22 Μαΐου 2012

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΙΝ», ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑ». ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΤΑ».

Του Μάνου Δούκα *

Υπάρχει κάποιος που δεν ήθελε το ΚΚΕ να είχε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό; Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι το δικαιούμασταν; Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλει ότι το είχαμε και μας το στέρησαν; Νομίζω ότι απ΄ όλους εμάς που πήραμε μέρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη δουλειά του κόμματος για τις εκλογές, δεν υπάρχει κανένας που να αμφιβάλει. Μένει λοιπόν να εκτιμήσουμε γιατί έγινε αυτό. Πως τα κατάφεραν οι «άλλοι»; Γιατί δεν καταφέραμε εμείς να κατακτήσουμε μεγαλύτερο ποσοστό; Φταίει το «σύστημα» κι η «κατάσταση»; Φταίει «ο κόσμος»; Ή φταίμε εμείς κι οι αδυναμίες μας;

1. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΡΑΓΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΨΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΗ ΡΩΜΗ ;

Νομίζω πως όχι. Μας φόρτωσαν προεκλογικά (με τη μαύρη προπαγάνδα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) διάφορα: «Το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει» ... «Το ΚΚΕ περιμένει τη λύση όλων των προβλημάτων στη Δευτέρα παρουσία του σοσιαλισμού» ... «Το ΚΚΕ δε θέλει την ενότητα της αριστεράς» ... «Αυτό περίπου που λέει το ΚΚΕ εμείς μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα» ... «Το ΚΚΕ είναι ένα συστημικό κόμμα». Το θέμα μου δεν είναι να δώσω απάντηση επί της ουσίας σ΄ αυτά. Το κάναμε (κι εγώ προσωπικά) στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα το ξανακάνουμε. Αναρωτιέμαι όμως: Μπορούσαμε να ανατρέψουμε αυτή την μαύρη προπαγάνδα που είχε στηθεί από 10 κανάλια, 10 κόμματα και χίλιους καθηγητάδες, δημοσιολόγους, παπαγάλους, πολιτικούς κλπ. Και πως;

Η κοινή γνώμη καθοδηγείται πάντα απ΄ το κυρίαρχο σύστημα. Έτσι και τώρα. Δεν είναι περίεργο που δε μας έβγαζαν στην τηλεόραση παρά μόνο όταν δε μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Δεν είναι περίεργο που όλοι είχαν στόχο το ΚΚΕ. Δεν είναι περίεργο που το σημαντικότερο εργαλείο τους σ΄ αυτή την επίθεση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όλα αυτά που δήθεν είπε το ΚΚΕ στην προεκλογική περίοδο (δε θέλουμε να κυβερνήσουμε, στέλνουμε τη λύση των προβλημάτων στο σοσιαλισμό, κλπ) δε τα είπαμε εμείς, αλλά τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ... τα είπαμε εμείς. Και τον βοήθησαν όλοι να τα προβάλει στα κανάλια και στις συνηδήσεις των ανθρώπων. Πως μπορούσαμε εμείς να μπούμε στα σπίτια και στα μυαλά όλων αυτών των ανθρώπων που τους έγινε πλύση εγκεφάλου με όλα αυτά τα ψέματα;


2. ΘΑ ΕΔΕΙΧΝΕ ΠΟΤΕ Η ... «ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» ΤΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟ; Σίγουρα όχι. Δεν μας φαίνεται περίεργο που ουσιαστικά μας είχαν αποκλείσει απ΄ την τηλερόραση. Δε μας φαίνεται περίεργο που που οι μόνες αναφορές της τηλεόρασης στο ΚΚΕ ήταν συκοφαντίες, διαστρεβλώσεις των θέσεών μας, ψέματα και επιθέσεις στους εκπροσώπους μας. Μας φαίνεται και εξ ίσου «φυσιολογικό» η τηλεόραση των εργολάβων να «παίζει» τα ρέστα της στο ΣΥΡΙΖΑ αφού αυτός είναι πια το σενάριο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού κι ο κατ΄ εξοχήν ικανός αντίπαλος να πλήξει το ΚΚΕ.


3. ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ ΟΤΙ Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ ... ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ; Νομίζω ότι όπως και να το έλεγε πάλι θα ήθελαν να τον κάψουν.

Σκέφτομαι: φταίει άραγε κι η δική μας προπαγάνδα; Όλοι μας το σκεφτόμαστε. Και σίγουρα έχουμε αδυναμίες. Όμως πως μπορείς να πεις αυτό που λέει το ΚΚΕ με «εύπεπτο» και «εύκολο» τρόπο; Ίσως έπρεπε να απαντήσουμε πιο έντονα και πιο καθαρά στο ότι εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε την εξουσία κι όχι να αλλάξουμε την διακυβέρνηση. Ίσως έπρεπε πιο δυνατά και καθαρά κι όλο το προηγούμενο διάστημα να έχουμε προβάλλει τις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα μας στη βουλή και στο λαό για το σήμερα (προτάσεις νόμου για την ανεργία, για τα χαράτσια, για τους αγρότες, κλπ). Ίσως έπρεπε στους αγώνες μας να κάνουμε πιο καθαρό το ότι έχουμε αιτήματα που τα ζητάμε «σήμερα», παράλληλα με την ανάγκη πολιτικοποίησης της πάλης για την κοινωνική αλλαγή. Όμως - κατά τη γνώμη μου - το κύριο δεν είναι οι αδυναμίες μας. Είναι ότι το πολιτικό σύστημα αποφάσισε να αναδιοργανωθεί κι εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου και καλά επεξεργασμένη επίθεση στο κόμμα μας, με κύριο φορέα την τηλεόραση και το ΣΥΡΙΖΑ. Μια επίθεση που άρχισε από πολύ νωρίς στο κίνημα με τις πλατείες και τις αυθόρμητες μαζώξεις που μέσα χωρούσαν όλοι τους - ακόμα κι η χρυσή αυγή. Τις μαζώξεις των αυθόρμητων που όρισαν σαν ισότιμο διαδηλωτή και εκφραστή της αγανάκτησης τη χρυσή αυγή. Κι ο κόσμος που δεν είναι αποφασισμένος να γίνει πρωταγωνιστής ... αυτός ο κόσμος που έχει διαπαιδαγωγηθεί δεκάδες χρόνια τώρα να αναθέτει εντολές σε «σωτήρες» και «φωστήρες», προτίμησε την αυτάτη πάλι. Όπως και το 1981. Και για το ΚΚΕ σκέφτηκε όπως λέει ο Σαββόπουλος: «Αφού δεν είχε λόγια ευχάριστα να πεί ... καλύτερα να μη μας πεί κανένα». Κι όταν ο κόσμος «τσιμπά» στις αυταπάτες, δε φταίει αυτός ο κόσμος που ζητά γρήγορες κι εύκολες λύσεις, αλλά ο ψεύτης που συνειδητά καλιεργεί τις αυταπάτες ότι δήθεν υπάρχουν τέτοιες λύσεις.


4. ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΣΑΝΔΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΙ ΤΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ; Νομίζω ότι δεν έφταιγε αυτή, αλλά η αφέλεια, η απειρία κι η ευπιστία των Τρώων. Η διάθεσή τους να πιστέψουν κάτι εύκολο κι ας ήταν κι απίθανο.

Μια δασκάλα μου είπε την Πέμπτη πριν τις εκλογές : «Είμαι σίγουρη ότι λέτε αλήθεια. Είμαι σίγουρη ότι έχετε δίκιο. Αλλά εγώ ψάχνω κάτι πιο εύκολο». Το σύνδρομο της Κασσάνδρας, που έλεγε αλήθεια και προειδοποιούσε τους Τρώες, αλλά δε μπόρεσε να πείσει ούτε τον πατέρα της τον Πρίαμο. Οι Αχαιοί μπήκαν στην Τροία. Κι όταν δικαιώθηκε η Κασσάνδρα ... ήταν αργά για δάκρυα. Πόσο καιρό θα περιμένει η καημένη η δασκάλα αυτή μέχρι να διαπιστώσει ότι δε γίνεται να καταγγείλεις το μνημόνιο χωρίς να τα «σπάσεις» με την Ε.Ε.

Μέχρι να καταλάβει ότι μπορεί αυτό που λέμε εμείς να είναι δύσκολο. Αλλά αυτό που «υποσχέθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατο. Είναι αδύνατο να αλλάξεις την ΕΕ και τον καιταλισμό απ΄ τα μέσα. Μέχρι να καταλάβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δούρειος ίππος και μέσα του κρύβει τρίτο μνημόνιο.

Οι απόψεις και το πόσο πείθουν δεν εξαρτάται μόνο απ΄ τη δύναμη των επιχειρημάτων του καθενός. Ειδικά η άποψη που λέει (όπως τη διατυπώσαμε δημόσια) ότι τις κοινωνικές αλλαγές δεν τις κάνουν τα κόμματα κι οι σωτήρες, αλλά τις κάνουν οι λαοί που ξεσηκώνωνται. Ότι η κοινωνική αλλαγή προϋποθέτει την προσωπική συμμετοχή κι ίσως θυσία του καθενός εργαζόμενου. Ότι αυτοί που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυνερήσεις, δηλαδή το κεφάλαιο και η ΕΕ, επιδιώκουν στα δάχτυλα των χεριών τους που κινούν τα νήματα να κρεμάσουν νέες μαριονέτες, αφού οι παλιές φθάρθηκαν. Ότι το ΚΚΕ δε μπορεί να γίνει μαριονέττα, αλλά θέλει να κόψει αυτό το χέρι που κινεί τις μαριονέτες. Ειδικά όταν απέναντί σου έχεις τις μανούλες της ψευτιάς και της αυταπάτης. Ναι το ΣΥΡΙΖΑ εννοώ.

Κι εξηγούμαι: Η «ψευτιά» κι αυταπάτη» αφορά στην δήθεν επιδίωξή τους για «ενότητα της αριστεράς». Η επιδίωξή τους με τα περί «συγγένειας με το ΚΚΕ» και της «ανάγκης για ενότητα», δε είχε σαν στόχο τίποτα άλλο παρά να κλέψει ψήφους απ΄ το ΚΚΕ και να συμβάλει άμεσα και μακροπρόθεσμα στο χτύπημα του χαρακτήρα του ΚΚΕ. Εμφανίστηκαν σαν συγγενείς του ΚΚΕ, που λένε περίπου τα ίδια, αλλά που είναι πιο ρεαλιστές και δε ζητάνε τόσο δύσκολα πράγματα απ΄ το ψηφοφόρο. Που ισχυρίζονται ότι η «αλλαγή» μπορεί να έρθει και μέσα στην Ε.Ε. Ότι άλλο είναι το μνημόνιο κι άλλο η Ε.Ε. Θέλουν να τραβήξουν και το κόμμα μας στο χορό που έχουν σείρει πολλά από τα δήθεν κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης. Το χορό της συμμετοχής και της διαχείρισης του συστήματος που οδηγεί στην αφομοίωση απ΄ το σύστημα.

Στο χορό που το ΚΚΕ δε θα τον χορέψει ποτέ γιατί δεν το επιτρέπουμε εμείς τα μέλη του, οι φίλοι κι οι οπαδοί του. Η άρνησή μας αφορά στο πρόγραμμά τους που αποτελεί σοσιαλδημοκρατική παραλλαγή ενσωμάτωσης και υποταγής στον καπιταλισμό και την Ε.Ε. «Ο καλύτερος σωτήρας», η εύκολη λύση κι η αυταπάτη. Σκαλοπάτι σαν αυτό που ακολούθησαν και το 1981. Μόνο φίλοι μας σκεφτείτε ένα πράγμα: Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ του 1981 - που είχαν την πορεία που όλοι ξέρουμε - είχαν ένα πρόγραμμα που είναι παρασάγκας αριστερότερο και φιλολαϊκότερο απ΄ αυτό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η παρουσία τους στην τηλεόραση τις τελευταίες μέρες δείχνει το αντίθετο. Αλλαζονία, κολοτούμπες κι ασυναρτησία.* Ο Μάνος Δούκας είναι μαθηματικός, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ

25 σχόλια:

 1. Θα ηταν καλο να δημοσιευσεις και τις σκεψεις του οικοδομου μαζι με αυτο το αρθρο για να γινει μια πιο εμπεριστατομενη κουβεντα μεσα απο τα σχολια. Οι κομουνιστες δεν φοβουνται την κριτικη αντιθετα πιστευω οτι θα βοηθησει στον δυσκολο αγωνα που εχουμε μπροστα μας.

  Νικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τους προβληματισμους του συντροφου και φιλου οικοδομου μπορεις να τους διαβασεις στο μπλογκ του και να κουβεντιασεις εκει την αναρτηση του.
  Το redfly planet εχει συγκεκριμενη φιλοσοφια σε ο,τι αφορα τις αναδημοσιευσεις. αναδημοσιευει κειμενα με τα οποια συμφωνει ειτε απολυτα ειτε σε μεγαλο βαθμο. Δεν ειναι φορουμ ουτε λεσχη συζητησεων. Με την ιδια λογικη θα μπορουσε καποιος να μας ζητησει να ανεβασουμε το οτιδηποτε για κουβεντα. Απο την επιστολη του Ρουσση μεχρι τις αποψεις μας για τη μελιγκρα και τον τετρανυχο.
  Ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φιλε Νικο, την κριτικη οχι απλα δεν την φοβομαστε, αλλα την αντιμετωπιζουμε μερα νυχτα.
  Ξερεις ομως υπαρχει καλοπροαιρετη και κακοπροαιρετη κριτικη
  Και υπαρχουν και καποιοι που αν και καλοπροαιρετοι, δεν ξερουν να την ξεχωρισουν
  Εσυ σε ποιους ανήκεις αλήθεια;

  Το αρθρο λοιπον που βλεπεις δημοσιευμενο εδω, απαντα σε αυτην την κριτικη, την ιδια που εκτοξευεται απο μερικους κακοπροαιρετους που θελουν να δημιουργήσουν εντάσεις στους ψηφοφόρους του κόμματος κύριους Ρούσηδες.

  Επισης εχει μεγαλη σημασια που την κανεις και ποτε την κριτικη, κάνω λάθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Θα ηθελα να κάνω μια διευκρηνισει στα λεγομενα αυτου του τοσο καλου αρθρου. Κανει ενα συσχετισμο αναμεσα στο ΠΑΣΟΚ του 1981 και του σημερινου ΣΥΡΙΖΑ σωστη κατα τη γνομη μου αλλα ηπαρχει μία διαφορά. Το 1981 ο καπηταλησμος ειχε περιθορια διαχιρησης και ικανοποιησης καποιων λαϊκων ετιματων προκιμενου να εχει σταθεροτητα στην πολητηκη του εξουσια. Σημερα με την γενικευμενη καπηταληστηκη κρηση η πολητηκη εξουσια των αστων αδηνατει να δωσει τετοιες λισεις με αποτελεσμα να κλιδονιζετε ολο και περισοτερο.
  Γιαννης γιαννοπουλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επιτρέψτε μου το σχετικό με την ανάρτηση αυτή κείμενό μου, το οποίο γράφτηκε λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά ποστ στου φίλου Οικοδόμου: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/blog-post_7195.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σεβομαι την φιλοσοφια και τους διαχειριστες του μπλογκ και δεν ηθελα να επεμβω στο τι θα ανεβαζεται στις σελιδες του.
  Η κακοπροαιρετη κριτικη σε αυτους που εχουν καποιο υποβαθρο πολιτικο βγαζει ματια απο μακρια. θελω να πιστευω οτι ανηκω σε αυτους.
  Οσον αφορα την καλοπροαιρετη κριτικη θα πρεπει να γινεται παντου και παντα.

  Νικος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. "Οσον αφορα την καλοπροαιρετη κριτικη θα πρεπει να γινεται παντου και παντα."

  Αλήθεια; Εσυ αμα κανεις ενα λαθος, το σωστο ειναι καποιος που θελει το καλο σου να βγει στην τηλεοραση να το πει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ή να δωσει τις συμβουλες του σε εσενα οταν θα εισαστε οι δυο σας;

  Ακομα και η κριτικη που εντοπιζει πραγματικα λαθη και παραλειψεις, οπου αυτα υπαρχουν, πρεπει να γινεται με προσοχη.

  Αν και εγω δεν εχω δει ουτε καν τετοια κριτικη, εχω δει υποκειμενικες αποψεις ανθρωπων για το τι θα επρεπε να ειναι το κκε, και πολλες μαλιστα πηγαζουν απο την απογοητευση τους για το εκλογικο αποτελεσμα και μονο η απο την επιμονη τους να δουν οι αλλοι τα πραγματα με τον τροπο που τα βλεπουν οι ιδιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Poe, μήπως οι περιορισμοί και οι όροι που βάζεις ακυρώνουν την έννοια της κριτικής;
   Το έχεις σκεφτεί αυτό;

   Διαγραφή
 9. Οσον μαλιστα αφορα τα μελη του κομματος, εσωκομματικα και τη γνωμη τους μπορουν να πουν αν διαφωνουν με κατι, και να τοποθετηθουν, και να εκφραστουν μεσω της ψηφου τους στις διαφορες εσωκομματικες αποφασεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ο καθ ενας βεβαια μπορει να λεει οτι θελει και δεν θα του το στερησω εγω αυτο. Απλα αν θελει και αυτο που λεει να μην κανει ζημια στον χωρο που υποτιθεται οτι τασει τον εαυτο του, πρεπει να προσεχει περισσοτερο και να μην υπερεχει το εγω του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Και κατι αλλο, μιας και κανεις υποδειξεις στο ρεντφλαι για να βαλει το κειμενο του οικοδομου, γιατι δεν πας και στον οικοδομο να του πεις να βαλει το κειμενο του Νικου Δούκα που δημοσιευτηκε στο ρεντφλαι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. "Νίκο"

  επειδή δεν μιλάμε, μην θεωρείς πως είμαστε και μαλάκες.
  Με πιάνεις ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Θέλω να προσθέσω και το εξής αν επιτρέπεται. Η ανάπτυξη της επιστήμης της Βιολογίας, για να μη μιλήσω και για άλλες επιστήμες, έχει ήδη αποδείξει ότι οι συγκεκριμένες θρησκευτικές εκδοχές της εμφάνισης και πορείας του ανθρώπου στον πλανήτη δεν ισχύουν. Μήπως αυτό οδήγησε αυτόματα στην κατάρρευση των θρησκειών; Ασφαλώς όχι. Μήπως θα έπρεπε να κατηγορήσουμε την Βιολογία ότι έχει βαρείες ευθύνες που δεν πείθει; Θα ήταν παράλογο. Υπάρχουν μάλιστα και βιολόγοι που παρά το ότι υπηρετούν μια άκρως υλιστική φιλοσοφικά επιστήμη πιστεύουν οι ίδιοι τους στο θεό ως αίτιο δημιουργίας του σύμπαντος!!! Το ΚΚΕ προσπαθεί να εξηγήσει στις μάζες των εργαζομένων ότι και η καλύτερη εποχή του καπιταλισμού συνοδεύεται από την εκμετάλλευση απλήρωτης εργασίας. Προσπαθεί να εξηγήσει ότι χρειάζεται ολική ανατροπή που θα εξαλείψει την αιτία των προβλημάτων δηλαδή την ιδιωτική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Η πρόταση αυτή παρότι είναι επιστημονικά θεμελιωμένη δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή ούτε διανοητικά ούτε ψυχολογικά. Παρά το ότι πάντοτε υπάρχει καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις επιστημονικές ιδέες το καθοριστικό είναι η ατομική και μαζική εμπειρία η οποία στην περίπτωση του ζητήματος που εξετάζουμε είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το ηλιοκεντρικό σύστημα του Αρίσταρχου ηττήθηκε για αιώνες ολόκληρους από το Πτολεμαϊκό που ανταποκρινόταν καλύτερα στην ανθρώπινη αυταπάτη του ηλιοκεντρισμού. Μόλις που μπήκαμε σε αυτό το δρόμο ξανά, δηλαδή της συσσώρευσης πολιτικών εμπειριών, μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού με την όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού. Ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και επίπονος. Όσοι καλοπροαίρετα κάνουν κριτική στο ΚΚΕ από την άποψη των επικοινωνιακών του μέσων, τα οποία επαναλαμβάνω δεν είναι πάντοτε τα καλύτερα, ας σκεφτούν αν αυτά αποτελούν καθοριστικό παράγοντα. Θα το πω ρητά. ΔΕΝ αποτελούν καθοριστικό παράγοντα. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης όχι μόνο κοινωνικά αλλά απαραίτητα και πολιτικά. Ο σημερινός βαθμός οργάνωσης (=συνειδητοποίησης) είναι εξαιρετικά χαμηλός. Η οργάνωση της εργατικής τάξης δεν γίνεται στην πολυθρόνα του σαλονιού ακούγοντας συζητήσεις. Δεν γίνεται ούτε καν σε ομιλίες στελεχών του ΚΚΕ. Γίνεται κυρίως στους τόπους δουλειάς. Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο. Πάντως παρά το ότι θα επιθυμούσαμε μια άλλη εκδοχή εκλογικού αποτελέσματος δεν θα πρέπει να τα βάψουμε και μαύρα ούτε και με το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Οι μάζες μόλις που άρχισαν να ξυπνούν! Ακόμη είναι στο μεταίχμιο μεταξύ λήθαργου και εγρήγορσης!
  ΧιΟμικρον

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το μεγαλο σφαλμα που κανουν πολλοι που κριτικαρουν το ΚΚΕ (καλοπροαιρετα) είναι ότι κρινουν μια γραμμη εκ του αποτελεσματος. Δυστυχως όπως η ιστορία (αλλα και ο αθλητισμός πολλές φορες) αποδεικνυουν δεν κερδιζει απαραιτητα οποιος εχει δικιο. Το αποτελεσμα κατά κυριο λογο καθοριζεται από τις αντικειμενικες συνθηκες που για τους κομμουνιστες στα πλαισια του καπιταλισμού θα είναι παντα καταθλιπτικά σε βαρος τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Έχετε καταλάβει ότι το ΚΚΕ σε 94 χρόνια άντεξε σε πολέμους, στην παρανομία και σε διωγμούς και σήμερα που ο παλιός δικομματισμός έχασε εκτομμύρια ψήφους κινδυνεύει να εξαφανιστεί;
  Σταματήστε να ευλογάτε τα γένια σας και να πείθετε τους εαυτούς σας ότι όλα πάνε καλά.
  Το ΚΚΕ το έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.
  Ζούμε μια νέα Βάρκιζα και ίσως να μην υπάρχει πλέον χρόνος για να αλλάξει κάτι.
  Στα κόκκαλα αυτών που έχυσαν το αίμα τους για το Κόμμα αυτό βοηθήστε να αλλάξουν πλέον δύο πράγματα: ΤΑΧΤΙΚΗ και ΗΓΕΣΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για φαντασου...
   Διαβάζοντας το σχόλιο σου ανώνυμε της τακτικης και της ηγεσιας μου ήρθε στο νου αυτο που ειχε πει η Αλεκα πριν απο λιγο καιρο σε μια εκπομπή που ούταν καλεσμένη

   "τους νεκρους κομμουνιστες ολοι τους τιμουν, με τους ζωντανους εχουν προβλημα"

   Να εισαι σιγουρος πως για το αιμα αυτων των συντροφων που σεβομαστε δεν στρίβουμε το τιμόνι μας καταπάνω στους βράχους των σειρήνων.

   Διαγραφή
  2. τι λε ρε τσογλαναρα που θα κανεις και κριτικη τετοιου ειδους; θρασιμι οπορτουνιστη του κερατα.
   το κκε την τακτικη και την στρατηγικη του την καθοριζουν με συνεδρια, οπως και την ηγεσια του.
   για τους φραξιονιστες εχουμε συγκεκριμενη μοιρα που τους προοριζουμε να ζησουν.
   αν αλλαζαμε την γραμμη μας για να γινουμε ουρα σε καθε παπαρα σοσ/τη οπορτουνιστη θα προδιδαμε ολα αυτα για τα οποιο κοπτεσαι.
   μην ξαναπιασεις τους νεκρους και τους αγωνες του ΚΚΕ στο στομα σου, θρασιμι, αυτοι πεθαναν αγωνιζομενοι για τον κομμουνισμο και οχι για οπορτουνιστες
   Modesto

   Διαγραφή
  3. Καλά τώρα.... και πριν την Αλέκα οι "καλοπροαίρετοι" λέγαν "αλλάχτε επιτέλους τον βλάχο τον Χαρίλαο".... SO FUCKING WHAT? Αντιπαράθεση επί της ουσίας μπορούν να κάνουν? Σαφώς και όχι απο την στιγμή που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει "Κόμμα Νέου Τύπου" και πώς ακριβώς αυτό λειτουργεί.
   http://www.ebooks.gr/book/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85-122132

   Διαγραφή
  4. το κκε την τακτικη και την στρατηγικη του την καθοριζουν με συνεδρια, οπως και την ηγεσια του.
   Μετά απο πιο συνεδριο προεκυψε εξω απο ΕΕ με λαικη εξουσια γιατι δε το γραφει πουθενα στις θεσεις του κομματος οτι η εξοδος απο την ΕΕ πρεπει νασυνοδευεται υποχρεωτικα με ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!Μηπως ανακλυφθηκε για να διορθωθει η ατυχης φραση η εξοδος απο το ΕΥΡΩ θα ειναι καταστροφικη? ΣΤΗ ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΟΥΕΛ τα γουρουνια προσθεταν στις γενικες εντολες φρασεις οπως τους συμφεραν μηπως το ιδιο γινεται και εδω?

   Διαγραφή
 16. τα ειπε ολα ο χι ομικρον.ακομα και γιατην τακτικη και την συμπεριφορα του οικοδομου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. παιδες τελειως καλοπροεραιτα, ωρες κ ωρες σκεφτομαι πως πραγματικα παλευουμε για κατι ουτοπικο κατι ματαιο κατι που ουτε κ μεις οι 23αρηδες δεν παιζει να το ζησουμε....ισως επιτευχθει τον επομενο αιωνα, αλλα στο αμεσο μελλον δεν θα το ζησουμε κ αυτο δεν εχει να κανει με καποιο βιτσιο, αλλα αφορα το τροπο και τη ποιοτητα ζωης ολου του κοσμου που θα οδευει προς το χειροτερο συνεχως...
  αυτο το συμπερασμα βεβαια δεν αλλοιωνει ουτε τη ψηφο μου ουτε την ιδεολογια...απλα καποιες σκεψεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εαν δεν επιτευχθεί φίλε μου, τα επόμενα χρόνια, απλά δεν θα υπάρξει επόμενος αιώνας για την ανθρωπότητα.

   Όποιος πάντως χάνει την εμπιστοσύνη του στην εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας, φλερτάρει είτε με τον οπορτουνισμό, είτε με τον μηδενισμό. Πάντως τέτοιο συμπέρασμα δεν προκύπτει από ουδεμία επιστημονική/οικονομική/πολιτική ανάλυση, σκέψη ή φιλοσοφία ... και απλά πρόκειται για κοινή αστική - αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Μην την πατάτε τόσο εύκολα.

   Εξάλλου το ουτοπικό έχει ήδη επιτευχθεί στο παρελθόν, και πλησιάζει η ώρα για ένα repeet.

   Διαγραφή
 18. αν σκεφτεσαι εσυ (και ο καθενας μας) οτι παλευουμε ματαια και δεν θα ζησουμε να τα χαρουμε, τοτε οι 200 της καισαριανης τι να πουνε; αυτος που δεν δεχτηκε το βυσμα επειδη ηξερε γερμανικα και ηθελε να τον σωσει ο διοικητης και το αρνηθηκε τι ητανε; αυτοι που τα ονοματα τους ειναι γραμμενα στο παρκο στο νοσοκομειο σωτηρια, στο λαζαρετο, στην μακρονησο, στα γιουρα, στις φυλακες, στις εξοριες;
  ακομα και αν εγω δεν το ζησω αλλα το ζησουν τα παιδια και τα εγγονια μου, ειναι οτι καλυτερο θα μπορουσα να τους δωσω μετα την γεννηση τους
  Modesto

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.