24 Απριλίου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική

Αττική - Πειραιάς


Η ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Α' & Β' Αθηνών, την Α' & Β' Πειραιώς, όπως επίσης και το υπόλοιπο της Αττικής, αποτελεί την μεγαλύτερη πληθυσμιακά αστική περιοχή της χώρας, με αποτέλεσμα να καθορίζει κατα 30 % περίπου, το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Ως κύριο αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου οι ταξικές διαφορές και τα προβλήματα της ασκούμενης πολιτικής, εμφανίζονται πιο έντονα και άμεσα, ο κυβερνητικός δικομματισμός παρουσιάζει και παρουσίαζε πάντοτε το χαμηλότερο ποσοστό (68 % το 2009), μεταξύ όλων των εκλογικών περιφερειών.

Κάστρα, με την έννοια που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο μέρος για την Πελοπόννησο δεν υπάρχουν, αν και ορισμένες περιοχές εμφανίζουν σταθερές τάσεις, που σχετίζονται κυρίως με το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των κατοίκων τους.


 

Για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί παραδοσιακά στα βόρεια προάστεια (από το Μαρούσι μέχρι και τον Μαραθώνα), στα νότια προάστεια (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη), σε high class περιοχές του κέντρου (Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου), σε ορισμένες περιοχές των Μεσογείων (Παιανία, Σπάτα, Ραφήνα κλπ) και στην Τροιζηνία. Το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009 καταγράφηκε στην Εκάλη με 55,06% (70% το 2007), ενώ το χαμηλότερο στην Αγία Βαρβάρα με 17,50%.

Το ΠΑΣΟΚ αντιθέτως έχει ιδιατέρως μεγάλη παρέμβαση στις εργατικές συνοικίες των δυτικών προαστείων της Αθήνας και του Πειραιά (από το Αιγάλεω μέχρι και την Ελευσίνα), στις ανατολικές συνοικίες (από την Καισαριανή μέχρι την Αργυρούπολη) και στην περιοχή του Λαυρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 εμφανίστηκε στην Αγία Βαρβάρα (53,61%) ενώ το χαμηλότερο στην Εκάλη με 18,90% (12,8% το 2007).

Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και κόμμα της Αριστεράς (με την ευρεία της έννοια φυσικά), επιτυγχάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του, όχι σε εργατογειτονιές, αλλά σε περιοχές με υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως τα βόρεια προάστεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό του στις εκλογές του 2009, καταγράφηκε στην Νέα Πεντέλη με 11,25%, ενώ αντιθέτως το χαμηλότερο στην Τροιζηνία με 2,29% (εαν δεν υπολογίσουμε τα Αντικύθηρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε μια ψήφο).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ όπως είναι αναμενόμενο, εμφανίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αρκετά δυναμικά, σε σχέση με το σύνολο της χώρας, λόγω των ισχυρών ταξικών αντιθέσεων που αναφέραμε και παραπάνω, με τα εκλογικά του ποσοστά όμως να δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση, από δήμο σε δήμο.

Φυσικά, η Β' Πειραιώς και η Β' Αθηνών, αποτελούν εκλογικά, 2 απο τις καλύτερες περιφέρειες του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, με 12,88 % και 10,84% αντίστοιχα στις εκλογές του 2009 (3η και 7η μεταξύ των εκλογικών περιφερειών)
Σε επίπεδο δήμων, το ΚΚΕ εμφανίζεται πιο ισχυρό σε όλες τις εργατογειτονιές του Λεκανοπεδίου, όπως τα δυτικά προάστεια, τους ανατολικούς δήμους του Υμηττού, στο Θριάσιο πεδίο και στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Τα υψηλότερα ποσοστά στις εκλογές του 2009, σημειώθηκαν στην Καισαριανή (16,97%), στην Νίκαια (16,62%) και στην Νέα Ιωνία (16,37%).

Ιδιατέρως χαμηλή σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, είναι η παρουσία του ΚΚΕ στα βόρεια προάστια, ορισμένους δήμους του κέντρου (Παπάγου, Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ), τα Μεσόγεια, τα Μέγαρα και στον Αργοσαρωνικό. Limit down σημειώνει το ΚΚΕ στην Εκάλη (2,61%), στον Κάλαμο Ωρωπού (3,00%), τα Μέθανα (3,04%), τις Σπέτσες (3,08%) και στον δήμο Παπάγου (3,20%).
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 
Προβλέψεις - εκτιμήσεις 
Επειδή υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις, σχετικά με αυτό το τμήμα της προηγούμενης ανάρτησης, θα πρέπει να τονίσω ξανά πως δεν πρόκειται για κάποιο επιστημονικό εύρημα ή για αποτέλεσμα δημοσκόπησης, αλλά για μια προσωπική πρόβλεψη που λαμβάνει υπόψιν της μακροχρόνια στατιστικά στοιχεία, ιστορικά γεγονότα, οικονομικούς δείκτες και ιδεολογικές τάσεις. Οι εποχές είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτες, ο ελληνικός λαός σε μεγάλο βαθμό είναι δυστυχώς ακόμα αναποφάσιστος και δεν αποκλείεται το εκλογικό σώμα να μας εκπλήξει είτε θετικά, είτε αρνητικά. Για αυτό δείτε την πρόβλεψη αυτή λίγο πιο χαλαρά, χωρίς να σας κόψουμε την προεκλογική φόρα, η οποία ακόμα τρέχει. Καμία επανάπαυση μέχρι τις εκλογές.

Ακολουθεί μια απλή εκτίμηση για τα ποσοστά των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ "κόψαμε" τους Ανεξ. Έλληνες και την ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς δεν μπορέσαμε να βγάλουμε κάποιο αξιόλογο συμπέρασμα.



Σχετικά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο - Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο -Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο

10 σχόλια:

  1. Αν το ΠΑΣΟΚ πέσει στη Β΄Πειραιά κάτω από το 20%, τότε το ΚΚΕ θα είναι με διαφορά πρώτο κόμμα στην περιφέρεια. Το πρώτο μου δείχνει εξαιρετικά δύσκολο γιατί μιλάμε για μια από τις καλύτερες περιφέρειες του ΠΑΣΟΚ και τότε θα μιλάμε για πανελλαδικά ποσοστά της τάξης του 15%. Το δεύτερο δεν είναι απίθανο αλλά για συγκεκριμένους δήμους της περιοχής, Κοκκινιά, Κερατσίνι- Δραπετσώνα, Πέραμα.
    Κάτι παρόμοιο ισχύει και στην πολύ διαφορετική από ταξική σύνθεση Β΄Αθήνας.
    Το ποσοστό του ΚΚΕ στην Α΄Πειραιά παραδοσιακά, και λόγω ταξικής σύνθεσης, αγγίζει το πανελλαδικό του, όταν θα έχεις καλή εικόνα από τη συγκεκριμένη περιφέρεια θα ξέρεις με μεγάλη προσέγγιση πού περίπου θα κυμανθεί πανελλαδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις μερες που περασαν ,αρκετοι γνωστοι ,κυριως απο το χωρο του πασοκ,με πειραζαν λεγοντας μου...κοιτα που θα σας περασει και ο συριζα!Εγω παντως βλεπω οτι το ΚΚΕ αυτη τη στιγμη συσπειρωνει ακομα και ψηφοφρους που τη προηγουμενη φορα ειχαν ψηφισει συνασπισμο.Βλεπω δηλαδη μεγαλη συγκεντρωση δυναμεων γυρω απο το κομμα.Κυριακη κοντη γιορτη βεβαια,αλλα συντροφοι ,πολυ σημαντικο η δουλεια σπιτι-σπιτι!!!Καλη η αφισσοκοληση και τα πανο,αλλα η δουλεια μυρμηγκιου ειναι απαραιτητη!!!ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από κόμπλεξ οι Πασόκοι, άλλο τίποτα...
      -ΝΑ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ
      ΝΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ !
      Και το ΔΗΚΚΙ μας είχε περάσει σε κάποιες παλιές εκλογές
      και η Πολιτική Άνοιξη σε κάποιες άλλες.
      Πού είναι σήμερα αυτά τα κόμματα και που είναι το ΚΚΕ;
      Οργανώνουμε τους εργαζόμενους εργασιακό χώρο τον εργασιακό χώρο,
      σπίτι το σπίτι. Οικοδομούμε το Κόμμα μας.
      Αυτοί τη δουλειά τους και εμείς τη δική μας.
      Μην κωλώνετε πουθενά!

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά. Δικές μου εκτιμήσεις καταλήγουν ότι πιθανότερες περιφέρειες να βαφτούν κόκκινες στο χάρτη είναι Σάμος, Β Πειραιά, Β Αθηνών (με αυτήν τη σειρά). Η 1η και η 2η θέση του κόμματος σε περιφέρειες δεν έχει μόνο στατιστική αξία. Δημιουργεί άλλο κλίμα και αλλάζει τη συζήτηση περί εφικτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με την εσωτερική κατανομή της σοσιαλδημοκρατίας και όχι με το ΚΚΕ. Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε συνειδήσεις ό,τι και αν ψήφιζαν μέχρι σήμερα. Να μη χαθεί ούτε μια μέρα. Το μόνο μας όπλο είναι η επαφή με τον κάθε άνθρωπο. Πρέπει να μιλήσουμε με 7,5 εκατομμύρια ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο. Εμπρός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παρά την άνοδο στα ποσοστά μας, στην Α Πειραιά η έδρα μπορεί να χαθεί, αν δεν πιάσουμε 16,7%, λόγω εκλογικού νόμου (οι έδρες της β κατανομής δίνονται από το μικρότερο στο μεγαλύτερο κόμμα) // στην Αττική παίζει και 2η έδρα, όπως και στη Β Πειραιά, αν στη βουλή μπουν 7 κόμματα // στην Α Αθηνών παίζει 3η έδρα, αν πιάσουμε 14-15%, βέβαια παίζει και 2η θέση για συριζα, αν πανελλαδικά κινηθεί στο 9-10%, αφού είναι η καλύτερη περιφέρειά του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι προβλέψεις σου βασίζονται σε εκτίμηση εθνικών ποσοστών περίπου ΝΔ 25%, ΠΑΣΟΚ 18%, ΚΚΕ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 8%. Κάνω λάθος??? Μήπως υποτιμάς λίγο το ΣΥΡΙΖΑ που είναι το απόλυτο ανάχωμα σε αυτές τις εκλογές και που κερδίζει από το παραμύθι της ενότητας της αριστεράς??? κατά τα άλλα, συγχαρητήρια για τη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, η εκτίμηση για τα άλλα κόμματα γίνεται με επεξεργασία τοπικών στοιχείων και λαμβάνονται υπόψιν και τοπικές δημοσκοπήσεις. Για το ΚΚΕ δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, οι τοπικές δημοσκοπήσεις, αλλά περισσότερο οι μακροχρόνιες τάσεις, ιστορικά στοιχεία, ιδεολογικές "δεξαμενές" και μετακινήσεις του παρελθόντος, αποτελεσματα των περιφερειακών εκλογων κλπ ... όπως επίσης τα σημερινά οικονομικά στοιχεία των περιοχών, η ανεργία, οι κινητοποιησεις, οι απεργιες κλπ

      Το σύνολο της χώρας θα βγει όταν ολοκληρώσουμε την σειρά θεμάτων.

      Όπως είπα, περισσότερο βάρος δίνω στον υπολογισμό της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ, τα υπόλοιπα ποσοστά δίνονται κατα έναν τρόπο ενδεικτικά για να καταλάβουμε καλύτερα την κατάσταση.

      Διαγραφή
  7. ..Συγχαρητήρια για την δουλειά..εχω μια αδυναμία σε τέτοιου είδους αναλύσεις κιας ξέρω ότι οι εκλογές είναι μια ακόμα μάχη(και οχι η πιο σημαντική)! Αυτό που θα ήθελα πάντως στο τέλος της ερευνας , είναι η επιλογή 3-4 περιοχών,που σε βάθος χρόνου τα ποσοστά των κομμάτων αντιστοιχουνμε τα πανελλαδικά ποσοστά (έστω για το ΚΚΕ κυρίως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μια "κουκιδα" στο ψηφιδωτο επιτρεπψτε μου...καλη η προσπαθεια αναλυσης και προβλεψης απο τον "Κοκκινοφτερο" αλλα νομιζω βλεποντας απο την περιοχη μου, οτι ως την τελευταια στιγμη θα υπαρχει ενα μεγαλο κομματι του εκλογικου σωματος που θα "ψαχνεται" και αυτο θα καθορισει και το εκλογικο αποτελεσμα.Εγω γενικα παρατηρω μια μεγαλυτερη συσπειρωση γυρω απο το ΚΚΕ, επαναπατρσιμο απο το ΣΥΝ και ευκολοτερη προσεγγιση σπο πρωην ψηφοφορους της ΝΔ,οι ΠΑΣΟΚΟΙ παροτρυνουν ανοικτα τον κοσμο τους που θελει να διαμαρτυρηθει να ριξει Κουβελη η εστω ΣΥΡΙΖΑ, και αυτο γινεται μεσα απο τους μηχανισμους τους αφου βλεπουν οτι δεν μπορουν να κρατησουν την συσπειρωση τους σε ικανοποιητικα επιπεδα.
    Κατα τη γνωμη μου πρεπει να εντεινουμε την επιχειρηματολογια μας απεναντι στα "αριστερα" αναχωματα και να μιλησουμε περισσοτερο με πρωην οπαδους της ΝΔ, τους θεωρω πιο προσβασιμο ακρωατηριο χωρις να σημαινει οτι πρεπει να υποτιμησουμε ολους τους αλλους.
    Σε καθε περιπτωση να μην αφησουμε λεπτο να απει χαμενο, χιλιαδες συσκεψεις και δουλεια σπιτι σπιτι θα φερουν αποτελεσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.