1 Μαΐου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία

Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία


Σημειώνω εκ νέου, πως ο χωρισμός της Μακεδονίας έγινε με αυτόν τον τρόπο, διότι μας βολέυει στην παρουσίαση. Όποιος αναζητήσει του νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, θα πρέπει να να κατευθυνθεί στο 7ο Μέρος για την Δυτική Μακεδονία.

Η κύρια διαφορά (και σχεδόν μοναδική) της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας, από την Δυτική που περιγράψαμε στο προηγούμενο μέρος, είναι φυσικά το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά (εαν όχι το πιο σημαντικό) βιομηχανικά και εμπορικά κέντρο, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων γενικότερα. Επόμενο είναι, η διαφοροποίηση αυτή σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, να διαμορφώνει και διαφορετικούς πολιτικούς συσχετισμούς όσο αναφορά το επίπεδο του εργατικού κινήματος και την άνοδο της ταξικής πάλης σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης. Κατα τα άλλα, για την κατάσταση στους υπόλοιπους νομούς της περιοχής, αρκεί να θυμίσουμε την περιγραφή που κάναμε για την Δυτική Μακεδονία. Ιστορία και γεωγραφική θέση, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες συντηρητικοποίησης των κατοίκων και εργαζόμενων της Μακεδονίας, με το εκλογικό σώμα να παραμένει ιδιαιτέρως ευάλωτο απέναντι σε πατριδοκάπηλα και εθνικίζοντα πολιτικά σχήματα.

Αναμενόμενα λοιπόν και τα υψηλά ποσοστά του δικομματισμού σε όλους τους νομούς εκτός Θεσσαλονίκης, με το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να "χτυπάει" το 2009, 83,87% και 82,89% στους νομούς Σερρών και Δράμας αντίστοιχα. Στην Α' Θεσσαλονίκης αντιθέτως, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 70%.


 

Κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής & Ανατολικής Μακεδονίας, με μόνη εξαίρεση την Α' Θεσσαλονίκης, όπου το ΠΑΣΟΚ διατηρεί υψηλά ποσοστά στις πυκνοκατοικημένες εργατικές συνοικίες. Όπως βλέπετε και στον πρώτο χάρτη, ακόμα και το 2009 σε μια περίοδο κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, στους περισσότερους δήμους των εξεταζόμενων νομών, παρέμεινε πρώτη πολιτική δύναμη η Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα το νεοδημοκρατικό κάστρο της περιοχής, ο νομός Σερρών, παρέμεινει σχεδόν εξ'ολοκλήρου γαλάζιος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Νέα Δημοκρατία στην περιοχή τα τελευταία 16 χρόνια, εμφανίζεται φυσικά το 2004 στις Σέρρες, με ποσοστό 56,35%, ενώ αντίθετα το χαμηλότερο, στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές, με 30,30%. Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του το 2009 στον νομό Καβάλας, με 42,41, ενώ το χαμηλότερο στον νομό Σερρών το 2007 με 33,10%.

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Ο χάρτης που ακολουθεί με τα ποσοστά του ΚΚΕ για τις εκλογές του 2009, όπως επίσης και οι χάρτες που αποτυπώνουν την κατάσταση των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, περιγράφουν απο μόνοι τους την εκλογική παρουσία του ΚΚΕ στην περιοχή. "Κάτι γίνεται" στον νομό Κιλκίς (αλλά με μια σημαντική στασιμότητα τα τελευταία χρόνια), "κάτι γίνεται" επίσης παραδοσιακά στο νότιο τμήμα του νομού Σερρών, ψήγματα του ένδοξου αγωνιστικού παρελθόντος παραμένουν στην πόλη της Καβάλας, "σοσιαλιστική νησίδα η Θάσος" και φυσικά έντονη παρουσία με ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στις υπόλοιπες περιοχές, "μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά ..."

Στο σύνολο της εξεταζόμενης περιοχής, το ΚΚΕ κατέγραψε στις εκλογές του 2009, ποσοστό 7,23% και 77.624 ψήφους, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με τις εκλογές του 2007 (7,70%, με 86.259 ψήφους).


Μαύρο πρόβατο για τα δεδομένα της περιοχής (σκούρο κόκκινο στην περίπτωση του παραπάνω χάρτη), αποτελεί το νησί της Θάσου, όπου το ΚΚΕ πέτυχε στις εκλογές του 2009 το μεγαλύτερο ποσοστό του στην περιοχή (16,18%). Αν και σε αρκετούς δήμους της Α' και Β' Θεσσαλονίκης, το ΚΚΕ παρουσιάζει ποσοστά άνω του 10 και 11%, μόνο ένας κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα του 13% και να βρεθεί στην δεύτερη θέση της καθιερωμένης πλέον τριάδας μας, και αυτός είναι ο δήμος Πολίχνης που κατέγραψε ποσοστό 13,09%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο ένας απο τους δυο δήμους του νομού Σερρών, που ξεχωρίζουν απο την μαυρίλα της πεδιάδας του Στρυμόνα, και πρόκειται για τον δήμο Ροδολίβους στους πρόποδες του Παγγαίου όπου το ΚΚΕ βρέθηκε στο 12,49% (ο άλλος δήμος είναι η Νιγρίτα).

Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό μας έρχεται απο τον νομό Κιλκίς και την κοινότητα Λιβαδίων, όπου με ποσοστό 1,54%, το ΚΚΕ βρέθηκε το 2009 στην 6η θέση, πίσω ακόμα και απο τους Οικολόγους Πράσινους. Ακολουθούν το Κάτω Νευροκόπι της Δράμας (2,18%) και το Στρυμονικό των Σερρών (2,29%) ενώ πλήθος δήμων και κοινοτήτων των νομών Σερρών και Δράμας, βρίσκονται μεταξύ του 2% και του 4%. Εκτός της σκοτεινής τριάδας για πολύ λίγο, ο ηρωικός δήμος Σκουτάρεως με τις καταπληκτικές μπουγάτσες.

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Προβλέψεις - εκτιμήσεις

Το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να παραμείνει στις περιοχές Σερρών, Δράμας και Χαλκιδικής, ελαφρά όμως εξασθενημένο. Σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ στις περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και κυρίως στην Β' περιφέρεια (μάλιστα δημοσκόπηση της περιοχής ανεβάζει το ποσοστό στην Β Θεσσαλονίκης στο 14-16%, ποσοστό όμως το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε, βάση των στοιχείων μας). Υποψία μάχης για την δεύτερη θέση, υπάρχει στην Α' περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ... ενώ αναμένονται υψηλά ποσοστά και για τα αποκόμματα της δεξιάς και ακροδεξιάς πτέρυγας.

 

Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο

 

11 σχόλια:

  1. Απο τη σελιδα του Χαρρυ κλυνν στο φεισμπουκ

    ΜΑΥΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

    Αντώνη Κομανέτση, αν δεν τα ξέρεις, που τα ξέρεις, τα «χαμπέρια» από την Β’ Πειραιώς, εδώ τα έχω: Στη Β' ΠΕΙΡΑΙΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν πραγματική "κηδεία": ΠΑΣΟΚ 7,6 % ΝΔ 8,1 % ΚΚΕ 12,0% ΛΑΟΣ 1,8 % ΣΥΡΙΖΑ 15,4 % ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 13,7 % ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 6,4 % ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,3 % ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,7 % ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 1,1 % ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 14%.
    Μη ξαναμιλήσεις για «αυτοδυναμία» Αντωνάκη, γίνεσαι ρεζίλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΤΩΣ ΕΔΩ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΟΙ ΝΔΜΙΟΚΡΑΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΚΡΑΞΙΜΟ ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΕ.ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oι γνωστες μαλακιες που αναπαραγονται στα ραδια και στο ινερνετ αναπαραγονται και απο το χαρυ κλυν.Το ΚΚΕ 12%στη Β πειραια;;;;;;Η αλητεια αυτη εχει πεισμωσει το λαο.Αναπαραγεται απο κυκλους που θελουν τον Συριζα τριτο κομμα για συμβολικους λογους ωστε να χτυπησουν τους ταξικους αγωνες που ερχονται.....Κυριακη κοντη γιορτη!ψηφιζουμε ΤΑΞΙΚΑ!Οι μπουρδολογιες και τα ψεματα εχουν κοντα ποδαρια οππορτουνακια να χαιρεστε τον Μελανσον και τον Ολαντ......Το ΚΚΕ δεν γινεται σαν τα μουτρα σας ουτε το ταξικο κινημα τσιρακι των αφεντικων οπως τα ρεταλια σας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Β'Θεσσαλονίκης το κόμμα πέρνει παραδοσιακά ελάχιτσα κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό και νομίζω ότι σωστή και η εκτίμηση του ρεντ φλαι ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να τελειώνουμε με τις φαντασιώσεις των συριζαίων...
    Προσγειωθείτε με τις φήμες που κυκλοφορούν, το ΠΑΣΟΚ είναι και παλιά και μεγάλη πουτ@ν@ στην πολιτική. Όσοι θυμούνται τις εκλογές τις δεκαετίες από το '80 και μετά θα θυμούνται και πολύ καλά τις φήμες που ξεφύτρωναν πάντα λίγες μέρες προ των εκλογών. Φήμες οι οποίες σαν στόχο είχαν την συσπείρωση των ψηφοφόρων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κάποτε οι δημοσκοπήσεις (όχι απλά φήμες) σας έδιναν 16-18% και πήρατε 4,5%... μη καταντάτε γραφικοί και σε αυτόν τον τομέα...
    Αλλωστε όσο μεγάλο ποσοστό και να πάρετε θα έπρεπε να προβληματίζεστε που δεν μπορείτε ούτε για αστείο ούτε για σοβαρό λόγο να κατεβάσετε κόσμο στον δρόμο... στη θέση σας μετά την σημερινή σας συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά θα είχα πέσει σε βαθιά κατάθλιψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Δραμα εχω την αισθηση οτι το κομμα θα παει καπως καλυτερα απο οτι δινεις Η' ισως κινηθει στο επανω οριο
    Κατα τα αλλα οι περιοχες των Σερρων και της Καβαλας αποτελουν ιστορικα προπυργια του ΚΚΕ σε παλιοτερες εποχες
    Προπολεμικα εβγαλε τον πρωτο δημαρχο στην Καβαλα(εαν θυμαμαι καλα) , ενω η πολη των Σερρων χαρακτηριζοταν ως κοκκινη...ας οψεται ο εμφυλιος και οι βιαιες εκκενωσεις πληθυσμων

    Καλα η Θεσσαλονικη ειναι μια απο τις πολεις οροσημο για το Ελληνικο εργατικο κινημα με την φεντερασιον και λοιπες προΚΚΕ σοσιαλιστικες οργανωσεις

    Τελος οι συγκεντρωσεις, ο κοσμος στους δρομους και η αγωνιστικη δυναμικη δεν νομιζω οτι αφηνουν περιθωρια στο Συριζα να συνεχιζει φαντασιολογικα σεναρια τριτης θεσης...εκτος εαν δεν μπορουν να πεισουν ουτε το 2% του κοσμου τους να κατεβουν στους δρομους

    Ενδεικτικα αναφερω ,οτι στις εκτιμησεις για τις πρωτομαγιατικες κινητοποιησεις το ΠΑΜΕ ειχε διπλασιο κοσμο απο τις υπολοιπες συγκενρωσεις αθροιστικα(μια του ΕΚ, μια των πρωτοβαθμιων, μια ΜΛδικη και καποια αλλη 'αυτονομοανεξαρτητη' συγκεκριμενου επαγγελματικου κλαδου)-στον δρομο δηλαδη ο Συριζα δεν ειχε ουτε το 20% του κοσμου του ΠΑΜΕ

    Για να μην μιλησουμε για την συγκεντρωση του ΚΚΕ χθες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΕΕΕ(ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ),ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΛΕΓΟΤΑΝ.
      1924-1926
      ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΞΑ.
      ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.
      ΤΕΛΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ''ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ'' ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ.
      ΚΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ Ε?
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
  8. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιά είναι η εκλογική απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ρισκάρω προβλέψεις.
    Απλώς επισημαίνω πως οι κινητοποιήσεις και οι συγκεντρώσεις δεν είναι δείγμα για το εκλογικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.
    Για τον απλό λόγο ότι η άνοδός του δεν είναι κινηματική αλλά δημοσκοπική.
    Η δε απεύθυνσή του είναι απροσχημάτιστα αντι-κινηματική. Απευθύνεται στους αγανακτισμένους του καναπέ, ευαγγελίζεται σωτήρια διαχείριση που θα επαναφέρει το (σωτήριο) έτος 2008 και την αφασία του καναπέ, αντιμετωπίζει την κρίση της αστικής εξουσίας ως πρόβλημα που έρχεται να επιλύσει με αριστερή διακυβέρνηση, αυτοσερβίρεται ως διάδοχος της ΠΑΣΟΚάρας στην αυταπάτη, το πολιτικό ύφος και την αντιΚΚΕδολογία.
    Άλλο αυτοί, άλλο εμείς.
    Τη δουλειά τους αυτοί, τη δουλειά μας εμείς.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννης Γιαννοπουλος
      Συμφωνω απολητα. Τι δουλια τους αυτοι τη δουλια μας εμεις.
      Στους ταξηκους αγωνες κρινετε η ζωη και οχι στις καλπες του αστικου κρατους.

      Διαγραφή
  9. από έδρες, στην α θεσ/νίκης κρατάμε τις 2, σε κιλκίς και σέρρες παίζει νέα έδρα (λογω τριεδρικης και μεγεθους αντιστοιχα), ενώ στη β θεσνίκης η διατηρηση σιγουρευεται μονο με 14,3%, λογω εκλογικου νομου που δινει εδρες απο το μικροτερο στο μεγαλυτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.