Μια πολύ καλή και αναλυτική συνέντευξη του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Μάκη Παπαδόπουλου στον Ν.Νικολόπουλο.
27 Μαΐου 2012
23 σχόλια:
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέει ο Παπαδόπουλος όταν τον ρωτά για την κυβέρνηση ΚΚΕ:
"Προφανώς για να κινηθούμε σ' ένα τέτοιο δρόμο δεν αρκεί μια ψήφος. Μιλάμε για μια λαϊκή πλειοψηφία η οποία είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί....και αυτό δεν θα το λύσουν μόνοι τους οι κομμουνιστές...κι απ' την στιγμή που θα έχει σχηματιστεί μια τέτοια λαϊκή πλειοψηφία, μιλάμε για πολύ μεγάλες δυνάμεις και στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στα πολυτεχνεία της, στα πανεπιστήμιά της, στις οικονομικές της σχολές, που θα στελεχώσουν όλο αυτό τον κεντρικό σχεδιασμό, δεν θα το κάνει αυτό ένα στενό απαράτ στελεχών του ΚΚΕ."
Ουσιαστικά δηλαδή ο Παπαδόπουλος περιγράφει μία "κοινωνικοπολιτική" συμμαχία μεταξύ τεχνοκρατών (το κοινωνικό κομμάτι) και στελεχών του κόμματος (το πολιτικό κομμάτι), πράγμα το οποίο εμένα τουλάχιστον με ξενίζει. Οι τεχνοκράτες -σε γενικές γραμμές- δεν ήταν ποτέ και στην πρώτη γραμμή του αγώνα και ακούγεται λίγο περίεργη αυτή η "συμμαχία". Πάντως και στην Σοβιετική Ένωση και στην Κούβα κλπ. αυτό ήταν ένα από τα πιο προβληματικά (κοινωνικά) κομμάτια ως προς την στήριξη του κοινωνικού μετασχηματισμού. Σήμερα θεωρείται με ένα μαγικό τρόπο δεδομένο μέσα από την "λαϊκή πλειοψηφία".
Συνεχίζει:
"ΔΕΥΤΕΡΟ: Δεν θα είναι ίδιος ο διεθνής περίγυρος, δεν μπορεί σ' ένα περίγυρο που είναι αυτός ο καταθλιπτικός συσχετισμός του σήμερα να έχουμε θεαματικές αλλαγές μόνο στην Ελλάδα. Μιλάμε για μια κοσμογονική εξέλιξη, για μια ανατρεπτική διαδικασία, που θα έχει φουντώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στον περίγυρό μας. Και φυσικά το ποιά χώρα θα είναι ο αδύνατος κρίκος και θα περάσει πρώτη και ποιά δεύτερη, αυτό είναι θέμα συζήτησης. Εμείς ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ."
Εδώ πλέον το βάζει καθαρά, πιο καθαρά δεν γίνεται:
Ή θα έρθουν "κοσμογονικές εξελίξεις" ή εμείς δεν το κουνάμε. Αποτελεί προϋπόθεση η μεταβολή του διεθνούς περίγυρου, Πρώτα θα βρεθούν σε (προ)επαναστατική διαδικασία τουλάχιστον οι γύρω χώρες και μετά θα κινήσουμε εξελίξεις. Τυπικό το θέμα φυσικά ποιά χώρα θα είναι πρώτη και δεύτερη, αφού η επανάσταση θα βρίσκεται σε γενική έφοδο.
Πείτε με προβοκάτορα (άλλωστε τα σχόλια ονομάζονται "προβοκατόρικα" οπότε καλύπτομαι), αλλά σ' εμένα παιδιά αυτό θυμίζει την συμβουλή του Μητσοτάκη: "Οι νεώτεροι, που διοικούν σήμερα το ΚΚΕ....δεν φαντάζομαι να μην έχουν τόση αντίληψη της γεωπολιτικής πραγματικότητας, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μεταβάλλουν σε Βόρεια Κορέα την Ελλάδα"
Απ' ότι φαίνεται τα λόγια του Παπαδόπουλου όμως ΕΧΟΥΝ αυτή την αντίληψη: Ουσιαστικά αν δεν μεταβληθούν οι γεωπολιτικές συνθήκες η κατάσταση θα παραμένει ανώριμη εσσαεί και επίσης εσσαεί θα "προετοιμάζονται οι όροι".
Όμως πάνω στο θέμα του χρόνου συνεχίζει λέγοντας:
"Κι επειδή αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ μακρυνό...θα έλεγα να δούμε λίγο πιο προσεκτικά ποιές είναι οι εξελίξεις ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ...σε πρώτο επίπεδο έχουμε μία κρίση πολύ μεγάλη που είναι δύσκολο να την διαχειριστεί κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο...σε δεύτερο επίπεδο στην γειτονιά μας την Ανατολική Μεσόγειο...έχουμε μια επίφαση ειρήνης, ήδη έχουμε μια αποσταθεροποίηση στην περιοχή που μυρίζει μπαρούτι. (...) Μέσα λοιπόν σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, η πιθανότητα μιας οξυμένης οικονομικής κρίσης που θα μετατραπεί και σε πολιτική κρίση είναι ΠΟΛΥ πιθανή."
Και φυσικά μου έρχεται αυθόρμητα η ερώτηση:
Μιας και μιλάμε για το ΣΗΜΕΡΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα περνά ή δεν περνά μια ΠΟΛΥ οξυμένη οικονομική κρίση που με το αποτέλεσμα των εκλογών τείνει να μετατραπεί και σε πολιτική; Για μένα η απάντηση είναι φανερή: Αυτό ακριβώς συμβαίνει και δεν μπορώ να ονομάσω την πολιτική κρίση "ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού" για να αποφύγω τις συνέπειες του ερωτήματος.
Yuri
Διαγραφήστην πρώτη σου παρατήρηση
Ο Παπαδόπουλος δεν εννοεί συμμαχία τεχνοκρατών και κόμματος ... αλλά πως ο λαός σήμερα έχει μια σπουδαία τεχνική κατάρτιση η οποία θα τον κάνει πολύ πιο αποδοτικό και πρωτοπόρο.
Λαός (ο οποίος περιέχει σήμερα πολλούς νέους επιστήμονες)σε συμμαχία με το κόμμα ...
Πραγματικά σε αυτό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος μπορεί να διαφωνήσει !!!
Για το δεύτερο όπως λέει ο Παπαδόπουλος
"Δεν θα είναι ίδιος ο διεθνής περίγυρος, δεν μπορεί σ' ένα περίγυρο που είναι αυτός ο καταθλιπτικός συσχετισμός του σήμερα να έχουμε θεαματικές αλλαγές ΜΟΝΟ στην Ελλάδα."
Το συμπέρασμα σου λοιπόν θεωρώ πως είναι σε λάθος κατεύθυνση, καθώς εγώ το ερμηνεύω ως "θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες τις κοσμογονικές εξελίξεις στην Ελλάδα."
Redfly αυτό που κάνει ο Παπαδόπουλος είναι ένα άλμα:
ΔιαγραφήΜέσα από τον όρο "λαϊκή πλειοψηφία" περνά σε ένα πολύ συγκεκριμένο τεχνοεπιστημονικό στρώμα, που συνήθως είναι το τελευταίο (ή από τα τελευταία) που περνούν με το μέρος της εργατικής τάξης. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι παραγωγής ουδέτερων επιστημόνων, ούτε η γνώση που παράγουν είναι αντικειμενική.
Ειδικά αν πάρεις (επειδή τις αναφέρει το λέω) τις οικονομικές σχολές, είναι πραγματικά κέντρα της αντίδρασης, παράγοντας πραγματικές στρατιές οικονομολόγων-απολογητών του νεοφιλελευθερισμού. Πλέον η σχολή του Σικάγο έχει αποκτήσει σχεδόν καθολικό χαρακτήρα.
Για το δεύτερο:
Έχουμε "θεαματικές αλλαγές στην Ελλάδα" ή μια απλή ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού σε νέα βάση redfly?
ΑΥΤΟ είναι το ερώτημα και φαντάζομαι καταλαβαίνεις την διαφορά.
ΟΧΙ Yuri, εσύ κάνεις άλμα.
ΔιαγραφήΑπ' την στιγμή που θα έχει σχηματιστεί μια λαϊκή πλειοψηφία, είναι δεδομένο πως θα περιέχει πολύ περισσότερους επιστήμονες απο κάθε άλλη ιστορικά εποχή. Αυτό δεν είναι κατανοητό ?
Άρα, αυτή η λαϊκή πλειοψηφία, που θα συμμετέχει στο κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, δεν θα είναι τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένη ?
Αυτό λέει ...
Δεν λέει πως θα επιλέξει ανεξαρτήτου λαϊκής πλειοψηφίας, κάποιους επιστήμονες ώστε να τους χώσει στις κατάλληλες θέσεις.
Για το δεύτερο φυσικά και βρισκόμαστε σε φάση ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ανασυγκρότησης του πολιτικού σκηνικού. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα μπούμε σύντομα σε εποχή θεματικών αλλαγών.
ΔιαγραφήΚαι εξηγούμαι. Η κρίση θα βαθύνει, θα βαθύνει απότομα ...
Όσους πολιτικούς σχηματισμούς και να αναστηλώσουν, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ'όσο ορισμένοι πιστεύουν, θα "κλειδώσει" και ο δεύτερος όρος του Λένιν, με "τους πάνω να μην μπορούν και τους κάτω να μην θέλουν". Το επίπεδο του κινήματος σε εκείνη την φάση, ως απαραίτητο συστατικό του τρίτου όρου, θα είναι αυτός που θα δείξει εαν μπούμε σε προεπαναστική εποχή ή όχι ...
Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη θα επηρρεάσουν εξίσουν όλες τις χώρες, ασχέτως εαν οι κοινωνικοί συσχετισμοί αλλάξουν πιο γρήγορα στις πιο αδύναμες, οι οποίες θα είναι και οι πρωτοπόρες όσο αναφορά τις "θεαματικές αλλαγές".
Οκ, για το άλμα είναι ο λόγος σου κι ο λόγος μου, αφού το καταλαβαίνεις έτσι. Δεν μίλησα για...επιστήμονες-βύσματα πάντως έτσι; :)
ΔιαγραφήΓια το άλλο φαντάζομαι ότι μιλάς για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Όμως, όπως έδειξε και η Αργεντινή, δεν φτάνει η χρεοκοπία, ακόμη κι αν αυτή πάρει την ανεξέλεγκτη μορφή της και δεν γίνει σε...μηνιαίες δόσεις!
Το θέμα όμως είναι αν θα υπάρχει κι αυτός που θα διεκδικήσει την εξουσία. Κι εκεί συγνώμη, αλλά ο σύντροφος είναι καθαρός: Πρέπει να περιμένουμε την "ανατρεπτική διαδικασία, που ΘΑ ΕΧΕΙ φουντώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στον περίγυρό μας"
Δικηγόρος: Νομίζω ότι αυτό που θες να πεις Yuri είναι στην κουλτούρα που αποκτούν πχ οι οικονομολόγοι ε; Κάτι σαν αυτό που έπαθε στην αρχή ο Τσάβες με τους Γιατρούς;
ΔιαγραφήL αυτό που θέλω να πω είναι πολύ απλό:
ΔιαγραφήΤο "έχω την πλειοψηφία του λαού" (θεωρητικά βέβαια μιλώντας) δεν σημαίνει ότι έχω την πλειοψηφία σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθένα ξεχωριστά. Όσο κι αν έχει μαζικοποιηθεί η ανώτατη εκπαίδευση, οι ταξικοί φραγμοί δεν έχουν πέσει, ίσα-ίσα τις τελευταίες δεκαετίες εντείνονται με εκθετικούς ρυθμούς, και -ειδικά σε τομείς αιχμής ή κοινωνικά αναγνωρισμένους- υπάρχει ένας ελιτισμός. Ακόμη περισσότερο, σε τομείς όπως η οικονομία υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος που δεν βγαίνει μέσα από καταστολή (που υπάρχει και αυτή), βγαίνει μέσα από "προώθηση" συγκεκριμένων αντιλήψεων και λογικών. Κουβέντιασε με κάποιον από ΑΣΟΕΕ και θα καταλάβεις.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο: Από την εποχή της Οκτωβριανής και τους "κόκκινους ειδικούς" μέχρι την επανάσταση της Κούβας ή και τον Τσάβες που αναφέρεις, τα στρώματα αυτά ήταν από τα πιο δύσκολα για την αριστερά, με ειδικά προνόμια, με απαιτήσεις, με ευκολία στην (εργασιακή) μετακίνηση κλπ. Και φυσικά δεν μιλώ ούτε για πτυχία του τύπου "βοηθός μάγειρα", ούτε για σχολές και τμήματα που (κακώς φυσικά) είναι απαξιωμένα (κυρίως θεωρητικά) και άρα πιο "ανοιχτά" σε άλλες αντιλήψεις.
θα μου πει κάποιος ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με 100 χρόνια πριν. Φυσικά κι έχουν αλλάξει, μόνο που έχουν αλλάξει και στην τεχνολογία, όχι μόνο στην κοινωνία. Σήμερα βασική (ή και εφαρμοσμένη) έρευνα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς εξειδικευμένα και πανάκριβα μηχανήματα, χωρίς υψηλή τεχνική υποστήριξη με λίγα λόγια, είναι "κουτσή" έρευνα. Αυτό αυξάνει τις δυσκολίες και την εξάρτηση για ένα κράτος που θέλει ν' ακολουθήσει ένα "πιο ιδιαίτερο" δρόμο, κι επίσης μπορείς να φανταστείς ποιός (ποιοτικά μιλώντας) μπορεί πιο εύκολα να πετύχει σήμερα π.χ. μια καλή χρηματοδότηση: Αυτός που μπορεί να ελιχθεί καλύτερα μέσα στο πλέγμα εταιριών, κράτους και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που χρηματοδοτούν αδρά τους στόχους τους.
Συγκεκριμένος δηλαδή τύπος ανθρώπου.
Η "κουλτούρα" που αναφέρεις είναι παράγωγο πολύ συγκεκριμένων υλικότατων διεργασιών, δεν είναι απλά ιδεοληψίες (που κι αυτές υπάρχουν και δύσκολα καταπολεμιούνται φυσικά).
Μα φυσικά είναι πολιτική κρίση πλέον και στην χώρα μας για την οποία προσπαθούν όλοι να μην οξυνθεί και να περιοριστεί σε μια δημιουργία ενός νέου δίπολου απλά(βάλε του όποιο όνομα θες).
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι αυτό και τ κόμμα επιμένει ότι γίνετε ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού καλύτερα του πολιτικού κατεστημένου με καινούργια δημιουργήματα (σε ονομασία γιατί σε ουσία χέστα )...
όσο για τους τεχνοκράτες και για συμπεράσματα του τύπου "Εδώ πλέον το βάζει καθαρά, πιο καθαρά δεν γίνεται:
Ή θα έρθουν "κοσμογονικές εξελίξεις" ή εμείς δεν το κουνάμε"είναι δικά σου συμπεράσματα στα οποία εγώ διαφωνώ..
και όσα έγραψα τα έγραψα έχοντας δει το βίντεο έως το 35.00....και από'τι βλέπω ακριβώς τα ίδια λέει και ο Παπαδόπουλος......
ΔιαγραφήΕ ναι βρε ανώνυμε, αλλά δύο όρους βάζει:
Διαγραφή1. Λαϊκή πλειοψηφία (εκεί μπαίνουν και οι τεχνοκράτες, εκτός κι αν αποκαλέσει κανείς αλλιώς το "επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στα πολυτεχνεία της, στα πανεπιστήμιά της, στις οικονομικές της σχολές, που θα στελεχώσουν όλο αυτό τον κεντρικό σχεδιασμό")
2. Για "μια κοσμογονική εξέλιξη, για μια ανατρεπτική διαδικασία, που θα έχει φουντώσει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στον περίγυρό μας"
Αφήνω στην άκρη τις συμμαχίες της "λαϊκής πλειοψηφίας" και το σχετικό και μη μετρήσιμο όπως τον βάζει χαρακτήρα τους. Το δεύτερο δεν αποτελεί προϋπόθεση; Δεν αποτελεί όρο που αν δεν πληρωθεί (με ποιά κριτήρια άραγε;), η δουλειά του ΚΚΕ θα αφορά κατά βάση την "προετοιμασία των όρων", όπως ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το λέει;
Για μένα είναι φανερό, απλά θα ήθελα να ακούσω γιατί δεν είναι για εσένα! Πως αλλιώς δηλαδή μπορεί να αποκωδικοποιηθεί αυτή η άποψη που την έβαλα (επίτηδες) αυτολεξεί;
Και πάω στο πρώτο στοιχείο:
Αφού λοιπόν συμφωνούμε ότι η κρίση είναι πολιτική εν μέσω μιας τερατώδους οικονομικής κρίσης, ποιός είναι ο ρόλος ενός κομμουνιστικού κόμματος; Να την αφήσει να εξελιχθεί με ηρωϊκούς πλην όμως ξεκομμένους και αποσπασματικούς αγώνες, αφήνοντας ήσυχο το πεδίο της κεντρικής πολιτικής σκηνής και αποφάσεων να ξαναβρει τους "ρυθμούς" και την..."παραγωγικότητά" του;
Στο (2) όχι "Για "μια", αλλά "Και "μια"
ΔιαγραφήΝα βγαίνει και νόημα.
εσύ θεωρείς τους αγώνες ηρωικούς αλλά ξεκομμένους και αποσπασματικούς...
Διαγραφήπες μου εσύ λοιπόν πως νομίζεις πρέπει να ναι οι αγώνες γιατί εγώ είμαι ψηφοφόρος του άρα δεν διαφωνώ με την τακτική του.
prohja από Αμοργό....
και συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω την λέξη όρος...εκεί είναι που διαφώνησα μαζί σ ...
ΑπάντησηΔιαγραφήότι γράφεις αν δεν γίνουν αυτά το κόμμα θα αράξει στην γωνιά του με απλά Ελληνικά...
Καταρχάς ας αφήσουμε το "είμαι ψηφοφόρος, άρα συμφωνώ". Ψηφοφόρος μπορεί να είναι ο καθένας. Κι εγώ έχω ψηφίσει κάμποσες φορές ΚΚΕ, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνώ σε όλα ή ότι το ακολουθώ σε κάθε του επιλογή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός κι αν το "ψηφοφόρος" είναι κωδικός για το "μέλος", οπότε αλλάζει.
Αυτό που είπα για τους αγώνες δεν είναι επίκριση, είναι αντικειμενική πραγματικότητα. Όταν οι απεργοί της χαλυβουργίας απεργούν 200 τόσες μέρες, ο αγώνας τους είναι μεν ηρωϊκός, πλην όμως απομονωμένος, έστω κι αν υπάρχουν ξεσπάσματα σε σωματεία δεξιά κι αριστερά. Η απομόνωση δεν έχει να κάνει με το πόσο γνωστός έχει γίνει στο τηλεοπτικό ή άλλο κοινό, έχει να κάνει με το αν έχει δίπλα του άλλες 3,5,10 κινητοποιήσεις σε σημαντικούς παραγωγικούς τομείς/κλάδους, οι οποίοι δίνουν μια παρόμοια μάχη. Αν δημιουργείται ένας συντονισμός, μια γενίκευση του απεργιακού κλίματος, αν οι αγώνες περνούν σε ανώτερα επίπεδα, πολιτικοποιούνται κλπ. Υπάρχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που μπορεί να περιγράψει κανείς για το σπάσιμο αυτής της "απομόνωσης" ή μάλλον καλύτερα του "ξεκομμένου".
Για το δεύτερο που ρώτησες, για το "όρος", εντάξει, όταν σου λέει ο άλλος "ΠΡΟΦΑΝΩΣ...(θα πρέπει να συμβεί "αυτό" και το "άλλο")", δεν τα βάζει ως όρους υλοποίησης;
Μη ξεχάσω και τα Ελληνικά μου!
diladi na pai to kke sta ergostasia olis tis xoras na kani apergies anti tous ergazomenous sta ergostasia, file eksiga ti les, as paroume san paradigma tin xalivourgia afou ta ala dio ergostasia eskipsan to kefali diladi ti thelis na kanoume? i apantisi sou tha itan endiaferon, filika
ΔιαγραφήΔεν θέλω τίποτε από το ΚΚΕ αγαπητέ. Δεν είμαι "πελάτης".
ΔιαγραφήΕγώ απλά έκανα μια διαπίστωση:
Ότι πιθανά για αντικειμενικούς λόγους (δεν μπορώ εγώ να έχω εποπτεία όλου του συνδικαλιστικού κινήματος για να σου πω ακριβώς τους λόγους) οι αγώνες ήταν και παραμένουν αποσπασματικοί. Μπορεί να μην μπορεί να γίνει αλλιώς, δεν σου φέρνω αντίρηση. Αυτό όμως δημιουργεί ένα αδιέξοδο από μόνο του:
Σε μια συνολική επίθεση πρέπει να απαντάς συνολικά κι όχι "ανά κλάδο" και πολύ χειρότερα "ανά σωματείο".
Αν λοιπόν το συνδικαλιστικό κίνημα το έχει τσακίσει κεντρικά η ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κλπ. και κεντρικά πολιτικά αρνείσαι κάθε διεκδίκηση της εξουσίας (παρά με μια επανάσταση που δεν φαίνεται στο άμεσο ορατό μέλλον) τότε μιλάμε για ήττα.
Κι εγώ αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ και δεν θα το δεχθώ έτσι απλά.
Ρε παιδια συγγνωμη κιολας αλλα πχ τα τροφιμα και τα ποτα με το παμε υπεγραψαν την πρωτη συλλογικη συμβαση ΧΩΡΙΣ μειωσεις μισθων, οι εργαζομενοι στην ανακυκλωση στο ηρακλειο βγηκαν δικαιωμενοι, οι ναυτεργατες κινητοποιουνται,στην 3ε καταφεραν να αποτρεψουν τον εργοδοτη απο το να παρει το εργοστασιο στη βουλγαρια και βγηκαν νικητες και υπαρχουν αλλα τοσα παραδειγματα σε ολη την ελλαδα οπως αν θυμαμαι καλα μια τηλεφωνικη εταιρια στην αθηνα και λοιπα. Λοιπον ανοιξτε τα ματια σας (και κανα ριζο) μπορει τα αντανακλαστικα των εργατων να μην ειναι τα αναμενομενα αλλα υπαρχει καποια προοδος σε συνδικαλιστικο επιπεδο. Αλλωστε δουλεια μας ειναι να ριζοσπαστικοποιουμε τις συνειδησεις των εργαζομενων και να αποκαλυπρουμε καθε ωρα και στιγμη τον βρωμικο ρολο των συμβιβασμενων ηγεσιων πασκε δακε και της παραταξης του συριζα στα συνδ. οργανα που ευαγγελιζονται διαλογο και κοινωνικη ειρηνη.
ΑπάντησηΔιαγραφή@Yuri Δεν θέλω τίποτε από το ΚΚΕ αγαπητέ. Δεν είμαι "πελάτης".
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλοι κάπου είμαστε "πελάτeς"!
ΖΖΖβούρας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή είναι συνέντευξη! Αλλά αν γινόνταν το ίδιο στα μεγάλα κανάλια θα ήταν σα να πιστεύαμε πως η αστική τάξη θα έκανε χαρακίρι. Ας την δουν όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβουν τι και πώς τους περιμένει με μια "αριστερή" κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, οι οποίοι έχουν περάσει από ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Άρα το πρόβλημα με το επιστημονικό δυναμικό στην λαϊκή εξουσία θα είναι σε μεγάλο βαθμό λυμένο από κομμουνιστές επιστήμονες που θα μπορούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τον κεντρικό σχεδιασμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά τον <> ο σ. Μάκης δεν εννοεί να περιμένουμε να είναι πιο ευνοϊκά τα πράγματα γύρω μας. Θέλει να πει ότι δεν είναι δυνατό στην Ελλάδα να ξεκινάει επανάσταση, να ωριμάζουν οι εργατικές συνειδήσεις και στις γύρω χώρες να μην κουνιέται φύλλο. Σίγουρα αν σε κάποια χώρα ξεκινήσουν εξελίξεις θα επεκταθούν και στις γειτονικές και ο πιο αδύναμος κρίκος θα σπάσει.....
Άρης
ΩΠ!!! Στις αγκύλες μπαίνει η λέξη περίγυρος....
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρης
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν' ΑΝΕΒΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ KOKKINA ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ!ΚΑΖ
ΑπάντησηΔιαγραφή