάλιση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ανέργων στη διάρκεια της ανεργίας. Ειδική προστασία στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στην τρίτη ηλικία. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων γενικότερα. Δημοκρατική, αντιμονοπωλιακή μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου. Μηδενικός φορολογικός συντελεστής σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Έλεγχος τιμών στις πηγές και μέτρα αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας. Φθηνές τιμές σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
      Η δράση κατά των συμφωνιών που υποθηκεύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Υπαγωγή όλων των βασικών υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας στο δημόσιο τομέα.

      Διαγραφή
    9. Η διεκδίκηση και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεων και τομέων στρατηγικής σημασίας (έρευνα, τεχνολογία, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τράπεζες, ορυκτός πλούτος). Απεξάρτησή τους από μονοπωλιακές δεσμεύσεις, προώθηση ουσιαστικού κοινοβουλευτικού και λαϊκού ελέγχου. Αγώνας για την ενίσχυση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία από τις επαγγελματικές ασθένειες. Ανάπτυξη της κρατικής βιομηχανίας φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων και άλλων αναλώσιμων υλικών. Πάλη για τον περιορισμό, με τελικό στόχο την κατάργηση, των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στο τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Δράση ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γνώσης. Δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, λαϊκή παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς, που υπηρετεί και συνδυάζει σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνικούς, ανθρωπιστικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.
      Η απόκρουση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της GATT και των συνεπειών από την προώθησή τους. Ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών. Πολιτική για την ανάπτυξή τους, τη ρύθμιση των χρεών τους. Η υποστήριξη πολιτικής επιδοτήσεων για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας. Μέτρα στήριξης του εισοδήματος του μικρομεσαίου αγρότη, αύξηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων για έργα υποδομής. Αντιμονοπωλιακό πλαίσιο μέτρων για την υποστήριξη και ενίσχυση της βιοτεχνίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κίνητρα για τη συνεταιριστική οργάνωσή τους.
      Η πάλη για τον εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφάλειας, του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Η κατοχύρωση του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Αγώνας για την απεξάρτηση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τους μηχανισμούς και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κεντρικής εξουσίας. Μέτρα για τη δημοκρατική αποκέντρωση, τη διασφάλιση πόρων και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων. Καθιέρωση αιρετής Αυτοδιοίκησης Γ' βαθμού. Διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, σεβασμός του δικαιώματος των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Κοινωνικός έλεγχος σε όλες τις μορφές πληροφόρησης. Στήριξη πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης στον τομέα της ενημέρωσης. Ενίσχυση και αναβάθμιση των Δημοσίων Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Περιορισμός έως και κατάργηση της δυνατότητας δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτόν.
      Πολιτιστική δράση που να εξυψώνει την κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης προσωπικότητας, να ενισχύει την ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Δημόσια προγράμματα για την πολιτιστική υποδομή. Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του ρόλου των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού. Καθιέρωση της αισθητικής αγωγής και καλλιτεχνικής παιδείας στην εκπαίδευση.
      Απόκρουση της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Να μη χρησιμοποιείται ως μέσο για τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση συνειδήσεων. Ριζική αναμόρφωση και εκδημοκρατισμός του νομικού πλαισίου, ώστε να γίνει ουσιαστικό το δικαίωμα άσκησης και αθλητισμού για όλο το λαό και τη νεολαία. Στόχος, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η ενίσχυση της υγείας, η καλλιέργεια πνεύματος ευγενικής άμιλλας, φιλίας και ειρηνικής συμβίωσης ανάμεσα στους λαούς.

      Διαγραφή
    10. · Πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυστηρός και αποτελεσματικός έλεγχος της δράσης των ρυπογόνων βιομηχανιών. Προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με κριτήριο το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση θαλασσών και η καταστροφή δασών
      Μέτρα για την ισοτιμία της γυναίκας στην οικογένεια, στην εργασία, για τη συμμετοχή της στην κοινωνική και πολιτική δράση, στον πολιτισμό.
      Μέτρα για την προστασία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη μόρφωση, στην εργασία, στην πολιτιστική και πνευματική της ανάπτυξη, για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Συντονισμένος αγώνας για να αντιμετωπιστεί η κοινωνική μάστιγα των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη.

      Διαγραφή
    11. Ο αγώνας για αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους πρέπει ταυτόχρονα να επεκτείνεται σε ευρύτερο πλαίσιο στην περιοχή και σε όλη την Ευρώπη. Ο συντονισμένος σε διεθνές επίπεδο αγώνας θα καταφέρει ταυτόχρονα κτυπήματα στα κέντρα του ιμπεριαλισμού. Θα δυναμώνει την αλληλεγγύη και τη διάθεση για πάλη, θα ενισχύει την αισιοδοξία, θα κινητοποιεί και θα προσελκύει νέες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις.

      Το Μέτωπο πάλης θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για το συντονισμό με άλλα εθνικά κινήματα. Θα αναζητεί διεθνή σημεία στήριξης σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανώσεις που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της ανεξάρτητης ανάπτυξης των λαών. Θα συμμετέχει ενεργά σε διεθνή κινήματα αλληλεγγύης. Θα συμπαραστέκεται σε λαούς που υποφέρουν από την ιμπεριαλιστική πολιτική, τις επεμβάσεις και τους τοπικούς πολέμους. Θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη, ιδιαίτερα σε κρίσιμες συνθήκες πανεθνικής κρίσης, όταν ο διεθνής ιμπεριαλισμός θα τρέξει να υποστηρίξει την ολιγαρχία της χώρας, και να τη διατηρήσει, ως έρεισμα και σφαίρα επιρροής του.

      Το αντιϊμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό Μέτωπο και το πρόβλημα της εξουσίας

      Στις γραμμές του Μετώπου εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης. Αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις, σε ό,τι αφορά την προοπτική και το σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης.
      Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αναμετρήσεων, των ταξικών συγκρούσεων, θα φέρνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας. To KKE κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική.

      Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
      Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.

      Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.

      Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

      Σε κάθε περίπτωση ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι η ενότητα της εργατικής τάξης, η κατάκτηση του ηγετικού καθοδηγητικού ρόλου της, καθώς και του Κόμματός της, του ΚΚΕ, στο Μέτωπο.

      Διαγραφή
    12. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, του πιο μαχητικού και έμπειρου τμήματος της εργατικής τάξης, το Μέτωπο θα κατακτά την ικανότητα να εναλλάσσει έγκαιρα όλες τις μορφές πάλης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αντίδραση και αντεπίθεση που θα δεχθεί από την κυρίαρχη τάξη της χώρας. Στις κορυφαίες αυτές στιγμές σύγκρουσης, όταν τίθεται στην ημερήσια διάταξη η ρήξη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, θα συντελούνται αναδιατάξεις και ανακατατάξεις των πολιτικών δυνάμεων. Η εργατική τάξη θα επιδιώκει να διατηρεί τη συμμαχία και τους δεσμούς της με όσο γίνεται περισσότερες από τις άλλες αντιιμπεριαλιστικές, αντιμονοπωλιακές δυνάμεις.

      Για να μπορέσει το ΚΚΕ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της πάλης για τη συγκέντρωση των απαραίτητων δυνάμεων για το σοσιαλισμό, πρέπει το ίδιο να ενισχύεται αποφασιστικά και ολόπλευρα.

      Να αναπτύσσει ακατάλυτους δεσμούς με την εργατική τάξη, τη νεολαία. Να συγκροτεί γερές οργανώσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, μόρφωσης, κατοικίας, της νεολαίας, της επιστήμης και στους χώρους της υπαίθρου. Χρειάζεται να ενισχύει διαρκώς την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα, να αναβαθμίζει τον πρωτοποριακό ρόλο του. Απαραίτητοι όροι για την εκπλήρωση αυτών των στόχων είναι το δυνάμωμα των επαναστατικών χαρακτηριστικών του, ως κόμματος νέου τύπου, η συνεχής αφομοίωση της θεωρίας του μαρξισμού-λενινισμού, η διεύρυνση της συλλογικότητας στην επεξεργασία της πολιτικής του ΚΚΕ και στην εφαρμογή της στη δράση, η ανανέωση των γραμμών του και η ανάδειξη χιλιάδων νέων στελεχών, εργατών, εργατριών και άλλων εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος.
      ΟΛΟ ΤΟ Γ ΜΕΡΟΣ ΠΑΡΕΘΕΣΑ,ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΩΣΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΥΤΑΠΑΤΑΣΕ.
      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ (ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ)ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.
      1.ΕΥΡΩΠΗ(ΣΥΡΙΖΑ)
      1.ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ(ΚΚΕ)
      2.ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ(ΣΥΡΙΖΑ)
      2.ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ(ΚΚΕ)
      3.ΑΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ(ΣΥΡΙΖΑ)
      3.ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ(ΚΚΕ)
      Α ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ(ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ).
      ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΣ ΤΗΝ ΛΟΥΣΤΟΥΝ.
      ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ.
      ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΠΑΝ ΤΟ ΠΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.
      ΜΟΝΟ ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΕΥΤΕΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ.
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
    13. Αγαπητέ Θόδωρε, ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που έκανες να ανεβάσεις το πρόγραμμα, έτσι όπως ψηφίστηκε από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Μάιο του 1996. Νομίζω ότι 16 χρόνια μετά, μια (περιορισμένη, έστω) επικαιροποίηση τη χρειάζεται.
      Στο ότι η "επανάσταση δεν γίνεται ειρηνικά", επίτρεψέ μου μια επιφύλαξη: Έχουμε άραγε τα μέσα, τις δυνατότητες, τις προϋποθέσεις (υποκειμενικές και αντικειμενικές) να μην την κάνουμε ειρηνικά; Δεν το βλέπω...

      Διαγραφή
    14. Επίσης: Δεν ζήτησα συνεργασία ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με κάτι άλλο. Πιο πάνω, γράφω ότι δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις. Οι ενστάσεις μου έχουννα κάνουν με το τακτικό, επικοινωνιακό κομμάτι του προεκλογικού αγώνα και όχι με ζητήματα στρατηγικής.

      Κώστας (συγγνώμη που παρέλειψα να υπογράψω το αμέσως προηγούμενο)

      Διαγραφή
  12. Thanx4all! Είχαν πολύ ενδιαφέρον, όλες οι αναρτήσεις της σειράς! Πολύ καλοί οι χάρτες! Και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δεν ξερω ποθεν της θεσσαλίας εισαι, επειδη ομως και εγω απο κει ειμαι σε πληροφορω οτι συνριπτικη πλειοψηφια των οπαδων/ψηφοφωρων του ΚΚΕ στην σκεψη και μονο της συνεργασιας με αυτες τις γλιτσες ειναι ετοιμη να μας παρει με τις ντοματες, αν το κανουμε εγω θα με παρω με τις ντοματες.
    εκτος απο τις αναρτησεις του ΘΕΟΔΩΡΟΥ για να το κανουμε και ποιο απλα
    ναι δεν γουσταρουμε τα παιχνιδακια και τους τακτικισμους. η προταση μας ειναι καθαρη και ξαστερη και τα ζητηματα που δεν κανουμε πισω ειναι το ζητημα το ποιος κατεχει τα συγκεντρωμενα μεσα παραγωγης με οτι αυτο συνεπαγεται. οποιος γουσταρει εδω ημαστε. οποιος οχι τα κουβαδακια του και σε αλλη παραλια.
    εμεις δεν παζαρευουμε μειωσεις μισθων (δεη,εμπ/λοι), δεν παζαρευουμε τις απολυσεις με "επιδοτησεις" και δεν βαζουμε τα σωματεια να διεκδικουν δανεια για να παρουν οι καπιταλιστες τις επιχειρησεις και να φυγουν (λαναρας, sex form), δεν κανουμε κομπρεμι σε εργατικα κεντρα για να μην εκλεγουν παμιτες με πασοκ νδ λαος (καλαματα) με πασοκ (καρδιτσα) δεν κατεβαινουμε με πασοκους στους δημους (πετρουπολη) και οταν παρουμε τον δημο απο κει που ηταν υποδειγμα (μονιμοι ολοι οιεργαζομενοι, αψογη λειτουργια σε ολα τα επιπεδα, παραδοθηκε με πλεονασμα στα ταμεια χωρις δημοτικη αστυνομια και με παροχες στον λαο,χαμηλοτεροι φοροι πανελλαδικα) εγινε μπαχαλο, καταχρεομενος και με ενα σκασμο απληρωτους συμβασιουχους που στην συνεχεια αρνουνται να τους βαλουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ. δεν κανουμε κομπρεμι με πασοκ νδ λαος στην ικαρια για να χασει τον δημο ο κομμουνιστης (λευκο οι αριστεριστες στον δευτερο γυρο), δεν βγαζουμε εμετικες ανακοινωσεις στο κοκκινο και να λειτουργουμε σαν ηθικοι αυτουργοι στην δολοφονια του κοτζαριδη, δεν λεμε τα μελη/φιλους του κομματος αυτιστικους, δεν λεμε εξαλοσυνες τις απεργιες, δεν φοβομαστε κοινωνικες εκρηξεις λογο της καταστασης και να ζηταμε μετρα κατεναυσμου....ουφ να συνεχισω και αλλο;
    αν με την παραθεση του προγραμματος του κομματος και με ενα σκασμο παραδειγματα (αν θες εχω και αλλα) πιστευεις ακομα οτι ειναι εστω και λιγο αριστεροι και μιλανε ειλικρινα.....τοτε σηκωνω τα χερια ψηλα
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. επισης....ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
    την θεση μας θελουμε να περναμε και αυτο γινεται ανρωπο τον ανθρωπο, εργοστασιο το εργοστασιο, σπιτι το σπιτι.
    βαρεθηκα καθε τρεις και λιγο το ιδιο πραμα. αν δηλαδη οι δηλωσεις του μητσοτακουλα γινουν αληθεια και ειμαστε σε ημιπαρανομια και δεν εχουμε ουτε λεπτο στα καναλια τι θα κανουμε; "να το κλεισουμε το μαγαζι";
    το καλυτερο επικοινωνιακο κομματι του κομματος ειμαστε εμεις οι ιδιοι.
    τι λεμε, σε ποσους το λεμε και κυριως η σταση μας ως κομμουνιστες στην εργασια, στο σπιτιστον περιγυρο.
    αυτο κανενα καναλι, κανενας "χαρισματικος" δεν στο δινει και παρτε παραδειγμα τον σιφωνιο και ενα καρο συνδικαλιστες μας πρωτοπορους εργατες.
    το κυρος που πηραμε στα ματια εργαζομενων που ειδαν στις 20/11 τι εγινε με τα ματια τους και με δακρυα στα ματια υποδεχοντουσαν την περιφρουριση (και δεν ηταν παμιτες). η δηλωση του νεοδημοκρατη απο την κερκυρα γιατι οχι απλα ψηφιζει ΚΚΕ αλλα γιατι ειναι υποψηφιος, ολα αυτα ειναι καλυτερα και απο 24/24ωρο προβολη στην τιβι
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παιδες πιστευω το συριζα δεν θα μας περασει,εμεις θα παμε στο 11-12% και το συριζα αντε και 8-9%οποτε συμφωνω με redfly!οσο για χρυση αυγη οσο κι αν φαινεται περιεργο πιστευω οτι δεν θα μπει στη βουλη!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ συμπατριώτη Modesto, μου απαντάς για πράγματα τα οποία ούτε είπα ούτε καν υπαινίχθηκα.
    Επαναλαμβάνω:
    Δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις ούτε για ενότητα ούτε για συμπαράταξη. Και αυτό συμβαίνει ακριβώς για τους λόγους που (αδίκως κουράστηκες να) παραθέτεις και για πολλούς ακόμη άλλους.
    Από το σημείο αυτό μέχρι το να φθάνουμε στην υπερβολή της απόρριψης ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ κυβέρνησης, ΟΠΟΙΑΣ απόχρωσης και κατεύθυνσης, υπάρχει απόσταση.
    Θα έβρισκα πιο αποτελεσματική μια τακτική που θα εστίαζε σε μια κυβέρνηση, της οποίας οι βασικοί άξονες θα ήταν αυτοί που και το ΚΚΕ θέτει στο πρόγραμμά του. Πιστεύω πως έτσι, και ο λαός θα εισέπραττε μια πιο θετική απάντηση και οι "μαγκιές" των νεόκοπων "αριστερών σωτήρων" θα έπεφταν στο κενό.
    Εκλογική τακτική και επικοινωνιακή πολιτική δεν σημαίνει "το μυαλό στην τηλεόραση" (αν και όταν βγαίνει η Λιάνα ή ο εξαιρετικός Νίκος Μπογιόπουλος, όλοι απολαμβάνουμε την υπεροχή τους). Σημαίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να έρθει όσο γίνεται περισσότερος κόσμος (πρωτίστως οι εργαζόμενοι) κοντά στο Κόμμα, ώστε να μπορεί να συνειδητοποιείται περισσότερο και καλύτερα. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, η λαϊκή πλειοψηφία είναι θεμελιώδης όρος για τη διαδικασία της σοσιαλιστικής επανάστασης.

    Κώστας (γεννημένος κάπου στο Βόλο, κάτοικος κάποιας γειτονιάς της Αθήνας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Redfly να υποθέσω ότι θα περιμένουμε εκ μέρους σου μετεκλογικό στατιστικό ξεσάλωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια απ' τις καλύτερες δουλειές που είδαμε ποτέ στα blogs, συγχαρητήρια κι από μένα, μπορώ να πω ότι ξεστραβώθηκα αρκετά.
    Ακόμα περιμένουμε ορισμένοι εκείνο το γαμάτο αφιέρωμα στις οργανώσεις της αριστεράς στην Ελλάδα που είχε μπει πριν κάνα χρόνο, αλλά νταξ', συχωρεμένος, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι, έριξες και τόση δουλειά με τούτο δω, δεν κρατάμε κακία.
    Να πω κι εγώ, σαν την τελευταία τρύπα του ζουρνά το δελάρζ poll, ήτοι την αποψάρα μου, όπως ακριβώς στην έγραψα και στο mail που σου στειλα:
    ΝΔ 28%
    ΠΑΣΟΚ 21%
    ΚΚΕ 10%
    ΣΥΡΙΖΑ 8,4%
    ΑΝΕΞ. ΕΛΛ. 6,3%
    ΔΗΜΑΡ 5,5%
    ΛΑΟΣ 4%
    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 3,2%
    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3%
    ΔΗΜ. ΣΥΜ. 2,5%
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%
    ΚΟΙΝ. ΣΥΜΦ. 1,0%

    λοιποί 2%
    ακυρα-λευκα 4%

    Μπορεί βέβαια να πέσω τελείως έξω και να πάρει η ΟΑΚΚΕ κάνα εβδομήντα τοις εκατό, οπότε όχι έξοδο με λαϊκή εξουσία θα δούμε αλλά θα ξεκινήσει και τρίτος παγκόσμιος παγκόσμιος πόλεμος απ' την Ελλάδα μεταξύ αντιρώσικου μετώπου και του άξονα Ρωσίας-Κίνας. Θ' αρχίσει ταυτόχρονα με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου επιτρέπετε κι εμένα να κάνω προγνωστικά, βρίσκομαι κοντά σ' αυτά που βλέπει ο φίλος Αλ. Δελάρζ. Διαφέρουμε μόνο στα εξής:
      -Δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξεπεράσει το 20%.
      -Θεωρώ πιθανότερο να μείνει εκτός Βουλής ο Καρατζαφέρης.
      -Αν το ΚΚΕ πάρει μόνο 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για 12-13. Πιο πιθανό όμως μου φαίνεται το ανάποδο: ΚΚΕ 11,5-12,5% και ΣΥΡΙΖΑ 10-11.

      Κ.

      Διαγραφή
  19. Προσοχη ακολουθει αλλη μια υποκειμενικη αποψαρα βασισμενη σε οτι βλεπω, συζηταω, κρισαρισμενη απο εμπειρια παλιοτερη συν τις δικες μου προκαταληψεις για την εκλογικη συμπεριφορα

    ΝΔ 27,0
    ΠΑΣΟΚ 21,0
    ΚΚΕ 10,5
    ΣΥΡΙΖΑ 10,0
    ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 7,0
    ΔΗΜ.ΑΡ. 5,0
    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 3,5%
    Οικολογοι,Δημ.Συμ και ΛΑΟΣ χαροπαλευουν και μαλλον εκτος(ισως μπει ενα απο τα 3 αυτα κομματα)
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%

    Κεντρικες τιμες παντα, με το ευρος διακυμανσης να ειναι ικανο να αλλαξει καποια δεδομενα και ισως την σειρα των κομματων
    Ειναι υποκειμενικη μου αποψη και οχι κατι ευκταιο,
    Τελος στπον χαρτη που δινεις νομιζω οτι η Αγιασος θα ειναι κοκκινη και ενδεχομενως οι Φουρνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. δεν αντιλεγω οτι σκοπος μου ειναι η εξουσια και για να ερθει θα χρειαστουν συμμαχιες με κοινωνικες ομαδες, συμμαχα στρωματα κτλ.
    αποκλειουμε συγκυβερνησεις και συμμαχιες με αυτες τις δυναμεις που υπαρχουν τωρα στο προσκηνιο και νομιζω οτι απο την αλεκα μεχρι τον τελευταιο (αριθμητικα και οχι ψς προσωπικοτητα) μελος/οπαδο του κομματος αυτο λεμε.
    αυτο που λες αυτο κανουμε, υπαρχει η προταση μας για κυβερνηση και συγκεκριμενο πλανο και καλουμε τον λαο να συμφωνησει.

    οπως ειναι προφανες, τα υπολοιπα πολιτικα κομματα/σχηματισμοι (εκτος απο καποιες εξαιρεσεις τυπου μαργανελη -τιμιοτατος, φιλοτιμος, ξεκαθαρος, μαχητικος) δεν συμφωνουν. εμεις δεν προκειται να βγουμε με συνθημα αριστερη κυβερνηση με αιτηματα μεσοβεζικα και αν παρουμε πλειοψηφια να τα γυρισουμε και να πουμε λαικη εξουσια κτλ.
    αυτα ειναι αριστεριστικα που δεν τιμουν τους κομμουνιστες, δεν λεω κωστα οτι θες κατι τετοιο, αλλα αναγκαστικα πας σε τετοιες λυσεις οταν εχεις ανυπομονησια για αποτελεσματα εκλογικα.
    προσωπικα μιλωντας απο το να παρουμε 15-20% στις εκλογες, προτιμω στο επομενο συνεδριο της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ να εχει 55% καταντιστοιχια σε εργατικα κεντρα και σωματεια και τοτε συζηταμε για το τι μετρα θα παρουν και αφου εχουμε τετοιους συσχετισμους στο εργατικο κινημα βλεπουμε πως εκτοξευονται και τα εκλογικα ποσοστα
    αν και νομιζω οτι δεν θα πολυχρειαζονται και τοσο πολυ οι εκλογες τοτε
    Modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τωρα που ποσταρω δεν εχει και πολυ σημασια αλλα επειδη scripta manent:
    ΝΔ ~26%
    ΠΑΣΟΚ ~18%
    ΚΚΕ ~12%
    ΣΥΝ ~12%
    ΚΑΜΕΝΟ ~7%
    ΔΗΑΡΙ ~7%
    ΛΑΟΣ ~3%
    ΟΙΚΠΡΑΣ~3%
    ΝΑΖΙ ~3%
    ΔΗΣΥ ~2%
    ΑΝΤΑΡΣΥ~1%
    ΑΛΛΑ ~4%
    ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ 2%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. KKE 12-12,50%

    -κάποιος από μακριά-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Απαντήσεις
    1. Και με 20% πάλι με πασόκους και καμμένους θα συνεργαστείτε...
      Και να θυμάσαι το πολύ σε 6 μήνες θα ντρέπεσαι να αυτοπακαλείσαι συριζαίος...

      Διαγραφή
  24. μην σκισεις κανα καλτσον.
    αντε και το πηρατε, τι θα το κανετε;
    θα πατε να κανετε παρεουλα με τον ολαν να επαναδιαπραγματευτητε;
    πραγματικα θα ηθελα πρωτο το πασοκ και ανεξαρτητα θεσης και ποσοστων να χρειαζοταν τις δικες σας ψηφους για να κανει κυβερνηση, με απεργια στις 15 με υπουργο εργασιας και δημοσιας ταξης συριζαιο να γελασει και το παρδαλο αμνοεριφιο.
    θα πατησει ποδι ο συριζαιος υπουργος για να φιαξει ΣΣΕ με μειωση 10% για να ειναι πραγματιστης;
    ρε αντε μου στο διαλο καραγκιοζηδες, φανηκε ποσο πασοκοι ειστε και με την ομιλια του ανεκδιηγητου τριπ(ρ)α στην ομονοια, (αληθεια με 2000 κοσμο στην ομονοια τι περιμενετε; ακομα και αν παρετε τοσο οσο θελεις πιστευεις οτι ολα αυτα τα πασοκια που θα τα μαζεψετε ως ο αυθεντικος εκφραστης του πασοκ του 81 σε τι γραμμη θα πατε; ΠΑΣΟΚΙΑΑΑΑΑΑ)
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σύριζα πρώτο κόμμα στην Αττική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. με δεδομενο οτι στην αττικη κατοικουν
    α) η συντριπτικη πλειοψηφια των εμπ/λων (συν = -10% στους μισθους)
    β) ελπε (συν = -35% στους μισθους, αυξηση 15 λεπτα στον χρονο εργασιας την ημερα στο ωραριο)
    δυο τυχαια παραδειγματα, τοτε πραγματικα ειναι αξιοι της μοιρας τους οσοι ψηφισουν αυτο το εκτρωμα "αριστερου" κομματος
    ρε σουργελα πραγματικα εχει τοσο νοημα σε σας να αυξησετε τα ποσοστα σας στις εκλογες και να μαζευεστε 800 ατομα την πρωτομαγια;
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μη βιαζεστε παιδια,γιατι διακινουνται πολλες φημες με στοχο να επηρεασουν την ψηφο.Αλλοι εχουν προεξοφλησει απο τωρα οτι θα μπυον 10 κομματα στην βουλη,ενω οι ειδικοι τονιζουν οτι αυτο ακριβως ειναι το πιο δυσκολο σημειο της αναμετρησης,και γι αυτο αλλωστε θα καθυστερησει η εκτιμηση.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ.
      ΨΗΦΙΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΗΡΙΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
      ΛΟΓΙΚΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΒΓΕΙ Ο ΟΛΑΝΤ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΗΣΕΙΣ.
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
  28. Τι την ήθελες την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συγχαρητήρια σε εκείνους που ανέστησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου,και έσπευσαν να υποκαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ μετά θάνατον. Εύχομαι ολόψυχα να σας δω σε κυβερνητικό σχηματισμό,και δε θα λυπηθώ καθόλου όταν οι υποστηρικτές σας θα προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους μετά τη διάλυση των αυταπατών τους για Ε.Ε. με φιλολαϊκό πρόσωπο.Φιλιά και θα τα πούμε στον δρόμο.Α σόρυ,ξέχασα.Εσείς διαδηλώνετε ακόμα με τον Παναγόπουλο.
    Terina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τα γατάκια του Σύριζα πια από εδώ και στο εξής θα είναι υποχρεωμένα να πετάξουν τον αριστερό μανδύα και να ψηφίσουν μέτρα... το πάρτυ τώρα αρχίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. συμφωνω με τον γιωργο απολυτα
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Είναι η μοναδική φορά που είμαι ικανοποιημένος. ¨Όχι για το αποτέλεσμα, αλλά γιατί δώσαμε ωραίο, καθαρό και αληθινό αγώνα. Για μια ακοόμη φορά τα φτωχομεσαία στρώματα φοβήθηκαν. Θέλησαν να βρουν παρηγοριά στις ευκολες συνθηματολογικές λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.