Δυτική Μακεδονία
Καταρχάς για μην μπερδευτούν ορισμένοι, ως Δυτική Μακεδονία ορίζουμε εμείς, την περιοχή που αποτελείται από τους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας. Ο χωρισμός της Μακεδονίας, έγινε με αυτόν τον τρόπο (σε Δυτική / Κεντρική & Ανατολική) ώστε να γίνει πιο εύκολη για εμάς, η παρουσίαση των χαρτών.
Η εξεταζόμενη περιοχή, αποτελεί μια από τις πιο συντηρητικές περιοχές της Ελλάδας, αντίστοιχη της Πελοποννήσου που περιγράψαμε στο Α' μέρος αλλά παράλληλα και απο τις πιο φτωχές όσο αναφορά την συνεισφορά της στο ΑΕΠ της χώρας. Βιομηχανία εκτός απο τα παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας ουσιαστικά δεν υπάρχει, και ο αγροτικός κόσμος έχει υποστεί σοβαρή συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο κλάδος των υπηρεσιών να υπερισχύσει σε βαθμό μεγαλύτερο απο ότι σε άλλες περιοχές τις χώρας.
"Δικομματισμός και ξερό ψωμί" θα μπορούσε να ήταν το σλόγκαν της περιοχής, καθώς σε όλους τους νομούς το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απολαμβάνει ποσοστά που ξεπερνούν κατα πολύ τον εθνικό μέσο όρο, ενώ για το 2009 έφτασε αρθροιστικά το 83,2% (θυμίζω ότι ο εθνικός μέσος όρος για το 2009 ήταν 77,39%). Τον ρόλο του παίζει φυσικά από την μια το έντονο και πλούσιο ιστορικό της περιοχής, αλλά και η γεωγραφική της θέση στα σύνορα με Αλβανία και FYROM, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και εργαζόμενοι αυτών των νομών, να γίνονται εύκολα θύματα, πατριδοκάπηλων σχημάτων και χυδαίου αντικομμουνισμού.
Κάστρα η περιοχή έχει πολλά, Καστοριά όμως μόνο μια. Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην Δυτική Μακεδονία, είναι συντριπτική καθώς κατέχει 4 εκλογικά κάστρα (νομοί Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας και Πιερίας), παρά το γεγονός πως η Πέλλα και η Φλώρινα, "αλλαξοπίστησαν" οριακά, στις τελευταίες εκλογές.
Ένας μάλιστα απο τους παραπάνω νομούς, δηλαδή ο νομός Καστοριάς, είναι μια από τις 3 εκλογικές περιφέρειες της χώρας (δίπλα σε Λακωνία και Αργολίδα), που δεν έχουν αλλάξει χρώμα ούτε μια φορά απο το 1974. Και εάν για την Αργολίδα, το γαλάζιο χρώμα διατηρήθηκε στις τελευταίες εκλογές με μόλις 200 ψήφους, στην Καστοριά (όπως και στην Λακωνία) η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με σβηστές τις μηχανές ... Οι μόνες περιοχές στις οποίες το ΠΑΣΟΚ κοντράρει την Νέα Δημοκρατία και υπερισχύει ελαφρά, είναι ο νομός Γρεβενών, το οροπέδιο της Κοζάνης/Πτολεμαϊδας (ΔΕΗ) και η πεδιάδα της Ημαθίας.
Αναμενόμενο λοιπόν το γεγονός, πως το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει η Νέα Δημοκρατία στην περιοχή τα τελευταία 16 χρόνια, εμφανίζεται στην Καστοριά το 2004 με 57,82%, ενώ αντίθετα το χαμηλότερο, στον νομό Γρεβενών το 1996, με 34,82%. Το ΠΑΣΟΚ απο την άλλη, πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό του στον νομό Γρεβενών το 2009 με 46,91%, ενώ το χαμηλότερο ... (που αλλού ?), στον νομό Καστοριάς το 2007 με 32,44%.
Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Η παρουσία του ΚΚΕ
Χαμηλά τα ποσοστά του ΚΚΕ στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας και Πέλλας, λίγο καλύτερα σε Κοζάνη και Πιερία, ενώ χτυπάει ταβάνι για την περιοχή, σε Ημαθία και Γρεβενά. Να είναι καλά δηλαδή οι Ναουσαίοι, τα ορεινά χωριά των Γρεβενών και οι πρόποδες του Ολύμπου. Τα μεσαία υψόμετρα απ'ότι φαίνεται δεν ευνοούν την άνοδο της ταξικής πάλης ...
Για το σύνολο της εξεταζόμενης περιοχής, το ΚΚΕ κατέγραψε στις εκλογές του 2009, ποσοστό 5,49% και 29.621 ψήφους, σημειώνοντας μικρή ουσιαστικά ανάπτυξη από το 2000, όταν και είχε καταγράψει ποσοστό 4,07%, με 22.459 ψήφους.
Σαν την μύγα μες το γάλα, ξεχωρίζουν οι 3 περιοχές στις οποίες το ΚΚΕ πετυχαίνει τα μεγαλύτερα ποσοστά του. Πρωταθλήτρια στέφεται η κοινότητα Μεσολουρίου στα Γρεβενά με 16,67% (αλλά με ουσιαστικά μηδαμινή συμμετοχή στην διαμόρφωση των συσχετισμών της περιοχής, καθώς πρόκειται για ένα μικρό χωριό), ενώ ακολουθούν οι δήμοι Λιτόχωρου στην Πιερία (15,73%) και Νάουσας στην Ημαθία (14,38%). Καλά τα πηγαίνει το ΚΚΕ και στον γειτονικό του Λιτόχωρου, δήμο Ανατολικού Ολύμπου, όπως επίσης στον υπόλοιπο νομό Γρεβενών και την περιοχή μεταξύ Σιάτιστας και Καμβουνίων ορέων.
Αν και οι περισσότεροι θεωρώ οτι θα στοιχημάτιζαν πως τα χαμηλότερα ποσοστά του ΚΚΕ, θα εμφανίζονταν σε δήμους και κοινότητες της Καστοριάς, τους πληροφορώ πως κάνουν λάθος. Πρώτη απο το τέλος, όσον αναφορά την παρουσία του ΚΚΕ, έρχεται η κοινότητα της Κρυσταλλοπηγής στην Φλώρινα, όπου από τις 348 έγκυρες ψήφους το 2009, μόνο οι 4 κατευθύνθηκαν στο ΚΚΕ (1,06%). Ακολουθούν οι δήμοι Πέτρας και Δίου της Πιερίας, όπου το ΚΚΕ σημείωσε εκλογικά ποσοστά 1,77% και 1,92% αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Προβλέψεις - εκτιμήσεις
Από ένα τόσο συντηρητικό τμήμα της χώρας, μόνο συντηρητικές μετακινήσεις μπορείς να περιμένεις. Άρα, αύξηση μεν των ποσοστών του ΚΚΕ αλλά με μειωμένους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, υψηλά ποσοστά για τον δικομματισμό (πάνω από 50%) και ιδιατέρως φτωχή και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό είναι σε αυτές τις περιοχές (εκτός Γρεβενών και Ημαθίας), να υπερισχύσουν έναντι του ΚΚΕ, δεξιά αντιμνημονιακά σχήματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και λιγότερο η ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν αποκλείουμε να δούμε και δεύτερο κόμμα στην Καστοριά, το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Επίσης η Καστοριά, η Φλώρινα και η Πέλλα, είναι περιοχές υψηλών ποσοστών για ακροδεξιά κόμματα, όπως το ΛΑΟΣ και η Χρυσή Αυγή.
Σχετικά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο
Δυτική Μακεδονία είναι Κοζάνη , Γρεβενά,Καστοριά, Φλώρινα οι υπόλοιποι νομοί ανήκουν στην Κεντρική Μακεδονία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠσιτ, κοίτα κάτω από την πρώτη εικόνα, υπάρχει μια σημείωση.
ΔιαγραφήΓια τη μειωμένη επιρροή του Κόμματος στη Δυτική Μακεδονία πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ύπαρξη των μεγάλων νησίδων ΣλαβοΜακεδόνων που δεχτηκαν επι δεκαετίες την έντονη αστική καταστολή σε όλες τις εκφάνσεις της με τις γλωσσικές απαγορεύσεις και τις ετικέτες ως "ΕΑΜοΒούλγαροι" που οδήγησε και στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση και κατ' επέκταση στην τεράστια αποχή ειδικά στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς. Το φοβικό σύνδρομο της μετεμφυλιακής εποχής δυστυχώς επηρεάζει ακόμη και σήμερα συνειδήσεις ειδικά σε κλειστές κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από την έντονη οικονομική ανέχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκος
μπράβο και για αυτό το αφιέρωμα / σε επίπεδο εδρών, με πανελλαδικό 12% χτυπάμε έδρα στην Ημαθία και με 13,5% στην Κοζάνη / συμφωνώ στην εκτίμηση για Καμένο 2ο κόμμα στην Καστοριά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι από Καστοριά και επιβεβαιώνω για δεύτερο κόμμα Καμμένο.Αφήνω μια μικρή πιθανότητα ακόμα και για πρώτο.Το λένε πολλοί εδώ αλλά δεν το πιστεύω γιατί ο συντηρητικός κόσμος δεν αλλάζει τόσο εύκολα αλλά ισχυρή παρουσία σίγουρα θα έχει .Τα ποσοστά της ΝΔ τα περιμένουν λίγο χαμηλότερα από ότι προβλέπεις και ελπίζω να επιβεβαιωθούν.Όσο για την ακροδεξιά και χρυσή αυγή θα κάνουν πάρτι δυστυχώς σε σχέση με άλλες αποχές βέβαια..
ΑπάντησηΔιαγραφή