5 Αυγούστου 2013

Η Ρουμανία... και τα «καλά» του καπιταλισμού

Η αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον, η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά...

Λέξεις και αγωνίες άγνωστες την περίοδο του σοσιαλισμού, σήμερα αποτελούν τις βασικές ανησυχίες των Ρουμάνων, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Radio Romania International, επικαλούμενο τα ευρήματα έρευνας με τίτλο «Η αλήθεια για τη Ρουμανία», που διενεργήθηκε πρόσφατα.

Τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:

  • Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τον περασμένο χειμώνα τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος των νοικοκυριών διατέθηκε για την πληρωμή λογαριασμών ενέργειας και θέρμανσης, για αγαθά δηλαδή τα οποία το σοσιαλιστικό κράτος εξασφάλιζε για όλο το λαό έναντι συμβολικού αντιτίμου.
  • Το 28,6% των Ρουμάνων ανησυχεί ότι ενδέχεται να χάσει σύντομα τη δουλειά του, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν διενεργήθηκε η προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.
  • Ακόμη, το ποσοστό των πολιτών που ανησυχεί για την περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του διαμορφώνεται στο 17,5%, έναντι 16% που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.



902

2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία απο Ρουμανία:

    Αν ενας δείκτης της ανάπτυξης της κοινωνίας είναι η κατα κεφαλή κατανάλωση ενέργειας (σοσιαλισμός =σοβιετκή και εξηλεκτρισμός :) ) αξίζει τον κόπο να πούμε ότι το 1978 η κατα κεφαλή κατανάλωση ενέργειας στη Ρουμανία ήταν τόση όση ήταν στην Ελλάδα μόλις το 2008. Μαντέψτε πόση ήταν η κατα κεφαλή κατανάλωση στην Ρουμανία το 2008.
    Απάντηση: Ακριβώς όση ήταν στην Ελλάδα το 1978!!!!! (Στοιχεια απο μνήμης απο reports του IEA"

    vikar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 1978 πλήρωναν το 4% των εισοδημάτων τους για ΟΛΑ τα έξοδα του σπιτιού (ενοίκιο-ρεύμα-θέρμανση-ζεστό και κρύο νερό), χωρίς να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση. Τώρα πληρώνουν πάνω από το 50% και κρυώνουν. Έχει μεγαλύτερη σημασία αυτό, από τα όποια ποσοστά. Σήμερα είμαι βέβαιος ότι για να έχουν το επίπεδο θέρμανσης που είχαν τότε, χρειάζεται να πληρώσουν πάνω από το 100% του εισοδήματός τους. Όπερ άτοπον. Και δεν λέμε και πόσα ακόμα πρέπει να πληρώσουν σήμερα που δεν τα πλήρωναν τότε.

      Γεράσιμος

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.