31 Μαΐου 2012

Ισχυρές αναταράξεις και νέα αδιέξοδα στην Ευρωζώνη

Η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης και των ανταγωνισμών, καθώς η κρίση βαθαίνει

Η περίπτωση της ισπανικής Bankia έγινε αφορμή να αναδυθούν στην επιφάνεια οξυμένες οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο της διαχείρισης της βαθιάς κρίσης
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αναταράξεις που προκάλεσε στην ευρωζώνη η βύθιση της Ισπανίας σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες για απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της πρότασης της ισπανικής κυβέρνησης για αναχρηματοδότηση του πακέτου των 19 δισ. ευρώ για τη διάσωση της τράπεζας Bankia, πυροδότησαν ανησυχίες για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, αλλά και το μέλλον του ευρωοικοδομήματος.

Η ισπανική κυβέρνηση φέρεται να έχει προτείνει την καταβολή των 19 δισ. ευρώ με κρατικά ομόλογα, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η τράπεζα (Bankia) στην ΕΚΤ για λήψη μετρητών. Ωστόσο, αξιωματούχος του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Ισπανία ουδέποτε έκανε αυτή την πρόταση στην ΕΚΤ.

Ολα δείχνουν ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο των αγορών για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, εκδίδοντας νέα ομόλογα, γεγονός που εντείνει τις πιέσεις στα κρατικά χαρτιά της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε έως το 6,61%. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ανακεφαλαιοποίηση της Bankia θα γίνει με μετρητά, τα οποία θα συγκεντρώσει το κράτος μετά την έκδοση ομολόγων.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι «δε ζητήθηκε η άποψη της ΕΚΤ, ούτε η ίδια εξέφρασε θέση, για σχέδια των ισπανικών αρχών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση μίας μεγάλης ισπανικής τράπεζας. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δώσει συμβουλές για την προώθηση τέτοιων σχεδίων». Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Bankia, λέγοντας ότι «ουδέν σχέδιο ετέθη υπόψη» της ΕΚΤ. Ο ίδιος μετέβη χτες στη Γερμανία προκειμένου να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Β. Σόιμπλε.

Μήνυμα στήριξης στην ισπανική κυβέρνηση έστειλε, διά του εκπροσώπου της, η γερμανική κυβέρνηση, ενθαρρύνοντάς την ταυτόχρονα να μείνει σταθερή στην εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ισπανία», δήλωσε χτες ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος του επιτρόπου Ο. Ρεν, εξέφρασε την πρόθεση «να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά ένα έτος την προθεσμία για να επιτύχει η Ισπανία τους δημοσιονομικούς της στόχους», προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στην ισπανική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Αν υλοποιηθεί η πρόταση της Κομισιόν η Ισπανία θα έχει περιθώριο ως το 2014, κι όχι όπως ισχύει σήμερα το 2013, για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 3%, με δραστικές περικοπές σε κοινωνικές παροχές και δαπάνες.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», ανώτεροι Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το μέλλον του ευρώ θα απειληθεί, αν δε δοθεί στην Ισπανία ανακούφιση από την ΕΚΤ. Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο αναλυτής της «Strategy Economics», Μάθιου Λιν, μιλώντας στο CNBC ανέφερε ότι η Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί και ο κόσμος έχει ήδη βαρεθεί την υπερβολική λιτότητα. Ο ίδιος εκτίμησε σαν πιο πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ, παρά της Ελλάδας.

Εντονο «ενδιαφέρον» από ΗΠΑ

Στις γενικότερες εξελίξεις στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παρεμβαίνουν πολύμορφα και οι ΗΠΑ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, τα αμερικάνικα Μέσα Ενημέρωσης καταγράφουν σαν δείγμα ανησυχίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη την αποστολή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης της Αμερικανίδας υφυπουργού Οικονομικών που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις Λ. Μπρέιναρτ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος συναντήθηκε στην Ελλάδα με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρει η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» στόχος της επίσκεψης είναι η άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην ευρωζώνη που απειλεί και την οικονομία των ΗΠΑ. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι πρόκειται για την πιο προσωπική αποστολή αξιωματούχου των ΗΠΑ στην ΕΕ μετά την αποστολή του υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιντερ τον περασμένο Δεκέμβρη. Με τη σειρά της η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός «θα έχει επαφές με τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι εξετάζουν μέτρα για την ανακοπή της μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στην Ισπανία και άλλες υπερχρεωμένες χώρες».

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.