29 Μαΐου 2012

Φοιτητικές κινητοποιήσεις στον Καναδά


Η κυβέρνηση και στελέχη του φοιτητικού κινήματος στο Κεμπέκ άρχισαν κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης για την αύξηση των διδάκτρων που συνεχίζεται εδώ και τέσσερις μήνες και η η οποία αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης.

Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ύστερα από οκτώ ώρες συνεχών συνομιλιών και θα επαναληφθούν σήμερα στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδος).

Η ελπίδα για εκτόνωση της κρίσης είναι μεγάλη στον πληθυσμό, αλλά οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι επιφυλακτικοί πριν από τη συνάντηση αυτή.

"Βρίσκομαι εδώ και είμαι ανοικτή" σε προτάσεις, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Κουρσέν, αποφεύγοντας να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει στο θέμα της αύξησης των διδάκτρων μεσούσης της αντιπαράθεσης.

Οι φοιτητές έχουν επιμείνει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στα δίδακτρα και στον επίμαχο ειδικό νόμο που υιοθετήθηκε, ο οποίος περιορίζει σημαντικά τις κινητοποιήσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


"Αν η υπουργός αρνηθεί να συζητήσει το θέμα των διδάκτρων και τον ειδικό νόμο 78 είναι βέβαιο ότι δεν γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις", είπε ο Γκάμπριελ Ναντό-Ντιμπουά, ο εκπρόσωπος της φοιτητικής οργάνωσης Classe, της πιο ριζοσπαστικής του φοιτητικού κινήματος.

Ο νόμος 78 που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση διχάζει την κοινωνία του Κεμπέκ και μετά την υιοθέτησή του, πριν από 10 ημέρες, χιλιάδες κάτοικοι κατεβαίνουν στους δρόμους κάθε βράδυ χτυπώντας κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της φιλελεύθερης κυβέρνησης του κεντρο-δεξιού πρωθυπουργού Ζαν Σαρέστ, που είναι στην εξουσία τα τελευταία εννιά χρόνια.

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών αφορούν το θέμα των διδάκτρων, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1.780 δολάρια σε επτά χρόνια (σχεδόν 254 δολάρια ετησίως) για να φθάσουν σχεδόν τα 4.000 δολάρια ετησίως.

Όσον αφορά τον ειδικό νόμο 78, διαφαίνεται μια μικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός Σαρέστ να δεχτεί να τον αποσύρει, καθώς ορισμένες πτυχές --όπως η απώλεια του εξαμήνου στα πανεπιστήμια όπου πραγματοποιούνται απεργίες μέχρι τα μέσα Αυγούστου-- έχουν την υποστήριξη του πληθυσμού.

Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε χθες στο Μόντρεαλ στο κίνημα αμφισβήτησης του νόμου αυτού: εκατοντάδες δικηγόροι, πολλοί από τους οποίους φορούσαν την τήβεννο, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας κατά του νόμου αυτού που πλήττει το δικαίωμα στη διαδήλωση και υπονομεύει, σύμφωνα με τους δικαστικούς, την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και τα όργανα απονομής της δικαιοσύνης.

Πηγή : Alfavita

1 σχόλιο:

  1. Ενα βιντεακι με την καταστολή του φοιτητικού αγώνα http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qLvsy4eLAwk
    και ενα ποστ του plagal για το τι συμβαινει στο Quebec http://plagal.wordpress.com/2012/05/23/open-letter-to-english-canadians/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.