Θράκη
Η Θράκη αποτελεί το πιο φτωχό γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας βάση της συνεισφοράς στο ελληνικό ΑΕΠ και ίσως το πιο αδικημένο απο την κεντρική δίοικηση. Για αυτό και αποτελεί αρνητική έκπληξη όσον αναφορά τα ποσοστά που αποσπούν ακόμη, τα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα που κυβερνούν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα.
Στο σύνολο της Θράκης, ο δικομματισμός κυριαρχεί, ίσως περισσότερο απο κάθε άλλη περιοχή στην χώρα, φτάνοντας το 85,80% το 2009 (από 89,24% το 2007). Μάλιστα στην κοινότητα Κέχρου, ο τυφώνας "Δικομματισμός" χτύπησε την περιοχή με 98,29% το 2007, για να πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 95,04% το 2009 ! Στο Κέχρο, ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,48% το 2007, ήταν 3ο κόμμα ...
Εαν κάποιος παρακολουθήσει λίγο πιο προσεκτικά τα εκλογικά αποτελέσματα της περιοχής, θα παρατηρήσει πως το εκλογικό σώμα της Θράκης, δεν έχει κάποιες σταθερές τάσεις όσον αναφορά τα πολιτικά κόμματα. Αντιθέτως παρατηρούμε μαζικές μετακινήσεις, περίεργες σε αρκετές περιπτώσεις (αντίστροφες δηλαδή προς τα τεκταινόμενα στην υπόλοιπη χώρα), ομαδική υπερψήφιση ή καταψήφιση συνδυασμών ή υποψηφίων, εκπληκτικές αυξομειώσεις στα ποσοστά όλων των κομμάτων.
Ένα μικρό παράδειγμα στα όσα αναφέρω, είναι τα αποτελέσματα των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Παρά τις αυξομειώσεις των δυο κυρίαρχων αστικών κομμάτων και την υπερψήφιση ή καταψήφιση πολιτικών που εφαρμόστηκαν κατα τις κυβενητικές θητείες τους σε όλη την χώρα, στον νομό Ξάνθης από το 1996 μέχρι σήμερα, το ΠΑΣΟΚ σταθερά αυξάνει το ποσοστό του, ενώ αντίθετα το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας βαίνει συνεχώς μειούμενο. Ανεξάρτητα απο το τι συμβαίνει δηλαδή σε όλη την υπόλοιπη χώρα ! Παράλληλα το ΚΚΕ στον ίδιο νομό, πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό του το 2004 με 3,85% (πανελλαδικά 5,90%) ενώ στις αμέσως επόμενες εκλογές του 2007 και ενώ αύξησε τα ποσοστά σε όλη την χώρα κατά 38%, στον νομό Ξάνθης το ποσοστό μειώθηκε στο 3,53% για να καταλήξει το 2009 στο 2,75%, χαμηλότερο ακόμα και απο το ποσοστό του 1996 !!
Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει το ΠΑΣΟΚ στους δήμους της Θράκης τα τελευταία 12 χρόνια, είναι στην κοινότητα Θερμών της Ξάνθης το 2009 με ποσοστό 80,59%. Αντίθετα το χειρότερο ποσοστό καταγράφηκε το 2004 στον Ίασμο της Ροδόπης με 32,15%. Όμως το εκπληκτικό είναι πως το τρίτο χειρότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Θράκη, καταγράφεται το 2004 με 37,25% ... (που ?) ... ξανά στην κοινότητα Θερμών, όπου 5 χρόνια αργότερα θα σάρωνε με 80% !! Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της στην κοινότητα Αμαξάδων της Ροδόπης το 2004 με 59,35% ενώ το χαμηλότερο το 2009 ... που αλλού ? ... στην κοινότητα Θερμών με 6,96%. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε υψηλό στον Δήμο Αρριανών της Ροδόπης το 2000 με 17,10% (όπου παρεπιπτόντως το 1996 είχε σε επίπεδο νομού 11,83% !!!), ενώ μηδένισε το κοντέρ το 2004 στις κοινότητες Κοτύλης και ... Θερμών (όπου 5 χρόνια αργότερα κατατάχθηκε 2ο κόμμα με 10,33% !).
Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Η παρουσία του ΚΚΕ
Εαν εξαιρέσει κάποιος το νότιο τμήμα του νομού Έβρου, και τις πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εαν λέγαμε πως το ΚΚΕ, απλά δεν υπάρχει στην Θράκη. Ο χάρτης που ακολουθεί τα λέει όλα απο μόνος του. Χιονισμένο τοπίο ...
Συνολικά για την περιοχή της Θράκης, το ΚΚΕ ψηφίστηκε το 2009 από το 3,09% του εκλογικού σώματος (8.209 ψήφοι), καταγράφοντας πτώση από το 2007 (3,67%, 9.944 ψήφοι)) και πολύ μικρή άνοδο από το 2000 (2,37%, 6.049 ψήφοι).
Όπως βλέπετε, εδώ χαραμίστηκαν οι κατηγορίες χρωμάτων άνω του 6% ! Το υψηλότερο ποσοστό για το 2009, καταγράφηκε στο δήμο Σουφλίου με 5,62%, ενώ ακολούθησαν με 4,86% και 4,31%, οι δήμοι Φερρών και Αλεξανδρούπολης. Όλοι φυσικά στον νομό Έβρου.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν τα ιστορικά χαμηλά των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, με τον δήμο Αρριανών της Ροδόπης να αναδεικνύεται πρωταθλητής σε αυτήν κατηγορία, καθώς το ΚΚΕ κατάφερε το 2009 να αποσπάσει μονάχα 9 από τις 4331 ψήφους της περιοχής, δηλαδή 0,21%. Την αρνητική τριάδα συμπληρώνουν ο δήμος Φιλλύρων της Ροδόπης (0,55%) και η κοινότητα Θερμών της Ξάνθης (0,88%), στην οποία παρεπιπτόντως το ΚΚΕ είχε καταγράψει 10,83% το 2004 !
Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
Προβλέψεις - Εκτιμήσεις
Βασικά με τα δεδομένα της περιοχής, μεγαλύτερες πιθανότητες θα είχα, εάν έπαιζα ένα τζόκερ. Όχι, κοιτάξετε τα αποτελέσματα ... για παράδειγμα της κοινότητας Θέρμων παρακάτω, και πείτε μου τι συμπέρασμα μπορείτε εσείς να βγάλετε.
Όχι δεν κάνω λάθος στα αποτελέσματα, και όχι δεν πρόκειται για χωριό με 50 κατοίκους και ούτε πρόκειται για μια παραφωνία της περιοχής.
Άρα, εγώ θα κάνω την πρόβλεψη, περισσότερο για το αρχείο και την εξαγωγή του τελικού αποτελέσματος για όλη την χώρα, αλλά εσείς να μην την λάβετε σοβαρά υπόψιν. Διότι στην Θράκη μπορεί να τρίβουμε και τα μάτια μας με το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου.
Σχετικά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο
Για τις άλλες δεν ξέρω,
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά για την περιοχή αυτή
μου είσαι ανενημέρωτος.
Καταρχήν,
στην Θράκη έχουμε μεγάλο στρώμα μικρομεσαίων-εισοδηματιών, οι οποίοι ζούνε και κινούνται γύρω από τη σφαίρα του φοιτητικού πληθυσμού, που δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως στα "αστικά κέντρα" της περιοχής είναι και το 1/4 του πληθυσμού.
Διαμερίσματα, ψυχαγωγία, υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό απευθύνονται στον φοιτητόκοσμο, δημιουργούν ένα "μεσαίο στρώμα" το οποίο δεν κόπιασε πολύ και ποτέ για να θρέφεται με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεύτερον, τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε εντεινόμενη αποβιομηχάνιση της περιοχής, κάτι που ενίσχυε την παραπάνω τάση.
Τρίτον, λόγω μιας σειράς παραγόντων: έλλειψη επενδύσεων, σύνορα, μουσουλμάνοι, μη-εκσυγχρονισμός, λειψή κομμουνιστική παρέμβαση κ.α., δε θα ήταν υπερβολή να πουμε πως στην εν λόγω περιοχή το επίπεδο πολιτικής συνείδησης κινείται στα επίπεδα του ...1925 (ή 1955 αν θέλετε).
Τέταρτον, αλλά ίσως σημαντικότερο:
"ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ".
Η μουσουλμανική μειονότητα σε Ροδόπη και Ξάνθη είναι "μειονότητα" μόνο κατ' όνομα.
Αποτελεί την πλειοψηφία του πληθυσμού και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί και την φτωχολογιά της περιοχής. Ομως, λόγω του σκοταδισμού, της ενασχόλησης με την μικρή αγροτική καλλιέργεια, του ρατσισμού, της εχθρικής κρατικής αντιμετώπισης και πολλών άλλων παραγόντων η μειονότητα είναι κατά 90% πολιτικά εξαρτούμενη από το Τουρκικό Προξενείο,
που πότε "δίνει γραμμή" υπερψήφισης του ενός ή του άλλου κόμματος (π.χ. το '96 δώσαν και γραμμή για ΣΥΝ). Ετσι θα εξηγήσεις πολλές "περίεργες" μαζικές μετακινήσεις, άσχετες με την τάση της υπόλοιπης Επικράτειας.
Ελπίζω να βοήθησα.
υ.γ. Αστείο περιστατικό ήταν το 2009, που στις Ευρωεκλογές τπ Προξενείο έδωσε γραμμή για λευκό.
Το χαμηλό μορφωτικό όμως επίπεδο σε μέρος της μειονότητας, ειδικά στα χωριά, οδήγησε σε ψήφο στο "Κόμμα ΛΕΥΚΟ".
Τα αποτέλέσματα;
Στη Ροδόπη, όπου δόθηκε η γραμμή, το κόμμα ΛΕΥΚΟ πήρε 2.600 ψήφους !!! Το κανονικά λευκό ψηφοδέλτιο 4.000 ψήφους.
Από τους παραπάνω οι 2.000 του ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΕΥΚΟ και οι 2.500 του κανονικού λευκού ήταν έξω από τον Δήμο Κομοτηνής, δηλαδη στα χωριά και ειδικά στα μουσουλμανικά. Στην κοινότητα Φιλλύρας πήρε 10,2% και στην κοινότητα Σώστου 14,24% ...
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@ψηρίς
επίσης κάποιες μετακινήσεις γίνονται σε κάποιες κοινότητες όταν κάποιος συνδυασμός κατεβάζει υποψήφιο με καταγωγή ή διαμονή από εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό γίνεται και με "χριστιανούς" και με μουσουλμάνους υποψηφίους, αλλά κυρίως στους δεύτερους.
Ετσι θα εξηγήσεις μεγάλα ξαφνικά ποσοστά σε χωριά ή/και περιφέρειες.
Στη Ροδόπη, λοιπόν, επειδή το ΚΚΕ δεν έχει φέτος και μουσουλμάνο υποψήφιο, φοβάμαι πως θα πέσεις έξω στα νούμερά σου.
Μακάρι βέβαια να διαψευστώ.
λάθος μου,
Διαγραφήμόλις είδα ότι τελικά έχει.
ελπίζω να μην κούρασα πολύ.
hip hip hurrey
@ψηρίς
Μερικά πράγματα απλά απέφυγα διπλωματικά να τα γράψω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά να, που τα συμπλήρωσες ... :P και μάλιστα καλύτερα απ'ότι θα μπορούσα.
Ψηρίς, όπως βλέπεις έχω δώσει φουσκωμένα ποσοστά στο ΚΚΕ, διότι ποντάρω και στο μαζικό τρολάρισμα του δικομματισμού. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΥΓ
Περιμένω και τον Φάρο να μας πει για την λίγο πιο "νορμαλ" περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Πραγματικα χιονιζμενο τοπιο ,ομως γιατι αραγε τοσο? Εγω να τολμησω μια ερμηνια .Η συγκεκριμενη περιοχη ειχε αν δεν εχει ακομα ενα τρομερο μεταναστευτικο ρευμα προς Γερμανια γενικοτερα και ακομα πιο πολυ οι πομακοι που πατρευονταν με προξενια απο πανω για να μπορεσουν να ταξιδευουν πιο ευκολα στην ευρωπη .Λεω λοιπον οτι υπαρχει μια μεγαλη αγαπη για την Ε.Ε. επομενος καταλαβαινεται την τυχη του Κ.Κ.Ε
ΑπάντησηΔιαγραφήκανενα σχολιο για εδρες/ερημια
ΑπάντησηΔιαγραφήsto dimo soyflioy yparxei i kornofolia stin opoia paradosiaka exoyme ypsila pososta.. 75 nekroi stis maxes toy emfylioy den einai kai ligo...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιστορια με το ΛΕΥΚΟ ειναι αληθινη ,ειχε χτυπησει απιστευτα ποσοστα σε Ροδοπη και Ξανθη και στην υπολοιπη Ελλαδα 0,0..%
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως και ΔΕΝ πρεπει να κλεινουμε τα ματια ισχυει μια αληθεια
Οι αγροτικοι μουσουλμανικοι πληθυσμοι ακολουθουν εντολες των ντοπιων πατρονων τους, οι οποιοι πολλες φορες αν οχι ολες εχουν παρει 'χαρτακι' απο το προξενειο
Η δουλεια εκει για το ΚΚΕ δεν μπορει να δυστυχως να αποδωσει σταθερα
Ωστοσο μεταπολεμικα ετσι ηταν παντα η Θρακη
Προπολεμικα ομως...εντελως αλλιως
Στην Αλεξανδρουπολη φαινεται να υπαρχει ουσιαστικη ισχυροποιηση του Κομματος και ελπιδες για ψηλα ποσοστα
Σε Ξανθη-Ροδοπη βαλτο σε generator αριθμων και σιγουρα ειναι πιο αξιοπιστο
Σε Εβρο οκ μιλαμε για πολιτικη