26 Μαΐου 2012

Σχέδια για μαζικές απολύσεις στην Σιδενόρ

Σε πανεργατικό ξεσηκωμό καλεί το ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Να παλέψουν για την ανάκληση της «εθελούσιας», για να μην κλείσει το εργοστάσιο, καλεί τους εργάτες της «ΣΙΔΕΝΟΡ» η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από μαζική εξόρμηση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου, τα στελέχη του ΠΑΜΕ μίλησαν με τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να εμποδίσουν το έγκλημα που σχεδιάζεται. Να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργάτες όλου του ομίλου, όλου του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης. «Είναι ώρα κάθε εργοστάσιο να γίνει μια νέα ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ».

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στους εργάτες, η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η ΣΙΔΕΝΟΡ, μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, δεν πτωχεύει. Μόνο η πτώση των κερδών (κέρδη συνεχίζουν να υπάρχουν) την κάνει "ασύμφορη" για την εργοδοσία. Πετά στο δρόμο της ανεργίας 400 περίπου εργαζόμενους. Στερεί από τη χώρα μια αναγκαία βιομηχανία.

Η ΣΙΔΕΝΟΡ έχει συμφέροντα αντίθετα μ' αυτά των εργαζομένων και του λαού.
Γι' αυτό η υπόθεση αφορά και τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Η εργοδοσία δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, γιατί:
Η επιχείρηση χτίστηκε από τον ιδρώτα εκατοντάδων εργατών που μόνο ένα μικρό μέρος πληρώνονταν. Το μεγαλύτερο μέρος του ήταν απλήρωτη εργασία - θυσία στα κέρδη της επιχείρησης.
Χτίστηκε από τις κρατικές επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και προνόμια που πληρώνονται από τη βαριά φορολογία του λαού. ΕΚΕΙ βρίσκεται η αιτία των κρατικών ελλειμμάτων που σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε με τα μνημόνια.


Ο όμιλος ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ απλά έβγαζε κέρδη. Σήμερα αποφάσισε ότι (προς το παρόν) του αρκούν τα άλλα εργοστάσιά του (στη Βουλγαρία, το Βόλο κλπ.), ότι μπορεί να προσανατολίσει τα κεφάλαια της ΣΙΔΕΝΟΡ σε άλλες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο πατριωτισμός των επενδυτών και του κεφαλαίου.

Συνάδελφε, σκέψου:

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην κάθε ΣΙΔΕΝΟΡ να χτίζει μια αυτοκρατορία με τα λεφτά των εργαζομένων και του λαού και αφού την ξεζουμίσει να την κλείνει;
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην κάθε ΣΙΔΕΝΟΡ να μεταφέρει δραστηριότητες σε άλλες χώρες με ακόμα πιο φθηνό μεροκάματο;
Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση που επιτρέπει κάθε επιχείρηση να μετακινείται όπου βρίσκει μικρότερο μεροκάματο;
Είναι η πολιτική που λέει ότι αν δεν υπάρχει επενδυτής δεν υπάρχει και δουλειά;
Κι όμως: Επενδυτής υπάρχει. Δουλειά δεν υπάρχει.

Δεν είναι όλοι εκείνοι (πολιτικοί, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι, εργοδοτικές οργανώσεις) που σε τρομοκρατούν ότι δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς βιομήχανους και Ευρωπαϊκή Ενωση; Να που όλα αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, εσύ όμως θα χάσεις τη δουλειά σου.
Οσοι εργοδότες και πολιτικοί κάθε απόχρωσης (δεξιοί, κεντρώοι και αριστερούληδες) τα λένε όλα αυτά, έχουν εγκληματικές ευθύνες.

Είναι άμεση ανάγκη: Η ΣΙΔΕΝΟΡ, όπως και οι άλλες μεγάλες, κρίσιμες βιομηχανίες να κοινωνικοποιηθούν, να περάσουν στην ιδιοκτησία εργαζόμενων και λαού.
Με τους σημερινούς πολιτικούς και συνδικαλιστικούς συσχετισμούς, αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Επείγει: Να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Να καταδικαστούν από τους εργάτες όσοι τους κοροϊδεύουν τόσα χρόνια με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον αναντικατάστατο ρόλο των βιομηχάνων».

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.