20 Αυγούστου 2013

Αυξάνεται η παιδική εργασία στην Ευρώπη

Αυξάνεται η παιδική εργασία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες από αυτές.

Τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα των λαϊκών οικογενειών εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και η ανάγκη των καπιταλιστών για όσο γίνεται πιο φτηνή εργατική δύναμη, οδηγούν όλο και περισσότερα παιδιά στο να δουλεύουν αντί να μορφώνονται.

Σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, στη Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7 - 14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%. Στη Ρωσία, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, εργάζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο παιδιά. Στην Ιταλία, μια μελέτη τον Ιούνη, ανέφερε ότι εργάζεται το 5,2% των παιδιών κάτω των 16 ετών.

Στη Βουλγαρία, ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες στις καπνοβιομηχανίες και στηΜολδαβία, οι διευθυντές των σχολείων, των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των γεωργικών συνεταιρισμών έχουν υπογράψει συμβάσεις που απαιτούν από τους σπουδαστές να βοηθούν στη συγκομιδή.

Ακόμη χειρότερες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον. Ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, σε σχόλιό του που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, παραδέχεται ότι η παιδική εργασία στην Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί, και σήμερα, ένα σοβαρό πρόβλημα και προσθέτει ότι υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης σε χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Πορτογαλία.



1 σχόλιο:

  1. Το πνεύμα «ελευθερίας» στον Καπιταλισμό.

    Η "ελευθερία της εργασίας" τον 19o αιώνα

    ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7327435&publDate=2013-03-10%2000:00:00.0 )

    (..)Κάθε φορά που ο νόμος για τα εργοστάσια περιορίζει την εργασία των παιδιών σε 6 ώρες σε κλάδους που έως τώρα έμειναν άθιχτοι, ξεσπάει πάντα από την αρχή ο θρήνος των εργοστασιαρχών ότι ένα μέρος των γονέων αποσύρει τα παιδιά από τη βιομηχανία που υπάγεται στο νόμο για να τα πουλήσουν σε βιομηχανίες όπου επικρατεί ακόμα η "ελευθερία της εργασίας",

    δηλαδή όπου παιδιά κάτω από 13 χρόνων υποχρεώνονται να εργάζονται σαν ενήλικοι και επομένως μπορούν να πουλιούνται πιο ακριβά. Επειδή όμως το κεφάλαιο από τη φύση του είναι leveller (ισοπεδωτής), ζητάει δηλαδή σε όλες τις σφαίρες της παραγωγής ισότητα στους όρους εκμετάλλευσης της εργασίας σαν ανθρώπινο δικαίωμα που του ανήκει από γεννησιμιού του, ο περιορισμός με νόμο της εργασίας των παιδιών στον έναν κλάδο της βιομηχανίας γίνεται αιτία για τον περιορισμό της σε έναν άλλο..(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.