4 Μαΐου 2012

Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους

Από τον Ριζοσπάστη

 Οδηγίες για τους εκλογικούς αντιπροσώπους
Φτάνουμε έγκαιρα στα εκλογικά τμήματα που μας διόρισε το Κόμμα, επαγρυπνούμε σε όλη τη διάρκεια και μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας
Eurokinissi
Δημοσιεύουμε σήμερα ορισμένες σημαντικές οδηγίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του ΚΚΕ που θα βρεθούν την Κυριακή στην εκλογική διαδικασία.
  • Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι πρέπει να βρίσκονται στα εκλογικά τμήματα, που τους διόρισε το Κόμμα, καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και μέχρι την ολοκλήρωση της διαλογής και καταμέτρησης των ψηφοδελτίων, καθώς και της υπογραφής των σχετικών πρακτικών της Εφορευτικής Επιτροπής.
  • Ο εκλογικός αντιπρόσωπος πρέπει να έχει μαζί του:
-- Το διορισμό του, που θα παραδώσει στο δικαστικό αντιπρόσωπο.
-- Το βιβλιαράκι με τις οδηγίες.
-- Κόλλες αναφοράς για να γράφει τις ενστάσεις, αν χρειαστεί να γίνουν.
-- Την ταυτότητά του, για να μην καθυστερήσει όταν πάει να ψηφίσει.
-- Το τηλέφωνο της Οργάνωσης και του αναπληρωτή του.
-- Κατάσταση συνολικών αποτελεσμάτων.
-- Ικανό αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων του ΚΚΕ για το εκλογικό τμήμα όπου είναι διορισμένος.


  • Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07.00 το πρωί μέχρι 07.00 το απόγευμα. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος πρέπει:
1. Να βρίσκεται στο εκλογικό κατάστημα έγκαιρα, στις 06:00 το πρωί, δηλαδή μία ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας (γι' αυτό πρέπει να γνωρίζει τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος από το Σάββατο το βράδυ), έχοντας μαζί του το διορισμό του για να νομιμοποιηθεί.
2. Να ελέγξει ώστε να υπάρχουν αρκετά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο εκλογικό τμήμα του.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξει ώστε:
α) τα ψηφοδέλτια του Κόμματος που υπάρχουν στο εκλογικό τμήμα να είναι έγκυρα (δηλαδή να μην έχουν σημάδια, να μην είναι σχισμένα κλπ.),
β) τα ψηφοδέλτια του Κόμματος να είναι της εκλογικής περιφέρειας του νομού του και γ)να είναι το ψηφοδέλτιο του Κόμματος που έχει ανακηρυχθεί επίσημα. Γι' αυτό πρέπει να έχει μαζί του ψηφοδέλτιο που θα έχει παραλάβει αποκλειστικά από την Οργάνωσή του για να κάνει ασφαλή έλεγχο.
Αν δεν υπάρχουν αρκετά, φροντίζει μέσω της Οργάνωσης να σταλούν. Αν δεν υπάρχουν καθόλου, ζητάει να μην αρχίσει η ψηφοφορία, μέχρι να έλθουν και καλεί την εφορευτική επιτροπή να φροντίσει αμέσως να εφοδιάσει το εκλογικό τμήμα με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων του ΚΚΕ.
3. Να ελέγξει πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας την άδεια κάλπη και να παρευρεθεί στο σφράγισμα της άδειας κάλπης.
4. Να ελέγξει αν υπάρχει κατάλληλος αποχωρισμένος χώρος ή παραβάν, ώστε ο ψηφοφόρος να είναι πραγματικά αθέατος. Αν δεν είναι πλήρως αθέατος, να ζητήσει να τελειοποιηθεί ο χώρος, κάνοντας πρακτικές υποδείξεις, λ.χ. να καλυφθεί με σκούρο χαρτί ή ύφασμα ένα παράθυρο ή να κλείσει μια σχισμή κ.λ.π. Μέσα στο παραβάν πρέπει να υπάρχει τραπέζι και στυλό μπλε.
5. Να συνυπογράψει στο πρακτικό προετοιμασίας και έναρξης της ψηφοφορίας.
Δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν κι όλοι όσοι γεννήθηκαν μέσα στο έτος 1994 (δηλαδή από 1/1 έως 31/12/1994).
Επίσης είναι δυνατόν, νέοι εκλογείς, δηλαδή γεννηθέντες το 1994, εκ παραδρομής να μην έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου στα δημοτολόγια των οποίων είναι γραμμένοι. Και σε αυτή την περίπτωση, οι νέοι εκλογείς θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, προσκομίζοντας πιστοποιητικό παραλειφθέντα από τον οικείο Δήμο.
Διπλοεγγεγραμμένοι θεωρούνται οι ψηφοφόροι που είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια περισσότερων του ενός δήμου. Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο και δίπλα στο ονοματεπώνυμό τους είναι τυπωμένο το κεφαλαίο γράμμα «Δ». Αν κάποιος από αυτούς τους εκλογείς προσέλθει στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος οφείλει να του επιτρέψει να ψηφίσει, μόνο αφού υπογράψει έντυπη υπεύθυνη δήλωση (με τέτοιες δηλώσεις θα είναι εφοδιασμένα όλα τα εκλογικά τμήματα) όπου θα δηλώνει ότι έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε πρόκειται να ψηφίσει την ημέρα της ψηφοφορίας σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας.
Αν ο εκλογικός μας αντιπρόσωπος διαπιστώσει ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιτρέπει σε κάποιο διπλοεγγεγραμμένο να ψηφίσει στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα χωρίς να υπογράφει την πιο πάνω υπεύθυνη δήλωση, τότε οφείλει να αντιδράσει, να επισημάνει την παρανομία και να υποβάλει ένσταση αν ο δικαστικός αντιπρόσωπος επιμείνει. Είναι επιβεβλημένο σε κάθε περίπτωση ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ να σημειώνει τα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου.
Ετεροδημότες
Υπάρχουν ψηφοφόροι που είναι μεν γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ενός εκλογικού τμήματος, όμως πριν από το επώνυμό τους είναι τυπωμένο το κεφαλαίο γράμμα «Ε». Είναι οι λεγόμενοι ετεροδημότες. Αυτοί δηλαδή που δεν θα μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό τμήμα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, αλλά σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στους τόπους διαμονής τους.
Σε περίπτωση που ο εκλογικός αντιπρόσωπος του ΚΚΕ διαπιστώσει ότι ένας εκλογέας που μπροστά από το ονοματεπώνυμό του υπάρχει η ένδειξη «Ε», επιχειρεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος (με την ένδειξη «Ε») και όχι σε εκλογικό τμήμα του τόπου διαμονής του, με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, πρέπει να αντιδράσει, να επισημάνει την παρανομία και αν ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν απαγορεύσει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ενός τέτοιου εκλογέα, να ασκήσει ένσταση.
Δικαιώματα και καθήκοντα του εκλογικού αντιπροσώπου
  • Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και, σε περίπτωση απουσίας τους, οι αναπληρωτές τους, έχουν το δικαίωμα να παρευρίσκονται από την αρχή μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας και της διαλογής, να κάνουν κάθε παρατήρηση ή ένσταση σχετικά με την τάξη της ψηφοφορίας και της διαλογής, την τήρηση των διατάξεων που διασφαλίζουν την ανεπηρέαστη ψήφο του πολίτη και το γνήσιο της εκλογής, να συνυπογράφουν τα πρακτικά και να ασκούν γενικά κάθε δικαίωμα που τους παρέχει ο Νόμος.
  • Ο εκλογικός αντιπρόσωπος φεύγει από το τμήμα μόνο όταν τελειώσει η καταμέτρηση ψήφων και σταυρών και υπογραφούν τα πρακτικά. Δε θα φύγει για το σπίτι του αν δεν παραδώσει τα αποτελέσματα στην Οργάνωση.
  • Ο εκλογικός αντιπρόσωπος πρέπει ν' αντιληφθεί ότι αναλαμβάνει πολύ σοβαρό καθήκον, απ' το οποίο μπορεί να λείψει μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης, αφού προηγουμένως ειδοποιήσει έγκαιρα την Οργάνωσή του.
  • Ο εκλογικός αντιπρόσωπος θα αξιώσει να μην μπαινοβγαίνουν και να μην παραμένουν στο εκλογικό κατάστημα και στον περίβολο άτομα, οποιαδήποτε και αν είναι, παρά μόνο για να ψηφίσουν. Ορισμένες φορές, ιδιαίτερα στην επαρχία, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με αστυνομικά όργανα που δεν ανήκουν στη φρουρά του εκλογικού τμήματος, κοινοτικούς άρχοντες ή άτομα που ασκούν για κάποιο λόγο επιρροή στους ψηφοφόρους, οι οποίοι είτε ωμά, είτε με το πρόσχημα ότι θέλουν να υποβοηθήσουν το έργο της επιτροπής, έρχονται να επηρεάσουν τους εκλογείς, έστω και με την παρουσία τους.
  • Ο εκλογικός αντιπρόσωπος για κάθε παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας που μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα σε βάρος του ΚΚΕ, πρέπει να υποβάλει έγγραφη ένσταση, η οποία παραδίδεται στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σημειώνεται στο πρακτικό της ψηφοφορίας ή της διαλογής. Οσες ενστάσεις δεν μπορούν να επιλυθούν αμέσως κατά την ψηφοφορία, συζητούνται και επιλύονται στο τέλος της ψηφοφορίας και πριν αυτή κηρυχθεί περαιωμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.