4 Μαΐου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 12ο - Κρήτη

Κρήτη

Κλίκ για μεγέθυνση, αν και το πράσινο το βλέπετε και σε αυτό το μέγεθος ;-)
Και να που φτάσαμε στο τελευταίο μας γεωγραφικό διαμέρισμα, την Κρήτη (και το προτελευταίο μέρος της σειράς θεμάτων μας / αύριο τα συγκεντρωτικά κλπ) και ο παραπάνω χάρτης μιλά απο μόνος του. Το μπλέ χρωματάκι που τρολάρει το καταπράσινο νησί, είναι η κοινότητα της Ασής Γωνιάς, η οποία έχει προϊστορία στο "τρολάρισμα" του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην Κρήτη δεν υπάρχουν κάστρα, διότι απλά η ίδια αποτελεί κάστρο του ΠΑΣΟΚ στο σύνολό της. Ένα κάστρο που ίσως δεν πέσει και ποτέ, όσο θα υπάρχει η πράσινη λαίλαπα ... Οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου, πάντως σίγουρα, οι οποίοι είναι και οι μόνοι νομοί της χώρας οι οποίοι δεν έχουν βαφτεί ποτέ στα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας. Στα χρώματα της Ένωσης Κέντρου ναι, ΝΔ πάντως όχι.

Μεγάλη προϊστορία αγώνων, κινημάτων και αντίστασης έχει η Κρήτη, από τις επαναστάσεις του 1866 και του 1895, την απελευθέρωση του νησιού το 1913, την αντίσταση στον γερμανικό φασισμό, το κυνήγι των Μάυδων και δοσιλόγων, τις μάχες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη έως και την επταετία. Μετά έχει μόνο ΠΑΣΟΚ.


Και σε αυτό δεν φταίει μόνο το γεγονός, ότι εκμεταλλεύτηκαν και καπηλεύτηκαν, την αγωνιστική στάση και διάθεση των Κρητών ή τα φαινόμενα της κουμπαριάς, της οικογένειας και του ρουσφετιού που ακολούθησε, αλλά φταίει και το γεγονός πως απο το νησί αυτό κατάγεται και ο μέγας (αντικομμουνιστής) πολιτικάντης του 20ου αιώνα, Ελευθέριος Βενιζέλος, που έγινε σύμβολο του κεντρώου χώρου και της σοσιαλδημοκρατίας αργότερα.

Βέβαια, απο το νησί δεν κατάγεται, μόνο ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και Κων/νος Μητσοτάκης του οποίου η κόρη αναμένεται πως θα σαρώσει τον "δεξιό" χώρο.


Η κατάσταση είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο δικομματισμός στο σύνολό του δεν πάει πίσω. Στο 85,6% παρέμεινε ο δικομματισμός στην Κρήτη για το 2009, μια ανάσα δηλαδή απο το 85,8% της Θράκης και την πρώτη θέση σε επίπεδο γεωγραφικών διαμερισμάτων. Φυσικά με 58,8%, το ΠΑΣΟΚ, είναι απόλυτη πλειοψηφία.

Σε επίπεδο νομών, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό του τα τελευταία 16 χρόνια, στις εκλογές του 2009 και στον νομό Ηρακλείου με 62,74% (Νο1 σε όλη την χώρα, Νο2 το Λασίθι με 59,37%, Νο4 το Ρέθυμνο με 57,91% ... ενώ η ντροπή του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη τα Χανιά, μόλις το Νο10 με 51,11%). Αντίθετα το χαμηλότερο επιτεύχθηκε στον νομό Ρεθύμνου το 2007 με το τραγικό 43,84%, το οποίο του κόστισε την πρώτη θέση και έναν μπλέ λεκέ στο πράσινο νησί.

Σε επίπεδο δήμων τώρα και για τις τελευταίες 4 εκλογικές αναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να φτάσει στο 74,48% στο δήμο Αγίας Βαρβάρας του νομού Ηρακλείου το 2009. Ενώ στο δήμο Σφακίων εμφανίζεται το ιστορικό χαμηλό του 2007, όπου έπεσε κάτω απο το 40%, φτάνοντας στο απαξιωτικό 34,86%.

Για την Νέα Δημοκρατία είναι πιο απλά τα πράγματα. Σε επίπεδο νομών, το υψηλότερο σημείο ήταν το 46,50% του νομού Ρεθύμνο το 2007, ενώ το χαμηλότερο φυσικά το 2009 στο νομό Ηρακλείου με 23,70%. Σε επίπεδο δήμων η πρωταθλήτρια της Νέας Δημοκρατίας είναι η κοινότητα Ζωνιανών του 2007 με 60,00%, ενώ η μεγαλύτερη ήττα προήλθε από τις "κομμουνιστικές" Αρχάνες το 2009 με 16,13%.

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)


Η παρουσία του ΚΚΕ

Όπως είναι αναμενόμενο ο πράσινος ήλιος κατάπιε όχι μόνο την Νεά Δημοκρατία, αλλά εξαπλώθηκε σαν καρκίνος καταστρέφοντας τα κόκκινα κύτταρα της αντίστασης των εργαζομένων. Ασχέτως εαν η Κρήτη έχει δυο σοβαρά αστικά κέντρα, οι κουμπαριές του Αντρέα και τα βολέματα ένθεν και κείθεν, δεν άφησαν ιδιαίτερα περιθώρια στην αύξηση της επιρροής του ΚΚΕ.

Τα Χανιά όπως βλέπετε διατηρούν ένα κομμάτι από την μεγάλη παράδοση του παρελθόντος, αλλά οι υπόλοιποι νομοί (εκτός απο το αστικό κέντρο του Ηρακλείου, τα Ανώγεια του Ξυλούρη και τις Αρχάνες) βυθίζουν τα ποσοστά του ΚΚΕ σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα. 18.488 ψήφοι και 4,60% ήταν το αποτέλεσμα του 2009 για το σύνολο της Κρήτης, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με το 2007.

Κλικ για μεγέθυνση
Σε επίπεδο δήμων και για τις εκλογές του 2009, το ΚΚΕ επιτυγχάνει μόνο σε 2 δήμους ποσοστά άνω του 10%. Οι δήμοι αυτοί είναι οι Βουκολιές των Χανίων (10,51%) και οι Αρχάνες του Ηρακλείου (10,24%). Απο κοντά ακολουθούν ο Βάμος στα Χανιά (9,73%), ο δήμος Ινναχωρίου των Χανίων (9,71%) και τα Ανώγεια του Ρεθύμνου (8,98%).

Κατα κάποιον τρόπο δεν στεναχωρήθηκα και ιδιαιτέρως, όταν έμαθα πως τα χαμηλότερα ποσοστά του ΚΚΕ το 2009, σημειώθηκαν στην περιοχή του Μυλοποτάμου του Ρεθύμνου. Μάλλον φταίει το κακό τους το όνομα ... Πρώτη από το τέλος λοιπόν, η κοινότητα Ζωνιανών με 0,52% ενώ από κοντά και ο έταιρος του Μυλοποτάμου δήμος του Κουλούκωνα με 0,77%. Τρίτη απο το τέλος ο Ζαρός του Ηρακλείου με 0,80% (απο την λίστα εξαιρώ την Γαύδο του 0%, λόγω των μόλις 53 εγκύρων ψηφοδελτίων της).

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)


Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Θα μείνω λίγο συντηρητικός όσο αναφορά τα ποσοστά του ΚΚΕ, διότι είναι αρκετά θολό το τοπίο όσον αναφορά τους ψηφοφόρους που θα αφήσουν πίσω τους τον πράσινο καρκίνο. Κατα τα άλλα εκτιμώ πως, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα βυθιστεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα για το νησί, χάνοντας περίπου 22 με 25 ποσοστιαίες μονάδες, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα αναζητήσει τρόπο για την επιβίωση της. Η Ντόρα απο την μία, και τα "αριστερά" αναχώματα απο την άλλη, αναμένεται πως θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την δεύτερη θέση σε όλους τους νομούς.

 

 Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 11ο - Νότιο Αιγαίο

9 σχόλια:

  1. ξεκινησα να σχολιασω λιγο τους χαρτες αλλα πραγματικα δε βρισκω λογια...τοσο παραλογος ο τροπος που αποφασιζει ο ελληνος που δεν εξηγειται...Το μονο συμπαιρασμα που πρεπει να βγαλουμε ειναι οτι Πασοκ και νδ παιζουν τοσο καλα το παιχνιδι που κατα τη γνωμη μου ειναι τα κορυφαια κομματα στην ευρωπη ως προς τον ελεγχο συνειδησεων...Ειναι αντικειμενικα ο ποιο δυσκολος αντιπαλος του λαου τα τελευταια τριαντα χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάλι καλά που είναι και ο πόε εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως οι προβλέψεις σου για τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος είναι πίτα στην ντοπαμίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως το κόμμα θα βγάλει έδρα στο νομό Ηρακλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γραψατε για τον Κοξαρε που εχει παραδοση στους εθνικοαπελευθερωτικουςν αγωνες του λαου μας και για πολλα χρονια τον αποκαλουσαν Μικρη Μοσχα.Δεν ξερω ποσο πηρε στις τελευταιες εκλογες γιατι δεν αποτελει ξεχωριστο δημο.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ηρακλειο θα βγει εδρα στανταρακι, συντροφοι, ακομα και με πανελλαδικο 9%

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.