23 Μαΐου 2012

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη...


Απεργία είχαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στην Ισπανία, διαμαρτυρόμενο για τις περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία.
Σύμφωνα με τα συνδικάτα τα νέα μέτρα θα θέσουν 100.000 αναπληρωτές καθηγητές εκτός εργασίας, αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πολλές χιλιάδες καθηγητές, γονείς, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη, όπως και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας απεργίας κατά των περικοπών στις δαπάνες για την παιδεία. Οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη ανέρχονταν σε περισσότερους από 18.000 χιλιάδες, σύμφωνα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τις ενώσεις υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ανέρχονταν σε περίπου 3.000.
«Κόψιμο ίσον κλέψιμο», αναφερόταν σε πανό που κρατούσαν παιδιά.


Η κεντρική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας να περικόψουν 3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες τους για την παιδεία φέτος στο πλαίσιο ενός σκληρού προγράμματος για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας.
Η σημερινή απεργία επηρεάζει όλα τα επίπεδα της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια. Απεργία πραγματοποιεί επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.
«Αυτή η απεργία είναι απαραίτητη επειδή οφείλουμε να πούμε σε όλους τι σημαίνει να περικόπτουν τις δαπάνες σε μια χώρα στην οποία η εκπαίδευση δεν είναι τόσο καλή όσο σε άλλες χώρες» δήλωσε η Μπεγόνια Σάντσεθ, η οποία έχει διατελέσει για πολλά χρόνια καθηγήτρια και διευθύνει τώρα εκπαιδευτικό κέντρο.

Η Σάντσεθ σημείωσε ότι θα συμμετάσχει και σε πορεία διαμαρτυρίας σήμερα το βράδυ στη Μαδρίτη. Παρόμοιες κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να γίνουν σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα απόψε.
Το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ισπανία ανέρχεται σε 74% σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 85%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Οι επικριτές δηλώνουν ότι η ισπανική κυβέρνηση δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ περικόπτει τις δαπάνες στα σχολεία και τα νοσοκομεία.

Η μεταρρύθμιση για την παιδεία της κεντρικής κυβέρνησης ανεβάζει επίσης τον μέσο αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη κατά 20%.
«Η ποιοτική δημόσια παιδεία κινδυνεύει να πεθάνει», δήλωσε ο Βόρο Μπενάβεντ, εκπρόσωπος του συνδικάτου STE.
«Θυσιάζουν την παιδεία της νεολαίας μας λόγω της κρίσης», πρόσθεσε..

Πηγη

1 σχόλιο:

  1. Παρεμπιπτόντως τα θέματα των Πανελληνίων στο μάθημα Ιστορία Γενικής Παιδείας ήταν στοχευμένα αντικομμουνιστικά... Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.