29 Απριλίου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία

Θεσσαλία


Με αυτά και αυτά, φτάσαμε στην Θεσσαλία, μια περιοχή στην οποία συναντάμε εργαζόμενους απο όλους σχεδόν τους οικονομικούς κλάδους της χώρας, από την γεωργία και την βιομηχανία, έως το εμπόριο και τον τουρισμό. Παράλληλα στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα, έχουν διαδραματιστεί σπουδαίες σελίδες του ελληνικού εργατικού και αγροτικού κινήματος, απο τους καπνεργάτες του Βόλου και τους αγρότες του Κιλελέρ, στην δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και την Πίνδο και τους σπουδαίους αγροτικούς αγώνες που ακολούθησαν στην μεταπολίτευση.

Και στην Θεσσαλία, ο δικομματισμός, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, συνήθως 1-2 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (το 2009: 79,13%), με τα χαμηλότερα ποσοστά των αστικών κέντρων να υπερσκελίζονται απο τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, που δείχνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην κυρίαρχη αστική προπαγάνδα.



Κανένα κάστρο δεν υπάρχει στην Θεσσαλία, η οποία συνηθίζει να αλλάζει χρώμα στον πολιτικό χάρτη, κάθε φορά που αλλάζει και το χρώμα της αστικής κυβέρνησης. Μια μικρή διαχρονική υπεροχή όμως, την διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία εμφανίζεται πιο δυνατή στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, στις αγροτικές - ημιαστικές περιοχές στα νότια τμήματα του νομού Λαρίσης και στην δυτική Μαγνησία. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στα αστικά κέντρα, τους βόρειους και παραθαλάσσιους δήμους της Λάρισας, και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Τρικάλων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εκ μέρους ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες 5 εκλογικές αναμετρήσεις, επιτεύχθηκε το 2009 στον νομό Τρικάλων, με 45,01%, ενώ αντίθετα στο χαμηλότερο σημείο βρέθηκε το 2007 στον νομό Μαγνησίας με 36,39%. Η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα, πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό της το 2004 στον νομό Καρδίτσας με 50,83%, ενώ το χαμηλότερο φυσικά στις τελευταίες εκλογές του 2009 με 35,55% στον νομό Μαγνησίας. Όπως βλέπετε, και τα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα πραγματοποιούν limit down, στον νομό Μαγνησίας, ο οποίος είναι ένας απο τους νομούς της επαρχιακής ηπειρωτικής Ελλάδας, με το χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων, "υπό την επήρεια του δικομματισμού" (75,94% το 2009).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Δυναμική η παρουσία του ΚΚΕ στον θεσσαλικό κάμπο, βασιζόμενη στην δυναμική του παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, αγροτών και εργατών της μεταπολίτευσης, αλλά και στην πλούσια δράση των κομμουνιστών και την παράδοση του κόμματος, πριν και κατα την διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου. Μια παρουσία όμως, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ'οτι στην υπόλοιπη χώρα, καθώς ποσοστά και ψήφοι αυξάνονται με υποτριπλάσιους ρυθμούς απ'οτι σε άλλες περιοχές.

Στις εκλογές του 2009, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 8,66% στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, καθώς ψηφίστηκε από 46.185 ψηφοφόρους, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 2007 (9,04%, 50.327 ψήφοι) και αύξηση της τάξης του 16% (όσον αναφορά το ποσοστό) σε σχέση με το 2000 (7,47%, 41.605 ψήφοι).


Κέντρο της "Λαϊκής Αντεπίθεσης" στην Θεσσαλία, αποτελεί η κοινότητα Τσαριτσάνης (νομός Λάρισας), η οποία σημείωνει μεταξύ άλλων και το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, με 26,90% το 2009. Μάλιστα η Τσαριτσάνη ήταν μια απο τις τρεις κοινότητες της χώρας, που κατάφεραν με την μαζική συμμετοχή των κατοίκων της, να μην υπαχθούν στον καποδιστριακό δήμο της Ελασσόνας το 1996.

Αυξημένη εκλογική επιρροή, παρουσιάζει το ΚΚΕ σε όλα τα αστικά κέντρα και τις περιφερειακές τους περιοχές, και για να μην το κουράζουμε ... σε όλες τις περιοχές πλην Πίνδου, επαρχίας Φαρσάλων, Βελεστίνου και Βολιώτικων "βορείων" (ανατολικών στην περίπτωσή μας) προαστείων. Ποσοστά άνω του 18%, επιτυγχάνει το ΚΚΕ και σε άλλες 2 περιοχές της Θεσσαλίας, όπως είναι ο δήμος Παληόκαστρου (Τρίκαλα) με 18,87% και η Σκόπελος με 18,69%. Πολύ ψηλά βρίσκονται επίσης οι δήμοι Λακέρειας (15,91%) και Τυρνάβου (14,44%) του νομού Λάρισας, ο δήμος Ιτάμου (15,44%) στον νομό Καρδίτσας και ο δήμος Σούρπης (14,62%) της Μαγνησίας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά του ΚΚΕ σε αυτήν την περιοχή, εντοπίστηκαν για το 2009 στους δήμους Ναρθακίου με 2,14% (Ν. Λάρισας), Αργιθέας με 2,20% (Ν. Καρδίτσας) και Μουζακίου με 2,48% (πάλι νομός Καρδίτσας).

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Αναμένουμε αισθητή άνοδο του ΚΚΕ, και σε ποσοστό και σε ψήφους, με αρκετές κόκκινες βούλες στον χάρτη της περιοχής (Τσαριτσάνη, Παληόκαστρο, Σκόπελος, Λακέρεια και ίσως Τύρναβος, Αμπελώνας κλπ) και με την δεύτερη θέση να "παίζει" για τον νομό Λάρισας. Παρ'ολα αυτά, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να διατηρεί παγιδευμένα, αρκετά τμήματα του αγροτικού και εργατικού πληθυσμού και το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί με άνεση την δεύτερη θέση στους τρεις απο τους τέσσερις νομούς.

 

Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο

14 σχόλια:

  1. Tα ποσοστα που δινεις πιστευω οτι βρισκοντε πολυ κοντα στο πραγματικο αποτελεσμα και δεν πηγαζουν απο υποκειμενικη αναλυση που ευνοει το κομμα.Οι τελευταιες δημοσκοπισεις που διαρεουν στο ιντερνετ εχουν πολυ πλακα τα πραγματικα μηνυματα απο την κοινωνια ειναι πολυ αισιοδοξα!!!!συνεχιζουμε για κατακορυφη αυξηση του ποσοστου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα νούμερα που δίνω είναι pure statistics ...
      Είναι μεν αντικειμενικά, αλλά ελπίζω να κάνω λάθος και τα ποσοστά εν τελει να αποδειχθουν συντηρητικά :))) και η στατιστική παντελώς άκαιρη για τα δεδομένα των ημερών.

      Πάντως θα ήταν λανθασμένο εκ μέρους μου να υποπέσω σε υποκειμενική και υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς θα υπήρχε κίνδυνος να απογοητεύσω ορισμένους "ευαίσθητους" αναγνώστες μας.

      Διαγραφή
    2. ΤΙ ΓΛΥΚΟ
      Πάντως θα ήταν λανθασμένο εκ μέρους μου να υποπέσω σε υποκειμενική και υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς θα υπήρχε κίνδυνος να απογοητεύσω ορισμένους "ευαίσθητους" αναγνώστες μας
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
  2. εξαιρετικες αναλυσεις-συγχαρητηρια!!αλλα αν θελουμε να δουμε δημοσκοπικη εκρηξη του ΚΚΕ θα πρεπει το κομμα να υιοθετησει χαρακτηριστικα ΕΑΜ αλλιως ο κοσμος θα απογοητευτει συντομα κ θα ξεσπασει τυφλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δημοσκοπικη εκρηξη θα ειχαμε και αν λεγαμε να μας ψηφισουν και να κατσουν στον καναπε και οτι θα τα λυσουμε μονοι μας με τους υπουργους.
    τα χαρακτηριστικα του ΕΑΜ ποια ηταν; η πλατφορμα του κομματος που συμφωνησαν διαφορα αλλα σχηματα.
    και επειδη εχω βαρεθει την παπατζα, οριστε, παμε να φιαξουμε το νεο ΕΑΜ.
    πολιτικο πλαισιο.
    Α) εξω απο την ΕΕ
    Β) λαικη εξουσια, τα μεσα παραγωγης στους εργατες, εκλογη αντιπροσωπων ανα παραγωγικη βαση, αμεσα ανακλητοι κτλ
    Γ) καμια ιδιωτικη πρωτοβουλια σε: υγεια, παιδεια, ενεργεια, τηλ/νοιες κτλ, ολος ο ορυκτος πλουτος στα χερια της λαικης εξουσιας
    οσοι συμφωνειτε σε αυτα ελατε να ξεκινησουμε το νεο ΕΑΜ.
    με αυτους τους ορους, ολα τα αλλα ειναι πιπες για να τσιμπαει κανας απογοητευμενος πασοκος
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α ναι?υπαρχουν ενα σωρο κομματα που συμφωνουν σε ολα αυτα οπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΚΚΕ Μ-Λ,ΕΠΑΜ,ΕΕΚ κτλ δεν ειδα καμια διαθεση απο μερους του ΚΚΕ για συγκλιση κ δημιουργια κοινωνικου μετωπου!!!μη με πεις οπορτουνιστη...ψηφιζω εδω κ 14 χρονια το κομμα ανελλιπως(απο τα 18)...αλλα λοβοτομη αρνουμαι να κανω αδερφε!!!πως θα γινει?κ δε στα λεω προσωπικα για πολιτικη μιλαμε....ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΘΟΠΟΥ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Δημοσκόπηση που έχει στα χέρια του μεγάλο κόμμα του δικομματισμού τα ποσοστά είναι με αναγωγή μια εβδομάδα πριν τις εκλογές με πανελλαδικό δείγμα 5000 ερωτηθέντες…

    ΕΚΛΟΓΕΣ

    2009
    ΔΙΑΦΟΡΑ
    ΕΚΤΙΜΗΣΗ 2012
    2012
    ΠΑΣΟΚ
    43.92 %
    -19.06%
    24.86%

    ΝΔ
    33.47 %
    -5,6%
    28.87%

    ΚΚΕ
    7.54 %
    +4,49%
    12.03%

    ΛΑΟΣ
    5.63 %
    -2,5%
    3,13%

    ΣΥΡΙΖΑ
    4.60 %
    +2,69%
    7,29%

    ΔΗΜΑΡ

    +5,39%
    5.39%

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ

    +6,40%
    6.40%

    ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
    2.53%
    +0,5%
    3.13%

    ΔΗΣΥ

    +2,10%
    2.10%

    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    +2,20%
    2.20%

    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
    0.29%
    +0,41%
    0.70%

    ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    0.36%
    +0,14%
    0.50%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενδιαφερον. Καποια ειναι κοντα σε αυτα που νομιζω. Περιμενω ΝΔ πιο κατω (οχι πολυ, αλλα πιο κατω) και πασοκ επισης. ιδωμεν.
      Ευχαριστουμε ; ]]

      Διαγραφή
    2. Το τελευταίο πράμα αυτή τη στιγμή που θα λογάριαζα-πίστευα είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις που όλως τυχαίως διέρρευσαν στο ιντερνετ και μάλιστα έχουν γίνει όπως λένε για λογαριασμό κόμματος του δικομματισμού. Με ένα απλό googlαρισμα θα βρει κάποιος 10αδες και φυσικά να λέει η κάθεμια τα δικά της. Παρ'όλα αυτά ανήκω στους απαισιόδοξους που πιστεύουν ότι ΝΔ/ΠΑΣΟΚ μαζί θα είναι πολύ κοντά στο 50% αν δεν το πιάσουν κιόλας.

      Διαγραφή
  5. μπράβο και πάλι / συμπληρώνω σε επίπεδο εδρών ότι παίζει να εκλέξουμε και στους 4 νομούς έδρα, αρκεί ένα 11% πανελλαδικά για αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΛΑ ΧΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ!!
    Έχουμε ρεύμα, σύντροφοι, ακόμα κι από εκεί που δεν το περιμένουμε!!
    Εάν, έτσι έχουν τα πράγματα, ετοιμαστείτε για πολύ καλύτερο αποτέλεσμα, από αυτό που περιμένουμε.
    Πάντως,μιά χαρά τα λένε οι σύντροφοι χριστιανοί, οι οποίοι δεν τσίμπησαν στον γλοιώδη κυβερνητισμό (μπλιάχ) του Αλέξη, πιθανώς υπό την φώτιση του Αγίου Πνεύματος.
    (το link το ψάρεψα σε ένα σχόλιο του Μπρεζνιεφικού Απολιθώματος στο καλό του blog: "Σφυροδρέπανο")
    http://xristianospolitiki.blogspot.com/2012/04/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1)Ο φίλος Radio Collectiva δεν κάνει τίποτε περισσότερο απ' ό,τι κάνουν διάφορα μπλογκοπαπαγαλάκια. Να μεταδίδουν -δηλαδή- φήμες που δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Το 12% που "δίνει" στο ΚΚΕ μπορεί να μοιάζει ικανοποιητικό, αλλά το 25% του ΠΑΣΟΚ, είναι τερατώδες. Δεν προκύπτει από πουθενά. Αν περάσει το ιστορικό χαμηλό του (13,5%, το 1974) ο Μπένι θα νιώθει ανακουφισμένος.

    2)Δεν βλέπω με τίποτε, το ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία για πάνω από 15%. Ειδικά στον (παλιό, όχι τον διευρυμένο "Καλλικρατικό") δήμο Βόλου, πάει καρφί για μονοψήφιο ποσοστό.

    3)ΠΑΣΟΚ + Ν.Δ., πάνω από 53%;;; Οι πιο "δικομματικές" δημοσκοπήσεις ούτε 43% δεν τους δίνουν!

    4)Οι (προ ημερών) μετρήσεις έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 10% (ίσως και λίγο παραπάνω) και όχι κοντά στο 7%. Να χάνει σχεδόν το 1/3 της πρόθεσης ψήφου μέσα σε μιά βδομάδα;

    5)Μακάρι το φασισταριό της "Χρυσής Αυγής" να πάρει τόσο χαμηλό ποσοστό (κάτω από 1%) όσο λέει ο Radio Collectiva. Δυστυχώς, ούτε αυτό προκύπτει. Οψόμεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σκηνικο σημερα σε δρομο της αθηνας. μποτιλιαρισμα σε φαναρι, οποτε ενας οδηγος φωναζει "ρε παιδια ειναι κανεις εδω ΠΑΣΟΚ & ΝΔ;" δεν του απανταει θετικα κανεις οποτε συνεχιζει "πως στο διαλο οι μλκς στο ραδιο τους δινουν 50%". πεθανα στο γελιο για την αυθορμητη αγανακτηση και γενικα ηταν φοβερο περιστατικο, ομως.
    ουτε εγω πιστευω οτι και οι 2 μαζι θα πεσουν κατω απο 50% (ή εστω πολυ κατω, μεχρι 45 και μακαρι να πεσω εξω) και αυτο το βγαζω απο αυτα που βλεπω.
    υπαρχει φοβος στον κοσμο για την αλλη μερα, και οσους εχω κλεισει τετοιους ψηφους, τους επεισα μονο μετα απο κουβεντα για το πως ειναι η επομενη μερα της λαικης εξουσιας. μονο ετσι σπαει ο τρομος. να γινει πενηνταρακια.
    επισης υπαρχει μεγαλη μαζα που θα ψηφισει οποιον του υποσχεται οτι θα γυρισει στο 200-2004 και μαλιστα αναιμακτα δλδ με τον ψηφοφορο στον καναπε. τετοιος κοσμος απο πασοκ και νδ προσεγγιζει συριζοκουβεληδες και καμενοντορες.
    και ενα τελευταιο. απο το 81 και μετα εχουν ταισει πολυ κοσμο και κρατανε στο χερι πολυ κοσμο. μην το υποτιματε.
    για καθε τετοιο εμεις πρεπει να δειχνουμε το παραδειγμα του πρωην νεοδημοκρατη ξεν/λου στην κερκυρα που ειναι υποψηφιος με το κομμα για το πως εννοουμε τις συμμαχιες "απο τα κατω" και το να ψηφισει ο εργαζομενος το κομμα του και το τι δουλια πρεπει να κανεις στους εργασιακους χωρους.
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. απαντηση στον 12,08 29 απριλιου......αγαπητε ο Λενιν ειχε την ικανοτητα να παρει μαζι του εναν λαο ο οποιος ηταν κατα 90% αναλφαβητος κ να φτιαξει νεο συνταγμα!!!αν με αυτες τις συνθηκες ειμαστε ευχαριστημενοι με 12-14% δεν εχω να προσθεσω κατι....πες μου ειλικρινα αν σου περιγραφανε ολα αυτα που συμβαινουν σημερα το 2005(θα μου πεις το ΚΚΕ τα περιμενε)θα αναφωνουσες κ θα ελεγες παμε για 20+%-οταν δεν παει ο μωαμεθ στο βουνο παει το βουνο στο μωαμεθ.....η...οτι ειναι καλο για το λαο ειναι κ για το κομμα-ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.