16 Αυγούστου 2013

Αργεντινή: Πληρώνουν ομόλογα επενδυτών που αρνήθηκαν το «κούρεμα»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η Αργεντινή προχωρά στην πληρωμή ομολόγου 2 δισ. δολαρίων που λήγει στις 12 Σεπτέμβρη και ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετέχει στο υποχρεωτικό «κούρεμα» του χρέους, όταν η χώρα χρεοκόπησε το 2001.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, «σήμερα η Αργεντινή χρωστά σε συνάλλαγμα σε ιδιώτες πιστωτές λιγότερο από το 10% του ΑΕΠ».

Η Αργεντινή βρίσκεται την τελευταία δεκαετία σε δικαστική διαμάχη με hedge funds που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους 100 δισ. δολ. το 2001. Έως σήμερα η χώρα έχει αναδιαρθρώσει το 93% του χρέους που είχε τότε, όμως τα χρωστούμενα που τώρα διεκδικούνται δικαστικά, κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την οικονομία της.

Τον περασμένο Οκτώβρη, δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε τη χώρα να πληρώσει περισσότερα από 1,3 δισ. δολ. σε hedge funds της «Elliott Management LLC΄s NML Capital» και «Aurelius Capital». Το εφετικό δικαστήριο δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση για το αν η πρόταση της Αργεντινής για διακανονισμό με τα hedge funds είναι σύμφωνη με προηγούμενη απόφαση για ίση μεταχείριση των όλων πιστωτών. Τα funds έχουν απορρίψει την πρόταση της Αργεντινής και πλέον η χώρα, ανάλογα και με την τελική απόφαση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στην πληρωμή των funds ή τη στάση πληρωμών στα τρέχοντα ομόλογα.


Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι διάφοροι ενδοϊμπεριαλιστικοί συμβιβασμοί, όπως αυτός που έγινε για το χρέος της Αργεντινής το 2001, είναι πρόσκαιροι και κανένα αντίκρυσμα δεν έχουν για το λαό, ακόμα κι αν η αστική τάξη καμώνεται πως τους κάνει για λογαριασμό του. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα χρήματα που θα κληθεί να επιστρέψει στους δανειστές της η Αργεντινή, θα λείψουν από στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τα λαϊκά στρώματα, τα οποία ήταν αυτά που πλήρωσαν και την κρίση που έπληξε τη χώρα στα τέλη της περασμένης δεκαετίας.

Ο λαός δεν πρέπει να τρώει το παραμύθι ότι το κούρεμα και τα διάφορα PSI τον αλαφρώνουν από το χρέος, όπως έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκθειάζοντας τη διαχείριση της κρίσης στην Αργεντινή. Για την πλουτοκρατία γίνονται, και όταν οι κόντρες στο εσωτερικό της οξυνθούν, το μάρμαρο καλείται να το πληρώσει πάλι ο λαός.


902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.