28 Μαΐου 2012

Μετακομίσεις

Από το Lenin Reloaded

 
Το βαθύ ΠΑΣΟΚ πάει ΣΥΡΙΖΑ

Επαφές Φωτόπουλου, Ραυτόπουλου, Κοτσακά με Κουμουνδούρου
Β. Νεδος

Ο κ. Γερ. Αρσένης είναι ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Αλ. Τσίπρας το γνώριζε βεβαίως αυτό· για τον λόγο τούτο και πριν από περίπου 12 ημέρες πρότεινε τον πρώην υπουργό για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Πίσω από τη συμβολική κίνηση που έκανε ο κ. Τσίπρας κρύβεται μια ολόκληρη στρατηγική, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε απέκρυψε: να σκυλεύσει το ΠΑΣΟΚ. Και αν αυτή η στρατηγική είναι κατ' αρχήν προφανής στη ρητορική του κ. Τσίπρα («είμαστε το ΠΑΣΟΚ του 1981»), φαίνεται και στις υπόγειες μετακινήσεις συνδικαλιστών και προσώπων που ήταν άλλοτε ταυτισμένα με το βαθύ και, πάλαι ποτέ, κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι δίαυλο με την Κουμουνδούρου επιχειρεί να ανοίξει ο κ. Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ο κ. Φωτόπουλος είχε διαρρήξει τους δεσμούς του με την ηγετική ομάδα του κ. Γ. Παπανδρέου εδώ και δύο χρόνια. Η ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Βενιζέλο δεν άλλαξε πολύ τα πράγματα και οι προσπάθειες στελεχών του κόμματος να κρατήσουν τον κ. Φωτόπουλο σε τροχιά με την Ιπποκράτους έχουν αποτύχει παταγωδώς. Ο κ. Φωτόπουλος βρίσκεται σε επαφή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με τον κ. Τσίπρα. Είναι γνωστό ότι οι δύο άνδρες τρέφουν αμοιβαία εκτίμηση ο ένας για τον άλλον.

Πριν από λίγους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησαν και κάποια ακόμα στελέχη τα οποία είναι εμβληματικά για τον χώρο του συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες που γίνονται στο κόμμα της Αριστεράς. Το «Ρεύμα της Κοινωνικής Αριστεράς» προσχώρησε σχεδόν σύσσωμο. Μοναδική εξαίρεση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σιδηροδρομικών κ. Σπ. Κότσιας, ο οποίος προεκλογικά έκανε δήλωση στήριξης του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον οποίο έχει προσχωρήσει, και ένα ακόμη σημαίνον στέλεχος του συνδικαλιστικού ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό κ. Αντ. Σταματόπουλος. Στο «Ρεύμα» βρίσκονται επίσης οι κ. Γ. Ραυτόπουλος, Αντ. Κοτσακάς και Ιω. Γκόβας. Ο κ. Ραυτόπουλος ήταν πρόεδρος της ΓΣΕΕ στην «ηρωική εποχή» (1983 - 89). Το 1987 έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη». Στη «μεγάλη σύγκρουση» του 1996, ο κ. Ραυτόπουλος είχε ταχθεί με τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο. Κατά τη διετή διακυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου είχε δημοσίως εκδηλώσει την αντίθεσή του. Στους πάλαι ποτέ «τσοχατζοπουλικούς» εντάσσεται βεβαίως και ο κ. Κοτσακάς. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και γραμματέας του οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ από το 1989 έως και το 1993 είναι τακτικός συνομιλητής του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κάποια στιγμή εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κατέλθει και ως υποψήφιος βουλευτής, κάτι που τελικά απορρίφθηκε. Την τριάδα του «Ρεύματος» κλείνει ο κ. Γκόβας, παλαιός συνδικαλιστής της «Πειραϊκής -Πατραϊκής», που έχει μάλιστα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Πάτρας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ενα άλλο ρεύμα που δημιουργήθηκε το 2011 από πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν η «Ενωτική Κίνηση». Τα δύο σημαίνοντα στελέχη της ήταν ο κ. Π. Κουρουμπλής και ο κ. Ν. Κοτζιάς. Ο κ. Κουρουμπλής εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών με 53.000 σταυρούς (και μάλιστα δεύτερος στη σειρά, πίσω από την πρώτη, επίσης προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, κ. Σοφία Σακοράφα με 71.000 σταυρούς). Ο κ. Κοτζιάς, στενός συνεργάτης παλαιότερα του κ. Θ. Πάγκαλου και αργότερα του κ. Γ. Παπανδρέου, το χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου είχε κάποιες συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα, για οικονομικά και διπλωματικά θέματα. Εκτοτε πάντως δεν έχει συναντηθεί ξανά μαζί του και παραμένει εντός της «Ενωτικής Κίνησης». Εκτός από τους κ.κ. Σακοράφα και Κουρουμπλή, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ είναι και ο εργατολόγος κ. Αλ. Μητρόπουλος.

Το τελευταίο μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου είναι ο τρόπος με τον οποίο θα περιλάβει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ την κ. Λούκα Κατσέλη που -πρακτικά- έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία της με το κόμμα. Στην Ιπποκράτους ανησυχούν για την κινητικότητα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, γι' αυτό και ο κ. Βενιζέλος επιστράτευσε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας έμπειρα στελέχη του κόμματος.

* Με υπογραμμίσεις μόνο όσες μετακινήσεις ή επικείμενες μετακινήσεις δεν αναφέρθηκαν ήδη στο πιο πρόσφατο "Was ist ΠΑΣΟΚ;"
* Για τις κομματικές μετακινήσεις σε επίπεδο βάσης, βλέπε έρευνα της Alco.

1 σχόλιο:

  1. Εσείς με τον Ραυτοτόπουλο και με τον Αρκουδέα
    Και εμείς με τους εργάτες για μια Ελλάδα Νέα
    Τι πήγα και θυμήθηκα τώρα ο ….………..
    Τελικά τα σκα…….α και οι φελλοί επιπλέουν και δεν χάνονται
    Άντε και του χρόνου με Πάγκαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.