24 Μαΐου 2012

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε εργαζόμενους στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, 23/5/2012.

Ακούστε αυτά που θέλουμε να πούμε για την επόμενη εκλογική μάχη. Τι αντικειμενικά έρχεται. 


Το αντικειμενικά σημαίνει όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε αυτά θα αντιμετωπίσει και τα οποία δυστυχώς προεκλογικά είναι έξω από την ατζέντα των συζητήσεων και των πάνελ.
Η κρίση στην Ευρώπη θα γίνει πιο βαθιά. Θα κρατήσει περισσότερο απ' ότι προβλέπουν και επιπλέον, αν αρχίσει μια ανάκαμψη που σε όλη την Ευρώπη θα είναι αύξηση του ΑΕΠ 1% μέσος όρος - προσέξτε, μέσος όρος, και με τη Γερμανία μέσα και την Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι θα είναι πάρα πολύ ισχνή - πριν η ανάκαμψη τείνει να ξεπεράσει το 1%, το πιο πιθανό είναι να έρθει ένα νέο κύμα κρίσης το οποίο θα χτυπήσει και τις ισχυρές χώρες και θα είναι πιο βαθύ απ' αυτό που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.
Επομένως, πρέπει να δει κανείς πού πάει η κατάσταση και ο λαός σε ποια ετοιμότητα πρέπει να είναι.

Δεύτερο, στην περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα ενός πολέμου, λόγω των ανταγωνισμών με τους αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ. Και όταν υπάρχει κρίση οι ανταγωνισμοί δεν διενεργούνται με πολιτικά και οικονομικά όπλα αλλά και με στρατιωτικά. Και η Ελλάδα δεν θα μείνει ανέγγιχτη. Μπορεί να γίνει και θέατρο πολέμου αλλά δεν θα μείνει ανέγγιχτη σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση και άλλα. Αυτό μπορεί να είναι σε ένα χρόνο, μπορεί σε δύο, αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει, πάντως η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με αυτά τα θέματα, βεβαίως κανείς από αυτούς που διεκδικούν να είναι στην κυβέρνηση δεν ασχολούνται με αυτά τα πράγματα.
Όταν τώρα λέμε για το βάθεμα της κρίσης υπάρχουν οι εξής πιθανότητες. Και εμείς δεν μπορούμε να πούμε αν θα είναι η μία ή η άλλη. Το παρακολουθούμε.
Η μία είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ανεξαρτήτως πώς η επόμενη κυβέρνηση θα χειριστεί τα πράγματα. Μπορεί να μη βγει από το ευρώ, αλλά να έχουμε το λεγόμενο g-euro, ελληνικό ευρώ, το οποίο ουσιαστικά θα είναι δραχμή. Εσωτερικά δεν θα έχει καμία αξία, τα χρέη μας όμως θα υπολογίζονται στο άλλο ευρώ. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι να περάσουμε σε μια δεύτερη φάση πτώχευσης, κουρέματος, αντί πενήντα να πάμε 85 -90%. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πιστωτές που τώρα είναι κράτη δεν είναι ιδιώτες να δεχθούν να χάσουν ένα μέρος των χρημάτων που περίμεναν παρότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν βγάλει τα άντερά τους, χωρίς να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα. Αν ψηφιστεί το ευρωομόλογο, ή αν δεν ψηφιστεί άμεσα αλλά στην πορεία υιοθετηθεί, σημαίνει ότι η Γερμανία θα χάσει ένα μέρος των κερδών της γιατί θα χρηματοδοτήσει τα κράτη ίδρυσης, αφού έχει βγάλει τα άντερά της κι αυτή, γι' αυτό θα πάρει ως αντάλλαγμα τη διείσδυση γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων πιο βαθιά σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας της ενέργειας, ο τομέας των μεταφορών, τα ευρυζωνικά και όλα αυτά που λένε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, θα γίνουν γερμανικά και θα τα αγοράζουμε από τη Γερμανία, είτε είναι Μέρκελ πρόεδρος είτε είναι κάποιος άλλος. Σ' αυτές λοιπόν τις καταστάσεις εμείς λέμε ότι οι επάνω όποιοι αν είναι αυτοί θα ταυτιστούν με τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.   Και δεν είναι οι επάνω μόνο ως πολιτικά κόμματα αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ακόμα και με ανισότιμους όρους θα πάνε με τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρώπης και όχι με τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό.
Οι εκλογές στην Ελλάδα έδειξαν ότι ο λαός δεν είναι έτοιμος βεβαίως, δεν τον κακίζουμε το λαό, δεν το λέμε αφ' υψηλού, όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να δει το εξής: Κάτω από θετικές ανακατατάξεις που έγιναν στη συνείδησή του, θετικές τάσεις αλλά ανολοκλήρωτες, θετικές, ο λαός επιτέλους κατάλαβε ότι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν  μπορεί να περιμένει. Το έφεραν τα πράγματα η ΝΔ να χάσει πολλά αλλά να μείνει στην πρώτη θέση. Το σύστημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί και να φτιάξει ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό όπου το ένα δίπολο θα είναι η φιλελεύθερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που είναι η ΝΔ. Θα είναι ίδια η ΝΔ; Κατά τη γνώμη μας θα προκύψει και νέος πολιτικός σχηματισμός. Σε ένα χρόνο, σε έξι μήνες; Δεν ξέρω. Θα παραμεριστούν οι εγωισμοί και θα αλλάξουν πρόσωπα. Όπως ο Παπανδρέου έφυγε σε ένα βράδυ, μπορεί να δείτε και τον Σαμαρά και άλλους να φύγουν σε ένα βράδυ και να έρθουν άλλοι. Και θα γίνει αυτός ο χώρος. Τον παλεύουν.
Και δεύτερο παρακουτσάθηκε η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, έπεσε πάρα πολύ, πρέπει να αναστηλώσουν τον πόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Μια σοσιαλδημοκρατία που δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1974 και μετά. Έχει τελειώσει η ελληνική σοσιαλδημοκρατία για το λαό, όπως έχει τελειώσει σε όλη την Ευρώπη. Και αυτός πόλος θα διαμορφωθεί με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ ή ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ - ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει προς τη ΝΔ και ένα άλλο με βασικές δυνάμεις  -  δεν ξέρω αν όλες, την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανασυνταχθεί και θα μετατραπεί στη νέα κεντροαριστερά στη νέα σοσιαλδημοκρατία. Ξαναλέω όμως που θα είναι ο νέος δικομματισμός. Αυτό το υπογράφουμε. Μπορεί να σοκάρω μερικούς, όμως έτσι θα γίνει. Και όπως επιβεβαιωθήκαμε σε πολλά, έτσι θα επιβεβαιωθούμε και σε αυτό. Επομένως εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξανασκεφτούν ιδιαίτερα αυτοί που είναι μέσα στους τόπους δουλειάς, οι εργατοϋπάλληλοι.
Πρέπει να ξανασκεφτείτε τι θα σημάνει αν στην επόμενη Βουλή - είναι υπαρκτός ο κίνδυνος - είναι  αποδυναμωμένο το ΚΚΕ, κάτω από ένα ρεύμα που θα ξεφουσκώσει, όχι ως ποσοστό, μπορεί ως ποσοστό να μην ξεφουσκώσει, θα ξεφουσκώσει ως προς αυτά που υπόσχεται. Θα ξεφουσκώσει όπως ένα μπαλόνι, αν δεν σκάσει κιόλας. Επομένως στις επόμενες εκλογές έχει πολύ μεγάλη σημασία να ψηφίσουν το ΚΚΕ όσοι δεν το ψήφισαν κάτω από το «θέλω το ΚΚΕ μέσα σε μια κυβέρνηση, θέλω μια αριστερή κυβέρνηση». Έκαναν μεγάλο λάθος. Δεν τους κακίζουμε. Μπορεί να έχουν και παρατηρήσεις για εμάς, αλλά δεν κρίθηκε από αδυναμίες του ΚΚΕ γενικά. Εδώ ήταν ένα ρεύμα που δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί. Άλλο ότι πρέπει και εμείς σε πολλά πράγματα να δούμε τη δουλειά μας αλλά δεν κρίθηκε από τις αδυναμίες και τις ελλείψεις.
Μπορούσε να γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έγινε κυβέρνηση γιατί η μεν ΝΔ ήθελε να ισοπεδώσει το ΛΑΟΣ, τον Καμμένο, τους άλλους για να εκτιναχθεί μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ισοπεδώσει ΚΚΕ και λοιπά κόμματα. Να έχει από τα αριστερά του ελεύθερα χέρια. Ξαναλέω μπορεί να σοκάρω μερικούς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή τη στιγμή στη νέα Βουλή πρέπει να επιστρέψουν όσοι δεν μας ψήφισαν και δεν πρέπει να περάσει η επιχείρηση αποδυνάμωσης. Είναι προσφορά στο λαό ότι δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση που δεν θα λύσει προβλήματα του λαού. Αν μπούμε σε αυτό το μαντρί δεν θα προσφέρουμε τίποτα.
Πάμε για νέο δικομματισμό. Το σύνθημά μας λοιπόν είναι : Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ξέρεις, δεν αλλάζουν, πάει και τέλειωσε. Ελίσσονται αλλά δεν αλλάζουν. Και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ένας ανταγωνισμός οικογενειακός. Είναι ουσιαστική αντίθεση. Και όλα αυτά που υπόσχεται τώρα δεν θα τα κάνει. Εδώ βάζουμε υπογραφή. Και ξέρουμε ότι αν σας πούμε κάτι και δεν επιβεβαιωθούμε θα έχουμε πολιτική ζημιά. Δεν θα τα κάνει γιατί όταν λέει πάση θυσία μέσα στην ΕΕ, σημαίνει ότι θα συμβιβαστεί. Όταν κάνει πρόσκληση σε γερμανικές και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα τελειώνει το πράγμα. Οι εκβιασμοί που γίνονται απέναντι στην Ελλάδα είναι υπαρκτοί. Χρησιμοποιούνται για ψήφους, τους χρησιμοποιεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αλλά είναι πραγματικοί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εφησυχάζει. Δεν υπάρχει άλλος αέρας στην Ευρώπη. Είδατε πώς του απάντησε ο Ολάντ. Υπάρχει η συζήτηση για ένα μείγμα πολιτικής που θα είναι ανάπτυξη με βαριά λιτότητα. Τα μείγματα τα έχουμε γνωρίσει.


Πηγη

11 σχόλια:

 1. Σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. Το Λαϊκό κίνημα και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.Μέρος Α΄
  Επειδή το μήνυμα των εκλογών διαστρεβλώθηκε το κείμενο αυτό θα προσπαθήσει να δώσει την πραγματική διάσταση κατα την γνώμη του συγγραφέα πάντοτε.
  Πριν τις εκλογές πρέπει να παρατηρήσουμε οτι τεράστιες μάζες εργαζομένων και μικροαστικών στρωμάτων συμμετείχαν σε απεργιακές διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, εκφράζοντας την απαίτηση στο να μην ψηφισθούν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι όπως και οι δανειακές συμβάσεις που περικόπτουν τους μισθούς, φορτώνουν τον λαό με νέους φόρους και χαράτσια, καταδικάζουν την πλειοψηφία του λαού σε ανέχεια και δυστυχία.

  Όμως σε αυτούς τους αγώνες το μόνο κοινό ήταν η κοινή θέληση να αλλάξουν τα πράματα να σταματήσει ο κατήφορος του βιοτικού επιπέδου του Λαού, χωρίς όμως μια ομογενοποιημένη άποψη και κοινή αφετηρία στο σύνολο των εργαζομένων και των λοιπών λαϊκών στρωμάτων. Η αφετηρία των περισσότερων διεκδικήσεων ξεκινούσε από την αρχή της διατήρησης δικαιωμάτων και μισθών σε συντεχνιακή βάση και με ξεχωριστά αιτήματα για κάθε κλάδο που τις περισσότερες φορές δεν συνδέονταν με αιτήματα πολιτικών αλλαγών. Αιτήματα δηλ. ανατροπής των κυβερνήσεων και των κομμάτων που κυβερνούσαν.

  Όμως μέσα από αυτή την διαδικασία άρχισε να ωριμάζει η συνείδηση για βαθύτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά την μέχρι τώρα αντίληψη για το λαϊκό συμφέρον, για το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων. Άρχισε δηλαδή η αντίστροφη πορεία για την κυρίαρχη πολιτική ιδεολογία και κουλτούρα που κατόρθωνε μέχρι τότε να κάνει την πλειοψηφία των μαζών να πιστεύει ότι, ο,τι είναι καλό για την αστική τάξη, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές κ.λ.π. είναι και δικό της καλό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. Το Λαϊκό κίνημα και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.Μέρος Β΄
  Μέσα από αυτή την διαδικασία λοιπόν άρχισε να αγκαλιάζει όλο και περισσότερες μάζες η ιδέα της εξόδου από το ευρώ, να αμφισβητείτο ο ρόλος της ΕΕ σαν ΕΕ των Λαών ή των Εθνών κ.λ.π. Σε αυτή την διαδικασία τεράστιο ρόλο έπαιξε και παίζει η κυρίως παρέμβαση του ΚΚΕ και λιγότερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων κομμουνιστικών δυνάμεων ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που με την θέσεις τους ξεσκεπάσανε τον χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ. Αποτέλεσμα αυτών είναι η θέληση πολυάριθμων μαζών κυρίως εργαζομένων που κατανοούν το πρόβλημα να στρέψουν την εμπιστοσύνη τους προς τ΄ αριστερά και να αρχίσουν δειλά δειλά να ελπίζουν και να αναζητούν πολιτικές αλλαγές που θα τους βγάλουν από το τέλμα που ζουν.

  Πιστεύω οτι σε ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων αλλά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων έχει ωριμάσει στην συνείδηση τους, η αντίληψη της απεξάρτησης από τα όργανα του Ιμπεριαλισμού (ΔΝΤ, ΕΕ) για να μπορέσει να υπάρξει ελπίδα. Περισσότεροι από ποτέ άρχισαν να συνειδητοποιούν την ανάγκη πολιτικών αλλαγών προς φιλολαϊκή κατεύθυνση.

  Αυτή η ιδέα μπορώ να ισχυριστώ, οτι είναι πιο ωριμασμένη περισσότερο στους εργαζόμενους παρά σε μικροαστικά λαϊκά στρώματα που μάθανε να λειτουργούν, να ζούν και να περιμένουν από επιδοτήσεις και προγράμματα της ΕΕ.
  Και αυτό είναι φυσικό γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων είναι αυτή που δέχτηκε τις περισσότερες συνέπειες. Την μείωση των μισθών, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των εργασιακών κ.λ.π.

  Από αυτή την άποψη τα στρώματα αυτά της Εργατικής τάξης που η πλειοψηφία τους δεν είχε την εμπειρία των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων, όμως επηρεασμένη από αυτούς, εναπόθεσε τις ελπίδες σε άμεση πολιτική λύση χωρίς να συνδυάσει αυτή, με πολιτικούς και οικονομικούς αγώνες σε βαθμό που θα απαιτούσαν οι περιστάσεις των καιρών.

  Το μήνυμα αντιλήφθηκε έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρότινος απουσίαζε από διεκδικήσεις σε ταξικό επίπεδο και τις περισσότερες φορές τα στελέχη του στο μαζικό εργατικό κίνημα αποτελούσαν μέρος του προβλήματος παρά ελπίδα για ανάταση. Σε πολλές περιπτώσεις διαπλεκόμενοι και συνδιαλεγόμενοι με στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και της εξουσίας. Η στάση τους δεν βοηθούσε τους εργαζόμενους να καταλάβουν τον χαρακτήρα και την ουσία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΕΕ. Ούτε την στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών του Εργατικού κινήματος ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ.
  Κι αυτό γιατί αποτελούσαν μέρος τους.

  Έτσι λοιπόν τολμώ να πω οτι ο ΣΥΡΙΖΑ (με το σύνθημα καμία θυσία για το ευρώ), οικειοποιήθηκε τους αγώνες του ΠΑΜΕ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβάθμιων σωματείων και άλλων κινημάτων που με την δική τους παρέμβαση στο λαϊκό κίνημα εδώ και δεκαετίες (κυρίως το ΚΚΕ) βοήθησαν στην μεταστροφή της συλλογικής συνείδησης σε αριστερές θέσεις και λύσεις. Στο να ανοίξει ο δρόμος σιγά σιγά σε πιο ριζοσπαστικές πολιτικές αλλαγές. Κι αυτό μπορεί να συμβεί και αύριο , μπορεί όμως και ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. Το Λαϊκό κίνημα και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.Μέρος Γ΄
  Η ατολμία και η αδυναμία του Κουμμουνιστικού κινήματος
  στο να συνδέσει τον αγώνα των εργαζομένων με πολιτικές αλλαγές στην πράξη και όχι στα λόγια,
  στο να καθοδηγήσει την εργατική τάξη σε διεκδικήσεις πέρα από τις οικονομικές, σε πολιτικές και σε θεσμικές, που θα βάζουν σιγά σιγά τα θεμέλια για την δική της εξουσία,
  στην έλλειψη τακτικών ελιγμών έτσι ώστε να μπορεί να ξεσκεπάζει την τακτική του αντιπάλου και ταυτόχρονα να απεγκλωβίσει μάζες, που σήμερα πιστεύουν οτι μαζί με αυτούς που είναι ορκισμένοι αντικομουνιστές, που πίνουν νερό στην ΕΕ θα φέρουν αλλαγές προς όφελος του λαού και του τόπου,
  του στέρησαν μεγάλα εκλογικά ποσοστά εργαζομένων που οδηγήθηκαν στην αυταπάτη, οτι ψηφίζοντας την οποιαδήποτε αριστερή , διαφορετική από την μέχρι τώρα, άμεση κυβερνητική λύση χωρίς την πίεση του λαϊκού κινήματος, θα λύσουν το πρόβλημα τους.
  Έτσι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιήθηκε τους αγώνες δεκαετιών όλου του αριστερού χώρου συμπεριλαμβανομένου και του κομμουνιστικού.
  Η στάση του απέναντι στο σχηματισμό κυβέρνησης σε συνδυασμό με την άστοχη προεκλογική εκτίμηση του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. που προεξοφλούσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές, τον καθιστά ακόμα πιο φερέγγυο στα μάτια των εργαζομένων που δεν έχουν την πολύχρονη εμπειρία του μαζικού κινήματος και εκθέτει ανεπανόρθωτα τις ηγεσίες του κουμμουνιστικού κινήματος που αδυνατούν να κατανοήσουν τις διεργασίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας μόνο να λένε, σχεδόν την αλήθεια, για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κάνουν τίποτα για να το αποδείξουν έμπρακτα, αποκλείοντας κάθε πολιτική ελιγμού, περιμένοντας από τις εξελίξεις να τους δικαιώσουν. Μα τότε θα είναι αργά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σκέψεις για τα αποτελέσματα των εκλογών. Το Λαϊκό κίνημα και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.Μέρος Δ΄
  Όσον αφορά τα στρώματα που στράφηκαν προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Χρυσή Αυγή έχω να παρατηρήσω τα εξής:
  Για τους ανεξάρτητους Έλληνες, οτι κινηθήκαν στα πλαίσια της άμεσης λύσης με ένα φιλικό πρόσωπο προς τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), αποκτώντας εκλογική βάση κυρίως σε μικροαστικά στρώματα, δεξιάς προέλευσης κυρίως και λιγότερο εργαζομένων.
  Για την Χρυσή Αυγή, οτι πέρα από την κατευθυνόμενη ροή ομάδων του κράτους και του παρακράτους, υπήρξε και η έντεχνη καθοδήγηση μέσα από τα ΜΜΕ, (που ανακάλυψαν το πρόβλημα των νεοναζί τα τελευταία 3-4 χρόνια της όξυνσης της κρίσης), κυρίως νεολαίας που άπειρη πολιτικά και εργασιακά, αγνοώντας τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και μη πιστεύοντας οτι η Αριστερά μπορεί να βρεθεί στο προσκήνιο, ήθελε να τρομάξει το κατεστημένο. Μόνο που ο απώτερος σκοπός των ΜΜΕ, του κράτους και του παρακράτους είναι να τρομάξει ο Λαός και κυρίως οι Αριστεροί και οι κουμουνιστές έτσι ώστε να μαντρωθούν ξανά στον δικομματισμό. Πιστεύω οτι τα ποσοστά της Χ.Α. στις επόμενες εκλογές δεν θα της επιτρέψουν να μπει στην βουλή. Το οτι βγήκε στο προσκήνιο ήταν μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλιοί το τι σούργελα και πόσο επικίνδυνοι είναι τα μέλη αυτής της παρακρατικής νεοναζιστικής οργάνωσης που συντηρείται από κονδύλια και μυστικούς λογαριασμούς του κράτους και των κομμάτων του δικομματισμού.
  Με λίγα λόγια η ψήφος του Ελληνικού Λαού ήταν ψήφος διεκδίκησης και ανατροπής και οχι συγκυβέρνησης και συγκάλυψης.
  Αυτό που έχει να κάνει από εδώ και πέρα ο Λαός είναι να ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες που αποτελούν εγγύηση για σίγουρη και σταθερή στροφή της πολιτικής υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Να ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν στην δική του δύναμη για να αλλάξουν τα πράγματα και οχι σε απομηχανής θεούς. Δηλαδή το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
  Και μιας και ο συμπαθής ηγέτης Τσίπρας μας θύμισε λίγο την εποχή του 1981 και τον Α. Παπανδρέου με τα τσιτάτα του, να ξαναθυμηθούμε ακόμα ένα σύνθημα που επαληθεύτηκε στην πορεία των χρόνων. Αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ θα πρόσθετα και άλλων Αντικαπιταλιστικών - Αντιμονοπωλιακών και Αντι ευρωενωσιακών δυνάμεων.
  Πάνος Β

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ειπε το κκε οτι θα σχηματιστει κυβερνηση μετα της εκλογες????πασ καλα??εδω ειπε αμεσως οτι παμε ξανα για εκλογεσ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τι σχεση εχει η ανταρσυα με το κκε!!εδω η ανταρσυα ειναι ετοιμη να συνεργαστει με τον συριζα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στο Ηρακλειο Κρητης στελεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ηταν υποψηφιος με την ιδια και ταυτοχρονα στην εκλογικη επιτροπη του νομου του ΣΥΡΙΖΑ, μην ξεχναμε το γραμμα 38 στελεχων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πριν λιγες μερες που ζητουσαν την ολοπλευρη υποστηριξη του ΣΥΡΙΖΑ μιας και δωθηκε η "ιστορικη ευκαιρια στην αριστερα" οπως ελεγαν για να κυβερνησει.ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ διακατεχονται απο ρεβανσιστικες τασεις εναντι στο ΚΚΕ απο το οποιο μερος των στελεχων και μελων τους προερχεται, και ξερετε, ποτε δε βρεθηκε προδοτης στην ιστορια να αγαπα πραγματικα αυτον που προδωσε, παντα υπαρχει μια σχεση "μισους" μεταξυ προδομενου και προδοτη, πολυ περισσοτερο δε οταν ο προδοτης συνειδητα η ασυνειδητα υποστηριζει οτι εχθρικο προς τον προδομενο.Η δε αναλυση σου αγαπητε ανωνυμε βριθει αυθαιρετων συμπερασματων, θα επανερθω αν βρω χρονο γιατι πιστευω οτι αποσκοπεις καπου, να "χτυπησεις" την πολιτικη του ΚΚΕ για τις συνεργασιες "πλαγιοκοπωντας" την.

  Κομμουνιστης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί σφε αναγνωρίζεις το δικαίωμα να κρίνεις και να μισείς μόνο στον εαυτό σου και οχι και στους άλλους που και αυτοί μπορεί να νιώθουν προδωμένοι.
   Πολλές φορές κάνουμε ζημιά σε αυτό που νομίζουμε οτι υπερασπιζόμαστε.
   Θα πρέπει να είμαστε μέσα στην κοινωνία και να την ακούμε και να μην της κουνάμε το δάκτυλο γιατί δεν ενστερνίζεται αυτά που της λέμε. Ούτε χαζός είναι ο κόσμος, ούτε προδότες. Δεν είμαστε οι παντογνώστες των πάντων που θα κατατροπώσουμε αυτόν που εμείς χαρακτηρίζουμε αντίπαλο. Γιατί άθελα σου αντίπαλος σου είναι ο ευατός σου. Πιθανώς να μην έχεις πάρει ούτε ένα βιογραφικό στην ζωή σου και στην απεργία να παίρνεις άδεια.
   Λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη:

   "σύντροφοι,τούτος ο τόπος έχει πολλούς φαφλατάδες και κομπογιαννίτες,κι είναι χωμένοι παντού. φάρμακο δεν υπάρχει για κείνους...μη νομίσετε πως ο κομμουνιστής είναι κείνος που το φωνάζει και το δηλώνει,με τίτλους και φανφάρες. κομμουνιστής είναι κείνος που νοιάζεται για το διπλανό του,που αγαπάει τους ανθρώπους,που έχει ήθος και ευγένεια αφιασίδωτη. Δεν έχει σημασία αν είναι δω,αν είναι κει ή παρά πέρα,σημασία έχει να νοιάζεται για το καλό του διπλανού του,πιότερο και απ'το δικό του!!! σημασία έχει να'χει τα αυτιά του ανοιχτά,για να ακούει τους καιρούς,και να μη κρύβεται στο κονάκι του, σαν τα ζαγάρια..."

   Διαγραφή
  2. μην κανετε επιθεσεις επι προσωπικου γιατι θα σβηστειτε. Ειναι τουλαχιστον αστειο ανωνυμε να συναγεις ολα τα παραπανω απο το σχολιο του κομμουνιστη.

   Διαγραφή
 8. εννοείτε πως δεν κάθησα να διαβάσω το σεντόνι αλλά ειδικά το τελευταίο σχόλιο είναι απολύτως χαρακτηριστικό!!!
  Ασφαλώς και κάπου αποσκοπει ρε σφε η έκφραση μια γνώμης αλλά ότι δεν είναι ταυτιζόμενο με την επίσημη γραμμή ή ακόμα συχνότερα περιλαμβάνει και κάποια "λάθη" δεν σημαίνει οτι πρέπει να στηλιτεύται και να απορρίπτεται ως "εχθρική" Δηλαδή τι; θα πρέπει πάντα να είμαστε ολοσωστοι και συντεταγμένοι; μήπως θα φθαρεί η εικόνα του κόμματος από τους σχολιασμούς φίλων και μελών; Ο γνωστός LeninReloaded έγραψε μια κριτική επάνω στα σποτάκια του κόμματος και όπως οι περισσότεροι δεν θα τα δούμε αλλά διαβάζοντας το άρθρο χαμογελάμε με το πόσο δίκιο έχει η όποια κριτική αφού ξέρουμε πως στοο συγκεκριμένο θέμα -που ούτε αυθόρνητο ούτε ανεπεξέργαστο το λές- το κόμμα πάσχει επικοινωνιακά. Δηλαδή έπρεπε να αυτολογοκριθεί και να περιμένει να περάσουν οι εκλογες για να μην φθείρει την εικόνα του κόμματος.
  Αυτές οι συμπεριφορές εδραιώνουν στον κόσμο -ακόμα και σε κομμουνιστες- την εικόνα των ανθρώπων χωρίς δυνατότητα να επεξεργαστούν την πραγματικότητα και γιαυτό μας πιάνει εύκολα η λάσπη.
  Να χαλαρώσουμε και να δείξουμε εμπιστοσύνη και στην αντιληψή μας και στο πόσο διαβασμένοι είμαστε.
  ΔΕΝ είναι ΟΛΑ σωστα και άγια και λάθη επιτρέπονται και αστοχίες και από την ηγεσία και από τα μέλη και τους φίλους. Δεν είναι όλα προβοκάτσιες
  Εξάλου όλοι μας γνωρίζουμε πως:
  Καλύτερα κομμουνιστής, υγειής και ωραίος/ Παρά δεξιός, άρρωστος και άσχημος. και ας κάνουμε και κανα λαθάκι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. καλα σου εχω και εγω πολλα Πανο, αλλα πρεπει να μου βγει και εμενα σεντονι και δεν προλαβαινω το πρωι, σου ερχετε το βραδακι :) :) :)
  modesto

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.