11 Αυγούστου 2013

Όταν η οικονομία πάει κατα διαόλου, η στρατιωτική ενίσχυση γίνεται προτεραιότητα ...

Ιαπωνία
Το νέο υπερ-ελικοπτεροφόρο Ιζούμο ταράζει τα νερά και τις μνήμες...

 
Την ώρα που το πρωί της περασμένης Τρίτης (6/8) δεκάδες λευκά περιστέρια ελευθερώνονταν στον ανέφελο ουρανό της Χιροσίμα για την 68η επέτειο από το βάρβαρο πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσε πριν ισάριθμα χρόνια ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, πλήθος Ιαπώνων κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων συγκεντρώνονταν στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, συμμετέχοντας σε κωδωνοκρουσίες και πανηγυρισμούς για το νέο απόκτημα και καμάρι του πολεμικού ναυτικού: Το νέο ελικοπτεροφόρο Ιζούμο (Izumo), μήκους 250 μέτρων (δηλαδή μόλις 15 μέτρα μικρότερο από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ), με δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 14 στρατιωτικών ελικοπτέρων. Το Ιζούμο αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο σκάφος του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού, μετά από εντατικές εργασίες τεσσάρων ετών και κόστος περίπου 1,2 δισ. δολάρια.
 
Η παρουσίαση του ελικοπτεροφόρου Ιζούμο, που ονομάστηκε (διόλου τυχαία) από την ομώνυμη φρεγάτα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού που αρμένιζε στις θάλασσες από το 1900 ως το 1945 συμμετέχοντας σε επιθέσεις κατά της Κίνας και της τότε ΕΣΣΔ, ώσπου έγινε παλιοσίδερα από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί (κατά το δυνατόν) από την κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυποργού Σίνζο Αμπε, η οποία έκανε λόγο για ένα σκάφος που «απλώς» θα συνδράμει σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, σε αποστολές εποπτείας των θαλάσσιων συνόρων και στη μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών».
 
Ωστόσο, οι επιπόλαιες δηλώσεις των Ιαπώνων για τις πραγματικές δυνατότητες του ελικοπτεροφόρου δεν έγιναν πιστευτές. Κινέζοι σχολιογράφοι και ερευνητές στο Ιδρυμα Ερευνών του σινικού πολεμικού ναυτικού στο Πεκίνο, όπως ο Ζιανγκ Τζουσέ, αντέτειναν πως το ελικοπτεροφόρο δεν είναι παρά «ένα μεταμφιεσμένο αεροπλανοφόρο», καθώς το σκάφος δίχως την παραμικρή αλλαγή θα μπορούσε να μεταφέρει αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης σαν και τα αμερικανικά τύπου V23 Osprey που επιθυμεί να αγοράσει τα επόμενα λίγα χρόνια το Τόκιο. Αλλοι σχολιαστές σημείωσαν πως το νέο Ιζούμο μπορεί, με ελάχιστες μετατροπές, να μεταφέρει και αεροπλάνα οριζόντιας προσγείωσης πέρα από τις σημαντικές επιθετικές δυνατότητες που διαθέτει ήδη...
 
Εντονες αντιδράσεις σε Πιονγκγιάνγκ και Πεκίνο
 
Κάπως έτσι το ελικοπτεροφόρο Ιζούμο δεν έκλεψε μόνον τις εντυπώσεις αλλά προκάλεσε τα φθονερά βλέμματα και τα δηλητηριώδη σχόλια των γειτόνων. Χωρών, δηλαδή, της περιοχής, που ανησυχούν φανερά για την κούρσα εξοπλισμών που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια το Τόκιο, στο πλαίσιο νέων γεωπολιτικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στον Ειρηνικό απέναντι στη δεδομένη πλέον σημαντική ανάπτυξη της Κίνας και το πιο «ευέλικτο» σχήμα στρατηγικής αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων που επιδιώκουν στην ευρύτερη περιοχή οι ΗΠΑ, αποσύροντας παλιά αεροπλανοφόρα και δημιουργώντας νέες βάσεις σε Αυστραλία, Σιγκαπούρη δίχως να αποκλείεται να επιστρέψουν σε λίγο καιρό ακόμη και σε χώρες με αλλοτινή κραταιά στρατιωτική παρουσία και βάσεις, όπως οι Φιλιππίνες...
 
Επιπλέον, η εξέλιξη δίχως άλλο σχετίστηκε άμεσα με την έντονη αντιπαράθεση της Ιαπωνίας και της Κίνας για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και οδών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, με γνωστές τις διεκδικήσεις αμφοτέρων πλευρών αναφορικά με τις βραχονησίδες Σενκάκου (στα ιαπωνικά) ή Ντιαόγου (στα κινέζικα), στο βυθό των οποίων κρύβονται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γι' αυτό και μόνο συμπτωματική δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η 28ωρη (χρόνος ρεκόρ...) παρουσία τεσσάρων σκαφών της κινεζικής ακτοφυλακής στα επίμαχα νησάκια από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ως το αργά την Πέμπτη με αποτέλεσμα το έντονο διπλωματικό διάβημα του Τόκιο στο Πεκίνο, που ωστόσο δεν έγινε γνωστό γιατί η Κίνα θεώρησε πως τα σκάφη δεν παραβίασαν αλλότρια χωρικά ύδατα...
 
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του σκάφους Ιζούμο, καταγράφηκαν επισήμως αρνητικές αντιδράσεις πρώτα - πρώτα από γειτονικές χώρες, όπως η ΛΔ Κορέας και η Κίνα.
 
Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ΛΔ Κορέας μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο KCNA προειδοποίησαν ότι η Ιαπωνία «ακολουθεί ένα στρατιωτικό πρόγραμμα που ξεπερνά κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι κορόνες του Τόκιο εναντίον του βορειοκορεατικού πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος στοχεύουν να άρουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι μιλιταριστικές πολιτικές της Ιαπωνίας.
 
Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχή αύξηση των ιαπωνικών στρατιωτικών εξοπλισμών, συνιστώντας «μέγιστη προσοχή και παρακολούθηση» της υπόθεσης στους άλλους γείτονες του Τόκιο στην Ασία και στη διεθνή κοινότητα. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε καλώντας την Ιαπωνία «να διδαχθεί από την Ιστορία και να περιοριστεί στην πολιτική της αυτοάμυνας, τηρώντας την υπόσχεσή της για παραμονή στο δρόμο της ειρηνικής ανάπτυξης».
 
Επικριτικό σχόλιο του κινεζικού πρακτορείου Xinhua σημείωσε: «Το όνομα και η χρονική συγκυρία παρουσίασης του Ιζούμο συνιστούν κατάφωρη επίκληση του παρελθόντος μιλιταρισμού και της πρόθεσης της κυβέρνησης Αμπε να στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω την Ιαπωνία με δεδομένες τις δημόσιες θέσεις του για αλλαγή του συντάγματος που εμποδίζει το στρατό να αναλάβει ρόλο άλλο πλην από αυτόν της αυτοάμυνας...Η ιστορία μας έχει προειδοποιήσει: Οι πολεμοκάπηλοι και οι Ιάπωνες μιλιταριστές έσυραν τον αθώο ιαπωνικό λαό στην άβυσσο του σκότους και προκάλεσαν τεράστιο πόνο στους γείτονες της Ιαπωνίας. Η κυβέρνηση Αμπε δεν θα πρέπει να ξεχάσει ποτέ πως οι λεγόμενες στρατιωτικές ικανότητες του Ιζούμο έως το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χτίστηκαν πάνω σε εκατομμύρια σκελετούς ώσπου το ίδιο το σκάφος καταστράφηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Ιούλη του 1945 για να θαφτεί οριστικά μαζί με τον ιαπωνικό φασισμό»! 
 
Παράλληλα, δημοσιογράφοι της «Κινεζικής Ημερησίας» έσπευσαν να προβάλουν με κάθε λεπτομέρεια την παρουσίαση του Ιζούμο στη Γιοκοχάμα, παρατηρώντας εύστοχα ότι η εξέλιξη συνέπεσε χρονικά όχι μόνον με την επέτειο στη Χιροσίμα αλλά και με την παρουσίαση στις Φιλιππίνες της φρεγάτας «BRP Alcaraz» που δώρισε η αμερικανική ακτοφυλακή στη Μανίλα και η οποία παρουσιάστηκε επίσης την περασμένη Τρίτη κοντά στην πρώην αμερικανική ναυτική βάση στο Σούμπικ Μπέι, αφού προηγουμένως βάφτηκε, καθαρίστηκε και εξοπλίστηκε με νέα όπλα και ραντάρ κόστους τουλάχιστον 15.000.000 δολαρίων... 
 
Επιφυλάξεις και σχόλια σε Παρίσι και Ουάσιγκτον
 
Ωστόσο, αντιδράσεις και επιφυλάξεις είχαμε και από τη Δύση.
 
Η Γαλλία χαρακτήρισε «τουλάχιστον ατυχή» τη χρονική συγκυρία παρουσίασης του ελικοπτεροφόρου Ιζούμο με τις επετειακές εκδηλώσεις στη Χιροσίμα.
 
Οι ΗΠΑ,σύμφωνα με σχετική ανταπόκριση του ιαπωνικού πρακτορείου KYODO από την Ουάσιγκτον (7/8), εξέφρασαν «ανησυχίες για την επιθυμία της Ιαπωνίας να αποκτήσει επιθετικές ικανότητες σε εχθρικές βάσεις αλλάζοντας την αμυντική πολιτική της». Η ίδια πηγή αποκαλύπτει ότι σε διμερή συνάντηση στελεχών των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιούλη, οι Αμερικανοί συνέστησαν στους Ιάπωνες ομολόγους τους να συλλογιστούν τις επιπτώσεις που προκαλεί μία τέτοια πολιτική στις γειτονικές χώρες, συνιστώντας μάλιστα στο Τόκιο να μην επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις με Κίνα και ΛΔ Κορέας λόγω των υφιστάμενων διμερών διαφορών.
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δε θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση η πόλωση των λαών Ιαπωνίας και Κίνας και η μεταξύ τους κλιμάκωση εχθρικών συναισθημάτων. Σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στις δύο χώρες που πραγματοποίησαν από κοινού το ιαπωνικό ίδρυμα γεωπολιτικής GENRON IPO και η εφημερίδα Κινεζική Ημερησία και δημοσιοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα (8/8) καταγράφει την αρνητική εικόνα που έχει το 92,8% των Ιαπώνων για τους Κινέζους και το 90,1% των Κινέζων για τους Ιάπωνες. Στην ίδια δημοσκόπηση, εμφανίζεται το 1/3 των Κινέζων ερωτηθέντων να προβλέπει ως πιθανή στο μέλλον τη στρατιωτική σύρραξη με την Ιαπωνία... Διόλου απίθανο, όσο τουλάχιστον εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις...
 
Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.