Αυτό το καταπληκτικό σούπερ είδος βοοειδών είναι γνωστό ότι έχει περισσότερο από 40% επιπλέον μυϊκή μάζα. Θα κερδίσει το βάρος απίστευτα γρήγορα, και θα παράγει γάλα υψηλής πρωτεΐνης για τα μοσχάρια του.
Αυτό που κρύβεται από το ευρύ κοινό, είναι το γεγονός ότι αυτό το είδος βοοειδών είναι γενετικώς τροποποιημένο.
Η ανεμπόδιστη ανάπτυξη των μυών τους παρουσιάζει πολλούς κινδύνους για την υγεία, τα μοσχάρια μπορούν να αναπτύξουν διευρυμένες γλώσσες και σκληρά πόδια, που καθιστάτε δύσκολο για αυτά να τρώνε οδηγώντας τα σε πρόωρο και επώδυνο θάνατο.
Νέες φυλές
Η επιστήμη της γενετικής βελτίωσης ζώων μετρά περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, καθώς ξεκίνησε στη Δανία το 1895. Τα Ελληνικά κέντρα ιδρύθηκαν μόλις το 1978, γεγονός που -σύμφωνα με τους επιστήμονες- οφείλεται στη σχετικά περιορισμένη κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας μας, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 30 χρόνια οι Έλληνες επιστήμονες έχουν στην ουσία δημιουργήσει δύο νέες φυλές αγελάδων, την Ελληνική κόκκινη και την Ελληνική ξανθόχρωμη. «Πρόκειται για διασταυρώσεις Ελληνικών ειδών με γαλλικές και ολλανδικές φυλές.
Στο παρελθόν, οι διασταυρώσεις αυτές γίνονταν χωρίς κανένα πρόγραμμα από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται, αντί να αυξάνεται. Σήμερα, με τον προγραμματισμό της αναπαραγωγής, μία αγελάδα δίνει πλέον έως και 8 τόνους γάλακτος το χρόνο, σε σχέση με τους 4 τόνους που έδινε στο παρελθόν».
«Οι Ελληνικές φυλές αγελάδων είναι πιο μικρόσωμες από αυτές που ζουν στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη, τρώνε λιγότερο και είναι πιο ανθεκτικές σε διάφορες ασθένειες. Ο γενετικός συνδυασμός τους με τις εισαγμένες αγελάδες μας έχει δώσει ζώα που παράγουν αρκετό γάλα, αλλά ζουν λιγότερο και γεννούν σχεδόν τα μισά μοσχάρια».
Απαιτούνται βελτιώσεις
Παρά τη μεγάλη της συμβολή στην αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, οι επιστήμονες δεν διστάζουν να τονίσουν ότι και οι ίδιες οι πρακτικές γενετικής βελτίωσης ζώων επιδέχονται… βελτιώσεων.
"Όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, η έμφαση των γενετικών βελτιώσεων δινόταν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος.
πηγη via KKEpedia
εχω αποφασισει να γινω χορτοφαγος, τωρα ενα παραπανω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαξικος
Μπορεί να υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για τις "γενετικές βελτιώσεις", αλλά δεν είναι σωστό να συγχέονται με τις "γενετικές τροποποιήσεις" (ΓΤΟ) της βιοτεχνολογίας και με τα κατασκευάσματα της γενετικής μηχανικής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά μπορούν να αποκαλούνται "μεταλλάξεις". Στην πρώτη περίπτωση όμως - από όσο ξέρω- προέρχονται από διασταυρώσεις ειδών μέσω της αναπαραγωγής τους. Στις περιπτώσεις των ΓΤΟ κλπ της βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής πρόκειται για άμεσες επεμβάσεις στο dna των οργανισμών, με διασταυρώσεις γενετικού υλικού εντελώς ανόμοιων πολλές φορές ειδών, αναπαραγωγή μέσω κλωνοποίησης κά.
Τις "γενετικές βελτιώσεις" των ειδών τις επικαλούνται πολλές φορές για να μας πουν ότι έτσι κι αλλιώς όλα είναι "μεταλλαγμένα",ώστε να εξοικειωνόμαστε με ΓΤΟ και γενετική μηχανική.
και μια "υπογραφή" για το προηγούμενο:
ΑπάντησηΔιαγραφήαδαής