28 Απριλίου 2012

Η Πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ






Ποια είναι η διέξοδος από την κρίση;

Διέξοδο από την κρίση αναζητούν και τα άλλα κόμματα, η κυβέρνηση, ο ευρωπαϊκός και παγκόσμιος καπιταλισμός. Το θέμα είναι ποια είναι η φιλολαϊκή διέξοδος, και πώς θα απαλλαγεί ο λαός, κάθε λαός, από την αγιάτρευτη ασθένεια των περιοδικών κρίσεων του καπιταλισμού.
Όλες οι προβλέψεις των ίδιων των ιμπεριαλιστικών ιδρυμάτων, αλλά και της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, είναι ότι η ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών, γενικότερα του καπιταλισμού από την κρίση, θα είναι αναιμική σε σύγκριση με το παρελθόν, θα επέλθουν και ανακατατάξεις στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Άρα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα θα οξυνθούν ακόμα πιο πολύ. Αυτοί κουβαλάνε μαζί τους στρατιωτικές επεμβάσεις και αναμετρήσεις με θύματα τους λαούς της κάθε πλευράς.

Για την Ελλάδα όλα δείχνουν ότι η κρίση θα κρατήσει, η ανάκαμψη θα είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ αναιμική, το κρατικό χρέος θα μεγαλώσει, επομένως θα υπάρξει αλυσίδα αντεργατικών μέτρων. Ενώ πιο γρήγορα ίσως από κάθε άλλη φορά θα ξεσπάσει νέος κύκλος οικονομικής κρίσης.
Ακριβώς γιατί υπάρχει πρόβλεψη ότι θα οξυνθούν όλες οι κοινωνικές αντιθέσεις με κορυφαία την βασική αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ακριβώς γι αυτό γίνεται προσπάθεια να αναδιαμορφωθεί και να μακιγιαριστεί το πολιτικό σκηνικό, μέχρι και να υπάρξουν νέα κόμματα στη θέση των παλιών, με τον ίδιο βεβαίως ρόλο και την αποστολή των παλιών. Ακόμα, να επιλεγεί νέο άφθαρτο δήθεν πολιτικό προσωπικό που θα κάνει την ίδια βρώμικη και ακόμα πιο βρώμικη δουλειά. Δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν και τα καλύτερα και πιο πιστά παιδιά τους προκειμένου να αλλάξει ο Μανωλιός. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Ο λαός πρέπει να τους χαλάσει τα σχέδια όσο γίνεται πιο έγκαιρα.
Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός δεν αξίζει να περιμένει τι θα αλλάξει από τα πάνω, χωρίς αυτόν, και κυρίως ενάντια σ΄αυτόν.
Η διέξοδος ταυτίζεται με μια νέα πολιτική επιλογή που η προετοιμασία της πρέπει να ξεκινήσει διακριτά και με όρους κινήματος και μετωπικής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας από τα κάτω. Τα ρυάκια της αντίστασης έχουν ήδη ξεκινήσει πιο πλατιά, πρέπει να συνενωθούν σε ένα μεγάλο, ορμητικό ποτάμι.
Υποστηρίζουμε τη Συμμαχία που καταφέρνει με την συνεπή, σχεδιασμένη δράση της να κερδίζει μικρότερες και μεγαλύτερες μάχες και ταυτόχρονα βάζει πλώρη για να προσεγγίσει και να κατακτήσει την μοναδική λύση που συμφέρει, την λύση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που αποτελεί πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ. Δεν μπορεί πια να περιμένει τίποτε ο λαός από την εναλλαγή των αστικών κομμάτων στην διακυβέρνηση, την συμμαχία τους με συντηρητικές και ψευτοαριστερές φτερούγες. Η βία των μονοπωλίων πρέπει ν αντιμετωπισθεί και να ηττηθεί από ένα λαϊκό ενωτικό κοινωνικοπολιτικό μαζικό, πλειοψηφικό ρεύμα που θα τους σαρώσει.
Υπάρχει βεβαίως στο τραπέζι και μια άλλη, σκοπίμως θολή και άκρως βερμπαλιστική πρόταση προς το λαό, η λεγόμενη «ενότητα της αριστεράς». Είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενός παράξενου μορφώματος αλλά καθόλου ασυνήθιστου, πρόταση πολύγλωσση που φαινομενικά απευθύνεται παντού, ανάλογα με το είδος του ακροατηρίου. Συνιστά ένα είδος φρένου στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της «ενότητας της αριστεράς» έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση.
Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση από ένα πολιτικό σχηματισμό που κατέληξε σε ναυάγιο της ταξικής πάλης, του αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα, που τροφοδότησε ως αριστερό άλλοθι τη συκοφαντία του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Που κρίνει την σοσιαλιστική οικοδόμηση και τα λάθη που έγιναν με το ίδιο μέτρο και κριτήριο που την πολεμά η αστική ιδεολογία και προπαγάνδα.
Δεν είναι δυνατόν δανειζόμαστε τακτικές που κάποτε μπορεί να ανταποκρίνονταν στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Δεν επαρκεί σήμερα να αντιπαραθέσει ο λαός στην κυρίαρχη πολιτική ένα κατάλογο αιτημάτων, εκκλήσεων και παρακλήσεων. Έχουν αξία και τα αιτήματα και οι στόχοι πάλης, οι συγκεκριμένες προτάσεις που καταδείχνουν την δυνατότητα επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων. Όμως αυτές μπορεί να αποκτήσουν δυναμική και κάποια αποτελεσματικότητα μόνο αν εντάσσονται στρατηγικά στον αγώνα για την ανατροπή των μονοπωλίων, στη πάλη για την λαϊκή εξουσία, οικονομία, πρόταση συμμαχίας και κοινής δράσης του ΚΚΕ χωρίς προαπαιτούμενο την συμφωνία μαζί μας με τον σοσιαλισμό, κομμουνισμό.
Υπάρχουν ήδη σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας όπου έχει βασικό χαρακτηριστικό της την απόφαση του λαού να μετατρέψει την ιδιοκτησία των μονοπωλίων σε κοινωνική λαϊκή. Όμως υπολείπεται σε δύναμη και οργάνωση ο υποκειμενικός λαϊκός κοινωνικοπολιτικός παράγοντας που θα δρομολογήσει αυτήν την εξέλιξη, στην κατάλληλη στιγμή, όταν το αστικό πολιτικό σύστημα θα έχει υποστεί τέτοια και τόσα πλήγματα που δεν θα μπορεί να κυριαρχεί, να εξουσιάζει όπως σήμερα.

Τι σημαίνει λαϊκή οικονομία;

Γίνεται κοινωνική λαϊκή περιουσία ο κλάδος επεξεργασίας πρώτων υλών, οι κλάδοι της μεταποίησης, η παραγωγή μηχανημάτων, η Ενέργεια, οι μαζικές Μεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες, το συγκεντρωμένο εμπόριο με στόχο όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη οικονομία, μειώνοντας την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο και τις συναλλαγές με τις καπιταλιστικές οικονομίες, τους διεθνικούς μονοπωλιακούς ομίλους σε τέτοιους κρίσιμους τομείς.
Κοινωνικοποιείται η γη, οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα, διαμορφώνονται κρατικές παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων ως πρώτων υλών ή άμεσα καταναλώσιμων.
Δίπλα στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής δημιουργείται ο παραγωγικός συνεταιρισμός για την μικρή εμπορευματική παραγωγή στην πόλη και ο παραγωγικός συνεταιρισμός των μικρών και μεσαίων αγροτών. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες συμμετέχουν με βάση την κατανομή στη γη και τις ζωικές μονάδες, με την οποία εντάχθηκαν στο συνεταιρισμό.
Αξιοποιούνται τα νέα επιτεύγματα των τεχνολογιών και της επιστήμης, με στόχο τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, τη διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου, ώστε να επιτυγχάνεται η ανύψωση του πολιτιστικού - μορφωτικού επιπέδου, να κατακτάται η ικανότητα ουσιαστικής συμμετοχής στον έλεγχο της διοίκησης, στους θεσμούς της εξουσίας.
Καταργείται κάθε είδους ιδιωτική - επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός.
Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής παρέχει την μοναδική δυνατότητα να διαμορφωθεί κεντρικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση και κατανομή όλου του ανθρώπινου δυναμικού, για να εκμηδενισθεί η ανεργία.
Αυτόν τον σχεδιασμό και αυτήν την κατανομή δεν την κατοχυρώνει ο μονοπωλιακός καπιταλισμός, αφού το κάθε μονοπώλιο μπορεί να προγραμματίσει κοντοπρόθεσμα, το πολύ μεσοπρόθεσμα, τον ατομικό του προγραμματισμό με κριτήριο το κέρδος σε συνθήκες γενικότερης καπιταλιστικής αναρχίας.
O κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας που αφορούν τις ανθρώπινες ανάγκες, χωρίς ανισομέρειες και μακριά από κάθε περιορισμό που προκύπτει από την διαπλοκή της ελληνικής οικονομίας από την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τους διάφορους μηχανισμούς τύπου τρόικας. Εξειδικεύεται κατά κλάδο, και διακλαδώνεται κατά περιφέρεια της χώρας και κατά κατηγορία.
Οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί συνδέονται με τον Κεντρικό Σχεδιασμό με πλάνα παραγωγής και κατανομής, πλάνα κατανάλωσης πρώτων υλών, ενέργειας, νέων μηχανημάτων και υπηρεσιών.
Οργανώνεται από κρατικούς οργανισμούς - ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ινστιτούτα κλπ - η επιστημονική έρευνα, η οποία υπηρετεί τον Κεντρικό Σχεδιασμό, τη διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με γνώμονα την ανάπτυξη της κοινωνικής ευημερίας.
Όλοι οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ισότιμα, με βάση τις ανάγκες τους, ισότιμες υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν, Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης, αναψυχής, προστασίας των παιδιών και υπερηλίκων, πολύ φτηνές υπηρεσίες (και σε ορισμένες περιπτώσεις δωρεάν) μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και ύδρευσης για λαϊκή κατανάλωση κ.λπ.
Διαμορφώνονται κρατικές κοινωνικές υποδομές που παρέχουν υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες για την κάλυψη αναγκών που σήμερα αντιμετωπίζονται από το ατομικό και οικογενειακό νοικοκυριό (π.χ. εστιατόρια σε τόπους δουλειάς, σε σχολεία).
Παρέχεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν γενική δωδεκάχρονη εκπαίδευση για όλους μέσα από έναν τύπο σχολείου με ενιαία δομή, πρόγραμμα, διοίκηση και λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή, ενιαία εκπαιδευμένο εξειδικευμένο προσωπικό. Εξασφαλίζεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση μετά τη γενική υποχρεωτική εκπαίδευση. Εξασφαλίζεται εγγυημένη δουλειά με βάση το επιστημονικό και επαγγελματικό αντικείμενο για όλους και όλες, πριν ακόμα πάρουν το πτυχίο τους.
Διαμορφώνεται αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
H λαϊκή οικονομία δεν είναι συμβατή με τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η EE και το NATO. H λαϊκή εξουσία ανάλογα με τις διεθνείς συνθήκες και τον περίγυρο της χώρας, θα επιδιώξει να αναπτυχθούν διακρατικές σχέσεις, με αμοιβαίο όφελος, ανάμεσα στην Ελλάδα και άλλες χώρες.
Η Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει κάθε ρωγμή αντίθεσης και ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τη διαφύλαξη και ενίσχυση της λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Η λαϊκή εξουσία θα στηριχθεί σε λαϊκούς θεσμούς που θα γεννήσει η πάλη και η πρωτοβουλία του εργατικού λαϊκού κινήματος, θα αναδειχθούν, κατά συνέπεια, νέοι θεσμοί.
Βάση της λαϊκής εξουσίας θα είναι οι παραγωγικές μονάδες, οι τόποι εργασίας, στους οποίους θα ασκείται και ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος της διεύθυνσης. Mέσα από τις παραγωγικές κοινότητες, θα εκλέγονται και θα ανακαλούνται όταν πρέπει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα όργανα εξουσίας.
Οι συνεταιρισμένοι μικροί εμπορευματοπαραγωγοί και αγρότες κατοχυρώνονται ως σύμμαχοι της εργατικής τάξης, εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους από τα κάτω προς τα πάνω με αντίστοιχα σώματα.
Οι νέοι και οι νέες που δεν βρίσκονται στην εργασία, δηλαδή σπουδαστές, φοιτητές, θα εκλέγουν τους αντιπροσώπους μέσα από τις εκπαιδευτικές μονάδες, ενώ θα αξιοποιούνται με ειδικό τρόπο οι μαζικές οργανώσεις και ειδικές υπηρεσίες, ώστε να αντιπροσωπεύονται οι μη εργαζόμενοι για ειδικούς λόγους και οι συνταξιούχοι.
Η λαϊκή εξουσία θεσμοθετεί και παίρνει πρακτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η άσκηση του εργατικού και γενικότερα κοινωνικού ελέγχου, η ανεμπόδιστη άσκηση κριτικής σε αποφάσεις και χειρισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ζωτική ανάγκη να καταγγέλλονται πάσης φύσεως και προέλευσης αυθαιρεσίες, γραφειοκρατίας ή άλλα αρνητικά φαινόμενα.
Εκλέγεται από τα κάτω προς τα πάνω το ανώτατο όργανο εξουσίας με μη μόνιμους και ανακλητούς εκπροσώπους, που δεν πρέπει να ξεκόβονται από την παραγωγή. Όπου χρειάζεται γίνεται απόσπαση κατά την διάρκεια της θητείας τους ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Οι αντιπρόσωποι, όπως λένε σήμερα, «βουλευτές» δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο οικονομικό προνόμιο από τη συμμετοχή τους στα όργανα εξουσίας. Από το ανώτατο όργανο ορίζονται η κυβέρνηση, οι επικεφαλής των διαφόρων εκτελεστικής αρμοδιότητας τομέων (υπουργεία, διευθύνσεις, επιτροπές κ.λπ.).
Διαμορφώνεται αντίστοιχο σύνταγμα, εργατικό δίκαιο και οικογενειακό δίκαιο που κατοχυρώνει τις νέες σχέσεις. Tο Δικαστικό Σώμα συγκροτείται από αιρετούς και ανακλητούς λαϊκούς δικαστές, καθώς και από μόνιμο δικαστικό προσωπικό, υπόλογους στους θεσμούς της εργατικής εξουσίας.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας. Απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό.
Θέλουμε να ανοίξουμε πλατειά συζήτηση με όλους εκείνους, που σήμερα είναι περισσότεροι από πριν, που αναζητούν ρεαλιστική και δίκαιη για το λαό λύση, που θέλουν να ξεφύγουν από την στρούγκα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Δεν υποστηρίζουμε ότι η πολιτική μας πρόταση κινείται σε ένα εύκολο δρόμο. Έτσι και αλλιώς καλείστε να καταβάλλετε ανυπολόγιστες θυσίες με βαρύ τίμημα, θυσίες που αν τις δεχθείτε κερδισμένη θα βγει η πλουτοκρατία, οι επιχειρηματίες, το σάπιο πολιτικό σύστημα που δεν επιδέχεται ούτε μαντάρισμα, δεν είναι θέμα μόστρας είναι θέμα ουσίας. Οι μόνες θυσίες που αξίζει να κάνουμε όλοι μας είναι οι θυσίες για μια νέα κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση.
Μην περιμένετε ότι το σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων θα σαπίσει από μόνο του, θα διαβρωθεί και θα καταρρεύσει. Όσο και να σαπίσει θα στέκεται όρθιο αν και εφόσον ο λαός δεν γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Από πού θα αρχίσουμε για να κατακτήσουμε μια νέα ζωή σε μια κοινωνία νέα, ανθρώπινη της εργατικής λαϊκής εξουσίας;

Με συστράτευση και συμμαχία με το ΚΚΕ, μαζί με την ΚΝΕ, με συσπείρωση σε μαζικές λαϊκές συσπειρώσεις και ταξικές οργανώσεις που κινούνται σήμερα σε συνεπή αντίθεση με τα μονοπώλια.
Πάνω απ' όλα πρέπει να εκφραστεί με ενωτική ριζοσπαστική αντιμονοπωλιακή δράση σε κάθε τόπο δουλειάς, επιχείρηση, γραφείο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στη γειτονιά, στο δήμο, στην πόλη, στην περιφέρεια.
Με δράση που οδηγεί στην αλλαγή συσχετισμού δύναμης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο κίνημα των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών,εμπόρων, στο αγροτικό κίνημα, στο μαθητικό, το σπουδαστικό και το φοιτητικό.
Να μην υπάρξει εκλογική μάχη που η μαζική ψήφος να μην οδηγεί στον παραμερισμό των εξαγορασμένων, των συμβιβασμένων με την κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία.
Μπροστά μας έρχονται οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές με προμετωπίδα τον Καλλικράτη.
Οι ενοποιήσεις αυξάνουν πολύ περισσότερο φέτος τον γενικό πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών.
Είναι ευκαιρία να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος, να εκφραστεί και με την ψήφο η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, οι διεργασίες συνείδησης που συντελούνται στο λαό και στη νεολαία.
Να μην επιτρέψουμε η κυβέρνηση, γενικότερα το πολιτικό σύστημα, να χρησιμοποιήσει τη λαϊκή ψήφο ως συγκατάθεση η ηττοπάθεια απέναντι στην βάρβαρη πολιτική.
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, την δυναμική των εξελίξεων, η συνεργασία με το ΚΚΕ, η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται την φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση.
Όλοι μαζί να ριχτούμε σε νέες μάχες με όπλο το δίκιο και την ανεκμετάλλευτη ως τώρα λαϊκή δύναμη.
Δεν θα μας νικήσουν, θα τους νικήσουμε αργά ή γρήγορα. Δεν θα μας παραπλανήσουν, δεν θα μας κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά. Δεν θα μας κάνουν δειλούς, μοιραίους και άβουλους. Μαζικά και μαχητικά στην αντεπίθεση ως την νίκη. Το οφείλουμε πριν απ' όλα στη νεολαία, γιατί σίγουρα θα μας ζητήσει το λόγο, αν εμείς σήμερα ολιγωρήσουμε.
ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΛΛΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ;
NAI EIMAΣΤΕ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ!

11 σχόλια:

  1. Μια απορία. Με το χρέος που έχουμε βάλει τις τζουφρες μας τι θα γίνει; Θα πούμε μια ωραία πρωία ευχαριστούμε για τα λεφτά που μας δώσατε αλλά δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και δεν έχουμε καμία υποχρέωση; Και οι ξένοι τι θα πουν ααα εντάξει δεν τρέχει τίποτα; καλοπροαίρετα ρωτάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο πιθανό είναι ανώνυμε ότι δεν θα τους ευχαριστήσουμε για τα λεφτά που μας έδωσαν. Είναι λίγο παράλογο να ευχαριστείς διεθνείς τοκογλύφους για τις υπηρεσίες τους. Δεύτερον αν δεχθούμε ότι η τζίφρα είναι δική μας, τότε δεχόμαστε και ότι "μαζί τα φάγαμε". Εγώ δεν νοιώθω να έχω φάει κάτι. Αν δεν νοιώθεις κι εσύ κάτι τέτοιο, τότε η τζίφρα δεν είναι δική μας, κάποιος άλλος την έβαλε εξ ονόματός μας. 500 δις κυκλοφορούν σε off shore εταιρίες κι αυτά δεν βγαίνουν με τον ιδρώτα του προσώπου, κάπως αλλιώς βγήκαν.

      Οι τοκογλύφοι ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και με ποιούς το έκαναν, αντίθετα με τον πολύ κόσμο που το μόνο που έβλεπε ήταν τον Σημίτη στο ATM να τραβάει το πρώτο ευρώ, Ολυμπιάδες, αγορές του αιώνα, κάτι περίεργες επιδοτήσεις για να μην καλλιεργεί τα χωράφια του, κάτι βιομήχανους να φεύγουν για Βουλγαρία με επιδότηση κλπ.
      Δεν είναι το ίδιο πράγμα η αδιαφορία αν το θέλεις με το προμελετημένο έγκλημα.

      Τρίτο και τελευταίο, όχι οι "ξένοι" δεν θα το καταπιούν αμάσητο, εκτός κι αν τους στείλουμε τον Τσίπρα που τον τρέμουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα κλωτσήσουν με διάφορους τρόπους προκειμένου να μας πιέσουν. Εκεί όμως θα είναι μια πραγματική μάχη (όχι σαν κι αυτές που δίνει ο Παπακωνσταντίνου) όπου όσο περισσότερο ενεργοποιηθεί ο Ελληνικός λαός, τόσο καλύτερη θα είναι η έκβαση.

      Εγγυήσεις δεν υπάρχουν για τίποτε, παρά μόνο για την μετατροπή μας σε σκλάβους στην καπιταλιστική γαλέρα και σε κρέας για τα ιμπεριαλιστικά τους κανόνια, αν φυσικά συνεχιστει η ίδια πορεία.

      Διαγραφή
  2. Στις γραμμές ενός Μετώπου που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης. Αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις, σε ό,τι αφορά την προοπτική και το σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης.

    Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αναμετρήσεων, των συγκρούσεων, θα φέρνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνει τη δράση του, ώστε η πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του.
    Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.

    Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.

    O SYRIZA επιδιώκει μια κυβέρνηση, που με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την σημερινή συνέντευξη τυπου του Τσίπρα, κατάλαβα κάτι σπουδαίο. Ότι υπο την παρακμή και την οριστική κατάρρευση των ευρωκομμουνιστικών αυταπατών που μοίραζαν τόσα χρόνια δεξιά και αριστερά, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τόσο απότομη στροφή δεξιά, που θα καταφέρει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του οπορτουνιστικού αυτού σχήματος, σε λιγότερο απο μερικούς μήνες. Αυτός είναι ο δρόμος που επιλέγουν ώστε να αποφύγουν την αναπόφευκτη κρίση στο εσωτερικό του. Στην πρώτη διαστάυρωση δεξιά ...

      Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιγράψει επακριβώς, το ιταλικό και γαλλικό παράδειγμα της δεκαετίας του 90.

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή αυτά που γράφω είναι αντιγραφή από το πείραμα της δεκαετίας του '90 από το ιταλικό και γαλλικό παράδειγμα;

      Διαγραφή
    3. Όχι, αυτά που γράφεις παραπάνω
      δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
    4. Γιαννης Γιαννοπουλος
      Ο Συριζα όταν οι εργάτες του συνδικάτου μετάλλου στο βόλο ψήφιζαν για την απεργία ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε λευκό. Στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας συνεργάσθηκε με το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλθηκαν για νοθεία σε σωματεία και εργατικά κέντρα συντάσσεται με το ΠΑΣΙΚ ενάντια στο ΚΚΕ και καλά να συντάσσεται ενάντια στο ΚΚΕ αλλά όταν δεν επικροτεί την πάλη των εργατών είναι σίγουρο ότι δεν κατευθύνει τη δράση του, ώστε η πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης όπως ανέφερες. Αυτά που γράφεις δεν έχουν σχέση με αυτά που πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς.

      Διαγραφή
    5. Γιαννης Γιαννοπουλος
      Ο Συριζα όταν οι εργάτες του συνδικάτου μετάλλου στο βόλο ψήφιζαν για την απεργία ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε λευκό. Στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας συνεργάσθηκε με το ΠΑΣΟΚ και καταγγέλθηκαν για νοθεία σε σωματεία και εργατικά κέντρα συντάσσεται με το ΠΑΣΙΚ ενάντια στο ΚΚΕ και καλά να συντάσσεται ενάντια στο ΚΚΕ αλλά όταν δεν επικροτεί την πάλη των εργατών είναι σίγουρο ότι δεν κατευθύνει τη δράση του, ώστε η πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης όπως ανέφερες. Αυτά που γράφεις δεν έχουν σχέση με αυτά που πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς.

      Διαγραφή
    6. Αυτά που γράφω σύντροφοι πράγματι δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΣΑ είναι αποσπάσματα από το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το 15ο συνέδριο του ΚΚΕ. Απλά στη λέξη ΚΚΕ έβαλα τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ! ΤΟ έκανα για να σας αποδείξω ότι και η σημερινή γραμμή του ΚΚΕ δεν έχει καμιά σχέση με τις προγραμματικές του θέσεις που απ' όσο γνωρίζω ισχύουν από το 1996 χωρίς αλλαγή! Κάντε μια βόλτα στις μεγάλες πλατείες και στα εκλογικά κιόσκια του ΚΚΕ και θα δείτε την παγωμάρα των συντρόφων σας!

      Διαγραφή
    7. Είσαι βλάκας με περικεφαλαία, κι αυτό στο λέει κάποιος που πρωτοέβαλε εδώ μέσα αυτό το απόσπασμα, πολύ πριν τα πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ το ψαρέψουν από το πρόγραμμα του ΚΚΕ.

      Αν θεωρείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ σχέση με αντιϊμπεριαλιστική δύναμη, πολιτικά αγράμματος.
      Λυπάμαι για την κατάντια σας πάντως, να το ξέρεις. Γιατί όσο κι αν σας θεωρούσα πολιτικούς απατεώνες, πίστευα ότι έχετε μια στοιχειώδη τσίπα, να μην ξεφτιλιστείτε έτσι για 5 ψήφους παραπάνω.

      Διαγραφή
    8. Συγνώμη, λείπει ένα "είσαι".
      Είσαι λοιπόν πολιτικά αγράμματος.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.