Στερεά Ελλάδα
Η Στερεά Ελλάδα δεν διαφέρει ιδιαιτέρως απο την Πελοπόννησο που παρουσιάσαμε στο πρώτο μέρος. Μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό και πολιτικό backround, με αρκετούς αστούς πρωθυπουργούς στην λίστα των πολιτικών παιδιών της (μόνο η Αιτωλοακαρνανία έχει βγάλει 8 πρωθυπουργούς, με πιο γνωστούς, τους Χαρίλαο Τρικούπη και Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα) και με ένα πολωμένο - για χρόνια - εκλογικό σώμα, ανάμεσα στα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα. Μάλιστα η πρωταθλήτρια του δικομματισμού για το 2009, βρίσκεται στην Στερεά Ελλάδα. Ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο δικομματισμός υποχωρούσε πανελλαδικά και για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, κάτω από το 78%, στην ορεινή Ευρυτανία παρέμεινε στο 88,76%. Θα μου πείτε, από το 94% του 2004, είναι και αυτό μια πρόοδος ...
Η μόνη εκλογική περιφέρεια που μπορεί να θεωρηθεί κάστρο, η οποία δηλαδή δεν έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ο νομός Εύβοιας, που "ανήκει" στις τελευταίες 5 εκλογικές αναμετρήσεις, στο ΠΑΣΟΚ. Δυνατό εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ επίσης στους πεδινούς νομούς (Αιτωλοακαρνανία, Βοιωτία) με την Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί συνήθως στις ορεινές περιοχές της Φωκίδας, της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας (αν και η τελευταία παραδόθηκε εξ'ολοκλήρου στην ακαταμάχητη γοητεία του Γιώργου Παπανδρέου με 51,2%, στις τελευταίες εκλογές) και τις κορυφές της Πίνδου.
Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Η παρουσία του ΚΚΕ
Μέτρια και στην Στερεά Ελλάδα τα εκλογικά ποσοστά και η επιρροή του ΚΚΕ, με δυναμική παρουσία στην περιοχή που εκτείνεται από την Άμφισσα μέχρι την Βοιωτία και φυσικά την Βόρεια Εύβοια, ενώ αντίθετα σχεδόν ανύπαρκτο στις ιστορικές (για το Κόμμα) περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας, Ευρυτανίας, Λιδορίκι και Φθιώτιδα. Συνολικά σε αυτήν την περιοχή, το ΚΚΕ το 2009 κατέγραψε ποσοστό 6,17% με 35.730 ψήφους.
Οι πρώην δήμοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά για το 2009, αποτέλεσαν η Θίσβη (14,48%), οι Ωρεοί (13,12%) και η Βόνιτσα (12,16%), ενώ τον χάρτη κοκκινίζουν επίσης, η Λιβαδειά, η Δεσφίνα, ο δήμος Κηρέως στην Εύβοια με ποσοστά άνω του 10%. Αρκετές περιοχές, όπως το Αγρίνιο, η Άμφισσα, οι δήμοι της Βόρειας Έυβοιας κλπ, ξεπερνούν τον εθνικό μέσο όρο.
Αντίθετα οι δήμοι με τα χαμηλότερα ποσοστά και οι οποίοι όλοι τοποθετούνται στον νομό Ευρυτανίας, είναι τα Άγραφα (0,82%), ο Ασπροπόταμος (1,22%) και η Βίνιανη (1,42%). Ιδιαιτέρως χαμηλά ποσοστά θα συναντήσει κανείς ακόμα σε περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας, τις παραθεριστικές ακτές της Φθιώτιδας (Μαλεσίνα κλπ) και στα Δερβενοχώρια.
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Προβλέψεις - εκτιμήσεις
Για τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αναμένω για το ΚΚΕ, ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις στην Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια και την Βοιωτία, αύξηση στα πλαίσια του εθνικού μέσου όρου για την Φωκίδα, ενώ χαμηλότερες αυξήσεις, κατώτερες δηλαδή του εθνικού μέσου όρου, για την Ευρυτανία και την Φθιώτιδα.
Σημείωση : Τρέχω λίγο τα κείμενα, διότι ο χρόνος πιέζει. Ελπίζω μέχρι το βράδυ να προλάβω και τα Ιόνια Νησιά.
Σχετικά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο - Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο -Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο
Μπράβο πολύ ωραίες οι αναλύσεις σου. Το ΚΚΕ ειδικά στην Ευρυτανία είναι σχεδόν ανύπαρκτο, δυστυχώς. Θυμάμαι ειδικά στο χωριό μου των 150 περίπου ψηφοφόρων, αλλά των 10 μόνιμων κατοίκων, σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις οι ψήφοι πηγαίναν σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λίγο ΣΥΝ και 1 ψήφο σταθερά ΟΑΚΚΕ. Ναι ΟΑΚΚΕ ακόμα τον ψάχνω να δω ποιος είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Κ.
μπράβο για τη δουλειά σου. θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον ο υπολογισμός του "βαθμού ευαισθησίας" του ποσοστού του κόμματος στις μεταβολές του εθνικού ποσοστού
ΑπάντησηΔιαγραφήυπολογίζω ότι η έδρα στην Αιτωλοακαρνανία θα διατηρηθεί, στην Εύβοια υπάρχει μικρό ενδεχόμενο να χαθεί λόγω εκλογικού νόμου, αν εκλέξουν εκεί έδρες 3-4 μικρότερα κόμματα, ενώ ενδέχεται να εκλεγεί έδρα στη Βοιωτία (αν το πανελλαδικό ποσοστό κυμανθεί περί το 13%)
ΑπάντησηΔιαγραφή